Νόμος 1646 ΦΕΚ Α΄138/18.9.1986
Μέτρα πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1
Εγκλήματα σε αθλητικούς χώρους.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
1. Όποιος μέσα ή γύρω από κάθε είδους αθλητικούς ή ιπποδρομιακούς χώρους ή στις βοηθητικές τους εγκαταστάσεις ή στις κερκίδες κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
α) ρίχνει προς τον ανταγωνιστικό χώρο ή εναντίον άλλου οποιοδήποτε αντικείμενο,
β) εισέρχεται, χωρίς δικαίωμα στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να παρακωλύσει την ομαλή τέλεση της αθλητικής εκδήλωσης,
γ) βιαιοπραγεί κατά άλλου, ανεξάρτητα αν από τη βιαιοπραγία επήλθε σωματική βλάβη
δ) εξυβρίζει,
ε) κατέχει ή χρησιμοποιεί αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή διαθέτει βεγγαλικά, καπνογόνα, κροτίδες και γενικά εύφλεκτες ύλες, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη.
2. Η ίδια ποινή επιβάλλεται, όταν οι πράξεις της παραγράφου 1 τελεστούν:
α) στους παραπάνω χώρους πριν από την έναρξη της αθλητικής εκδήλωσης, αφού όμως άρχισαν να συγκεντρώνονται οι θεατές, ή μετά τη λήξη της σε χρόνο όμως που οι θεατές δεν έχουν ακόμη διαλυθεί και
β) μακριά από τους χώρους αυτούς είτε ενόψει ύστερα από κάποια αθλητική εκδήλωση.
Άρθρο 2
Απαγόρευση μετατροπής.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
1. Η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται για τις πράξεις του προηγούμενου άρθρου δε μετατρέπεται σε χρηματική εφ` όσον ο δράστης έχει ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα για πράξη που προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2. Απαγορεύεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής υπό τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου και στις περιπτώσεις των εγκλημάτων:
α) σωματικής βλάβης,
β) φθοράς ξένης ιδιοκτησίας,
γ) δυσφήμησης, απλής ή συκοφαντικής,
δ) συμπλοκής,
ε) προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ή πρόκλησης σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις,
στ) κακόβουλης βλασφημίας,
ζ) καθύβρισης θρησκευμάτων,
η) παρακώλυσης συγκοινωνίας,
θ) παράνομης βίας,
ι) απειλής,
ια) διατάραξης οικιακής ειρήνης,
ιβ) παράνομης παρασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών,
ιγ) παράβασης διατάξεων για την προφύλαξη από τη φωτιά,
ιδ) πρόκλησης κινδύνου με λιθοβολισμό, εφ` όσον οι πράξεις αυτές τελέστηκαν υπό τις περιστάσεις του προηγούμενου άρθρου.
3. Σε περίπτωση μετατροπής της ποινής το ποσό της μετατροπής δεν μπορεί να είναι κατώτερο του τριπλάσιου του κατώτατου ορίου του άρθρου 82 ΠΚ.
Άρθρο 3
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
Αν οι πράξεις των άρθρων 1 και 2 τελέστηκαν υπό περιστάσεις που μαρτυρούν ότι ο δράστης είναι επικίνδυνος για την ομαλή τέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη.
Άρθρο 4
Παρεπόμενη ποινή.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
Σε περίπτωση καταδίκης για πράξεις των άρθρων 1 και 2 δύναται το δικαστήριο, με την ίδια απόφαση, να απαγορεύει στον υπαίτιο να παρακολουθεί για χρονικό διάστημα τριών μηνών έως δύο έτη αθλητικές εκδηλώσεις του ίδιου αθλήματος, στις οποίες μετέχουν ομάδες του αγώνα κατά τον οποίο ή με αφορμή τον οποίο τελέστηκε η αξιόποινη πράξη. Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο επιβάλλει στον υπαίτιο την υποχρέωση να εμφανίζεται, όσο διαρκεί η απαγόρευση, πριν από την έναρξη των αθλητικών εκδηλώσεων στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας ή διαμονής του και να παραμένει εκεί καθ` όλη τη διάρκειά του. Η διάρκεια της ποινής αυτής υπολογίζεται από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία συμπληρώθηκε η έκτιση ή παραγράφηκε ή χαρίστηκε η στερητική της ελευθερίας ποινή. Η παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την επιβολή της παρεπόμενης ποινής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο μήνες που δεν μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική ποινή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την εκτέλεση της παραπάνω ποινής.
Άρθρο 5
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
1. Οι πράξεις των άρθρων 1 και 2 παράγραφος 2 διώκονται αυτεπαγγέλτως.
2. Η διαδικασία των άρθρων 275, 409 και 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν εφαρμόζεται για πταίσματα ή πλημμελήματα, αν η πράξη στρέφεται κατά της τιμής ή αφορά εντελώς ελαφρά ή ασήμαντη σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας και φέρεται ότι διαπράχθηκε από διαιτητή οποιουδήποτε αθλήματος ή βοηθό του κατά την εκτέλεση των σχετικών με τον αγώνα καθηκόντων τους, ή αθλητή που συμμετέχει στον αγώνα, μέχρι και την αποχώρηση ή απομάκρυνσή τους από το γήπεδο ή άλλους αθλητικούς χώρους.
Άρθρο 6
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ή άλλη ενέργεια αθλητών, προπονητών, μελών διοικητικών συμβουλίων, σωματείων, ενώσεων, ομοσπονδιών, ή ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών (Π.Α.Ε.) που μπορεί να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Οι παραβάτες πέραν των άλλων, τυχόν, κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος, τιμωρούνται και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις από τα αρμόδια όργανα με τις ακόλουθες ποινές:
α) οι αθλητές με αποκλεισμό τουλάχιστον τριών αγωνιστικών ημερών,
β) οι προπονητές με απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους από δύο έως πέντε μήνες και πρόστιμο μέχρι 2.000.000 δραχμές και
γ) τα μέλη διοικητικών συμβουλίων αθλητικών σωματείων, ενώσεων, ομοσπονδιών ή Π.Α.Ε. με απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους από τρεις έως έξι μήνες, ισόχρονη έκπτωση από το ασκούμενο λειτούργημα και πρόστιμο μέχρι 5.000.000 δραχμές.
2. Όποιος από τους αναφερόμενους στα εδάφια β` και γ` της προηγούμενης παραγράφου τιμωρηθεί ως υπαίτιος των ανωτέρω δηλώσεων ή ενεργειών δύο φορές μέσα σε διάστημα τριών ετών, εκπίπτει από το αξίωμά του και δεν μπορεί να εκλεγεί ή να ορισθεί προτού να παρέλθει η διετία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Άρθρο 7
Φαρμακοδιέγερση.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
1. Απαγορεύεται η αφαίρεση αίματος και επαναχορήγησή του πριν από τον αγώνα, καθώς και η χορήγηση σε αθλητή ή η λήψη από αυτόν κάθε ουσίας που μπορεί να επιφέρει τεχνητή μεταβολή της φυσικής αγωνιστικής ικανότητας (ντόπιγκ), καθώς και η χρήση κάθε μέσου σωματικής ή νευρικής διέγερσης.
2. Ουσίες που έχουν την ιδιότητα αυτή θεωρούνται ιδίως:
α) τα ψυχοκινητά και κοινά φάρμακα που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα,
β) οι συμπαθητικομιμητικές αμίνες,
γ) τα αναβολικά,
δ) τα αντιφλεγμονώδη ή αναγλητικά,
ε) τα αδρενοκορτικοστεροειδή,
στ) τα τοπικά αναισθητικά,
ζ) τα ναρκωτικά,
η) τα υπνωτικά ηρεμιστικά και κατασταλτικά γενικά του κεντρικού νευρικού συστήματος,
θ) τα ψυχοαναισθησιογόνα ή παραισθησιογόνα,
ι) οι οργανικοί διαλύτες αρωματικής και αλειφατικής σειράς και
ια) όσες άλλες ουσίες εντάσσονται κάθε φορά στο σχετικό κατάλογο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
3. Για το χαρακτηρισμό ουσιών ως απαγορευμένων κατά την έννοια των παρ. 1 και 2 απαιτείται κοινή απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού και του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
4. Απαγορεύεται η χορήγηση σε αγωνιζόμενο ή η λήψη από αυτόν φαρμάκου με αποδεδειγμένη θεραπευτική ενέργεια για ορισμένη νόσο του, εκτός αν:
α) η συγκέντρωσή του στο αίμα και στα ούρα δεν υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση, την οποία προσδιορίζει μια θεραπευτική λήψη και
β) γνωστοποιηθούν από το θεράποντα γιατρό ή τον υπεύθυνο γιατρό του αθλητικού σωματείου της Π.Α.Ε. ή τον υπεύθυνο γιατρό του αγώνα πριν από την τέλεσή του στην αρμόδια αρχή η νόσος από την οποία πάσχει ο αγωνιζόμενος, η δοσολογία, το είδος του φαρμάκου, ο χρόνος και η διάρκεια της λήψης, τα οποία αποδεικνύονται με επίσημα ιατρικά έγγραφα δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Άρθρο 8
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
1. Όποιος, κατά παράβαση των διατάξεων του προηγούμενου άρθρου, χορηγεί σε αθλητή απαγορευμένη ουσία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή καθώς και με ισόχρονη στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Αθλητής που χρησιμοποιεί εν γνώσει τέτοια ουσία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.
2. Ανεξάρτητα από την ποινική δίωξη, αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί λήψη απαγορευμένων ουσιών από ερασιτέχνη αθλητή ή ποδοσφαιριστή ή επαγγελματία ποδοσφαιριστή, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της οικείας ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες για δύο τουλάχιστον έτη και ταυτόχρονα διαγράφεται από το οικείο μητρώο και ανακαλείται το δελτίο αθλητικής ή επαγγελματικής ιδιότητάς του.
3. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τον έλεγχο οποτεδήποτε τους ζητηθεί αρμοδίως. Σε περίπτωση άρνησής τους, στερούνται από το αρμόδιο όργανο το δικαίωμα να μετέχουν σε αγώνες για ένα χρόνο και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.
4. Αν μετά από θετικό έλεγχο φαρμακοδιέγερσης (ντόπιγκ) ο χορηγός ή αυτός που υποκινεί τη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών καταδικαστεί αμετάκλητα, στερείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου τη φίλαθλη ιδιότητα από δύο έως πέντε έτη και αν είναι προπονητής, με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού, στερείται την άδεια άσκησης του επαγγέλματος αυτού από τρία έως επτά έτη. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται ισόβια στέρηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή. Καθηγητές της φυσικής αγωγής, που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στις παραπάνω παραβάσεις, απαγορεύεται να ασκούν προπονητικό έργο και να προσλαμβάνονται από συλλόγους και ομοσπονδίες.
5. Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αθλητική ιδιότητα και καταδικάστηκαν αμετάκλητα για τις παραπάνω παραβάσεις, επιβάλλεται από το αρμόδιο όργανο στέρηση της ιδιότητας αυτής και του δικαιώματος εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους μέχρι δύο έτη. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μπορεί παράλληλα:
α) να ανακαλέσει άδειες άσκησης επαγγέλματος προπονητή, προνόμια αθλητών και χρηματικές επιχορηγήσεις και
β) να προκαλέσει την πειθαρχική δίωξη του παραβάτη από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο.
Άρθρο 9
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
Η προστασία της υγείας των αθλητών και η γνησιότητα των αποτελεσμάτων των ερασιτεχνικών ή επαγγελματικών αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών αγώνων διασφαλίζεται με εργαστηριακό έλεγχο φαρμακοδιέγερσης (ντόπιγκ) των αθλουμένων που γίνεται, μέχρι να δημιουργηθεί το Κέντρο Ελέγχου, στο εργαστήριο ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ή σε αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Άρθρο 10
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
1. Όποιος χορηγεί οποιοδήποτε φαρμακευτικό παρασκεύασμα ή χημική ουσία ή χρησιμοποιεί οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ή ηλεκτροδιέγερση σε αγωνιζόμενους ίππους κατά τους ιππικούς αγώνες ή τις ιπποδρομίες με σκοπό να διεγείρει ή να κάμψει τις σωματικές τους δυνάμεις ή επιφέρει τεχνητή μεταβολή της φυσικής αγωνιστικής τους ικανότητας (ντόπιγκ) για την επίτευξη μεγαλύτερης ή μικρότερης απόδοσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
2. Με την ίδια ποινή, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη, τιμωρείται:
α) όποιος αρνείται ύστερα από πρόσκληση του αρμόδιου οργάνου τη δειγματοληψία ή παρακωλύει με οποιοδήποτε τρόπο τον έλεγχο φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγ) ή καταρτίζει και υποβάλλει ψευδή στοιχεία ελέγχου και
β) όποιος κατέχει τα παρασκευάσματα ή τις ουσίες της παρ. 1 με σκοπό να τις χορηγήσει σε αγωνιζόμενους ίππους.
3. Αναβάτης ίππου που βρίσκεται κατά τον έλεγχο των ιπποδρομιών υπό την επήρεια διεγερτικών ή ανασταλτικών φαρμάκων τιμωρείται, ανεξάρτητα από άλλες διοικητικές κυρώσεις, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
4. Η ποινική δίωξη στις πιο πάνω περιπτώσεις ασκείται αυτεπαγγέλτως και σε περίπτωση καταδίκης η μετατροπή της ποινής σε χρηματική επιτρέπεται μόνο εφ` όσον ο δράστης δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για πράξη που προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Άρθρο 11
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.79 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
Η παράβαση από πρόθεση των διατάξεων του προηγούμενου άρθρου συνιστά και βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται από το αρμόδιο όργανο της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος, ανεξάρτητα από άλλες κυρώσεις, οι ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
α) σε ιδιοκτήτη ίππου, που έχει συμμετοχή στις πιο πάνω παραβάσεις, η ποινή του αποκλεισμού όλων των ίππων της ιδιοκτησίας του από ιπποδρομίες τουλάχιστον για έξι μήνες, έστω και αν ένας ή περισσότεροι από τους ίππους αυτούς μεταβιβαστεί σε τρίτο και
β) σε αναβάτες και προπονητές η αφαίρεση της άδειας αναβάτη ή προπονητή τουλάχιστο για ένα έτος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας.
Άρθρο 12
Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με τον τίτλο “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (Ο.Α.Κ.Α.) ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ” που εδρεύει στην Αθήνα, υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού και διέπεται εκτός από το ιδιωτικό δίκαιο και από τις ακόλουθες διατάξεις.
Άρθρο 13
1. Σκοπός του “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ” είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού, η οργάνωση και διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στους χώρους του.
2. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού δικαιούται να εκτελεί κάθε αθλητικό ή άλλο αναγκαίο έργο και να αναλαμβάνει κάθε σχετική υποχρέωση.
Άρθρο 14
1. Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) ανήκει η διαχείριση και εκμετάλλευση όλων των κύριων και βοηθητικών χώρων και εγκαταστάσεων (αθλητικών, γυμναστικών, αγωνιστικών) υφιστάμενων ή μελλοντικών του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών της περιοχής Αμαρουσίου Αττικής, ιδιοκτησίας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (Ε.Ο.Α.) ή αυτών που θα παραχωρηθούν σε αυτό με κάθε τρόπο ιδίως με νόμο, κανονιστική πράξη ή σύμβαση και ευρίσκονται εντός της Περιφέρειας Αττικής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2ε άρθρου 57 Ν.4002/2011,ΦΕΚ Α 180/22.8.2011.
2. Κινητά πράγματα που βρίσκονται στις πιο πάνω εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο περιέρχονται κατά κυριότητα στο Ο.Α.Κ.Α. 3. Η διοίκηση των έργων που εκτελούνται στους πιο πάνω χώρους ανήκει στο Ο.Α.Κ.Α.
Άρθρο 15
1. Το Ο.Α.Κ.Α. έχει διοικητική και περιουσιακή αυτοτέλεια.
2. Οι αποφάσεις της διοίκησής του υπόκεινται σε έλεγχο για τη νομιμότητά τους που ασκείται από τον αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Υπουργό. Ο έλεγχος των δαπανών, των εσόδων και γενικά της διαχείρισης της περιουσίας του ασκείται για κάθε οικονομικό έτος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Άρθρο 16
1. Πόροι του Ο.Α.Κ.Α. είναι:
α) Ετήσια τακτική επιχορήγηση, η οποία εγγράφεται στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
β) Έσοδα που εισπράττονται από την εκμετάλλευση με οποιοδήποτε τρόπο των εγκαταστάσεων, καθώς και έσοδα που προέρχονται από καλλιτεχνικές ή άλλες εκδηλώσεις στους χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου.
γ) Ειδικές έκτακτες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων. Τυχόν πλεόνασμα του ετήσιου απολογισμού του Ο.Α.Κ.Α. λογίζεται έσοδο της εποπτεύουσας αρχής και αποδίδεται μέσα σ` ένα τρίμηνο από τη λήξη του οικονομικού έτους.
2. Για τη χορήγηση δανείων στο Ο.Α.Κ.Α. απαιτείται έγκριση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού.
Άρθρο 17
1. Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) διοικείται από Συμβούλιο, που αποτελείται από εννέα (9) μέλη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.17 Ν.2433/1996 ΦΕΚ A 180,αντικαταστάθηκε πάλι με την παράγραφο 1 άρθρου 21 Ν.4049/2012,ΦΕΚ Α 35/23.2.2012.
2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τα ισάριθμα αναπληρωματικά τους διορίζονται για θητεία δύο (2) ετών με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας. Δύο (2) από τα πιο πάνω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ισάριθμα αναπληρωματικά προτείνονται από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Ο.Ε. και ένα (1) μέλος με το αναπληρωματικό του προτείνεται από το Δήμο Αμαρουσίου, μέσα σε ένα (1) μήνα από την έγγραφη ενημέρωση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Αν η πιο πάνω προθεσμία παρέλθει, οι εκπρόσωποι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.17 Ν.2433/1996 ΦΕΚ A 180,αντικαταστάθηκε πάλι με την παράγραφο 1 άρθρου 21 Ν.4049/2012,ΦΕΚ Α 35/23.2.2012.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του και οι αποφάσεις του λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών. Η ψηφοφορία είναι φανερή, εκτός από τα προσωπικά θέματα. Σε περίπτωση ισοψηφίας, σε φανερή ψηφοφορία, επικρατεί η άποψη με την οποία έχει συνταχθεί ο Πρόεδρος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.17 Ν.2433/1996 ΦΕΚ A 180,αντικαταστάθηκε πάλι με την παράγραφο 1 άρθρου 21 Ν.4049/2012,ΦΕΚ Α 35/23.2.2012.
4. Το Διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται τακτικά δύο φορές το μήνα, σε χρόνο τον οποίο καθορίζει ο πρόεδρος και εκτάκτως όταν αυτός το κρίνει απαραίτητο. Για συγκεκριμένα θέματα το Διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αναθέτει τη μερική άσκηση των αρμοδιοτήτων του ή την εποπτεία ορισμένων τομέων σε ορισμένα από τα μέλη του.
5. Τα θέματα στο διοικητικό συμβούλιο εισηγείται ο συντονιστής διευθυντής, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του χωρίς ψήφο ή, σε περίπτωση που απουσιάζει ή κωλύεται, ο αναπληρωτής συντονιστής διευθυντής.
6. Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν καταβάλλεται αποζημίωση.
7. Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου τερματίζεται οποτεδήποτε με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού. Τα νέα μέλη διορίζονται για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας.
Άρθρο 18
Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εκπροσωπεί το Ο.Α.Κ.Α. ενώπιον των δικαστηρίων και κάθε άλλης δημόσιας αρχής καθώς και έναντι των τρίτων. Τον πρόεδρο όταν κωλύεται ή απουσιάζει η δεν υπάρχει τον αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος.
Άρθρο 19
Ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.Κ.Α. και ένας (1) αναπληρωτής Διευθυντής προσλαμβάνονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Με όμοια απόφαση καθορίζεται η αμοιβή, οι όροι απασχόλησης και οι αρμοδιότητες του καθένα.
Σημ.: όπως το άρθρο 19 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ.17 Ν.2433/1996 ΦΕΚ A 180, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 19 παρ.2 του Ν. 4049/2012 (ΦΕΚ Α 35/23.2.2012)
Άρθρο 20
1. Με κανονισμούς οι οποίοι καταρτίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Α.Κ.Α., που εγκρίνονται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν:
α) Την οργάνωση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιών του Ο.Α.Κ.Α.,
β) τον αριθμό των προσλαμβανόμενων κατά κατηγορίες υπαλλήλων, εργατών και βοηθητικού προσωπικού, τα προσόντα τους, την αμοιβή τους καθώς και κάθε άλλο θέμα το οποίο έχει σχέση με την υπηρεσιακή τους κατάσταση,
γ) τη διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων του Ο.Α.Κ.Α. από κάθε τρίτο και την πληρωμή των δαπανών του,
δ) τη διαχείριση και τοποθέτηση των χρηματικών κεφαλαίων,
ε) την εκμετάλλευση με οποιοδήποτε τρόπο των κυλικείων, καφενείων και εστιατορίων, στ) τη διάθεση των χώρων για αθλητικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις,
ζ) την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Ο.Α.Κ.Α., του ισολογισμού, του απολογισμού και τον οικονομικό έλεγχό του και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια και
η) τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, αρμόδιου και για θέματα ελέγχου φαρμακοδιέγερσης (ντόπιγκ) το οποίο διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
2. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ο.Α.Κ.Α. υπόκειται στην έγκριση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού.
3. Στις περιπτώσεις α` και β` της παραγράφου 1 οι κανονισμοί εγκρίνονται και από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Άρθρο 21
1. Μισθώσεις χώρων του Ολυμπιακού Κέντρου Αθήνας ή άλλων δημόσιων, δημοτικών ή κοινοτικών αθλητικών κέντρων που χρησιμοποιούνται ως κυλικεία ή για την εγκατάσταση διαφημίσεων δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου για τις εμπορικές μισθώσεις.
2. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και στις υφιστάμενες μισθώσεις των πιο πάνω χώρων.
3. 3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 21 του ν. 1646/1986 ισχύουν και επί μισθώσεων χώρων των αθλητικών κέντρων και γυμναστηρίων που αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ και διέπονται από τις διατάξεις του ν.423/ 1976
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1898/ 1990 (ΦΕΚ Α` 125).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Άρθρο 22
Τα άρθρα 7, 8 και 11 του α.ν. 598/1968 (ΦΕΚ 256) αντικαθίστανται ως εξής:
“Άρθρο 7.
Ο οργανισμός διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο που συγκροτείται από τον πρόεδρο και έξι μέλη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τον οργανισμό, εκτός από τα θέματα για τα οποία είναι αρμόδια άλλα όργανα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 598/1968.
Άρθρο 8.
1. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με ισάριθμα αναπληρωματικά διορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού για θητεία τριών ετών και πρέπει να έχουν αξιόλογη εμπειρία και ικανότητες στα θέματα του οργανισμού.
2. Με την ίδια απόφαση διορίζεται ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ως πρόεδρος και ένα από τα μέλη ως αντιπρόεδρος, ο οποίος αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν κωλύεται ή απουσιάζει. Αν κωλύεται η απουσιάζει ο αντιπρόεδρος, καθήκοντα προέδρου ασκεί το επόμενο κατά σειρά διορισμού μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Στο διοικητικό συμβούλιο του Ο.Δ.Ι.Ε. συμμετέχει χωρίς ψήφο ο συντονιστής διευθυντής του, ο οποίος εισηγείται σ` αυτό τα θέματα και σε περίπτωση που αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, συμμετέχει ένας από τους αναπληρωτές συντονιστές διευθυντές.
3. Το Διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
4. Το Διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται τακτικά τουλάχιστο δύο φορές κάθε μήνα και σε χρόνο που καθορίζει ο πρόεδρος και εκτάκτως όταν κρίνει αυτός ή ο συντονιστής διευθυντής.
5. Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου τερματίζεται οποτεδήποτε με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού χωρίς καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης. Τα νέα μέλη διορίζονται για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας.
Άρθρο 11.
1. Συντονιστής διευθυντής διορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού πρόσωπο που έχει αξιόλογη εμπειρία στα θέματα του οργανισμού και διοικητικές ικανότητες. Με την ίδια απόφαση διορίζονται μέχρι δύο αναπληρωτές συντονιστές διευθυντές.
2. Ο συντονιστής διευθυντής ή οι αναπληρωτές συντονιστές διευθυντές επιμελούνται την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και επιβλέπουν την καλή λειτουργία των υπηρεσιών του οργανισμού. Οι ειδικότερες αρμοδιότητες του συντονιστή διευθυντή ή των αναπληρωτών συντονιστών διευθυντών ορίζονται από τον κανονισμό του οργανισμού.
3. Το συντονιστή διευθυντή, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο αρχαιότερος κατά τη σειρά διορισμού αναπληρωτής συντονιστής διευθυντής”.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.18 άρθρου 24 Ν.4141/2013, ΦΕΚ Α 81/5.4.2013.
Άρθρο 23
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕμε την παρ.18 του άρθρου 24 του ν.4141/2013
1. Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Π.Α.Π. και του Ο.Δ.Ι.Ε. καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, το ποσό της οποίας καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού.
2. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η μηνιαία αποζημίωση του συντονιστή διευθυντή και των αναπληρωτών του, που υπηρετούν στον Ο.Π.Α.Π. και τον Ο.Δ.Ι.Ε., η οποία δεν μπορεί να υπερβεί για το συντονιστή διευθυντή το σύνολο και για τους αναπληρωτές του το 80% των εκάστοτε αποδοχών του πρώτου βαθμού κατηγορίας των ειδικών θέσεων του ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194).
Άρθρο 24
Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 1 του ν.δ. 391/16-17/4/1974 (ΦΕΚ 102 Α`) “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του α.ν. 127/31.8.1967 “περί αναδιοργανώσεως του εξωσχολικού αθλητισμού και συμπληρώσεως των περί φιλάθλου ιδιότητος νόμων και άλλων τινών διατάξεων” που διατηρήθηκε σε ισχύ με τις διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 75 1975 “περί εξωσχολικού αθλητισμού”, αντικαθίστανται ως εξής:
1. Ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, που συγκροτείται από τον πρόεδρο και έξι μέλη. Το Διοικητικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τον οργανισμό, εκτός από τα θέματα για τα οποία είναι αρμόδια άλλα όργανα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
2. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με ισάριθμα αναπληρωματικά διορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού για θητεία τριών ετών και πρέπει να έχουν αξιόλογη εμπειρία και ικανότητες στα θέματα του οργανισμού. Με την ίδια απόφαση ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ως πρόεδρος και ένα από τα μέλη ως αντιπρόεδρος, ο οποίος αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν κωλύεται ή απουσιάζει. Πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να διοριστεί πρόσωπο που συνδέεται με συγγένεια μέχρι τετάρτου βαθμού ή έχει οικονομική σχέση με πράκτορα διάθεσης δελτίων προγνωστικών. Αν κωλύεται ο αντιπρόεδρος, καθήκοντα προέδρου ασκεί το επόμενο κατά τη σειρά διορισμού μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ συμμετέχει χωρίς ψήφο ο συντονιστής διευθυντής του, ο οποίος εισηγείται σ` αυτό τα θέματα και, σε περίπτωση που αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, συμμετέχει ένας από τους αναπληρωτές συντονιστές διευθυντές.
3. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα (4) από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Το Διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται τακτικά τουλάχιστο δύο φορές κάθε μήνα και σε χρόνο που καθορίζει ο πρόεδρος και έκτακτα όταν κρίνει αυτός ή ο συντονιστής διευθυντής. Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου τερματίζεται οποτεδήποτε με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού χωρίς καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης. Τα νέα μέλη διορίζονται για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας.
Άρθρο 25
Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 5 του βασ. διατάγματος από 20.12.58, “Περί συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδ/ρου” αντικαθίσταται ως εξής:
“. Στον ΟΠΑΠ συνιστάται θέση συντονιστή διευθυντή που διορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού. Ο συντονιστής διευθυντής είναι πρόσωπο με αξιόλογη εμπειρία στα θέματα του οργανισμού και διοικητικές ικανότητες. Με την ίδια απόφαση διορίζονται μέχρι δύο αναπληρωτές συντονιστές διευθυντές.
3. Ο συντονιστής διευθυντής ή οι αναπληρωτές συντονιστές διευθυντές επιμελούνται την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και επιβλέπουν την καλή λειτουργία των υπηρεσιών του οργανισμού. Οι ειδικότερες αρμοδιότητες του συντονιστή διευθυντή ή των αναπληρωτών συντονιστών διευθυντών ορίζονται από τον κανονισμό του οργανισμού.
4. Το συντονιστή διευθυντή όταν απουσιάζει, ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο αρχαιότερος κατά σειρά διορισμού αναπληρωτής συντονιστής διευθυντής.
Άρθρο 26
Σημ.: όπως το άρθρο 26 τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 1904/1990 (ΦΕΚ Α 143).
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Υπουργού, επιτρέπεται η έκδοση αριθμολαχείου (ΛΟΤΤΟ) καθώς και λαχείου (ΠΡΟ-ΤΟ), το οποίο έχει χαρακτήρα παρακολουθητικό του αριθμολαχείου και του δελτίου ΠΡΟ-ΠΟ. Διαχειριστής τούτων ορίζεται ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Ο.Π.Α.Π.), ο οποίος υποχρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση της κανονικής και απρόσκοπτης λειτουργίας τους.
2. Τα θέματα της οργάνωσης και λειτουργίας των παραπάνω λαχείων καθορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Με το ίδιο διάταγμα επιτρέπεται η παροχή εξουσιοδότησης στον αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Υπουργό να ρυθμίζει με απόφασή του, δημοσιευόμενη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, του ειδικότερου τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των λαχείων αυτών.
3. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πρακτόρων ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του δελτίου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου.
4. Οι ακαθάριστες εισπράξεις του αριθμολαχείου (ΛΟΤΤΟ) και του ΠΡΟ-ΤΟ, αφού αφαιρεθεί το ποσοστό προμήθειας των πρακτόρων, διατίθενται κατά ποσοστό, ως εξής: – 45% στους νικητές, – 29% στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την εκπλήρωση των σκοπών της, – 15% στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση του προγράμματος πολιτιστικής ανάπτυξης και – 11% για τα έξοδα λειτουργίας του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Ο.Π.Α.Π.)”. “Τα έσοδα από τα αριθμολαχεία ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΤΟ, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων των πρακτόρων, διατίθενται:
“αα) ΛΟΤΤΟ από 1.1.1998 : – Ποσοστό σαράντα τρία τοις εκατό (43%) του συνόλου ως κέρδος των συμμετεχόντων στο αριθμολαχεία. – Ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) παρακρατείται από τον ΟΠΑΠ για την κάλυψη των πάσης φύσεων εξόδων διοίκησης και λειτουργίας του, καθώς και λοιπών εξόδων του διαχειριστού, ως και για μελλοντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού. -Ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση του προγράμματος πολιτιστικής ανάπτυξης. – Ποσοστό δεκαεπτά τοις εκατό ( 17% ) στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. – Ποσοστό δύο τοις εκατό (2 %) στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. για την προβολή των εθνικών θεμάτων. – Ποσοστό δεκαεννέα τοις εκατό (19%) με επιμέλεια του ΟΠΑΠ στο Ελληνικό Δημόσιο.
ββ) ΠΡΟΤΟ : Από 1.1.1998 Ποσοστό πενήντα οκτώ τοις εκατό (58%) ως κέρδος των συμμετεχόντων στο αριθμολαχείο. – Ποσοστό έξι τοις εκατό (6%) παρακρατείται από τον ΟΠΑΠ για την κάλυψη των πάσης φύσεως εξόδων διοίκησης και λειτουργίας του, καθώς και λοιπών εξόδων του διαχειριστού, ως και για μελλοντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού. –
– Ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%} στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση του προγράμματος πολιτιστικής ανάπτυξης.
– Ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. – Ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. για την προβολή των εθνικών θεμάτων.
– Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) με επιμέλεια του ΟΠΑΠ στο Ελληνικό Δημόσιο. Παρέχεται στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα της διενέργειας πρόσθετων διαγωνισμών ΛΟΤΤΟ – ΠΡΟΤΟ, πέραν των τακτικών, τα έσοδα των οποίων διατίθενται όπως εκείνα από τους τακτικούς διαγωνισμούς πλην των δικαιωμάτων του Δημοσίου που περιέρχονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέχρι του ποσού των τεσσάρων δισεκατομμυρίων (4.000.000.000) δραχμών ετησίως. Ειδικώς για τους έντεκα (11) τελευταίους πρόσθετους διαγωνισμούς η κατανομή των ποσοστών ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Παρέχεται το δικαίωμα, να προκαταβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους, από τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου επί των εσόδων ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΤΟ ποσό σαράντα τοις εκατό (40%) της κατ` έτος εγγεγραμμένης στον Κρατικό Προϋπολογισμό πρόβλεψης εσόδων του Δημοσίου από ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΤΟ και μέχρι έξι δισεκατομμύρια (6.000.000.000} δραχμές για τη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ταμειακών αναγκών της. Μετά τη συμπλήρωση του ποσού αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο αποδίδονται πέραν των δικαιωμάτων του και τα δικαιώματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μέχρι και τη συμπλήρωση
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 άρθρ.30 Ν.2579/1998 Α 31/17.2.1998.
β. Τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου κατατίθενται, μετά από κάθε κλήρωση, στη Δ.Ο.Υ. Γενικών Εσόδων ως έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού και στον οικείο κωδικό εσόδου. γ. Κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στο περιεχόμενο αυτής της παραγράφου καταργείται.
Σημ.: όπως η παρ. 4, τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 1904/1990, με το άρθρο 13 του Ν. 1948/1991 (ΦΕΚ Α 83), με την περ. α` της παρ. 6 του άρθρου 40 του Ν. 2065/1992 (ΦΕΚ Α 113), αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
Άρθρο 27
1. Σε κάθε νομό συνιστάται Νομαρχιακή αθλητική επιτροπή(Ν.Α.Ε.) που υπάγεται στον οικείο Νομάρχη και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ασχολείται με την ανάπτυξη του αθλητισμού στο νομό, το συντονισμό των μαζικών προγραμμάτων αθλητισμού και κάθε άλλη αρμοδιότητα που θα εκχωρηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή το νομάρχη.
2. Ο κανονισμός λειτουργίας (συγκρότηση, στελέχωση και άλλες λεπτομέρειες) ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εσωτερικών και του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού. 3. Στα μέλη της Ν.Α.Ε. καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με το ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194).
Άρθρο 28
Το άρθρο 43 του ν. 75/1975 (ΦΕΚ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 43.
Υποτροφίες.
1. Σε Έλληνες μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της δευτεροβάθμιας γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε Έλληνες σπουδαστές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) η τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη επίδοση στις σπουδές τους και στον αθλητισμό, χορηγούνται, με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού μετά από πρόταση της οικείας ομοσπονδίας, υποτροφίες για διάρκεια ενός έτους, που μπορεί να ανανεώνεται με δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
2. Επίσης είναι δυνατό να χορηγούνται με όμοια απόφαση υποτροφίες για μετεκπαίδευση ή εξειδίκευση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό σε θέματα που προωθούν τις επιλογές του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού, ύστερα από επιτυχή δοκιμασία ενώπιον επιτροπής. Η μετεκπαίδευση ή η εξειδίκευση πρέπει να αναφέρονται σε θέματα που προωθούν τις επιλογές του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού. Οι υποτροφίες αυτές χορηγούνται μέσα σε τρία έτη από την απόκτηση του τίτλου σπουδών και πριν από τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους, με τον όρο ότι ο υπότροφος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο, με οποιαδήποτε σχέση και με την ειδικότητα που θα αποκτήσει, για πέντε τουλάχιστον έτη. Η υποχρέωση αυτή αίρεται, αν δεν προσληφθεί από το Δημόσιο μέσα σε ένα έτος από τη λήξη της μετεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης. Αν ο υπότροφος δεν εκπληρώσει τον παραπάνω όρο, το συνολικό ποσό της υποτροφίας που χορηγήθηκε βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία σε βάρος του, ως δημόσιο έσοδο, εντόκως από τη λήξη της μετεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης.
3. Με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού ορίζεται για κάθε έτος ο αριθμός των υποτροφιών των παρ. 1 και 2, το ύψος της ετήσιας συνολικής δαπάνης, η διάρκεια των υποτροφιών της παρ. 2 και ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν την επιτροπή της παρ. 2 τη δοκιμασία ενώπιό της και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
4. Η χορήγηση υποτροφιών δεν επιτρέπεται ή εφόσον χορηγηθούν, διακόπτονται, στην περίπτωση που οι δικαιούμενοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, για φαρμακοδιέγερση”.
Άρθρο 29
1. Οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 1545/1985 (ΦΕΚ 91) εφαρμόζονται και στο προσωπικό που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού υπηρετεί με απόσπαση, κατά οποιοδήποτε τρόπο και ανεξάρτητα από το χρόνο υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) ή στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.) από εποπτευόμενα από αυτές νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με οποιαδήποτε σχέση.
2. Σε περίπτωση που οι κενές οργανικές θέσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς δεν επαρκούν για τη μονιμοποίηση του προσωπικού της παρ. 1 εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του ν. 1476/1984 (ΦΕΚ 136).
3. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 1070/1980 (ΦΕΚ 204) εφαρμόζονται και για την πλήρωση μέχρι δέκα κενών οργανικών θέσεων της Γ.Γ.Α. και ισάριθμων της Γ.Γ.Ν.Γ. με μετάταξη τακτικών υπαλλήλων του Δημοσίου ή ν.π.δ.δ. οι οποίοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στις γραμματείες αυτές με απόσπαση. Η πλήρωση των παραπάνω κενών θέσεων με μετάταξη προηγείται της μονιμοποίησης προσωπικού κατά την παρ. 1. Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρο 4 του ν. 1070/1980 προθεσμία αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
4. Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 38 του ν. 1545/1985 και της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 1070/1980 στη Γ.Γ.Ν.Γ., όπου σ` αυτές αναφέρεται η Γ.Γ.Α. και όργανά της νοείται και η Γ.Γ.Ν.Γ. και τα αντίστοιχα όργανά της. Για τη μετάταξη στη Γ.Γ.Ν.Γ. όπου στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 1070/1980 αναφέρεται ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Υπουργός νοείται ο αρμόδιος για θέματα νέας γενιάς Υπουργός.
5. Οι διατάξεις της περίπτωσης β` της παρ. 4 και οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 665/1977, όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη του άρθρου 3 του ν. 1070/1080, εφαρμόζονται όσον αφορά την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σε όσους μονιμοποιούνται καθώς και σε όσους μετατάσσονται με τις διατάξεις του ν. 1476/1984.
Άρθρο 30
Με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού, προσλαμβάνονται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό μέχρι πενήντα άτομα ως διευθυντές ή υποδιευθυντές στα μεγάλα εθνικά γυμναστήρια της χώρας. Η πρόσληψη αυτή γίνεται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου διάρκειας ενός έτους, που μπορεί να ανανεώνεται. Για την πρόσληψη στη θέση του διευθυντή ή υποδιευθυντή απαιτείται δίπλωμα καθηγητή φυσικής αγωγής ή άλλου ανώτατου ή ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Άρθρο 31
Με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και γενικά κάθε ζήτημα που αφορά την ένταξη σε κατηγορίες σωματείων ή τμημάτων σωματείων που ιδρύονται μετά από συγχώνευση σωματείων και εντάσσουν στη δύναμή τους τμήμα ή τμήματα προϋφιστάμενων σωματείων.
Άρθρο 32
Τα θέματα που αφορούν τη Διαιτησία των αγώνων ποδοσφαίρου όλων των πρωταθλημάτων ρυθμίζονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού μετά από γνώμη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π Ο.) και της Ο.Δ.Π.Ε.
Άρθρο 33
1. Επιτρέπεται με αποφάσεις του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού η επιχορήγηση, κατ` εξαίρεση από τις κείμενες διατάξεις, μέσω του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Ο Π.Α.Π.):
α) της ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) για την αντιμετώπιση αναγκών της διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων.
β) των φορέων ή επιτροπών διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων ή κατασκευής ή συνέχισης έργων που εντάσσονται στην αθλητική υποδομή ή εκτέλεσης ειδικών αθλητικών προγραμμάτων ολυμπιακής προετοιμασίας.
2. Με αποφάσεις του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υπουργού μπορούν να ορίζονται ειδικοί όροι από τους οποίους δίδεται η επιχορήγηση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
Άρθρο 34
1. Η δαπάνες και εισπράξεις που έγιναν μετά τη συγκρότησή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής Οργάνωσης του ΧΙΙΙ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού 1982 (ΕΠΑ/82) και μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, στα συγκροτήματα των αθλητικών και βοηθητικών του εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου από τον αρμόδιο φορέα διοίκησης και διαχείρισής του, θεωρούνται νόμιμες έστω και αν πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη εφόσον:
α) Έχουν εγκριθεί ή εγκριθούν από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΠΑ/ 82.
β) Αναφέρονται στη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή, επέκταση, βελτίωση, συντήρηση και λειτουργία εγκαταστάσεων, στην οργάνωση και διεξαγωγή κάθε είδους εκδηλώσεων, σε θέματα αμοιβών ή αποζημιώσεων προσωπικού και σε κάθε άλλη λειτουργική ανάγκη και χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών και του συγκροτήματος των αθλητικών και βοηθητικών του εγκαταστάσεων καθώς και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
γ) Ελέγχθηκαν ή ελεγχθούν είτε από την Επιθεώρηση Δημοσίων Διαχειρίσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Υπουργείου Οικονομικών είτε από ορκωτούς λογιστές.
2. Δαπάνες και εισπράξεις που έγιναν μετά τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού Κλειστού Στίβου 1985 (ΕΠΑ/85) και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος στο κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών Νέου Φαλήρου Αττικής (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) στις σχετικές εγκαταστάσεις του και στον περιβάλλοντα χώρο του, από τον αρμόδιο φορέα διοίκησης και διαχείρισής του, θεωρούνται νόμιμες, έστω και αν πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη, εφόσον:
α) Έχουν εγκριθεί ή εγκριθούν από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού Κλειστού Στίβου 1985 (ΕΠΑ/ 85).
β) Αναφέρονται στη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή, επέκταση και συντήρηση εγκαταστάσεων, στην οργάνωση και διεξαγωγή κάθε είδους εκδηλώσεων, σε θέματα αμοιβών και αποζημιώσεων προσωπικού και κάθε άλλη λειτουργική ανάγκη και χρήση του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου Αθλοπαιδιών Νέου Φαλήρου Αττικής (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και του συγκροτήματος των αθλητικών και βοηθητικών του εγκαταστάσεων καθώς και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
γ) Εκλέχθηκαν ή εκλεχθούν είτε από την Επιθεώρηση Δημοσίων Διαχειρίσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Υπουργείου Οικονομικών είτε από ορκωτούς λογιστές.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
Άρθρο 35
Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκαν οι αποφάσεις:
1396/17.1.1979 του Υφυπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως,541-548/20.6.1983 του Υφυπουργού Νέας Γενιάς και Αθλητισμού,2507/19.12.1984 του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως και17970/25.7.1986 του Υφυπουργού Πολιτισμού (πλην της παρ. 3 του άρθρου 11 και της παρ. 4 του άρθρου 4, στην οποία μετά τη λέξη Ε.Π.Α.Ε. προστίθενται οι λέξεις “δύναται να”), που έχουν ως εξής:
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 1979
Αριθμ πρωτ. 1396
ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής Οργάνωσης του ΧΙΙΙ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού 1982.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Σύμφωνα με:
1. Τις διατάξεις:
α. Του Α.Ν. 397/1968 “περί επανασυστάσεως της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των αρμοδιοτήτων αυτής”.
β. Του Ν.Δ. 216/1974, “περί συστάσεως του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως”.
γ. Του Ν. 75/1975 “περί οργανώσεως του σχολικού και εξωσχολικού Αθλητισμού”.
δ. Την αρ. Α. 63/3/28856/9.12.1977 κοινή απόφαση των Πρωθυπουργού και Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως “περί αναθέσεως αρμοδιοτήτων του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως εις τους παρά τω Υπουργείω Προεδρίας Κυβερνήσεως Υφυπουργούς”
2. Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού με την οποία ανατέθηκε στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. η διοργάνωση του ΧΙΙΙ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού 1982.
3. Σχετική πρόταση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
4. Την ανάγκη εκδόσεως όλων των απαραίτητων διοικητικών πράξεων για την επιτυχή οργάνωση της αθλητικής αυτής συναντήσεως που αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Χώρας.
Αποφασίζουμε:
α. Συνιστούμε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία αναθέτουμε την επιμέλεια για την, από κάθε πλευρά, άρτια οργάνωση και διεξαγωγή του ΧΙΙΙ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού 1982 που θα γίνει στην Αθήνα, συγκροτούμενη από τους:
1. Υφυπουργό Προεδρίας Κυβερνήσεως, ως Πρόεδρο.
2. Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ως Α` Αντιπρόεδρο.
3. Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ως Β` Αντιπρόεδρο.
4. Πρόεδρο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ως Γ` Αντιπρόεδρο.
5. Εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Αθλητική Ένωση, ως Γεν. Γραμματέα.
6. Γενικό Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών, ως μέλος.
7. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εξωτερικών, ως μέλος.
8. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δημ. Τάξεως, ως μέλος.
9. Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ως μέλος.
10. Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού, ως μέλος.
11. Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ως μέλος.
12. Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιών – Επικοινωνιών του Υπουργ. Συγκοινωνιών, ως μέλος.
13. Γενικό Διευθυντή Τελωνείων του Υπουργ. Οικονομικών, ως μέλος.
14. Δήμαρχο Αθηναίων, ως μέλος.
15. Δήμαρχο Πειραιώς, ως μέλος.
16. Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπουργ. Παιδείας, ως μέλος.
17. Διευθυντή Αθλητισμού του ΑΣΕΑΔ, ως μέλος.
18. Εκπρόσωπο του ΟΤΕ, ως μέλος.
19. Εκπρόσωπο της ΔΕΗ, ως μέλος.
20. Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ως μέλος.
21. Πρόεδρο του ΣΑΤ. ως μέλος.
22. Πρόεδρο του ΟΠΑΠ, ως μέλος.
β. Συνιστούμε Εκτελεστική Επιτροπή του ΧΙΙΙ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού, έργο της οποίας θα είναι η εκτέλεση και υλοποίηση των αποφάσεων της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, ο προγραμματισμός των απαραίτητων πάσης φύσεως εργασιών για τη διεξαγωγή το πρωταθλήματος, η οργάνωση των υπηρεσιών που έχουν σχέση μ` αυτό καθώς και η μέριμνα για την πρόσληψη και την αμοιβή του απαραίτητου προσωπικού συγκροτούμενη από τους:
1. Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ως Πρόεδρο.
2. Γενικό Διευθυντή της Γ.Γ.Α., ως Α` Αντιπρόεδρο.
3. Πρόεδρο το Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ως Β` Αντιπρόεδρο.
4. Εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Αθλητική Ένωση ως Γραμματέα, και
5. Γενικό Γραμματέα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ως μέλος.
γ. Χρέη Εισηγητών ασκούν μέλη των επιτροπών που ορίζονται με απόφαση των Προέδρων τους,
δ. Γραμματείς των Επιτροπών αυτών – που υπάγονται στους Γενικούς Γραμματείς των – ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Αθήνα, 20-28 Ιουνίου 1983
Αριθμ. πρωτ. 541 -548
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΘΕΜΑ: “Σύσταση και συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής και Εκτελεστικής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού Κλειστού Στίβου 1985” (Ε.Π.Α./85).
Σύμφωνα με:
1. Τις διατάξεις:
α. Του Α.Ν. 397/68 “περί επανασυστάσεως της Γ.Γ.Α.”.
β. Του Ν.Δ. 216/74 “περί συστάσεως Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως”.
γ. Του Ν. 75/75 “περί οργανώσεως του εξωσχολικού Αθλητισμού”.
δ. Της αρ. 4114/15.7.82. κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης “περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό κ. Κώστα Λαλιώτη”.
2. Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού με την οποία ανατέθηκε στο ΣΕΓΑΣ η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού Κλειστού Στίβου 1985 (Ε.Π.Α. 85) Σχετική Πρόταση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
3. Την ανάγκη έκδοσης όλων των απαραίτητων διοικητικών πράξεων και τη λήψη αποφάσεων για την επιτυχημένη οργάνωση της αθλητικής αυτής συνάντησης.
Αποφασίζουμε
Α. Συνιστούμε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (Κ.Ο.Ε.) στην οποία αναθέτουμε την επιμέλεια για την από κάθε πλευρά άρτια οργάνωση και διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού Κλειστού Στίβου 1985 (Ε.Π.Α. 85) που θα γίνει στην Αθήνα, συγκροτούμενη από τους:
1. Υφυπουργό Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, ως Πρόεδρο.
2. Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ως Αντιπρόεδρο.
3. Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ως Α` Αντιπρόεδρο.
4. Πρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ως Β` Αντιπρόεδρο.
5. Γ. Μαρσέλο, Εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Α.Α., ως Γ` Αντιπρόεδρο
6. Χ. Νικολάου, Ειδικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, ως Γεν. Γραμματέα
7. Δήμαρχο Αθηναίων, ως μέλος.
8. Δήμαρχο Πειραιά, ως μέλος.
9. Δήμαρχο Π. Φαλήρου, ως μέλος.
10. Γενικό Γραμματέα Υπουργ. Οικονομικών, ως μέλος.
11. Γενικό Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών, ως μέλος.
12. Γενικό Γραμματέα Υπουργ. Δημόσιας Τάξης ως μέλος.
13. Γενικό Γραμματέα Ε.Ο.Τ. ως μέλος.
14. Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ., ως μέλος.
15. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Συγκοινωνιών, ως μέλος.
16. Εκπρόσωπο του Υπουργ. Εξωτερικών, ως μέλος.
17. Υποδιοικητή της Δ.Ε.Η. ως μέλος.
18. Παναγ. Κωστάκη, Ειδικό Σύμβουλο Υπουργείου Προεδρίας Κυβέρνησης, ως μέλος.
19. Γ. Τσακανίκα, Β` Αντιπρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ως μέλος.
20. Εκπρόσωπο της Ε.Σ.Η.Ε.Α., ως μέλος.
21. Πρόεδρο της Ι.R.Ε.S. ως μέλος.
22. Γιάννη Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΑΣΕΑΔ, ως μέλος.
23. Πρόεδρο του Σ.Α.Τ. ως μέλος.
24. Εκπρόσωπο του Ο.Τ.Ε. ως μέλος.
25. Πρόεδρο του Ε.Α.Σ. ως μέλος.
26. Αντιπρόεδρο του ΟΠΑΠ ως μέλος.
27. Κ. Γραμματικόπουλο, του Δ.Σ. του ΟΔΙΕ, ως μέλος.
28. Εκπρόσωπο της Υ.Π.Α., ως μέλος.
29. Εκπρόσωπο της Ο.Α., ως μέλος.
30. Δ/ντή Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος.
31. Εκπρόσωπο ΕΛ.ΤΑ ως μέλος.
32. Ελ. Τσαρουχά, του Εργομετρικού Κέντρου, Ο.Α.Κ.Α., ως μέλος.
Β. Συνιστούμε Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) έργο της οποίας θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών, η εκτέλεση και η υλοποίηση των αποφάσεων της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, ο προγραμματισμός των κάθε μορφής εργασιών για τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, η οργάνωση των υπηρεσιών που έχουν σχέση μ` αυτό καθώς και η μέριμνα για την πρόσληψη και αποζημίωση του απαραίτητου προσωπικού, συγκροτούμενη από τους:
1. Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ως Πρόεδρο.
2. Χ. Νικολάου, Ειδικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, ως Α` Αντιπρόεδρο.
3. Π. Κωστάκη, Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργείου Προεδρίας, ως Β` Αντιπρόεδρο.
4. Πρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ως Γενικό Γραμματέα.
5. Μενέλαο Γκράτζιο, Α` Αντιπρόεδρο ΣΕΓΑΣ, ως μέλος.
6. Ε. Αναγνωστάκη, Γ.Γ. του ΣΕΓΑΣ, ως μέλος.
7. Δ. Πανταζή, Αρχιτέκτονα Μηχ/κό, ως μέλος.
8. Αρ. Γολέμη, του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, ως μέλος.
Ως δ/ντής αρμόδιος για τα οικονομικά, διοικητικά και γενικά διαδικαστικά θέματα λειτουργίας του Ε.Π.Α. 85 ορίζεται ο ε.α. Υποστράτηγος Ε. Σαβράμης. Γραμματέας της Κ.Ο.Ε. και της Ε.Ε. με τον αναπληρωτή του ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ανώτερος Δημόσιος Υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 1984
Αριθμ. πρωτ. 2507
ΘΕΜΑ: Ρύθμιση θεμάτων συγκρότησης Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Άρθρο 1.
Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποτελείται από μόνιμα και μη μόνιμα μέλη.
α) Μόνιμα μέλη της Επιτροπής Ολυμπιακής Αγώνων είναι τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ελλάδα. Τα μέλη αυτά είναι αυτοδικαίως μέλη με δικαίωμα ψήφου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΑ.
β) Τα μη μόνιμα μέλη της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων είναι εκείνα που αντιπροσωπεύουν τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες των αθλημάτων που αναγνωρίζονται κάθε φορά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως Ολυμπιακά αθλήματα και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει να είναι αναγνωρισμένες από τις αντίστοιχες αθλητικές ομοσπονδίες και να αποτελούν μέλη τους για την Ελλάδα. Τα μη μόνιμα μέλη είναι όσα και οι ομοσπονδίες αυτές, ένα μέλος για κάθε ομοσπονδία, έστω και αν ακόμα αυτή περιλαμβάνει στους κόλπους της περισσότερα από ένα ολυμπιακά αθλήματα. Τα μέλη αυτά είναι επανεκλέξιμα. Οι αντιπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών πρέπει να αποτελούν πλειοψηφία, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην Εκτελεστική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων μετέχουν επίσης ως μη μόνιμα μέλη (με δικαίωμα ψήφου) ένας εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, ως εκπρόσωπος του κλάδου των γυμναστών οριζόμενος από τον Υπουργό Παιδείας και ένας από τους αντιπρόεδρους ή συμβούλους του Συμβουλίου Επικρατείας. Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της ΕΟΑ μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου εκπρόσωπος της αρμόδιας για τον αθλητισμό κρατικής αρχής.
Άρθρο 2.
Τα μη μόνιμα μέλη αντιπρόσωποι των εθνικών ομοσπονδιών της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων επιλέγοντα ως εξής: Ως το τέλος του Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί κάθε Ολυμπιάδα, όλες οι ομοσπονδίες που αναφέρονται στο εδάφιο β του άρθρου 1 οφείλουν να εκλέξουν έναν αντιπρόσωπο και τον αναπληρωματικό του για την εκπροσώπησή τους στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Η εκλογή αυτή γίνεται είτε από τη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας, τακτική ή έκτακτη, που συγκαλείται μέσα στον Ιανουάριο, είτε από το διοικητικό της συμβούλιο. Αν κάποια ομοσπονδία δεν εκλέξει ή δεν ορίσει αντιπρόσωπό της στην ΕΟΑ μέσα στον Ιανουάριο, η ΕΟΑ λειτουργεί νόμιμα και χωρίς τον αντιπρόσωπο της ομοσπονδίας αυτής.
Η απόφαση αυτή που θα κυρωθεί με νόμο να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 1984
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αθήνα, 25 Ιουλίου 1986 Αριθ. πρωτ. 17970
ΘΕΜΑ: Ρύθμιση θεμάτων ποδοσφαίρου και άλλων ομαδικών αθλημάτων.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Άρθρο 1.
1. Στην ΕΠΟ, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν κάθε φορά, ανατίθεται και η ευθύνη της διοργάνωσης του Πρωταθλήματος Α` Εθνικής Κατηγορίας.
2. Στην ΕΠΟ λειτουργεί Επιτροπή Πρωταθλήματος Α` Εθνικής Κατηγορίας που αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη διοργάνωση και διεξαγωγή του αντίστοιχου πρωταθλήματος, καθώς και για κάθε θέμα σχετικά με τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων μεταξύ των ΠΑΕ κλπ.
Άρθρο 2.
1. Η Επιτροπή πρωταθλήματος Α` Εθνικής Κατηγορίας αποτελείται από 9 μέλη και βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του και τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη.
2. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
3. Η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει υποχρεωτικά μια φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Ο Πρόεδρος της μπορεί να τη συγκαλέσει οποτεδήποτε κρίνει αναγκαίο.
4. Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν χρειάζονται επικύρωση από το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο.
Άρθρο 3.
Η παραπάνω Επιτροπή συγκροτείται, κατά μήνα Αύγουστο κάθε χρόνο ως εξής:
1. Τα πέντε (5) μέλη της με ισάριθμα αναπληρωματικά ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ και είναι μέλη αυτού. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος της Επιτροπής που είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΟ.
2. Τα τέσσερα (4) μέλη εκπροσωπούν τις ΠΑΕ που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Α` Εθνικής Κατηγορίας και ορίζονται ως εξής:
α. Ένα μέλος μετά του αναπληρωτού του, κληρώνεται μεταξύ των ΠΑΕ που έχουν έδρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
β. Ένα μέλος, μετά του αναπληρωτού του, κληρώνεται μεταξύ των ΠΑΕ που έχουν έδρα της Θεσσαλονίκη.
γ. Δύο (2) μέλη, με τους αναπληρωτές τους, κληρώνονται μεταξύ των ΠΑΕ της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η κλήρωση αυτή διενεργείται από την ΕΠΑΕ δημόσια και οι ΠΑΕ που κληρώθηκαν υποχρεώνονται μέσα σε πέντε (5) μέρες να ορίσουν τον εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή. Μετά την παρέλευση των πέντε (5) ημερών εάν δεν έχουν υποδειχθεί εκπρόσωποι των ΠΑΕ η Επιτροπή Πρωταθλήματος συμπληρώνεται με μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ.
3. Τα κωλύματα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Ν. 75/75 ισχύουν και για τα μέλη της επιτροπής αυτής.
Άρθρο 4.
1. Στην αρμοδιότητα της ΕΠΟ υπάγεται η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και των ΠΑΕ ή σωματείων.
2. Στην ΕΠΟ περιέρχεται το ποσοστό από τις εισπράξεις των αγώνων που διοργανώνονται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος Α` Εθνικής Κατηγορίας.
3. Στην ΕΠΟ περιέρχονται τα ποσά που αντιστοιχούν στα χρηματικά πρόστιμα στα παράβολα των ΠΑΕ και σωματείων των αγώνων πρωταθλήματος Α` Εθνικής Κατηγορίας καθώς και τα παράβολα των απορριπτομένων ενστάσεων κάθε φύσης προσφυγών.
4. Το τακτικό προσωπικό που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην ΕΠΑΕ δύναται να μετατάσσεται στην ΕΠΟ και εντάσσεται σε θέσεις με απόφαση του Δ.Σ. αυτής, με τις αποδοχές (μισθό) που λαμβάνουν κατά το χρόνο της ένταξής τους στην ΕΠΟ.
Άρθρο 5.
1. Στην ΕΠΟ συνιστάται Επιτροπή Ορισμού Διαιτητών (Ε.Ο.Δ.) που είναι αρμόδια για την κλήρωση των Διαιτητών και των Εποπτών των αγώνων όλων των Εθνικών Πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου Ελλάδος. Η επιτροπή αυτή αποτελείται
α) από ένα (1) μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, που ορίζεται με απόφαση αυτού σαν πρόεδρος με τον αναπληρωτή του.
β) Από τέσσερις (4) μη εν ενεργεία Διαιτητές τουλάχιστον Α` Εθνικής Κατηγορίας οι οποίοι, ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από το Συμβούλιο Επιλογής Διαιτητών (ΣΕΔ).
2. Η ΕΟΔ συνεδριάζει νόμιμα όταν παρίστανται ο πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του και τουλάχιστον δύο (2) μέλη αυτής.
3. Οι αποφάσεις της ΕΟΔ είναι οριστικές και δεν υπόκεινται σε επικύρωση από το Δ.Σ της ΕΠΟ.
Άρθρο 6.
1. Στην ΕΠΟ συνιστάται “Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας” (ΠΕΔ), που είναι αρμόδια για την επιβολή στους διαιτητές και τους επόπτες των ποδοσφαιρικών αγώνων, όλων των Εθνικών Πρωταθλημάτων και των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος των προβλεπομένων κάθε φορά, από τις διατάξεις του Κανονισμού Διαιτησίας Ποδοσφαίρου, ή της νομοθεσίας που ισχύει για τους Διαιτητές, πειθαρχικών κυρώσεων καθώς επίσης είναι αρμόδια και για την εκδίκαση των ενστάσεων κακής διαιτησίας των αγώνων αυτών.
2. Στην πιο πάνω Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας συμμετέχουν:
α. Ο ανώτερος σε βαθμό από τα δικαιοδοτικά όργανα που εδρεύουν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και μεταξύ ομοιοβάθμων ο αρχαιότερος ή εκείνος από τους άλλους τέσσερις, τον οποίον υποδεικνύε ο αρχαιότερος, σαν Πρόεδρος, ή όποιος ορίζεται με την απόφαση διορισμού των, για την κατανομή των αρμοδιοτήτων αυτών.
β. Δύο (2) μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) με ισάριθμα αναπληρωματικά που ορίζονται από τον Πρόεδρό του και
γ. Δύο (2) μη εν ενεργεία Διεθνείς Διαιτητές (FIFA) ή καθηγητές Διαιτησίας που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, από το Συμβούλιο Επιλογής Διαιτητών.
3. Η ΠΕΔ συνεδριάζει νόμιμα όταν παρίστανται τουλάχιστον τέσσερα μέλη. Οι αποφάσεις της Επιτροπής αυτής λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων, σε ισοψηφία δε, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Οι αποφάσεις της ΠΕΔ είναι τελεσίδικες και δεν υπόκεινται σε επικύρωση από το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ.
Άρθρο 7.
1. Στην ΕΠΟ συνιστάται Επιτροπή Επιλύσεως Οικονομικών Διαφορών Επαγγελματικού και Αμειβόμενου Ποδοσφαίρου (Ε.Ε.Ο.Δ.Ε.Α.Π.) η οποία έχει αρμοδιότητα να επιλύει οικονομικές διαφορές μεταξύ επαγγελματιών Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών ή Σωματείων, οι οποίες απορρέουν από τις μεταξύ τους σχέσεις και συμφωνίες, ν` αποφασίζει για αιτήσεις διακοπής ή λύσης συμβολαίου επαγγελματίου ή αμειβόμενο” ποδ/τή και ΠΑΕ ή Σωματείου και γενικά να αποφασίζει για όλα τα θέματα για τα οποία κατά τις κείμενες διατάξεις απαιτείται απόφαση αυτής.
2. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται:
α. Από τρεις (3) δικαστικούς λειτουργούς συνταξιούχους ή νομικούς που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Υπουργού. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ένας από αυτούς ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
β. Από ένα (1) μέλος της Επιτροπής Πρωταθλήματος Α` Εθνικής κατηγορίας.
γ. Από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).
3. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει νόμιμα όταν παρευρίσκονται τρία (3) από τα μέλη της, αποφασίζει δε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
4. Οι αποφάσεις της Ε.Ε.Ο.Δ.Ε.Α.Π. είναι οριστικές, δεν υπόκεινται σε επικύρωση από το Δ.Σ. της ΕΠΟ, επιτρέπεται όμως προσφυγή εναντίον αυτών ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) που ασκείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν αυτό. 5. Οι μέχρι σήμερα εκκρεμείς διαφορές από τις προβλεπόμενες του ν 879/1979 εκκρεμούσες οικονομικές διαφορές, επιλύονται υπό της συσταθησομένης επιτροπής (Ε.Ε.Ο.Δ.Ε.Α.Π.).
Άρθρο 8.
1. Η θητεία των Επιτροπών των άρθρων 5.6 και 7 της απόφασης αυτής είναι ετήσια.
2. Οι Διαιτητές που είναι μέλη των Επιτροπών των άρθρων 5 και 6 της απόφασης αυτής δεν μπορεί να είναι μέλη του Συμβουλίου Διαιτησίας Ομαδικών Αθλημάτων (ΣΔΟΑ), του Συμβουλίου Επιλογής Διαιτητών (ΣΕΔ), των οργάνων Διοικήσεως της ΕΠΟ, της ΟΔΠΕ, των κατά τόπους ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και των Συνδέσμων Διαιτητών. Επίσης δε μπορούν να διατηρούν κατάστημα αθλητικών ειδών ή πρακτορείων ΠΡΟ – ΠΟ ή να ασκούν το επάγγελμα μαλάκτου ή προπονητού ή μετόχου ή μέλους διοικήσεως ΠΑΕ ή ποδοσφαιρικού σωματείου ή μέλους των οργάνων διοικήσεως αυτών.
Άρθρο 9.
1. Η Αθλητική Δικαιοσύνη απονέμεται από μονομελή δικαιοδοτικά όργανα – Αθλητικαί Δικαστές – που λειτουργούν ως εξής:
α. Πέντε (5) Αθλητικοί Δικαστές που εδρεύουν στην ΕΠΟ με αρμοδιότητα το ποδόσφαιρο και
β. Ένας (1 ) Αθλητικός Δικαστής που εδρεύει στην ΕΟΚ για τα υπόλοιπα ομαδικά Αθλήματα.
2. Οι Αθλητικοί Δικαστές είναι:
α. Δικαστικοί εν ενεργεία ή συνταξιούχοι με βαθμό τουλάχιστον πρωτοδίκου και υπηρετούν ή διαμένουν στην Αττική, που έχουν γνώση και πείρα στα αθλητικά θέματα.
3. Με απόφαση του αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Υπουργού διορίζονται και εδρεύουν στην ΕΠΟ οι Αθλητικοί Δικαστές με διετή θητεία. Με την ίδια απόφαση διορίζονται και τέσσερις (4) γραμματείς που πρέπει να είναι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Άρθρο 10. 1. Οι Αθλητικοί Δικαστές έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες για το Πρωταθλήματα Α`, Β`, Γ` Εθνικών κατηγοριών και του Κυπέλλου Ελλάδας Επαγγελματιών, Ημιεπαγγελματιών και Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών:
α. Αποφασίζουν για τις ενστάσεις κατά του κύρους αγώνα με εξαίρεση τις ενστάσεις κακής διαιτησίας.
β. Αποφασίζουν και επιβάλλουν πειθαρχικές κυρώσεις κατά ομάδων, ποδοσφαιριστών και γενικά φυσικών προσώπων που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με τις ομάδες σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων, π.δ/των, υπ. αποφάσεων και Κανονισμών.
γ. Αποφασίζουν για οποιαδήποτε καταγγελία περιέλθει σ` αυτούς κατά ομάδας ή φυσικού προσώπου που συνδέεται με αυτήν, είτε αυτή αφορά το κύρος Αγώνα ή τον Πειθαρχικό έλεγχο αυτών σύμφωνα με τους ισχύοντες κάθε φορά νόμους, π.δ υπ. αποφάσεις και Κανονισμούς.
δ. Επίσης αποφασίζουν και για κάθε άλλο θέμα που ανατίθεται σ` αυτούς από τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 11.
1. Οι μεταξύ των ανωτέρω οργάνων αρμοδιότητες κατανέμονται με απόφαση του ανώτερου και μεταξύ ομοιοβάθμων του αρχαιότερου απ` αυτούς αν είναι δικαστικοί εν ενεργεία λειτουργοί. Σε διαφορετική περίπτωση του αθλητικού δικαστή που ορίζεται με την απόφαση διορισμού, ή του αναπληρωτή αυτού και έχει αρμοδιότητες για την κατανομή των αντικειμένων στους αθλητικούς δικαστές.
2. Σε περίπτωση προσωρινού κωλύματος ή απουσίας αθλητικού δικαστή αυτός αναπληρώνεται με απόφαση του υπεύθυνου για την κατανομή των αρμοδιοτήτων.
Άρθρο 12.
1. Με απόφαση του αθλητικού δικαστή που κατανέμει τις αρμοδιότητες ορίζεται Τριμελής Επιτροπή από τους Αθλητικούς Δικαστές που κρίνει σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση μόνο για τις ακόλουθες περιπτώσεις για το άθλημα του ποδοσφαίρου και τα λοιπά ομαδικά αθλήματα:
α. Όταν προσβάλλεται το κύρος Αγώνα.
β. Όταν τιμωρείται γήπεδο ομάδας με ποινή αποκλεισμού πάνω από δύο (2) αγωνιστικές μέρες.
γ. Όταν τιμωρείται ποδ/τής πάνω από πέντε (5) αγωνιστικές ή ένα μήνα αποκλεισμό από αγώνες.
δ. Όταν τιμωρείται ομάδα και ποδ/τής γιατί έχουν υποπέσει στο παράπτωμα του Ντόπιγκ.
ε. Όταν τιμωρούνται μέλη Δ Σ. ομάδων με την ποινή της έκπτωσης από το αξίωμα του μέλους Δ.Σ.
στ. Όταν τιμωρούνται πρόσωπα που συνδέονται με τις ομάδες, για το χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μηνός.
2. Στην επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου στην οποία προεδρεύει ο αρχαιότερος, δικαστικός λειτουργός δεν μετέχει ο αθλητικός δικαστής που εξέδωσε την πρωτοβάθμια απόφαση.
Άρθρο 13.
1. Οι αποφάσεις των Αθλητικών Δικαστών και της Τριμελούς Επιτροπής είναι οριστικές και αμέσως εκτελεστές και δεν χρειάζεται να επικυρωθούν από την ΕΠΟ ούτε προσβάλλονται ενώπιον του ΑΣΕΑΔ.
2. Η έφεση στη Δευτεροβάθμια Τριμελή Επιτροπή δεν αναστέλλει την προσβαλλόμενη απόφαση.
3. Οι αποφάσεις των μονομελών Αθλητικών Δικαστών εκδίδονται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία:
α. Τεσσάρων (4) ημερών το αργότερο μετά την τέλεση αγώνα για ποδ/ στές που υπέπεσαν σε παραπτώματα και αναγράφονται στα φύλλα αγώνα.
β. Τεσσάρων (4) ημερών το αργότερο για ενστάσεις ή καταγγελίες κατά κύρους αγώνα, μετά την υποβολή της ένστασης ή καταγγελίας.
γ. Τεσσάρων (4) ημερών το αργότερο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής κύρωσης σε ομάδα ή πρόσωπα που συνδέεται με αυτή.
4. α. Οι αποφάσεις των μονομελών Αθλητικών Δικαστών – και σε όσες περιπτώσεις επιτρέπεται – προσβάλλονται ενώπιον της δευτεροβάθμιας Τριμελούς Επιτροπής μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) εργάσιμων ημερών, από την έκδοσή τους.
β. Η δευτεροβάθμια Τριμελής Επιτροπή αποφαίνεται επί των προσφυγών μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από την άσκηση της έφεσης.
5. Υποθέσεις Ποδοσφαίρου που εκκρεμούν κατά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής εκδικάζονται από τους Αθλητικούς Δικαστές του άρθρου 9.
6. Ο Αθλητικός Δικαστής των υπολοίπων ομαδικών αθλημάτων επιβάλλει τις ποινές στα φυσικά πρόσωπα και στις ομάδες Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Υδατοσφαίρισης του Πρωταθλήματος Α` Εθνικής Κατηγορίας και Κυπέλλου Ελλάδος, σύμφωνα με το Πειθαρχικό δίκαιο ή τους κανονισμούς και τις προκηρύξεις ή με οποιαδήποτε άλλη διάταξη των Ομοσπονδιών μέσα σε προθεσμίες που ορίζονται από την παρ. 3 του άρθρου αυτού.
7. Οι Ομοσπονδίες των ομαδικών αθλημάτων, εκτός από το ποδόσφαιρο, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ισχύ της απόφασης αυτής έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν στον αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Υπουργό, κανονισμούς πρωταθλημάτων και πειθαρχικού δικαίου.
8. Στους Αθλητικούς Δικαστές και τους Γραμματείς καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, που ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Υπουργού και βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΠΟ.
Άρθρο 14.
1. Στην Ε.Π.Ο. συνιστάται Ανακριτική Πενταμελής Επιτροπή (Α.Π.Ε.) που αποτελείται από τους πέντε Αθλητικούς Δικαστές που εδρεύουν στην Ε.Π.Ο. Ως Γραμματέας χρησιμοποιείται ένας από τους Γραμματείς των Αθλητικών Δικαστών.
2. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει εφόσον παρευρίσκονται τρία τουλάχιστον μέλη της και έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για τις παραβάσεις που προβλέπει το άρθρο 60 του Ν. 75/75 εφόσον ανάγονται στο πρωτάθλημα Α` Εθνικής Κατηγορίας ή στο Κύπελλο Ελλάδας για όσες ομάδες μετέχουν στο Πρωτάθλημα Α` Εθνικής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 2 έως 5 και 7 του ανωτέρω νόμου. Η επιτροπή εκδίδει τις αποφάσεις της μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από την τέλεση του αδικήματος.
3. Στα μέλη της Επιτροπής και στο Γραμματέα δεν καταβάλλεται αποζημίωση.
Η απόφαση αυτή που θα κυρωθεί με νόμο να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνας 25 Ιουλίου 1986
Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη καταργείται δια της παρούσης.
Άρθρο 36
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 25 Ιουλίου 1986
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ