Νόμος 1666 ΦΕΚ Α΄200/15.12.1986
Οδοντοτεχνικό επάγγελμα – Οδοντοτεχνικά εργαστήρια και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Άσκηση επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη και βοηθού οδοντοτεχνίτη
Σημ.: όπως ο τίτλος του άρθρου 1 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 παρ.1 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
1. Το οδοντοτεχνικό επάγγελμα ασκείται ύστερα από άδεια του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2. Άδεια άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη χορηγείται σε:
α) Έλληνες υπηκόους,
β) σε ομογενείς,
γ) σε πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) σε πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, πιστοποιητικό αμοιβαιότητας και γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, εφόσον έχουν πτυχίο Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) ή ισότιμο πτυχίο εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ειδικότητας οδοντοτεχνίτη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ.2 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
3.Για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη στους πτυχιούχους δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίοι αποφοίτησαν έως και το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, απαιτείται το πτυχίο και επιπλέον:
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ.3 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
α) Πρακτική άσκηση ή διδακτικό έργο σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα διάρκειας τριών ή έξι ετών, αντίστοιχα. Η πρακτική άσκηση ή το διδακτικό έργο βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ασφαλιστικό βιβλιάριο) ή με πιστοποιητικό αντίστοιχου φορέα άλλης χώρας, εφ` όσον η πρακτική άσκηση έχει γίνει στην αλλοδαπή. Οι σπουδαστές που φοιτούν στις 13 Οκτώβρη 1986 στα τεχνικά επαγγελματικά λύκεια δημόσιας ή αναγνωρισμένης ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατ` εξαίρεση των διατάξεων του εδαφίου αυτού, μπορούν να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά από πρακτική άσκηση σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο διάρκειας δυο ετών. β) Επιτυχής εξέταση από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποτελείται από τα κάτωθι μέλη και τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη:
αα) ένα μέλος του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (Δ.Ε.Π.) τμήματος οδοντιατρικής, ως πρόεδρο,
ββ)τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αναπληρωματικό μέλος τον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ.4 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
γγ) έναν εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμό Α` του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υπηρετεί στην οικεία νομαρχία,
δδ) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.),
εε) έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών (Π.Ο.Ε.Ο.),
στστ) έναν εκπρόσωπο σωματείου των οδοντοτεχνιτών που ασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
ζζ) ένα μέλος εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Π.) των Τ.Ε.Ι.
4. Η επιτροπή συνεδριάζει σε εργάσιμες για τις δημόσιες υπηρεσίες ώρες και ημέρες, χωρίς καμιά αμοιβή ή αποζημίωση των μελών της για τη συμμετοχή τους σ` αυτή.
5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρυθμίζεται η διαδικασία και λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης άδειας άσκησης του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη, τα θέματα που αφορούν την εξεταστέα ύλη και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τις εξετάσεις, καθώς και η λειτουργία της επιτροπής.
6. Άδεια άσκησης επαγγέλματος βοηθού οδοντοτεχνίτη χορηγείται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε:
α) Έλληνες υπηκόους, β) ομογενείς της αλλοδαπής, γ) πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας, πιστοποιητικό αμοιβαιότητας και γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, εφόσον είναι πτυχιούχοι των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) ή ισότιμου πτυχίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ειδικότητας βοηθού οδοντοτεχνίτη, που αποφοίτησαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 και εφεξής. Άδεια άσκησης επαγγέλματος βοηθού οδοντοτεχνίτη δύνανται να λάβουν και οι υποψήφιοι της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, που δεν πέτυχαν στις εξετάσεις.
Σημ.: όπως η παρ.6 προστέθηκε με το άρθρο 24 παρ.5 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
Άρθρο 2
Καθήκοντα οδοντοτεχνιτών – οδοντιάτρων.
1. Έργο του οδοντοτεχνίτη είναι η κατασκευή στο χώρο του εργαστηρίου προσθετικών εργασιών, σύμφωνα με γραπτές οδηγίες και εντολές του παραγγέλλοντος οδοντιάτρου.
2. Ο οδοντοτεχνίτης είναι υπεύθυνος για την πιστή τήρηση των γραπτών οδηγιών και εντολών του οδοντιάτρου και την καλή τεχνική κατασκευή των προσθετικών εργασιών, με τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένων υλικών και κραμάτων. Ο έλεγχος της καλής κατασκευής γίνεται πάνω σε εκμαγεία.
Ειδικότερα οι οδοντοτεχνίτες ασχολούνται:
α) με την κατασκευή εκμαγείων από αποτυπώματα που λαμβάνονται από τον οδοντίατρο,
β) με την επεξεργασία μετάλλων και άλλων υλικών για οδοντοπροσθετικές εργασίες,
γ) με την κατασκευή προσθετικών εργασιών, ιδίως μερικών και ολικών οδοντοστοιχιών, στεφανών και γεφυρών, ορθοδοντικών μηχανημάτων, τηλεσκοπικών στεφανών και συνδέσμων ακριβείας, καθώς και με εργασίες μεταλλοκεραμικής,
δ) με οποιαδήποτε άλλη σχετική εργασία, σύμφωνα με γραπτές οδηγίες των οδοντιάτρων.
3. Ο οδοντοτεχνίτης απαγορεύεται να έχει επαγγελματικές επαφές ή συναλλαγές με άτομα που έχουν ανάγκη οδοντοπροσθετικής εργασίας και να επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στη στοματική κοιλότητα.
4. Απαγορεύεται στον οδοντοτεχνίτη να κατέχει και να χρησιμοποιεί υλικά, μηχανήματα, όργανα ή εργαλεία για έλεγχο ή επέμβαση στη στοματική κοιλότητα, καθώς και να διατηρεί σχετικό υλικό και μηχανικό εξοπλισμό.
5. Ο οδοντίατρος μπορεί να παρακολουθεί τις εργασίες του οδοντοτεχνίτη, για να ελέγχει την τήρηση των γραπτών του οδηγιών.
6. Ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση, το σχεδιασμό και την καλή εφαρμογή των προσθετικών εργασιών στη στοματική κοιλότητα και για την επιλογή του υλικού και του κράματος μετάλλου που χρησιμοποιούνται. Η επιλογή γίνεται από υλικά και κράματα μετάλλων που έχουν ελεγχθεί και κριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) ως κατάλληλα για την κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών. Για το σκοπό αυτόν ο Ε.Ο.Φ. καταρτίζει πίνακα που περιέχει τα προαναφερόμενα εγκεκριμένα υλικά και κράματα μετάλλων και κοινοποιείται κάθε εξάμηνο στην Ε.Ο.Ο., στην Π.Ο.Ε.Ο. και στα σωματεία των οδοντοτεχνιτών, που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
7. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), της Π.Ο.Ε.Ο. της Ε.Ο.Ο. και των σωματείων των οδοντοτεχνιτών που απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των παραπάνω.
8. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλων συναρμόδιων Υπουργών, καθορίζονται τα καθήκοντα των βοηθών οδοντοτεχνιτών.
Σημ.: όπως η παρ.8 προστέθηκε με τη παρ.6 του άρθρου 24 του Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010, και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.3 του άρθρου 37 του Ν.4058/2012 (ΦΕΚ Α΄63/22/03/2012).
Άρθρο 3
Διοικητικές κυρώσεις
1. Στους οδοντοτεχνίτες που παραβαίνουν τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 επιβάλλονται οι παρακάτω διοικητικές κυρώσεις, κατά περίπτωση:
α) άρση άδειας άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος για χρονικό διάστημα από τρεις ως έξι μήνες με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν έχει εκδοθεί εις βάρος του οδοντοτεχνίτη αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση,
β) άρση άδειας άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος για χρονικό διάστημα από δύο ως τέσσερις μήνες, ανεξάρτητα από ποινική δίωξη. Η επιβολή της κύρωσης αυτής ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γίνεται με απόφαση του ύστερα από γνώμη της επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 3β.
2. Στους οδοντοτεχνίτες που παραβαίνουν τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 μπορεί να επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας, άσκησης επαγγέλματος για χρονικό διάστημα από ένα μέχρι τρεις μήνες με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη της επιτροπής που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 3β του άρθρου 1.
3. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ετών από το έτος τέλεσης της αρχικής παράβασης, ο Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανεξάρτητα από τις παραπάνω διοικητικές κυρώσεις, μπορεί να προβαίνει ακόμα και στην οριστική αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος με απόφασή του, ύστερα από γνώμη της επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 3β.
4. Οι αποφάσεις αφαίρεσης των σχετικών αδειών κοινοποιούνται στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην Ε.Ο.Ο., Π.Ο.Ε.Ο. και στα σωματεία των οδοντοτεχνιτών που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Άρθρο 4
Ίδρυση και λειτουργία οδοντοτεχνικού εργαστηρίου.
1.Βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου χορηγείται όχι μόνο σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος πτυχιούχος ΑΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας (Οδοντοτεχνίτης ΑΤΕΙ).
Τα νομίμως λειτουργούντα μέχρι σήμερα οδοντοτεχνικά εργαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες άδειές τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ. 2 της υποπαρ. ΙΒ.3 άρθρου πρώτου Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 Ν.4316/2014, ΦΕΚ Α 270/24.12.2014.
2. Η άδεια χορηγείται από τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και αφού ελεγχθεί η καταλληλότητα του χώρου εγκατάστασης του εργαστηρίου και η πληρότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού.
3. Η άδεια λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου χορηγείται για συγκεκριμένο χώρο. Σε περίπτωση μεταστέγασης του εργαστηρίου η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του εργαστηρίου παύει να ισχύει και ο οδοντοτεχνίτης υποχρεούται να ζητήσει νέα άδεια.
Άρθρο 5
Προδιαγραφές χώρου εγκατάστασης οδοντοτεχνικού εργαστηρίου και εξοπλισμός.
1. Το οδοντοτεχνικό εργαστήριο είναι ανεξάρτητο και αυτοτελές κατάστημα, το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τον κατάλληλο και απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για την εκτέλεση των εργασιών που αναλαμβάνει.
2. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι προδιαγραφές του χώρου του εργαστηρίου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 6
Ανάκληση άδειας λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου.
Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου ανακαλείται:
α) Εάν ο δικαιούχος συνταξιοδοτηθεί.
β) Εάν καταστεί ανίκανος για εργασία και λάβει πλήρη σύνταξη. Στην περίπτωση που δεν έχει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη, διατηρεί την άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου, το οποίο θα διευθύνεται από οδοντοτεχνίτη, κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος, που θα είναι και υπεύθυνος για τη λειτουργία του και ώσπου να αποκτήσει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη.
γ) Εάν το εργαστήριο λειτουργεί χωρίς τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό ή σε ακατάλληλο χώρο.
δ) Εάν ο κάτοχος της άδειας οδοντοτεχνίτης καταδικαστεί για παράνομη άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος καθ` υποτροπή, και ε) εάν ο κάτοχος της άδειας οδοντοτεχνίτης παύσει να ασκεί το οδοντοτεχνικό επάγγελμα.
Άρθρο 7
Συνέχιση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου.
1. Ο επιζών σύζυγος, εφ` όσον δεν συνάψει νέο γάμο, και τα τέκνα εργαστηριούχου οδοντοτεχνίτη, εφ` όσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν σε δημόσια ανώτατη ή ανώτερη σχολή και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του εργαστηρίου, με την προϋπόθεση ότι ο αποθανών είχε αποκτήσει την άδεια λειτουργίας του και διατηρούσε το οδοντοτεχνικό εργαστήριο μέχρι το θάνατό του.
2. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου το εργαστήριο θα διευθύνεται από οδοντοτεχνίτη, κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος, που θα είναι και υπεύθυνος για τη λειτουργία του.
Άρθρο 8
Αμοιβές οδοντοτεχνιτών
Τα κατώτερα όρια αμοιβών των οδοντοτεχνιτών για τις εκτελούμενες εργασίες καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. και της Π.Ο.Ε.Ο. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 9
Κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών από οδοντιάτρους.
Η κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών από τον οδοντίατρο για λογαριασμό των ασθενών του δεν αποτελεί παράνομη άσκηση οδοντοτεχνικού επαγγέλματος.
Άρθρο 10
Δεοντολογικός κανονισμός οδοντοτεχνιτών.
Μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του παρόντος συντάσσεται και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Δεοντολογικός κανονισμός οδοντοτεχνιτών, δημοσιευόμενος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη της Π.Ο.Ε.Ο.. σε συνεργασία με τα σωματεία οδοντοτεχνιτών που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, η οποία διατυπώνεται το αργότερο τρεις μήνες προ της εκπνοής της τασσόμενης ως άνω προθεσμίας.
Άρθρο 11
Ποινικές κυρώσεις.
1. Η παράβαση των διατάξεων του νόμου αυτού τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται από το άρθρο 458 Π.Κ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος αναθέσει την κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών σε εργαστήρια που δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2. Ο τοπικός οδοντιατρικός σύλλογος και η Ε.Ο.Ο. δικαιούνται να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις δίκες των οδοντοτεχνιτών για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου αυτού. Στις περιπτώσεις που οι παραβάτες του νόμου αυτού δεν είναι οδοντοτεχνίτες δικαίωμα παράστασης στις δίκες ως πολιτικώς ενάγων έχει και η Π Ο.Ε.Ο.
Άρθρο 12
Οι απασχολούμενοι οδοντοτεχνίτες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στους οποίους αναφέρεται το άρθρο 1, είναι υπάλληλοι σύμφωνα με την έννοια των διατάξεων του ν.δ. 2655/1953 (ΦΕΚ Α ` 299/31.10.1953). Η διάταξη αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Άρθρο 13
Μεταβατικές διατάξεις.
1. Στους πτυχιούχους των Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (Κ.Α.Τ.Ε.) χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη ύστερα από προϋπηρεσία ενός έτους στο επάγγελμα.
2. Στους αποφοίτους μέσων επαγγελματικών σχολών (παλαιού τύπου) χορηγείται άδεια άσκησης του επαγγέλματος ύστερα από προϋπηρεσία πέντε (5) ετών στο επάγγελμα.
3. Στους εμπειροτεχνίτες που ασχολούνται στο επάγγελμα και δε διατηρούν εργαστήριο χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, εφ` όσον έχουν εξαετή προϋπηρεσία. Στην εξαετή προϋπηρεσία συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος παρακολούθησης οδοντοτεχνικών εργασιών σε εργαστήριο ελεύθερων σπουδών για όσους ήδη παρακολουθούν μέχρι και τις 13 Οκτώβρη 1986. Προκειμένου να συμπεριληφθεί ο χρόνος αυτός στο χρόνο προϋπηρεσίας απαιτείται βεβαιωμένος πίνακας παρακολουθούντων του Υπουργείου Εμπορίου και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του διαχειριστή της επιχείρησης για τη συνεχή παρακολούθηση.
4. Όσοι διατηρούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού οδοντοτεχνικό εργαστήριο αποκτούν αυτοδικαίως άδεια άσκησης επαγγέλματος και προσωρινή άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου τους διάρκειας δεκαοχτώ μηνών, προκειμένου να προσαρμόσουν τα εργαστήριά τους στις απαιτήσεις της υπουργικής απόφασης, που προβλέπεται από το άρθρο 5 του νόμου αυτού, με την προϋπόθεση να έχουν βεβαίωση της εφορίας έναρξης επιτηδεύματος μέχρι τις 13 Οκτώβρη 1986. Η προθεσμία των δεκαοκτώ μηνών αρχίζει από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
5. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται και στους δικαιούχους του άρθρου 7 του νόμου αυτού.
6. Η απασχόληση σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, που αποδεικνύεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου αυτού, αποτελεί προϋπηρεσία στο επάγγελμα του οδοντοτεχνίτη. Ως προϋπηρεσία θεωρείται και ο χρόνος λειτουργίας ιδιόκτητου οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, που αποδεικνύεται με βεβαίωση της εφορίας.
7. Όσοι διατηρούν σε λειτουργία οδοντοτεχνικά εργαστήρια υποχρεούνται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος και προσωρινής λειτουργίας του εργαστηρίου τους.
8. Για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ισχύει μεταβατική περίοδος έξι (6) ετών μετά τη δημοσίευση του νόμου.
9. Στον καθορισμό των προδιαγραφών του άρθρου 5 θα συμμετέχουν η οδοντιατρική ομοσπονδία, η Π.Ο.Ε.Ο. και το σωματείο των υπαλλήλων οδοντοτεχνιτών.
10. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά γνώμη της Π.Ο.Ε.Ο., ρυθμίζεται ο τρόπος πρακτικής άσκησης των αναφερομένων στο άρθρο 1 παρ. 3 εδάφιο πρώτο του παρόντος.
Άρθρο 14
Οι διατάξεις του παρόντος έχουν ανάλογη εφαρμογή και επί υπηκόων κρατών μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εφ` όσον βάσει άλλων διατάξεων επιτραπεί η άσκηση του επαγγέλματος.
Άρθρο 15
Κάθε διάταξη, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του νόμου αυτού ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με διαφορετικό τρόπο, καταργείται.
Άρθρο 16
Κλάδος γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΙΚΑ.
1. Μέχρι την έκδοση των π. δ/των της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 1397/1983 (ΦΕΚ 143), με αποφάσεις των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται με πρόταση του Δ.Σ του Ι.Κ.Α., μπορεί να συνιστώνται στις υγειονομικές δ/νσεις της Διοίκησης και τις υγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειακών και τοπικών υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. θέσεις γιατρών και οδοντογιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κατά ειδικότητα και να διαβαθμίζονται σε θέσεις
α) διευθυντών,
β) επιμελητών Α ` και
γ) επιμελητών Β `.
Η σύσταση των θέσεων αυτών μπορεί να γίνεται και με μετατροπή μέρους ή και όλων των κενών οργανικών θέσεων του μόνιμου ιατρικού προσωπικού του Ι.Κ.Α. που υπάρχουν κάθε φορά.
2. Οι γιατροί και οδοντογιατροί που υπηρετούν στο Ι.Κ.Α. κατά το χρόνο έκδοσης των παραπάνω αποφάσεων με οποιαδήποτε σχέση (μόνιμοι, ιδιωτικού δικαίου ή με σύμβαση του άρθρου 10 του ν.δ. 1204/1972), μπορεί να εντάσσονται σε θέσεις της παρ. 1. Η ένταξη γίνεται με απόφαση του Διοικητή του Ι.Κ.Α. μετά από γνωστοποίηση των θέσεων, υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων και κρίση από συμβούλιο επιλογής, που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με πρόταση του Διοικητή του Ι.Κ.Α. Στο συμβούλιο επιλογής θα συμμετέχει οπωσδήποτε ένας εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ένας εκπρόσωπος της Π.Ι.Σ.Ε.Τ.Π.Ι.Κ.Α. Για την ένταξη λαμβάνονται υπόψη και κριτήρια του εδαφίου β περ, α-δ της παρ. 4 και οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 27 του γ. 1397/1983, καθώς και τα προσόντα που προσδιορίζονται από τον ίδιο νόμο. Το συμβούλιο κατά την κρίση μπορεί να καθορίσει τη βαθμίδα ένταξης σε θέση της παραγράφου 1 χωρίς να δεσμεύεται από το σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου. Εφ` όσον δεν υποβληθούν αιτήσεις για ένταξη από γιατρούς του Ι.Κ.Α. μέσα στην καθορισμένη προθεσμία, οι θέσεις που έχουν γνωστοποιηθεί μπορεί να καλυφθούν με γιατρούς που έχουν τα προσόντα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 1397/1983, με την παραπάνω διαδικασία και με τα ίδια κριτήρια.
3. Για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του Ι.Κ.Α. ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1397/1983 και εφαρμόζονται όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. από τον παραπάνω νόμο και το ν. 1579/1985 για τα οικονομικά, επιστημονικά και τα κίνητρα παραγωγικότητας. Για την ασφάλιση και την υπηρεσιακή τους κατάσταση (άδειες, αποσπάσεις – μετακινήσεις, πειθαρχικές δικαιοδοσίες, λύση υπηρεσιακής σχέσης) εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού για τους μόνιμους γιατρούς του Ι.Κ.Α. Για τα πειθαρχικά αδικήματα και τις πειθαρχικές ποινές εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 1, 2 εδ. α, β, δ και ε και παρ. 4 – 8 του άρθρ. 35 του ν. 1397/1983, όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν.
4. Οι γιατροί της παρ. 1 λαμβάνουν τις αποδοχές (μισθολόγιο, επιδόματα, αποζημιώσεις) των γιατρών του Ε.Σ.Υ. των αντίστοιχων βαθμίδων.
5. Στις θέσεις των προϊσταμένων των υγειονομικών διευθύνσεων της Διοίκησης και των υγειονομικών υπηρεσιών των περιφερειακών και τοπικών Υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. μπορεί να τοποθετούνται γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αρκεί να έχουν το βαθμό του διευθυντή ή επιμελητή Α`.
6. Με την έκδοση των π. δ/των της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 1397/ 1983 οι γιατροί της παρ. 1 εντάσσονται στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, με αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις των κέντρων υγείας και νοσοκομείων της περιφέρειας του ιατρικού συλλόγου, ή αν δεν υπάρχουν κενές, σε αντίστοιχες θέσεις των κέντρων υγείας και νοσοκομείων της υγειονομικής περιφέρειας που υπηρετούν, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι μόνιμοι γιατροί του Ι.Κ.Α. που υπηρετούσαν κατά τη δημοσίευση του ν. 1397/1983, καθώς και όσοι απ` αυτούς εντάσσονται σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης της παρ. 1, διατηρούν το δικαίωμα ένταξής τους σε οργανικές θέσεις των κέντρων υγείας, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 43 του ν. 1397/1983.
Άρθρο 17
Στο άρθρο 94 του ν. 1566/1985 “Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις”, (ΦΕΚ 167/30.9.85) προστίθενται οι εξής παράγραφοι:
“6α. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ο.Α.Ε.Δ. που έχει τυπικά προσόντα και την κατά περίπτωση απαιτούμενη εμπειρία ή προϋπηρεσία, που αντιστοιχούν σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα από εκείνη, στην οποία υπηρετεί κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου, είναι δυνατό, με αίτηση των ενδιαφερομένων, να μεταταγεί σε προσωρινές προσωπικές θέσεις αντίστοιχου κλάδου ανώτερης βαθμίδας, εφ` όσον δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στον αντίστοιχο κλάδο ανώτερης βαθμίδας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα, συνιστάται σε συγγενέστερο κλάδο, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Για τις μετατάξεις αυτές, το πτυχίο παιδαγωγικής επιμόρφωσης μονοετούς φοίτησης του πρότυπου ΚΕ.Κ.Α.ΤΕ. Αθηνών είναι ισότιμο με το πτυχίο εκπαιδευτικών σπουδών μονοετούς φοίτησης της ΠΑΤΕΣ της ΣΕΛΕΤΕ. Οι αιτήσεις για τη μετάταξη των ενδιαφερομένων προς το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. υποβάλλονται μέσα σε δυο μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. β. Μετά τη μετάταξη το εκπαιδευτικό προσωπικό κατατάσσεται στα μισθολογικά κλιμάκια του ν. 1505/1984 με το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο του κλάδου της μετάταξης και με βάση το συνολικό χρόνο υπηρεσίας.
7. Οι διατάξεις της περίπτωσης Ε του άρθρου 16 και της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του ν. 1566/1985 ισχύουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ο.Α.Ε.Δ. Για την εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 16 περίπτωση Ε, αρμόδιος Υπουργός για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων είναι ο Υπουργός Εργασίας μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.”.
Άρθρο 18
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Αναπήρων, που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μονιμοποιείται ανεξάρτητα από το χρόνο υπηρεσίας του στο παραπάνω ίδρυμα, εφ όσον το ζητήσει μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1476/1984 (ΦΕΚ Α` Β6), ο οποίος εφαρμόζεται κατά τα λοιπά.
Άρθρο 19
Στην παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 1579/1985 το 5% του συνολικού αριθμού των εισαγομένων στις Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές υποψήφιων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες γίνεται εφεξής 15%.
Άρθρο 20
Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του α.ν. 517/1968 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η σύζυγος που εξακολουθεί να είναι χήρα και τα ανήλικα τέκνα του αποθανόντος φαρμακοποιού, που έχουν σε νόμιμη λειτουργία φαρμακείο και που καλούνται σύμφωνα με τη νόμιμη τάξη των στην κληρονομία αυτού, μπορούν να διατηρήσουν το φαρμακείο αυτό σε λειτουργία με υπεύθυνο επιστήμονα φαρμακοποιό, η μεν χήρα επί μία πενταετία, τα δε ανήλικα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Εάν παρέλθει η πενταετία, στην περίπτωση της χήρας και μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας, στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, χάνεται οριστικά το αντίστοιχο δικαίωμα και κλείεται το φαρμακείο, ληγούσης αυτοδίκαια της ισχύος της σχετικής αδείας”.
Άρθρο 21
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού, αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 02 Δεκεμβρίου 1986
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ