Νόμος 1696 ΦΕΚ Α΄40/26.3.1987

Κύρωση  συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η συμφωνία τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας, που υπογράφηκε στη Φλωρεντία την 1 Ιουλίου 1986, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:  Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας κινούμενες από την επιθυμία να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο Χωρών, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού για μια καλύτερη κατανόηση και συνεργασία μεταξύ τω λαών, εμπνεόμενες από τις συστάσεις τις σχετικές με την προώθηση του τουρισμού που περιέχονται στο Πρακτικό της συνόδου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Συνεργασία που υιοθετήθηκε στο Ελσίνκι την 1η Αυγούστου 1975, έχοντας υπόψη τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουριστικό τομέα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, συμφώνησαν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση του τουρισμού και την αύξηση των τουριστικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο Χώρες.

Άρθρο 2

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα πράξουν ότι είναι σκόπιμο για την καλυτέρευση και την πύκνωση των επικοινωνιών και των μεταφορών ανάμεσα στις δύο Χώρες, με σκοπό να διευκολύνουν τα τουριστικά ρεύματα προς τις δύο κατευθύνσεις. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προώθηση των οργανωμένων ταξιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που σκοπεύουν στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.

Άρθρο 3

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανταλλάσσουν περιοδικά εμπειρίες σχετικές με τον τουρισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εγκατάσταση και στη διαχείριση νέων τουριστικών – ξενοδοχειακών μονάδων χρήσιμες και στις δύο Χώρες.

Θα διευκολύνουν επίσης την ανταλλαγή δημοσιευμάτων, ερευνών, στατιστικών στοιχείων και κάθε άλλης βασικής πληροφορίας στους σημαντικότερους τομείς του εθνικού και διεθνούς τουρισμού των Δύο Χωρών. Άρθρο 4.

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, για να συγκρίνουν τις εμπειρίες τους που αναφέρονται στις κοινές ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, τουλάχιστον όσον αφορά στις περιοχές της Νοτίου Ιταλίας, θα ευνοήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με αποτελέσματα μελετών και ερευνών στον τομέα του ιστορικού – μορφωτικού τουρισμού και, συγχρόνως, θα επεξεργαστούν από κοινού πιθανά προγράμματα τουριστικών – μορφωτικών διαδρομών που θα καλύπτουν ιδιαίτερα τις περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας (MAGNA GRECIA) και της Ελλάδας, και θα μελετήσουν την από κοινού προβολή των προγραμμάτων αυτών σε τρίτες χώρες, στα πλαίσια μιας πιο στενής τουριστικής συνεργασίας με στόχο την αξιοποίηση της κουλτούρας των δύο Χωρών.

Άρθρο 5

Καθένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη στα πλαίσια της νομοθεσίας του και τηρώντας την αρχή της αμοιβαιότητας, θα διευκολύνει μέσα στην επικράτειά του τη διάδοση πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού, που θα αποστέλλεται από το άλλο Μέρος για να γίνουν γνωστοί οι πόλοι έλξης τουρισμού και κουλτούρας των αντίστοιχων Χωρών.

Άρθρο 6

Για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας και για να ξεκινήσει μια ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα που περιέχονται στα προηγούμενα άρθρα και σε οποιοδήποτε άλλο που από κοινού θα αποφάσιζαν να διαπραγματευθούν, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα διευκολύνουν την πραγματοποίηση περιοδικών συσκέψεων μιας Μικτής Επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των αρμόδιων στον τομέα Τουριστικών Αρχών και Οργανισμών καθώς και ενδεχομένως από εμπειρογνώμονες υπό την ιδιότητα επιπρόσθετων μελών που θα συνεδριάζει τακτικά εναλλάξ στην Ιταλία και την Ελλάδα, με πρωτοβουλία ενός των Συμβαλλομένων Μερών.

Άρθρο 7

Η παρούσα Συμφωνία θα αρχίζει να ισχύει από την ημέρα που τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανακοινώσουν αμοιβαία ότι συμπληρώθηκαν οι από τη νομοθεσία κάθε Μέρους απαιτούμενες διαδικασίες.

Άρθρο 8

Η παρούσα Συμφωνία θα έχει πενταετή ισχύ και παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ενός έτους, εκτός αν ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη προβεί σε καταγγελία, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δια της διπλωματικής οδού, τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της.

Συντάχθηκε στη Φλωρεντία την 1η Ιουλίου 1986 σε δύο πρωτότυπα στην ελληνική και ιταλική γλώσσα. Τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

Άρθρο δεύτερο
Τα σε εκτέλεση της συμφωνίας πρωτόκολλα – πρακτικά, που καταρτίζονται από τη μικτή επιτροπή του άρθρου 6 αυτής, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε συμφωνίας από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 7 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 1987

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ