Νόμος 1704 ΦΕΚ Α΄87/9.6.1987
Κύρωση συμφωνημένων πρακτικών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για ορισμένα οικονομικά θέματα που εκκρεμούν.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνται και έχουν την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος τα συμφωνημένα πρακτικά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο που υπογράφτηκαν στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 1986, των οποίων το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Σε μια αμοιβαία προσπάθεια επίλυσης των εκκρεμούντων οικονομικών θεμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, Ελληνική Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Αιγυπτιακή στην Αθήνα, από 20 έως 23 Μαΐου 1986.
Κατάλογοι των μελών των δύο Αντιπροσωπειών επισυνάπτονται στο παρόν.
Οι δύο Αντιπροσωπείες συζήτησαν τα ακόλουθα θέματα :
1. Τρόπος μεταφοράς στην Αίγυπτο της αποζημίωσης των 72.220.000 και του προϊόντος των μελλοντικών πωλήσεων Αιγυπτιακών βακουφικών ιδιοκτησιών στην Καβάλα και τη Θάσο σύμφωνα με τις διατάξεις των Συμφωνημένων Πρακτικών που υπογράφτηκαν την 1η Αυγούστου 1984.
Οι δύο Πλευρές συμφώνησαν τα ακολούθα:
α) Αναφορικά με ποσό των 72.220.000 δρχ., η Ελληνική Πλευρά αναλαμβάνει την υποχρέωση να θεσπίσει και να δημοσιεύσει μέσα σε χρονική περίοδο δυόμισι μηνών από σήμερα νομοθεσία η οποία εξαιρετικώς θα απαλλάσσει την αγοραπωλησία βακουφικών περιουσιών, οι οποίες ήδη βρίσκονται στην κατοχή του Ελληνικού Κράτους, από τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων συμβολαιογραφικά έξοδα, δημοτικούς και άλλους φόρους, δασμούς και τέλη.
β) Η Ελληνική Πλευρά αναλαμβάνει την υποχρέωση να έχει έτοιμα προς υπογραφή τα σχετικά πωλητήρια συμβόλαια εντός περιόδου δυόμισι μηνών.
Επί πλέον η Ελληνική Πλευρά συμφώνησε να προμηθεύσει στην Αιγυπτιακή, εντός μηνός, σχέδιο έντυπο πωλητηρίου συμβολαίου σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Τα οριστικά συμβόλαια θα πρέπει να υπογράφουν κατά τη διακριτική ευχέρεια της Αιγυπτιακής πλευράς εντός δύο εβδομάδων από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της παραπάνω νομοθεσίας.
Το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσουν στη μετατροπή σε δολάρια Η.Π.Α. και μεταφορά στην Αίγυπτο του ισόποσου σε Αμερικανικά δολάρια των 72.220.000 δρχ. εντός δύο εβδομάδων από την ημερομηνία καταθέσεως από τον Αιγυπτιακό Οργανισμό Βακουφίων αίτησις για ένα τέτοιο χρηματικό διακανονισμό και παρουσιάσεως αντιγράφου του Συμβολαίου και του σχετικού εντάλματος πληρωμής που θα εκδώσει του Υπουργείο Οικονομικών.
Η μετατροπή και μεταφορά του παραπάνω ποσού θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία ελληνικής δραχμής και αμερικανικού δολαρίου κατά την ημερομηνία εκτέλεσης της μεταφοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος.
γ) Τα δύο Μέρη συμφώνησαν η μετατροπή σε αμερικανικά δολάρια και η μεταφορά στην Αίγυπτο του τιμήματος των μελλοντικών πωλήσεων και άλλων βακουφικών περιουσιών στην Ελλάδα να πραγματοποιηθεί, μετά από σχετική αίτηση που θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε επτά (7) εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 1987 και με την ακόλουθη σειρά:
1η δόση : 1η Ιανουαρίου 1987
2η δόση : 1η Ιουλίου 1987
3η δόση : 1η Ιανουαρίου 1988
4η δόση : 1η Ιουλίου 1988
5η δόση : 1η Ιανουαρίου 1989
6η δόση : 1η Ιουλίου 1989
7η δόση : 1η Ιανουαρίου 1990
Καθεμιά από τις έξι (6) πρώτες δόσεις δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 350.000 δολάρια. Η έβδομη (7η) δόση θα κατακαλύψει το υπόλοιπο του τιμήματος των αγοραπωλησιών.
Κάθε δόση θα καλύπτει τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την ημερομηνία καταβολής της, λαμβανομένου υπόψη του ορίου των 350.000 δολαρίων.
Ο Αιγυπτιακός Οργανισμός Βακουφίων θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος την αίτηση και τα αναγκαία έγγραφα για την μετατροπή και την μεταφορά κάθε χρηματικού ποσού του παραπάνω προϊόντος των πωλήσεων.
Παρά ταύτα, σε περίπτωση που οι αγοραπωλησίες των βακουφικών ιδιοκτησιών πραγματοποιηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 1990 το τίμημα των πωλήσεων αυτών θα μετατραπεί σε αμερικανικά δολάρια και θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο εντός έτους από την υποβολή της σχετικής αίτησις στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ως συναλλαγματική ισοτιμία δραχμής – δολαρίου θα θεωρείται η ισχύουσα κατά την ημερομηνία εκτέλεσης της μεταφοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος.
2. Διατήρηση και συντήρηση των αιγυπτιακών βακουφικών μνημείων (οικία του Μωχάμετ Αλυ και το Ιμαρέ).
α) Αναφορικά με την οικεία του Μωχάμετ Αλυ και το Ιμαρέ, που βρίσκονται κάτω από την Αιγυπτιακή κυριότητα, συμφωνήθηκε η Αιγυπτιακή Πλευρά, σε εύθετο χρόνο, να αποστείλει προς την Ελληνική προτάσεις όσον αφορά στη διατήρηση των μνημείων αυτών.
β) Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, η Ελληνική Πλευρά θα διευκολύνει την έκδοση των αναγκαίων εξουσιοδοτήσεων και αδειών εκτέλεσης του έργου διατήρησης και συντήρησης των δύο ιστορικών μνημείων, υπό τον όρο ότι η Ελληνική Πλευρά θα καταθέσει την αναγκαία αίτηση και έγγραφα. Οι ελληνικές αρχές επιφυλάσσονται επίσης του δικαιώματος εποπτείας και ελέγχου, κατά οποιοδήποτε στάδιο, της εκτέλεσης του παραπάνω έργου σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
γ) Θεωρήθηκε επίσης αυτονόητο και συμφωνήθηκε να καταβάλει ο ιδιοκτήτης των μνημείων τη σχετική δαπάνη.
δ) Η Ελληνική Πλευρά προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αιγυπτιακή για το σκοπό αυτόν παρέχοντάς την αναγκαία τεχνική αρωγή και αρχαιολογική υποστήριξη.
3. Εφαρμογή της Συμφωνίας της 26ης Σεπτεμβρίου 1966 αναφορικά με την αποζημίωση των ελληνικών συμφερόντων στην Αίγυπτο.
α) Καθώς η χρονική περίοδος των 15 (δεκαπέντε) ετών που προβλέπεται στο άρθρο 7 της Συμφωνίας της 26ης Σεπτεμβρίου 1966 σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων αυτής έληξε στις 17 Ιουλίου 1982, οι δύο Πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν την παραπάνω περίοδο για ένα έτος, από την ημερομηνία ανταλλαγής των επιστολών κατά την οποία, όλες οι υφιστάμενες υποθέσεις αιτήσεων που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές εμπρόθεσμα θα διακανονισθούν, υπό το όρο ότι οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες υπήκοοι θα υποβάλουν όλα τα σχετικά ή ελλείποντα έγγραφα.
Η Ελληνική Πλευρά ζήτησε οι αιγυπτιακές αρχές οι αρμόδιες για την έκδοση των σχετικών εγγράφων να εκδώσουν αυτά έγγραφα το ταχύτερο δυνατό, κατά τη διάρκεια της ετήσιας αυτής παράτασης.
Η Αιγυπτιακή Πλευρά υποσχέθηκε να μεταφέρει το αίτημα αυτό στις αρμόδιες αρχές.
β) Η παραπάνω παράταση της περιόδου της Συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί με την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στην Αυτού Εξοχότητα τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Υπουργό Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας και την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο. Η ανταλλαγή των επιστολών θα πραγματοποιηθεί εντός μηνός από σήμερα.
γ) Τα ποσά που προκύπτουν απ` όλες τις υποθέσεις που έχουν διακανονισθεί πριν από την υπογραφή των επιστολών που αντηλλάγησαν θα πιστωθούν στους σχετικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με την Συμφωνία εντός τριών μηνών από σήμερα.
4. Μεταφορά στην Ελλάδα του προϊόντος των δεσμευμένων ελληνικών λογαριασμών σε αιγυπτιακές τράπεζες.
Η Ελληνική Πλευρά έκανε την εξής πρόταση:
Το προϊόν των δεσμευμένων λογαριασμών σε αιγυπτιακές τράπεζες (μέχρι το κατά προσέγγιση ολικό ποσό των 600.000 λιρών) που βρίσκονται στην κυριότητα των Ελλήνων υπηκόων, καθώς και το προϊόν μελλοντικών πωλήσεων ακίνητων περιουσιών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Κράτος να μεταφερθεί στην Ελλάδα.
Η Αιγυπτιακή Πλευρά δήλωσε ότι οι υφιστάμενοι γενικής εφαρμογής κανονισμοί στην Αίγυπτο καθιστούν δύσκολη την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Υποσχέθηκε όμως να μεταφέρει την πρόταση αυτή στις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές για ευνοϊκή εξέταση και να διαβιβάσει προς την Ελληνική Πλευρά την απόφαση των αρχών αυτών μέσω της διπλωματικής οδού. Παρά ταύτα, η Αιγυπτιακή Πλευρά δήλωσε ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί επιτρέπουν την αποδέσμευση ποσού δέκα χιλιάδων (10.000) αιγυπτιακών λιρών κατ` άτομο ή είκοσι χιλιάδων (20.000) αιγυπτιακών λιρών κατά εταιρεία ετησίως, που θα χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας.
5. Ελληνο-αιγυπτιακός συμψηφιστικός λογαριασμός (περίπου 6,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
α) Η Ελληνική Πλευρά παρουσίασε το θέμα της διευθέτησης του υπολοίπου του συμψηφιστικού λογαριασμού που ανέρχεται σε 6,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδος.
β) Οι δύο Πλευρές συμφώνησαν αναφορικά με την ταχεία διευθέτηση του παραπάνω υπολοίπου εντός περιόδου δύο ετών.
Η Αιγυπτιακή Πλευρά δήλωσε ότι ο διακανονισμός αυτός θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη Συμφωνία της 18ης Απριλίου 1981 μέσω εξαγωγών αιγυπτιακών εμπορικών προϊόντων που θα επιλέγουν από την Ελληνική Πλευρά εξαιρουμένου του πετρελαίου και των παραγώγων του.
γ) Η Ελληνική Πλευρά ζήτησε να συμπεριληφθεί επαρκής ποσότητα πετρελαίου και παραγώγων του σ` αυτές τις εξαγωγές. Η Αιγυπτιακή Πλευρά δήλωσε ότι η πρόταση αυτή θα διαβιβασθεί σε αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές για εξέταση.
6. Τα δύο Μέρη συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις διατάξεις που αναφέρονται στις επιστολές που αντηλάγησαν με ημερομηνία 18 Απριλίου 1981, αναφορικά με την μεταφορά πέντε χιλιάδων (5.000) αιγυπτιακών λιρών για Έλληνες υπηκόους όταν αποχωρήσουν οριστικά από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και αντιστοίχου ποσού σε Αιγυπτίους υπηκόους όταν αυτοί αποχωρήσουν οριστικά από την Ελληνική Δημοκρατία.
Επί πλέον οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι οι αιγυπτιακοί κανονισμοί που αφορούν μεταφορές στο εξωτερικό, όπως εισοδήματα από χρεόγραφα και τα λοιπά, εφαρμοσθούν επίσης σε Έλληνες υπηκόους όπως εφαρμόζονται σε υπηκόους άλλων χωρών.
Σε επιβεβαίωση της υποδειγματικής ατμόσφαιρας που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που αντικατοπτρίζει τις θερμές και εγκάρδιες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, οι επί κεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, πλήρως εξουσιοδοτημένοι από τις Κυβερνήσεις τους και τους αρμόδιους οργανισμούς, υπέγραψαν τα παρόντα συμφωνημένα πρακτικά.
Έγινε στην Αθήνα σε δύο πρωτότυπα κείμενα στην αγγλική γλώσσα στις 23 Μαΐου 1986.
Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 3 Ιουνίου 1987
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ