ΝΟΜΟΣ υπ’ αριθ. 1730 ΦΕΚ Α΄145/18.8.1987
Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Ίδρυση ενιαίου φορέα
1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για την ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και έχει έδρα την Αθήνα.
2. Η επωνυμία της εταιρείας είναι “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, και τα στοιχεία ΕΡΤ-ΑΕ αποτελούν το διακριτικό της τίτλο.
3. Η ΕΡΤ-ΑΕ είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα (Νόμ. 1256/1982), ελέγχεται και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και τελεί υπό κοινωνικό έλεγχο που ασκείται από την Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου Τηλεθεατών-Ακροατών.
4. Στην ΕΡΤ-ΑΕ συγχωνεύονται η ΕΡΤ-Ι και ΕΡΤ-2.
5. Η ΕΡΤ-ΑΕ, ως ενιαίος φορέας, περιλαμβάνει: – την Ελληνική Τηλεόραση – ένα (Ε.Τ. -1) – την Ελληνική Τηλεόραση – δύο (Ε.Τ. -2) – την Ελληνική Ραδιοφωνία (Ε.Ρ.Α.) – το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων – την Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ.
6. Με π.δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ και της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών, μπορεί να ιδρυθεί Ελληνική Τηλεόραση-τρία (Ε.Τ.-3), εντασσόμενη στον ενιαίο φορέα και να καθοριστεί ο τρόπος οργάνωσις και λειτουργίας.
Άρθρο 2
Σκοπός – Αρμοδιότητες
1. Σκοπός της ΕΡΤ-Α.Ε. είναι η οργάνωση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη της κρατικής ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, καθώς και η συμβολή της, με τα μέσα αυτά : α) στην ενημέρωση, β) στη μόρφωση και γ) στην Ψυχαγωγία του ελληνικού λαού. Η ΕΡΤ-Α.Ε. δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους.
Στο πλαίσιο του κατά το Προηγούμενο εδάφιο σκοπού της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. περιλαμβάνεται και η υποχρέωσή της για παραχώρηση στη Βουλή των Ελλήνων ενός αυτοτελούς ραδιοφωνικού και ενός αυτοτελούς τηλεοπτικού δικτύου με συχνότητες πανελλαδικής (εθνικής) εμβέλειας για να μεταδίδει τις εργασίες της, καθώς και συναφή με αυτές και τους εν γένει σκοπούς της προγράμματα.
Για τις κατά τα ανωτέρω παραχώρηση και μεταδόσεις δεν απαιτείται η χορήγηση οποιασδήποτε σχετικής άδειας.
Με αποφάσεις του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. καθορίζονται οι συχνότητες που παραχωρούνται από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προς τη Βουλή των Ελλήνων για τη λειτουργία των ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού της δικτύων, η σχετική διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Η πρώτη των αποφάσεων αυτών εκδίδεται εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 19 του Νόμου 1866/6-6 Οκτ. 1989 (ΦΕΚ Α` 222) και με την παρ.10 του άρθρου 22 του Ν.3166/2003 (ΦΕΚ Α 178)
2. Στην ΕΡΤ-Α.Ε. εκχωρείται από το Κράτος αποκλειστικό προνόμιο για την πραγματοποίηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών εθνικής εμβελείας. Το προνόμιο αυτό είναι αναπαλλοτρίωτο και περιλαμβάνει ιδίως”.
α. Την εκπομπή κάθε είδους ήχων και εικόνων από οποιοδήποτε σημείο του εδάφους, της θάλασσας και του αέρα της χώρας, με τις μεθόδους της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, που προορίζονται για λήψη, είτε γενική είτε με ειδικά κλειστά ή ενσύρματα ή άλλης οποιασδήποτε μορφής κυκλώματα. β. την εγκατάσταση σταθμών της υπηρεσίας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, δηλαδή πομπών, αναμεταδοτών, επίγειων σταθμών αναμετάδοσης μέσω δορυφόρου, ενσύρματων κυκλωμάτων, καλωδιακών μεταδόσεων γενικά με κάθε τεχνική μέθοδο και εφαρμογή τεχνολογίας που συντελεί στην μετάδοση ήχου και εικόνας που προορίζονται για λήψη από το κοινό. γ. την εγκατάσταση πομπών και σταθμών λήψεως επιγείων, ενσυρμάτων και δορυφορικών, για σύνδεση της ΕΡΤ- ΑΕ., με διεθνείς οργανισμούς ή εθνικούς οργανισμούς της αλλοδαπής με σκοπό την ανταλλαγή προγραμμάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 1866/6-6 Οκτ 1989 (ΦΕΚ Α` 222) και την παρ. 2 του άρθρου 19 του Νόμου 1866/6-6 Οκτ. 1989 (ΦΕΚ Α` 222).
3. Η ΕΡΤ- ΑΕ παράγει και εκμεταλλεύεται με οποιοδήποτε τρόπο ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές δημιουργεί μεταποιητικές μονάδες παραγωγής κάθε είδους αγαθού ή υπηρεσίας σχετικές με τα οπτικά, ακουστικά οπτικοακουστικά μέσα μαζικής επικοινωνίας και γενικά ασκεί κάθε δραστηριότητα που συντελεί στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ –
4. Ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης μπορεί να εκχωρήσει άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών τοπικής μόνο ισχύος σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως σε φυσικά πρόσωπα ελληνικής ιθαγένειας και σε νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από Έλληνες πολίτες. Η άδεια χορηγείται μετά από πρόταση της επιτροπής για την τοπική ραδιοφωνία. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση περισσότερω από μία αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.
Σχετικό: παρ. 7 του άρθρου 3 του Ν. 1866/89 (ΦΕΚ Α` 222).
5. Ο τοπικός χαρακτήρας προσδιορίζεται από την ανάλογη εμβέλεια, τον τοπικό χαρακτήρα του προγράμματος τα γεωγραφικά δεδομένα και την περιφέρεια του φορέα του σταθμού.
6. Η τεχνική ή οικονομική δικτύωση των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών απαγορεύεται. Μπορεί να επιτραπή η εγκατάσταση αναμετάδοση στην εξαιρετική περίπτωση που γεωγραφικά εμπόδια περιορίζουν τη ραδιοφωνική λήψη του φορέα του σταθμού.
7. Οι άδειες λειτουργίας χορηγούνται για ορισμένη χρονική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβή τα δύο έτη και είναι ανανεώσιμη. Κατά τη διαδικασία χορήγησης ανανέωσης ή ανάκλησης της άδειας διερευνώνται ιδίως η τεχνική αρτιότητα του σταθμού, η πληρότητα και ποιότητα του προγράμματος, η αντιπροσωπευτικότητα και συλλογικότητα, τόσο των οργάνων διοίκησης και διεύθυνσης του σταθμού, όσο και των κοινωνικών και πολιτιστικών δυνάμεων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος, καθώς επίσης και η δυνατότητα της πρόσβασης στους ραδιοφωνικούς των τοπικών, πνευματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της νεολαίας.
8. Σε κάθε περίπτωση τα οικονομικά των σταθμών, καθώς και ο ετήσιος ισολογισμός και απολογισμός υποβάλλονται στους κανόνες διαφάνειας και δημοσιότητας. Όταν ο τοπικός ραδιοσταθμός πάρει τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας, οι μετοχές είναι ονομαστικές. Δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση πόρων ή εσόδων από χαριστική αιτία ή διαφημίσεις που παρέχονται από ένα ή λίγα πρόσωπα. Η ίδρυση και η λειτουργία των τοπικών σταθμών δεν μπορεί να επιβαρύνει σε καμιά περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό.
9. Οι τοπικοί ραδιοσταθμοί διέπονται από τις βασικές αρχές εκπομπών και διαφημίσεων που ισχύουν στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες των σχετικών κωδίκων δεοντολογίας. Το πρόγραμμα πρέπει να συνδέεται με τον τοπικό χαρακτήρα του σταθμού. Μπορεί να μην επιτρέπεται η μετάδοση ειδήσεων που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα και τη δημόσια υγεία.
10. Η επιτροπή για την τοπική ραδιοφωνία αποτελείται από : α. τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ή τον αντιπρόεδρο που εκείνος θα υποδείξει β. τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου που εκείνος θα υποδείξει γ. τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που εκείνος θα υποδείξει δ-ε. Δύο μέλη του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της χώρας με γνωστικό αντικείμενο ή εμπειρία σχετική με τα μαζικά μέσα επικοινωνίας ή άλλα πρόσωπα που έχουν ειδικές γνώσεις και αναγνωρισμένη εμπειρία . Τα τρία πρώτα μέλη αποφασίζουν για τα άλλα δύο. Πρόεδρος της επιτροπής για την τοπική ραδιοφωνία είναι ο ανώτερος και σε περίπτωση ομοιόβαθμου ο αρχαιότερος. Τα μέλη της επιτροπής διορίζονται με θητεία 3 ετών.
11. Η επιτροπή δικαιούται να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε αρχή ή υπηρεσία ή όργανο του δημόσιου τομέα. Η διαδικασία ακολουθεί τους κανόνες των ασφαλιστικών μέτρων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επιτρέπεται η παρέμβαση κάθε τρίτου που έχει έννομο συμφέρον.
12. Οι γενικές αρχές λειτουργίας των σταθμών αυτών, οι τεχνικές και λοιπές προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση, ανανέωση και ανάκληση των σχετικών αδειών, τα σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παρ. 4 έως και 11 ορίζονται με π.δ/μα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Προκειμένου για οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης δύναται να χορηγηθούν άδειες προσωρινής ισχύος μέχρι την έκδοση του παραπάνω π.δ/τος.
13. Κυρώνεται η κοινή υπουργική απόφαση 14631/Ζ2/2691/29.5.1987 (ΦΕΚ Α` 267) των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Μεταφορών και Επικοινωνιών και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της που δεν είναι αντίθετες με τις διατάξεις των παρ. 4-12 του άρθρου αυτού και του προβλεπόμενου να εκδοθεί π.δ/τος της παρ. 12 του ίδιου άρθρου.
14. Η ΕΡΤ-ΑΕ για την εκπλήρωση των σκοπών της μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες ή να συμμετέχει σε άλλες εταιρείες, στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή. Οι όροι σύστασης αυτών των εταιρειών ή συμμετοχής της ΕΡΤ-ΑΕ εγκρίνονται με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών. Στις θυγατρικές αυτές εταιρείες μπορεί να διατίθεται προσωπικό της ΕΡΤ-ΑΕ, χωρίς να μεταβάλλονται οι βασικοί όροι του εργασιακού του καθεστώτος.
Άρθρο 3
Γενικές αρχές εκπομπών και διαφημίσεων
1. Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ-ΑΕ εμπνέονται από τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.
2. Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές διέπονται από τις αρχές : α. της αντικειμενικότητας, πληρότητας και επικαιρότητας της πληροφόρησης, β. της πολυφωνίας, γ. της καλής ποιότητας των εκπομπών, δ. της διαφύλαξης της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας, ε. του σεβασμού της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου του ατόμου και στ. της διαφύλαξης, προαγωγής και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης.
3. Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, για γεγονότα που σχετίζονται με αξιόποινες πράξεις, διέπονται από τις παραπάνω γενικές αρχές και ιδιαίτερα πρέπει :α) να μην περιέχουν κρίσεις για πρόσωπα που φέρονται ως ενεχόμενα ή ύποπτα για τις πράξεις αυτές, β) να σέβονται την αρχή ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι την καταδίκη του, γ) να μη μεταδίδουν εικόνες προσώπων και πειστηρίων, εκτός αν αυτό είναι αναγκαίο για τη διαλεύκανση του εγκλήματος ή αν αφορούν σε εγκλήματα που στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και δ) να μην αναφέρουν ονόματα ή μεταδίδουν εικόνες ανήλικοι εγκληματικών ή ανηλίκων που είναι θύματα εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
4. Η ΕΡΤ-ΑΕ καταβάλλει ιδιαίτερη μέριμνα για την παρουσίαση από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο των δραστηριοτήτων της Βουλής. Ο χρόνος παρουσίασης κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων κατά την αναλογία που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Κατά την παρουσίαση του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο χρόνος κατανέμεται ισομερώς ανάμεσα στους ελέγχοντες και τους ελεγχόμενους.
5. Η ΕΡΤ-ΑΕ καταβάλλει ιδιαίτερη μέριμνα για την πλήρη και αντικειμενική παρουσίαση του προεκλογικού αγώνα των κομμάτων από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο κατά τις βουλευτικές εκλογές. Στην κατανομή το χρόνου λαμβάνεται υπόψη και η αναλογία της εκπροσώπησης των κομμάτων στη Βουλή που διαλύθηκε.
6. Η ΕΡΤ-ΑΕ μεριμνά για την παρουσίαση από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, καθώς και των οργανωμένων παραγωγικών τάξεων, τα οποία έχουν σχέση με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας.
7.Σημ.: η παρ. 7 καταργήθηκε με το άρθρο 85 παρ. 2 του Ν. 1943/1991 (Α` 50), από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
8. Η ΕΡΤ-ΑΕ μπορεί ν` αρνηθεί τη μετάδοση οποιασδήποτε διαφήμισης και οφείλει να μη μεταδίδει διαφημίσεις οι οποίες : α. είναι αντίθετες με το σκοπό και τις γενικές αρχές της και ιδίως με τις αρχές του σεβασμού της προσωπικότητας της γυναίκας, της προστασίας των εύλογων συμφερόντων και της ευαισθησίας της νέας γενιάς, καθώς και του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της χώρας. β. περιέχουν στοιχεία βίας που μπορούν να επιδράσουν βλαπτικά στην προσωπικότητα του ατόμου, γ. είναι παραπλανητικές. Παραπλανητική είναι κάθε διαφήμιση που με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και με την παρουσίασή της, δημιουργεί ή μπορεί να δημιουργήσει απατηλές εντυπώσεις και να επηρεάσει με τον τρόπο αυτόν την οικονομική συμπεριφορά των τηλεθεατών ή των ακροατών ή να βλάψει τους ανταγωνιστές, δ. είναι κακότεχνες ή αντιαισθητικές κατά την κρίση της Επιτροπής της παρ. 14 του άρθρου αυτού.
9. Απαγορεύεται η διαφήμιση των προϊόντων του καπνού, ιδίως των τσιγάρων και των πολεμικών παιδικών παιχνιδιών. Επίσης απαγορεύεται η έμμεση διαφήμιση”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 85 παρ. 2 του Ν. 1943/1991 (Α` 50).
10. Η ΕΡΤ-ΑΕ δεν ευθύνεται ούτε υποχρεούται να καταβάλλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε διαφημιζόμενους ή τρίτους για τυχόν ζημιές από την προβολή των διαφημίσεων ή τη ματαίωση ή τη μη κανονική προβολή τους.
Σημ.: όπως ηπαρ.10 καταργήθηκε από την παρ.3 του άρθρου 9 του Ν.3021/2002 (Α΄ 143).
11. Με τον κώδικα δεοντολογίας διαφημίσεων ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με τις ρυθμίσεις των παρ. 7-10 αυτού του άρθρου. Ο κώδικας δεοντολογίας διαφημίσεων εκδίδεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εμπορίου ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ που διατυπώνεται μετά γνώμη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών του άρθρ. 5 και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
12. Κάθε πρόσωπο του οποίου η προσωπικότητα ή η τιμή ή η υπόληψη ή ο ιδιωτικός και οικογενειακός βίος ή η επαγγελματική, κοινωνική, επιστημονική, καλλιτεχνική, πολιτική ή άλλη συναφής δραστηριότητα προσβάλλεται από τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή, ο σύζυγος και οι συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού νεκρού, η μνήμη του οποίου προσβάλλεται, καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου, του οποίου προσβάλλεται η φήμη ή το επιχειρηματικό συμφέρον, δικαιούται να ζητήσει επανόρθωση από το σταθμό που μετέδωσε την επίμαχη εκπομπή, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη μετάδοση ή την αναμετάδοση της εκπομπής. Δικαίωμα επανόρθωσης έχει και κάθε πολιτικό κόμμα ή στέλεχός του, καθώς και κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ή στέλεχός της, όταν οι απόψεις τους παραποιούνται ή αποσιωπούνται κατά τρόπο που αλλοιώνεται η εντύπωση του ακροατή ή τηλεθεατή. Αν ο θιγόμενος κατοικεί ή είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό, η προθεσμία αυτή παρεκτείνεται για άλλες δέκα (10) ημέρες. Η προθεσμία αυτή αναβιώνει μετά από επανάληψη της εκπομπής ή των επίμαχων σημείων της. Το σχετικό αίτημα υποβάλλεται στο σταθμό με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο με τον οποίο μπορεί να βεβαιωθεί η υποβολή του και ιδίως με τηλεομοιοτυπία (fax), τηλετύπημα (telex), τηλεγράφημα, συστημένη επιστολή, εξώδικη δήλωση και πρέπει να περιέχει:
α) τα πλήρη στοιχεία του φυσικού ή του νομικού προσώπου που βλάπτεται, καθώς και τα στοιχεία του συζύγου ή του συγγενή του νεκρού ή του νόμιμου εκπροσώπου νομικού προσώπου, β) την ημέρα και την ώρα της επίμαχης εκπομπής, γ) τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη εκπομπή ή αναφορά υπήρξε βλαπτική, δ) το κείμενο της επανόρθωσης ή το αίτημα για εμφάνιση στην ίδια ή ανάλογη εκπομπή ή για μαγνητοσκόπηση ανάλογης απάντησης.
Η απάντηση δεν πρέπει να συνιστά αξιόποινη πράξη ή να γεννά αστική ευθύνη του σταθμού ή να είναι αντίθετη προς τα χρηστά ήθη. Ανάλογη είναι η απάντηση όταν διαρκεί ίσο τουλάχιστον χρόνο με τη βλαπτική αναφορά και μεταδίδεται σε αμέσως επόμενη εκπομπή σε περίπτωση σειράς όμοιων εκπομπών ή σε ανάλογο από πλευράς ώρας μετάδοσης δελτίο ειδήσεων ή σε ανάλογη από πλευράς ώρας μετάδοσης και τηλεθέασης ή ακροαματικότητας εκπομπή. Το δικαίωμα του θιγομένου για επανόρθωση και η αντίστοιχη υποχρέωση του σταθμού είναι ανεξάρτητα από την ύπαρξη τυχόν αστικής ή ποινικής ευθύνης. Εάν η επανόρθωση είναι πλήρης, μπορεί κατά την κρίση του δικαστηρίου να συνιστά έμπρακτη μετάνοια ως προς την ποινική ευθύνη και εύλογη αποζημίωση σε είδος ως προς την αστική ευθύνη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 11 του άρθρου 3 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
13. Ο σταθμός αποφασίζει για το αίτημα μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες και ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο κατά τρόπο ανάλογο με τον τρόπο υποβολής του αιτήματος. Επανόρθωση μπορεί να γίνει και χωρίς την τήρηση της διαδικασίας αυτής με πρωτοβουλία του σταθμού ή του ενδιαφερομένου, που γίνεται δεκτή από το σταθμό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 11 του άρθρου 3 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
14. Αν ο σταθμός απορρίψει το αίτημα, υποχρεώνεται να το διαβιβάσει αμέσως και το αργότερο μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στο Ε.Σ.Ρ.. Το Ε.Σ.Ρ. και σε περίπτωση κατεπείγοντος ο Πρόεδρός του αποφασίζει μέσα σε τρεις (3) ημέρες χωρίς να δεσμεύεται από διαδικαστικούς τύπους, δικαιούται δε να ζητήσει περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες Η απόφαση του Ε.Σ.Ρ. ή του Προέδρου του είναι υποχρεωτική για το σταθμό. Η διοικητική αυτή διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την τυχόν ύπαρξη ποινικής ή αστικής ευθύνης του σταθμού και ιδίως από τις διατάξεις τις σχετικές με την προστασία της προσωπικότητας των θιγομένων κατά τον Αστικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 11 του άρθρου 3 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
Σχετικό: παρ. 12 του άρθρου 3 του Ν. 2328/1995 ορίζεται ότι οι παράγραφοι 12 έως 14 του άρθρου 3 του ν.1730/1987, όπως αντικαθίστανται, ισχύουν για την Ε.Ρ.Τ.-Α.Ε., την τοπική ραδιοφωνία και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να διατηρούν στο αρχείο τους μαγνητοφωνήσεις ή μαγνητοσκοπήσεις όλων των εκπομπών τους, όπως αυτές μεταδίδονται ή αναμεταδίδονται, στην τελική τους μορφή με τις τυχόν διακοπές για μετάδοση διαφημίσεων κ.ο.κ. και ως τρεις (3) τουλάχιστον μήνες από την ημέρα μετάδοσης. Οι σταθμοί υποχρεούνται να αποστέλλουν αυτές τις μαγνητοφωνήσεις ή μαγνητοσκοπήσεις στο Ε.Σ.Ρ. μόλις τους το ζητήσει ή να χορηγούν αντίγραφα στους ενδιαφερομένους, προκειμένου αυτοί να ασκήσουν το δικαίωμα απάντησης ή το δικαίωμα δικαστικής προστασίας τους. Σε περίπτωση αμφισβήτησης ως προς τα έξοδα, αυτά βαρύνουν το σταθμό.
Άρθρο 4
Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου Τηλεθεατών-Ακροατών
1. Η Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου Τηλεθεατών – Ακροατών (ΑΣΚΕ Τηλεθεατών – Ακροατών (ΑΣΚΕ Τηλεθεατών – Ακροατών) είναι όργανο ελέγχου και κοινωνικής παρέμβασης στην ΕΡΤ-Α.Ε.. Απαρτίζεται από 50 μέλη, από τα οποία “16 είναι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων”, 3 εκπρόσωποι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, έξι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ-Α.Ε., 15 εκπρόσωποι κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και 10 προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 4 του άρθρου 19 του Ν. 1866/6-6 Οκτ. 1989 (ΦΕΚ Α` 222).
2. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ορίζονται από τον εποπτεύοντα υπουργό και υποδεικνύονται ανά ένας από τις Γενικές Γραμματείες Τύπου και Πληροφοριών και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης, τις Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, τα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
3. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων υποδεικνύονται από τα κόμματα που ορίζονται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Για τον αριθμό των μελών που υποδεικνύει κάθε κόμμα και τη σχετική διαδικασία εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του Κανονισμού Εργασιών της Βουλής που αναφέρονται στη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Τα κόμματα προτείνουν πρόσωπα που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα.
4. Οι εκπρόσωποι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ορίζονται από το διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.).
5. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ-ΑΕ εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να ανακληθούν, εφ` όσον ζητηθεί τούτο από το 1/3 των εργαζομένων με αίτησή τους στην πολυπληθέστερη συνδικαλιστική δευτεροβάθμια οργάνωση της ΕΡΤ-ΑΕ, η οποία κινεί τις σχετικές εκλογικάς διαδικασίες μια φορά στη διάρκεια της θητείας των εκπροσώπων.
6. Οι εκπρόσωποι κοινωνικών και επιστημονικών φορέων ορίζονται ανά ένας από τους :
α) Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.),
β) Ανωτάτη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.),
γ) Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.),
δ) Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.),
ε) Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.),
στ) Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.),
ζ) Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.),
η)Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.),
θ) Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας,
ι) Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.),
ια) Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.) και Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.),
ιβ) Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.),
ιγ) Εθνική Σπουδαστική Ένωση Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.Ε.)και
ιδ) ανά μία από τις δύο πολυπληθέστερες γυναικείες οργανώσεις που προσδιορίζονται από το Γενικό Γραμματέα Ισότητας των Φύλων.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Πολιτισμού, ορίζονται οι προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων που είναι μέλη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών.
7. Τα μέλη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών είναι άμισθα και εκλέγονται ή ορίζονται για 2 έτη, με τους αναπληρωτές τους, μέσα σε ένα μήνα από την έγγραφη πρόσκληση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ. Αν η πιο πάνω προθεσμία περάσει άπρακτη, η Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών λειτουργεί νόμιμα με όσα μέλη της έχουν ορισθεί ή εκλεγεί εφ` όσον ο αριθμός τους δεν είναι μικρότερος από 20. Η διετής θητεία αρχίζει από την πρώτη συνέλευση της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών. Τα μέλη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών ανακαλούνται ελεύθερα από το όργανο ή το φορέα που τα έχει εκλέξει, ορίσει ή υποδείξει.
8. Την Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών συγκαλεί ο πρόεδρός της, ο οποίος εκλέγεται από την ίδια και η θητεία του συμπίπτει με τη θητεία της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών. Την πρώτη Συνέλευση της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών συγκαλεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ.
9. Η Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών συνέρχεται τακτικά δύο φορές το έτος, σε χρόνο που ορίζει ο πρόεδρός της. Μπορεί να συγκληθεί και σε έκτακτη συνεδρίαση είτε με πρωτοβουλία του εποπτεύτοντος υπουργού είτε από τον πρόεδρό της είτε με αίτηση, των 2/5 τουλάχιστον από τα μέλη της.
10. Οι συνεδριάσεις της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών είναι δημόσιες. Ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ καθώς και οι γενικοί διευθυντές της ΕΡΤ-ΑΕ οφείλουν να παρίστανται για να δίνουν εξηγήσεις και ν` απαντούν σ` ερωτήματα των μελών της.
11. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του άρθρου.
12. Για τα τοπικά προγράμματα των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ-ΑΕ αρμοδιότητες ανάλογες με τις αρμοδιότητες της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών ασκούν τα νομαρχιακά συμβούλια. Οι προτάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων διαβιβάζονται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ-ΑΕ και κοινοποιούνται στην Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών.
Άρθρο 5
Αρμοδιότητες της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών
1. Η Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες : α. Παρακολουθεί και ελέγχει την τήρηση των γενικών αρχών του άρθρ. 3 καθώς και των αρχών που διέπουν το πρόγραμμα, όπως διαμορφώνονται από το διοικητικό συμβούλιο ύστερα από γνώμη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών- Ακροατών. β. Γνωμοδοτεί ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου 1) για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΡΤ-ΑΕ, 2) για τους κώδικες που αναφέρονται στο άρθρ. 7 παρ. 4 και τους κανονισμούς του άρθρ. 10 παρ. 9, 3) για το ύψος ή τη μεταβολή ή τον τρόπο καταβολής του ανταποδοτικού τέλους, 4) για την αύξηση ή μείωση του εταιρικού κεφαλαίου και την ίδρυση θυγατρικών επιχειρήσεων, 5) για την έκδοση ομολογιακών δανείων από την ΕΡΤ-ΑΕ κατά το άρθρ. 14 παρ. 7. γ) Επιλέγει ένα από τα μέλη της για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ-ΑΕ. δ) Γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα που παραπέμπει σ` αυτήν “ο Υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως”.
2. Σε περιπτώσεις τροποποιήσεων των κανονισμών των άρθρ. 10 παρ. 9 λόγω εξαιρετικώς επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και σε περιπτώσεις τροποποιήσεων των μη θεμελιωδών διατάξεών τους, η γνωμοδότηση μπορεί να παραλειφθεί. Στην πρώτη μετά την έγκριση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως σύγκλησή της, ζητείται η γνώμη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών. Η τροποποίηση ισχύει αμέσως μετά την έγκρισή της από τον Υπουργό. Η απόφαση του Υπουργού μπορεί να ανακληθεί αν η γνώμη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών είναι αρνητική ή να τροποποιηθεί σύμφωνα με αυτή.
3. Στο τέλος κάθε χρόνου η Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών υποβάλλει έκθεση στην Κυβέρνηση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και τη δράση της ΕΡΤ-ΑΕ.
Άρθρο 6
Διοικητικό Συμβούλιο
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ.3 Ν.2173/1993 (ΦΕΚ Α 208),αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 1 Ν.3878/2010,ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
1. Η ΕΡΤ Α.Ε. διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται για πενταετή θητεία με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού. Από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα εννέα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πρόσωπα της επόμενης παραγράφου, είναι πρόσωπα, τα οποία λόγω των ειδικών γνώσεων και της πείρας τους μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε.. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι τουλάχιστον πτυχιούχος πανεπιστημιακού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και να έχει τουλάχιστον πενταετή εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον μέλη του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στην εταιρεία με ισάριθμους αναπληρωτές που εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Οι εκπρόσωποι αυτοί εκλέγονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α`).
2. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου διευθύνει τις εργασίες του. Ο διευθύνων σύμβουλος προΐσταται όλων των υπηρεσιών της ΕΡΤ Α.Ε., διευθύνει το έργο τους, εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως την ΕΡΤ Α.Ε. και λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας, των εγκεκριμένων προγραμμάτων και προϋπολογισμών και των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο με απόφαση του μπορεί να αναθέτει στον διευθύνοντα σύμβουλο την άσκηση και άλλων αρμοδιοτήτων.
Ο αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται.
3. Η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ Α.Ε., με εξαίρεση τους εκπροσώπους των εργαζομένων, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου και του προμηθευτή ή αντισυμβαλλόμενου σε σύμβαση έργου ή σε άλλη σύμβαση της ΕΡΤ Α.Ε. ή οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης που αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο της ραδιοφωνίας ή της τηλεόρασης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι αναπληρωτές τους προστατεύονται όπως τα συνδικαλιστικά στελέχη και απαλλάσσονται από την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών στην εταιρία για τις ανάγκες συμμετοχής στα έργα του διοικητικού συμβουλίου.
4. Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται νόμιμα και χωρίς την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων, αν παρήλθε άπρακτος ένας μήνας από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην αντιπροσωπευτικότερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της ΕΡΤ Α.Ε.. Μετά τη συγκρότηση του το διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί νόμιμα, ακόμη και αν οποιοδήποτε μέλος του παραιτηθεί ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον ο συνολικός αριθμός των μελών που απομένουν είναι τουλάχιστον έξι. Οι Υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού μπορούν να ανακαλούν ελευθέρως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διορίζουν οι ίδιοι.
5. Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπονται αρμοδιότητες του προέδρου ή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αυτές ασκούνται εφεξής από το διοικητικό συμβούλιο και μπορούν να ανατίθενται με απόφαση του στον διευθύνοντα σύμβουλο.
6. Στο διοικητικό συμβούλιο εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος.
7. Με την απόφαση που διορίζονται τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καθορίζονται και τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 παράγραφος 6 του ν. 3429/2005.
8. Το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα έξι τουλάχιστον μέλη του και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου.
9. Αν παραιτηθεί ή εκλείψει ο διευθύνων σύμβουλος και μέχρι να ορισθεί νέος, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αναθέτει αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου σε μέλος του.
10. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο διευθύνων σύμβουλος επικουρείται από τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές, στους οποίους με απόφαση του μπορεί να μεταβιβάσει ορισμένες από τις αρμοδιότητες του, ενημερώνοντας σχετικά το διοικητικό συμβούλιο στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση.
Άρθρο 7
Αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 1866/1989 και το άρθρο 21 του Ν.3592/2007, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 2 Ν.3878/2010,ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
1. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη διοίκηση της εταιρείας, τη διαχείριση της περιουσίας της και γενικά την επιδίωξη του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε..
2. Το διοικητικό συμβούλιο έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Διαμορφώνει τις βασικές αρχές που διέπουν το πρόγραμμα και τη διοικητική και οικονομική πολιτική της ΕΡΤ Α.Ε.. Ασκεί εποπτεία και ελέγχει την τήρηση των βασικών αρχών του προγράμματος.
β. Σχεδιάζει και καταρτίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης και επέκτασης των έργων, καθώς και διάθεσης του τεχνικού εξοπλισμού σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της ΕΡΤ Α.Ε..
γ. Καταρτίζει τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και τον απολογισμό της ΕΡΤ Α.Ε. και τον υποβάλλει για έγκριση στη γενική συνέλευση μετόχων.
δ. Αποφασίζει για τους όρους συνεργασίας με τους διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.
ε. Καταρτίζει και υποβάλλει τον υπηρεσιακό οργανισμό και τους άλλους κανονισμούς λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. στον αρμόδιο Υπουργό για έγκριση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος, το διοικητικό συμβούλιο έχει και τις λοιπές Αρμοδιότητες διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας.
Άρθρο 8
Εποπτεία
1. Η εποπτεία και ο έλεγχος της ΕΡΤ-ΑΕ ασκείται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
2. Οι διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρείες εφαρμόζονται και στην ΕΡΤ-ΑΕ, εφ` όσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Όπου στη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρείες προβλέπεται εποπτεία του Υπουργού Εμπορίου, αυτή ασκείται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
3. Η εποπτεία του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης στην ΕΡΤ-ΑΕ περιλαμβάνει επίσης : α. τη δυνατότητα να ακυρώνει ολικά ή μερικά πράξεις της ΕΡΤ-ΑΕ αν αντίκειται στο νόμο, β. τη δυνατότητα διενέργειας διαχειριστικού ή άλλου οικονομικού ελέγχου, γ. τη δυνατότητα να ζητά από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ ή τον πρόεδρο της Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ ή τους διευθυντές, οποιεσδήποτε πληροφορίες ή στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της ΕΡΤ-ΑΕ.
Άρθρο 9
Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
1. Τον Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από : α. ανά ένα μέλος από κάθε πολιτικό κόμμα, που αναγνωρίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής και έναν από τα λοιπά κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές, β. ίσο αριθμό μελών που ορίζονται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
2. Από τα μέλη του Συμβουλίου εκλέγεται ο πρόεδρος. Τα μέλη του στοιχ. α` εκλέγουν τον αντιπρόεδρο. Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης υπάλληλος της Ειδικής Υπηρεσίας Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας.
3. Ως μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους. Τα μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου είναι ελευθέρως ανακλητά και άμισθα.
4. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο εκτιμά αν στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τηρούνται οι γενικές αρχές του άρθρ. 3 παρ. 2. Παρακολουθεί επίσης την παρουσίαση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Για το σκοπό αυτόν γνωμοδοτεί και διατυπώνει ανά εξάμηνο προτάσεις προς τον εποπτεύοντα υπουργό, ο οποίος τις διαβιβάζει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ-ΑΕ. Στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους συντάσσει έκθεση σχετικά με το έργο του, στην οποία αναφέρεται και η γνώμη της μειοψηφίας. Η έκθεση αυτή παραδίδεται στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη φροντίδα του οποίου δημοσιεύεται και κυκλοφορεί.
5. Στις προεκλογικές περιόδους το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο παρακολουθεί την παρουσίαση του εκλογικού αγώνα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Το Συμβούλιο μπορεί να προτείνει στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης αναστολή της μετάδοσης έως και την ημέρα των εκλογών, ενημερωτικών ή άλλων εκπομπών που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τον προεκλογικό αγώνα.
Άρθρο 10
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 8 του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
1. Η διάρθρωση και η λειτουργία των υπηρεσιών της Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε. καθορίζονται με τον Υπηρεσιακό Οργανισμό, τα δε θέματα προσωπικού με το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που συντάσσονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, το οποίο διατυπώνει έτσι τη γνώμη του και εγκρίνονται με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Τύπου και Μ.Μ.Ε., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Οι προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών της Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε., καθώς και η εκτέλεση κάθε είδους έργων διέπονται από τον Κανονισμό Διενέργειας προμηθειών και Εκτέλεσης `Έργων αντίστοιχα, οι οποίες εκδίδονται κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου.
Μετά τη θέση σε ισχύ του κανονισμού αυτού οι προμήθειες της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. παύουν να υπάγονται στο Γενικό Πρόγραμμα Προμηθειών του ν. 1797/1988 (ΦΕΚ 164 Α`).
3. Τα σχετικά με την προμήθεια ή ανάθεση και την εκτέλεση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος της Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε. καθορίζονται με Κανονισμό που συντάσσεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, που διατυπώνει έτσι τη γνώμη του και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε.”.
Άρθρο 11
Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων
1. Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων αποτελεί υπηρεσία που λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνσης της ΕΡΤ-ΑΕ με διοικητική αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια. Σκοπό έχει τη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα και μελέτη των οπτικών και ακουστικών μέσων, την επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση των στελεχών της ΕΡΤ-ΑΕ, την ίδρυση βιβλιοθήκης, τη φύλαξη και συμπλήρωση του αρχειακού υλικού, καθώς και τη διοργάνωση συνεδρίων και την έκδοση έντυπου υλικού.
2. Με π.δ/τα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, ρυθμίζονται τα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, τη σύσταση των αναγκαίων υπηρεσιών και θέσεων προσωπικού, τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του, τους διδάσκοντες και τα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, καθώς και τον τύπο βεβαίωσης ή πιστοποιητικού παρακολούθησής τους και κάθε άλλη δραστηριότητά του.
Σχετικό: παρ.7 του άρθρου 1 του Ν.2173/1993 (ΦΕΚ Α 208) ορίζει ότι:
“Το προβλεπόμενο στο άρθρο 11 του ν. 1730/1987 (ΦΕΚ 145 Α`) Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που λειτουργεί με την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, ρυθμίζονται τα σχετικά με: α) Τη διοίκηση, την εκπροσώπηση, την έδρα, τους πόρους και τους σκοπούς του Ινστιτούτου που αναφέρονται στις διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές εξελίξεις στα οπτικοακουστικά μέσα σε θεσμικό, κοινωνικό, πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. β) Την οργάνωση και λειτουργία των επι μέρους υπηρεσιών του και των παραρτημάτων του. γ) Τις θέσεις του διοικητικού, τεχνικού και ερευνητικού προσωπικού, τα προσόντα και τη διαδικασία επιλογής του. δ) Την οργάνωση των επι μέρους ερευνητικών, επιμορφωτικών, εκδοτικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου. ε) Τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των συνεργατών του που συνδέονται μαζί του με οποιαδήποτε έννομη σχέση και στ) Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.”
Άρθρο 12
Συγχώνευση – Καθολική διαδοχή
1. Η ΕΡΤ-ΑΕ συνεχίζει τη λειτουργία της ΕΡΤ-1 και της ΕΡΤ-2 οι οποίες καταργούνται και θεωρείται καθολικός διάδοχός τους. Δικαιώματα, προνόμια και υποχρεώσεις των καταργούμενων ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 περιέρχονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην ΕΡΤ-ΑΕ χωρίς άλλη διατύπωση. Εκκρεμείς δίκες της ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 συνεχίζονται στο όνομα της ΕΡΤ-ΑΕ, χωρίς διακοπή.
2. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, των καταργούμενων ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 περιέχονται αυτοδικαίως στην ΕΡΤ-Α.Ε. Κινητά (μηχανήματα κ.λ.π.), που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ή άλλα ν.π.δ.δ. και των οποίων τη χρήση ή την κατοχή έχουν οι καταργούμενες ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου, θεωρούνται ότι έχουν μεταβιβασθεί κατά κυριότητα σ` αυτές, από την εισαγωγή τους, άλλως από την παραχώρηση της χρήσης ή κατοχής τους και με τον χαρακτηρισμό αυτόν μεταβιβάζονται, χωρίς να τηρηθούν οι τυχόν προβλεπόμενες από ισχύουσες διατάξεις διατυπώσεις και περιέχονται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στην ΕΡΤ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η αξία της κτήσης των κινητών αυτών (μηχανημάτων κ.λ.π.) θα προσαυξήσει την αξία κτήσης των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ- 1 και ΕΡΤ-2 με την παράλληλη δημιουργία ισόποσου αφορολόγητου αποθεματικού. Ακίνητα, συστατικά και παραρτήματα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ή άλλα ν.π.δ.δ. και των οποίων τη χρήση ή την κατοχή έχουν οι καταργούμενες ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου, μεταβιβάζονται χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις διατυπώσεις και περιέχονται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στην ΕΡΤ-ΑΕ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Για τη δημοσίευση της κτήσης της κυριότητας των παραπάνω ακινήτων από την ΕΡΤ-ΑΕ γίνεται σημείωση στα βιβλία μεταγγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, ύστερα από αίτησή της που συνοδεύεται από έκθεση περιγραφής και σχεδιάγραμμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Τα στοιχεία αυτά συντάσσονται από την ΕΡΤ-ΑΕ με βάση την απογραφή που προβλέπεται η παρ. 12 του άρθρ. 19.
Άρθρο 13
Μετοχικό κεφάλαιο. Γενική συνέλευση μετόχων
1. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΕΡΤ-ΑΕ είναι εκείνο που προκύπτει μετά την απογραφή και αποτίμηση των περιερχόμενων σ` αυτήν περιουσιακών στοιχείων, ενεργητικών και παθητικών, των καταργούμενων ΕΡΤ- 1 και ΕΡΤ- 2 και την απεικόνισή τους στον ισολογισμό που συντάσσεται στην συνέχεια. Το κεφάλαιο ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ένας ονομαστικός αναπαλλοτρίωτος τίτλος (μετοχή).
2, Η γενική συνέλευση μετόχων της ΕΡΤ Α.Ε. απαρτίζεται από:
α. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και
β. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.
3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2190/1920 (ΦΕΚ 37 Α`) στο μέτρο που δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 Ν.3878/2010,ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
Άρθρο 14
Πόροι – Απαλλοτριώσεις
1. Πόροι της ΕΡΤ-ΑΕ είναι : α. έσοδα του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά) που εισπράττει τη ΕΡΤ-Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων, β. έσοδα από διαφημίσεις, γ. έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και δ. έσοδα από κάθε άλλη πηγή.
2. Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποβλέπουν στην εκπλήρωση των στόχων της δημόσιας υπηρεσίας, εξυπηρετούν τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν παράγοντα της διασφάλισης της πολυφωνίας.
Στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού του χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.
Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι` αυτές.
Ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., στην οποία και περιέχεται, ανταποδοτικό τέλος (εισφορά). Υποχρέωση για την καταβολή αυτού του τέλους έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που κατοικεί ή διαμένει στην Ελλάδα και κάθε νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε μετρητή. “Το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 4,24 ευρώ μηνιαίως ανά μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υπολογίζεται από πρώτης διαδρομής καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μετρητών Δ.Ε.Η. και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., η οποία παρακρατεί προμήθεια 0,5 % για την είσπραξη και απόδοση αυτή. Δεν επιβάλλεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) για τους μετρητές, από τους οποίους ηλεκτροδοτούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, ανεξάρτητα από τη χρήση τους..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.21 Ν.2644/1998, με το άρθρο 26 Ν.3185/2003,ΦΕΚ Α 229/26.9.2003,και με το άρθρ. 31 Ν.3419/2005,(ΦΕΚ Α 297/6.12.2005).
3. Από το ανταποδοτικό τέλος απαλλάσσονται μόνο :α) το Ελληνικό Δημόσιο, β) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, γ) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αμιγείς επιχειρήσεις τους, τα αμιγή ιδρύματά τους και οι ενώσεις τους και δ) οι κάτοχοι μετρητών Δ.Ε.Η. για την κατανάλωση ρεύματος που χρησιμοποιείται σε αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες. “ε) Οι ιεροί ναοί και τα νεκροταφεία”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε ε από την παρ. 5 του άρθρου 28 του Ν. 1941/18-18 Μαρτ. 1991 (ΦΕΚ Α` 41).
Δεν απαλλάσσονται άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν τα προνόμια του Δημοσίου ή εξομοιώνονται με το Δημόσιο.
4. Από την καταβολή του παραπάνω ανταποδοτικού τέλους απαλλάσσονται επίσης : α) κάτοχοι μετρητών, για όσο χρονικό διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και πεντακοσίων (500) δραχμών μηνιαίως, β) οι πάσης φύσεως Χριστιανοί Ιεροί Ναοί ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού (Ενοριακοί, Μοναστηριακοί, Εξωκλήσια, Νεκροταφεία, ηλεκτροδοτούμενοι τάφοι κ.λπ.) και δόγματος, καθώς και Ναοί και χώροι λατρείας των κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε σε παρ.3 και η νέα παρ.4 προστέθηκε με την παρ. 3 άρθρ.21 Ν.2644/1998.
5. Οι διατάξεις για την παραγραφή αξιώσεων, για τόκους, προσωποκράτηση και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που ισχύουν υπέρ του Δημοσίου, εφαρμόζονται και υπέρ της ΕΡΤ-ΑΕ και των εταιρειών που ιδρύονται με αποκλειστικά κεφάλαιά της. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής, εκτός από εκείνες για τόκους, δεν εφαρμόζονται για τις αξιώσεις του προσωπικού των εταιρειών αυτών που προέρχονται από την παροχή εργασίας τους, για τις οποίες εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία.
6. Οι απαιτήσεις της ΕΡΤ-ΑΕ εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων. Τίτλο εκτελεστό αποτελεί η απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ-ΑΕ που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών της.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ και γνώμη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών, η ΕΡΤ-ΑΕ, μπορεί να εκδίδει ομολογιακά δάνεια. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι όροι έκδοσης των ομολογιακών δανείων και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Τα ομολογιακά δάνεια χρησιμοποιούνται για την αγορά, κατασκευή και εγκατάσταση τεχνικού εξοπλισμού καθώς και για αγορά και ανέγερση κτιρίων της ΕΡΤ-ΑΕ.
8. Οι διατάξεις του άρθρ. 12 του Νόμ. 1597/1986 (ΦΕΚ 68) ισχύουν για οποιοδήποτε μηχάνημα ή υλικό της ΕΡΤ-ΑΕ που προορίζεται για την παραγωγή, αναπαραγωγή και μετάδοση ήχου και εικόνας.
9. Η ΕΡΤ-ΑΕ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί, χωρίς αντάλλαγμα, χώρους του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α. και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, εφ` όσον δεν παραβλάπτεται ουσιωδώς η λειτουργική χρήση των χώρων αυτών. Η ΕΡΤ-ΑΕ επιλέγει τα σημεία εγκατάστασης αναμεταδοτών ή πομπών της σε ολόκληρη τη χώρα.
10. Επιτρέπεται η απαλλοτρίωση ακινήτων υπέρ της ΕΡΤ-ΑΕ για λόγους δημόσιας ωφέλειας, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και την ανέγερση κτιρίων. Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης γίνεται, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ. 797/1971 (ΦΕΚ 1). Η δαπάνη για τις απαλλοτριώσεις βαρύνει την ΕΡΤ-ΑΕ. Για τον ίδιο σκοπό επιτρέπεται η σύσταση δουλείας υπέρ της ΕΡΤ-ΑΕ, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, η οποία κοινοποιείται στον κύριο του δουλεύοντος ακινήτου και μεταγράφεται στα οικεία βιβλία μεταγραφών.
11. Οι κάτοικοι αγροτικών ή αστικών ακινήτων υποχρεούνται να ανέχονται, χωρίς αποζημίωση, κάθε εργασία ή εγκατάσταση, για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη μιας περιοχής, πάνω ή κάτω από τα κτήματά τους ή επάνω σ` αυτά. Αν η ιδιοκτησία, εξαιτίας των παραπάνω ενεργειών, δεν μπορεί να εκπληρώσει το φυσικό της προορισμό, εφαρμόζονται οι διατάξεις για την αναγκαστική απαλλοτρίωση.
12. Το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Ο.Τ.Α. και οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα μπορούν να μεταβιβάζουν, με ή χωρίς αντάλλαγμα, ακίνητα ιδιοκτησίας τους στην ΕΡΤ-ΑΕ, για την τοποθέτηση τεχνικών εγκαταστάσεων ή για την ανέγερση κτιρίων της, χωρίς δημοπρασία ή άλλες διατυπώσεις. Αυτές οι μεταβιβάσεις απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή τέλος χαρτοσήμου.
Άρθρο 15
Προσωπικό
1. Με την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, το προσωπικό που υπηρετεί, κατά το χρόνο αυτόν, στις συγχωνευόμενες ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 ως τακτικό προσωπικό ή με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή με σύμβαση έμμισθης εντολής, μεταφέρεται αυτοδίκαια στην ΕΡΤ-ΑΕ, θεωρείται δικό της προσωπικό και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του σ` αυτή με την ίδια σχέση εργασίας και με την ίδια ειδικότητα.
2. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ το μεταφερόμενο σ` αυτήν προσωπικό εντάσσεται σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις και σε όμοιες ή σε παρεμφερείς, κατά κλάδους, τομείς και ειδικότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπηρεσιακού Οργανισμού και του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Κανένας από το μεταφερόμενο προσωπικό δεν μπορεί να λαμβάνει αποδοχές μικρότερες από εκείνες που είχε κατά το χρόνο μεταφοράς του στην ΕΡΤ-ΑΕ.
3. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, επιτρέπεται, οποτεδήποτε, η μετακίνηση και τοποθέτηση οποιουδήποτε εργαζομένου σε θυγατρικές εταιρείες της ΕΡΤ-ΑΕ, των οποίων αυτή είναι η μοναδική, μέτοχος, χωρίς να μεταβάλλονται οι όροι του εργασιακού του καθεστώτος.
4. Απαγορεύεται σε όλους τους απασχολούμενους σε οργανικές θέσεις στην ΕΡΤ-ΑΕ: α. Να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, συστηματικά ή με πάγια ή με περιοδική αμοιβή, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου. β. Να ασκούν εμπορία και γ. Να μετέχουν σε κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς ή σε προσωπικές εταιρείες ή σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης ή να έχουν μετοχές ανώνυμων εταιρειών, εφ` όσον οι παραπάνω συνεταιρισμοί ή εταιρείες έχουν αντικείμενο συναφές με της ΕΡΤ-ΑΕ. Αν παραβιαστούν οι παραπάνω διατάξεις, η σύμβαση εργασίας ή έμμισθης εντολής καταγγέλλεται από την ΕΡΤ-ΑΕ χωρίς καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο. Οι έμμισθοι δικηγόροι υπάγονται στις διατάξεις του κώδικα δικηγόρων, όπως ισχύει σήμερα.
5. Με την επιφύλαξη του άρθρ. 19 του Νόμ. 1682/1987, το σύνολο των καθαρών αποδοχών από την παροχή κάθε είδους εργασίας στην ΕΡΤ-ΑΕ καθώς και από συνταξιούχο ή ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως οι καθαρές αποδοχές προκύπτουν από τις διατάξεις του άρθρ. 6 του Νόμ. 1256/1982 (ΦΕΚ Α-65), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το διπλάσιο του συνόλου των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών του 1ου μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας ΠΕ των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου με 29 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά.
6. Μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ-ΑΕ, σε οποιαδήποτε κατηγορία ή ειδικότητα κι αν ανήκουν, οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το άρθρ. 8 του Νόμ. 1599/1986 (ΦΕΚ 75), με την οποία δηλώνουν : α) ότι δε συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι απαγορεύσεις της παρ. 4 του άρθρου αυτού και β) το σύνολο των αποδοχών τους κατά της παρ. 5 του ίδιου άρθρου. Αν δεν υποβάλουν ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, θεωρείται ότι ο εργαζόμενος έχει καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας του με την ΕΡΤ-ΑΕ από τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας. Αν δεν υποβάλουν την πιο πάνω δήλωση, τιμωρούνται κατά το άρθρ. 458 του Ποινικού Κώδικα.
7. Κατ` εξαίρεση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ-ΑΕ, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου διευθυντή, μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, που ασχολείται ήδη σε άλλο ελληνικό ή ξένο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, σε επιστήμονες, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες που μετέχουν σε επιτροπή προγράμματος ή αξιολόγησης προγραμμάτων, σεναρίων ή άλλων αντικειμένων ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής, καθώς και σε συντελεστή παραγωγής ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων που προσφέρει ήδη υπηρεσία με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου καθορίζεται πάντοτε με τη σύμβαση και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη. Ο χρόνος κατά τον οποίο διαρκεί η μίσθωση έργου λογίζεται για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους φορείς.
Άρθρο 16
Ειδικές ρυθμίσεις – Κυρώσεις
1. Απαγορεύεται σε κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο κάθε είδους εκπομπή για την οποία, σύμφωνα με το άρθρ. 2, έχει αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα η ΕΡΤ-ΑΕ, χωρίς την άδεια του άρθρ. 2. “Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως” μπορεί να χορηγεί άδεια για εγκατάσταση εσωτερικών, ενσύρματων ή καλωδιακών, κυκλωμάτων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σε πρότυπους ή παραδοσιακούς οικισμούς, χωριά “τμήματα πόλεων ή οικισμών με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, πολυκατοικίες με περισσότερα από 30 διαμερίσματα, ειδικά κτίρια, εντός ή εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με περισσότερα από 50 σημεία λήψεως και σε περισσότερα από ένα κτίρια του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου. Η άδεια αυτή είναι αναγκαία για την έγκριση από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της μελέτης εγκατάστασης κεντρικής κεραίας σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 3 του Ν. 1772/13-17 Μαΐου 1988 (ΦΕΚ Α` 91), (Διόρθ. Σφαλμ. στο ΦΕΚ Α` 104/25 Μαΐου 1988) και από την παρ. 7 του άρθρου 19 του Ν. 1866/6-6 Οκτ. 1989 (ΦΕΚ Α` 222).
Η άδεια χορηγείται μόνο για τη λήψη ήχου και εικόνας και καθορίζει τους όρους χρήσης. Με π.δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίζονται οι γενικές αρχές λειτουργίας των παραπάνω κυκλωμάτων, οι προϋποθέσεις και προδιαγραφές για τη χορήγηση των σχετικών αδειών, η διαδικασία, το όργανο και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης κεραίας δορυφορικής λήψεως, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διευκόλυνση λήψεως ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων δια μέσου δορυφόρου. Ειδικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στις τηλεπικοινωνίες δε θίγονται από τις διατάξεις αυτού του νόμου.
2. `Όποιος προβαίνει σε μετάδοση ή αναμετάδοση τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σήματος, χωρίς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης ή λειτουργίας τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού αντίστοιχα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Με την καταδικαστική απόφαση διατάσσεται και η δήμευση υπέρ της Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε. των μέσων εκπομπής, μετάδοσης ή αναμετάδοσης τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σήματος.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
3. Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε μέσο εγγραφή για εκμετάλλευση, καθώς και η εκμετάλλευση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ-ΑΕ, χωρίς την έγγραφη άδεια του διοικητικού συμβουλίου της.
4. Όποιος παραβιάζει τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
5. Ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου η ΕΡΤ-ΑΕ δικαιούται να παραστεί ως πολιτικώς ενάγουσα και για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, το ποσό για την οποία δεν μπορεί να επιδικασθεί κατώτερο από τριακόσιες χιλιάδες δραχμές. Με την καταδικαστική απόφαση δημεύονται υπέρ της ΕΡΤ-ΑΕ τα μηχανήματα παραγωγής και εκμετάλλευσης, καθώς και τα προϊόντα τους.
6. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του τίτλου της ΕΡΤ-ΑΕ από οποιονδήποτε τρίτο. Ο παραβάτης τιμωρείται κατά τις διατάξεις των άρθρ. 26 έως 30 του Α.Ν. 1998/1939 (ΦΕΚ 420).
Άρθρο 16α
Σημ.: όπως το άρθρο 16Α προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 1941/18-18 Μαρτ. 1991 (ΦΕΚ Α` 41).
1. Σε περίπτωση που από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών διαπιστώνεται η κατοχή, εγκατάσταση, χρησιμοποίηση ή λειτουργία, οποιασδήποτε κατηγορίας και σε οποιαδήποτε συχνότητα, ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς νόμιμη άδεια της αρμόδιας αρχής, συντάσσεται σχετική έκθεση, αντίγραφο δε αυτής κοινοποιείται αμέσως στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ο Υπουργός, ανεξάρτητα από άλλες προβλεπόμενες διοικητικές, ή ποινικές κυρώσεις, μπορεί με απόφασή του, που στηρίζεται στην παραπάνω έκθεση, να επιβάλλει πρόστιμο στον κατέχοντα, τον χρησιμοποιούνται ή λειτουργούντα το σταθμό, καθώς και στον κάτοχο του χώρου, εντός του οποίου βρίσκεται ο σταθμός, ως εξής: Όταν πρόκειται για ραδιοφωνικό σταθμό : από 500.000 έως 5.000.000 δρχ. Όταν πρόκειται για τηλεοπτικό σταθμό : από 5.000.000 έως 50.000.000 δρχ. Σε περίπτωση υποτροπής τα πιο πάνω ποσά προστίμου διπλασιάζονται. Στους υπότροπους παραβάτες απαγορεύεται για μια δεκαετία να τους χορηγηθεί άδεια ιδρύσεως ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού.
2. Τα πρόστιμα της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και στους έχοντες άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, σε περίπτωση που με την κοινοποιούμενη έκθεση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών διαπιστώνεται παραβίαση των τεχνικών προϋποθέσεων και υποχρεώσεων υπό τις οποίες χορηγήθηκε η άδεια, όπως είναι η συχνότητα λειτουργίας του σταθμού, η θέση και το ύψος της κεραίας, το σύστημα και η ισχύς εκπομπής, οι παρεμβολές ή παρενοχλήσεις στις επικοινωνίες κ.α.. Με την ίδια απόφαση επιβολής προστίμου τάσσεται στον παραβάτη εύλογη προθεσμία, που αρχίζει από την κοινοποίηση της απόφασης και η οποία δεν μπορεί ο να είναι κατώτερη από 10 μέρες, μέσα στην οποία πρέπει να αρθεί κάθε παραβίαση και να αποκατασταθεί η τήρηση των τεχνικών προϋποθέσεων και υποχρεώσεων της άδειας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, που διαπιστώνεται με ειδική έκθεση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, η άδεια του σταθμού μπορεί, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη, να ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.
3. Σε περίπτωση που με την παραπάνω έκθεση διαπιστώνονται παρενοχλήσεις ή παρεμβολές στις επικοινωνίες της Πολιτικής ή Πολεμικής Αεροπορίας, σε χώρους προσγείωσης ή απογείωσης, επιβάλλεται στους υπευθύνους κατά την ίδια διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου πρόστιμο, που όταν πρόκειται για ραδιοφωνικό σταθμό ορίζεται σε 10.000.000 δρχ., όταν δε πρόκειται για τηλεοπτικό σταθμό σε 100.000.000 δρχ. Η διαπίστωση με τη σχετική έκθεση των παραπάνω παρενοχλήσεων ή παρεμβολών συνεπάγεται αμέσως την αυτοδίκαιη ανάκληση της τυχόν υπάρχουσας, άδειας λειτουργίας του σταθμού, για διαπίστωση της οποίας εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.
4. Τα ποσά των παραπάνω προστίμων εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, αποδίδονται ως έσοδο σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και διατίθενται κατόπιν απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη δημιουργία των Κέντρων Ελέγχου Ραδιοεκπομπών καθώς επίσης για την εκπόνηση μελετών, αγορών ή μισθώσεων κτιρίων, διαμόρφωση χώρων, κατασκευές κτιρίων, προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού, αμοιβές προσωπικού και επιτροπών ελέγχου ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, συμμετοχή σε διεθνείς ομάδες εργασίας κ.λ.π., που αφορούν Κέντρα Ελέγχου Ραδιοεκπομπών (Κ.Ε.Ρ).
5. Οι ειδικές ρυθμίσεις και κυρώσεις, που προβλέπονται στο άρθρ. 16 του νόμ. 1730/1987 (ΦΕΚ Α` 145), ισχύουν και για κάθε είδους εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού.
6. Τα κατασχόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εγκαταστάσεις, συσκευές και λοιπά στοιχεία παραγωγής και εκμετάλλευσης ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού παραδίδονται χωρίς άλλης διατύπωση, στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., υπέρ της οποίας και δημεύονται με τη σχετική καταδικαστική απόφαση. Οι αποφάσεις και γενικά οι πράξεις της Διοίκησης, που εκδίδονται για τη λήψη μέτρων, την επιβολή προστίμων ή την ανάκληση αδειών ιδρύσεως, εγκαταστάσεως και λειτουργίας ραδιοφωνικών τηλεοπτικών σταθμών, δεν υπόκεινται για οποιονδήποτε λόγο σε αναστολή εκτέλεσης από διοικητική ή δικαστική αρχή”.
Άρθρο 17
Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ.
1. Ιδρύεται από την ΕΡΤ-ΑΕ νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ”, που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και έχει έδρα την Αθήνα. Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας αυτής της εταιρείας καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ. Η εταιρεία εποπτεύεται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης καθήκοντα και αρμοδιότητες κοινωνικού ελέγχου ασκεί η Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών της ΕΡΤ-ΑΕ σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις.
2. Σκοπός της Εταιρείας είναι η παραγωγή και εμπορία προγραμμάτων ραδιοτηλεόρασης, ελληνικών και ξένων. Για την πραγματοποίηση του σκοπού της η εταιρεία έρχεται σε επαφή με την ελληνική και ξένη αγορά παραγωγής και εμπορίας ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων καθώς και με τους επαγγελματικούς φορείς των συντελεστών της παραγωγής, ιδίως καλλιτέχνες και τεχνικούς και συνάπτει τις αναγκαίες συναλλακτικές σχέσεις.
3. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ αποτελείται από το ποσό της επιχορήγησης της ΕΡΤ-ΑΕ, στο όνομα της οποίας εκδίδεται ένας ονομαστικός αναπαλλοτρίωτος τίτλος (μετοχή). Μέλη της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας αυτής είναι τα μέλη της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΡΤ-ΑΕ που έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες.
4. Η Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από :
α. Τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που ορίζεται από τον εποπτεύοντα υπουργό.
β. Τρεις συμβούλους διοριζόμενους από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ-ΑΕ.
γ. Ένα μέλος που εκλέγεται από τους εργαζόμενους στην Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία.
Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ και έως την εκλογή του μέλους αυτού του εδαφίου, μετέχει ως μέλος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ-ΑΕ, που έχει εκλεγεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ. Εφαρμόζεται αναλόγως το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 υπό στοιχ. ε` του άρθρ. 6.
5. Η διάρκεια της θητείας του διοικητικού συμβουλίου είναι τριετής. Η θητεία των μελών που ορίζονται για την πλήρωση κενής θέσης λήγει με τη λήξει της θητείας του. Εφαρμόζεται αναλόγως το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρ. 6.
6. Το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τρία τουλάχιστον μέλη του και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει κενή θέση, το συμβούλιο απαρτίζεται νόμιμα από τα υπόλοιπα μέλη του, εφ` όσον ο αριθμός τους δεν είναι μικρότερος από τρία.
7. Στην Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τις ανώνυμες εταιρείες, εκτός από όσες δε συμβιβάζονται με τις διατάξεις αυτού του νόμου. Όπου στη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρείες προβλέπεται εποπτεία του Υπουργού Εμπορίου, αυτή ασκείται από τον εποπτεύοντα την ΕΡΤ-ΑΕ Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
8. Η ιδιότητα μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, πλην του προέδρου, είναι ασυμβίβαστη με τη ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ, με την επιφύλαξη της διάταξης της παρ. 4 εδάφ. γ. Επίσης δεν μπορεί να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας υπάλληλος της ΕΡΤ-ΑΕ ή της Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-Αε, πλην του εκπροσώπου των εργαζομένων, ή πρόσωπο αμειβόμενο από αυτές, καθώς και προμηθευτές ή εργολάβος ή μέτοχος ή σύμβουλος των ΕΡΤ-ΑΕ και Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ.
Άρθρο 18
Ειδική Υπηρεσία Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας (Ε.Υ.Μ.Μ.Ε.)
Σημ.: Η Ε.Υ.Μ.Μ.Ε. καταργήθηκε από την παρ. 5 του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
Άρθρο 19
Μεταβατικές διατάξεις
1. Με π.δ/μα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του οικείου υπουργού, συνιστάται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού, αυτοτελές γραφείο για τη ραδιοφωνία και τηλεόραση, το οποίο παρακολουθεί θέματα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου και προτείνει σχετικά προγράμματα και εκπομπές στην ΕΡΤ-Αε. Με όμοιο π.δ/γμα ρυθμίζεται η οργάνωση και η λειτουργία του γραφείου, συνιστώνται οι απαιτούμενες θέσεις προσωπικού, εξειδικεύονται ή επεκτείνονται οι αρμοδιότητές του και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Τα καταστατικά της ΕΡΤ- ΑΕ και της Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ καταρτίζονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ-ΑΕ και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης. Με όμοιο τρόπο γίνονται και οι τροποποιήσεις αυτών των καταστατικών. Η πρώτη κατάρτιση του καταστατικού γίνεται ύστερα από την απογραφή της περιουσίας της ΕΡΤ-ΑΕ.
3. Με αποφάσεις του εποπτεύοντος υπουργού καθορίζεται η διαδικασία συγχώνευσης των υπηρεσιών της ΕΡΤ-1 και της ΕΡΤ-2 στην ΕΡΤ-ΑΕ και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
4. Μέσα σε εννέα μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, το διοικητικό συμβούλιο υποβάλλει στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης για έγκριση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: α. Τον Υπηρεσιακό Οργανισμό της ΕΡΤ-ΑΕ. β. Το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού. γ. Τον Κανονισμό Διενέργειας Προμηθειών και Εκτέλεσης Έργων. δ. Τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΡΤ-ΑΕ.
5. Έως ότου εκδοθεί ο Υπηρεσιακός Οργανισμός και οι κανονισμοί της ΕΡΤ-ΑΕ, εξακολουθούν να ισχύουν οι κείμενες διατάξεις, κανονισμοί και οργανισμοί. Με αποφάσεις του εποπτεύοντος υπουργού μπορεί να τροποποιούνται προσωρινά οι υφιστάμενοι οργανισμοί και κανονισμοί και ιδία να ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εσωτερική οργάνωση της ΕΡΤ-ΑΕ, τη λειτουργία της, τη συγχώνευση γενικών διευθύνσεων ή διευθύνσεων και υπηρεσιών, τα όργανά της, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, τη διαδικασία προσλήψεων, αποσπάσεων, τοποθετήσεων και κάθε άλλης μορφής υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού σε υφιστάμενες ή δημιουργούμενες θέσεις.
6. Έως ότου εκδοθεί η απόφαση της παρ. 2 του άρθρ.14 για τον ορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις και το τέλος περιέχεται στην ΕΡΤ-ΑΕ. Η πρώτη απόφαση για το θέμα αυτό μπορεί να εκδοθεί και χωρίς τη γνώμη της Α.Σ.Κ.Ε. Τηλεθεατών-Ακροατών.
7. Μέχρι να συσταθεί η Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ-ΑΕ και να διοριστεί ο πρόεδρός της το αντίστοιχο μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ, ορίζεται από τον εποπτεύοντα υπουργό.
8. Τα οικοδομήματα της ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 που έχουν ανεγερθεί ως την έναρξη ισχύος του παρόντος κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων θεωρούνται νόμιμα και δεν οφείλεται οποιοδήποτε ποσό για το λόγο αυτόν.
9. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό 1987 του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης για την ΕΡΤ-2 μεταφέρονται στην ΕΡΤ-ΑΕ με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών.
10. Οι μεταβιβάσεις που προβλέπονται στο άρθρ. 12 απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά υπέρ οιουδήποτε ή τέλος χαρτοσήμου. Καμία φορολογική υποχρέωση δεν δημιουργείται σε βάρος της ΕΡΤ-ΑΕ ή των καταργουμένων ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2, ιδίως για τυχόν υπεραξία από την αποτίμηση του ενεργητικού της.
11. Εγκαταστάσεις που κατέχει η καταργούμενη ΕΡΤ-2 και λειτουργούν μέσα σε χώρους στρατιωτικών μονάδων και εγκαταστάσεων συνεχίζουν τη λειτουργία τους, μπορεί όμως να μεταφερθούν σε άλλο ακίνητο. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να μεταβιβάσει στην ΕΡΤ-ΑΕ εδαφικές εκτάσεις που είναι αναγκαίες για τη μεταφορά των παραπάνω εγκαταστάσεών της.
12. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης συνιστάται επιτροπή απογραφής και αποτίμησης των περιεχόμενων στην ΕΡΤ-ΑΕ περιουσιακών στοιχείων κατά την παρ. 2 του άρθρ. 13, η οποία αποτελείται από τα εξής μέλη: α. Εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης, που ορίζεται από τον Υπουργό. β. Εναν τεχνικό της τεχνικής διεύθυνσης και έναν οικονομικό υπάλληλο της ΕΡΤ-ΑΕ που υποδεικνύεται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της. γ. Εναν πολιτικό ή τοπογράφο μηχανικό που υποδεικνύεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και δ. Δύο ορκωτούς λογιστές που υποδεικνύονται από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών. Αν δεν οριστούν τα με στοιχ. β`, γ` δ` μέλη από τους αντίστοιχους φορείς μέσα σε 10 μέρες από τότε που θα ζητηθεί τούτο από τον υπουργό, μπορεί να οριστούν, όπως και οι αναπληρωτές τους, από τον ίδιο. Τα μέλη της επιτροπής ορίζονται με του αναπληρωτές τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται, από τα παραπάνω μέλη, ο πρόεδρος της επιτροπής, καθώς και η διαδικασία και ο χρόνος περάτωσης του έργου της. Ως χρόνος αποτίμησης λαμβάνεται η ημέρα έναρξης ισχύος αυτού του νόμου. Η αμοιβή των μελών της επιτροπής ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρ. 18 του Νομ. 1505/1984 (ΦΕΚ 194).
13. Για μια τριετία από τη δημοσίευση του νόμου αυτού η ΕΡΤ-ΑΕ και οι θυγατρικές εταιρείες της δεν υπόκεινται σε γενικούς ή ειδικούς άμεσους ή έμμεσους φόρους, σε κάθε μορφής τέλη ή δικαιώματα ή κρατήσεις ή εισφορές και γενικά απολαμβάνουν αυτοδικαίως όλες τις συναφείς απαλλαγές κα ατέλειες με επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρ. 18 παρ. 1 εδάφ. β του Νόμ. 1642/1986 (ΦΕΚ 125) και του άρθρ. 15 παρ. 1 του Νόμ. 1326/1983 (ΦΕΚ 19) του Δημοσίου, καθώς και κάθε άλλο προνόμιό του, ιδίως οικονομικό και δικονομικό. Εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και οι επιβαρύνσεις για το προσωπικό τους, καθώς και οι φόροι και τα τέλη υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι απαλλαγές αυτές αφορούν όλες τις δραστηριότητες της ΕΡΤ-ΑΕ καθώς και σχέσεις της με οποιουσδήποτε τρίτους.
14. Μηχανήματα και υλικά τηλεόρασης και ραδιοφωνίας που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο ή έχουν εισαχθεί ή θα εισαχθούν στο όνομα του μέσα σε μια πενταετία από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μπορούν, με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, να μεταβιβαστούν στην ΕΡΤ-ΑΕ χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς καταβολή δασμών, φόρων, τελών, εισφορών και τελών χαρτοσήμου.
15. Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του άρθρ. 5 παρ. 1 εδαφ. α του Π.Δ. 300/1974 (ΦΕΚ 114) και όσοι μονιμοποιήθηκαν με βάση τις διατάξεις του Νόμ. 1476/1984 (ΦΕΚ 136), οι οποίοι υπηρετούν στην καταργούμενη ΕΡΤ-2 κατά την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, μπορούν να ζητήσουν την ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ-ΑΕ με την ίδια ειδικότητα κα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Για την ένταξη απαιτήται γραπτή αίτηση και δήλωση παραίτησης από τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου. Κανένας από το προσωπικό αυτό δε μπορεί να λαμβάνει αποδοχές μικρότερες από εκείνες που είχε κατά το χρόνο της ένταξης του στην ΕΡΤ – ΑΕ.
16. Όσοι από τους υπαλλήλους της προηγούμενης παραγράφου δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα την απαιτούμενη για την ένταξή τους αίτηση τίθενται στη διάθεση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, ο οποίος με απόφαση του τοποθετεί σε κενές οργανικές θέσεις οποιαδήποτε δημοσίας υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι του αρθ. 5 παρ. Ι του ΠΔ 300/1974 τοποθετούνται κατά προτίμηση στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά η νέα υπηρεσιακή κατάσταση τους, οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 εξακολουθούν να διέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
17. Προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου και της παρ. 2 του άρθρου 15 που δεν εντάσσεται σε οργανικές θέσεις παραμένει ως υπεράριθμα και καταλαμβάνει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ τις θέσεις που είναι κενές κάθε φορά.
18. Μέχρι την ένταξη του προσωπικού της ΕΡΤ-ΑΕ σε οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 15 η υπηρεσιακή και μισθολογική θέση και εξέλιξη του ρυθμίζεται από τις κείμενες διατάξεις. Για το σκοπό αυτόν τα προβλεπόμενα υπηρεσιακά όργανα, όπως υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια εξακολουθούν να λειτουργούν και μετά τη συγχώνευση στην ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2.
19. Με ειδικό νόμο ρυθμίζοντας ενιαίως όλα τα θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης του προσωπικού της ΕΡΤ-ΑΕ όπως η κυρία και επικουρική ασφάλιση, τα δικαιώματα αναγνώρισης και η εξαγορά υπηρεσίας. Μέχρι να εκδοθεί ο νόμος αυτός, το μεταφερόμενο ή εντασσόμενο προσωπικό συνεχίζει με την ίδια σχέση και τους ίδιους όρους την ασφάλιση του στους ίδιους φορείς κυρίας και επικουρικής ασφάλισης, στους ίδιους κλάδους σύνταξης, νοσοκομειακής, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης ή πρόνοιας του Δημοσίου ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού οργανισμού. Το εφεξής προσλαμβανόμενο προσωπικό και έως την ενιαία ρύθμιση της κύριας και επικουρικής ασφάλιση στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Ραδιοφωνία και Τουρισμού (ΤΕΑΥΡΤ). Η ΕΡΤ-ΑΕ ως εργοδότρια έχει απέναντι στο προσωπικό της και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία τις ίδιες υποχρεώσεις που είχαν η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την καταβολή των εισφορών.
20. Με αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΡΤ-ΑΕ προσλαμβάνονται μετά από αίτηση τους υποβαλλόμενη μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, άλλως από την συμπλήρωση ενός έτους συνεχούς υπηρεσίας και εντάσσονται σε οργανικές θέσεις προσωπικού, σύμφωνα με τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα τους οι απασχολούμενοι κατά την δημοσίευση του νόμου αυτού στις καταργημένες ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 για την εξυπηρέτηση παγίων αναγκών, καθημερινά και με πλήρες ωράριο με συμβάσεις έργου συνεχώς ανανεούμενες ή όσοι απασχολούνταν με τις ίδιες προϋποθέσεις και η απασχόληση τους διακόπηκε λόγω στράτευση ή κυήσεως εφ`όσον έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν ένα έτος συνεχούς υπηρεσίας. Για την κατάταξη στις πιο πάνω θέσεις απαιτείται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρ. 4 του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ-1 με εξαίρεση τις προϋποθέσεις των περιπτ. β` και ε` της ίδιας παραγράφου. Για τη συνδρομή των πιο πάνω προϋποθέσεων, για την ένταξη, όπως και για κάθε άλλο σχετικό θέμα, αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο. Ο χρόνος της απασχόλησής τους μέχρι σήμερα υπολογίζεται για την κατάταξη με μισθολογικά κλιμάκια, απόληψη τριετικών και την χορήγηση αδειών, Ειδικά για τους συντάκτες αναγνωρίζεται και ως χρόνος δημοσιογραφίας εφ` όσον πιστοποιηθεί τούτο εγγράφως από το Δ.Ε. της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
21. Όλοι οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συστηματικά ή με πάγια περιοδική αμοιβή σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οφείλουν, μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού της ΕΡΤ-ΑΕ υπεύθυνη δήλωση, είτε σύμφωνα με το Ν.Δ. 105/1969, είτε σύμφωνα με το άρθρ 8 του Νόμ. 1599/1986, με την οποία δηλώνουν : α) αν επιθυμούν την παραμονή τους στην ΕΡΤ-ΑΕ ή στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και β) το σύνολο των αποδοχών τους. Αν αποχωρήσουν από την ΕΡΤ-ΑΕ, η αποχώρηση αυτή θεωρείται οικειοθελής και δεν τους παρέχει κανένα δικαίωμα αποζημίωσης. Αν δεν υποβάλουν την πιο πάνω υπεύθυνη δήλωση ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση, θεωρείται ότι ο εργαζόμενος έχει καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας του με την ΕΡΤ-ΑΕ από τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.
22. `Ύστερα από αίτηση τους και απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε. επιτρέπεται κατ` εξαίρεση η παράλληλη απασχόληση των δημοσιογράφων και των λοιπών εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε. σε μη ανταγωνιστικές προς την Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε. επιχειρήσεις. Κατά το χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. η άδεια θεωρείται ότι δεν έχει χορηγηθεί.
Η σχετική απόφαση του Δ.Σ. πρέπει να εκδίδεται σε χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Η παράγραφος 5 του άρθρου 52 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. δεν ισχύει για έως τρείς (3) ειδικούς νομικούς συμβούλους για θέματα Κοινοτικού Δικαίου και διεθνών συνεργασιών της Ε.Ρ.Τ.”.
Σημ.: όπως η παρ.22 όπως είχε προστεθεί με το άρθρο 16 του Ν.1866/6-6- Οκτ. 1989 (ΦΕΚ Α` 222) και αντικατασταθεί με την παρ.7 του άρθρου 3 του Ν.2173/1993 (ΦΕΚ Α 208), αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ. 18 του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
23. Οι δημοσιογράφοι μπορεί με αίτησή τους να μετατάσσονται στο καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης, μετά από πρόταση του προέδρου και απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ-ΑΕ. Για τις περιπτώσεις αποκλειστικής απασχόλησης η αμοιβή και οι λοιποί όροι εργασίας καθορίζονται με ειδική σύμβαση που οι όροι της δεν μπορεί να είναι δυσμενέστεροι από τις ρυθμίσεις συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Ρ.Τ.- Α.Ε. για τους αποκλειστικώς απασχολούμενους.
Άρθρο 20
Τελικές διατάξεις
1. Διατάξεις διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί με νόμο και ρυθμίζουν θέματα ραδιοτηλεπικοινωνιών, ραδιοτηλεόρασης ή πνευματικής ιδιοκτησίας δε θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2. Σε περίπτωση πολέμου ή γενικής επιστράτευσης μπορεί να ανατεθεί με “απόφαση ή πρόταση του Πρωθυπουργού”, στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης η διοίκηση της ΕΡΤ-ΑΕ. Με δ/γμα, που εκδίδεται με “απόφαση ή πρόταση του Πρωθυπουργού”, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.11 του άρθρου 1 του Ν.2412/1996 (Α 123)
3. Ο διευθύνων σύμβουλος και οι γενικοί διευθυντές είναι ελευθέρως ανακλητοί. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους αναστέλλεται η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας τους. Οι όροι της παροχής των υπηρεσιών και της αμοιβής τους ορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ.1 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
4. Οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι έχουν θητεία έως τρία (3) χρόνια και επιλέγονται από εξειδικευμένα στελέχη, είτε από το προσωπικό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είτε εκτός αυτού, με απόφαση του Προέδρου-Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Η θητεία τους δύναται να ανανεωθεί. Οι όροι παροχής των υπηρεσιών και της αμοιβής των Εντεταλμένων Συμβούλων καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.3α άρθρου 21 Ν.3592/2007,ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 24 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
5. Οι γενικοί διευθυντές μπορούν να απασχοληθούν παράλληλα στις θυγατρικές εταιρείες της ΕΡΤ Α.Ε., στις οποίες αυτή είναι η μοναδική μέτοχος, χωρίς επιπλέον αμοιβή για την παράλληλη απασχόληση τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ.2 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
6 . Δωρεές κινητών ή ακινήτων υπέρ της ΕΡΤ-1 ή της ΕΡΤ-2 υπό διαλυτική αίρεση ή όρο δεν επηρεάζονται από τη συγχώνευσή τους στην ΕΡΤ-ΑΕ. Η συγχώνευση αυτή και η μετατροπή της ΥΕΝΕΔ σε ΕΡΤ-2 δεν συνιστούν πλήρωση οποισδήποτε διαλυτικής αίρεσης σε σύμβαση δωρεάς και δεν επιτρέπεται, για το λόγο αυτόν, ανάκληση οποισδήποτε τέτοιας δωρεάς.
7. Με εξαίρεση το διοικητικό συμβούλιο, σε όλα τα άλλα συλλογικά όργανα της ΕΡΤ Α.Ε., που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο, τους κανονισμούς, τους κώδικες, τους οργανισμούς και καταστατικά της ΕΡΤ Α.Ε. υπάρχει απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απουσιάζοντα. Για τη λήψη κάθε απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη με την οποία έχει συνταχθεί ο πρόεδρος του οργάνου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ.3 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού καθορίζονται οι αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ.4 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
Άρθρο 21
Καταργούμενες διατάξεις
Από την ένταξη ισχύος αυτού του νόμου καταργούνται: α. Ο Νόμ. 230/1975 (ΦΕΚ 272). β. Οι διατάξεις του κεφ. Γ` του Νόμ. 1288/82 (ΦΕΚ 120), που αφορούν τη μετατροπή της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων σε αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία με τον τίτλο της ΕΡΤ-2. γ. Ο Α.Ν. 383/1968 (ΦΕΚ 90). δ. Κάθε διάταξη που αντίκειται στο νόμο αυτόν.
Άρθρο 22
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει δύο μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 11 Αυγούστου 1987
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ