Νόμος 1845 ΦΕΚ Α΄102/26.4.1989

Ανάπτυξη και αξιοποίηση της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας-Δασοπροστασία και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1
Έννοια όρων
Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού οι παρακάτω όροι έχουν την εξής έννοια:

α) “Αγροτική έρευνα” είναι οι θεωρητικές ή πειραματικές εργασίες που σκοπό έχουν:

-τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων,

-την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας,

-την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου,

-τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και του εισοδήματος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων οικογενειακής μορφής καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

β) “Μελέτη” είναι η συστηματική συλλογή, αξιολόγηση και ταξινόμηση στοιχείων που προορίζονται για χρήση από κρατικούς, επιστημονικούς ή κοινωνικούς φορείς.

γ) “Τεχνολογική ανάπτυξη” είναι η ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του αναπτυξιακού προγράμματος του Υπουργείου Γεωργίας και επιτυγχάνονται με μελέτες, ερευνητικά προγράμματα και τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων.

δ) “Έργο” είναι η σχεδιασμένη δραστηριότητα έρευνας με συγκεκριμένο αντικείμενο, μεθοδολογία, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και προϋπολογισμό δαπανών.

ε) “Πρόγραμμα” είναι το σύνολο των ερευνητικών και τεχνολογικών έργων που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ερευνητικών αναγκών σε καθορισμένη χρονική περίοδο.

στ) “Αξιολόγηση” είναι η διαδικασία που επιτρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο ερευνητικά προγράμματα ή έργα χαρακτηρίζονται από επιστημονική ποιότητα και πληρότητα και έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες συνθήκες για την επιτυχή εκτέλεσή τους.

ζ) “Αποτίμηση” είναι η διαδικασία που επιτρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα επί μέρους καθώς και τα τελικά αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων ή έργων χαρακτηρίζονται από επιστημονική ποιότητα και πληρότητα και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Υπουργείου Γεωργίας καθώς και εάν η διαχείριση των πόρων και η κινητοποίηση του δυναμικού έγινε σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, που προκύπτουν από την ανάθεση των ερευνητικών προγραμμάτων ή έργων.

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 2
Χάραξη και άσκηση πολιτικής στους τομείς της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας

1. Η χάραξη και άσκηση της πολιτικής στην αγροτική έρευνα και τεχνολογία ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας.

2. Ειδικότερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας ανήκει:

α) Ο προγραμματισμός της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας και οι προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση, με βάση τα πορίσματά τους σχετικά με την ελληνική αγροτική οικονομία κα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, καθώς και το περιβάλλον,

β) η κατάρτιση και υλοποίηση του ετήσιου προϋπολογισμού για την αγροτική έρευνα και τεχνολογία του Υπουργείου Γεωργίας.

γ) κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με τις πιο πάνω δραστηριότητες και συμβάλλει στην πραγματοποίησή τους.

3. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής `Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) μπορεί, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, να ανατίθενται απευθείας με σύμβαση έργου μελέτες και αξιολογήσεις σε ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, ειδικά γραφεία ή εταιρείες και γενικά σε νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής .Με την ίδια απόφαση μπορεί να συνιστώνται ομάδες εργασίας από ειδικούς επιστήμονες για την παρακολούθηση της σύνταξης και αξιολόγησης καθώς και την εφαρμογή των πιο πάνω μελετών, εφ` όσον δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν ιδρύματα αντίστοιχα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Τα μέλη των ομάδων εργασίας μπορεί να λαμβάνουν αποζημίωση που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών.

4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή άλλων οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, μπορεί να συνιστώνται οργανισμοί ή εταιρείες στις οποίες μπορεί να μετέχουν το Δημόσιο, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα. Τα συνιστώμενα νομικά πρόσωπα λειτουργούν κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, με σκοπό την εφαρμογή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 32 παρ. 1 του Ν. 2040/1992 (Α 70), αντικαταστάθηκε στην συνέχεια με την παρ.1 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997 (Α 242)

5. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα αγροτικής έρευνας που διεξάγεται στο ΕΘ.Ι. ΑΓ.Ε. ή σε άλλα ιδρύματα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, σχετικά με την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, την πνευματική ιδιοκτησία και τα σήματα, η διαδικασία εκχώρησής τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.12 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα ακόλουθα: “Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, που εγκρίνονται από τον υπουργό Γεωργίας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να επιχορηγούνται από αυτό όλα τα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Γεωργίας νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου”.

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 3
Σύσταση Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ .Ε.) Επωνυμία έδρα Σκοπός
Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από τον Υπουργό Γεωργίας με την επωνυμία ,(Εθνικό ίδρυμα Αγροτικής έρευνας) (ΕΘ.I.ΑΓ.Ε.) με έδρα την Αθήνα. Η επωνυμία αυτή για τις σχέσεις του με τις χώρες του εξωτερικού αποδίδεται σε αγγλική μετάφραση.)

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.3 Ν.2538/1997 και την παρ.1 άρθρ.26 Ν.2945/2001,αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 31 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 4
Αρμοδιότητες ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

1. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. αποτελεί τον κύριο φορέα εφαρμογής της πολιτικής για την αγροτική έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή της με έμφαση την εφαρμοσμένη έρευνα, για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθώς και για την εισήγηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, που είναι αναγκαία για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρ.14 παρ.1 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

Ειδικότερα το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.:

α) Εφαρμόζει την πολιτική της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας του Υπουργείου Γεωργίας.

β) Αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των ερευνητικών προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας ή φυσικών ή νομικών προσώπων και επίσης πραγματοποιεί για λογαριασμό τους μελέτες, εργαστηριακές αναλύσεις, διαγνώσεις, αξιολογήσεις ποικιλιών, φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων και λιπασμάτων.

γ) Υποβάλλει τα πορίσματα των ερευνητικών προγραμμάτων στο Υπουργείο Γεωργίας.

δ) Ενεργεί για την κατοχύρωση και προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, πνευματικής ιδιοκτησίας και σημάτων στον τομέα της αγροτικής έρευνας που διεξάγεται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή σε άλλα ιδρύματα ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου ή ομάδες εργασίας που εκτελούν ερευνητικά προγράμματα για λογαριασμό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή του Υπουργείου Γεωργίας, ελέγχει την κατοχύρωσή τους και παρέχει τεχνολογικές γνώσεις σε όλα τα σχετικά θέματα.

ε) Συλλέγει και αξιοποιεί επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες σε θέματα αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, τις οποίες μεταφέρει για την εφαρμογή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και τους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς, τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ατομικές ή συλλογικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.

στ) Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις, με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και αναπτύσσει διεπιστημονικές σχέσεις σε θέματα αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας με ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Διοργανώνει συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις, σεμινάρια και διαλέξεις για την προαγωγή της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και της επιστημονικής ενημέρωσης.

ζ) Προκηρύσσει και χορηγεί υποτροφίες στο προσωπικό του.

η) Αντιμετωπίζει κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με την αγροτική έρευνα και τεχνολογία.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997 (Α` 242), αντικαταστάθηκε από την παρ.2 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001 (Α` 223).

2. Το αντικείμενο δραστηριότητας του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Ε.Ο.Π.Υ.), τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του και οι πόροι του, όπως ορίζονται στις παρ. 3,4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 1564/1985 (ΦΕΚ 164), περιέχονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

3. Τα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.) Λυκόβρυσης – Αττικής, Ξυλοκάστρου – Κορινθίας, Σίνδου – Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Κομοτινής, Λάρισας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου – Κρήτης επανέρχονται στο Υπουργείο Γεωργίας.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997 (Α 242)

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτών, που περιέχονται στην αρμοδιότητα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

5. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γεωργίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας, μπορεί να εκχωρούνται αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα έρευνας σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997 (Α 242)

Σχετικό:  Με την παρ.9 άρθρ.31 Ν.3147/2003 ορίζεται ότι: “9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και γεωργίας μπορεί να ανατίθεται στο ΕΘ.I.ΑΓ.Ε. έναντι αποζημίωσης, μετά από εισήγηση της κατά περίπτωση αρμόδιας γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου γεωργίας, η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων, ειδικών έργων και εργασιών. Επίσης η κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών και η εκπόνηση μελετών, η διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσεων αξιολόγησης ποικιλιών, φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων και λιπασμάτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. για την ανάθεση συνάπτεται σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου γεωργίας και του ΕΘ.I.ΑΓ.Ε.”.

Σχετικό:  Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 5
Πόροι ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.- Ατέλειες και προνόμια – `Έλεγχος οικονομικής διαχείρισης

1. Πόροι του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε είναι:

α) η ετήσια επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας.

β) η ετήσια επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας ή άλλου φορέα.

γ) επιχορηγήσεις από διεθνείς οργανισμούς.

δ) έσοδα από την εκτέλεση ερευνητικών έργων, τη διάθεση τεχνολογικών προϊόντων και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου και ιδιώτες.

ε) έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας του,

στ) δωρεές και άλλες παροχές τρίτων,

ζ) έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή,

2. Τα έσοδα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος διακινείται με γραπτές εντολές, που υπογράφονται από το γενικό διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και από το διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικού της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΘ.I.Αγ.Ε. ή από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.))

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 32 παρ. 2 του Ν. 2040/1992 αντικαταστάθηκε και πάλι  με το άρθρο 31 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.

3. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

4. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. απαλλάσσεται από δικαστικά τέλη για όλες τις δίκες του και απολαμβάνει όλες τις ατέλειες και τα δικαστικά και δικονομικά προνόμια που έχει το Δημόσιο.

Σχετικό: Οι απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου που προβλέπονται στην παρ.4 καταργούνται σύμφωνα με την παρ.55 του άρθρου 4 του Ν.2459/1997 (Α 17).Έναρξη ισχύος από την πρώτη του μεθεπόμενο μήνα από την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταλαμβάνει τέλη χαρτοσήμου για τα οποία η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

5. Ο ετήσιος τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. γίνεται μέσα στους δύο πρώτους μήνες κάθε έτους από δύο ορκωτούς λογιστές, που ορίζονται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, ύστερα από αίτηση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., και αφορά το προηγούμενο έτος. Η έκθεση του ελέγχου υποβάλλεται στον Υπουργό Γεωργίας μέχρι την 31η Μαρτίου του ίδιου έτους. Ο ετήσιος ισολογισμός και η έκθεση των ορκωτών λογιστών δημοσιεύονται υποχρεωτικά σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, μία πρωινή και μία απογευματινή.

Ο υπουργός Γεωργίας μπορεί να διατάξει οποτεδήποτε έκτακτο έλεγχο της διαχείρισης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Οι δαπάνες του ελέγχου βαρύνουν το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Σχετικό: Με την παρ.8 άρθρ.31 Ν.3147/2003 ορίζεται ότι: 8. Το ΕΘ.I.ΑΓ.Ε. έχει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και συντάσσει υποχρεωτικά οικονομικές καταστάσεις, κάθε έτος, μέχρι την 30ή Απριλίου του επόμενου έτους. Οι οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, που ορίζονται από το ΕΘ.I.ΑΓ. Ε. και δημοσιεύονται μαζί με το πιστοποιητικό τους σε μία τουλάχιστον πολιτική και μία οικονομική εφημερίδα που εκδίδεται στην Αθήνα. Οι οικονομικές καταστάσεις με το πιστοποιητικό ελέγχου υποβάλλονται στο Δ.Σ. για έγκριση στις προθεσμίες που ορίζει η φορολογική νομοθεσία και στη συνέχεια υποβάλλονται στους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και γεωργίας για έγκριση.

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 6
Όργανα διοίκησης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Όργανα διοίκησης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είναι το Διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) και ο Πρόεδρος του Δ.Σ..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003,αντικαταστάθηκε με το άρθρ.14 παρ.2 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

Σχετικό:  Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 7
Διοικητικό συμβούλιο
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του Ν.2945/2001, άρθρ.31 Ν.3147/2003,αντικαταστάθηκε με το άρθρ.14 παρ.3 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

1. Το Διοικητικό συμβούλιο (Δ. Σ.) αποτελείται από δεκαπέντε μέλη ως εξής:

α) Τον Γενικό Διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

β) Τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με τον αναπληρωτή του.

γ) Τρεις επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους γεωτεχνικής ειδικότητας (γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου), που έχουν συμβάλει σημαντικά στην αγροτική έρευνα, με τους αναπληρωτές τους, και ιδίως καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) εν ενεργεία ή μη εκ των οποίων, προκειμένου περί καθηγητών Α.Ε.Ι., ο ένας προτείνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τον αναπληρωτή του.

δ) `Εναν υπάλληλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με βαθμό Γενικού Διευθυντή ή Διευθυντή, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

ε) Τρεις εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκ των οποίων δύο υπάλληλοι με βαθμό Γενικού Διευθυντή ή Διευθυντή, με τους αναπληρωτές τους.

στ) `Εναν επιστήμονα κύρους, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

ζ) `Εναν εκπρόσωπο των ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με τον αναπληρωτή του, που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το ερευνητικό προσωπικό του.

η) `Εναν εκπρόσωπο του μη ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και των αποσπασμένων στο Ίδρυμα αυτό υπαλλήλων, με τον αναπληρωτή του, που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία.

θ) `Εναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.), με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Δ.Σ. της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ..

ι) `Εναν εκπρόσωπο των γεωργικών βιομηχανιών ή των επιχειρήσεων γεωργικής έρευνας, παραγωγής ή διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού ή γεωργικών φαρμάκων, με τον αναπληρωτή του.

ια) `Εναν εκπρόσωπο των ενώσεων ή συλλόγων προστασίας καταναλωτών, με τον αναπληρωτή του.

2. Τα μέλη του Δ.Σ., με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση ως Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζεται ένα από τα μέλη που αναφέρονται στην περίπτωση γ` της παραγράφου 1. Αν ως πρόεδρος ορίζεται εν ενεργεία καθηγητής Α.Ε.Ι., πρέπει αυτός να ανήκει στην κατηγορία μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης.

Τον Πρόεδρο του Δ.Σ., όταν δεν υπάρχει, κωλύεται ή απουσιάζει, αναπληρώνει ο Γενικός Διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Η διάρκεια της θητείας των μελών του Δ.Σ. είναι από ένα (1) μέχρι δύο (2) έτη και μπορεί να ανανεώνεται Αν εκλείψει ή παραιτηθεί τακτικό μέλος του Δ.Σ. και δεν είναι δυνατή η αναπλήρωσή του από το αντίστοιχο αναπληρωματικό, διορίζεται νέο τακτικό μέλος μαζί με το αναπληρωματικό του για το υπόλοιπο της θητείας που εκλέγεται ή ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση. Μέχρι τον ορισμό του νέου μέλους εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του ν. 2690/ 1999 (ΦΕΚ 45 Α`).

4. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μετέχει, χωρίς ψήφο, ο νομικός σύμβουλος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

5. Η αμοιβή του Προέδρου του Δ.Σ. καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

6. Στον πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ., στο νομικό σύμβουλο και στο γραμματέα, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του συμβουλίου αυτού, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 8
Αρμοδιότητες – Λειτουργία Δ.Σ.

1. Το Δ.Σ. εκπροσωπεί το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Καταρτίζει τους Κανονισμούς Οργανωτικής Διάρθρωσης και Λειτουργίας, Κατάστασης Προσωπικού, Προμηθειών και Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., οι οποίοι εγκρίνονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

β) Συγκροτεί το Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τα Επιστημονικά Συμβούλια των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής `Έρευνας (Ε.Σ.Ε.Ι.).

γ) Αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ. την εξειδίκευση της ερευνητικής πολιτικής των εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής `Έρευνας, σύμφωνα με τη γενικότερη πολιτική της αγροτικής έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση κυρίως της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 20 παρ.37 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

δ) Διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του ΕΘ.Ι.ΑΓ .Ε.. Ποσοστό των πόρων που προέρχεται από τα έσοδα που προβλέπονται από τις διατάξεις των περιπτώσεων δ και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 5 και δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο αυτών ετησίως μπορεί να διατίθεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για την αντιμετώπιση του προγράμματος δράσης του. Το Δ.Σ. αποφασίζει για τη σύναψη δανείων, την αποδοχή των κάθε είδους επιχορηγήσεων, χρηματοδοτήσεων, δωρεών και εισφορών τρίτων, την ανάθεση μελετών και έργων σε τρίτους, την αγορά και πώληση, εκμίσθωση, μίσθωση και χρηματοδοτική μίσθωση κινητών και ακινήτων. Η απόφαση για τη σύναψη δανείων, την αγορά ή πώληση ακινήτου εγκρίνεται από τον Υπουργό γεωργίας. Το Δ.Σ. μπορεί να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας. Στις επιτροπές και ομάδες εργασίας μπορεί να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν αποτελούν μέλη των συλλογικών οργάνων ή προσωπικό του ΕΘ.I.ΑΓ.Ε.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και γεωργίας ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν το ύψος της αποζημίωσης των μελών που συμμετέχουν στις επιτροπές και στις ομάδες εργασίας. Η εκτός έδρας αποζημίωση και τα οδοιπορικά έξοδα των μελών αυτών καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999, όπως ισχύουν κάθε φορά. Το Δ.Σ. αποφασίζει για τη σύναψη των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, μελετών και προμηθειών για θέματα που άπτονται των σκοπών και της λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. Η σύναψη και η εκτέλεση των συμβάσεων διέπονται από τις διατάξεις του κοινοτικού και εθνικού δικαίου και των Κανονισμών Προμηθειών και Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΘ.I.ΑΓ.Ε..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 31 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.

ε) Με εισήγηση του Γενικού Διευθυντή καταρτίζει και υποβάλλει στον Υπουργό Γεωργίας για έγκριση τον ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό, καθώς και τις απαραίτητες τροποποιήσεις, που γίνονται στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης του.

στ) Καταρτίζει, σε συνεργασία με το Ε.Σ., την ετήσια έκθεση ερευνητικών πεπραγμένων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και την υποβάλλει στον Υπουργό Γεωργίας για έγκριση.]

Σημ.: όπως η περίπτωση στ της παρ.1 του παρόντος άρθρου ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 35 περίπτωση ιδ του Ν. 3147/2003 (ΦΕΚ Α΄135/5.6.2003).

ζ) Προκηρύσσει τις κενές θέσεις και προσλαμβάνει το ερευνητικό και το λοιπό Προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Χορηγεί στο προσωπικό ερευνητικές και εκπαιδευτικές άδειες, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού.

Μεταθέτει ή αποσπά τους ερευνητές και το λοιπό προσωπικό του ιδρύματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού.

η) Αποφασίζει την απονομή τιμητικών μεταλλείων, διπλωμάτων, βραβείων, για την αναγνώριση εξαιρετικά δημιουργικής επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας ή προσφοράς σε πάσης φύσεως φυσικά και νομικά πρόσωπα.

θ) Επιτρέπεται να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ., το Γενικό Διευθυντή και τους Διευθυντές των Περιφερειακών Ιδρυμάτων Αγροτικής `Έρευνας, “καθώς και σε άλλα στελέχη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.2 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191).

ι) Αποφασίζει για θέματα της αρμοδιότητάς του, που παραπέμπονται από τον Υπουργό Γεωργίας ή εισάγονται από το Γενικό Διευθυντή, το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τα Ε.Σ.Ε.Ι.

ια) Αποφασίζει για κάθε άλλο θέμα που αφορά το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και δεν είναι αρμόδιο άλλο όργανο.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τα εδάφια α`, β` και γ` της παρ.4 του άρθρου 32 του Ν.2040/1992 και με την παρ. 6 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997, αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.5 του άρθρου 26 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

1.α. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., προΐσταται των υπηρεσιών και υπογράφει όλα τα έγγραφα. Τις αρμοδιότητες αυτές μπορεί να μεταβιβάζει κατά περίπτωση στο Γενικό Διευθυντή, στους Διευθυντές και σε στελέχη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 άρθρ.30 Ν.2538/1997 αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.6 του άρθρου 26 του Ν.2945/2001 (Α` 223),και με το άρθρ.14 παρ.5 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

2. Το Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του προέδρου τακτικά μία φορά το μήνα και εκτάκτως, όταν το κρίνει απαραίτητο ο πρόεδρος ή το ζητήσουν εγγράφως επτά από τα μέλη του. Του Δ.Σ. προεδρεύει ο πρόεδρος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

3. Το Δ.Σ. έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον οκτώ από τα μέλη του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.7 του άρθρου 26 του Ν.2945/2001 (Α` 223),αντικαταστάθηκε με το άρθρ.14 παρ.4 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

4. Εισηγητής για όλα τα θέματα είναι ο γενικός διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., εξουσιοδοτημένα από το γενικό διευθυντή στελέχη του ή άλλο μέλος του Δ.Σ., που ορίζεται από τον πρόεδρο.

5. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., στις οποίες συζητούνται θέματα σχετικά με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. σε αυτούς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.8 του άρθρου 26 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

6. Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον πρόεδρο και το γραμματέα του, αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Δ.Σ..

7. Με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας, καθορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ..

Σχετικό: Με το άρθρο 20 παρ.39 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005,ορίζεται ότι: “39. Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τα μονομελή όργανα διοίκησης των νομικών προσώπων εποπτείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των οποίων λήγει η θητεία, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους και δικαιούνται μέχρι τότε να λαμβάνουν τις αποδοχές ή τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για την άσκηση των καθηκόντων τους”.

Άρθρο 9
Γενικός Διευθυντής – Αρμοδιότητες
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του 32 του Ν.2040/1992 και με τις παραγράφους 8,9,10 και 11 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997, αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.9 του άρθρου 26 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

1. Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΘ.I.ΑΓ.Ε. έχει τα προσόντα του ερευνητή Α`, αναγνωρισμένη προσφορά στην έρευνα, καθώς και πλούσια και αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία και διορίζεται με τετραετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του EΘ.I.AΓ.E.

Για το διορισμό ακολουθείται η εξής διαδικασία:

α) Η πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή προκηρύσσεται από το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έξι τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του υπηρετούντος Γενικού Διευθυντή, με ανάλογη εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται από την παράγραφο 5 του άρθρου 17 του νόμου αυτού, για την προκήρυξη της πλήρωσης των θέσεων των ερευνητών.

β) Για τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων γνωμοδοτεί στο Δ.Σ. το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ..Ε.

γ) Για τη διαπίστωση των διοικητικών ικανοτήτων των υποψηφίων το Δ.Σ. ζητά τη γνώμη ειδικού συμβούλου επιχειρήσεων, στον οποίο ανατίθεται το έργο αυτό με δημόσιο διαγωνισμό, σύμφωνα με το εδάφιο γ` της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του “Κανονισμού Προμηθειών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.” (ΦΕΚ 419 Β).

2. Η θέση του Γενικού Διευθυντή είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αν στη θέση του Γενικού Διευθυντή διοριστεί δημόσιος υπάλληλος, ο υπάλληλος αυτός αποσπάται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία του και η μισθοδοσία του βαρύνει εξ ολοκλήρου το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Αν για τη θέση του Γενικού Διευθυντή επιλεγεί ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μετά τη λήξη της θητείας του ο ερευνητής επανέρχεται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχε πριν από την επιλογή του ή στη θέση που έχει προαχθεί

3. Ο Γενικός Διευθυντής για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.

4. Στο Γενικό Διευθυντή καταβάλλεται μηνιαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Ο Γενικός Διευθυντής έχει τις εξής αρμοδιότητες: α) Αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. όταν αυτός κωλύεται, απουσιάζει ή δεν υπάρχει β) Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών και του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. γ) Εισηγείται στο Δ.Σ. τη μετάθεση και απόσπαση του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. δ) Υπογράφει όλα τα έγγραφα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ε) Φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. στ) Φροντίζει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που τίθενται στη κρίση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε).

Σημ.: όπως η παρ.5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 21 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

6. Ο Γενικός Διευθυντής επιτρέπεται να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του σε στελέχη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

7. Το Γενικό Διευθυντή, όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ένας από τους Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

Άρθρο 10
Επιστημονικό Συμβούλιο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. .Αρμοδιότητες
Σημ.: όπως το άρθρο 10, είχε αντικατασταθεί με την παράγραφο 10 του άρθρου 26 του ν.2945/2001 και εν συνεχεία τροποποιηθεί με την παράγραφο 3 του άρθρου 16 του ν.3170/2003 (ΦΕΚ 191 Α`), αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρ.14 παρ.5 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

1. Το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι επταμελές και αποτελείται από:

α) Πέντε (5) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, με αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην αγροτική έρευνα και τεχνολογία, από τους οποίους τέσσερις (4) καθηγητές Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ερευνητές βαθμίδας Α` εν ενεργεία ή μη, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

β) Δύο (2) ερευνητές βαθμίδας Α` , που εκλέγονται μαζί με τους αναπληρωτές τους με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο του ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

Τον πρόεδρο του Ε.Σ. μαζί με τον αναπληρωτή του ορίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τους επιστήμονες της περίπτωσης α` .

Τα θέματα στο Ε.Σ. εισηγείται ο γενικός διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ο οποίος μετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς ψήφο.

Στις συνεδριάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου μπορεί να συμμετέχει, χωρίς ψήφο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

2. Τα μέλη του Ε.Σ. με τους αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Η θητεία των μελών του Ε .Σ. είναι από ένα (1) μέχρι δύο (2) έτη και μπορεί να ανανεώνεται

4. Χρέη γραμματέα του Ε.Σ. ασκεί υπάλληλος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που ορίζεται από τον γενικό διευθυντή του.

5. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Ε.Σ. ο πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας λαμβάνουν αποζημίωση, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

6. Με τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του Ε.Σ..

7. Το Ε.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες: α) Αξιολογεί και αποτιμά το ερευνητικό έργο των ινστιτούτων και συντάσσει ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των ερευνητικών προγραμμάτων, την οποία και υποβάλλει στο Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

β) Εισηγείται την έγκριση των ερευνητικών προγραμμάτων των ινστιτούτων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με προτεραιότητα την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα.

γ) Εισηγείται στο Δ.Σ. το διορισμό ή την πρόσληψη και την προαγωγή του ερευνητικού προσωπικού, με γνώμη της οικείας επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου αυτού.

δ) Εισηγείται στο Δ.Σ. το διορισμό των διευθυντών των Ινστιτούτων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή την ανανέωση της θητείας τους.

ε) Γνωμοδοτεί σε ειδικά ερωτήματα και σε κάθε άλλο θέμα που παραπέμπει σε αυτό το Δ.Σ..

στ) Γνωμοδοτεί για την ύπαρξη των απαραίτητων επιστημονικών προσόντων κατά τη διαδικασία του διορισμού του γενικού διευθυντή.

8. Για την υποβοήθηση του έργου του Ε.Σ. συνιστώνται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. επιτροπές κρίσης ερευνητικών προγραμμάτων και αποτελεσμάτων των προγραμμάτων έρευνας κατά ειδικότητα, καθώς και επιτροπές αξιολόγησης για διορισμό, πρόσληψη και προαγωγή ερευνητικού προσωπικού. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το αντικείμενο κάθε επιτροπής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 11
Διάρθρωση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Σημ.: όπως  το άρθρο 11,όπως είχε αντικατασταθεί με την παράγραφο 11 του άρθρου 26 του ν.2945/2001 και την παράγραφο 4 του άρθρου 16 του ν.3170/2003, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.7 άρθρ.14 Ν.3399/2005, ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

1. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. αποτελείται από την Κεντρική Υπηρεσία (Κ. Υ.) και τα Ινστιτούτα.

2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να αναδιαρθρώνονται (με ενοποίηση ή κατάργηση) οι υφιστάμενες περιφερειακές μονάδες του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ως Ινστιτούτα, να συνιστώνται αναμορφώνονται, συγχωνεύονται ή να καταργούνται Ινστιτούτα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

Άρθρο 12
Διευθυντής Ινστιτούτου -Αρμοδιότητες
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 12 άρθρου 26 του ν.2945/2001 και  με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 του ν.3170/2003, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.8 άρθρ.14 Ν.3399/2005, ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

1. Ο διευθυντής του ινστιτούτου διορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

2. Ο διευθυντής του ινστιτούτου πρέπει να έχει τα προσόντα του ερευνητή βαθμίδας Α` ή Β`, αναγνωρισμένη προσφορά σε ερευνητικούς τομείς συναφείς με δραστηριότητα του ινστιτούτου, εμπειρία μεταφοράς τεχνογνωσίας και αποτελεσμάτων έρευνας στην πράξη, καθώς και αποδεδειγμένη διοικητική ικανότητα.

3. Η πλήρωση των κενών θέσεων των διευθυντών των ινστιτούτων προκηρύσσεται με απόφαση του Δ.Σ..

4. Η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια επιλογής των διευθυντών γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 8, 10 και 13 του νόμου αυτού, καθώς και στις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού Προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

5. Η θητεία του διευθυντή ινστιτούτου είναι από ένα (1) μέχρι δύο (2) έτη και μπορεί να ανανεώνεται μετά από γνώμη του Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. Διευθυντής Ινστιτούτου μετά από τριετή συνεχή θητεία μπορεί αν ζητήσει να κριθεί από το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για ένταξη στη βαθμίδα για την οποία εκρίθη ότι είχε τα προσόντα κατά την πρόσληψή του. Διευθυντής Ινστιτούτου ύστερα από εξαετή συνεχή θητεία εντάσσεται με αίτησή του αυτοδικαίως στη βαθμίδα αυτή.

6. Οι αρμοδιότητες του διευθυντή ινστιτούτου είναι οι εξής:

α) Προΐσταται των υπηρεσιών του ινστιτούτου.

β) Εκπροσωπεί το ινστιτούτο στις αρμόδιες αρχές της ημεδαπής και αλλοδαπής.

γ) Αποφασίζει για τα θέματα διοίκησης και διαχείρισης του ινστιτούτου, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δ.Σ..

δ) Συντάσσει ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ι. το γενικό πρόγραμμα (ετήσιο και πολυετές) των δραστηριοτήτων, καθώς και τον προϋπολογισμό του ινστιτούτου, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του γενικού προγράμματος δραστηριοτήτων του Δ.Σ..

ε) Συντάσσει ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ι. την ετήσια έκθεση πεπραγμένων και τον ισολογισμό του ινστιτούτου.

στ) Αποφασίζει για κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του ινστιτούτου που δεν ανατίθεται στο Ε.Σ. του ινστιτούτου και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δ.Σ..

Άρθρο 13
Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου (Ε.Σ.Ι.) -Αρμοδιότητες
Σημ.: όπως tο άρθρο 13, όπως είχε αντικατασταθεί με την παράγραφο 13 άρθρου 26 του ν.2945/2001 και τροποποιηθεί με τις παρ.6-8 του άρθρου 16 του ν.3170/2003, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.9 άρθρ.14 Ν.3399/2005, ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

1. α) Το Ε.Σ.Ι. αποτελείται από τρία (3), πέντε (5) ή επτά (7) μέλη, αναλόγως του μεγέθους του ινστιτούτου, των δραστηριοτήτων του και του αριθμού του ερευνητικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό. Ο αριθμός των μελών του Ε.Σ.Ι. καθορίζεται κάθε φορά από το Δ.Σ..

β) Τα μέλη του Ε.Σ.Ι. επιλέγονται από το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μεταξύ των ερευνητών των βαθμίδων Α και Β` του αντίστοιχου ινστιτούτου ή και επιστημόνων που δεν υπηρετούν σε αυτό και έχουν τα ανάλογα επιστημονικά προσόντα και ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τη δραστηριότητα του ινστιτούτου. Στην τελευταία περίπτωση εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 22 του παρόντος νόμου.

γ) Το Ε.Σ.Ι. συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. και η θητεία του είναι από ένα (1) μέχρι δύο (2) έτη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο πρόεδρός του.

2. Οι αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ι. είναι οι εξής:

α) Παρακολουθεί την εκτέλεση και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων του ινστιτούτου.

β) Εισηγείται στον διευθυντή του ινστιτούτου το γενικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, τον προϋπολογισμό. ισολογισμό και την έκθεση πεπραγμένων του ινστιτούτου, καθώς και τη λήψη κάθε μέτρου για την αύξηση της παραγωγικότητάς του.

γ) Γνωμοδοτεί σε ειδικά ερωτήματα και κάθε άλλο θέμα που παραπέμπεται σε αυτό από τον διευθυντή του ινστιτούτου.

δ) Γνωμοδοτεί στο Ε.Σ. για το διορισμό και ανανέωση της θητείας του διευθυντή.

Άρθρο 14
Οργάνωση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Με τον Κανονισμό Οργανωτικής Διάρθρωσης και Λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καθορίζονται η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση, λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Ινστιτούτων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια, που δεν ρυθμίζονται από το νόμο αυτόν. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί επίσης να καθορίζονται θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Ε.Σ. και των Ε.Σ.Ι. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και να ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.”

Σημ.: όπως tο άρθρο 15 αναριθμήθηκε σε άρθρο 14 και αντικαταστάθηκε με την παρ.9 άρθρ.14 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005. (Το αρχικό άρθρο 14 ,όπως αυτό είχε αντικατασταθεί με το άρθρ. 32 παρ. 9 Ν. 2040/1992,ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 21 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

Άρθρο 15
Προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Το Προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. διακρίνεται σε ερευνητικό, τεχνικό (ειδικό επιστημονικό και μη), διοικητικό, οικονομικό και σε προσωπικό υποστήριξης.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.15 του άρθρου 26 του Ν.2945/2001 (Α` 223) και αναριθμήθηκε σε άρθρο 15 με την παρ.9 άρθρ.14 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

Άρθρο 16
Ερευνητικό προσωπικό -Διαδικασία διορισμού ή πρόσληψης και προαγωγής
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 16 του άρθρου 30 του ν.2538/1997, την παράγραφο 16 του άρθρου 26 του ν.2945/2001 και την παράγραφο 10 του άρθρου 16 του ν.3170/2003, Αναριθμήθηκε σε άρθρο 16 και αντικαταστάθηκε  με την παρ.9 άρθρ.14 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

1. Το ερευνητικό προσωπικό κατέχει θέσεις ερευνητών που κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμίδες Α`, Β`, Γ , Δ` με τους εξής αντίστοιχους τίτλους:

Τακτικός ερευνητής -βαθμίδα Α`

Αναπληρωτής ερευνητής -βαθμίδα Β`

Εντεταλμένος ερευνητής -βαθμίδα Γ`

Δόκιμος ερευνητής -βαθμίδα Δ` .

Οι ερευνητές των βαθμίδων Δ. και Γ` προσλαμβάνονται με τριετή θητεία, που μπορεί να παραταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

2. Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης και προαγωγής που απαιτούνται για κάθε βαθμίδα ορίζονται τα εξής:

α) Για τη βαθμίδα Δ` : Διδακτορικό δίπλωμα σε ειδικότητα σχετική με την αγροτική έρευνα. Γνώσεις και ικανότητα για υπεύθυνη εκτέλεση μιας φάσης ή ενός τμήματος ερευνητικού έργου, που να αποδεικνύονται από επίσημα στοιχεία.

β) Για τη βαθμίδα Γ`: Εκτός από τα παραπάνω προσόντα, απαιτείται ο ερευνητής να έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να εκτελεί ερευνητικά έργα, να κατανέμει τμήματα ή φάσεις του έργου σε άλλους ερευνητές και να τους καθοδηγεί ή επιβλέπει Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους.

γ) Για τη βαθμίδα Β` : Εκτός από τα παραπάνω προσόντα, απαιτείται ο ερευνητής να έχει την ικανότητα να οργανώνει και να διευθύνει ερευνητικά προγράμματα, να συντονίζει και να κατευθύνει την έρευνα στα επί μέρους έργα του ερευνητικού προγράμματος και να προωθεί πρωτοποριακές ιδέες στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους και να έχει αναγνωρισμένη από άλλους ερευνητές συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης.

δ) Για τη βαθμίδα Α`: Εκτός από τα παραπάνω προσόντα, απαιτείται ο ερευνητής να έχει την ικανότητα να αναπτύσσει την έρευνα σε νέους τομείς, να συντονίζει δραστηριότητες σε ευρύτερα πεδία έρευνας, να συμβάλλει στη χάραξη ερευνητικής πολιτικής, να έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για τη συμβολή του σε επιστημονικούς τομείς της ειδικότητάς του και να έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε μονογραφίες ή δημοσιεύσεις σε περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους.

3. Στα κριτήρια αξιολόγησης που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση διπλώματα ευρεσιτεχνίας του κρινομένου και η συμμετοχή του στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και προϊόντων. Πρόσθετα προσόντα μπορεί να προβλεφθούν στον κανονισμό κατάστασης προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. Με τον ίδιο κανονισμό ρυθμίζεται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, σχετική με την κατάσταση του ερευνητικού προσωπικού.

4. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ερευνητικού προσωπικού είναι ενιαίες για όλες τις βαθμίδες.

5. Η πλήρωση των κενών θέσεων του ερευνητικού προσωπικού στα ινστιτούτα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. γίνεται ύστερα από προκήρυξη, στην οποία ορίζονται και οι βαθμίδες.

Η προκήρυξη δημοσιεύεται δύο τουλάχιστον φορές σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μία της έδρας του ινστιτούτου.

Η προκήρυξη κοινοποιείται και στις πρεσβείες της Ελλάδας στην αλλοδαπή, όπου υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες.

6. Για την πρόσληψη και την προαγωγή αποφασίζει το Δ.Σ. μετά σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ., ύστερα από αιτιολογημένη έκθεση της τριμελούς επιτροπής που αναφέρεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 10 του νόμου αυτού.

7. Για την προαγωγή στη βαθμίδα Γ` απαιτείται τριετής θητεία στη βαθμίδα Δ` και θετική κρίση κατά την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού. Αν ο κρινόμενος δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του παρατείνεται για δύο (2) έτη, μετά δε τη λήξη της επανακρίνεται Αν κατά την επανάκριση δεν κριθεί προακτέος, απολύεται.

8. Για την προαγωγή στη βαθμίδα Β` απαιτείται τριετής θητεία στη βαθμίδα Γ` και θετική κρίση κατά την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού. Αν ο κρινόμενος δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του παρατείνεται δύο φορές για δύο (2) έτη κάθε φορά. Κατά τη λήξη καθεμιάς θητείας επανακρίνεται Αν και μετά την τελευταία κρίση δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του δεν ανανεώνεται Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ζητήσει με αίτησή του, μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση σε αυτόν της κρίσης να μεταφερθεί στο προσωπικό της περίπτωσης α` της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του νόμου αυτού με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Ι. ή σε προσωποπαγή θέση υπαλλήλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάλογα με τα προσόντα του, οπότε λαμβάνει τις αποδοχές της θέσης αυτής. Η θέση αυτή καταργείται μετά την αποχώρησή του, με οποιονδήποτε τρόπο και αν γίνει αυτή. Κατά το διάστημα από τη λήξη της θητείας μέχρι την οριστική κρίση για μεταφορά στη θέση την οποία ζήτησε, ο ερευνητής παραμένει στη θέση του και λαμβάνει τις αποδοχές του.

9. Ο Ερευνητής της βαθμίδας Β` προάγεται ύστερα από αίτησή του, εφόσον έχει τετραετή υπηρεσία στη βαθμίδα αυτή και έχει κριθεί θετικά κατά τη διαδικασία της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού. Αν η κρίση δεν είναι θετική, επανακρίνεται κάθε τρία (3) έτη.

10. Ερευνητής που έχει διακριθεί με τη συγγραφική του επίδοση, τη διεθνή προβολή στο χώρο της αγροτικής έρευνας και γενικά τη συμβολή του στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορεί να κριθεί προακτέος κατ` εξαίρεση για ανώτερη βαθμίδα με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού.

11. Οι βαθμίδες της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού είναι ανεξάρτητες και αυτοτελείς. Οι νομοθετημένες θέσεις μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., να καταλαμβάνονται από ερευνητές Δ., Γ`, Β` , Α., βαθμίδας αδιακρίτως, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Η κατανομή των κενών οργανικών θέσεων στις βαθμίδες γίνεται κάθε έτος μέχρι τέλος Μαρτίου, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

12. Οι κρίσεις που προβλέπονται στο άρθρο αυτό γίνονται μέχρι τέλους Μαΐου κάθε έτους.

Άρθρο 17

Άρθρο 18
Αποδοχές ερευνητικού προσωπικού
Οι διατάξεις του άρθρου 17του Ν.2530/1997 (ΦΕK 218 Α), όπως κάθε φορά ισχύουν, εφαρμόζονται και στο ερευνητικό προσωπικό του ΕΘ.I.ΑΓ .Ε. των αντίστοιχων βαθμίδων.))

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 31 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 18α
Αποδοχές μη ερευνητικού προσωπικού
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αποδοχές του μη ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος αυτού. Οι αποδοχές δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις αποδοχές των αντίστοιχων κλάδων του προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας, όπως αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά με τα κάθε είδους επιδόματα του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ. 17 του άρθρου 26 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

Σχετικό:  με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 19
Ερευνητική άδεια – Απονομή βραβείου

1. Το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε με πρόταση του Ε.Σ. μπορεί να χορηγεί στο ερευνητικό προσωπικό κατά το μήνα Ιούνιο κάθε έτους ερευνητικές άδειες με αποδοχές για το εξωτερικό ή εσωτερικό διάρκειας μέχρι ενός έτους για κάθε εξαετία υπηρεσίας.

Το ερευνητικό προσωπικό για να λάβει την ερευνητική άδεια, πρέπει να έχει προϋπηρεσία τουλάχιστον έξι ετών σε θέματα έρευνας.

Σκοπός της χορήγησης της ερευνητικής άδειας είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων του ερευνητή με τη συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα ερευνητικού ή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εξωτερικού ή εσωτερικού.

Το ερευνητικό αυτό προσωπικό δικαιούται, επί πλέον των αποδοχών του, να λαμβάνει υποτροφία ή να μισθοδοτείται από ίδρυμα εξωτερικού. Σε περίπτωση που η ερευνητική άδεια χρησιμοποιείται σε ίδρυμα του εσωτερικού μπορεί να λαμβάνει επί πλέον αποδοχές από το ίδρυμα αυτό μέχρι το τριάντα τοις εκατό των αποδοχών και τα έξοδα κίνησης.

Το ερευνητικό προσωπικό που έλαβε ερευνητική άδεια υποχρεούται μετά την επάνοδό του να υπηρετήσει στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για μία τριετία τουλάχιστον. Σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης αυτής, δεν μπορεί για μια πενταετία να διορισθεί στο δημόσιο τομέα.

2. `Ύστερα από αξιολόγηση από το Ε.Σ. της εκτέλεσης ερευνητικού προγράμματος και με πρόταση του Δ.Σ του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί να απονέμει ειδικά βραβεία για την αναγνώριση εξαιρετικά δημιουργικής επιστημονικής ή τεχνολογικής έρευνας.

Το είδος του βραβείου η επιτροπή αξιολόγησης, το ύψος του τυχόν χρηματικού ποσού και οι διαδικασίες απονομής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Το χρηματικό αυτό ποσό δε συνυπολογίζεται για τον καθορισμό του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου αποδοχών, που ισχύουν στο δημόσιο τομέα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Γεωργίας όσον αφορά την αγροτική έρευνα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιχορήγησης ενώσεων και συλλόγων εφευρετών ή επιστημόνων καθώς και συνεταιρισμών και ενώσεων παραγωγικών μονάδων που αποβλέπουν στην ανάπτυξη ερευνητικών και τεχνολογικών εγκαταστάσεων και προτύπων, στην από κοινού αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων ή στην παρουσίαση εφευρέσεων ή νέων προϊόντων και μεθόδων σε εκθέσεις και συνέδρια.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Γεωργίας, όσον αφορά την αγροτική έρευνα ρυθμίζονται ο διαδικασίες χορήγησης κρατικών βραβείων ή και οικονομικής ενίσχυσης εφευρετών, εργαζομένων σε επιχειρήσεις και οποιουδήποτε άλλου συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην εκλαΐκευση και διάδοση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων καθώς και στην δημιουργία τεχνολογικών εκθετηρίων και μουσείων.

Σχετικό: με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 20
Τεχνικό – Διοικητικό – Οικονομικό – Προσωπικό Υποστήριξης και έκτακτο προσωπικό Νομικός Σύμβουλος
Σημ.: όπως το άρθρο 20 αντικαταστάθηκε  από την παρ.18 άρθρου 26 Ν.2945/2001 (Α` 223).

Σχετικό: με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

1. Το τεχνικό προσωπικό εκτελεί ειδικές επιστημονικές και τεχνικές εργασίες που έχουν σχέση με την υποδομή και τη λειτουργία του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., την υποστήριξη της αγροτικής έρευνας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τη σύνδεση της έρευνας με τις εφαρμογές και την προσφορά υπηρεσιών σε τρίτους.

2. Το τεχνικό προσωπικό διακρίνεται ανάλογα με τα προσόντα του σε :

α) Ειδικούς επιστήμονες κατόχους διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου ή πτυχιούχους Α.Ε.Ι. με ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα υποδομής και υποστήριξης της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας.

β) Τεχνολόγους πτυχιούχους Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα υποδομής και υποστήριξης της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας.

γ) Τεχνικούς, απόφοιτους Τεχνικού – Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.), Τεχνικού ή Πολυκλαδικού Λυκείου ή αναγνωρισμένης Τεχνικής Σχολής μέσης εκπαίδευσης.

3. Το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό αποτελείται από υπαλλήλους κατόχους διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου ή πτυχιούχους Α:Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή αποφοίτους Λυκείου και στελεχώνει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

4. Το προσωπικό υποστήριξης εξυπηρετεί ανάγκες των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών και απαρτίζεται από κατόχους τουλάχιστον απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

5. Για την κάλυψη παροδικής φύσης εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μπορεί να προσλαμβάνεται έκτακτο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

6. Στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. συνιστώνται οι ακόλουθες τρεις οργανικές θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή:

α) Μία θέση νομικού συμβούλου στην οποία προσλαμβάνεται, με απόφαση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που εγκρίνεται από τον Υπουργό γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Οι αποδοχές του καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και οικονομικών, γεωργίας και Δικαιοσύνης.,)

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 31 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.

β) Δύο θέσεις δικηγόρων που προσλαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 1649/1986 (ΦΕΚ 149 Α`), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 18 του Ν.1868/1989 (ΦΕΚ 230 Α`).

Άρθρο 21
Κανονισμός κατάστασης προσωπικού – Κανονισμός οικονομικής διαχείρισης

1. Μέσα σε ένα έτος από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καταρτίζει τους κανονισμούς κατάστασης προσωπικού και οικονομικής διαχείρισης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τους υποβάλλει στον Υπουργό Γεωργίας για έγκριση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 375 παρ.16 Ν.4412/2016,ΦΕΚ Α 147/ 08.08.2016.

2. Με τον κανονισμό κατάστασης προσωπικού καθορίζεται το σύνολο των οργανικών θέσεων του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που αναφέρεται στο άρθρο 16, οι οποίες κατανέμονται κατά αρμοδιότητα και διαρθρώνονται σε βαθμούς και καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων για το διορισμό τους στις θέσεις αυτές. Η εμπειρία και η εξειδίκευση των υποψηφίων αποδεικνύονται με έγγραφα. Επίσης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα προσόντα για το διορισμό και την προαγωγή του τεχνικού, διοικητικού, οικονομικού και του προσωπικού υποστήριξης, τα καθήκοντα του προσωπικού, τις κάθε είδους άδειες, τη μετάθεση, απόσπαση και μετακίνησή του, την πειθαρχική δικαιοδοσία και διαδικασία, τα πειθαρχικά αδικήματα και τις ποινές, τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να καθορίζεται και ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων.

3. Με τον κανονισμό οικονομικής διαχείρισης καθορίζονται ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. το λογιστικό του σύστημα, οι δαπάνες και ο έλεγχός τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 375 παρ.16 Ν.4412/2016,ΦΕΚ Α 147/ 08.08.2016.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!:στην παρ.1 του άρθρου 199 του ν.4281/2014 αναφέρεται  καταργούνται οι διατάξεις ….της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 1845/ 1989 (Α΄ 102) όσον αφορά τον τρόπο προμηθειών

Σχετικό:  με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

Άρθρο 22
Επισκέπτες και συνεργαζόμενοι ερευνητές, μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ Ε.Π.), μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου.

1. Για την εξυπηρέτηση προσθέτων αναγκών των ερευνητικών προγραμμάτων των ινστιτούτων μπορεί να απασχολείται το εξής επί πλέον ερευνητικό προσωπικό

α) Επισκέπτες εμπειρογνώμονες ερευνητές ημεδαποί ή αλλοδαποί με προσόντα ερευνητή της βαθμίδας Α ή Β που προσλαμβάνονται για την υποβοήθηση προκαθορισμένου ερευνητικού προγράμματος του ινστιτούτου με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Η διαδικασία πρόσληψης, οι αποδοχές και τα έξοδα μετακίνησής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Γεωργίας ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. Το προσωπικό αυτό απασχολείται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

β) Συνεργαζόμενοι ερευνητές με προσόντα αντίστοιχα του ερευνητή της βαθμίδας Δ. Στο προσωπικό αυτό χορηγείται υποτροφία από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε με απόφαση του Δ.Σ. Η υποτροφία παρέχεται το πολύ για ένα έτος και μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα έτος.

Αν δεν υπάρχουν συνεργαζόμενοι ερευνητές με τα προσόντα της βαθμίδας Δ, μπορεί να προσλαμβάνονται ερευνητές που έχουν ερευνητικό έργο σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής, με απόφαση του Δ.Σ του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ι.. Το προσωπικό αυτό απασχολείται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

γ) Μέλη του Δ.Ε.Π για μερική ερευνητική απασχόληση σε ερευνητικό πρόγραμμα. Το προσωπικό αυτό προσλαμβάνεται με σύμβαση έργου διαρκείας ενός έτους με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Τα μέλη του Δ.Ε.Π. δικαιούνται ερευνητική αμοιβή μέχρι τριάντα πέντε τοις εκατό των ακαθαρίστων αποδοχών τους. Το ύψος της αμοιβής αυτής καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μέσα στα όρια των διατάξεων του άρθρου 6 του ν. 1256/1982. Η απασχόληση αυτή δε λογίζεται ως κατοχή δεύτερης θέσης.

δ) Μεταπτυχιακοί φοιτητές των Α.Ε.Ι. για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος. Οι παραπάνω φοιτητές γίνονται δεκτοί ως μεταπτυχιακοί υπότροφοι με απόφαση του Δ.Σ. ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ. και σύμφωνη γνώμη της μεταπτυχιακής σχολή. Στους φοιτητές αυτούς χορηγείται ετήσια υποτροφία, με δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμη έτη. Αν δεν έχει ιδρυθεί μεταπτυχιακή σχολή απαιτείται σύμφωνη γνώμη του οικείου τομέα του αντίστοιχου τμήματος του Α.Ε.Ι. Οι υπότροφοι έχουν την ασφάλιση που προβλέπεται κάθε φορά για τους φοιτητές των Α.Ε.Ι. Το ινστιτούτο μπορεί επί πλέον με δαπάνες του να ασφαλίζει τους υποτρόφους σε ασφαλιστικούς φορείς για ειδικούς κινδύνους, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της έρευνας, στην οποία ασχολούνται.

2. Το ερευνητικό προσωπικό της παραγράφου 1 δε συμμετέχει στα όργανα διοίκησης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

3. Ο αριθμός του ερευνητικού προσωπικού της παραγράφου 1, που μπορεί να απασχοληθεί σε κάθε ινστιτούτο καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι. ΑΓ.Ε., ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του ινστιτούτου και του Ε.Σ.Ι.

Άρθρο 23
Σχέσεις αγροτικής έρευνας με Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι και ερευνητικά ιδρύματα
Σχετικό:  Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

1. Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ύστερα από πρόταση του διευθυντή του ινστιτούτου οι ερευνητές του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μπορεί να υπηρετούν ως ειδικοί επιστήμονες ή επισκέπτες καθηγητές στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. με ετήσια σύμβαση μερικής απασχόλησης και αντίστοιχη αμοιβή. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για την έγκριση της παραπάνω απασχόλησης καθορίζονται με τον κανονισμό κατάστασης προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Η απασχόληση αυτή δε λογίζεται ως κατοχή δεύτερης θέσης.

2. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μπορεί να συνεργάζεται με άλλα κέντρα αγροτικής έρευνας του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή να διεξάγει κοινά ερευνητικά προγράμματα.

Άρθρο 24
Σύνταξη, έγκριση και χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων.
Σχετικό:  Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

1. Το ερευνητικό πρόγραμμα συντάσσεται από ομάδα ερευνητών ή από μεμονωμένους ερευνητές οποιασδήποτε βαθμίδας.

2. Η σύνταξη του ερευνητικού προγράμματος γίνεται με βάση το γενικό πρόγραμμα δραστηριότητας του ινστιτούτου και αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της έδρας του. Το ερευνητικό πρόγραμμα μπορεί να καλύπτει και ανάγκες φυσικών προσώπων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, με την προϋπόθεση ότι οι φορείς αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος και αυτό εντάσσεται στα πλαίσια του σκοπού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

3. Η σύνταξη, υποβολή, αξιολόγηση, έγκριση, διαδικασία καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια των ερευνητικών προγραμμάτων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.

4. Η χρηματοδότηση είναι αποκλειστική κατά πρόγραμμα και βαρύνει τις πιστώσεις του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

5. Στους ερευνητές που απασχολούνται πέρα από τα καθήκοντά τους και το ωράριο εργασίας σε ερευνητικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από τρίτους μπορεί να καταβάλλεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., πρόσθετη αμοιβή που δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα πέντε τοις εκατό των ακαθάριστων αποδοχών τους.

Άρθρο 25
Ενοποίηση, αναδιάρθρωση, κατάργηση και μεταφορά υπηρεσιών έρευνας – Περιουσιακά στοιχεία
Σχετικό:  το άρθρο 32 παρ. 19 του Ν. 2040/1992 (Α 70): “Τα Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης μετά των τμημάτων και γραφείων τους, καθώς και υπαγόμενα σ’ αυτά Ινστιτούτα μετά των τμημάτων και γραφείων τους, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 3 του π.δ. 455/1990 (ΦΕΚ 174 Α`) μεταφέρονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Η ακίνητη περιουσία που κατά τη χρήση ανήκει στα πιο πάνω Ινστιτούτα και Κέντρα μεταβιβάζεται κατά νομή και κατοχή στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή δε κινητή και κυριότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1845/1989. Για την ένταξη του προσωπικού των πιο πάνω μεταφερομένων κτηνιατρικών Ινστιτούτων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1845/1989 όπως τροποποιούνται με τον παρόντα νόμο”.

Σχετικό:  με την παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.3170/2003 (Α΄ 191), ορίσθηκαν τα εξής: “Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι “Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα” και “Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος” αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους “Ινστιτούτο” και “Διευθυντής Ινστιτούτου”.

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι περιφερειακές υπηρεσίες έρευνας (ινστιτούτα, ιδρύματα, κέντρα, σταθμοί) μπορεί να ενοποιούνται αναδιαρθρώνονται, καταργούνται και μεταφέρονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.17 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997 (Α 242)

2. Η ακίνητη περιουσία που κατά χρήση ανήκει στις πιο πάνω Υπηρεσίες, ιδρύματα και σταθμούς περιέρχεται κατά νομή και κατοχή στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., διαγραφομένων των μεταγραφών που έγιναν εξαιτίας της διάταξης που αντικαθίσταται με πράξη του Υπουργού Γεωργίας.

Η νομή και κατοχή της ακίνητης περιουσίας που κατά χρήση ανήκε στα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.) επανέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζονται τα όργανα παράδοσης και παραλαβής της περιουσίας των Περιφερειακών Εργαστηρίων Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.), που επανέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας, ο τύπος και το περιεχόμενο του σχετικού πρωτοκόλλου, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις επαναφοράς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 32 παρ.11 του Ν. 2040/1992 (Α 70), αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.18 του άρθρου 30 του Ν.2538/1997 (Α 242)

3. Σημ.: όπως η παράγραφος 3 καταργήθηκε διά του άρθρου 32 παρ. 12 του Ν. 2040/1992 (Α 70).

Άρθρο 26
Μεταβατικές διατάξεις.

1. Το επιστημονικό προσωπικό, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στις περιφερειακές υπηρεσίες έρευνας (ινστιτούτα, ιδρύματα, κέντρα, σταθμούς) του Υπουργείου Γεωργίας και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.), μπορεί να ζητήσει μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού να κριθεί για ένταξη σε βαθμίδες ερευνητικού προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Η ένταξη γίνεται σε αντίστοιχη βαθμίδα ερευνητή, ανάλογα με τα προσόντα που έχει ο ενδιαφερόμενος ύστερα από κρίση της ειδικής επιτροπής της παραγράφου 8. Μέχρι την ένταξή του το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του με το ίδιο νομικό καθεστώς.

2. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για ένταξη στις πιο πάνω βαθμίδες η ειδική επιτροπή κρίσης μπορεί να αποφασίσει, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ., την ένταξη του πιο πάνω προσωπικού σε υφιστάμενες κενές θέσεις ή συνιστώμενες ανάλογα με τα προσόντα του, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 ή στην παράγραφο 3 περίπτωση α` του άρθρου 20.

3. Το επιστημονικό προσωπικό της παραγράφου 1 μπορεί να ζητήσει μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, να κριθεί απευθείας για ένταξή του στο προσωπικό της παραγράφου 1 ή της περίπτωσης α` της παραγράφου 3 του άρθρου 20, ανάλογα με τα προσόντα του.

4. Το επιστημονικό προσωπικό της παραγράφου 1 δεν υποβάλλουν αίτηση για ένταξη ή δεν αποδέχονται την ένταξή τους, καθώς και το προσωπικό για το οποίο οι κρίσεις των παραγράφων 1, 2 και 3 είναι αρνητικές, μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας ή παραμένουν στο Μ.Φ.Ι.

5. `Όσοι από το προσωπικό των παραγράφων 1, 6, 7 και 11 του άρθρου αυτού εντάσσονται σε θέσεις ερευνητή βαθμίδας Δ και δεν κρίνονται προακτέοι σε θέσεις ερευνητή βαθμίδας Γ εντάσσονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις της περίπτωσης α` της παραγράφου 3 του άρθρου 20 ή μεταφέρονται με αίτησή τους σε αντίστοιχη θέση του Υπουργείου Γεωργίας ή του Μ.Φ.Ι. ανάλογα με τα προσόντα τους.

6. Επιστήμονες χωρίς διδακτορικό δίπλωμα, κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Μaster,D.E.A. κ.λ.π.), που υπηρετούν σε ερευνητικά ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας, ή επιστήμονες χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, με συνεχή υπηρεσία σε ερευνητικά ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας τουλάχιστον πέντε ετών, μπορεί να κριθούν από την ειδική επιτροπή κρίσης της παραγράφου 8 για ένταξη στις θέσεις των παραγράφων 1 και 2. Σε περίπτωση θετικής κρίσης για ένταξη σε βαθμίδα ερευνητή κατατάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις και εξελίσσονται μέχρι τη βαθμίδα Β με βάση το σύνολο του ερευνητικού τους έργου σύμφωνα με το άρθρο 17, με εξαίρεση την κατοχή του διδακτορικού διπλώματος. Οι θέσεις αυτές καταργούνται, όταν κενωθούν κατά οποιονδήποτε τρόπο. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης μετατίθενται σε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας.

7. `Όσοι από το επιστημονικό προσωπικό, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού σε ερευνητικά ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας, εκπονούν διδακτορική διατριβή σχετική με το αντικείμενο απασχόλησής τους, παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις έως τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος και κατά ανώτατο όριο μέχρι τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, Όταν αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, κρίνονται για ένταξη σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 17. Αν κριθεί αρνητικά ή δε λάβει διδακτορικό δίπλωμα μέσα στην πιο πάνω προθεσμία, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει, μέσα σε δύο μήνες από τη γνωστοποίηση της κρίσης ή την εκπνοή της τριετούς προθεσμίας, να ενταχθεί στον κλάδο των ειδικών τεχνικών επιστημόνων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Αν κριθεί αρνητικά, μετατίθεται σε υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας.

8. Η ειδική επιτροπή κρίσης συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., και αποτελείται από:

α) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας, ως πρόεδρο

β) δύο αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο στο χώρο της αγροτικής έρευνας,

γ) δύο εκλεγμένους εκπροσώπους του επιστημονικού προσωπικού, που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού σε ερευνητικά ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας.

Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση της πιο πάνω ειδικής επιτροπής, συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές κριτών που αποτελούνται από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα καλύπτουν ή είναι συγγενή με τις ειδικότητες των κρινόμενων για ένταξη.

Αντικείμενο των επιτροπών αυτών είναι η αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των κρινόμενων για ένταξη και η εισήγηση στην ειδική επιτροπή, η οποία αποφασίζει τελικά για την ένταξή τους κατά βαθμίδα.

9. Υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, μπορούν να ζητήσουν να ενταχθούν στο ερευνητικό προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού. Η ένταξη γίνεται με την ολοκλήρωση της κρίσης από την ειδική επιτροπή της παραγράφου 8 και την αποδοχή της από τον αιτούντα.

10.Μέλη του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. του διδακτικού ή ερευνητικού προσωπικού των Τ.Ε.Ι. ή ερευνητικών ιδρυμάτων ημεδαπής ή αλλοδαπής και άλλοι επιστήμονες που έχουν τα προσόντα που προβλέπονται στο άρθρο 17 μπορούν να ζητήσουν μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού την ένταξή τους στο ερευνητικό Προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. Η ένταξη γίνεται σε κενές θέσεις κατά ειδικότητα, που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της κρίσης της ειδικής επιτροπής που αναφέρεται στην παράγραφο 8 και σύμφωνα με απόφαση του Ε.Σ. ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Ι. του αντίστοιχου ινστιτούτου. Η κρίση για ένταξη γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17. Η ένταξη γίνεται με την ολοκλήρωση της κρίσης και την αποδοχή της από τον αιτούντα.

11. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι κρίσεις για το ερευνητικό προσωπικό οι εκπρόσωποι των ερευνητών με τους αναπληρωτές τους, που λαμβάνουν μέρος στα συλλογικά όργανα διοίκησης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και των ινστιτούτων, ορίζονται από τον Υπουργό Γεωργίας. Κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης αυτής ως ερευνητές νοούνται το επιστημονικό προσωπικό, που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού υπηρετεί στα ερευνητικά ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας, που μεταφέρονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

12. Μέχρι τη δημοσίευση και ισχύ του κανονισμού κατάστασης προσωπικού, το Δ.Σ. εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες μπορεί να ρυθμίζονται προσωρινώς θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Άρθρο 27
Τροποποίηση διατάξεων του ν.δ. 220/1973.

1. Το άρθρο 3 του ν.δ. 220/1973 (ΦΕΚ 272) αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 3

`Άδεια εμπορίας και αποθήκευσης  γεωργικών φαρμάκων

`Άδεια εμπορίας και αποθήκευσης γεωργικών φαρμάκων χορηγείται σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, εφ όσον:

α) το κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων έχει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του νόμου αυτού και

β) απασχολούν στο κατάστημα αυτό ως υπεύθυνο υπάλληλο ένα γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας τμήματος φυτικής παραγωγής”.

2. Το άρθρο 9 του ν.δ. 220/1973 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 9

`Όργανα ελέγχου έγκρισης κυκλοφορίας και εμπορίας   γεωργικών φαρμάκων

Τα όργανα ελέγχου για την έγκριση κυκλοφορίας και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Γεωργικών Φαρμάκων (Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ.)”.

Άρθρο 28
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 721/1977.

1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 4 του ν. 721/1977 (ΦΕΚ 298) αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Το αρμόδιο όργανο για τον εργαστηριακό έλεγχο, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού και του ν. 2147/1952 (ΦΕΚ 155Α), ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ..

2. Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας διαβιβάζει αντίγραφα των στοιχείων των παραγράφων 2 και 3 του προηγούμενου άρθρου στο αρμόδιο όργανο για τον εργαστηριακό έλεγχο. Το όργανο αυτό ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη των στοιχείων για τον αριθμό και την ποσότητα των δειγμάτων του γεωργικού φαρμάκου, που είναι αναγκαία για τον έλεγχο”.

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 του ν. 721/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Προσωρινή έγκριση κυκλοφορίας χορηγείται για περιορισμένες χρήσεις γεωργικών φαρμάκων και για κάλυψη αναγκών φυτοπροστασίας. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., ορίζονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την χορήγηση της προσωρινής αυτής άδειας κυκλοφορίας”.

3. Στο άρθρο 16 του ν. 721/1977 προστίθεται νέα παράγραφος 5, που έχει ως εξής:

“5. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., μπορεί να ανατίθενται οι εργαστηριακοί έλεγχοι, κατά τις διατάξεις του παρόντος και του ν. 2147/1952 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής”.

4. Το άρθρο 18 του ν. 721 /1977 τροποποιείται ως εξής:

α) Στην παράγραφο 2 προστίθενται περιπτώσεις η`,θ` και ι` που έχουν ως εξής:

“η) Από έναν εκπρόσωπο, με τον αναπληρωτή του, της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υποδεικνύονται από το Διοικητικό συμβούλιο αυτής.

θ) Από έναν εκπρόσωπο, με τον αναπληρωτή του, του Πανελλήνιου Συλλόγου Εισαγωγέων Βιομηχάνων Γεωργοχημικών που υποδεικνύονται από το διοικητικό συμβούλιο αυτού.

ι) Από έναν εκπρόσωπο με τον αναπληρωτή του, της Κεντρικής `Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, που υποδεικνύονται από τη διοίκησή της”.

β) Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Εισηγητές του Συμβουλίου ορίζονται κατά περίπτωση οι προϊστάμενοι των τμημάτων Ελέγχου και Εγκρίσεως Κυκλοφορίας Γεωργικών Φαρμάκων και Εμπορίας – Κοστολόγησης και Προμηθειών Γεωργικών Φαρμάκων της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτών, που αναπληρώνονται από το νόμιμο αναπληρωτή τους.

Ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει και μέλος του Συμβουλίου για ειδικότερη μελέτη και εισήγηση συζητούμενου θέματος”.

5. Στον πρόεδρο, τα μέλη, τους εισηγητές και το γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Γεωργικών Φαρμάκων καταβάλλεται αποζημίωση σε βάρος των πιστώσεων του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών. Για τον καθορισμό της αποζημίωσης αυτής εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 7 του νόμου αυτού.

Άρθρο 29
Αποθήκευση εύφλεκτων γεωργικών φαρμάκων.

1. Απαγορεύεται χωρίς ειδική άδεια η αποθήκευση των εύφλεκτων γεωργικών φαρμάκων και εκείνων που υπάγονται στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία τοξικότητας, σε ποσότητα μεγαλύτερη από εκατό (100) χιλιόγραμμα συνολικά. Η άδεια αυτή χορηγείται από το νομάρχη ύστερα από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Γεωργίας.

2. Για τη χορήγηση της άδειας προηγούμενης παραγράφου απαιτείται ο χώρος αποθήκευσης να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του ν δ. 220/1973.

3. Η παραπάνω άδεια παρέχεται για πέντε έτη και ανανεώνεται κάθε πέντε έτη, εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγήθηκε.

Άρθρο 30
Προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανίας και βιοτεχνίας γεωργοχημικών – Τήρηση μητρώου – Επιτροπή ελέγχου.

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γεωργίας. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων `Έργων, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εργασίας καθορίζονται, με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160), οι προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανίας και βιοτεχνίας γεωργοχημικών προϊόντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τον έλεγχο τους καθώς και τα αναγκαία στοιχεία για την τήρηση μητρώου αναγνωρισμένων βιομηχανιών και βιοτεχνιών γεωργοχημικών.

2. Με την ίδια απόφαση συνιστάται επιτροπή ελέγχου των βιομηχανιών και βιοτεχνιών γεωργοχημικών και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Ως προς τον ειδικότερο έλεγχο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των παραπάνω βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1650/1986.

Άρθρο 31
Διοικητικές κυρώσεις.
Σημ.: όπως το άρθρο 31 καταργήθηκε με την παρ.11 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Άρθρο 32
Τροποποίηση διατάξεων νομοθεσίας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της αλιείας κ.λ.π.

1 . Σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν, ιδιαίτερο κτηνοτροφικό ενδιαφέρον από άποψη εκτρεφόμενου αριθμού και φυλών ζώων σε συνδυασμό και με τις προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, εφαρμόζονται προγράμματα ελέγχου ποσοτικής και ποιοτικής απόδοσης ζώων.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε διαδικασία και αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση της αναπαραγωγής την εκπόνηση και την εφαρμογή των προγραμμάτων ελέγχου αποδόσεων ζώων, την οργάνωση μανάδων αναπαραγωγής κα διαδόσεως των κατάλληλων για αναπαραγωγή ζώων, καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο που αποσκοπεί στη βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Για τη γενική κατεύθυνση και τον προγραμματισμό αρμόδια είναι η Διεύθυνση Εισροών Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας.

Με την ίδια απόφαση μπορεί να ανατίθεται η εφαρμογή των προγραμμάτων ή μέρους αυτών σε συνεταιριστικές οργανώσεις ή ενώσεις κτηνοτρόφων, με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που θέτει η πιο πάνω απόφαση.

Με την ίδια ως άνω απόφαση καθορίζονται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις ή ενώσεις κτηνοτρόφων”.

β) Το άρθρο 6 του ν.δ. 185/1973 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 6

1. `Όλα τα αναπαραγωγά ζώα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα σε επίσημα γενεαλογικά βιβλία ή μητρώα. Κατά τις αγοραπωλησίες πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα αποσπάσματα αυτών, τα οποία εκδίδει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας για τα ζώα της περιοχής δικαιοδοσίας της.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται το είδος και ο τρόπος τήρησης των γενεαλογικών βιβλίων ή μητρώων, οι προϋποθέσεις και οι όροι που πρέπει να πληρούν τα ζώα προκειμένου να εγγραφούν σ` αυτά, το είδος και το περιεχόμενο των επίσημων αποσπασμάτων αυτών και κάθε άλλη διαδικασία και αναγκαία λεπτομέρεια.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ανατίθεται η τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων ή μητρώων και η έκδοση επίσημων αποσπασμάτων αυτών σε συνεταιριστικές οργανώσεις ή ενώσεις κτηνοτρόφων. Τα επίσημα αποσπάσματα θεωρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.

2. Για την ενημέρωση των γενεαλογικών βιβλίων ή μητρώων της προηγούμενης παραγράφου όλες οι εισαγωγές ζώων αναπαραγωγής καθώς και κάθε φύσης αναπαραγωγικού – γενετικού υλικού από χώρες μη μέλη της Ε.Ο.Κ., επιτρέπονται εφ` όσον:

α) συνοδεύονται από επίσημα πιστοποιητικά από τα οποία προκύπτει ότι είναι εγγεγραμμένα στα επίσημα γενεαλογικά βιβλία ή μητρώα της χώρας εξαγωγής,

β) συνοδεύονται από αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει ότι είναι εγγεγραμμένα ή έχουν τις προϋποθέσεις εγγραφής τους στα γενεαλογικά βιβλία ή μητρώα της Ε.Ο.Κ.,

γ) πληρούν τις ζωοτεχνικές και λοιπές προδιαγραφές που έχουν τεθεί με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, για την εισαγωγή τους.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λαμβάνονται τα μέτρα που είναι αναγκαία σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες της Ε.Ο.Κ ή σε εκτέλεση κανονισμών της Ε.Ο.Κ., που το αντικείμενο αυτών έχει σχέση με τα γενεαλογικά βιβλία, τα ζώα και τα υβρίδια αναπαραγωγής τη διάθεση των ζώων και των υβριδίων αυτών, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα”.

2. α) Η περίπτ. α` της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 829/1978 (ΦΕΚ 203 Α) αντικαθίσταται ως εξής:

“α) την καταγραφή και σήμανση όλων των σκύλων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η εργασία αυτή είναι δυνατό να γίνεται και από ιδιώτες κτηνιάτρους, οι οποίοι ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα και επιθυμούν να ασχοληθούν με την καταγραφή και σήμανση των σκύλων, χωρίς ιδιαίτερη αμοιβή από τους ιδιοκτήτες τους ή το Υπουργείο Γεωργίας.

Με τα π.δ/τα της παρ. 4 του άρθρου αυτού καθορίζονται επί πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταγραφή και σήμανση σκύλων από ιδιώτες κτηνιάτρους, οι υποχρεώσεις τους, καθώς και κάθε θέμα, διαδικασία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής”.

β) Για την ταφή των πτωμάτων των μικρών ζώων (σκύλοι και γάτες) που πέθαναν ή θανατώθηκαν από οποιαδήποτε αιτία παρέχεται η δυνατότητα και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να οργανώνουν, ύστερα από άδεια του οικείου νομάρχη, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, κατάλληλους χώρους (νεκροταφεία) όπου θα ενταφιάζονται ή θα αποτεφρώνονται τα πτώματα των ζώων αυτών.

Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε λεπτομέρεια σχετική με την οργάνωση και τη λειτουργία των χώρων αυτών.

3. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 4 του ν.829/1978 (ΦΕΚ 203 Α) αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Επιβάλλεται, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ειδική ετήσια εισφορά για την κατοχή σκύλων κάθε κατηγορίας, με την επιφύλαξη της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, ως εξής:

α) Για σκύλους στειρωμένους δρχ 200

β) Για κάθε άλλη κατηγορία σκύλων δρχ 1.000

2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των στειρωμένων σκύλων”.

4. Στο τέλος της παρ. 11 του άρθρου 29 του ν. 1577/1985 “Περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού”, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 13 παρ. 8 του ν. 1647/1986, προστίθενται τα εξής:

“Επίσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων `Έργων, καθορίζονται οι περιπτώσεις δομικών εργασιών μικρής σημασίας, για γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (ποιμνιοστάσια αιγοπροβάτων, βουστάσια βοοειδών ελεύθερης βοσκής, αποθήκες, υπόστεγα, σωροί ζωοτροφών, βροχοδεξαμενές σε βοσκοτόπους κ.λ.π., καθώς και στέγαστρα ζώων μετά οικίσκων διαμονής ποιμένων σε βοσκοτόπους), για τις οποίες οι αντίστοιχες άδειες κατασκευής εκδίδονται και οι αντίστοιχες μελέτες και η επίβλεψη της κατασκευής γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.

Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι συγκεκριμένοι δήμοι ή κοινότητες, εκτός των ορίων του νομού Αττικής, στις οποίες έχουν εφαρμογή τα ανωτέρω, η μέγιστη επιφάνεια των δομικών έργων που μπορεί να πραγματοποιηθεί, η διαδικασία έκδοσης της άδειας κατασκευής και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Κάθε αλλαγή χρήσης, εκτός των προαναφερόμενων, των κατασκευών αυτών τις καθιστά αυθαίρετες και εφαρμόζονται από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες οι διατάξεις για τις αυθαίρετες κατασκευές”.

5. Κυρώνεται η υπ` αριθ. 4873/438/9.2.1989 (ΦΕΚ 96Β/10.2.1989) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

“Παράταση ισχύος των διατηρούμενων διατάξεων του ν.δ/τος 8/1973 “Περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού”.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

`Έχοντας υπ` όψη:

1. Τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 1577/1985 “Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός ” (ΦΕΚ 210/Α).

2. Την υπ` αριθμόν Υ. 1291/1987 απόφαση του Πρωθυπουργού “Σύσταση θέσης Αναπληρωτή Υπουργού στα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής `Άμυνας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων `Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Υφυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας” (ΦΕΚ 526/Β).

3. Την υπ` αριθ. 1436/1987 απόφαση του Πρωθυπουργού “Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων ` `Έργων Μανόλη Παπαστεφανάκη” (ΦΕΚ 549/Β).

4. Το με αριθ. πρωτ. 285/8-2-1989 TELEX του Τ.Ε.Ε. που ζητά την παράταση των διατάξεων του ν.δ., 8/1973 με παράλληλη ισχύ των διατάξεων νέου κτιριοδομικού κανονισμού για καλύτερη ενημέρωση των μηχανικών.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

1) Η προθεσμία της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 1577/1985 “Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός” (ΦΕΚ 210/Α), όπως παρατάθηκε με την υπ`αριθ. 296/1988/ 14.1.1987 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων `Εργων “Παράταση ισχύος των διατηρουμένων διατάξεων του ν.δ/τος 8/1973 “Περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού” (ΦΕΚ 31/Β) και με την υπ` αριθ. 233/3/7.1.1988 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας, και Δημόσιων `Εργων “Παράταση ισχύος των διατηρουμένων διατάξεων του ν.δ/τος 8/1973 “Περί γενικού Οικοδομικού Κανονισμού” (ΦΕΚ 1/Β/7.1.1988), παρατείνεται για έξι (6) μήνες από τη λήξη της.

2) Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ισχύουν και οι διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού που καθορίστηκαν με την 3045/304 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων (ΦΕΚ 59/Δ/ 3.2.1989), οι οποίες δύνανται να εφαρμόζονται στο σύνολό τους.

3) Η ισχύς της παρούσας απόφασης, που θα κυρωθεί με νόμο, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 1989

6. Οι λεκάνες πάχυνσης του Πειραματικού Κυπρινοτροφείου Ψαθοτοπίου, που δημιουργήθηκαν στην έκταση της Κοινότητας Ψαθοτοπίου `Αρτας, η οποία παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Υπουργείο Γεωργίας, με την 1517/ 13.3.1976 απόφαση του νομάρχη `Αρτας, για την ίδρυση πρότυπης μονάδος κυπρινοκαλλιέργειας, μπορεί κατ` εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 122 του από 11/12.11.1929 π. δ/τος “περί Διοικήσεως Δημοσίων Κτημάτων” (ΦΕΚ 399 Α), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας να εκμισθώνονται για εκμετάλλευση τους σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς, δημοτικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις ή Ο.Τ.Α.

Για την ανωτέρω εκμίσθωση εφαρμόζονται ανάλογα οι σχετικές με την εκμίσθωση δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων διατάξεις του ν.δ. 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α), όπως ισχύει κάθε φορά.

7 α) Για τη δημιουργία μονάδων υδατοκαλλιεργειών εντατικής μορφής, επιτρέπεται η εκμίσθωση κατάλληλων για το σκοπό αυτόν υδάτινων εκτάσεων για χρονικό διάστημα μέχρι δέκα (10) ετών, με την υποχρέωση των μισθωτών να πραγματοποιήσουν τη μονάδα μέσα σε προθεσμία, που θα ορίζεται με την εγκριτική απόφαση, ανάλογα με το είδος της μονάδας και η οποία δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των τριών (3) ετών. Η προθεσμία αυτή μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παραταθεί για ένα (1) ακόμη χρόνο. Μετά την πάροδο απράκτου της προθεσμίας, η απόφαση εκμίσθωσης ανακαλείται και το μίσθωμα που καταβλήθηκε δεν επιστρέφεται.

β) Οι ανωτέρω εκτάσεις μετά τη λήξη του χρόνου μίσθωσης επανεκμισθώνονται, χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων και εφ` όσον έχουν πραγματοποιηθεί οι επενδύσεις. έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν και η μονάδα κρίνεται βιώσιμη.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται και για περιπτώσεις παραχωρήσεων, ή μισθώσεων υδάτινων εκτάσεων που έχουν γίνει για τη δημιουργία μονάδων υδατοκαλλιεργειών εντατικής μορφής με διατάξεις, οι οποίες ίσχυαν μέχρι την έκδοση του παρόντος νόμου.

γ) Οι εκμισθώσεις ή επανεκμισθώσεις των προηγούμενων περιπτώσεων γίνονται με αποφάσεις του κατά τόπο αρμόδιου νομάρχη, που εκδίδονται μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας αλιείας του νομού.

δ) Η έγκριση ή η σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπηρεσιών, για τη δημιουργία μονάδων υδατοκαλλιεργειών, που τυχόν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, παρέχεται το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την υποβολή σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου ή ανάλογου ερωτήματος της αρμόδιας για τις υδατοκαλλιέργειες υπηρεσίας της οικείας νομαρχίας.

Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, θεωρείται ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες παρέχουν την έγκρισή τους για τη δημιουργία της μονάδας υδατοκαλλιέργειας.

Σημ.: όπως η παρ.7 καταργήθηκε με τη παρ.1α του άρθρου 28 του Ν.4282/2014 (ΦΕΚ Α` 182/29/08/2014)

8. Οι διατάξεις των παραγράφων 12 έως 18 και 20 του άρθρου 20 του ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α`) εφαρμόζονται και στο πλεονάζον προσωπικό που υπηρετεί, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα των περιπτώσεων γ`, ε`, στ` και ζ` της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α`), που εποπτεύει ή ελέγχει το Υπουργείο Γεωργίας ή άλλος φορέας του δημόσιου τομέα και συμπληρώνει ένα έτος συνεχούς υπηρεσίας μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

Άρθρο 33
Τροποποίηση διατάξεων εποικιστικής νομοθεσίας κ.λπ.
Σημ.: όπως το άρθρο 33 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 παρ.1 Ν.4061/2012,ΦΕΚ Α 66/22.3.2012.

1. α) Η παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 888/1979 (ΦΕΚ 70 Α/1979) “περί ρυθμίσεως οφειλών εκ παραχωρηθέντων κλήρων εις ακτήμονας καλλιεργητάς και κτηνοτρόφους” αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Από την ισχύ του παρόντος νόμου οι εισπράξεις, που πραγματοποιούνται από τα δημόσια ταμεία ή την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ του Δημοσίου και προέρχονται από οφειλές τιμήματος κλήρων (γαιών ή οικοπέδων), που παραχωρήθηκαν ή παραχωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της εν γένει εποικιστικής νομοθεσίας, κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό, που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) με τον τίτλο “Δημόσιο- Κεφάλαια Δημοσίων Επενδύσεων για χορηγήσεις δανείων”.

β) Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας είναι δυνατή η εκποίηση με δημοπρασία κοινόχρηστων ή διαθέσιμων κατά την εποικιστική νομοθεσία εκτάσεων, καθώς και εκτάσεων του άρθρου 74 του ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α), οι οποίες λόγω της θέσεως ή του προορισμού τους έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν οικοπεδική ή τουριστική αξία.

γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων μπορεί να καταρτίζεται γενικό πολεοδομικό σχέδιο των προς εκποίηση εκτάσεων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες με τις οποίες θα εγκρίνεται η πολεοδόμηση των εκτάσεων αυτών.

δ) Οι εισπράξεις, που πραγματοποιούνται από τα δημόσια ταμεία ή την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη, πλην της περίπτωσης α` παραχώρηση, εκποίηση ή εκμίσθωση κοινόχρηστων ή διαθέσιμων κατά την εποικιστική γενικά νομοθεσία εκτάσεων, που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις της αυτής νομοθεσίας, καθώς και χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι οποίες περιήλθαν ή περιέρχονται στην Δ/νση Εγγείου Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 74 του ν. 998/1979 “περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας”, κατατίθεται στην ίδια Τράπεζα σε ειδικό λογαριασμό με τον τίτλο “Δημόσιο-Κεφάλαια Δημοσίων Επενδύσεων, για ανέγερση κτιρίων”.

ε) τα ποσά που κατατίθενται στο λογαριασμό της προηγούμενης περ. δ` διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για την ανέγερση κτιρίων του Υπουργείου Γεωργίας προς στέγαση των υπηρεσιών του, καθώς και κτιρίων των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από αυτό, καθώς και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

στ) Για τη μεταβίβαση με δημοπρασία των εκτάσεων που εκποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται οι διατάξεις του από 11.7.1942 κανονιστικού διατάγματος (ΦΕΚ 283 Α/1942) “περί τρόπου εκποιήσεως ακινήτων υπέρ Ειδικού Ταμείου Εποικισμού”, εφ` όσον δεν τροποποιούνται με τις διατάξεις του παρόντος.

Τα αναφερόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 10 του κανονιστικού αυτού διατάγματος ποσά ορίζονται στο δεκαπλάσιο. `Όπου δε στις διατάξεις του αναφέρεται το Ειδικό Ταμείο Εποικισμού, θεωρείται το Ελληνικό Δημόσιο.

ζ) Το τίμημα των εκτάσεων που εκποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής καταβάλλεται σε μετρητά και κατατίθεται στο λογαριασμό που προβλέπεται στην περ. δ`.

η) Εάν το τίμημα δεν υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 δραχμών, καταβάλλεται ολόκληρο μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από της κοινοποιήσεως στον αγοραστή, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ανωτέρω κανονιστικού διατάγματος, της εγκρίσεως των πρακτικών της δημοπρασίας. Στην τελευταία αυτήν περίπτωση, συμψηφίζεται στο τίμημα και το καταβληθέν ελάχιστο όριο προσφοράς.

Εάν το τίμημα υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 δραχμών. η καταβολή αυτού μπορεί να γίνεται σε τρεις (3) το πολύ ετήσιες άτοκες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης εντός της ανωτέρω οριζόμενης δεκαημέρου (10) προθεσμίας, των δε υπολοίπων δόσεων κατά την αντίστοιχη της πρώτης ημερομηνίας των δύο επομένων ετών.

θ) Η μη καταβολή του τιμήματος εντός της οριζόμενης κατά την περ. η προθεσμίας ή η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσεως πέραν του τριμήνου συνεπάγεται τη λύση της αγοραπωλησίας.

ι) Από το Υπουργείο Γεωργίας (Δ/νση Πολιτικής Γης) εκδίδεται τίτλος κυριότητας (παραχωρητήριο), ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

Το παραχωρητήριο αυτό μεταγράφεται με μέριμνα των ενδιαφερομένων.

ια) το άρθρο 258 του Αγροτικού κώδικα καταργείται.

2. Επιτρέπεται, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία επέχει θέση παραχωρητηρίου, η παραχώρηση με μειωμένο τίμημα που καθορίζεται από τον Υπουργό Γεωργίας κοινόχρηστων ή διαθέσιμων εποικιστικών εκτάσεων ή εκτάσεων του άρθρου 74 του ν. 998/1979 σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς πολυτέκνων, Ιμβρίων, Τενεδίων, παλιννοστούντων ομογενών του ν. 1150/1980, αναπήρων θυμάτων πολέμου και πολιτικών προσφύγων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα μέλη τους, καθώς και σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και σε συνεταιριστικές εταιρείες για την ανέγερση των αναγκαίων εγκαταστάσεων για την εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών τους.

Την ιδιότητα του μέλους, ως πολιτικού πρόσφυγα, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1540/1985 (ΦΕΚ Α` 67), πολυτέκνου, Ιμβρίου, Τενεδίου, παλιννιστούντος ομογενούς, αναπήρου και θύματος πολέμου, πιστοποιεί ο οικείος οικοδομικός συνεταιρισμός.

Το τίμημα των ανωτέρω παραχωρούμενων εκτάσεων καταβάλλεται στο Δημόσιο από τον παραχωρησιούχο και εξοφλείται σε δώδεκα ετήσιες άτοκες δόσεις.

Από την μεταγραφή της ανωτέρω απόφασης η κυριότητα της έκτασης μεταβιβάζεται στον ενδιαφερόμενο συνεταιρισμό.

3. Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση, υπέρ και με δαπάνες των ενδιαφερόμενων αγροτών, αγροτικών κτημάτων που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, για την κατασκευή, διάνοιξη, ή διαπλάτυνση αγροτικών δρόμων, του σκοπού τούτου θεωρουμένου ως σκοπού δημόσιας ωφέλειας.

Αγροτικοί δρόμοι, για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, νοούνται οι δρόμοι, οι οποίοι εξυπηρετούν την εκμετάλλευση των αγροτικών κτημάτων ή τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων και δεν συμπίπτουν με το εθνικό, επαρχιακό ή κοινοτικό δίκτυο της χώρας.

Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται με απόφαση του νομάρχη μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων για την κατασκευή, διάνοιξη ή διαπλάτυνση του αγροτικού δρόμου, ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη επιτροπής, αποτελούμενης από τον πρόεδρο πρωτοδικών, το διευθυντή γεωργίας και τον οικονομικό έφορο ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. δ/τος 797/1971 “περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων”, όπως αυτές ισχύουν.

Οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει, κατά την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

4. α) Το μέγεθος του παραχωρούμενου κλήρου σ` αυτούς που κρίθηκαν δικαιούχοι με αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, καθορίζεται σε πραγματικά στρέμματα με απόφαση της Β` Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Μεσολογγίου. Στην περίπτωση, που οι εκτάσεις σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων δε θα επαρκέσουν, παρέχεται η δυνατότητα στην ανωτέρω Επιτροπή μειώσεως του κλήρου κατά ποσοστό μέχρι 30%.

Ως προς τη διαδικασία διανομής των εκτάσεων, την απόκτηση επ` αυτών της κυριότητας, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων και την έκδοση των σχετικών τίτλων κυριότητας, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του π. δ/τος 89/1979 (ΦΕΚ 18/ Α`/1979), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το ν. 994/1979 (ΦΕΚ 274/Α` /1979).

β) Παρέχεται προθεσμία 60 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος για την υποβολή αίτησης ενώπιον της Β` Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Μεσολογγίου εκ μέρους των αρχικών κατόχων και καλλιεργητών για πολλά χρόνια πριν από τη δημοσίευση του π. δ/τος 89/1979 και μέχρι σήμερα, για παραχώρηση των κατεχόμενων από αυτούς εκτάσεων και εφ` όσον περιλαμβάνονται στη σχετική κατάσταση της Δ/νσης Γεωργίας Αιτωλοακαρνανίας, από την οποία προκύπτει ότι αυτοί παρέδιδαν ποσοστό της παραγωγής τους στον πρώην οργανισμό Λεσινίου. Σε περίπτωση θανάτου αυτών, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση οι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοι τους, εφ` όσον είναι κάτοχοι των εκτάσεων που ζητούν και ασκούν το επάγγελμα του γεωργού ή κτηνοτρόφου. Για την παραχώρηση των ανωτέρω εκτάσεων δεν οφείλεται τίμημα. Μετά την οριστικοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής Απαλλοτριώσεων, που επέρχεται μετά τρίμηνο από τη δημοσίευσή τους, εκδίδονται οριστικοί τίτλοι κυριότητας κατά τη διαδικασία του ν. δ/τος 1189/1972 (ΦΕΚ 99/Α`/1972).

5. α) Η προβλεπόμενη από το άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 666/1977 (ΦΕΚ 234 Α`) προθεσμία παρατείνεται για δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

β) Η προβλεπόμενη από το άρθρο 12 παρ. 1 του ν. 634/1977 (ΦΕΚ 186 Α`) προθεσμία για την υποβολή δήλωσης στον οικονομικό έφορο, στις περιπτώσεις επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών σύμφωνα με το άρθρο 15 του νδ. 3958/1959 (ΦΕΚ 133 Α`), παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

6. Δεν απαιτείται η κατά το άρθρο 42 παρ. 1 του ν.δ. 3026/1954 υποχρεωτική σύμπραξη δικηγόρου, στις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, κειμένων εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, λόγω γονικής παροχής, πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών ή συνένωσης συνεχόμενων εκτάσεων.

Άρθρο 34
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1541/1985 κ.λπ

1.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

2.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

3.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

4.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

5.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

6.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

7.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

8.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

9.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

10.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

11.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

12.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

13.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

14.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

15.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

16.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

17.Σημ.: όπως καταργήθηκε με την περ.δ` της παρ.1 του άρθρου 55 του Ν.2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

18 α) Οι διατάξεις του ν. 1279/1982 (ΦΕΚ 108 Α) εφαρμόζονται και στις λοιπές μισθώσεις των Κεντρικών Λαχαναγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

(β) Για τις μισθώσεις της προηγούμενης περίπτωσης α` αντί της παρ. 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 3 του ν. 1279/1982 ισχύουν τα εξής: “Οι λοιπές μισθώσεις, πλην καταστημάτων οπωροκηπευτικών, εφ` όσον έληξε ο συμβατικός χρόνος διάρκειάς τους, λύονται με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και οι μισθωτές κάνουν χρήση του μισθίου μέχρι τη σύναψη νέας σύμβασης μίσθωσης. Τα οικεία Δ.Σ. των Ο.Κ.Λ.Α. και Ο.Κ.Λ.Θ. συνάπτουν νέες συμβάσεις μίσθωσης σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που θα ορίζει κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου. Για τις μισθώσεις που δεν θα συναφθούν νέες συμβάσεις μίσθωσης αποδίδεται ελεύθερη η χρήση των καταστημάτων μέσα σε ένα (1) μήνα από την έγγραφη πρόσκληση των προέδρων Ο.Κ.Λ.Α. και Ο.Κ.Λ.Θ. αντίστοιχα”.)

Σημ.: όπως η περίπτωση β΄ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.ζ΄παρ.4 άρθρου 74 Ν.3982/2011,ΦΕΚ Α 143/17.6.2011.

γ) Για τις μισθώσεις που δεν έληξε ο συμβατικός χρόνος μίσθωσης ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου αυτής και οι προθεσμίες αρχίζουν από το χρόνο λήξης τους.

δ) Για παραβάσεις στάθμευσης και εισόδου οχημάτων, για διεξαγωγή πωλήσεων χωρίς συγκεκριμένη μίσθωση ή άδεια από τα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Ο.Κ.Λ.Α. και Ο.Κ.Λ.Θ.), για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων ή κενών καταστημάτων, για ρύπανση του χώρου της Αγοράς, για παράβαση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, για παραβάσεις των μισθωτηρίων όρων και γενικά του κανονισμού λειτουργίας των Κεντρικών Λαχαναγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 δραχμές, τα οποία μπορεί να αναπροσαρμόζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Εμπορίου.

Οι ανωτέρω παραβάσεις βεβαιώνονται από εξουσιοδοτημένα από τα Διοικητικά Συμβούλια του Ο.Κ.Λ.Α. και Ο.Κ.Λ.Θ. όργανα, τα δε χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τα Δ.Σ. του Ο.Κ.Λ.Α. και Ο.Κ.Λ.Θ. αποτελούν έσοδα των Οργανισμών αυτών. Για την είσπραξη των ανωτέρω εσόδων εφαρμόζονται οι ουσιαστικές και δικονομικές διατάξεις του κώδικα “Περί Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων”, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Άρθρο 35
Κύρωση αποφάσεων.

1. Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από την ημερομηνία από την οποία ίσχυσε η 240525/15.3.1988 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας “Εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργουμένων φυτών για ίδια χρήση ή ειδικές χρήσεις” (ΦΕΚ 184/τ. Β`/ 6.4.1988), το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

“Αριθμ. Πρωτ.: 240525

Εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργουμένων φυτών για ίδια χρήση ή ειδικές χρήσεις.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

`Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Ν. 1564/1985 “Οργάνωση παραγωγής και εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών” (ΦΕΚ 164/τ.Α`/26.9.1985).

2. Την ανάγκη εξαίρεσης ορισμένων φυσικών ή νομικών προσώπων από την υποχρέωση απόκτησης άδειας επιχείρησης εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού προκειμένου να μπορούν να εισάγουν πολλαπλασιαστικό υλικό αποκλειστικά για ιδιόχρηση ή ειδικές χρήσεις.

3. Την έλλειψη διατάξεων για τη ρύθμιση του ανωτέρω θέματος.

4. Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

1. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 1564/1985 η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού που αναφέρεται στο άρθρο 3 αυτού, χωρίς να απαιτείται άδεια επιχείρησης εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού από:

α) Ιδρύματα έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα που τελούν υπό την εποπτεία του Δημοσίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με την προϋπόθεση ότι το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ίδια χρήση.

β) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με την προϋπόθεση ότι το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για πειραματισμό, εκθέσεις η για ανάπλαση του περιβάλλοντος.

2. Η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού των προηγουμένων περιπτώσεων επιτρέπεται ύστερα από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας. Οι προϋποθέσεις χορήγησης της έγκρισης αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

3. Επιτρέπεται η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργουμένων φυτών που μεταφέρεται από επιβάτες ή αποστέλλεται δωρεάν και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ερασιτεχνική χρήση και σε ποσότητες μέχρι:

α. Πενήντα (50) γραμμάρια συνολικά προκειμένου για ψιλούς σπόρους (καλλωπιστικά, καπνός, κηπευτικά κ.λπ.).

β. Χίλια (1.000) γραμμάρια συνολικά προκειμένου για χονδρούς σπόρους (καλαμπόκι, σιτάρι, όσπρια κ.Απ.) και βολβούς ανθέων και

γ. Πενήντα (50) τεμάχια συνολικά για σπορόφυτα και μοσχεύματα εμβολιασμένα ή μη χωρίς να απαιτείται καμία άδεια ή έγκριση, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κείμενες φυτοϋγειονομικές διατάξεις.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.

Αθήνα, 15 Μαρτίου 1988

2. Σημ.: όπως η παράγραφος 2, με την οποία κυρωνόταν η υπ` αριθμ. 290380/ 17.8.1989 απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 620/τ.Β`/ 24.8.88), καταργήθηκε διά του άρθρου 15 παρ. 2 του Ν. 2040/ 1992 (Α 70).

ΑΘΗΝΑ, 17 Αυγούστου 1988

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Δασοπροστασία

Άρθρο 36
Αντικείμενο της δασοπροστασίας.

1. Αντικείμενο της δασοπροστασίας είναι:

α. Η προστασία των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων, των δασικών βοσκοτόπων, των ως αναδασωτέων χαρακτηριζόμενων εδαφών, των αλσών και πάρκων αναψυχής, των εθνικών δρυμών και αισθητικών δασών, των υπό καθεστώς προστασίας υπαγομένων σπάνιων φυτών της άγριας χλωρίδας και μνημείων της δασικής φύσης από κάθε κίνδυνο από τον οποίο απειλούνται και ιδιαίτερα τις πυρκαγιές, την όξινη βροχή, την παράνομη υλοτομία, εκρίζωση, εκχέρσωση και βόσκηση καθώς και την παράνομη κατάληψη, οικοπεδοποίηση, περίφραξη και ανέγερση κάθε μόνιμου ή πρόχειρου κτίσματος ή παραπήγματος.

β) Η προστασία της πανίδας και των βιοτόπων, η εποπτεία για την τήρηση των περί θήρας κανόνων, η φύλαξη και η άσκηση ελέγχου στις κυνηγετικές περιοχές, η φύλαξη των καταφύγιων άγριας ζωής και των εκτροφείων θηραμάτων, καθώς και η προστασία του αλιευτικού πλούτου των ορεινών ιχθυοτρόφων ρευμάτων και η άσκηση ελέγχου της αλιείας σε αυτά.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.58 Ν.2637/1998 Α 200.

γ. Η μέριμνα για την καταπολέμηση εντόμων και μυκήτων καθώς και κάθε παθογόνου αιτίας που προσβάλλει τα δάση, τις τεχνητές δασικές φυτείες και γενικότερα τη δασική βλάστηση.

δ. Η φύλαξη των δημόσιων δασικών κτιρίων και εγκαταστάσεων των δασικών φυτωρίων, των έργων δασικής οδοποιίας και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων διευθετήσεως λεκανών απορροής χειμάρρων και βελτιώσεως ορεινών βοσκοτόπων, των επιφανειών στις οποίες ενεργούνται δασικές ερευνητικές εργασίες και γενικότερα κάθε έργου δασικής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης.

ε. Η άσκηση ελέγχου στη διακίνηση των κάθε είδους δασικών προϊόντων και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και καταστολή παρανομιών κατά τις μεταφορές δασικών προϊόντων διατάξεις.

στ. Η περίφραξη δασών δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, η τοποθέτηση οροσήμων και ρυθμιστικών, υπομνηστικών και πληροφοριακών πινακίδων και η φύλαξη αυτών από παράνομες μετατοπίσεις και φθορές.

ζ. Η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής από τους εκμεταλλευτές μελετών αντιμετώπισης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και η άσκηση ελέγχου για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων στα δάση από τη λειτουργία μεταλλευτικών, λατομικών και βιομηχανικών εκμεταλλεύσεων.

η) Η άσκηση ελέγχου στην εισαγωγή, διακίνηση, διάθεση στην αγορά και κατοχή όλων γενικά των υπό καθεστώς προστασίας υπαγόμενων ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας κα των δειγμάτων αυτών ζώντων ή νεκρών, επεξεργασμένων ή μη, και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και καταστολή των παρανομιών.

Σημ.: όπως η περ. η`προστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.58 Ν.2637/1998 Α 200.

2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο δασοπροστασία εξασφαλίζεται με προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.

3. Προστασία μη δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων.

α. Η φύλαξη, επιτήρηση και γενικότερα η προστασία των μη δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων ασκείται από το Κράτος με τη δασική υπηρεσία. Από την ημέρα εφαρμογής του παρόντος νόμου παύει να υφίσταται η κατά τις διατάξεις του άρθρου 183 του ν.δ. 86/1969 “Περί Δασικού Κώδικος” υποχρέωση πρόσληψης δασοφύλακα που έχουν οι ιδιοκτήμονες καθώς και οι νομείς ή διακάτοχοι δασών και δασικών εκτάσεων.

β. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δασοφύλακες που διορίσθηκαν βάσει των διατάξεων του άρθρου 183 παράγρ. 2 του ν.δ. 86/1969 του άρθρου 10 του α.ν. 959/1946 ή άλλων διατάξεων σε δάση και δασικές εκτάσεις που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, εξακολουθούν να διέπονται, ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους και τις εργασιακές τους σχέσεις, από τις ισχύουσες πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατάξεις.

Άρθρο 37
Φορέας Δασοπροστασίας.

1. Στα πλαίσια οργάνωσης των δασικών υπηρεσιών συνιστάται ειδικός “ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”, η κύρια αποστολή του οποίου είναι η εξασφάλιση της δασικής προστασίας, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 36 του παρόντος νόμου.

2. Ο Φορέας Δασοπροστασίας απαρτίζεται, από τις επόμενες οργανικές μονάδες των δασικών υπηρεσιών.

α) Τη Δ/νση Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Τομέα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας.

β) Το Τμήμα Δασοπροστασίας των Νομαρχιακών Δασικών Υπηρεσιών.

γ) Το Σταθμό Δασοπροστασίας.

δ) Το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας που υπάγεται στη Δ/νση Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και

ε) Το σταθμό αεροπυρόσβεσης που λειτουργεί στα αεροδρόμια και υπάγεται στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρκαγιών.

3. Για τη διευκόλυνση του έργου του Διευθυντή, Προϊσταμένου της Δ/ νσης Προστασίας Δασών και Δασικού περιβάλλοντος, συνιστάται με τον παρόντα νόμο θέση υποδιευθυντή. Οι θέσεις του διευθυντή και του υποδιευθυντή καταλαμβάνονται από υπαλλήλους κλάδου ΠΕ2 Δασολογικού με βαθμό Α.

4. Σε κάθε νομαρχιακή διεύθυνση συνιστάται με τον παρόντα νόμο Τμήμα Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων. Οι αρμοδιότητες, η διάρθρωση, ο εξοπλισμός, το ωράριο λειτουργίας και η στελέχωση των παραπάνω τμημάτων και των υπηρεσιών των παρ. 6 και 7, καθώς και η αναγκαία αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος σε τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στους τομείς πρόληψης και καταστολής των κινδύνων που απειλούν τα δάντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας και στα αεροδρόμια Ελευσίνας, Τατοϊου, Λέσβου, Κεφαλλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ανδραβίδας, Νάξου, Κέρκυρας, Καλαμάτας, Κρήτης, Ρόδου, Σάμου, και Χίου, που χρησιμοποιούνται ως μόνιμες ή εποχιακές βάσεις των πυροσβετικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων συνιστώνται σταθμοί αεροπυρόσβεσης υπαγόμενοι ως προς μεν τη διοικητική τους εξυπηρέτηση στις αντίστοιχες νομαρχιακές διευθύνσεις δασών, ως προς δε τη λειτουργία τους στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρκαγιών. Η έδρα, ο χρόνος και το ωράριο λειτουργίας, οι αρμοδιότητες, η διάρθρωση ο εξοπλισμός και η στελέχωση του Συντονιστικού Κέντρου και των σταθμών αεροπυρόσβεσης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5.

6. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, μετά από εισηγήσεις των νομαρχιακών διευθυντών και Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Δασικού περιβάλλοντος, είναι δυνατή η σύσταση και λειτουργία τμημάτων δασοπροστασίας σε δασαρχεία, εφ` όσον κρίνεται ότι η έκταση, οι γεωγραφικές ιδιομορφίες και οι κίνδυνοι των δασών από πυρκαγιές και άλλες αιτίες επιβάλουν τη σύστασή τους.

Οι αρμοδιότητες, η διάρθρωση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση αυτών των τμημάτων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Δ/νσης Δασών ώστε να αποκτήσει συντονιστικό ρόλο, καθορίζονται με το ίδιο προεδρικό διάταγμα της σύστασής τους.

7. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που λαμβάνεται μετά από πρόταση της αρμόδιας νομαρχιακής διεύθυνσης δασών και εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι δυνατή η σύσταση και λειτουργία καθώς και η κατάργηση σταθμών δασοπροστασίας στα δασονομεία.

Τα δασονομεία και δασοφυλακεία δύναται, κατά τρόπο που εξυπηρετεί και εξασφαλίζει τη δασοπροστασία, να συγχωνεύονται και ανακατανέμονται ώστε οι περιοχές ευθύνης τους να καλύπτουν την εδαφική επιφάνεια που αποτελεί αντικείμενο δασοπροστασίας.

`Όπου κρίνεται αρμοδίως ότι δεν συντρέχει λόγος δημιουργίας σταθμών δασοπροστασίας, τα δασονομεία και δασοφυλακεία που προβλέπονται από τον ισχύοντα Οργανισμό του Υπουργείου Γεωργίας, παραμένουν και λειτουργούν όπως έχουν.

Η ανακατανομή ή συγχώνευση, η περιοχή ευθύνης των δασονομείων στα οποία συστήνεται σταθμός δασοπροστασίας καθώς και των υπαγόμενων σ` αυτά δασοφυλακείων καθορίζονται με την απόφαση σύστασής τους.

Άρθρο 38
Υπεύθυνοι για τη δασική προστασία.

1. Η κατά το άρθρο 36 του παρόντος νόμου δασική προστασία ασκείται, στα πλαίσια των οικείων διατάξεων, από όλους γενικά τους δασικούς υπαλλήλους που τοποθετούνται και υπηρετούν στις δασικές υπηρεσίες, εξαιρουμένης της περίπτωσης η`, όπου ο έλεγχος ασκείται από δασικούς υπαλλήλους των κλάδων δασολογικού, δασοπονικού και δασοφυλάκων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.58 Ν.2637/1998 Α 200.

2. Στα πλαίσια άσκησης της δασικής προστασίας, οι δασικοί υπάλληλοι της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του παρόντος νόμου, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως και οι υπάλληλοι των κλάδων ΥΕ Δασοφυλάκων και ΔΕ Γεωτεχνικών Δασοφυλάκων που μετατάχθηκαν από την Ελληνική Αγροφυλακή κατ` εφαρμογή του άρθρου 21 του ν. 3938/2011 (Α` 61), … υποχρεούνται να συντάσσουν και υποβάλλουν αρμοδίως πρωτόκολλα μηνύσεως για κάθε παράβαση των δασικών νόμων, να προβαίνουν στην κατάσχεση των δασικών προϊόντων, όλων γενικά των υπό καθεστώς προστασίας υπαγόμενων ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και των δειγμάτων αυτών ζώντων ή νεκρών, επεξεργασμένων ή μη που συγκομίζονται ή μεταφέρονται ή συλλέγονται ή συλλαμβάνονται ή διακινούνται ή διατίθενται στην αγορά ή κατέχονται παράνομα, στην κατάσχεση των κατά παράβαση των περί θήρας και ορεινής αλιείας διατάξεων αποκτωμένων θηραμάτων και αλιευμάτων στην κατάσχεση των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση των παράνομων πράξεων και τη σύλληψη, μεταγωγή και παράδοση όσων παρανομούν στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 55 παρ.10 Ν.4030/2011, ΦΕΚ Α 249/25.11.2011.

Οι δαπάνες μεταγωγής και τροφοδοσίας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία δαπάνη που πραγματοποιείται μέχρι την παράδοση των συλλαμβανομένων από τις δασικές αρχές, για τα παραπάνω αδικήματα, στην οικεία αστυνομική αρχή βαρύνουν το Δημόσιο και οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζεται η κατ` άτομο ημερήσια δαπάνη τροφοδοσίας των κατά τα ανωτέρω συλλαμβανομένων ατόμων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.58 Ν.2637/1998 Α 200.

3. Οι Δασικοί υπάλληλοι, πέραν των προβλεπόμενων στις διατάξεις του άρθρου 290 του ν.δ. 86/1969, μπορούν, ως ειδικοί προανακριτικοί υπάλληλοι, να ενεργούν προανάκριση και να ορίζουν εμπειρογνώμονες για τα εγκλήματα που υπάγονται στην ανακριτική αρμόδιοτητά τους και χωρίς προηγούμενη παραγγελία του εισαγγελέα τηρώντας πάντοτε τους όρους του άρθρου 243 παράγρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

4. Τα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και κάθε πολίτης έχουν υποχρέωση, εφ` όσον κληθούν από τους δασικούς υπαλλήλους, να συνδράμουν στην αντιμετώπιση δασικών παραβάσεων, και να ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίς των τελευταίων. Διατάξεις νόμων και διαταγμάτων από τις οποίες απορρέουν υποχρεώσεις των ανωτέρω ή και άλλων φορέων συνδρομής στο έργο της δασοπροστασίας δε θίγονται από τον παρόντα νόμο.

5. Οι υπάλληλοι δασοπροστασίας του κλάδου ΥΕ7 πέραν των καθηκόντων που απορρέουν από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του κανονισμού δασοπροστασίας είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν την εργασία τους στην εκτέλεση έργων δασικής προστασίας σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα της υπηρεσίες στην οποία υπάγονται.

6. Για την υποβοήθηση του έργου της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων, συνιστώνται με απάραση του οικείου νομάρχη σε κάθε δήμο ή κοινότητα ιδιαίτερου δασικού ενδιαφέροντος επιτροπές δασικής προστασίας.

Στις επιτροπές αυτές που προεδρεύονται από τον οικείο δήμαρχο ή πρόεδρο της κοινότητας, συμμετέχουν μέλη του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών, οριζόμενοι απ` αυτές, εκπρόσωποι άλλων φορέων και δασικός υπάλληλος της υπεύθυνης για τη δασοπροστασία δασικής μονάδας της περιοχής.

`Έργο της επιτροπής είναι η υποβοήθηση των δασικών υπηρεσιών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν τα δάση και το δασικό περιβάλλον και η συνεργασία της στην ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται τα της σύστασης και λειτουργίας των παραπάνω επιτροπών, ο τρόπος ενεργοποίησης των πολιτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη συνεργασία τους με τις δασικές υπηρεσίες και τη συμμετοχή τους στην κατάρτιση και εκτέλεση των προγραμμάτων δασικής προστασίας. Στα μέλη των επιτροπών δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

“Ομοίως για την υποβοήθηση του έργου της προστασίας και ιδιαίτερα της πρόληψης πυρκαγιών των δασών και δασικών εκτάσεων, μπορεί ο δασάρχης σε ορισμένες ο δραστηριότητες της υπηρεσίας να εντάσσει και υπηρεσίες εθελοντών πολιτών που ανήκουν σε οργανωμένους 5 ομίλους ή συλλόγους ή επιτροπές. Τα πρόσωπα αυτά δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 3 άρθρ.7 Ν.3208/2003,ΦΕΚ Α 30324.1.2003.

7. Για την προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 71 παρ. 2 του ν. 998/1979 κατεδάφιση των κτισμάτων, ο προϊστάμενος της τοπικής δασικής υπηρεσίας δικαιούται να προβαίνει στην επίταξη των αναγκαίων για την κατεδάφιση μηχανημάτων μετά των υπηρεσιών των χειριστών τους. Η προβλεπόμενη από το άρθρο 31 παρ. 3 του ν 998/1979 αποζημίωση, προσδιοριζόμενη κατά τη διαδικασία της διάταξης αυτής, καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη του μηχανήματος από τη δασική υπηρεσία και ταυτόχρονα καταλογίζεται εις βάρος του υπαίτιου, εισπραττόμενη κατά τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων.

Σημ.: όπως η παρ.7 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ. 1(ιη) του άρθρου 53 του Ν. 4280/2014 (ΦΕΚ Α 159/08/08/2014)

8. Σε δίκες κατά των δασικών υπαλλήλων, που διώκονται γιατί ενήργησαν για το συμφέρον της Υπηρεσίας, παρίσταται για την υπεράσπισή τους, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων και μετά από έγκριση του Υπουργού Γεωργίας εκπρόσωπος των νομικών υπηρεσιών της διοίκησης ή διορίζονται δικηγόρος με αμοιβή που βαρύνει πιστώσεις του Υπουργείου Γεωργίας.

Οι δασικοί υπάλληλοι δεν εξετάζονται και δεν διώκονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εξαιρούνται των ανωτέρω η περίπτωση δόλου και η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με τη παρ.2 άρθρου 51 Ν.4280/2014, ΦΕΚ Α 159/8.8.2014.

9. Όποιος διέρχεται μέσα από δάση ή δασικές χορτολιβαδικές, βιότοπους και ιδίως αγρότοπους και γεωργικές εκτάσεις που γειτνιάζουν με δάση και δασικές εκτάσεις είτε ως περιπατητής ή κατασκηνωτής ή επαγγελματίας δασοκαρπωτής ή βοσκός, καθώς και όποιος θηρεύει ή συλλέγει ή συλλαμβάνει ή κατέχει ή διακινεί οπουδήποτε, υποχρεούται σε έλεγχο της ταυτότητας άδειας κυνηγίου, άδειας CITES, άδειας μεταφοράς δασικών προϊόντων κ.λ.π., εφόσον κληθεί από δασικό όργανο. Σε στάθμευση και έλεγχο των στοιχείων ταυτότητας και των αυτοκινήτων υποχρεούνται επίσης όλοι οι οδηγοί που διέρχονται από οδούς που διασχίζουν δάση ή δασικές εν γένει εκτάσεις, καθώς και από οδούς του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι μεταφέρονται παράνομα δασικά εμπορεύματα ή θηράματα ή είδη της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και των δειγμάτων αυτών ζώντων ή νεκρών, επεξεργασμένων ή μη, ή αντικείμενα δυνάμενα να προκαλέσουν ρύπανση, βλάβες ή καταστροφές στη δασική χλωρίδα και την άγρια πανίδα. Κανείς δεν υπόκειται στον παραπάνω έλεγχο χωρίς προηγούμενη επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας του δασικού οργάνου που τον ενεργεί. Ο έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται και σε κάθε χώρο, όπου διατίθενται, διακινούνται, φυλάσσονται, εκτίθενται, εμπορικά εκμεταλλεύονται είδη της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας και των δειγμάτων αυτών ζώντων ή νεκρών, επεξεργασμένων ή μη, σε συνεργασία όπου απαιτείται με υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών.

Οι παραβάσεις γνωστοποιούνται από τις υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους εγγράφως στον υποπέσαντα στην παράβαση, ο οποίος καλείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη γνωστοποίηση να υποβάλλει στην ελέγχουσα υπηρεσία έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις του ή τις αντιρρήσεις του επί της διαπιστωθείσας παράβασης.

Το σχετικό έγγραφο επιδίδεται με απόδειξη στον υποπέσαντα στην παράβαση.

Μετά παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας και ανεξάρτητα αν ο υποπέσας στην παράβαση υπέβαλε υπόμνημα ή όχι, η ελέγχουσα αρχή διαβιβάζει όλα τα σχετικά με την παράβαση στοιχεία στη αρμόδια Διεύθυνση Δασών της οικείας Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.58 Ν.2637/1998 Α 200.

10. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος άσκησης ελέγχου ταυτότητας των οδηγών και έρευνας επιβατικών αυτοκινήτων από τα δασικά όργανα. Στον κατά την παρούσα παράγραφο έλεγχο και έρευνα συμπράττουν και τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας και της αγροφυλακής εφ` όσον κληθούν από τους δασικούς υπαλλήλους.

11. Οι παραβάτες της παραγράφου 9 του παρόντος άρθρου τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 11 περιπτ. ε του άρθρου 287 του ν.δ. 86/ 1969.

12. α) Στην παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α `) προστίθεται δεύτερο εδάφιο που έχει ως εξής:

“Σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου των μετεχόντων στη δασοπροστασία υπαλλήλων ή των εθελοντών πολιτών που μετέχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μπορεί να χορηγείται, είτε στους ίδιους είτε στα μέλη της οικογένειάς τους μέχρι δεύτερου βαθμού συγγένειας, ειδική αποζημίωση το ύψος της οποίας καθορίζεται, κατά περίπτωση, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, σε βάρος του Προϋπολογισμού του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, κτηνοτροφίας και Δασών”.

β) Λόγω του επικινδύνου επαγγέλματος των δασικών υπαλλήλων και των ειδικών συνθηκών άσκησης της δασοπροστασίας μπορεί με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας να χορηγείται σε μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας, που συμμετέχουν ενεργά σε κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών, άδεια απουσίας με αποδοχές, επί πλέον της κανονικής, μέχρι πέντε (5) ημέρες κατά ημερολογιακό έτος για κάθε υπάλληλο, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής και το χρόνο απασχόλησης στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

13. Στο άρθρο 23 του ν. 998/1979 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

“4. Επίσης απαγορεύεται:

α) Η απόρριψη αναμμένων σιγαρέτων εντός δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

β) Η απόρριψη αναμμένων σιγαρέτων εκ των σιδηροδρομικών αμαξών και αυτοκινήτων εν γένει οχημάτων.

Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου αυτής τιμωρούνται κατά τη διάταξη του άρθρου 69 παρ. 1 του παρόντος νόμου ευθυνόμενοι, σε περίπτωση πυρκαγιάς και αστικά σε αποζημίωση κατά τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου”.

Άρθρο 39
Δασικοί υπάλληλοι.

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ως δασικοί υπάλληλοι νοούνται οι υπάλληλοι των επόμενων κατηγοριών και κλάδων:

α. Κατηγορία ΠΕ, κλάδος ΠΕ2 δασολογικός.

β. Κατηγορία ΤΕ, κλάδος ΤΕ2 τεχνολόγων – δασοπονίας – θηραματοπονίας.

γ. Κατηγορία ΔΕ, κλάδος ΔΕ 15 δασοθηροφυλάκων.

δ. Κατηγορία ΥΕ, κλάδος ΥΕ7 υπαλλήλων δασοπροστασίας.

ε. Κατηγορία ΔΕ, προσωρινός κλάδος ΔΕ 19, τεχνικός χειριστών μέσων δασοπυρόσβεσης.

στ. Κατηγορία ΥΕ, προσωρινός κλάδος ΥΕ9, χειριστών μέσων δασοπυρόσβεσης.

ζ. Κατηγορία ΔΕ, κλάδος ΔΕ9 τεχνικών χειριστών μηχανημάτων.

η. Κατηγορία ΔΕ, κλάδος ΔΕ6 τεχνικών δομικών έργων.

Σημ.: όπως οι περ. ζ΄και η΄προστέθηκαν με την παρ. 4 άρθρ.7 Ν.3208/2003,ΦΕΚ Α 303/24.1.2003.

θ. κλάδος ΠΕ Διοικητικών και ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας – Δασοπονίας (Γεωπονίας), που μετατάχθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή στην Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την Ελληνική Αγροφυλακή κατ` εφαρμογή του άρθρου 21 του ν. 3938/2011 (Α` 61).

ι. κλάδος ΔΕ Τεχνικών – Οδηγών και ΔΕ Οδηγών.

Σημ.: όπως οι περιπτώσεις θ΄και ι΄της παρ.1 προστέθηκαν με τη παρ. 3 άρθρου 51 Ν.4280/2014, ΦΕΚ Α 159/8.8.2014.

ια` Κλάδος ΠΕ και ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και ΠΕ και ΤΕ Τοπογράφων

ιβ` Κλάδος ΔΕ Τεχνικών Σχεδιαστών Έργων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων

ιγ` Κλάδος ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής (ΦΠ).

Σημ.: όπως οι περιπτώσεις περιπτώσεις ια`, ιβ` και ιγ΄προστέθηκαν με το άρθρο 21Β Ν.4325/2015, ΦΕΚ Α 47/11.5.2015.

2. Τα προσόντα διορισμού για τον κλάδο ΥΕ7 υπαλλήλων δασοπροστασίας καθορίζονται ως κατωτέρω:

Απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου και αποφοιτήριο της Σχολής Υπαλλήλων Δασοπροστασίας.

3. Οι θέσεις των κλάδων των Δασικών Υπαλλήλων προσδιορίζονται ως κατωτέρω:

α. Κλάδος ΠΕ2 δασολογικός

Οι θέσεις του κλάδου αυτού αυξάνονται με τον παρόντα νόμο κατά 299 ανερχόμενες συνολικά σε 1.235.

β. κλάδος ΤΕ2 τεχνολογίας – δασοπονίας.

Οι θέσεις του κλάδου αυτού αυξάνονται με τον παρόντα νόμο κατά 252 ανερχόμενες συνολικά σε 1.650.

γ. Κλάδος ΔΕ15 δασοθηροφυλάκων

Οι θέσεις του κλάδου αυτού αυξάνονται με τον παρόντα νόμο κατά 1.088 ανερχόμενες συνολικά σε 2.230.

δ. Κλάδος ΥΕ7 υπαλλήλων δασοπροστασίας

Οι 93 προσωρινές θέσεις του κλάδου ΥΕ7 πρόληψης κατάσβεσης πυρκαγιών μετατρέπονται σε μόνιμες και αυξάνονται με τον παρόντα νόμο κατά 885 ανερχόμενες συνολικά σε 978.

ε. Προσωρινοί κλάδοι ΔΕ19, τεχνικός χειριστών μέσων δασοπυρόσβεσης και ΥΕ9 χειριστών πυροσβεστικών μέσων.

Οι προσωρινές θέσεις των κλάδων αυτών ανέρχονται σε 267 συνολικά.

4. Ο Υπουργός Γεωργίας δύναται με απόφασή του να προσλαμβάνει για το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου το απαιτούμενο εργατοτεχνικό προσωπικό για την εξυπηρέτηση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων των πυροφυλακείων και εγκαταστάσεων και την εκτέλεση του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας, καθορίζονται ειδικά προσόντα λόγω των ιδιαιτεροτήτων της απασχόλησης κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 1735/1987.

5. Οι υπάλληλοι, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετούν σε προσωρινές θέσεις του κλάδου ΥΕ7 πρόληψης – κατάσβεσης πυρκαγιών και ασχολούνται με το χειρισμό πυροσβεστικών μέσων, εντάσσονται μετά από κρίση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου στους προσωρινούς κλάδους ΔΕ19, τεχνικό χειριστών πυροσβεστικών μέσων και ΥΕ9 χειριστών πυροσβεστικών μέσων αναλόγως των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετούντες υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που ασχολούνται με το χειρισμό πυροσβεστικών μέσων, μονιμοποιούνται μετά από αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την ισχύ του παρόντος και κρίση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου και καταλαμβάνουν θέσεις των προσωρινών κλάδων της προηγούμενης παραγράφου αναλόγως των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων κατά την ισχύουσα νομοθεσία.

Για τη μονιμοποίηση το υπηρεσιακό συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του τις υπηρεσιακές εκθέσεις των υπαλλήλων και εξετάζει την τυχόν ύπαρξη κωλύματος διορισμού κατά τις διατάξεις των άρθρων 22, 23 και 25 του π.δ. 611/1977 (Υπαλληλικός Κώδικας).

7. Οι κατά τις παραγράφους 5 και 6 εντασσόμενοι και μονιμοποιούμενοι υπάλληλοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν τουλάχιστο για μία 5ετία από τη μονιμοποίηση σε πυρόπληκτες περιοχές, να παρέχουν, όταν τους ζητηθεί, τις υπηρεσίες τους στην εκπαίδευσή του κατά την παρ. 4 του παρόντος άρθρου προσλαμβανομένου εποχιακού εργατοτεχνικού προσωπικού, να επιθεωρούν κατά τη χειμερινή περίοδο τα έργα αντιπυρικής προστασίας και να μεριμνούν για την αποκατάσταση τυχόν βλαβών και να χειρίζονται κάθε είδους και κατηγορίας μηχάνημα των δασικών υπηρεσιών για την πρόληψη ή την αναστολή των πυρκαγιών.

Άρθρο 40
Επαγγελματικές σχολές δασοθηροφυλάκων και υπαλλήλων δασοπροστασίας.

1. Για την επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση των δασοθηροφυλάκων και των υπαλλήλων δασοπροστασίας, ιδρύονται αντίστοιχες επαγγελματικές σχολές που υπάγονται στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας.

Η διάρκεια της φοίτησης ορίζεται σε δύο (2) εκπαιδευτικά δίμηνα για τους δασοθηροφύλακες και ένα (1) εκπαιδευτικό δίμηνο για τους υπαλλήλους δασοπροστασίας.

Οι υποψήφιοι, εφ` όσον είναι, υπόχρεοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νομίμως απαλλαγεί από αυτές, να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 35ο, να είναι αρτιμελείς και υγιείς και να διαθέτουν για μεν τη Σχολή Δασοθηροφυλάκων απολυτήριο τίτλο λυκείου ή ισότιμης σχολής, για δε τη Σχολή Υπαλλήλων Δασοπροστασίας απολυτήριο τίτλο βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

2. Με π. δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, ρυθμίζονται:

α. Η έδρα των επαγγελματικών σχολών δασοθηροφυλάκων και υπαλλήλων δασοπροστασίας.

β. Ο τρόπος λειτουργίας.

γ. Ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών.

δ. Τα μαθήματα που διδάσκονται, η διαδικασία των εξετάσεων, το χορηγούμενο αποφοιτήριο (τίτλος σπουδών), οι λόγοι διαγραφής των μαθητών, η πειθαρχική εξουσία του διευθυντή της σχολής, καθώς και κάθε λεπτομέρεια που ανάγεται στα θέματα εισαγωγής, φοίτησης και αποφοίτησης των μαθητών.

ε. Η αναστολή λειτουργίας και η συγχώνευση σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της υπηρεσίας σε προσωπικό δασοθηροφυλάκων και υπαλλήλων δασοπροστασίας.

3. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνεται ειδικός κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας των σχολών, με τον οποίο κανονίζονται θέματα αναγόμενα στο πρόγραμμα της διδακτέας ύλης, στην πρακτική άσκηση των μαθητών, στις υποχρεώσεις των διδασκόντων και διδασκομένων καθώς και σε κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εύρυθμη λειτουργία των σχολών.

4. Οι απόφοιτοι των Σχολών Δασοθηροφυλάκων και Υπαλλήλων Δασοπροστασίας διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις των κλάδων ΜΕ 15 δασοθηροφυλάκων και ΥΕ υπαλλήλων δασοπροστασίας.

5. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και μετά από πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας επιλέγεται το απαραίτητο διδακτικό και βοηθητικό διδακτικό προσωπικό, από τους Κλάδους ΠΕ2 Δασολογικού, ΤΕ2 Τεχνολογίας Δασοπονίας – Θηραματοπονίας, ΔΕ 15 Δασοθηροφυλάκων, ΔΕ19 Τεχνικού Χειριστών Μέσων Δασυπυρόσβεσης και ΥΕ7 Υπαλλήλων Δασοπροστασίας.

Το διδακτικό και βοηθητικό διδακτικό προσωπικά επιλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στα θέματα της δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης και χειρισμού των μέσων πυρόσβεσης.

Το διδακτικό και βοηθητικό διδακτικό προσωπικό των σχολών και των παραρτημάτων τους αμείβεται με ωριαία αποζημίωση, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α`) και του ν.1505/1984 (ΦΕΚ 194 Α) ή άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Με όμοια απάφαση ρυθμίζεται η αποζημίωση του διδακτικού και βοηθητικού διδακτικού προσωπικού που εφαρμόζεται αναδρομικά από 1η Δεκεμβρίου 1992.

Με απόφαση του νομάρχη της περιφέρειας, όπου και η έδρα των σχολών ή των παραρτημάτων τους, μπορεί να ανατίθεται η διδασκαλία ή η πρακτική άσκηση μαθημάτων, που περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία, σε δημόσιους υπαλλήλους ή ιδιώτες που είναι κάτοχοι ειδικής επιστημονικής ή τεχνολογικής ή εκπαιδευτικής ή επαγγελματικής ή εμπειροτεχνικής γνώσης αντί ωριαίας αποζημίωσης που καθορίζεται σύμφωνα με την ως άνω κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας. Υπηρεσίες του Δημοσίου, ν.π.δ.δ. και ο.τ.α. ή λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα υποχρεούνται ύστερα από αίτηση της αρμόδιας περιφερειακής ή κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους, που ορίζονται ως διδακτικό ή βοηθητικό διδακτικό ή εξειδικευμένης γνώσης ή εμπειρίας προσωπικό στα εκπαιδευτικά προγράμματα λειτουργίας των σχολών και των παραρτημάτων τους, να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους κατά τον απαιτούμενο για την εκτέλεση του διδακτικού έργου χρόνο.

Σημ.: όπως η παρ. 5 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 53 του Ν. 2169/1993 (ΦΕΚ Α 149)

6. Με π.δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, ιδρύεται Σχολή Επιμόρφωσης των Δασικών Υπαλλήλων σε θέματα δασοπροστασίας.

Η έδρα, ο τρόπος λειτουργίας, το διδακτικό προσωπικό, τα προγράμματα επιμόρφωσης, η υποχρέωση των υπαλλήλων για επιμόρφωση οι δαπάνες λειτουργίας και κάθε αναγκαία για τη λειτουργία της σχολής λεπτομέρεια καθορίζονται με το ίδιο π.δ/γμα.

7. Στον προϋπολογισμό του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών εγγράφονται οι απαραίτητες για τη λειτουργία των σχολών δασοθηροφυλάκων και υπαλλήλων δασοπροστασίας πιστώσεις.

Οι κατά την προηγούμενη παράγραφο πιστώσεις καλύπτουν δαπάνες στέγασης σίτισης, ιματισμού και υπόδησης των μαθητών, αμοιβών του μετακαλούμενου διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού, αγοράς βιβλίων, εποπτικών μέσων και γραφικής ύλης, φωτισμού, θέρμανσης και καθαριότητας, τηλεφώνων, αγοράς καυσίμων, συντήρησης και επισκευής οχημάτων, μηχανημάτων και εργαλείων, διενέργειας εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων, κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των σχολών, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη απαραίτητη για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία των σχολών.

8. Οι απαιτούμενες για τη σχολή και υπόδηση των δασικών υπαλλήλων δαπάνες αναγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας και βαρύνουν τις πιστώσεις του.

9. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, εγκρίνεται ειδικός κανονισμός δασικής προστασίας, με τον οποίο ρυθμίζονται λεπτομερώς όλα τα θέματα που ανάγονται στην εσωτερική λειτουργία του φορέα δασοπροστασίας, στα γενικά και ειδικά καθήκοντα του προσωπικού του, στη χρήση ή χειρισμό και στη συντήρηση του μηχανικού εξοπλισμού που έχει στη διάθεσή του, στον τύπο της υπηρεσιακής ταυτότητας όλων των δασικών υπαλλήλων, στη στολή και το σήμα που πρέπει να φέρουν αυτοί και γενικότερα σε κάθε θέμα που ανάγεται στην εσωτερική οργάνωση και καλή λειτουργία των υπηρεσιακών μονάδων του φορέα και στα καθήκοντα και υποχρεώσεις όλων των υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών.

10. Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού Γεωργίας αριθμ. 87608/22.9.1988 (ΦΕΚ 706/23.9.1988 τ.Β`).

Άρθρο 41
Επιθεωρήσεις δασών.

1. Στις έδρες των περιφερειών, όπως αυτές καθορίστηκαν με το π.δ. 51/ 1987, δημιουργούνται αντίστοιχες επιθεωρήσεις δασών, υπαγόμενες στο Υπουργείο Γεωργίας.

Σε κάθε επιθεώρηση τοποθετείται επιθεωρητής δασών δασολόγος με βαθμό Α και 15ετή τουλάχιστον υπηρεσία, εκ της οποίας τουλάχιστο για μία 5ετία διηύθυνε περιφερειακή δασική μονάδα, επικουρούμενος στο έργο του από ένα δασολόγο και έναν τεχνολόγο δασοπονίας, αμφότερους με βαθμό Α, μία γραμματέα και μία δακτυλογράφο.

2. `Έργο του επιθεωρητή δασών είναι η εποπτεία και ο έλεγχος των δασικών υπηρεσιών της περιφέρειάς του, ο έλεγχος των έργων και του προσωπικού που υπηρετεί σ` αυτές καθώς και η διαπίστωση της εφαρμογής και τήρησης των διατάξεων και κανονισμών διαχείρισης και προστασίας του δάσους και της εν γένει δασικής νομοθεσίας.

Για την εκπλήρωση του έργου του ο επιθεωρητής δικαιούται να εξετάσει κάθε στοιχείο που κρίνει απαραίτητο για τη διαμόρφωση γνώμης.

Η γνώμη του επιθεωρητή διατυπώνεται σε “Ετήσια `Έκθεση Ελέγχου και Επιθεώρησης” και υποβάλλεται στον οικείο νομάρχη, κοινοποιούμενη απαραίτητα και στον τομέα δασών του Υπουργείου Γεωργίας.

Στην έκθεση γίνεται ευρεία και αναλυτική αναφορά στη νομιμότητα των εκδιδομένων από την ελεγχόμενη υπηρεσία πράξεων, στην τήρηση και ενημέρωση των προβλεπόμενων βιβλίων, στην τήρηση των κανόνων της επιστήμης και της τεχνικής κατά τη διαχείριση των δασών η και μελέτη και εκτέλεση των έργων στην αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας της πανίδας και χλωρίδας, στην τήρηση των δασικών απαγορευτικών διατάξεων και στην έγκαιρη διεκπεραίωση αλληλογραφίας και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η έκθεση συμπληρώνεται με την περιγραφή του προβλεπόμενου και υπηρετούντος προσωπικού, την εκτίμηση του επιθεωρητή για την αύξηση ή μείωση των οργανικών θέσεων και την αξιολόγηση του προσωπικού από άποψη επιστημονικής και τεχνικής πληρότητας διοικητικών προσόντων, ήθους και εν γένει υπαλληλικής δεοντολογίας.

3. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν από τον έλεγχο και την επιθεώρηση πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες για υπαλλήλους της ελεγχόμενης υπηρεσίας, επιθεωρητής είναι υποχρεωμένος να διενεργήσει ένορκη διοικητική εξέταση και να την υποβάλει στον οικείο νομάρχη κοινοποιούμενη και στο δασικό τομέα του Υπουργείου Γεωργίας.

`Ένορκη διοικητική εξέταση δικαιούται ο επιθεωρητής να ενεργήσει και όταν υφίστανται στην υπηρεσία του σχετικές καταγγελίες ή όταν διαταχθεί απ` το Υπουργείο Γεωργίας.

Οι επιθεωρητές δασών είναι ανακριτικοί υπάλληλοι κατά το άρθρο 290 του ν.δ. 86/1969 και για τις παραπάνω παραβάσεις μπορούν να ενεργούν ανάκριση χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

4. Ο επιθεωρητής δασών, κινούμενος εκτός έδρας, υπάγεται ως προς την έγκριση των κινήσεων και τον έλεγχο των οδοιπορικών του στον οικείο περιφερειάρχη.

Στον επιθεωρητή δασών, και για όσο χρόνο ασκεί τα καθήκοντά του, καταβάλλεται το προβλεπόμενο από τη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 1 του ν. 1586/ 1986 επίδομα προϊσταμένου διεύθυνσης.

5. Η τοποθέτηση των επιθεωρητών θα γίνει μετά από επιλογή του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου και τοποθέτηση του Υπουργού Γεωργίας σε προθεσμία τριών μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου.

Οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις των άρθρων 16 έως 19 του π.δ. 1213/ 1981 περιφερειακές επιθεωρήσεις δασών παραμένουν ως έχουν, μέχρις ότου αναδιαρθρωθούν σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 68 παρ. 1 του ν. 1622/1986 “Τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή ανάπτυξη και δημοκρατικός προγραμματισμός”.

Από την ισχύ του παρόντος νόμου οι παραπάνω υπηρεσίες παύουν να ασκούν τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 17 εδάφια β` και γ` του π.δ. 1213/1981.

Άρθρο 42
Καταργούμενες διατάξεις.
Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:

α) οι παράγραφοι 5,6 και 7 του άρθρου 24 του ν. 721/1977.

β) οι παράγραφοι 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10 και 11 του άρθρου 21 του ν. 1564/ 1985,

γ) τα άρθρα 1, 2, 4, 5 και 6 του π.δ. 439/1986,

δ) το άρθρο 219 του ν.δ. 86/1969.

Άρθρο 43
Έναρξη ισχύος.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 25 Απριλίου 1989

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Οι Υπουργοί