Νόμος 1854 ΦΕΚ Α΄140/1.6.1989

Δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους και κτίρια και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

Άρθρο 2

Άρθρο 3

Άρθρο 4

Άρθρο 5

1. Από την παράγραφο 1 του άρθρου 2 και από την περίπτωση στ` της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 1218/1981 (ΦΕΚ 289) διαγράφεται η λέξη “Ελλήνων”.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 3 του ν. 1218/ 1981 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Τακτικά μέλη είναι `Έλληνες, Ελληνοκύπριοι ή ομογενείς. Επίσης τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν και αλλοδαποί, εφ` όσον κατοικούν στην Ελλάδα για τρία συνεχή έτη και έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 4. Μόνο τακτικά μέλη μετέχουν στη διοίκηση του επιμελητηρίου και έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται”

Άρθρο 6
Το άρθρο 4 του ν. 1218/1981 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 4

1. Για την εγγραφή τακτικών μελών απαιτείται πτυχίο ανώτατης σχολής καλών τεχνών της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής. Η ισοτιμία χορηγείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Για τους καλλιτέχνες που δεν έχουν πτυχίο απαιτείται η θετική κρίση μιας από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές κατάταξης και κρίσης που προβλέπονται στο άρθρο 8.

3. Ο υποψήφιος υποβάλλει στη γραμματεία του επιμελητηρίου αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα προσόντα του και το τμήμα στο οποίο επιθυμεί να εγγραφεί, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακόμη υποβάλλει πλήρες βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρονται οι σπουδές, οι συμμετοχές σε εκθέσεις, οι εργασίες, οι μελέτες του και γενικά η δραστηριότητά του στον τομέα των εικαστικών τεχνών.

4. Αν ο υποψήφιος έχει πτυχίο, η γραμματεία του επιμελητηρίου διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση την αίτησή του στην εφορία του τμήματος, στο οποίο ο καλλιτέχνης ζητά να εγγραφεί, η οποία τον εγγράφει.

5. Αν ο υποψήφιος δεν έχει πτυχίο, η γραμματεία του επιμελητηρίου διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση την αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά σε μια από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές κατάταξης και κρίσης. Η επιτροπή κρίνει την αίτηση, κατά τη σειρά κατάθεσής της, το αργότερο μέσα σε έξι μήνες από την υποβολή της. Η επιτροπή αποφασίζει για την εγγραφή, εφ` όσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το έργο του καλλιτέχνη εντάσσεται στον κύκλο των εικαστικών τεχνών και είναι πρωτότυπο, δηλαδή προϊόν δικής του δημιουργικής εργασίας και όχι αναπαραγωγής έργων άλλων καλλιτεχνών. Ειδικότερα για τους αγιογράφους, θεωρείται ότι είναι πρωτότυπο το έργο που αποτελεί ολοκληρωμένη ζωγραφική σύνθεση σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής εικονογραφίας.

β) Ο καλλιτέχνης ασκεί την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και ειδικά ο αγιογράφος ασκεί την αγιογραφία τουλάχιστον για μια πενταετία. Αν η απόφαση είναι απορριπτική, ο υποψήφιος μπορεί να ασκήσει προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή κατάταξης και κρίσης, μέσα σε δύο μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης. Η δευτεροβάθμια επιτροπή αποφασίζει για την προσφυγή αυτή μέσα σε δύο μήνες από την άσκησή της. Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση, μετά την πάροδο ενός έτους από την υποβολή της πρώτης και εφ` όσον δεν εκκρεμεί αίτησή του στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

6. Τακτικά μέλη του επιμελητηρίου μπορούν να ζητήσουν την εγγραφή τους σε περισσότερα από ένα τμήματα, εφ` όσον έχουν το απαιτούμενα προσόντα. Στην περίπτωση αυτή μετέχουν με δικαίωμα ψήφου στις εργασίες όλων των τμημάτων αυτών. Δικαίωμα όμως να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν μόνο στο τμήμα όπου έχουν αρχικά εγγραφεί.

7. Τακτικά μέλη του επιμελητηρίου μπορούν να ζητήσουν, μόνο για μια φορά, τη μετεγγραφή τους από το τμήμα όπου έχουν αρχικά εγγραφεί σε άλλο, εφ` όσον έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

8. Τακτικό μέλος του επιμελητηρίου, που δεν παρουσιάζει καλλιτεχνική δραστηριότητα για μια συνεχή δεκαετία, διαγράφεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της δευτεροβάθμιας επιτροπής κατάταξης και κρίσης. Το μέλος που διαγράφηκε μπορεί να επανεγγραφεί, ύστερα από αίτησή του, εφ` όσον προσκομίσει νέα δικαιολογητικά για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα”.

Άρθρο 7

1. Στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 1218/1981 προστίθεται περίπτωση ε` ως εξής:

“ε) Αθλοθετεί βραβεία και επαίνους σε καλλιτεχνικές εκθέσεις και διαγωνισμούς, αποφασίζει για την ανάθεση υποθέσεων του επιμελητηρίου σε δικηγόρους, για το ύψος της αμοιβής τους και τον τρόπο καταβολής της, καθώς και για κάθε δαπάνη που κρίνει αναγκαία για την καλύτερη οργάνωση, λειτουργία και γενικά την πραγματοποίηση των σκοπών του Ε.Ε.Τ.Ε”.

2. Το άρθρο 8 του ν. 1218/1981 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 8

Επιτροπή κατάταξης και κρίσης

1. Στο Ε.Ε.Τ.Ε. λειτουργούν τρεις επιτροπές κατάταξης και κρίσης, δύο πρωτοβάθμιες και μία δευτεροβάθμια. Οι επιτροπές αυτές αποφασίζουν για την εγγραφή των μη πτυχιούχων καλλιτεχνών στο Ε.Ε.Τ.Ε. Κάθε επιτροπή αποτελείται από οκτώ μέλη, δύο από κάθε τμήματα. Τα μέλη των επιτροπών εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωτές από τις συνελεύσεις των τμημάτων. Η κατανομή των μελών στις επιτροπές γίνεται με κλήρωση, που διενεργείται από το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ε.Τ.Ε. το μήνα Φεβρουάριο. Από την κλήρωση εξαιρούνται τα τέσσερα αρχαιότερα κατά τη σειρά εγγραφής στο Ε.Ε.Τ.Ε. μέλη, ένα από κάθε τμήμα, που μαζί με άλλα τέσσερα που κληρώνονται ορίζονται ως μέλη της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Χρέη προέδρου της κάθε επιτροπής εκτελεί το αρχαιότερο μέλος της, κατά τη σειρά εγγραφής στο Ε.Ε.Τ.Ε. Οι επιτροπές συνεδριάζουν απαραίτητα μία φορά το μήνα η καθεμία και βρίσκονται σε απαρτία, όταν παρευρίσκονται πέντε τουλάχιστον μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Η θητεία των μελών των επιτροπών διαρκεί ένα έτος. Τα μέλη των επιτροπών δεν μπορούν να επανεκλεγούν για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό της θητείας τους.

2. Οι τρεις επιτροπές κατάταξης και κρίσης συνέρχονται σε ειδική κοινή συνεδρίαση, για να ορίσουν εκείνα από τα μέλη τους που θα συμμετάσχουν σε κριτικές ή άλλες επιτροπές, όταν το ζητούν αρμόδιοι φορείς.

3. Τα μέλη των επιτροπών κατάταξης και κρίσης δεν μπορούν να συμμετέχουν στη διοίκηση του επιμελητηρίου.

4. Οι πιο πάνω επιτροπές λειτουργούν με βάση εσωτερικό κανονισμό, που καταρτίζεται από το διοικητικό συμβούλιο, ψηφίζεται από τη γενική συνέλευση και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού”.

3. Από τη έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού εγγράφονται ως τακτικά μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. οι μη πτυχιούχοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν ήδη μια θετική κρίση από επιτροπή κατάταξης και κρίσης του Ε.Ε.Τ.Ε.

Άρθρο 8

1. Η περίπτωση β` του άρθρου 20 του ν. 1597/ 1986 (ΦΕΚ 68) τροποποιείται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής: “β) κρατική επιχορήγηση, που εγγράφεται κάθε έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και κρατικές επιχορηγήσεις και κάθε έσοδο που προκύπτει από την εκμετάλλευση ταινιών και των περιουσιακών του στοιχείων ή παρέχεται από ελευθεριότητα”.

2. Το άρθρο 9 του ν. 645/1977 (ΦΕΚ 202) αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 9

Ο κατασταλτικός διαχειριστικός έλεγχος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών διενεργείται, από τριμελή επιτροπή υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ορίζεται από τον Πρόεδρό του, από τους οποίους δύο τουλάχιστον είναι ανώτεροι υπάλληλοι”.

Άρθρο 9

1. Συνιστάται στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Ε.Π.Μ.Α.Σ.) μία (1) θέση Διευθυντή με πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται» τους τελευταίους δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας του”. Οι αποδοχές του Διευθυντή της Ε.Π.Μ.Α.Σ. καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8 στ` άρθρ.2 Ν.2557/1997 Α 271/24.12.1997 και με την παρ.4 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

Προσόντα διορισμού για την κατάληψη της θέσης αυτής ορίζονται:

α)  πτυχίο Ιστορίας της Τέχνης ή Αρχαιολογίας ή Μουσειολογίας και  διδακτορικό δίπλωμα Ιστορίας της Τέχνης ή Μουσειολογίας ή Διαχείρισης  Μουσείων ημεδαπού ή ισότιμου αλλοδαπού Πανεπιστημίου,

β) πενταετή  τουλάχιστον μουσειολογική εμπειρία σε μουσεία της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή  εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων που αποδεικνύονται με στοιχεία,

γ) δημοσιεύσεις εργασιών σε θέματα εικαστικών τεχνών και

δ) άρτια γνώση  δύο τουλάχιστον των κυριότερων ξένων γλωσσών (αγγλικής, γαλλικής,  γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής ή ρωσικής).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.80  Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

2. Οι παρ. 2 και 4 του άρθρου 7 του ν. 1348/1983 (ΦΕΚ 47) εφαρμόζονται ανάλογα για το διορισμό στην παραπάνω θέση.

3. Ο Διευθυντής της Ε.Π.Μ.Α.Σ. προΐσταται των υπηρεσιών της, εκτελεί χρέη εισηγητή στο διοικητικό συμβούλιο και την καλλιτεχνική επιτροπή της, προσυπογράφει τα εντάλματα και τις εντολές πληρωμών και ασκεί τις αρμοδιότητες που του μεταβιβάζουν ο πρόεδρος και το Δ.Σ. με αποφάσεις τους.  “Ο Διευθυντής της Ε.Π.Μ.Α.Σ. είναι αρμόδιος για:

1) Το σχεδιασμό του συνόλου του εκθεσιακού και καλλιτεχνικού  προγραμματισμού, τον προσδιορισμό και καταμερισμό των εκθεσιακών,  μουσειολογικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων του Ιδρύματος.

2) Την απόφαση της αναπλήρωσης των προϊσταμένων ανεξάρτητων τμημάτων ή  γραφείων της Εθνικής Πινακοθήκης.

3) Την εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν  στην επιλογή υπαλλήλων για την εκπροσώπηση της Εθνικής Πινακοθήκης ή για  την παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης στην ημεδαπή.

4) Τη συγκρότηση επιτροπών διενέργειας μειοδοτικών διαγωνισμών τακτικών  ή προχείρων, παραλαβής έργων τέχνης και υλικών σε συνεργασία με τους  Προϊσταμένους των Διευθύνσεων της Εθνικής Πινακοθήκης.

5) Τη ρύθμιση θεμάτων δημοσίων σχέσεων και φιλοξενίας, καθώς και για  τον καθορισμό της ημερήσιας αποζημίωσης προσώπων που φιλοξενούνται στα  πλαίσια της γενικότερης εκθεσιακής πολιτικής της Εθνικής Πινακοθήκης και  εντός των πλαισίων της εγκεκριμένης από το Διοικητικό Συμβούλιο  εκδήλωσης.

6) Τη συγκρότηση των επιτροπών που έχουν ως αντικείμενο την εκκαθάριση  των αρχείων, καθώς και την καταστροφή του άχρηστου μη αναλώσιμου υλικού,  σε συνεργασία με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων.

7) Την παροχή γνωμοδοτήσεων μετά από σχετικό ερώτημα του Υπουργού  Πολιτισμού ή του Διοικητικού Συμβουλίου:

α) για την οργάνωση εκθέσεων,

β) για την αγορά έργων,

γ) για την αποδοχή δωρεάς έργων, την ανταλλαγή  έργων και παραχώρηση αυτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Μουσεία και  Πινακοθήκες,

δ) για την με δημόσιο διαγωνισμό εκποίηση έργων της  Ε.Π.Μ.Α.Σ. που δεν συγκεντρώνουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον,

ε) για το  χαρακτηρισμό ως άχρηστων έργων προκτηθέντων από οποιαδήποτε αιτία, στ)  για το χαρακτηρισμό έργων ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, επίπλων και  λοιπών σπάνιων αντικειμένων τέχνης ως χρηζόντων της ειδικής προστασίας,  κατά τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και

ζ) για κάθε άλλο θέμα που  παραπέμπεται σε αυτόν από τον Υπουργό Πολιτισμού ή το Διοικητικό  Συμβούλιο.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.80  Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

4. Για την κατάληψη της θέσης του Διευθυντή της Ε.Π.Μ.Α.Σ. δεν  εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65).

Σχετικό: το άρθρο 3 παρ. 2,3,4 και 5 του Ν. 1881/1990 (Α` 42)

Άρθρο 10
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 31 ΜΑΙΟΥ 1989

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Οι Υπουργοί