ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2299 ΦΕΚ Α` 66/7.4.1995

Κύρωση του Προσαρτήματος της 1ης Ιουλίου 1993 καιτου Πρωτοκόλλου της 19ης Δεκεμβρίου 1994 μεταξύτης Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Διακρατική Συμφωνία της 7ηςΟκτωβρίου 1987 για την προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνονται και έχουν την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, το Προσάρτημα της 1ης Ιουλίου 1993 και το Πρωτόκολλο της19ης Δεκεμβρίου 1994 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΡωσικήςΟμοσπονδίας στη Διακρατική Συμφωνία της 7ης Οκτωβρίου 1987 για τηνπρομήθεια του φυσικού αερίου στην Ελληνική Δημοκρατία, των οποίων τακείμενα σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχουν ως εξής:

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ

Στη Διακρατική Συμφωνία της 7ης Οκτωβρίου 1987 για την προμήθειαφυσικού αερίου στην Ελληνική Δημοκρατία

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της ΡωσικήςΟμοσπονδίας, ως νόμιμος διάδοχος της Κυβέρνησης της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.,όσον αφορά τη Διακρατική Συμφωνία της 7ης Οκτωβρίου 1987 για τηνπρομήθεια φυσικού αερίου στην Ελληνική Δημοκρατία, ύστερα από τηνεξέταση των θεμάτων που έχουν σχέση με την προετοιμασία της ελληνικήςπλευράς να παραλάβει το ρωσικό φυσικό αέριο, κοι την εξέταση τηςπορείας υλοποίησης αυτής της Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του Άρθρου 5, συνεφώνησαν να τροποποιήσουν και συμπληρώσουν την εν λόγωΔιακρατική Συμφωνία ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Το χρονοδιάγραμμα απολήψεων των ποσοτήτων φυσικού αερίου πουαναφέρεται στο Άρθρο 1 της Διακρατικής Συμφωνίας της 7ης Οκτωβρίου1987 μεταβάλλεται. Ως έτος έναρξης συμφωνείται το 1995, αντί του 1992,και έτος λήξης το έτος 2016. Οι ετήσιες συμβατικές ποσότητες φυσικούαερίου παραμένουν σύμφωνα με την ως άνω Διακρατική Συμφωνία. Ως χρόνοςενάρξεως της ρήτρας takeorpay ορίζεται η 1η Ιουλίου 1997.

Ταυτόχρονα η RAO GAZPROM, εγγυάται ότι θα προμηθεύει τη ΔημόσιαΕπιχείρηση Αερίου της Ελλάδας (Δ.ΕΠ.Α.) με φυσικό αέριο, είτε μέσω τηςGAZEXPORT είτε μέσω εταιρίας στην οποία αυτή είναι μέτοχος, και μετά τοέτος 2016 και για μία δεκαετία τουλάχιστον. Για το σκοπό αυτόν θαυπογράφει αντίστοιχη σύμβαση.

Άρθρο 2

Με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και βιομηχανικήςσυνεργασίας των δύο χωρών και δεδομένης της εμπειρίας των ΡωσικώνΟργανισμών σε όλους τους τομείς της υπό ανάπτυξη βιομηχανίας φυσικούαερίου στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά θα αναθέσει δι` απευθείαςαναθέσεως την κατασκευή των κλάδων Λαυρίου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης,Βόλου και Πτολεμαϊδος – εφόσον γι` αυτόν ληφθεί απόφαση νακατασκευαστεί – του κύριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, σεΚοινοπραξίες που θα συστήσει η RΑΟ GAZPROM μέσω της κατασκευαστικής τηςεταιρίας STROYTRANSGAZ σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες. Οιαναθέσεις αυτές θα γίνονται υπό ανταγωνιστικούς όρους τιμών και λοιπούςόρους που θα συμφωνούνται αμοιβαίως, μεταξύ της STROYTRANSGAZ και τηςΔ.ΕΠ.Α., στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος κατασκευής των έργωνυποδομής για τη διανομή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ειδικά για τονκλάδο του Λαυρίου, η ανάθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότιη STROYTRANSGAZ θα εγγυηθεί την έγκαιρη αποπεράτωσή του, προκειμένου νατροφοδοτηθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Λαυρίου εντός του 1995.

Συμφωνείται επίσης ότι ανατίθεται στη RAO GAZPROM η κατασκευή θερμικούσταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 250-350 ΜW συνδυασμένουκύκλου με χρήση φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Η ανάθεση γίνεται υπότον όρο “Κατασκευή-Ιδιοκτησία-Εκμετάλλευση” (Build-Own-Operate-BOO) απόΚοινοπραξία που θα συστήσει για το σκοπό αυτόν η RAO GAZPROM. Οιαρμόδιοι φορείς των δύο πλευρών θα προσδιορίσουν τα επί μέρους τεχνικάκαι λοιπά στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο έργο και θα υπογράψουντα αναγκαία έγγραφα το συντομότερο δυνατόν.

Άρθρο 3

Η Δ.ΕΠ.Α. θα δώσει τη δυνατότητα στην GAZEXPORT ή σε εταιρία που αυτή είναι μέτοχος να χρησιμοποιεί τα δίκτυα της Δ.ΕΠ.Α. για τη μεταφοράστην Επικράτεια της Ελλάδας φυσικού αερίου τρία (3) έτη μετά την έναρξηλειτουργίας του, ήτοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1998, για χρήση υπόαμοιβαίως επωφελείς εμπορικούς όρους. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμααυτό τίθεται σε ισχύ εφόσον η Δ.ΕΠ.Α. έχει διαθέσει όλη τη συμβατικήποσότητα εκάστου έτους. Ο περιορισμός αυτός ισχύει για ποσότητεςφυσικού αερίου που οι προαναφερόμενες εταιρίες προορίζουν για τηνΕλληνική Επικράτεια. Δεν ισχύει για αέριο που προορίζεται γιαεπανεξαγωγή εκτός Ελληνικής Επικράτειας ή για παραγωγή ηλεκτρικήςενέργειας που προορίζεται για εξαγωγή. Η Δ.ΕΠ.Α. διατηρεί το δικαίωμα προτιμήσεως έναντι της GAZEXPORT ή εταιρίας που αυτή είναι μέτοχος γιατη διάθεση των συμβατικών ποσοτήτων εκάστου έτους.

Άρθρο 4

Με το παρόν Προσάρτημα στη Διακρατική Συμφωνία της 7ης Οκτωβρίου 1987διευθετούνται όλες οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών που συνδέονται μετην υλοποίηση της ανωτέρω Σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίουστην Ελλάδα.

Άρθρο 5

Το παρόν Προσάρτημα τίθεται σε ισχύ προσωρινά από την ημερομηνία τηςυπογραφής του και οριστικά από την ημερομηνία ανταλλαγής τωνδιακοινώσεων που επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισήςτου.

Έγινε την 1η Ιουλίου 1993 στην Αθήνα σε δύο πρωτότυπα, ένα στηελληνική και ένα στη ρωσική γλώσσα, και το καθένα από αυτά είναι εξίσουαυθεντικό.

Με την εξουσιοδότησηΜε την εξουσιοδότησητης Κυβερνήσεως τηςτης Κυβερνήσεως τηςΡωσικής ΟμοσπονδίαςΕλληνικής Δημοκρατίας(υπογραφή)(υπογραφή)

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟπου τροποποιεί το Προσάρτημα της 1ης Ιουλίου 1993 στη ΔιακρατικήΣυμφωνία της 7ης Οκτωβρίου 1987 για την προμήθεια Φυσικού Αερίου στηνΕλληνική Δημοκρατία

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της ΡωσικήςΟμοσπονδίας συμφώνησαν να προβούν στις κάτωθι αλλαγές και προσθήκες στουπογραφέν Προσάρτημα της 1ης Ιουλίου 1993 στη Διακρατική Συμφωνία της7ης Οκτωβρίου 1987 για την προμήθεια Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ι. Το Άρθρο 2 του Προσαρτήματος αναδιατυπώνεται ως εξής:

“Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και βιομηχανικήςσυνεργασίας των δύο χωρών και δεδομένης της εμπειρίας των ΡωσικώνΟργανισμών σε όλους τους τομείς της υπό ανάπτυξη βιομηχανίας ΦυσικούΑερίου στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά θα αναθέσει δι` απευθείαςαναθέσεως την κατασκευή υπό τον όρο “με το κλειδί στο χέρι” (ΤURΝ ΚΕΥ),των κλάδων αγωγών μεταφοράς Φυσικού Αερίου του κυρίου αγωγού μεταφοράςπρος Λαύριο, Κερατσίνι, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα και κλάδων προςΘράκη, Χαλκίδα και Πτολεμαΐδα (εάν γι` αυτούς ληφθεί απόφαση από τηΔ.ΕΠ.Α. να κατασκευαστούν), καθώς και των προγραμματισμένων μέχρι το2010 σταθμών συμπίεσης του Κεντρικού Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου σεΚοινοπραξίες που θα συστήσουν και θα συμμετάσχουν για το σκοπόν αυτόνοι εταιρίες ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. και η STROYTRANSGAS Α.Ε. (θυγατρικήκατασκευαστική εταιρεία της RΑΟ GAZPROM).

Οι προτάσεις της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. και της STROYTRANSGAS Α.Ε. για τησυμμετοχή και άλλων εταιρειών στις εν λόγω Κοινοπραξίες θα συμφωνούνταιμε τη Δ.ΕΠ.Α..

Οι κατασκευές των παραπάνω έργων θα γίνουν με βάση τις προδιαγραφέςπου θα καθορίσει η Δ.ΕΠ.Α. και υπό την επίβλεψή της.

Η κατασκευή των σταθμών συμπίεσης θα γίνεται υπό ανταγωνιστικούςόρους που θα συμφωνούνται μεταξύ των Κοινοπραξιών και της Δ.ΕΠ.Α..

Οι συμβάσεις για την κατασκευή των κλάδων θα συνάπτονται μεταξύ τωνΚοινοπραξιών και της Δ.ΕΠ.Α., υπό όρους ανάλογους αυτών της σύμβασηςμεταξύ της Δ.ΕΠ.Α. και της Κοινοπραξίας ΜΑCHINOIMPORT για την κατασκευήτου Κεντρικού Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Οι αντίστοιχες συμβάσεις για τους παραπάνω αναφερόμενους κλάδους θαυπογραφούν εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία οριστικής ισχύος τουπαρόντος Πρωτοκόλλου και του Προσαρτήματος της 1ης Ιουλίου 1993.

Ειδικά για τον κλάδο Καβάλας η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί όταναποφασισθεί η κατασκευή του και πάντως όχι αργότερα της 31ης Δεκεμβρίου1995.

Σε αντικατάσταση της υποχρέωσης της ελληνικής πλευράς να αναθέσειστην RAΟ GAZPROM το δικαίωμα για την κατασκευή θερμικού σταθμούπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 250-350 ΜW συνδυασμένου κύκλουστη Βόρεια Ελλάδα υπό τον όρο “Κατασκευή-Ιδιοκτησία-Εκμετάλλευση”(uild-Own-Operate-BOO), η ελληνική πλευρά θα αναθέσει, δι` απευθείαςαναθέσεως σε Κοινοπραξίες (Consortia) που θα συστήσουν και θασυμμετάσχουν για το σκοπό αυτόν οι Εταιρείες ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. και RAOGAZPROM, τα ακόλουθα έργα:

1) Την κατασκευή υπό τον όρο “με το κλειδί στο χέρι” (ΤURΝ ΚΕΥ)πλήρους ατμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στηνπεριοχή Φλώρινας, ισχύος περίπου 300 ΜW, με ένα σύστημα αποθείωσης καιμε δυνατότητα τηλεθέρμανσης της περιοχής.

Το έργο θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που θα διατυπώσει γι`αυτό η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδος (Δ.Ε.Η.). Η κατασκευήτουέργου θα τελεί υπό την επίβλεψη της Δ.Ε.Η., σύμφωνα με την ελληνικήνομοθεσία.

Η σχετική σύμβαση ανάθεσης του έργου μεταξύ Δ.Ε.Η. και τηςΚοινοπραξίας θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους 1995 υπόανταγωνιστικούς όρους.Οι προτάσεις της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. και της RAO GAZPROM για τησυμμετοχή στην Κοινοπραξία και άλλων εταιρειών θα συμφωνούνται με τηνΔ.Ε.Η..

2) Τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τουμηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμώνΣυκιάς και Πευκόφυτου, των έργων εκτροπής του ποταμού Αχελώου, με τησυμμετοχή των εταιρειών ΑΒΒ και ΤΕCHNOPROMEXPORT, με βάση τις τιμές καιτους συναφείς με αυτές οικονομικούς και τεχνικούς όρους που αφορούντους δύο σταθμούς, όπως προκύπτουν, λαμβάνοντας υπόψη τη Β φάση τουδιαγωνισμού για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού και την αξιοποίηση τηςΘεσσαλικής Πεδιάδας της 14ης Απριλίου 1989 για τα συγκεκριμένα έργα.

Η σχετική σύμβαση ανάθεσης θα υπογραφεί εντός δύο (2) μηνών από τηνημερομηνία οριστικής ισχύος του παρόντος Πρωτοκόλλου και τουΠροσαρτήματος της 1ης Ιουλίου 1993. Η σύμβαση θα παρέχει τη δυνατότητατροποποίησης (εύλογης αυξομείωσης) του τιμήματος σε περίπτωση που ηελληνική πλευρά προβεί στο μέλλον σε αντίστοιχη τροποποίηση τωντεχνικών μεγεθών και χαρακτηριστικών των σταθμών Συκιάς ή/καιΠευκόφυτου”.

ΙΙ. Προς τροποποίηση του άρθρου 4 του Προσαρτήματος της 1ης Ιουλίου1993, τα δύο Μέρη συνεφώνησαν ότι με το παρόν Πρωτόκολλο συμφωνούνταιοι όροι, με την υλοποίηση των οποίων διευθετούνται οι μέχρι τηςυπογραφής του παρόντος Πρωτοκόλλου διαφορές, σχετικά με την υλοποίησητης Διακρατικής Συμφωνίας της 7ης Οκτωβρίου 1987 για την προμήθειαΦυσικού Αερίου στην Ελληνική Δημοκρατία.

ΙΙΙ. Κατά τα λοιπά, για όσα δεν προβλέπονται στο παρόν Πρωτόκολλο, θαισχύουν οι διατάξεις του Προσαρτήματος της 1ης Ιουλίου 1993 στηΔιακρατική Συμφωνία της 7ης Οκτωβρίου 1987 για την προμήθεια ΦυσικούΑερίου στην Ελληνική Δημοκρατία.

ΙV. Το παρόν Πρωτόκολλο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα τουΠροσαρτήματος της 1ης Ιουλίου 1993, τίθεται σε ισχύ προσωρινά από την ημερομηνία της υπογραφής του και οριστικά από την ημερομηνία ανταλλαγήςτων διακοινώσεων που επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση από τα Μέρη τηςαπαραίτητης διαδικασίας για την έγκριση του Προσαρτήματος της 1ηςΙουλίου 1993 και του παρόντος Πρωτοκόλλου.

Έγινε στην Αθήνα την 19η Δεκεμβρίου 1994 σε δύο πρωτότυπα, τόσο στην ελληνική όσο και στην ρωσική γλώσσα, και καθένα από αυτά είναι εξίσου αυθεντικό.

Για την Κυβέρνηση της Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας Ρωσικής Ομοσπονδίας (υπογραφή)(υπογραφή)

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Προσαρτήματος και του Πρωτοκόλλου που κυρώνονται οπό την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 5 του Προσαρτήματος και της παραγράφου ΙV του Πρωτοκόλλου.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥΚ. ΣΗΜΙΤΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 31 Μαρτίου 1995

Ο ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΠΕΠΟΝΗΣ