ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2301 ΦΕΚ Α` 70/12.4.1995
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας σχετικά με την επανεισδοχή προσώπων σε μη νόμιμη κατάσταση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας σχετικά με την επανεισδοχή προσώπων σε μη νόμιμη κατάσταση, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου 1994, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και γαλλική γλώσσα έχει ωςεξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥBΕΡΝΗΣΗΣΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνησης της Ρουμανίας,Επιθυμώντας να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο ΣυμβαλλόμενωνΜερών, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων τωνσχετικών με την κυκλοφορία των προσώπων στα πλαίσια του σεβασμού τωνδικαιωμάτων και των εγγυήσεων που προβλέπονται από τους ισχύοντεςνόμους και κανονισμούς
Στα πλαίσια του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων καιμεριμνώντας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης,Συμφώνησαν, επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, τα ακόλουθα:
Ι. ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ
Άρθρο 1
1. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος επαναδέχεται στο έδαφός του, μετά απόαίτηση του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους και χωρίς διατυπώσεις, κάθεπρόσωπο που δεν πληροί ή δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου ήπαραμονής τις εφαρμοστέες στο έδαφος του αιτούντος ΣυμβαλλόμενουΜέρους, εφόσον αποδεικνύεται ή συνάγεται ότι κατέχει την ιθαγένεια τουΣυμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση.
2. Το αιτούν Συμβαλλόμενο Μέρος επαναδέχεται με τις ίδιεςπροϋποθέσεις το εν λόγω πρόσωπο, εφόσον μεταγενέστεροι έλεγχοικαταδείξουν ότι δεν κατείχε την ιθαγένεια του Συμβαλλόμενου Μέρους προςτο οποίο απευθύνεται η αίτηση κατά το χρόνο εξόδου από το έδαφος τουαιτούντος Συμβαλλόμενου Μέρους.
Άρθρο 2
1. Η ιθαγένεια του προσώπου που αποτελεί αντικείμενο μέτρουαπομάκρυνσης αποδεικνύεται βάσει των παρακάτω εν ισχύι εγγράφων:
– Δελτίο ταυτότητας
– Πιστοποιητικό ιθαγένειας ή έγγραφο προσωπικής κατάστασης
– Διαβατήριο ή κάθε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο
– Δελτίο εγγραφής στα Προξενικά μητρώα
– Φύλλο ή στρατιωτικά έγγραφα.
2. Η ιθαγένεια συνάγεται βάσει ενός από τα παρακάτω στοιχεία:
– Λήξαν έγγραφο από τα μνημονευόμενα στην παραπάνω παράγραφο
– Έγγραφο προερχόμενο από τις επίσημες αρχές του Μέρους προς τοοποίο απευθύνεται η αίτηση και που αποδεικνύει την ταυτότητα τουενδιαφερομένου (άδεια οδήγησης, ναυτικό φυλλάδιο κ.λπ.)- Εξουσιοδότηση και άδεια παραμονής που έχει λήξει
– Αντίγραφο ενός από τα παραπάνω έγγραφα
– Δηλώσεις του ενδιαφερομένου δεόντως συγκεντρωθείσες από τιςδιοικητικές ή δικαστικές αρχές του αιτούντος Μέρους
– Καταθέσεις καλή τη πίστει μαρτύρων καταχωρημένες σε πρακτικό.
Άρθρο 3
1. Εφόσον η ιθαγένεια συνάγεται, βάσει των στοιχείων πουμνημονεύονται στο άρθρο 2 παρ. 2, οι προξενικές αρχές του Μέρους προςτο οποίο απευθύνεται η αίτηση εντός του αιτούντος Κράτους εκδίδουν επίτόπου άδεια που επιτρέπει την απομάκρυνση του ενδιαφερόμενου προσώπου.
2. Σε περίπτωση αμφιβολίας για τα στοιχεία που επιτρέπουν τηντεκμηρίωση της ιθαγένειας ή σε περίπτωση έλλειψης αυτών των στοιχείων,οι προξενικές αρχές του Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτησηπροβαίνουν εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών, υπολογιζομένης από τηςαίτησης του αιτούντος Μέρους, σε ακρόαση του ενδιαφερομένου στον τόποόπου αυτός κρατείται. Αυτή η ακρόαση οργανώνεται από το αιτούν Μέρος σεσυμφωνία με την εν λόγω προξενική αρχή μέσα στην πιο σύντομη προθεσμία.
Εφόσον αποδειχθεί βάσει της ακρόασης ότι το ενδιαφερόμενο πρόσωποέχει την ιθαγένεια του Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση, ηάδεια εκδίδεται αμέσως από την προξενική αρχή.
Άρθρο 4
1. Οι διατάξεις του άρθρου 1 και του άρθρου 3 εφαρμόζονται επίσης,MUTATIS MUTANDIS, σε υπηκόους τρίτων Κρατών ή σε απάτριδες πουκατοικούν, διαμένουν μόνιμα ή έχουν άδεια παραμονής ισχύουσα στο έδαφοςτου Συμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση. Τέτοιεςπεριπτώσεις ρυθμίζονται κατά περίπτωση με συμφωνία των αρμόδιων αρχώντων δύο Συμβαλλόμενων Μερών, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 8 τηςπαρούσας Συμφωνίας.2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 δεν εφαρμόζονται στα πρόσωπα ταπροβλεπόμενα σε αυτήν την παράγραφο, τα οποία έχουν αποκτήσει άδειαπαραμονής ή διέλευσης στο έδαφος του αιτούντος Συμβαλλόμενου Μέρους.
Άρθρο 5
Το αιτούν Συμβαλλόμενο Μέρος αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς μέχρι τασύνορα του Συμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση τωνπροσώπων των οποίων η επανεισδοχή ζητείται δυνάμει των προηγούμενωνάρθρων.
ΙΙ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 6
1. Η αρμόδια αρχή του Συμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεταιη αίτηση υποχρεούται να απαντήσει εγγράφως εντός προθεσμίαςδεκατεσσάρων (14) ημερών το αργότερο στις αιτήσεις επανεισδοχής που τηςυποβάλλονται από την αρμόδια αρχή του αιτούντος Συμβαλλόμενου Μέρους.
2. Το Συμβαλλόμενο Μέρος προς το οποίο απευθύνεται η αίτησηυποχρεούται να δεχθεί, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός το αργότερο, τοπρόσωπο του οποίου αποδέχθηκε την επανεισδοχή.
Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση ανάγκης κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο Συμβαλλόμενων Μερών.
Άρθρο 7
Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη προβαίνουν σε μεταξύ τους διαβουλεύσεις,εφόσον χρειάζεται, για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.
Η αίτηση για διαβουλεύσεις υποβάλλεται από τη μία ή την άλλη από τιςαρμόδιες αρχές των Συμβαλλόμενων Μερών.
Άρθρο 8
1. Οι αρμόδιες αρχές των δύο Συμβαλλόμενων Μερών που είναιεπιφορτισμένες με την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας είναι απόρουμανικής πλευράς το Υπουργείο Εσωτερικών – Γενική ΔιεύθυνσηΔιαβατηρίων και Μεθοριακής Αστυνομίας και από ελληνικής πλευράς τοΥπουργείο Δημόσιας Τάξης – Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.
2. Οι αρχές αυτές θα καθορίσουν σε ένα Πρωτόκολλο, το οποίο θακαταρτισθεί εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την υπογραφή τηςπαρούσας Συμφωνίας, τα αεροδρόμια και τα άλλα παραμεθόρια σημεία, πουμπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επανεισδοχή, καθώς και κάθε άλλοθέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.
3. Οι παραπάνω αρχές θα χειρίζονται σε περίπτωση ανάγκης, κάθεπερίπτωση που αφορά τις αιτήσεις διέλευσης για την απομάκρυνση υπηκόωντρίτων κρατών που βρίσκονται παράνομα στο έδαφος των δύο Συμβαλλόμενων Μερών.
Άρθρο 9
1. Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας δεν θίγουν τις υποχρεώσεις εισδοχής ή επανεισδοχής των αλλοδαπών υπηκόων που προκύπτουν για τα Συμβαλλόμενα Μέρη από άλλες διεθνείς συμφωνίες.
2. Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας δεν αποτελούν κώλυμα για την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης της Γενεύης της 28ης Ιουλίου 1951περί του καθεστώτος των προσφύγων, όπως αυτή τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης της 31ης Ιανουαρίου 1967.
3. Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας δεν αποτελούν κώλυμα στηνεφαρμογή των διατάξεων των συμφωνιών που έχουν υπογράψει τα Μέρη στον τομέα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Άρθρο 10
1. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος γνωστοποιεί στο άλλο την περάτωση των συνταγματικών διαδικασιών που απαιτούνται όσον αφορά τη θέση σε ισχύτης παρούσας Συμφωνίας, η οποία αρχίζει να ισχύει τριάντα (30) ημέρες μετά τη λήψη της τελευταίας γνωστοποίησης.
2. Η παρούσα Συμφωνία έχει τριετή διάρκεια ισχύος σιωπηρό ανανεώσιμη για περιόδους ίσης ισχύος.
Μπορεί να καταγγελθεί κατόπιν προειδοποίησης τριών (3) μηνών δια τηςδιπλωματικής οδού.
ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, οι αντιπρόσωποι των Συμβαλλόμενων Μερών,δεόντως προς τούτο εξουσιοδοτημένοι, έθεσαν τις υπογραφές τους στην παρούσα Συμφωνία.
Έγινε στην Αθήνα, στις 6 Ιουνίου 1994, στην ελληνική, ρουμανική και γαλλική γλώσσα, των τριών κειμένων εχόντων την αυτή ισχύ.
Σε περίπτωση διαφοράς ερμηνείας μεταξύ των εθνικών κειμένων,υπερισχύει το γαλλικό κείμενο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ(υπογραφή)(υπογραφή)
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣIOAN DORU TARACILA ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 10 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 10 Απριλίου 1995
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Ι. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 11 Απριλίου 1995
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΕΠΟΝΗΣ