Νόμος Αριθ. 2361 ΦΕΚ Α`244/22.11.1995
Κύρωση Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ των ΥπουργείωνΕξωτερικών των Κρατών-Μελών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών τωνΚρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής `Ένωσης και της Επιτροπής των ΕυρωπαϊκώνΚοινοτήτων, που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο στις 18 Απριλίου 1994, τουοποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
MEMORANDUMDEACUERDO
AFTALEMEMORANDUM
VEREIENBARUNG
ΜΗΜΟΝΙΟΣΥΜΦΩΝΙΑΣMEMORANDUM OFUNDERSTANDING
MEMORANDUM D` ENMTENTE
MEMORANDUMD` INTESA
MEMORANDUM VAN OVEREENSTEMMING
MEMORANDUM DE ACORDO
Τα Υπουργεία Εξωτερικών των ακόλουθων Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
εκπροσωπούμενα από τους αντίστοιχους Υπουργούς Εσωτερικών ή τουςΥπουργούς Εξωτερικών Σχέσεων,
καθώς και η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (στο εξής αποκαλούμενη`η Επιτροπή`), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρά της ή το μέλος τηςΕπιτροπής το αρμόδιο για τις εξωτερικές πολιτικές σχέσεις, στο εξής αποκαλούμενοι συλλογικά `οι συμμετέχοντες εταίροι`,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι, έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης της Νιγηρίας ναμεταφέρει την πρωτεύουσά της από το Λάγος στην Αμπούτζα, οισυμμετέχοντες εταίροι αποφάσισαν να μεταφέρουν τις διπλωματικέςαποστολές τους από το Λάγος στην Αμπούτζα.
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ το άρθρο 1.6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή `Ένωση που υπογράφηκε στο Μάαστριχτ στις 7 Φεβρουαρίου 1992,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι, με πνεύμα αμοιβαίας ωφέλειας των Κρατών-Μελών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης και της Επιτροπής, οι συμμετέχοντες εταίροι αποφάσισαν να την στεγάσουν τις διπλωματικές αποστολές τους στηνΑμπούτζα σε κοινή περιοχή, να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουνκοινές υπηρεσίες υποδομής και να επεκτείνουν τη συνεργασία μεταξύ τωνεταίρων και σε άλλους κατάλληλους τομείς,
ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:
Άρθρο 1
Οι πρεσβείες των συμμετεχόντων Κρατών Μελών και η αντιπροσωπεία τηςΕπιτροπής στην Αμπούτζα θα είναι ξεχωριστές διπλωματικές αποστολές και καθεμία θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που περιέχονταιστη Σύμβαση της Βιέννης της 18ης Απριλίου 1961 για τις διπλωματικέςσχέσεις και όσον αφορά τα Κράτη-Μέλη. στη Σύμβαση της Βιέννης την 24ηΑπριλίου 1963 για τις προξενικές σχέσεις.
Άρθρο 2
1.Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να καταστεί σαφές στιςαρχές του κράτους υποδοχής και στους επισκέπτες ότι υπάρχουν διαφορετικές και ξεχωριστές διπλωματικές αποστολές μέσα στα κτίρια.
2.Προς το σκοπό αυτόν κάθε αποστολή θα έχει έξω από τα κτίρια τησημαία και τοπ έμβλημα της ώστε να είναι σαφώς ορατά από τις αρχές τουκράτους υποδοχής και τους επισκέπτες.
Άρθρο 3
Τα κτίρια όπου φιλοξενούνται τα συστεγαζόμενα γραφεία όλων τωνσυμμετεχόντων εταίρων, περιλαμβανομένων των κοινών υπηρεσιών υποδομής,θα ανεγερθούν στα οικόπεδα που παρέχει στους συμμετέχοντες εταίροι ηΚυβέρνηση της Νιγηρίας, όπως σημειώνονται στο χάρτη (συνημμένοπαράρτημα). Επειδή υπάρχουν ήδη μεμονωμένα μισθωτήρια με τη ΝιγηριανήΚυβέρνηση και έχει επέλθει κατ’ ακολουθία χωρισμό σε οικόπεδα για τηναποκλειστική χρήση κάθε συμμετέχοντος οι συμμετέχοντες εταίροιεξουσιοδοτούν την Επιτροπή ως συντονιστή του σχεδίου επι ονόματος τωνάλλων συμμετεχόντων εταίρων και σε στενή επαφή μαζί τους, ναδιαπραγματευθεί με τις Νιγηριανές αρχές συνολική συμφωνίας η οποία θακαλύπτει όλους τους συμμετέχοντες για την κοινή χρήση των οικοπέδωνπροκατασκευή κτιριακού συγκροτήματος με τα χαρακτηριστικό και τιςνομικές συνθήκες που προβλέπονται στα κατωτέρω άρθρα.
Άρθρο 4
Το κτιριακό συγκρότημα θα διαιρείται στα εξής τρία σε χωριστά μέρη(χώρους):
α) Τα μέρη του κτιριακού συγκροτήματος προς αποκλειστική χρήσηενός συμμετέχοντος εταίρου (ιδιωτικοί χώροι).
β) τα μέρη του κτιριακού συγκροτήματος προς χρήση όλων τωνσυμμετεχόντων εταίρων, π.χ. κοινές υπηρεσίες υποδομής, χώροιαναψυχής κ.λπ. (κοινοί χώροι)
γ) τα μέρη του κτιριακού συγκροτήματος προς χρήση όλων τωνσυμμετεχόντων εταίρων είναι προσιτά στους επισκέπτες (δημόσιοι χώροι).
Άρθρο 5
Κάθε συμμετέχων εταίρος θα είναι ο μόνος κύριος των ιδιωτικών χώρωντου στο κτιριακό συγκρότημα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπογράφει κάθεσυμμετέχωνεταίρος με τις Νιγηριανές Αρχές.Η κυριότητα των μερών του κτιριακού συγκροτήματος που αποτελούν τουςκοινούς και δημόσιους χώρους θα λάβει μορφή συνιδιοκτησίας.
Άρθρο 6
`Όλοι οι συμμετέχοντες εταίροι θα συντονίσουν τη στάση τους έναντιτου κράτους υποδοχής, όσον αφορά τα θέματα που ανακύπτουν από τησυστέγαση.
α) Ο αρχηγός της αποστολής ενός εκάστου συμμετέχοντος εταίρουεξουσιοδοτείται να ζητά την επέμβαση του κράτους υποδοχής στα κτίριαόσον αφορά τους κοινούς και δημόσιους χώρους που προβλέπονται στο άρθρο4, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης ζημίας που απαιτεί άμεσαπροστατευτικά μέτρα.
β) Ωστόσο όσον αφορά τους ιδιωτικούς χώρους, την ευθύνη για τηναίτηση επέμβαση του κράτους υποδοχής στα κτίρια της αποστολής θα τηνέχει μόνο ο αντίστοιχος αρχηγός αποστολής.
γ) Οι συμμετέχοντες στο διπλωματικά συγκρότημα θα καθορίσουν τουςκανόνες οι οποίοι θα καλύπτουν τα εξής σημεία: εσωτερικό κανονισμό τουδιπλωματικού συγκροτήματος (περιλαμβανομένων των κανόνων για τηνασφάλεια των διαφόρων χώρων, τη διαχείριση των εγκαταστάσεων και τιςεπικοινωνίες), δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμμετεχόντων εταίρων καικανονισμό διαδικασίας της συνέλευσης των ιδιοκτητών, καθώς και διορισμόδιαχειριστή για τους κοινούς χώρους και τις κοινές υπηρεσίες. Οι ενλόγω εσωτερικοί κανονισμοί θα ισχύουν για το σύνολο των κτιριακώνεγκαταστάσεων.
Άρθρο 7
Κάθε Κράτος-Μέλος του σχεδίου, καθώς και η Επιτροπή, θα αποφασίζει,εφόσον χρειάζεται, για την άρση της ασυλίας των μελών του προσωπικούτου και θα διαβιβάζει προς τούτο τις αναγκαίες οδηγίες στον αντίστοιχοαρχηγό αποστολής.
Άρθρο 8
l. Όλο το προσωπικό που εργάζεται στις αποστολές της Ε.Ε. και ταπροστάτευόμενα μέλη των οικογενειών τους μπορούν να έχουν πρόσβαση σεόλες τις υγειονομικές και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που διατίθενται για τις αποστολές Ε.Ε. στην Αμπούτζα, με την επιφύλαξη τωνκατευθυντηρίων γραμμών που ισχύουν για κάθε νοσοκομείο.
2. Σε περίπτωση που το ιατρικό προσωπικό της Επιτροπής ή των Κρατών Μελών επισκεφθεί την Αμπούτζα, όλα τα μέλη των αποστολών καιτα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους μπορούν να έχουν πρόσβασηστις υπηρεσίες τους.
Άρθρο 9
1. Οι αποστολές θα συνεργάζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,όπου αυτό κρίνεται ενδεδειγμένο, καθώς και στη διοίκηση των Γραφείων τους. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται επί τόπου μπορεί, όταν αυτάκρίνεται πρέπον και εφικτό, να εργάζεται για δύο ή περισσότερεςαποστολές μαζί.
2. Ιδιαίτερα, η συνεργασία θα εκτείνεται, ει δυνατόν στους εξήςτομείς: κοινοί διακανονισμοί για τη χρησιμοποίηση υπηρεσιών υποδομής,όπως: Γραμματεία, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, επικοινωνίες υπηρεσίεςδιπλωματικών σάκων, διακανονισμός προμηθειών και συντήρησης
Άρθρο 10
Όλοι οι συμμετέχοντες εταίροι συμφωνούν να ενεργεί η Επιτροπή ωςσυντονιστής σχεδίου. Υπ` αυτή την ιδιότητά που η Επιτροπή, εξ ονόματοςτων άλλων συμμετεχόντων εταίρων και σε στενή επαφή μαζί τους.
-εκπονεί τις προδιαγραφές του όλου συγκροτήματος συμπεριλαμβανομένηςτην οικονομική εκτίμηση του σχεδίου ,
-προετοιμάζει, συντονίζει και διοργανώνει τον αρχιτεκτονικόδιαγωνισμό,
-προετοιμάζει, συντονίζει και διοργανώνει την πρόσκληση προςυποβολή προσφορών για την κατασκευή του συγκροτήματος των γραφείων,
-επιβλέπει το σχεδιασμό και την εκτέλεση της κατασκευής του συγκροτήματος,
-εκπροσωπεί όλους τους συμμετέχοντες εταίρους σε στενή επαφή μετους ορισμένους για τον σκοπό αυτόν αντιπροσώπους τους στιςδιαπραγματεύσεις με το κράτος υποδοχής, τους εργολήπτες και άλλους,
-συνάπτει τις απαραίτητες συμβάσεις.
Κατά τη διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την πρόσκλησηπρος υποβολή προσφορών, η Επιτροπή θα ενεργεί σύμφωνα με τουςκανονισμούς που ισχύουν σε όλα το επίσημα κατασκευαστικά σχέδια τηςΕπιτροπής.
Άρθρο 11
Η Επιτροπή, υπό την ιδιότητά της ως συντονιστής του σχεδίου εξουσιοδοτείται:
-να αναλάβει αρχιτεκτονικές μελέτες σκοπιμότητας μελέτες για τοαρχικό κόστος και τις εξελίξεις των σχεδίων ,
-να προβεί σε μια συμφωνία για όλες τις πλευρές του κοινού σχεδίου μετις Νιγηριανές αρχές. Προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε όλα ταμέτρα τα οποία ενδεχομένως θα Χρειασθεί να λάβει η Επιτροπής οισυμμετέχοντες εταίροι έχουν πλήρες δικαίωμα να ορίσουν, με κοινήσυναίνεση, το πολύ τρεις αντιπροσώπους, τους οποίους θα επιλέξουνμεταξύ τους και οι οποίοι θα διαθέτουν το αρμόδιον προς τις περιστάσειςεπίπεδο, προκειμένου να συνοδεύουν την Επιτροπή και να υποστηρίζουν τακοινά συμφέροντα τα οποία θα εκπροσωπούν.
Βάσει των αποτελεσμάτων των προπαρασκευαστικών ενεργειών πουαναλαμβάνει η Επιτροπή, θα συναφθεί Πρόσθετο Μνημόνιο Συμφωνία απόόλους τους συμμετέχοντες εταίρους, το οποίο θα καλύπτει τα λεπτομερή σχέδια του κτιρίου, την κατανομή του κόστους και τα επιμέρουςέννομα συμφέροντα των συμμετεχόντων εταίρων στα κτίρια κατά τηνπεράτωση του σχεδίου.
Κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων του σχεδίου, η Επιτροπή θασυνεργάζεται στενά με όλους τους συμμετέχοντες εταίρους για ναεξασφαλίσει άτι το σχέδιο εκτελείται σύμφωνα με τα συμφέροντα και τιςαπαιτήσεις τους.
Προς το σκοπό αυτόν, συνιστάται μόνιμη διευθύνουσα Επιτροπή για το συντονισμόκαι τον έλεγχο του σχεδίου. `Όλοι οι συμμετέχοντες εταίροιθα εκπροσωπούνται σε αυτή την Επιτροπή Πρόεδρου θα είναι ο αρμόδιοςαντιπρόσωπος της Επιτροπής ως συντονιστής του σχεδίου. Η Επιτροπή θασυνέρχεται σε τακτά διαστήματα στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος θα υποβάλειτακτική έκθεση προόδου στην Ομάδα Εργασίας Διοικητικών Υποθέσεων`.
Άρθρο 12
Το σχέδιο χρηματοδοτείται άμεσα, αφού εγκριθεί το Πρόσθετο Μνημόνιοσυμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 11 με συνεισφορές των συμμετεχόντων εταίρων ανάλογα με το μερίδιο του σχεδίου που αποδίδεται σε κάθεεταίρο. Η συνεισφορά της Επιτροπής θα καταβληθεί από την κατάλληλη γραμμή του προϋπολογισμού.
Το κόστος προετοιμασίας του σχεδίου (φάση 1) θα καταβάλει η Επιτροπήαπό τις πιστώσεις διοικητικής λειτουργίας της. Το κόστος αυτό εκτιμάταισε 140.000 ΕCU. Εάν εκτελεστεί το σχέδιο το κόστος αυτό θα καλυφθεί από συνεισφορές όλων των συμμετεχόντων εταίρων, ανάλογα με το ιδιωτικό μερίδιό τους στο σχέδιο.
Άρθρο 13
Όλοι οι συμμετέχοντες εταίροι εγγυώνται, αφού εγκριθεί το ΜνημόνιοΣυμφωνίας, το οποίο θα καλύπτει τα λεπτομερή σχέδια του κτιρίου, τηνκατανομή του κόστους κ.λπ., όπως αναφέρεται στο άρθρο 11, την καταβολήτου συνολικού τους κόστους. Το συνολικό κόστος για κάθε εταίροσυνιστάται στα εξής.
α) το πλήρες κόστος για το ιδιωτικό μέρος κάθε εταίρου στο σχέδιο και
β) το μερίδιο κάθε εταίρου από το κόστος για τους κοινούς καιδημόσιους χώρους το οποίο υπολογίζεται με την ίδια αναλογία με τομερίδιο του επί του αθροίσματος των ιδιωτικών χώρων.
Άρθρο 14
Η Επιτροπή, υπό την ιδιάτητά της ως συντονιστής του σχεδίου, θαεκτελεί όλες τις πληρωμές προς τρίτους, σύμφωνα με την εξής διαδικασία:
α)πληρωμές σχετικές με το μέρος του σχεδίου που αφορά οποιονδήποτεεπί μέρους συμμετέχοντα εταίρο θα εκτελούνται από την Επιτροπή προς τονπιστωτή, μόνον αφού ο εν λόγω συμμετέχων εταίρος δεχθεί τις οικονομικέςυποχρεώσεις του και καταβάλει τη σχετική πληρωμή στην Επιτροπή στιςΒρυξέλλες,
β) πληρωμές προς κάλυψη των δαπανών των κοινών και δημόσιων χώρων θαεκτελούνται από την Επιτροπή προς τον πιστωτή, μόνον αφού όλοι οισυμμετέχοντες εταίροι δεχθούν την εν λόγω οικονομική υποχρέωση καικαταβάλουν το αντίστοιχο μερίδιο του στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες,
γ) σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή των προπληρωμήπιστώσεων, ο ενδιαφερόμενος συμμετέχων εταίρος πρέπει να καταβάλει τους τυχόν τόκους υπερημερίας, καθώς και κάθε άλλη ποινή που προβλέπεται κατ` εφαρμογή των συμβάσεων.
Άρθρο 15
1. Αν ένας εταίρος αποφασίσει να αποσυρθεί από το σχέδιο, μηυπογράφοντος το Πρόσθετο Μνημόνιο Συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο11, οι όροι του παρόντος Μνημονίου Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων τωνχρηματοδοτικών υποχρεώσεων που αναφέρονται στα άρθρα 12 και 13, θαπάψουν να ισχύουν για τον αποσυρόμενο εταίρο.
2. Σε περίπτωση που ένας εταίρος υποχρεωθεί να αποσυρθεί από τοσχέδιο, έπειτα από την έναρξη ισχύος του Πρόσθετου Μνημονίου Συμφωνίαςπου αναφέρεται στο άρθρο 11, ισχύουν οι εξής κανόνες:
α) εάν η απόφαση αυτή συνεπάγεται την εκκένωση των Γραφείων, οαποσυρόμενος εταίρος οφείλει να προσφέρει τους σχετικούς χώρους σε ένανή περισσότερους άλλους εταίρους στο σχέδιο προπώληση ή μίσθωση,
β) εάν κανένας άλλος συμμετέχων εταίρος δεν ενδιαφέρεται να αγοράσειή να ενοικιάσει το σχετικό χώρο ο αποσυρόμενος εταίρος μπορεί να τονπροσφέρει σε άλλο μη συμμετέχον Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής `Ένωσης ήμε τη συγκατάθεση των άλλων συμμετεχόντων εταίρων, σε κράτη τα οποίαέχουν υποβάλει αίτηση για να γίνουν Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής `Ένωσης και με τα οποία η `Ένωση έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις οι οποίεςπροχωρούν με στόχο την προσχώρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σεπερίπτωση αποδοχής, γίνονται εταίροι στο σχέδιο
γ) εάν δεν ισχύει ούτε περίπτωση α` ούτε η περίπτωση β., η χρήση τουσχετικού χώρου αποφασίζεται από κοινού.
Άρθρο 16
Το παρόν Υπόμνημα Συμφωνίας θα αρχίσει να ισχύει ένα(l) μήνα μετά τηνυπογραφή του από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους και εφόσον οιΥπουργοί Εξωτερικών του Βασιλείου του Βελγίου, του Βασιλείου τηςΔανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τη Γερμανίας, της ΕλληνικήςΔημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηςΙρλανδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, τηςΠορτογαλικής Δημοκρατίας και η Επιτροπή ενημερώσουν το Θεματοφύλακα ότιέχουν εκπληρωθεί οι αντίστοιχες απαιτήσεις τους για την εν λόγω έναρξηισχύος.
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως και του Μνημονίου Συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 16 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεωςκαι την εκτέλεσή ταυ ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 1995
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΛΕΞ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΛ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓ.ΡΩΜΑΙΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα 20Νοεμβρίου 1995
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩ.Α.ΠΟΤΤΑΚΗΣ