ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.2452 ΦΕΚ Α’283 /31.12.1996
Ρύθμιση θεμάτων προσφύγων κατά τροποποίηση των διατάξεων του Ν.1975/1991 και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Το άρθρο 24 του ν.1975/1991 (ΦΕΚ 184 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
`Άρθρο 24
Αναγνώριση και περίθαλψη προσφύγων
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται:
α. Η διαδικασία (κανονική και ταχύρρυθμη) εξέτασης αίτησης αλλοδαπού για την αναγνώρισή του ως πρόσφυγα και την παροχή ασύλου, ανάκλησης της αναγνώρισης, ως και απέλασης πρόσφυγα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Σύμβαση της Γενεύης της 28.7.1951, που κυρώθηκε με το ν.δ. 3989/1959 (ΦΕΚ 209 Α`) και στο Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης της 31.1.1967 που κυρώθηκε με τον α.ν. 389/1968 (ΦΕΚ 125 Α`).
β. Ο τρόπος συνεργασίας και ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του Ο.Η.Ε., στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα άρ8ρα 35 και 36 της Σύμβασης της Γενεύης του 1951.
γ. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έγκρισης της εισόδου και παραμονής των προστατευόμενων μελών της οικογένειας αναγνωρισμένου πρόσφυγα, στο πλαίσιο της οικογενειακής συνένωσης.
δ. Ο τύπος και το περιεχόμενο του ταξιδιωτικού εγγράφου, που εκδίδεται κατ` εφαρμογή των άρθρων 11 και 13 της Σύμβασης του Δουβλίνου της 15ης Ιουνίου 1990 “Περί καθορισμού του κράτους μέλους, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου που υποβάλλεται σ` ένα από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής `Ένωσης”, που κυρώθηκε με το ν.1996/1991 (ΦΕΚ 196 Α`).
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης, εντός προθεσμίας ενός (l) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται:
α. Η ίδρυση, διοικητική υπαγωγή, στελέχωση και λειτουργία Κέντρων Προσωρινής Διαμονής των αιτούντων να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες αλλοδαπών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 32 του Ν.2646/1998 (Α 236)
β. Η διοικητική υπαγωγή, στελέχωση και λειτουργία του υφιστάμενου στο Λαύριο Αττικής Κέντρου Προσφύγων.
Η λειτουργία του Κέντρου Λαυρίου, καθώς και νέων Κέντρων δύναται να ανατίθεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφύγων, τα οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας με ίδιο προσωπικό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 32του Ν.2646/1998 (Α 236)
γ. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής και κοινωνικής συνδρομής σε άτομα, που έχουν αναγνωρισθεί από την αρμόδια Ελληνική Αρχή ως πρόσφυγες ή έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση ή τους έχει επιτραπεί η προσωρινή διαμονή, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 25 του παρόντος νόμου, προς αντιμετώπιση επειγουσών και σοβαρών καταστάσεων ανάγκης.
3. Με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης καθορίζεται ο τρόπος εισαγωγής και ο χρόνος παραμονής στα κέντρα της προηγούμενης παραγράφου των αλλοδαπών που ζητούν να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες, κα8ώς και κάθε άλλο συναφές θέμα.
4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δημόσιας Τάξης, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος νόμουκαθορίζονται:
α. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής άδειας εργασίας ή άλλης βοήθειας για την επαγγελματική αποκατάσταση των αναγνωριζόμενων ως προσφύγων από τις Αρχές της χώρας μας.
β. Οι όροι με τους οποίους δύνανται να απασχοληθούν προσωρινά για κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών, οι κατά το άρθρο 25 παρ. 1 του παρόντος αιτούμενοι την αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες αλλοδαποί κατά το στάδιο εξέτασης της σχετικής αίτησης, κα8ώς και οι κατ` εφαρμογή της παρ. 4 του ίδιου άρθρου προσωρινά διαμένοντες αλλοδαποί.
5. Οι δαπάνες που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, κα8ώς και της παρ. 6 του άρθρου 25 του παρόντος νόμου βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Άρθρο 2
Το άρθρο 25 του ν.1975/1991 (ΦΕΚ 184 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 25
Διαδικασία αναγνώρισης προσφύγων
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της Σύμβασης του Δουβλίνου της 15.6.1990, που κυρώ8ηκε με το ν. 1996/1991 (ΦΕΚ 198 Α`), καθώς και των άλλων διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, ο αλλοδαπός που βρίσκεται καθ` οιονδήποτε τρόπο στο Ελληνικό έδαφος, αναγνωρίζεται ύστερα από αίτησή του ως πρόσφυγας και του παρέχεται άσυλο, εφόσον στα πρόσωπό του συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου lΑ της από 28.7.1951 Διεθνούς Σύμβασης της Γενεύης “περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων” (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 209 Α`), όπως τροποποιήθηκε με το από 31.1.1967 Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης (α.ν. 389/1988, ΦΕΚ 125 Α`).
2. Κατά προτεραιότητα και με ταχύρρυθμη διαδικασία εξετάζεται κατ` ουσία αίτηση ασύλου που:
α. Είναι προδήλως αβάσιμη, οι δε περί διώξεων ισχυρισμοί του αιτούντος είναι σαφώς ανυπόστατοι, δόλιοι ή καταχρηστικοί των διαδικασιών ταυ ασύλου.
β. Ο αιτών προέρχεται από τρίτη ασφαλή χώρα υποδοχής, στο έδαφος της οποίας δεν κινδυνεύει να διωχ8εί για κάποιον από τους προβλεπόμενους στην προαναφερόμενη Σύμβαση λόγους, ούτε να επαναπροωθηθεί στη χώρα υπηκοότητάς του ή συνήθους διαμονής του.
3. Με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου εξετάζεται και η αίτηση ασύλου που υποβάλλεται από αλλοδαπό κατά την άφιξή του σε σημείο εισόδου λιμένος ή αερολιμένος. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών παραμένει στη ζώνη αναμονής καθ` όλο το χρόνο εξέτασης της αιτήσεώς του, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες. Ως ζώνη αναμονής θεωρείται ο χώρος που εκτείνεται από το σημείο επιβίβασης και αποβίβασης, μέχρι το σημείο του διαβατηριακού ελέγχου. Στην εν λόγω ζώνη επιτρέπεται η πρόσβαση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες.
Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης ή Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών δύναται να καθορίζεται αντίστοιχα εντός λιμένων ή αερολιμένων και άλλος κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία των αιτουμένων άσυλο. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης δύναται να καθορίζονται ως χώροι φιλοξενίας των αιτουμένων άσυλο και άλλοι κατάλληλοι χώροι που βρίσκονται εκτός λιμένων ή αερολιμένων.
4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ιδίως για ανθρωπιστικούς λόγους, να εγκρίνει την προσωρινή διαμονή αλλοδαπού, του οποίου έχει απορριφθεί αίτηση για την αναγνώρισή του ως πρόσφυγα, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η αναχώρησή του από τη χώρα.
5. Η διαμονή αλλοδαπού, κατά το χρόνο εξέτασης της αίτησης για την αναγνώρισή του ως πρόσφυγα, καθώς και η διαμονή που εγκρίνεται μετά την απόρριψή της αίτησης αναγνώρισης, είναι προσωρινές και διέπονται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δημόσιας Τάξης καθορίζεται το ειδικό καθεστώς προσωρινής προστασίας συγκεκριμένης κατηγορίας αλλοδαπών που καταφεύγουν στο Ελληνικό έδαφος για λόγους ανωτέρας βίας. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία υποδοχής των εν λόγω ατόμων, ως και παροχής σ` αυτά ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ή άλλης βοήθειας προς κάλυψή των άμεσων βιοτικών αναγκών τους.
Άρθρο 3
1. Η παράγραφος 6 του άρ8ρου 27 του ν.1975/1991 αντικαθίσταται ως εξής:
“6. Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας δύναται για λόγος δημόσιου συμφέροντος και εφόσον ο υπό απέλαση εκ των εν γένει περιστάσεων κρίνεται ύποπτος φυγής ή επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη, να διατάσσεται η κράτησή του μέχρις ότου καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή του από το Ελληνικό έδαφος.
Αν ο αλλοδαπός ασκήσει την κατά την παρ. 4 του παρόντος άρθρου προσφυγή, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης αποφαίνεται και για την κράτησή του που έχει ενδεχόμενα διαταχθεί”.
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 28 του ν.1975/1991 αντικαθίσταται ως εξής:
2. Είναι μητέρα ημεδαπού ανηλίκου με τον οποίο συγκατοικεί και διατρέφει ή γονέας ημεδαπού ανηλίκου, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα, εκτός αν τα πρόσωπα αυτά κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια ή κρατική ασφάλεια της χώρας, οπότε απελαύνονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης”.
3. Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 7 του άρθρου 33 του ν.1975/1991 καταργούνται.
Άρθρο 4
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993
1. Η παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 2168/1993 (ΦΕΚ 147 Α`) καταργείται και η περίπτωση γ` της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
“γ. Για τα λοιπά είδη, από δημόσια υπηρεσία ή εποπτευόμενο από το κράτος φορέα, που καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εθνικής `Άμυναςκοι Δημόσιας Τάξης. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος καιη διαδικασία διενέργειας των ελέγχων και η τύχη των ακατάλληλων δειγμάτων”.
2. Η παράγραφος του άρθρου 29 του ίδιου ως άνω νόμου, όπως προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2334/1995 (ΦΕΚ 184 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, η οποία έληξε την 26.6.1996, παρατείνεται μέχρι την 31.8.1997”.
3. Στις χορηγούμενες από τις αστυνομικές υπηρεσίες άδειες, πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2168/1993 (ΦΕΚ 147 Α`) και του ν. 456/1976 (ΦΕΚ 277 Α`), επικολλάται ένσημο Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 38 του ν.1884/1990 (ΦΕΚ 81 Α`), κα8ώς και ένσημο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το ύψος του οποίου καθορίζεται σε ποσοστό 20% επί των εκάστοτε προβλεπόμενων, για τις ανωτέρω πράξεις, τελών χαρτοσήμου.
Άρθρο 5
Τροποποίηση συμπλήρωση οργανικώνδιατάξεων Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
1. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού σε θέματα εκπαίδευσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Έργα του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου είναι η μελέτη και επεξεργασία των γενικών κατευθύνσεων της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του προσωπικού του Υπουργείου και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών μεθόδων και προγραμμάτων επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού και μέσων.
Στο ανωτέρω Συμβούλιο συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίων, ένας εκπρόσωποςτου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι γιαθέματα εκπαίδευσης. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ρυθμίζονται ταθέματα που αφορούν τη συγκρότηση, τον τρόπο λειτουργίας του και λήψης τωναποφάσεών του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τηνπαρ.2 άρθρ.6 Ν.3181/2003,ΦΕΚ Α 218/10.9.2003.
Η γραμματειακή εξυπηρέτηση του ανωτέρω συμβουλίου γίνεται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ορίζονται ονομαστικά τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου, ένας εκ των οποίων ορίζεται ως πρόεδρος. Τα προερχόμενα από τα Α.Ε.Ι. και Παιδαγωγικό ινστιτούτο μέλη προτείνονται από τους αντίστοιχους φορείς.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης δικαιούνται αποζημίωσης, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.
2. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δύναται νασυνιστώνται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης:
α. Ειδικές επιτροπές για τη μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων επί ειδικότερων θεμάτωναρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, συμπεριλαμβανομένων επιτροπών για τηναξιολόγηση προτάσεων και εν γένει τη διαχείριση, εκτέλεση και παρακολούθηση ευρωπαϊκώνπρογραμμάτων, από δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,εμπειρογνώμονες και δικηγόρους, εν ενεργεία ή μη, υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπουργείουΔημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή άλλων υπουργείων ή φορέων του Δημοσίου, ή άλλαπρόσωπα, τα οποία διαθέτουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες γνώσεις ή εμπειρία. Με την ίδιααπόφαση δύνανται να ορίζονται εισηγητές από τα μέλη των ως άνω επιτροπών ή απόυπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και γραμματείς αυτών. Σε περίπτωση που οι ως άνω επιτροπές έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη, επεξεργασία, εισήγησηκαι νομική υποστήριξη διαχείρισης και λήψης μέτρων επί θεμάτων αρμοδιότητας του ΥπουργείουΔημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δύναται να προεδρεύει μέλος του Νομικού Συμβουλίουτου Κράτους, το οποίο ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Προέδρου του ΝομικούΣυμβουλίου του Κράτους, με τη συμμετοχή ως μελών υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπουργείουΔημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή άλλων Υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών, ελεγκτικώνή άλλων φορέων και Σωμάτων του Δημοσίου, οπότε συνυπογράφει ο κατά περίπτωση αρμόδιοςΥπουργός. Με την ίδια απόφαση ορίζονται εισηγητές από τα μέλη των επιτροπών ή απόυπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και γραμματέας αυτών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.1 του άρθρου 10 του Ν.4229/2014 (ΦΕΚ Α8 10.1.2014)
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 110 παρ.6α`Ν.4172/2013,ΦΕΚ Α 167/23.7.2013.
β. Μόνιμη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές από δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόρους, εν ενεργεία ή όχι, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Καθήκοντα γραμματέων σε καθεμία από τις επιτροπές αυτές ανατίθενται με την ίδια απόφαση στο προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναπληρούμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μπορεί να προεδρεύει στη Μόνιμη και στις άλλες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που λειτουργούν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Η συμμετοχή στις ανωτέρω επιτροπές προτείνεται, των μεν δικαστικών λειτουργών κατά τις διατάξεις του οργανισμού Δικαστηρίων, των δε μελών του διδακτικού προσωπικού Α.Ε.Ι. από τα οικεία Εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στους προέδρους, τα μέλη και τους γραμματείς των ανωτέρω επιτροπών καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών οικονομικών και Δημόσιας Τάξης κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 18 του ν. 1505/1984 και 8 του ν. 1810/1988.
3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 7 του ν.1339/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητος, σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, συνεπεία τραυματισμού, αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, ο σύζυγος ή ένα τέκνο αυτού προσλαμβάνεται, κατόπιν αιτήσεώς του, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως διοικητικός υπάλληλος ή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανάλογα με τα προσόντα του, κατ` εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων και ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, επιφυλασσομένων των διατάξεων περί κωλυμάτων διορισμού (άρθρο 21 έως 23 του π.δ/τος 611/1977). Αν οι κατά τα ανωτέρω αποβιούντες ή καθιστάμενοι ανίκανοι δεν έχουν σύζυγο ή τέκνα, το δικαίωμα διορισμού παρέχεται κατά προτεραιότητα σε έναν από τους γονείς ή μία [άγαμη] αδελφή ή έναν αδελφό αυτών. Η αίτηση για πρόσληψη των δικαιούμενων προσώπων υποβάλλεται “μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ετών” από την απόκτηση των απαραίτητων προσόντων διορισμού τους σε οποιαδήποτε θέση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.6 του άρθρου 9 του Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 7324.3.2014)
Της ως άνω προστασίας και μόνο για την ή το σύζυγο ή ένα τέκνο απολαμβάνουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και τα μέλη της οικογένειας των πολιτών που τραυματίζονται θανάσιμα ή καθίστανται ανίκανοι σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξαιτίας της ενεργούς συμμετοχής τους στην καταδίωξη ή σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων. Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών διαπιστώνεται με `Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ενεργείται μετά την υποβολή αιτήματος πρόσληψης.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από 1.1.1978. Για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές και συνέβησαν πριν τη δημοσίευση της παρούσας διάταξης, η ως άνω 2ετής προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της.”
Σχετικό: παρ. 18 άρθρ.4 Ν2343/1995
4. Η παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.1481/1984 (ΦΕΚ 153 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Οι παραβάτες των διατάξεων των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών και χρηματική ποινή, εάν η παράβαση δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.”
5. Η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 1481/1984 καταργείται.
6. Η διάταξη του εδαφίου ε` της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 2346/1995 (ΦΕΚ 220 Α`) εφαρμόζεται και για τις συζύγους των Αρχηγών Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.
Άρθρο 6
Κατανομή πόρων στα Ασφαλιστικά Ταμείατου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας
1. Η συνολική κράτηση, υπέρ των δικαιούχων φορέων ασφάλισης του αστυνομικού προσωπικού, που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1167/1981 (ΦΕΚ 161 Α`), του ν.1169/1981 (ΦΕΚ 160 Α`) του π.δ/τος 10-5/ 20.7.1926 (ΦΕΚ 241 Α`) και του π.δ/τος 422/1981 (ΦΕΚ 114 Α`), επί των κάθε φύσεως λειτουργικών δαπανών, από προμήθειες της Ελληνικής Αστυνομίας και επί των δαπανών για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση κτιρίων γενικά, καθορίζεται σε ποσοστό 6,4%, το οποίο κατανέμεται ως ακολούθως:
α. Υπέρ Τ.Α.Α.Χ. ποσοστό 0,68%.β. Υπέρ Τ.Α.Ο.Χ. ποσοστό 2,04%.γ. Υπέρ Μ.Τ.Σ. ποσοστό 2,72%.δ. Υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. ποσοστό 0,96%.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το Ν. 4254 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014) ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΑ.3 περ.2Α ιζ.”
2. Το καθαρό προϊόν από την εκποίηση του άχρηστου υλικού της Ελληνικής Αστυνομίας κατανέμεται ως ακολούθως στα δικαιούχα ταμεία:
α. Υπέρ Τ.Α.Α.Χ. ποσοστά 13,60%.β. Υπέρ Τ.Α.Ο.Χ. ποσοστό 54,40%.γ. Υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. ποσοστό 32%.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το Ν. 4254 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014) ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΑ.3 περ.2Α ιζ.”
Άρθρο 7
Η ακροτελεύτια διάταξη του άρθρου 1, του ν. 2298/1995 (ΦΕΚ 62 Α`), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν. 2335/1995 (ΦΕΚ 185 Α`), και το άρ8ρο 28 του ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α`), τροποποιείται ως εξής: “Οι διατάξεις του άρθρου τούτου εφαρμόζονται από την 16η Σεπτεμβρίου 1997 και εφεξής.”
Άρθρο 8
1. Η παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 1867/1989 (ΦΕΚ 227 Α`) “προσωπική κράτηση κατ` εφαρμογήν των διατάξεων του Κώδικος Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων και άλλες διατάξεις” τροποποιείται ως εξής:
“3. Το Σ.Α.Ε. συγκαλείται τακτικά μία φορά κάθε δύο χρόνια από το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και έκτακτα από το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ή τα 2/3 των μελών του Σ.Α.Ε., αν προκύψουν εξαιρετικοί λόγοι σχετικοί με τα εθνικά θέματα και τα συμφέροντα των αποδήμων Ελλήνων”.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το α. 9 του Νόμου 3480/2006ΦΕΚ Α 161/2-8-2006.
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του π.δ/τος 196/1995 (ΦΕΚ 195 Α`) καταργείται.
3. Η διάταξη αυτή ισχύει από 1.12.1996.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το α. 9 του Νόμου 3480/2006ΦΕΚ Α 161/2-8-2006.
Άρθρο 9
1. Παρατείνεται η προθεσμία του προεδρικού διατάγματος για τον οργανισμό του ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού από τότε που έληξε μέχρι την 31 Ιουλίου 1997.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών παρατείνεται η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος και πληρούνται οι εκάστοτε κενές θέσεις των μελών του.
Άρθρο 10
Παράταση εκτέλεσης προϋπολογισμού
Στο άρθρο 4 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α`) προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:”Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής `Ένωσης, δύναται με απόφαση του Υπουργού των οικονομικών, η οποία εκδίδεται εντός του β` τετραμήνου του έτους, να παρατείνεται η εκτέλεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού του ιδίου οικονομικού έτους: α) ένα μήνα, για την είσπραξη των μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους βεβαιωθέντων εσόδων και β) δύο μήνες για την πληρωμή εξόδων, οι σχετικές υποχρεώσεις των οποίων έχουν αναληφθεί μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους. Ειδικά για το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 1996 η ανωτέρω απόφαση παράτασης της εκτέλεσής του μπορεί να εκδοθεί μέχρι τη λήξη του έτους.”
Άρθρο 11
Η κατά το άρθρο 40 παρ. 1 του ν.2257/1994 (ΦΕΚ 197 Α`) θητεία των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. λήγει μετά παρέλευση δύο (2) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της, κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 2414/1996 (ΦΕΚ 135 Α`), κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία προσαρμόζεται το καταστατικό του Ο.Τ.Ε. προς τις διατάξεις του.
Άρθρο 12
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του κράτους.
Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 1996
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠ.-ΑΘ.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΙΑΝ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΙΛΤ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΩΝ.ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΥΑΓ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡ.ΡΩΜΑΙΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΑΠΛ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΑΡ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 1996
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ