ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2485 ΦΕΚ Α` 76/16.5.1997
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας σχετικά μετους όρους παροχής υποτροφιών σε σπουδαστές τηςΔημοκρατίας της Μολδαβίας για φοίτηση σεελληνικές στρατιωτικές σχολές.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρ8ρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τηςΕλληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας τηςΜολδαβίας σχετικά με τους όρους παροχής υποτροφιών σε σπουδαστές τηςΔημοκρατίας της Μολδαβίας για φοίτηση σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές,που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου 1995, της οποίας τοκείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΆΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και τοΥπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας συμφωνούν καιαποδέχονται τους όρους για την παροχή υποτροφιών σε Μολδαβούς φοιτητέςγια τη φοίτηση σε Ανώτατο Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καιΣτρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, που ανήκουν στο Ελληνικό ΥπουργείοΕθνικής Άμυνας για την προώθηση των σχέσεων δύο χωρών στον τομέα τηςστρατιωτικής συνεργασίας, όπως παρακάτω:
ΆΡΘΡΟ Ι
Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
1. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) με 4ετή φοίτηση γιαΑξιωματικούς του Στρατού Ξηράς.
2. Σχολή Ικάρων (Σ.Ι.) με 4ετή φοίτηση, για Αξιωματικούς ΠολεμικήςΑεροπορίας, Ιπτάμενους και Μηχανικούς.
3. Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.),γιαΑξιωματικούς υγειονομικούς, οικονομικούς και στρατολόγους. Η φοίτησηείναι 6 χρόνια για τους γιατρούς, 5 χρόνια για οδοντιάτρους καικτηνιάτρους και 4 χρόνια για τους φαρμακοποιούς, οικονομικούς καιστρατολόγους.
ΆΡΘΡΟ II
Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών
1. Σχολή Μονίμων Υποξιωματικών (Σ.Μ.Υ.) διετούς φοιτήσεως γιαΜόνιμους Υπαξιωματικούς του Στρατού Ξηράς.
2. Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Τ.Υ.Α.) διετούςφοιτήσεως, για Μόνιμους Υποξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΆΡΘΡΟ ΙII
Προβλεπόμενες ειδικότητες
1. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.)
α. Οι σπουδαστές αποφοιτούν με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού καικατανέμονται σε ΟΠΛΑ (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό,Διαβάσεις) και ΣΩΜΑΤΑ (Τεχνικό, Εφοδιασμού Μεταφορών, Υλικού Πολέμου).Η εκπαίδευση στη Σχολή για τους σπουδαστές Όπλων και Σωμάτων είναικοινή. Μετά την αποφοίτησή τους, παρακολουθούν για ένα περίπου χρόνο τοΣχολείο Εφαρμογής του Όπλου ή Σώματος, όπου εξειδικεύονται στακαθήκοντα που θα αναλάβουν στις Μονάδες.
β. Οι σπουδαστές της Μολδαβίας αποφοιτούντες θα παρακολουθούν ταΣχολεία Εφαρμογής, μόνο εφόσον ζητηθεί από το Κράτος τους.
γ. Το Όπλο ή Σώμα, στο οποίο θα καταταγεί ο σπουδαστής, αποφασίζεταιαπό τη χώρα του και πρέπει να καταστεί γνωστό ότι Σχολή, μέσωΥπουργείου Εξωτερικών, τουλάχιστον 3 μήνες πριν αποφοιτήσει.
2. Σχολή Ικάρων (Σ.Ι.)
α. Οι σπουδαστές από την αρχή παρακολουθούν ένα από τα τμήματα πουέχει η Σχολή, δηλαδή ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ και ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
β. Η φοίτηση γίνεται χωριστά για κάθε τμήμα και οι σπουδαστέςαμφοτέρων των τμημάτων αποφοιτούν με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
γ. Οι Μολδαβοί σπουδαστές που εντάσσονται στο τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, μετάτο πέρας του πρώτου έτους σπουδών, θα παρακολουθήσουν με τη σύμφωνηγνώμη του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας μία από τιςπαρακάτω ειδικότητες:
(1) Μηχανικού Αεροσκαφών
(2) Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών
(3) Μηχανικού Αεροπορικών Εγκαταστάσεων.
δ. Οι σπουδαστές που εντάσσονται σαν Ίκαροι στο Τμήμα ιπταμένων μετάτην προπαίδευση θα παρακολουθούν συνεχή τετραετή Στρατιωτική Ακαδημαϊκή και Αθλητική Εκπαίδευση.
ε. Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή και την ονομασία τους σεΑνθυποσμηναγούς θα παρέχεται εκπαίδευση Προκεχωρημένου Σταδίου σεειδικό εκπαιδευτικό κέντρο.
στ. Η διάρκεια της πτητικής εκπαίδευσης μετά την αποφοίτηση έχειυπολογισθεί το μέγιστο 8 μήνες από την ημερομηνία έναρξης των πτήσεων.
ζ. Οι σπουδαστές που κρίνονται ακατάλληλοι για πτήσεις στα στάδιαΕπιλογής και Βασικό δύναται να ενταχθούν σε Τμήματα ειδικοτήτων Εδάφους(Διοικητικού, Γενικών Υπηρεσιών Μετεωρολόγου, Ελεγκτού Αεράμυνας,Εφοδιασμού, Οικονομικού), εφόσον λειτουργούν τέτοια τμήματα.
η. Η ένταξη αυτή θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ μετά από σύμφωνη γνώμη του ΥπουργείουΆμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, διαφορετικάδιαγράφονται από τη Σχολή και επαναπατρίζονται.
ι. Σε περίπτωση που, κατά το Προκεχωρημένο Στάδιο εκπαιδεύσεωςΑνθυποσμηναγοί αποτύχουν στις πτήσεις, ή κριθούν υγειονομικάακατάλληλοι για Ιπτάμενοι, δύναται να εκπαιδευτούν σε άλλη ειδικότηταεδάφους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά από εισήγηση του ΓενικούΕπιτελείου Αεροπορίας και σύμφωνη γνώμη του Κράτους, διαφορετικάεπαναπατρίζονται.
3. Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
α. Οι σπουδαστές φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, όπου είναι ηέδρα της Σχολής και παράλληλα στη Σχολή υφίστανται ΣτρατιωτικήΕκπαίδευση.
β. Οι ειδικότητες που παίρνουν είναι του γιατρού, οδοντογιατρού,κτηνιάτρου, φαρμακοποιού, οικονομικού και στρατολόγου.
γ. Αφού αποφοιτήσουν από τη Σχολή, καλύπτουν ανάγκες και των τριώνΚλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ως Ανθυπολοχαγοί. Μετά την αποφοίτησή τουςοι γιατροί μπορούν να παρακολουθήσουν για ένα περίπου χρόνο τη ΣχολήΕφαρμογής Υγειονομικού (Σ.Ε.Υ.).
δ. Οι απόφοιτοι, σπουδαστές παρακολουθούν την Σ.Ε.Υ., ΜONO μετά απόσχετική αίτηση του Κράτους τους.
4. Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (Σ.Μ.Υ.)
α. Η διάρκεια εκπαίδευσης των μαθητών της Σ.Μ.Υ. είναι δύο χρόνια.Από τη Σχολή αποφοιτούν Διοικητικοί και Τεχνικοί Υπαξιωματικοί. Ηεκπαίδευση γίνεται στη Σ.Μ.Υ. για Διοικητικούς και Τεχνικούς. Ηκατανομή των Διοικητικών και Τεχνικών στα Οπλα και Σώματα γίνεται στοτέλος του δεύτερου χρόνου.
β. Μετά την αποφοίτησή τους ονομάζονται Μόνιμοι Λοχίες και μπορούν ναπαρακολουθήσουν την εκπαίδευση σε Σχολές Όπλων και Σωμάτων, πουκαθορίζονται με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
5. Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Τ.Υ.Α.).
α. Η διάρκεια φοίτησης είναι δύο χρόνια. Μετά την είσοδό τους στηΣχολή, κατανέμονται σε μία από τις ειδικότητες ήτοι ΜηχανοσυνθέτηΜηχανικού μεταφορικών μέσων – μηχανημάτων, Ηλεκτρολόγου, ΓενικούΟπλουργού, Συντηρητή Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, ΜηχανικούΤηλεπικοινωνιών, Μηχανικού RADAR, Ελεγκτή Αναχαίτησης και ΓενικούΥλικονόμου. Εξέρχονται με τα βαθμό του Μόνιμου Σμηνία.
β. Οι εισαγόμενοι σπουδαστές παίρνουν ειδικότητα, σύμφωνα με τηνεπιθυμία του Κράτους τους.
ΆΡΘΡΟ IV
Προσόντα υποψηφίων
1. Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας πρέπει ναελέγχει του υποψήφιους σπουδαστές, ώστε να πληρούν τα παρακάτω προσόνταπου επιθυμεί το Υ.ΕΘ.Α. της Ελλάδας:
α. Απολυτήριο 12ετούς φοιτήσεως ή άλλο αντίστοιχο του ΕλληνικούΛυκείου, που να τους παρέχει το δικαίωμα εισαγωγής σε ΑνώτατοΕκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας τους (Πανεπιστήμιο).
β. Διαγωγή τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.
γ. Ηλικία 17 – 22 ετών οι προοριζόμενοι για Σχολές Αξιωματικών ήμέχρι 24 ετών οι προοριζόμενοι για Σχολές Υπαξ/κών που θα συμπληρώνεταιτην 31η Δεκεμβρίου του έτους αφίξεώς τους στην Ελλάδα.
δ. Οι υποψήφιοι και οι σπουδαστές να είναι άγαμοι.
ε. Να είναι υγιείς και να έχουν άρτια σωματική διάπλαση καιειδικότερα:
(1) Κατά την επιλογή τους πρέπει να διαπιστώνεται η άριστηυγειονομική τους κατάσταση και να εφοδιάζονται με πιστοποιητικόυγειονομικής καταστάσεως.
(2) Όλοι οι σπουδαστές με την άφιξή τους στην Ελλάδα περνούν απόλεπτομερή υγειονομική εξέταση σύμφωνα με κριτήρια του π.δ/τος 426/1984,από Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Κλάδου, στον οποίο υπάγεται ηΣχολή που θα φοιτήσουν.
(3) Τα κυριότερα νοσήματα, από τα οποία δεν πρέπει να πάσχουν οιυποψήφιοι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών, φαίνονται στις συνημμένεςκαταστάσεις.
(4) Οι σπουδαστές που θα κριθούν ακατάλληλοι τόσο κατά την αρχικήεξέταση, που γίνεται στην Ελλάδα μετά την άφιξή τους, όσο και κατά τιςεπόμενες, θα επαναπατρίζονται με δαπάνες της Μολδαβίας.
στ. Ειδικότερα οι προοριζόμενοι για Ιπτάμενοι της Σχολής Ικάρων,πλέον των ανωτέρω πρέπει να έχουν:
(1) Ανάστημα όχι μεγαλύτερο από 1.90 μ.
(2) Οπτική και ακουστική οξύτητα άριστη.
ζ. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά αγγλικό ή γαλλικά.
2. Οι υπότροφοι που θα διαπιστωθεί ότι δεν θα πληρούν τα παραπάνωπροσόντα θα επαναπατρίζονται με δαπάνες της χώρας τους, ανεξάρτητα απότο χρόνο και τη φάση εκπαιδεύσεως που θα ευρίσκονται.
ΆΡΘΡΟ V
Επιδόσεις τίτλων σπουδών
Οι επιδόσεις των τίτλων σπουδών πρέπει κατ` ελάχιστο να είναι:
α. Για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 8 με άριστα το10.
β. Για τις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών 7 με άριστα το 10.
ΆΡΘΡΟ VI
Σχολείο προπαιδεύσεως υποψηφίων
1. Η αποδοχή ή όχι των προτεινόμενων από το Υπουργείο Εξωτερικών τηςΕλλάδας υποτροφιών, καθώς και τα ονόματα των υποψήφιων σπουδαστών, τοΥπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναι υποχρεωμένο να τακοινοποιεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το αργότερο εντός δύο(2) μηνών από της προσφοράς των υποτροφιών.
2. Η άφιξή τους στην Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι τέλουςΣεπτεμβρίου εκάστου έτους, ώστε να καθίσταται δυνατή η παρακολούθησητου Σχολείου Προπαιδεύσεως, όπου μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.
3. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται μέσω της αγγλικής ή γαλλικής.
4. Εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα, μέσω της μητρικής της Μολδαβίας,θα γίνεται εφόσον υπάρχει δυνατότητα για αυτό στην Ελλάδα.
5. Δυνατότητα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, μέσω άλλης εκτός τωνανωτέρω, δεν υπάρχει.
6. Κατά τη διάρκεια του Σχολείου Προπαιδεύσεως εφαρμόζουν τοπρόγραμμα της Σχολής και υπόκεινται στους κανονισμούς λειτουργίας της.
ΆΡΘΡΟ VII
Δικαιολογητικά υποψηφίων
1. Για όλους τους αφικνούμενους στην Ελλάδα υποτρόφους είναιυποχρεωτικά τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
α. Πιστοποιητικό γεννήσεως
β. Πιστοποιητικό σπουδών
Υ. Πιστοποιητικό υγειονομικής καταστάσεως
δ. Βεβαίωση ότι ο υπότροφος έχει επιλεγεί για συγκεκριμένη Σχολή καιΤμήμα Εξειδικεύσεως.
ε. Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως, στο οποίο να φαίνεται ότιείναι άγαμοι.
2. Ειδικά οι προοριζόμενοι για τη Στρατιωτική Σχολή ΑξιωματικώνΣωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) είναι απαραίτητο να προσκομίσουν:
α. Το Πρωτότυπο Πιστοποιητικού αντίστοιχου προς το ΕλληνικόΑπολυτήριο Λυκείου.
β. Βεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας της χώρας τους στην οποία ναφαίνεται ότι ο κάτοχος του τίτλου σπουδών, μπορεί να εγγραφεί στοΠανεπιστήμιο της χώρας του.
γ. Πιστοποιητικό υπηκοότητας του υποτρόφου υποψήφιου σπουδαστού καιτων δύο γονέων του.
3. Οι τίτλοι σπουδών και όλα τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά,μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα ή σε περίπτωση αδυναμίας στην αγγλικήη γαλλική, θα πρέπει να υποβάλλονται στην αρμόδια ελληνική πρεσβεία,για τον πρώτο έλεγχο και την επικύρωσή τους.
4. Στη συνέχεια και μέχρι τέλος Αυγούστου, διαβιβάζονται στοΥπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος το οποίο προβαίνει στον τελικό έλεγχοκαι την αποδοχή.
ΆΡΘΡΟ VIII
Άφιξη – Υποδοχή
1. Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας και της Μολδαβίας υποχρεούταινα γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγκαιρα τα ακριβή στοιχεία αφίξεως (αριθμός πτήσεως, ημέρα και ώρα),για να διευκολύνονται οι αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές της Ελλάδας στηνυποδοχή και προώθηση των υποψηφίων στις Σχολές.
2. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνεται, τουλάχιστον μία εβδομάδανωρίτερα.
ΆΡΘΡΟ IX
Ποινική Δικαιοδοσία – Συνέπειες
1. Οι Μολδαβοί σπουδαστές υπόκεινται κατά τη διάρκεια της φοιτήσεώςτους, στους Ελληνικούς Ποινικούς Νόμους, για αξιόποινες παραβάσεις, πουδιαπράττονται από αυτούς στο ελληνικό έδαφος, ακόμη και αν αυτές δενθεωρούνται αξιόποινες, κατά τη Νομοθεσία της Μολδαβίας.
2. Παράβαση των Ελληνικών Ποινικών Νόμων από Μολδαβό σπουδαστή θαεπισύρει, εκτός των λοιπών κυρώσεων, τον άμεσο επαναπατρισμό του, ωςανεπιθύμητου για την Ελλάδα.
ΆΡΘΡΟ X
Φοίτηση σπουδαστών
1. Οι Μολδαβοί σπουδαστές οφείλουν να συμμορφώνονται, κατά τηδιάρκεια εκπαιδεύσεώς τους, με τους οργανισμούς και Κανονισμούς τωνΣχολών φοιτήσεώς τους ή των Κέντρων πρακτικής εξασκήσεώς τους,υποκείμενοι στους ίδιους, με τους Έλληνες σπουδαστές, κανόνεςπειθαρχίας και υφιστάμενοι τις ίδιες πειθαρχικές κυρώσεις.
2. Σπουδαστής ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνολικής εκπαιδεύσεώςτου θα απορριφθεί δύο (2) φορές, κρίνεται ακατάλληλος για συνέχιση τωνσπουδών του, θα διακόπτεται η φοίτησή του και θα επαναπατρίζεται μεδαπάνες της Μολδαβίας.
3. Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ειδοποιούμενοέγκαιρα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, υποχρεούται νααπονείμει στους αποφοιτούντες Μολδαβούς υποτρόφους τον προβλεπόμενοβαθμό και να καλύψει τα έξοδα κατασκευής των στολών τους, τρεις (3)μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία της τελετής αποφοιτήσεως, διαφορετικάθα λαμβάνουν μέρος σε αυτή με τη στολή του μαθητή.
4. Η μετάβαση Μολδαβών, σε τρίτες χώρες ή στη Μολδαβία κατά τιςχορηγούμενες από τις Σχολές πολυήμερες άδειες θα επιτρέπεται μόνοκατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
5. Ομοίως, το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας,υποχρεούται να χορηγεί το κατά την κρίση του επίδομα αδείας, για τηναντιμετώπιση των ατομικών εξόδων των σπουδαστών, που θα παραμείνουνστην Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης πολυήμερης άδειας.
6. Παραίτηση σπουδαστή από τη Σχολή, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμήτης φοιτήσεως του, θα γίνεται αποδεκτή, μετά από έγκριση του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
ΆΡΘΡΟ XI
Πρόοδος υποτρόφων
1. Οι αρμόδιες Ελληνικές Στρατιωτικές Αρχές είναι υποχρεωμένες ναενημερώνουν τακτικά το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας,σχετικά με την πρόοδο των σπουδαστών τους, με αποστολή εκθέσεωνπροόδου, αμέσως μετά τις εξετάσεις εξαμήνου. Σε εξαιρετικές περιπτώσειςθα διαβιβάζονται έκτακτες αναφορές.
2. Σε περίπτωση υστερήσεως σπουδαστή σε ένα ή περισσότερα μαθήματα,θα του επιδίδεται έγγραφη προειδοποίηση, η οποία θα κοινοποιείται καιστο ΥπουργείοΆμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
3.Η όλη αλληλογραφία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των Συμβαλλόμενων Κρατών θα πραγματοποιείται μέσω της αντίστοιχης Διευθύνσεως ΔιμερώνΣχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και των κατά τόπουςΠρεσβευτικών και Προξενικών αρχών της Ελλάδας.
ΆΡΘΡΟ XII
Οικονομικά
1. Η υποτροφία καλύπτει τη δωρεάν διαμονή, διατροφή και ένδυση τωνυποτρόφων. Ομοίως καλύπτει όλα τα έξοδα εκπαιδεύσεως εκτός από τακαύσιμα των Αεροσκαφών.
2. Για τα καύσιμα που καταναλώνονται στην εκπαίδευση των Ιπτάμενωνσπουδαστών της Σχολής Ικάρων βαρύνεται το Υπουργείο Άμυνας τηςΔημοκρατίας της Μολδαβίας, εκτός αν υπάρξει ειδική συμφωνία μεταξύ τωνδύο Υπουργείων Άμυνας.
3. Η πληρωμή γίνεται με βάση κατάσταση εξόδων, που διαβιβάζεται μέσωΥπουργείου Εξωτερικών στη χώρα των σπουδαστών.
4. Η εξόφληση των καυσίμων πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών (3)μηνών.
5. Με την υποτροφία δεν καλύπτονται οι δαπάνες, εισιτηρίων από/προςτην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε άλλες ταξιδιωτικές δαπάνες.
6. Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναιυποχρεωμένο να χορηγεί στους υποτρόφους της μηνιαίο επίδομα προς κάλυψητων μικροεξόδων τους. Το ποσό αυτό, το όφος του οποίου καθορίζεται, απόαυτό, πρέπει να αποστέλλεται εγκαίρως στους σπουδαστές, είτε απευθείαςστους ίδιους μέσω Τράπεζας, είτε στη Σχολή για επίδοση.
7. Προς διευκόλυνση των σπουδαστών και των Κυβερνήσεων τους οιΣχολές, κατόπιν ειδικού αιτήματος που θα υποβάλλεται από τη Δημοκρατίατης Μολδαβίας και ΜΟΝΟ σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν ναπροκαταβάλουν ποσό έως είκοσι χιλιάδες (20.000) δρχ., το οποίο θαπρέπει να αποδίδεται από το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας τηςΜολδαβίας προς τις Στρατιωτικές Σχολές.
8. Οι δαπάνες που απαιτούνται μετά την αποφοίτησή τους, για τηνπαροχή τελικής πρακτικής εκπαιδεύσεως στα σχολεία εφαρμογής, καθώς καιγια τη φοίτηση αλλοδαπών στις Σχολές Πολέμου και επιμορφώσεως, θακαλύπτονται από το Υ.ΕΘ.Α. της Μολδαβίας και θα καταβάλλονται πριν απότην έναρξη της ανωτέρω εκπαιδεύσεως.
ΆΡΘΡΟ XIII
Με ιδιαίτερο Πρωτόκολλο θα καθορισθούν τα επί μέρους θέματα νομικήςφύσεως που αφορούν την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.
ΆΡΘΡΟ XIV
Επικύρωση και ισχύς
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή προκαταρκτικά από τηνημερομηνία υπογραφής της και θα αρχίσει να ισχύει, από την ανταλλαγήτων επικυρώσεων με τις οποίες δεικνύεται ότι οι αναγκαίες εσωτερικέςδιαδικασίες κάθε χώρας έχουν εκπληρωθεί.
ΆΡΘΡΟ XV
Διάρκεια
1. Η παρούσα Συμφωνία ισχύει για μία περίοδο πέντε (5) ετών. Μετά τηλήξη αυτής της αρχικής πενταετούς περιόδου η Συμφωνία θα συνεχίσει ναισχύει από έτος σε έτος.
2. Η Συμφωνία αυτή θα τερματισθεί μετά από σύμφωνη γνώμη των δύοΜερών ή μετά από επιθυμία οποιουδήποτε Μέρους, η οποία όμως πρέπει νακοινοποιηθεί στο άλλο Μέρος γραπτώς έξι (6) μήνες πριν από το τέλος τηςαρχικής πενταετούς περιόδου ή έξι (6) μήνες πριν από το τέλος τουεπόμενου έτους.
ΆΡΘΡΟ XVI
Αναθεώρηση
1. Κάθε Υπουργείο Άμυνας έχει τη δυνατότητα να προτείνει γραπτώς τηντροποποίηση ή συμπλήρωση αυτής της Συμφωνίας. Οποιαδήποτε τέτοιατροποποίηση ή συμπλήρωση θα τίθεται σε ισχύ αφού προηγουμένως γίνειαποδεκτή από τα δύο Υπουργεία Άμυνας.
2. Οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των Μερών, που σχετίζεται με τηνερμηνεία ή εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, θα επιλύεται με απευθείαςδιαπραγματεύσεις, χωρίς προσφυγή σε δικαιοδοσία τρίτου μέρους. Αν οιδιαπραγματεύσεις αυτές δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα μέσε σε έξι: (6)μήνες από την έναρξή τους, κάθε Μέρος έχει το δικαίωμα να καταγγείλειτη Συμφωνία με σχετικό έγγραφο που θα απευθύνει στο άλλο Υπουργείο Άμυνας. Το έγγραφο αυτό θα περιέχει προθεσμία τουλάχιστον τριάντα (30)ημερών για την καταγγελία της Συμφωνίας.
ΆΡΘΡΟ XVII
Η παρούσα Συμφωνία συντάχθηκε στην Αθήνα στις 7.2.1995 σε τρίααντίτυπα στην αγγλική, μολδαβική και ελληνική γλώσσα τα οποία έχουν τηνίδια ισχύ. Σε περίπτωση διαφωνίας θα υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΆΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΜΟΛΔΑΒΙΑΣ
ΥφυπουργόςΤαξίαρχοςΕθνικής Άμυνας ΤURDOR DABIJAΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣΥφυπουργός Άμυνας
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται, προσωρινάαπό την ημερομηνία της υπογραφής της και οριστικά από την πλήρωση τωνπροϋποθέσεων του άρθρου XIV αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 6 Μαΐου 1997
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΠ. -ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣΘ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 6 Μαΐου 1997
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ