ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.2520 ΦΕΚ Α’ 173/1.9.1997

Μέτρα για τους νέους αγρότες, σύσταση Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης  και Απασχόλησης και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Άρθρο 1
Ορισμοί

1.α) Επαγγελματίας Αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

αα) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

ββ) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και

γγ) Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ), εκτός εάν δεν είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, διότι απασχολείται αποκλειστικά στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή στη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων ή διότι έχει αλλάξει κύριο κλάδο κύριας ασφάλισης της αποκλειστικής απασχόλησης του με τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων ή μονάδων διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή διότι είναι νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, ο οποίος υποχρεούται σε δύο (2) έτη από την έναρξη της αγροτικής του δραστηριότητας να προσκομίσει τη βεβαίωση εγγραφής στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ.

β) Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται και το απασχολούμενο στην αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων, σπογγαλιεία, οστρακαλιεία ή υδατοκαλλιέργεια), ενήλικο φυσικό πρόσωπο, εφόσον σωρευτικά:

αα) Είναι κάτοχος ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης, μισθωτής ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην εκμετάλλευση επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, εκτός από σκάφη υπερπόντιας αλιείας ή απασχολείται στην υδατοκαλλιέργεια ως κάτοχος ή μισθωτής υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης. Το ως άνω φυσικό πρόσωπο ασχολείται με μία ή περισσότερες εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστον του ετήσιου εισοδήματός του.

γγ) Είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, εκτός εάν δεν είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, διότι είναι νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, ο οποίος υποχρεούται σε δύο (2) έτη από την έναρξη της αγροτικής του δραστηριότητας να προσκομίσει τη βεβαίωση εγγραφής στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ ή είναι ασφαλισμένος στο NAT, υπό την προϋπόθεση της απασχόλησης του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον επί μία πενταετία ή είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, υπό την προϋπόθεση της απασχόλησης του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον από το 2003.

Οι προϋποθέσεις της απόληψης του 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και της προμήθειας καυσίμων θαλάσσης απαιτείται να συντρέχουν για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους μέχρι έξι (6) μέτρα.

γ) Κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο ή το νομικό πρόσωπο που είναι:

αα) κύριος, συγκύριος ή νομέας αγροτικής εκμετάλλευσης,

ββ) μισθωτής ή αγρολήπτης της αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η επίμορτη αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) ή

γγ) μισθωτής υδάτινης έκτασης, κάτοχος ή μισθωτής χερσαίας έκτασης προκειμένου για υδατοκαλλιέργεια.

δ) Αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην περίπτωση ζ. Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η εν γένει τοποθέτηση μέχρι και του σταδίου της πρώτης πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίηση τους, η θαλάσσια αλιεία, η αλιεία εσωτερικών υδάτων, η σπογγαλιεία, η οστρακαλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 kW και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων.

ε) Μικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι τα νομικά πρόσωπα τα οποία, εκτός από τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

στ) Αγροτική δραστηριότητα είναι κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή της φυτικής, της ζωικής ή της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων και της υδατοκαλλιέργειας, που αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως 100 kW, στη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων και στη δασική παραγωγή.

ζ) Αγροτικά προϊόντα είναι τα προϊόντα του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων, της υδατοκαλλιέργειας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας και των κάθε είδους εκτροφών και τα προϊόντα που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή μεταποίησης αυτών, καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα.

η) Αρχηγός αγροτικής εκμετάλλευσης είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης γ και οικονομικά υπεύθυνο για την κανονική λειτουργία της (αστική και φορολογική ευθύνη). Στην περίπτωση εκμεταλλεύσεων νομικών προσώπων αρχηγός νοείται ο νόμιμος εκπρόσωπος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8 άρθρ.13 Ν.2601/1998 Α 81, και το άρθρο 9 Ν. 3874/2010,ΦΕΚ Α 151, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 41 Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014 και με το άρθρο 65 παρ.2 Ν.4389/2016

2. Νέοι αγρότες, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, λογίζονται εκείνοι οι αγρότες που δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους. Η προϋπόθεση της ηλικίας πρέπει να συντρέχει κατά το χρόνο υποβολής από τον ενδιαφερόμενο νέο αγρότη σχετικής αίτησης ή δήλωσης για την απολαβή των ευεργετημάτων του παρόντος νόμου, όπου απαιτούνται ή κατά την υπογραφή κάθε άλλης σχετικής πράξης.

Για τον υπολογισμό της ηλικίας ως ημερομηνία γεννήσεως λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους γεννήσεως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999 και με την παρ.3 άρθρ.8 Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15/28.1.2004.

2.α. Για την απόκτηση της ιδιότητας του αγρότη και του νέου αγρότη απαιτείται και η εγγραφή των ενδιαφερομένων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 2332/1995 (ΦΕΚ 181 Α).”

Σημ.: όπως η παρ.2α προστέθηκε με την παρ.1 άρθρ.2 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

3. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου οι νεοεισερχόμενοι “νέοι” στον αγροτικό τομέα για δύο (2) συνεχή έτη από την έναρξη της κατά την παράγραφο 1 απασχόλησής τους δεν απαιτείται να αποκομίζουν από την απασχόληση αυτή το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εισοδήματός τους. Οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα υποχρεούνται επί μία συνεχή δεκαετία από την έναρξη της απασχόλησής τους να ασχολούνται κατά κύρια απασχόληση με τις αγροτικές εργασίες της παραγράφου 1. “Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής πριν από τη συμπλήρωση της δεκαετίας, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη διακοπή της απασχόλησης τους στον αγροτικό τομέα στην οικεία Δ.Ο.Υ., στο οικείο κατάστημα της Α.Τ.Ε. και στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και για τη διακοπή της απασχόλησής τους και αναζητούνται και βεβαιώνονται όλα τα ωφελήματα που τυχόν αποκόμισαν από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 του άρθρου 70 Ν.2538/1997 (Α 242).Έναρξη ισχύος από την έναρξη ισχύος του Ν.2520/1997.

Ειδικότερα για την επιβολή του φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις άρσης της απαλλαγής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.8 Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15/28.1.2004 και με την παρ.2 του άρθρου 70 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

Αν μετά την παύση της απασχόλησης ο υπόχρεος προτίθεται να προβεί σε ανέγερση κτισμάτων κ.λπ. επί εκτάσεων της αγροτικής του εκμετάλλευσης για τα οποία απαιτείται η έκδοση άδειας της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, η άδεια αυτή δεν χορηγείται αν δεν προσκομιστεί βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ. και του οικείου καταστήματος της Α.Τ.Ε. ότι υποβλήθηκε η κατά το προηγούμενο εδάφιο δήλωση και ότι καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό των ωφελημάτων που τυχόν ο υπόχρεος αποκόμισε από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.

Σε περίπτωση μη υποβολής από τον υπόχρεο της κατά τα ανωτέρω δήλωσης, εκτός από τη βεβαίωση του φόρου και την αναζήτηση των λοιπών ωφελημάτων που αποκόμισε ο νεοεισερχόμενος νέος αγρότης, επιβάλλεται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες και πρόστιμο ίσο με το εκατό τοις εκατό (100%) του φόρου και των λοιπών ωφελημάτων, το οποίο βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 του άρθρου  70 του Ν.2538/1997 (Α 242).Έναρξη ισχύος από την έναρξη ισχύος  του Ν.2520/1997

Στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, εφόσον αποδεικνύουν ότι από λόγους ανωτέρας βίας διέκοψαν την απασχόλησή τους με τις αγροτικές εργασίες της παραγράφου 1 πριν από την πάροδο της δεκαετίας, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου, ούτε αναζητούνται και εισπράττονται από το Δημόσιο τα ωφελήματα που τυχόν αποκόμισαν από την εφαρμογή του παρόντας νόμου.

4. Εργάτες γης, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου είναι τα έμμισθα ενήλικα φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται κατά κύρια απασχόληση και κατά το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους με κάθε είδους αγροτικές εργασίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τρίτων και το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού τους εισοδήματος προέρχεται από την απασχόληση αυτή.

Στην έννοια του εργάτη γης περιλαμβάνονται κατ` εξαίρεση και οι δασεργάτες και οι αλιεργάτες.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.64 Ν.2637/1998 Α 200

Σχετικό:  παρ.5 άρθρ.2 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

Άρθρο 2
Ειδικά φορολογικά μέτρα για τους νέους αγρότες

1. Στο τέλος της περίπτωσης β` της παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

“Ειδικά για εκείνους που στην αρχή της φορολογούμενης χρήσεως είναι νέοι αγρότες, το παραπάνω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).”

2. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2238/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“Ειδικά για εκείνους που στην αρχή της φορολογούμενης χρήσεως είναι νέοι αγρότες, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για τα πρώτα πέντε (5) χρόνια υποβολής φορολογικής δήλωσης και κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια.”

3. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2238/1994 καταργείται.

4. Σημ.: όπως η παρ.4 καταργήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 70 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

5. Σε περίπτωση ύπαρξης συγκληρονόμων μιας αγροτικής εκμετάλλευσης και εφόσον αυτοί, εντός ενός (1) έτους από την αιτία θανάτου κτήση, μεταβιβάσουν με οποιαδήποτε αιτία την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία της εκμετάλλευσης σε έναν από αυτούς νέο αγρότη ή αποδειχθούν με συμβολαιογραφικό έγγραφο την επι μια δεκαετία αποκλειστική διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης από έναν από αυτούς νέο αγρότη ή αποδεχθούν με συμβολαιογραφικό έγγραφο την επί μία δεκαετία αποκλειστική διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης από έναν από αυτούς νέο αγρότη, επιστρέφεται ο φόρος κληρονομίας που επιμεριστικά αναλογεί στην αγροτική εκμετάλλευση και απαλλάσσεται από την επιβολή του οικείου φόρου η μεταβίβαση αυτή. Στο συμβολαιογραφικό έγγραφο που συντάσσεται κατά τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να γίνεται ρητή μνεία ότι η αγροτική εκμετάλλευση δεν θα μεταβιβάσει περαιτέρω ή δεν θα συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα επί αυτής πριν την παρέλευση δεκαετίας από την κτήση ή ότι ο νέος αγρότης θα διαχειριστεί την κληρονομιαία έκταση για μια τουλάχιστον δεκαετία. Οι παρούσες απαλλαγές αίρονται, αν ο νέος αγρότης δεν διαχειριστεί την κληρονομιαία έκταση για μια τουλάχιστον δεκαετία ή μεταβιβάσει περαιτέρω αυτή με οποιαδήποτε αιτία ή συστήσει εμπράγματα δικαιώματα πριν την πάροδο της δεκαετίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι κληρονόμοι υποχρεούνται πριν την περαιτέρω μεταβίβαση της αγροτικής εκμετάλλευσης ή τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτής ή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την παύση της διαχείρισης, να υποβάλλουν τις οικείες δηλώσεις φόρου κληρονομίας και δωρεάς ή γονικής παροχής ή μεταβίβασης με την κατά το χρόνο αυτόν αξία της αγροτικής εκμετάλλευσης. Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ή συνιστώνται εμπράγματα δικαιώματα επί της αγροτικής εκμετάλλευσης, που έτυχε απαλλαγής κατά τα προηγούμενα εδάφια, αν δεν προσαρτηθεί από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει βεβαίωση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκαν οι οικείες δηλώσεις και καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί. Οι διατάξεις των προηγουμένων εδαφίων δεν έχουν εφαρμογή επί αναγκαστικού πλειστηριασμού ή επί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δημόσια ωφέλεια ολόκληρης της έκτασης ή τμήματος αυτής ή σε περίπτωση θανάτου του νέου αγρότη, εφόσον η δεκαετία συμπληρωθεί στο πρόσωπο των κληρονόμων αυτού. Αν η παύση της διαχείρισης από το νέο αγρότη πριν από την παρέλευση δεκαετίας συνίσταται σε ανέγερση κτισμάτων που δεν εξυπηρετούν την αγροτική εκμετάλλευση, για την οποία απαιτείται η έκδοση άδειας της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, η άδεια αυτή δεν χορηγείται, αν δεν προσκομιστεί το πιστοποιητικό της αρμοδίας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκαν οι οικείες δηλώσεις και καταβλήθηκε ολόκληρος ο φόρος κληρονομίας και δωρεάς ή γονικής παροχής ή μεταβίβασης”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 του άρθρου 70 του Ν.2538/1997 (Α 242).

6. Κατά την αγορά αγροτικών εκτάσεων κατά πλήρη κυριότητα ή κατ` επικαρπία από νομικά πρόσωπα με κύρια απασχόληση αγρότες, όπως η έννοια ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, εφόσον αυτά έχουν ως σκοπό τη διαχείριση κοινής αγροτικής εκμετάλλευσης, μειώνεται ο ισχύων συντελεστής φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο ήμισυ αυτού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.8 Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15/28.1.2004.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.8 Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15/28.1.2004.

Οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 13 του ν. 634/1977, όπως ισχύει, εφαρμόζονται και για τις μεταβιβάσεις της παρούσας παραγράφου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 του άρθρου 70 του  Ν.2538/1997, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.2 άρθρ.64 Ν.2637/1998 Α 200.

7. Οι αμοιβές των δικηγόρων και συμβολαιογράφων που προβλέπονται για  τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για την οριστική παραχώρηση ή ενοικίαση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών στα πλαίσια εφαρμογής του Καν. (Ε.Ο.Κ.) 2079/1992, καθώς και τα έξοδα μεταγραφής των εν λόγω συμβολαιογραφικών εγγράφων μειώνονται κατά ενενήντα τοις εκατό (90%). Η διαδικασία κάλυψης της μείωσης αυτής ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

Οι αμοιβές των δικηγόρων και συμβολαιογράφων, που προβλέπονται για τη σύνταξη εγγράφων που αφορούν τη σύσταση γεωργικών εταιρειών ομαδικής καλλιέργειας, καθώς και τα έξοδα μεταγραφής των εν λόγω εγγράφων μειώνονται κατά ενενήντα τοις εκατό (90%). Η διαδικασία κάλυψης της μείωσης αυτής ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

Άρθρο 3
Αφορολόγητα ποσά νέων αγροτών στη φορολογία κληρονομιών
Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.δ/τος 118/1973 (ΦΕΚ 202 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`), προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής:

“Από την αξία των κληρονομικών μερίδων και κληροδοσιών, κληρονόμων που υπάγονται στις Α και Β κατηγορίες, δεν φορολογείται ποσό τριπλάσιο προς το αφορολόγητο, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Η κληρονομική μερίδα ή κληροδοσία αποτελείται κατά το μισό τουλάχιστον της αξίας της από γεωργικά ή κτηνοτροφικά περιουσιακά στοιχεία, με συνυπολογισμό και όλων των προγενέστερων δωρεών, γονικών παροχών και προικών, που συστάθηκαν από τον κληρονομούμενο προς τον κληρονόμο ή κληροδόχο.

β. Ο κληρονομούμενος ήταν αγρότης.

γ. Ο κληρονόμος είναι νέος αγρότης και

δ. Η περιουσία περιέρχεται σε κατιόντες ή ανιόντες ή σύζυγο του κληρονομουμένου.”

Άρθρο 4
Απαλλαγές νέων αγροτών από το φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α`), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`) και ισχύει, προστίθενται νέα εδάφια που έχουν ως εξής:

“Από την αγοραία αξία κάθε στρέμματος μεταβιβαζόμενης λόγω κληρονομικής διαδοχής γεωργικής ή κτηνοτροφικής έκτασης, μαζί με τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτήν και εξυπηρετούν αποκλειστικά την εκμετάλλευσή της δεν φορολογείται ποσό που ισούται με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της ανά στρέμμα αξίας μεταβιβαζόμενης έκτασης για κάθε κληρονόμο ή κληροδόχο και συνολικά για μέχρι ποσό εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) δραχμές και για μέχρι εκατό (100) στρέμματα μεταβιβαζόμενης έκτασης, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Οι κληρονόμοι ή κληροδόχοι είναι νέοι αγρότες, έστω και αν χρησιμοποιούν επιβοηθητικά τα μέλη της οικογένειάς τους ή και ξένους εργάτες.

β) Οι κληρονόμοι ή κληροδόχοι είναι τέκνα, σύζυγοι, γονείς ή αδελφοί του κληρονομουμένου και

γ) Η έκταση χρησιμοποιείται αδιαλείπτως από τους κληρονόμους ή κληροδόχους για δεκαπέντε (15) συναπτά έτη από την απόκτησή της, αποκλειστικά για αγροτική εκμετάλλευση.

Η καταλληλότητα και ο χαρακτήρας της έκτασης, μαζί με τις εγκαταστάσεις της, ως γεωργικής ή κτηνοτροφικής, αποδεικνύεται με βεβαίωση της αρμόδιας κατά τόπο υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, που επισυνάπτεται στη δήλωση κληρονομίας.

Προκειμένου περί κτήσεως ιδανικού μεριδίου γεωργικής ή κτηνοτροφικής έκτασης, για την υπαγωγή σε φόρο λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά εκάστου μεριδίου που αντιστοιχούν σε έκταση μέχρι εκατό (100) στρέμματα.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κληρονομούμενη έκταση, να αυξάνονται ή να μειώνονται τα όρια των αφορολόγητων ποσών της παρούσας παραγράφου.”

2. Τα πρώτα δύο εδάφια της παραγράφου 4 του άρθρου 40 του ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α’), όπως ισχύουν, αντικαθίσταται ως εξής :

“4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και επί γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων που αποκτώνται αιτία δωρεάς (εν ζωή ή αιτία θανάτου) ή γονικής παροχής ή προίκας που είχε συσταθεί κατά τα άρθρα 1406, 1412 έως και 1414 του Αστικού Κώδικα. Για μεταβίβαση γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων αιτία δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας και αιτία θανάτου, εφόσον οι μεταβιβάσεις έγιναν από τον ίδιο δικαιοπάροχο προς τον ίδιο δικαιοδόχο, κάθε μεταγενέστερη αυτών δεν υπόκειται σε φόρο, αν στις προγενέστερες μεταβιβάσεις δεν είχε συμπληρωθεί το κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού ανώτατο όριο απαλλαγής”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 70 του  Ν.2538/1997 (Α 242).Έναρξη ισχύος από την έναρξη ισχύος του Ν. 2520/1997.

Άρθρο 5
Απαλλαγή γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων από το φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων

1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 634/1977 (ΦΕΚ 186 Α`), όπως ισχύει, προστίθενται νέα εδάφια που έχουν ως εξής:

“Σε συμβάσεις αγοράς ή ανταλλαγής κυριότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, που εξυπηρετούν αποκλειστικά την εκμετάλλευσή τους, απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων ποσό που ισούται με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της ανά στρέμμα αξίας μεταβιβαζόμενης έκτασης και μέχρι εκατό (100) στρέμματα και για εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) δραχμές κατά ανώτατο όριο για κάθε αγοραστή, είτε οι συμβάσεις γίνονται με μία είτε με περισσότερες συμβολαιογραφικές πράξεις υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση γίνεται σε νέο κατά κύρια απασχόληση αγρότη ηλικίας μέχρι σαράντα (40) ετών.

Για μεταβίβαση από επαχθή αιτία ομόρων προς την ιδιοκτησία του αγοραστή εκτάσεων, η συνολική για κάθε αγοραστή απαλλασσόμενη έκταση αυξάνεται σε εκατόν είκοσι (120) στρέμματα.

Σε περίπτωση μεταβίβασης ιδανικού μεριδίου γεωργικής ή κτηνοτροφικής έκτασης προς έναν από τους συγκύριους, η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης παρέχεται για ολόκληρο το μεταβιβαζόμενο μερίδιο.

Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν εφαρμόζονται στις δικαιοπραξίες του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.

Ο χαρακτήρας της μεταβιβαζόμενης έκτασης ως γεωργικής ή κτηνοτροφικής αποδεικνύεται με βεβαίωση της αρμόδιας κατά τόπο Γεωργικής Υπηρεσίας, που επισυνάπτεται στη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων.”

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 13 του ν. 634/1977, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Η διάταξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζεται για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, που βρίσκονται ολικά ή μερικά σε ζώνη ακτίνας τριακοσίων (300) και χιλίων (1.000) μέτρων αντίστοιχα από τον αιγιαλό ή εφάπτονται στο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης ή κωμόπολης ή κοινότητας ή σε οικισμό.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας προσδιορίζονται για τα μικρά νησιά διαφορετικές αποστάσεις. Για μεν τη γεωργία έως διακόσια (200) μέτρα, για δε την κτηνοτροφία τετρακόσια (400) μέτρα”.

3. Η παράγραφος 5 του άρθρου 13 του ν. 634/1977, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

“5. Η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του παρόντος άρθρου φορολογική απαλλαγή αίρεται, αν μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ετών από τη μεταβίβαση, η έκταση που μεταβιβάστηκε άλλαξε χρήση, εκμισθώθηκε ή δεν καλλιεργήθηκε για δύο (2) συνεχόμενα έτη, στα οποία δεν υπολογίζεται η αναγκαστική αγρανάπαυση, από τον αγοραστή ή τους κληρονόμους του. Στις περιπτώσεις αυτές ο αγοραστής ή οι κληρονόμοι του υποχρεούνται, μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την αλλαγή της χρήσης, την εκμίσθωση ή τη συμπλήρωση της διετίας, να υποβάλουν δήλωση και να καταβάλουν ολόκληρο το φόρο που αναλογεί επί της, κατά το χρόνο αυτόν, αγοραίας αξίας της έκτασης.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή επί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δημόσια ωφέλεια ολόκληρης της εν λόγω έκτασης ή τμήματος αυτής.

Εάν η κατά το πρώτο εδάφιο αλλαγή χρήσης συνίσταται σε ανέγερση κτισμάτων κ.λπ., για την οποία απαιτείται η έκδοση άδειας της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, η άδεια αυτή δεν χορηγείται αν δεν προσκομισθεί πιστοποιητικό της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκε η κατά το εδάφιο τούτο δήλωση και καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό του αναλογούντος φόρου μεταβίβασης.”

Άρθρο 6
Πρόσθετα κίνητρα για τους νέους αγρότες

1. Καταρτίζεται από το Υπουργείο Γεωργίας σε εθνικό επίπεδο και υποβάλλεται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα συμπληρωματικών μέτρων και κινήτρων για τους νέους αγρότες και ιδίως αυτούς που κατέχουν επαγγελματική άδεια ως “Πράσινο Πιστοποιητικό”, στα οποία περιλαμβάνονται και οι οριζόμενες στις παραγράφους 3 έως 7 του παρόντος δανειακές διευκολύνσεις.

2. Η εθνική συμμετοχή για τις δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος καλύπτονται για μεν τα μέτρα δανειακών διευκολύνσεων από τις πιστώσεις του ν. 128/1975 (ΦΕΚ 178 Α`), για δε τα μέτρα προσανατολισμού από πιστώσεις που εγγράφονται κάθε έτος στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας.

3. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που χορηγούνται, για λειτουργικά έξοδα, στους νέους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια που χορηγούνται στους νέους αγρότες των ίδιων περιοχών για την προμήθεια του απαραίτητου πάγιου εξοπλισμού των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων είναι άτοκα. Κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) επιδοτούνται τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στους νέους αγρότες των λοιπών περιοχών.

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια που χορηγούνται στους νέους αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για την αγορά γης και των αγροτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε αυτή και εξυπηρετούν αποκλειστικά την αγροτική εκμετάλλευση, είναι άτοκα. Κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) επιδοτούνται τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στους νέους αγρότες των λοιπών περιοχών. Το παραπάνω ποσοστό νοείται σε σχέση με τα επιτόκια των αντίστοιχων δανείων που χορηγούνται από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) για τους ίδιους σκοπούς.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 άρθρ.13 Ν.2601/1998 Α 81, και το άρθρο 2 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999,αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.2 άρθρ.2 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

4. Επιδοτείται “μέχρι” πενήντα τοις εκατό (50%) το επιτόκιο δανείων των νέων αγροτών, που κατοικούν σε προβληματικές περιοχές και τουλάχιστον το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες, για κεφάλαια κινήσεως και για τοπικές δραστηριότητες που αποφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα. Ως τέτοιες δραστηριότητες νοούνται η παραγωγή – μεταποίηση προϊόντων, καθώς και η εμπορία τους, η οικοτεχνία, οι επιχειρήσεις διαχείρισης περιβάλλοντος και ο αγροτουρισμός.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 11 άρθρ.13 Ν.2601/1998 Α 81 και με το με το άρθρο 2 Ν.2732/1999.

5. Επιδοτούνται “μέχρι” δεκαπέντε τοις εκατό (15%) τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων δανείων που χορηγούνται στις αμιγείς οργανώσεις νέων αγροτών.

6. Η αξία χρεωμένων και υποθηκευμένων στην Α.Τ.Ε. ακινήτων και των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών μετά του ηλεκτρικού και μηχανικού εξοπλισμού τους που μεταβιβάζονται σε νέους αγρότες και που προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια αποτελεί νέο δάνειο προς το νέο αγρότη, με το οποίο εξοφλείται ισόποση οφειλή του πωλητή, το οποίο εξοφλείται σε χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, με περίοδο χάριτος πέντε (5) ετών. Το επιτόκιο του νέου αυτού δανείου επιδοτείται “μέχρι” δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 Ν.2732/1999.

7. Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, ως ορεινές και μειονεκτικές περιοχές νοούνται οι περιοχές όπως αυτές προσδιορίζονται στο Παράρτημα της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ της 29ης Ιανουαρίου 1985 για την τροποποίηση της Οδηγίας 81/645/ΕΟΚ “περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268/ΕΟΚ”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.12 άρθρ.13 Ν.2601/1998, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.3 άρθρ.2 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

Άρθρο 7
Παύση ιδιότητας αγρότη

1. Κύριος αγροτικής γης που επί δύο (2) συνεχή έτη ή επί δύο (2) έτη εντός τετραετίας την εκμισθώνει σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%), παύει να έχει την ιδιότητα του αγρότη ως προς το ποσοστό αυτό της εκμισθωμένης αγροτικής έκτασης, εκτός από τις περιπτώσεις που συνιστούν ανωτέρα βία.

2. Ο κύριος αγροτικής γης της προηγούμενης παραγράφου οφείλει, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος να καταθέσει αντίγραφα των συμβάσεων μίσθωσης στους οικείους αρμόδιους φορείς τήρησης του Μητρώου των Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Αν παραλείψει την υποχρέωσή του αυτή, του επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, πρόστιμο ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) της αγοραίας αξίας της εν λόγω έκτασης, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων και αποτελεί έσοδο του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών).

3. Την υποχρέωση της παραγράφου 2 έχουν αγρότες που καλλιεργούν μισθωμένη από αυτούς αγροτική γη. Αν παραλείψουν την υποχρέωσή τους αυτή, δεν δικαιούνται των ενισχύσεων που αφορούν στη μισθωμένη αγροτική γη.

Άρθρο 8

1. Οι νέοι αγρότες που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου, υποχρεούνται στην τήρηση Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτά προβλέπονται από τις διατάξεις του π.δ/τος 186/1992 “Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων” (ΦΕΚ 84 Α`).

2. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι τυχόν εξαιρέσεις από την υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αγροτικής παραγωγής.

3. Προγράμματα εκπαίδευσης των αγροτών σε σχέση με την τήρηση των προβλέψεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως και προγράμματα στήριξης των αγροτών για την τήρηση στοιχείων εφαρμόζονται κατά προτεραιότητα υπέρ των νέων αγροτών. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Άρθρο 9

1. Παρέχεται προνομιακή πρόσβαση υπέρ των νέων αγροτών σε χορηγούμενες εκ του “Εθνικού Αποθέματος” ποσοστώσεις παραγωγής, σε δικαιώματα στηριζόμενης παραγωγής και σε δικαιώματα ενισχύσεων ή αντισταθμίσεων παραγωγής.

2. Οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της προνομιακής πρόσβασης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καθορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τον καθορισμό των σχετικών όρων λαμβάνονται υπόψη μεταξύ άλλων και:

α) Το επίπεδο βιωσιμότητας κάθε είδους αγροτικής εκμετάλλευσης για κάθε περιοχή.

β) Η τυχόν εφαρμογή περιφερειακών ή τομεακών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

γ) Οι δυνατότητες πολυδραστηριότητας που υφίστανται σε κάθε περιοχή.

δ) Οι ανάγκες προγραμμάτων αποκατάστασης ή ενσωμάτωσης στον παραγωγικό ιστό συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

ε) Η εγκατάσταση της αγροτικής εκμετάλλευσης σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Άρθρο 10
Εφόσον αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, που έχει αποκτήσει το πράσινο πιστοποιητικό, αποκτά με οποιαδήποτε αιτία κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ενιαία βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση, της οποίας τα κριτήρια βιωσιμότητας κατά περιοχή ορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας και την οποία, μέσα σε έξι (6) μήνες από την απόκτησή της, εντάσσει σε λειτουργούσα αποτελεσματικά ομάδα παραγωγών ή αγροτικό συνεταιρισμό και εφόσον διασφαλίζεται η επί δεκαετία συνεχής λειτουργία της, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση ο οικείος φόρος. Για την επί δεκαετία συνεχή λειτουργία της αγροτικής εκμετάλλευσης υποβάλλεται από τον αγρότη στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 και συντάσσεται συμπληρωματική συμβολαιογραφική πράξη, που μεταγράφεται νόμιμα, στην οποία αναγράφεται η χορήγηση της απαλλαγής από τον οικείο φόρο και ότι η αγροτική εκμετάλλευση δεν θα μεταβιβαστεί περαιτέρω ή δεν θα συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα επύ αυτής πριν την παρέλευση της δεκαετίας. Ο αγρότης, στην περίπτωση αυτή, τυχαίνει και αυξημένων φορολογικών απαλλαγών σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) πέραν των κάθε φορά υφισταμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Οι παρούσες απαλλαγές αίρονται, αν ο αγρότης μεταβιβάσει περαιτέρω με οποιαδήποτε αιτία την αγροτική εκμετάλλευση για την οποία έτυχε της απαλλαγής ή συστήσει εμπράγματα δικαιώματα επύ αυτής μέσα σε μία δεκαετία από την απόκτησή της ή σταματήσει τη λειτουργία αυτής πριν από την πάροδο της δεκαετίας. Στις περιπτώσεις αυτές, ο αγρότης υποχρεούται πριν την περαιτέρω μεταβίβαση της αγροτικής εκμετάλλευσης ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επύ αυτής ή μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη διακοπή της λειτουργίας της, να υποβάλλει τις οικείες δηλώσεις με την κατά το χρόνο αυτόν αξία της αγροτικής εκμεταλλεύσεως και να καταβάλλει όλους τους φόρους για τους οποίους έτυχε απαλλαγής.

Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ή συνιστώνται εμπράγματα δικαιώματα επί της αγροτικής εκμετάλλευσης που έτυχε απαλλαγής κατά τα προηγούμενα εδάφια, αν δεν προσαρτηθεί από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει βεβαίωση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκαν οι οικείες δηλώσεις και καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί. Η διάταξη του προηγουμένου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή επί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δημόσια ωφέλεια ολόκληρης της έκτασης ή τμήματος αυτής ή σε περίπτωση θανάτου του αγρότη, εφόσον η δεκαετία συμπληρωθεί στο πρόσωπο των κληρονόμων αυτού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 του Άρθρου 70 του Ν.2538/1997 (Α 242).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ “ΔΗΜΗΤΡΑ”

Άρθρο 11
Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) “ΔΗΜΗΤΡΑ”

1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα με την επωνυμία οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) “ΔΗΜΗΤΡΑ”, με έδρα την Αθήνα, το οποίο έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας.

2. Υπάγονται στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, στον οποίο μεταφέρονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

α) Οι Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (Τ.Ε.Σ.) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των παρ. 3 και 5 του άρθρου 86 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α`) αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας.

β) Τα έξι (6) πρακτικά γεωργικά σχολεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας.

γ) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α`).

δ) Τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης και το Κέντρα Γεωργικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

ε) Το Τεχνικό – Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Α` κύκλου σπουδών, γεωργοκτηνοτροφικής κατεύθυνσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, που ιδρύθηκε στο νομό Καρδίτσας με την αριθμ. 366585/2.12.1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας και του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1316 Β`),

στ) Τα Τεχνικά – Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Α` κύκλου σπουδών, εποπτείας του Υπουργείου Γεωργίας, που ιδρύονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α`)”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

3. Η ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των σχολικών μονάδων της προηγούμενης παραγράφου ανήκει στον Οργανισμό.

4. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Γεωργίας, κατά περίπτωση, μεταβιβάζεται κατά χρήση στον Οργανισμό η κινητή και ακίνητη περιουσία που κατά χρήση ανήκει στις σχολικές μονάδες της παραγράφου 2. Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζονται τα όργανα παράδοσης και παραλαβής της περιουσίας που μεταβιβάζεται, ο τύπος και το περιεχόμενο του σχετικού πρωτοκόλλου, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της μεταβίβασης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

5. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό που υπηρετούσε κατά την έναρξη ισχύος της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του ν. 2945/2001 (Α` 223) στις σχολικές μονάδες της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, τοποθετείται και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτές και μετά τη μεταφορά τους στον ΟΓΕΕΚΑ “ΔΗΜΗΤΡΑ” και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο της πενταετίας. Το προσωπικό αυτό για το πιο πάνω χρονικό διάστημα θεωρείται αποσπασμένο στον ΟΓΕΕΚΑ “ΔΗΜΗΤΡΑ”.”

Σημ.: όπως η παρη 6, που είχε προστεθεί με την παρ.3 άρθρου 64 Ν.2637/1998, και αντικαταστάθηκε , αναριθμηθήκε σε 5 με την παρ.2 του άρθρου 23 Ν.2945/2001 (Α` 223),και τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 Ν.3955/2011,ΦΕΚ Α 89/20.4.2011.

Άρθρο 12
Σκοπός

1.Σκοποί του Οργανισμού είναι:”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 του  άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

α) Η οργάνωση και λειτουργία της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης, που παρέχεται από τις σχολικές μονάδες ή μονάδες παροχής επαγγελματικής κατάρτισης ταυ προηγούμενου άρθρου.

β) Η οργάνωση και λειτουργία της δια βίου επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών, των ανέργων ή υποαπασχολουμένων στον αγροτικό τομέα.

γ) ι. Η εισήγηση προς τον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος θα χορηγεί το “Πράσινο Πιστοποιητικό”.

ιι. Ο καθορισμός των όρων των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης του “Πράσινου Πιστοποιητικού” και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας και μετά από συνεννόηση με τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), ο οποίος συντονίζει σε εθνικό επίπεδο την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και έχει την ευθύνη της τυπικής πιστοποίησής της.

δ) Η συνεργασία με τον Ο.Ε.Ε.Κ. για τον προσδιορισμό επαγγελματικών αδειών και δικαιωμάτων των απασχολουμένων στο γεωργικό τομέα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας καθορίζονται οι επαγγελματικές άδειες της μεταγυμνασιακής γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ε) Ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών αναγκών στον πρωτογενή τομέα και η σύνταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης των διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους Οργανισμούς.

στ) Η επιμόρφωση εκπαιδευτών των σχολικών μονάδων του Οργανισμού, προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας και εκπαιδευτών άλλων φορέων σε θέματα αρμοδιότητάς του.

ζ) Η παραγωγή διδακτικού και εποπτικού υλικού.

η) Η σύνδεση των γεωργικών εφαρμογών, της γεωργικής έρευνας και των γεωργικών ερευνητικών ιδρυμάτων με τη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

θ) Η συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση όσων αγροτών δεν ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία.

ι) Η συνεργασία με τον Ο.Ε.Ε.Κ. για τη λειτουργία της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

ια) Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με στόχο τη γεωργική ανάπτυξη και τη σύνδεσή τους με την εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση.

ιβ) Η ίδρυση εξειδικευμένων Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης – Απασχόλησης πανελλήνιας εμβέλειας με στόχο την πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σε νέα γεωργικά επαγγέλματα ή σε συγκεκριμένους τομείς της γεωργίας, την προώθηση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

ιγ) Η πραγματοποίηση ερευνών και μελετών σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς για τον προσδιορισμό νέων πολιτικών απασχόλησης, επανένταξη αγροτών σε τουριστικές δραστηριότητες, σύνδεση της γεωργίας με το περιβάλλον και υπηρεσίες υποστήριξης της γεωργικής παραγωγής και προώθησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και λοιπών θεμάτων που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Οργανισμού και του Υπουργείου Γεωργίας.

ιδ) Η συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης αγροτών μέσω των Νομαρχιακών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), των “Κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ” και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

ιε) Η ενημέρωση, πληροφόρηση και επιμόρφωση του αγροτικού πληθυσμού και των κατοίκων της υπαίθρου, με τη χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, σε θέματα που άπτονται της τεχνολογίας της γεωργικής παραγωγής, της αγροτικής πολιτικής, της αγροτικής ανάπτυξης, των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου, καθώς και σε κάθε άλλο θέμα ενδιαφέροντός του.

ιστ) Η διοργάνωση εθνικών και διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων, στα πλαίσια των σκοπών του.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

2. Ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., μπορεί να συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής για την εκτέλεση προγραμμάτων, πρωτοβουλιών, υπηρεσιών και ερευνών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας των κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων κρατών και αφορούν:

α) Μελέτες κοινού ή κοινοτικού ενδιαφέροντος.

β) Την επαγγελματική κατάρτιση, επιμόρφωση και ενημέρωση.

γ) Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επιτρέπεται ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. να συμμετέχει, αναλαμβάνει ή να παρέχει για λογαριασμό των φορέων αυτών, την πραγματοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων στα πλαίσια διακρατικών συνεργασιών, τη σύσταση δικτύων και κάθε είδους εταιρικών ή κοινοπρακτικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών φορέων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχων φορέων των κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων κρατών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 του  άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

Άρθρο 13
Όργανα διοίκησης
Όργανα διοίκησης του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ” είναι:

α) Το Διοικητικό Συμβούλιο.

β) Ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Άρθρο 14
Διοικητικό Συμβούλιο – Αρμοδιότητες – Λειτουργία

1. Το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) του Οργανισμού αποτελείται από:

α) Τον Πρόεδρο.

β) Το Διευθύνοντα Σύμβουλο.

“γ) Τέσσερις εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται από τον οικείο Υπουργό. `Ένας από τους εκπροσώπους, με τον αναπληρωτή του, προέρχεται από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στην αρμόδια για θέματα γεωργικής εκπαίδευσης Διεύθυνση του εν λόγω Υπουργείου.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.17 άρθρ.20  Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

δ) `Ένα Σύμβουλο του παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που προτείνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τον αναπληρωτή του.

ε) `Έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής `Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.).

στ) `Έναν εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

ζ) `Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.).

η) `Έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β).

Οι εκπρόσωποι των περιπτώσεων ε`, στ`, ζ` και η`, με τους αναπληρωτές τους, προτείνονται από τους αντίστοιχους φορείς. Αν οι φορείς δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη λήψη της σχετικής έγγραφης πρόσκλησης του Υπουργού Γεωργίας, οι εκπρόσωποι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 του  άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

2. Τα μέλη του Δ.Σ. με τους αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Η διάρκεια της θητείας των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο χρονικό διάστημα.

4. Χρέη Γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Οργανισμού που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ..

5. Το Δ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Καταρτίζει τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας, τον κανονισμό κατάστασης προσωπικού και τον κανονισμό προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού.

β) Καταρτίζει και υποβάλλει στον Υπουργό Γεωργίας για έγκριση τον ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό και προβαίνει στις σχετικές τροποποιήσεις, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης του.

γ) Καταρτίζει και συντάσσει το ετήσιο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων κατάρτισης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των περιφερειακών παραρτημάτων του Οργανισμού, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των φορέων των αγροτών και το υποβάλλει για έγκριση στον Υπουργό Γεωργίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

δ) Καταρτίζει και υποβάλλει στους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεωργίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τις προτάσεις του για την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τα προγράμματα αρχικής, μεταγυμνασιακής, μεταδευτεροβάθμιας και διά βίου γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

ε) Καταρτίζει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του οργανισμού.

στ) Προσλαμβάνει το μόνιμο και εποχιακό προσωπικό του οργανισμού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και αποφασίζει για τα λοιπά θέματα κατάστασης του προσωπικού, όπως αυτά εξειδικεύονται στον κανονισμό κατάστασης προσωπικού.

ζ) Αποφασίζει για κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία του οργανισμού.

6. Το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να αναθέτει την άσκηση μέρους των αρμοδιοτήτων του στο Διευθύνοντα Σύμβουλο.

7. Τσ Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου τακτικά μία φορά το μήνα και εκτάκτως όταν κρίνεται απαραίτητο από τον ή όταν ζητηθεί εγγράφως τουλάχιστον από εννέα (9) μέλη του.

8. “Το Δ.Σ. έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον έξι από τα μέλη του, στα οποία περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος ή ο Διευθύνων Σύμβουλος.”

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 9 άρθρ. 23 ν. 2945/2001, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.18 άρθρ.20 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005.

9. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να συμμετέχουν, χωρίς ψήφο, ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού, οι Γενικοί του Διευθυντές, καθώς και άλλα πρόσωπα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου.

10.. Εισηγητής για όλα τα θέματα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού, πλην των περιπτώσεων που με απόφασή του ορίσει ως εισηγητή Γενικό Διευθυντή του οργανισμού.

11. Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το γραμματέα του Δ.Σ., αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Δ.Σ..

12. Στις περιπτώσεις: α)θανάτου, β)απώλειας της ιδιότητας με την οποία διορίστηκαν ως μέλη, γ) συνδρομής στα πρόσωπά τους λόγου που συνεπάγεται αντικειμενική αδυναμία ασκήσεως των καθηκόντων τους, τα μέλη αντικαθίστανται και για το υπόλοιπο της θητείας τους ορίζονται νέα μέλη, κατά τη διαδικασία της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, της παραγράφου 1 του άρθρου 15 και της παραγράφου 1 του άρθρου 16. Μέχρι τον ορισμό των νέων μελών το Δ.Σ. μπορεί να λειτουργεί με τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερα των τεσσάρων (4).

13. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., τα μέλη, πλην του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο νομικός σύμβουλος, οι Γενικοί Διευθυντές, όταν καλούνται να μετάσχουν σε συνεδρίαση και ο γραμματέας του Δ.Σ. λαμβάνουν αποζημίωση που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

14. Με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας, καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του Δ.Σ..

Άρθρο 15
Αρμοδιότητες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

1. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. πρέπει να διαθέτει διοικητική εμπειρία προσηκόντως αποδεικνυόμενη και επιλέγεται από τον Υπουργό Γεωργίας από επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, γνώσεις και εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση, προτιμωμένου εκείνου που κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πιο πάνω αντικείμενο.

2. Η διάρκεια της θητείας του Προέδρου του Δ.Σ. είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο χρονικό διάστημα.

3. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Εκπροσωπεί τον οργανισμό στις σχέσεις του με τις εθνικές και τις κοινοτικές αρχές.

β) Παρακολουθεί τη λειτουργία του οργανισμού και ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ..

γ) Καθαρίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ..

δ) Συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ..

ε) Υπογράφει τα αντίγραφα και τα αποσπάσματα των πρακτικών του. Δ.Σ..

στ) Ελέγχει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. του Οργανισμού.

4. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αναπληρώνεται σε όλα τα καθήκοντά του από το Διευθύνοντα Σύμβουλο. Σε περίπτωση που προεδρεύει το Δ.Σ. ο Διευθύνων Σύμβουλος, στο Δ.Σ. συμμετέχει ως μέλος ο αναπληρωτής του, που μπορεί να είναι ο αρχαιότερος Γενικός Διευθυντής.

5. Στον Πρόεδρο του Δ.Σ. καταβάλλεται:

α) Μηνιαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

β) Οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του.

Άρθρο 16
Διευθύνων Σύμβουλος – Αρμοδιότητες

1. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού διορίζεται μετά από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για ίσο χρονικό διάστημα.

2. Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να διαθέτει διοικητική εμπειρία. προσηκόντως αποδεικνυόμενη και επιλέγεται από επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, γνώσεις και εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση, προτιμωμένου εκείνου που κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πιο πάνω αντικείμενο.

3. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του οργανισμού, διευθύνει τις υπηρεσίες του και εκτός από τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται από τον Κανονισμό του Οργανισμού και το Δ.Σ., έχει και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Υποβάλλει στο Δ.Σ. του Οργανισμού τις προτάσεις και εισηγήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των προβλεπομένων στην παράγραφο 5 του άρθρου 14.

β) Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του Οργανισμού.

γ) Υπογράφει όλα τα έγγραφα του Οργανισμού.

δ) Φροντίζει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού του Οργανισμού.

ε) Παρακολουθεί, συντονίζει, κατευθύνει και ελέγχει το προσωπικό του οργανισμού και υπογράφει τα σχετικά έγγραφα.

στ) Είναι πειθαρχικός προϊστάμενος των υπαλλήλων του οργανισμού.

ζ) Έχει την ευθύνη για το συντονισμό της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

η) Εκπροσωπεί τον Οργανισμό για κάθε πράξη, είτε αυτή ανήκει στη δική του διαχειριστική εξουσία είτε στη διαχειριστική εξουσία του Δ.Σ., εκτός αν αυτά αποφασίζει διαφορετικά για πράξεις που εμπίπτουν στη δική του αρμοδιότητα.

4. Το Διευθύνοντα Σύμβουλο ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού.

5. Στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού καταβάλλεται:

α) Μηνιαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

β) Οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του.

6. Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του οργανισμού, εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Άρθρο 17
Μόνιμη Εκπαιδευτική Επιτροπή
Σημ.: όπως το άρθρο 17 καταργήθηκε από την παρ.10 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223)

1. Στον Οργανισμό συνιστάται δεκαπενταμελής Μόνιμη Εκπαιδευτική Επιτροπή με τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης. Έργο της Επιτροπής είναι ο συντονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (αρχικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης), των διαδικασιών και της εποπτείας των σχολών γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τις κατευθύνσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, καθώς και η υποβολή προτάσεων για τη στελέχωση κοι συγκρότηση του οργανισμού με σκοπό την προώθηση των εκπαιδευτικών λειτουργιών.

2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται τα μέλη της Επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου, οι αρμοδιότητές της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη σύνθεση και λειτουργία της.

Άρθρο 18
Γενικοί Διευθυντές – Συμβούλιο Γενικών Διευθυντών – Αρμοδιότητες

1. Μέ απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζονται Γενικοί Διευθυντές του οργανισμοί) με τριετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης. Οι Γενικοί Διευθυντές έχουν τα προσόντα του Διευ8ύνοντος Συμβούλου της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του παρόντος νόμου. Οι Γενικές Διευθύνσεις συνιστώνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας.

2. Οι Γενικοί Διευθυντές είναι ανώτατο στελέχη του Οργανισμού, υπάγονται στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Προΐστανται τομέων δραστηριοτήτων του Οργανισμού.

β) Ελέγχουν και παρακολουθούν το έργο των αντίστοιχων υπηρεσιών, έχοντας την αντίστοιχη διοικητική και λειτουργική ευθύνη.

Υ) Επικουρούν στο έργο του το Διευθύνοντα Σύμβουλο.

3. Η αμοιβή των Γενικών Διευθυντών καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Η θέση των Γενικών Διευθυντών είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι Γενικοί Διευθυντές για το χρόνο της θητείας τους ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού, εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτονται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.

5. Οι Γενικοί Διευθυντές παρίστανται, εφόσον κληθούν, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χωρίς δικαίωμα ψήφου και μπορεί να εισηγούνται τα προς συζήτηση θέματα, μετά από απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

6. Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου μπορεί να τους ανατίθεται και εξουσία εκπροσώπησης του Οργανισμού για θέματα αρμοδιότητος του Διευθύνοντος Συμβούλου.

7. Οι Γενικοί Διευθυντές των Γενικών Διευθυντών, στο οποίο καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο Διευθύνων Σύμβουλος. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί επί θεμάτων αρμοδιότητας του Διευθύνοντος Συμβούλου που παραπέμπονται σε αυτό με έγγραφό του.

Άρθρο 19
Κατάρτιση κανονισμών – Σύσταση θέσεων

1. Με κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας, που καταρτίζεται από το Δ.Σ. του οργανισμού, εγκρίνεται, με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση και λειτουργία των υπηρεσιών του οργανισμού, οι αρμοδιότητές τους, η σύσταση κατ` ανώτατο όριο 80 οργανικών θέσεων διοικητικού, τεχνικού, εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, η κατανομή αυτών κατά κλάδους και ειδικότητες, τα τυχόν ειδικά προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό στις θέσεις αυτές και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με τον ίδιο κανονισμό γίνεται η ίδρυση, μετατροπή, συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση των εξειδικευμένων Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης – Απασχόλησης της παραγράφου ιβ’ του άρθρου 12 του παρόντος νόμου και ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση και λειτουργία αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Με κανονισμό κατάστασης προσωπικού, που καταρτίζεται από το Δ.Σ. του οργανισμού, εγκρίνεται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα καθήκοντα και τις ευθύνες του προσωπικού, το χρόνο εργασίας του, τη μισθοδοσία του, τις κάθε είδους άδειες, τη μετάθεση, απόσπαση και μετακίνησή του, την προαγωγή και αρχαιότητά του, τον τρόπο αξιολόγησής του, την πειθαρχική δικαιοδοσία και διαδικασία, το πειθαρχικά αδικήματα και τις ποινές, τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα με την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του Οργανισμού.

3. Με κανονισμό προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης, που καταρτίζεται από το Δ.Σ. του Οργανισμού, εγκρίνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού, το λογιστικό του σύστημα, οι δαπάνες και ο έλεγχός τους.

Σχετικό:  παρ.11 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223)

4. Μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του κανονισμού της παραγράφου 1, για τις ανάγκες του Οργανισμού συνιστώνται:

“α) Οι ακόλουθες οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού που κατανέμονται κατά κλάδο ως ακολούθως:

αα) ΠΕ Διοικητικού θέσεις 3

Προσόν διορισμού για τις θέσεις του κλάδου αυτού ορίζεται πτυχίο Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ή Τμήματος Νομικής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαuής ή αντίστοιχο πτυχίο ισότιμης σχολής της αλλοδαπής:

ββ) ΠΕ Οικονομικού θέσεις 3

Προσόν διορισμού για τις θέσεις του κλάδου αυτού ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

γγ) ΠΕ Γεωπονικού θέσεις 6

Από τις θέσεις του κλάδου αυτού ορίζονται 1 θέση Φυτικής Παραγωγής, 1 θέση Ζωικής Παραγωγής, 1 θέση Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, 1 θέση Γεωργικής Οικονομίας, 1 θέση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και 1 θέση Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

δδ) ΠΕ Κτηνιατρικού θέση 1

εε) ΠΕ Ιχθυολόγων θέση 1

στστ) ΠΕ Περιβάλλοντος θέση 1

ζζ) ΠΕ Δασολογίας θέση 1

ηη) ΠΕ Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας θέση 1

θθ) ΠΕ Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θέσεις 4

ιι) ΠΕ Πληροφορικής θέσεις 3

αια) ΤΕ Τεχνολογίας Τροφίμων θέση 1

ιβιβ) ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού θέσεις 2

ιγιγ) ΤΕ Βιβλιοθηκονομίας θέση 1

ιδιδ) ΔΕ Προσωπικού Η/Υ θέσεις 2

ιειε) ΔΕ Οδηγών θέση 1

ιστιστ) ΥΕ Επιμελητών θέση 1

ιζιζ) ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας θέση 1

Για τις θέσεις των κλάδων των περιπτώσεων από γγ` μέχρι ιζιζ` προσόντα διορισμού ορίζονται τα προβλεπόμενα, από τις κείμενες διατάξεις, για το διορισμό σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

β. Δύο θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή. Στις θέσεις αυτές προσλαμβάνονται ένας δικηγόρος παρ` ΑρείωΠάγω ως Νομικός Σύμβουλος του Οργανισμού και ένας δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ. 13 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

5. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που εκδίδονται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, επιτρέπεται η απόσπαση στον Οργανισμό υπαλλήλων του Δημοσίου, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`) και της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α) ή ανά οριοθετείται κάθε φορά, για την κάλυψη αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας και των περιφερειακών μονάδων του Οργανισμού. Για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία έτη και μπορεί να παρατείνεται για ίσο χρονικό διάστημα. Για τους λοιπούς υπαλλήλους εφαρμόζονται οι διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση από την οποία αποσπώνται οι υπάλληλοι.

Οι αποδοχές όσων υπαλλήλων αποσπώνται βαρύνουν την υπηρεσία από την οποία αποσπώνται και δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τις αποδοχές και τα επιδόματα της θέσης από την οποία αποσπώνται

Σημ.: όπως  αναριθμήθηκε  και αντικαταστάθηκε με την παρ. 15 άρθρ.23 ν.2945/200 και με την παρ.2 άρθρ.13  Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

6. Για τις ανάγκες των “Κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ” συνιστώνται σε κάθε Κέντρο οι ακόλουθες οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού που κατανέμονται κατά κλάδο ως ακολούθως:

α) ΠΕ Γεωτεχνικού θέση 1 β) ΠΕ Διοικητικού θέση 1 γ) ΠΕ Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας (Α.Ο.Ο.) θέση 1 δ) ΤΕ Λογιστικού θέση 1 ε) ΤΕ Πληροφορικής θέση 1 στ) ΥΕ Επιμελητών θέση 1 ζ) ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας θέση 1.

Προσόντα διορισμού για τις θέσεις των κλάδων αυτών ορίζονται τα προβλεπόμενα στο π.δ. 194/1988 “Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου” (ΦΕΚ 84 Α`).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.16 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

7. Για την πλήρωση των θέσεων των κλάδων που αναφέρονται στην περίπτωση α` της παραγράφου 4 και στις περιπτώσεις α`, β`, γ`, δ`, ε` της παραγράφου 6 το προσωπικό επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`).

Σημ.: όπως αναριθμήθηκε και αντικαταστάθηκε , σύμφωνα με την παρ.17 του  άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

Άρθρο 20
Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ

1. Τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Γεωργικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μετονομάζονται σε “Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ” από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του προηγούμενου άρθρου.

Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του οργανισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ιδρύονται νέα “Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ” και να καθορίζονται οι αρμοδιότητές τους. Τα Κέντρα αυτά υπάγονται στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, στον οποίο και μεταφέρονται με την υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου.

Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται αναλόγως και οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 1.1 του νόμου αυτού.

Σε κάθε Κέντρο προΐσταται διευθυντής. Η επιλογή των διευθυντών γίνεται από το υπηρεσιακό συμβούλιο του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, με βάση Τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των κρινόμενων υπαλλήλων. Προτιμώνται όσοι έχουν γνώσεις και εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ως διευθυντές επιλέγονται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. Ως διευθυντές των Κέντρων μπορεί να επιλέγονται και υπάλληλοι που υπηρετούν με απόσπαση στον Οργανισμό αυτόν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19. `Όσοι επιλέγονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ως διευθυντές των Κέντρων για τρία έτη. Οι τοποθετούμενοι ως διευθυντές εξακολουθούν να ασκούντα καθήκοντά τους έως την τυχόν επανεπιλογή τους ή την τοποθέτηση νέου διευθυντή: Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία των “Κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ” και οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.18 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

2. Σε κάθε “Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ” συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας εξαμελής Διοικούσα Επιτροπή, που αποτελείται από:

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ.64 Ν. 2637/1998 Α 200.

α) το Διευ8υντή του “Κέντρου ΔΗΜΗΤΡ”` ως πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του,

β) έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του αντίστοιχου νομού με τον αναπληρωτή του,

γ) έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Β` βάθμιας Εκπαίδευσης του αντίστοιχου νομού με τον αναπληρωτή του,

δ) έναν εκπρόσωπο Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του αντίστοιχου νομού με τον αναπληρωτή του,

ε) έναν εκπρόσωπο ταυ Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του αντίστοιχου νομού με τον αναπληρωτή του,

στ) έναν εκπρόσωπο του τοπικού παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Τα υπό στοιχεία β` και γ` μέλη με τους αναπληρωτές τους προτείνονται από τον οικείο Νομάρχη, τα δε υπό στοιχεία δ`, ε` και στ` από τους αντίστοιχους φορείς.

Η διάρκεια της θητείας των μελών της Επιτροπής ορίζεται τριετής και μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα.

Καθήκοντα γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί υπάλληλος του Κέντρου που ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης αυτής.

3. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Επιτροπής, η λειτουργία της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 21
Εκπαιδευτικό προσωπικό

1. Το μόνιμο Εκπαιδευτικό προσωπικό για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών προσλαμβάνεται σύμφωνα με το ν. 1566/1985 “Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 167 Α`), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις ειδικές κανονιστικές πράξεις ίδρυσης των οικείων σχολικών μονάδων.

2. Το αναγκαίο εποχιακό Εκπαιδευτικό προσωπικό για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών προλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`) με ωριαία αντιμισθία. Με προκήρυξη, που εκδίδεται από τον Υπουργό Γεωργίας, καθορίζονται τα προσόντα του εποχιακού εκπαιδευτικού προσωπικού, η διαδικασία για την επιλογή και πρόσληψη αυτού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Σχετικό: παρ.19 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223)

3. Μεταφέρονται οι αρμοδιότητες για την εκπαίδευση του προσωπικού σε γεωτεχνικά θέματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στο Υπουργείο Γεωργίας.

4. Στα Τεχνικά -Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) , που προβλέπονται στην αριθμ. 356381/15.6.1999 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ 1404 Β`), στο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Α` Κύκλου γεωργοκτηνοτροφικής κατεύθυνσης που έχει ιδρυθεί στο νομό Καρδίτσας με την αριθμ. 366585/2.12.1998 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 1316 Β`) καθώς και στα Τ.Ε.Ε. Α κύκλου σπουδών εποπτείας του Υπουργείου Γεωργίας, που ιδρύονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α`), προΐστανται διευθυντές, οι οποίοι τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. Οι διευθυντές των Τ.Ε.Ε. επιλέγονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ. από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ, με βαθμό Α` με γνώσεις και εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση ή κατάρτιση, οι οποίοι ανήκουν οργανικά ή υπηρετούν με απόσπαση στον O.Γ.E.E.K.A. Αν δεν υπάρχει προσωπικό με τα ανωτέρω προσόντα, οι διευθυντές επιλέγονται από υπαλλήλους κλάδων ΠΕ με βαθμό Α και εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών στη γεωργική επαγγελματική. εκπαίδευση ή κατάρτιση, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στον Οργανισμό. Οι επιλεγόμενοι τοποθετούνται ως διευθυντές για τρία έτη και μετά-τη λήξη της τριετίας εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως την τυχόν επανεπιλογή τους ή την τοποθέτηση νέου διευθυντή. Η εκπαιδευτική εποπτεία στα Τ.Ε.Ε. ασκείται από τον οικείο Προϊστάμενο Διεύθυνσης και το Σχολικό Σύμβουλο.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.20 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

5. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του Ν. 2640/1998 εφαρμόζονται και στα Τεχνικά -Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) Α` κύκλου σπουδών της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, εποπτείας άλλων υπουργείων. Το προβλεπόμενο στην παρ. 3 του άρθρου 5 του πιο πάνω νόμου προεδρικό διάταγμα εκδίδεται με πρόταση και του καθ` ύλην αρμόδιου υπουργού.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.20 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

6. Για το πρόγραμμα σπουδών των Τ.Ε.Ε. της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του Ν. 2640/1998.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.20 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

Άρθρο 22
Πόροι του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”

1. Πόροι του Οργανισμού είναι:

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με από την παρ.21 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

α) Πόρος από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.). όπως αυτός ορίζεται στο ν. 2434/1996 (ΦΕΚ 188 Α`).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ” έχοντας υπόψη τον αριθμό των εργαζομένων στις βιομηχανίες και εκμεταλλεύσεις μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής υποβάλλει αίτημα για διάθεση πόρων στην Επιτροπή Διαχείρισης του Λ.Α.Ε.Κ., η οποία εισηγείται το ύψος του εν λόγω πόρου τουλάχιστον στο δέκα τοις εκατό (10%) ετησίως του συνολικού πόρου και το υποβάλλει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

Το ύψος του πόρου αυτού επικυρώνεται κατά έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

β) Παρακράτηση από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών στον Ο.Γ.Α. κλάδος κύριας ασφάλισης ποσοστού ύψους 0,3%ο. “γ) Επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και από κάθε άλλο Υπουργείο ή νομικό πρόσωπο που αναπτύσσει δραστηριότητες παραπλήσιες με τις αρμοδιότητες τού Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. “ΔΗΜΗΤΡΑ”,

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.22 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

δ) Επιχορηγήσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ε) Τα δίδακτρα των εκπαιδευομένων στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του εδαφίου γ` της παρ. 2 του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.

στ) Δωρεές κληροδοτήματα και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων.

ζ) Έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

2. Για όσες χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις έγιναν προς τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Γ.Ε.Ε.), τα “Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ” και τα Πρακτικά Γεωργικά Σχολεία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας και από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής `Ένωσης μέχρι 31.12.1999, διαχειριστής και υπόλογος είναι το Υπουργείο Γεωργίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.23 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 23
Ιδία συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια του πρωτογενούς τομέα
Στα επενδυτικά σχέδια του πρωτογενούς τομέα, η αξία της έκτασης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της μονάδας, θα συνυπολογίζεται κατά τον προσδιορισμό της ίδιας συμμετοχής στη χρηματοδότηση του φορέα.

Άρθρο 24
Τροποποίηση του ν. 1665/1986 (ΦΕΚ 194 Α`)
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1665/1986 (ΦΕΚ 194.Α`), που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 2367/1995 (ΦΕΚ 261 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Στην έννοια των κινητών πραγμάτων της παρ. 1 περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη και εξαιρούνται τα πλοία και τα πλωτά ναυπηγήματα, ενώ στην έννοια των ακινήτων πραγμάτων συμπεριλαμβάνονται και οι αγροτικές εκτάσεις και εξαιρούνται τα οικόπεδα.”

Άρθρο 25
Χρηματοδοτική μίσθωση αγροτικών εκτάσεων
Όπως καταργήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 354 ΝΟΜΟΣ 4512/2018 και ισχύει από 17/1/2018
Δες την εξέλιξη του άρθρου

1. Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης και υπεραξίας οι αγροτικές εκτάσεις τόσο κατά την αγορά τους από τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, όσα και κατά την οριστική μεταβίβαση της κυριότητας των αγροτικών εκτάσεων προς τους αγρότες στη λήξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Όπως καταργήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 354 ΝΟΜΟΣ 4512/2018 και ισχύει από 17/1/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

2. Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για αγροτικές εκτάσεις φορολογούνται επί των εισπραττόμενων τόκων, υπολογίζονται δε, και θεωρούνται ως έξοδα και οι αποσβέσεις επί της αξίας των αγροτικών εκτάσεων.

Επιτρέπεται στις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης το ποσό των χρεολυσίων που εισπράττουν να φέρεται σε ειδικό αποθεματικό πρόβλεψης, το οποίο συμψηφίζεται με τη ζημία από την πώληση της αγροτικής έκτασης κατά τη λήξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Όπως καταργήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 354 ΝΟΜΟΣ 4512/2018 και ισχύει από 17/1/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

3. Επιδοτείται σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων κατά τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) το επιτόκιο για τα δέκα (10) πρώτα χρόνια της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το ανωτέρω επιτόκιο προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες στις περιπτώσεις:

α) των νέων αγροτών που είναι αρχηγοί και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τον Κανονισμό 2328/1991 και

β) των αγροτών που είναι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως αυτές χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την οδηγία 75/268/Ε.Ο.Κ..
Όπως καταργήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 354 ΝΟΜΟΣ 4512/2018 και ισχύει από 17/1/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

Άρθρο 26
Μέτρα για τις αγροτικές κατασκευές

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου οι ακόλουθοι όροι έχουν την αντίστοιχη προσδιοριζόμενη έννοια:

Ι. Αγροτικές περιοχές θεωρούνται:

α) οι ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

β) οι παραμεθόριες περιοχές που απέχουν 30 χλμ. από τα σύνορα του κράτους, εκτός των πόλεων άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων και των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί τουριστικές ή αξιόλογες ή δυναμικές ή περιαστικές και που βρίσκονται μέσα στα όρια των τριάντα (30) χιλιομέτρων).

γ) οι περιοχές που βρίσκονται μέσα στα όρια των αγροτικών περιοχών των οικισμών, εκτός από εκείνες που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές ή αξιόλογες ή δυναμικές ή περιαστικές σύμφωνα με τις διατάξεις του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181 Δ`). Του παρόντος περιορισμού εξαιρούνται οι αλιείς, καθώς και περιοχές για τις οποίες θα υπάρξει σχετική απόφαση των αρμόδιων Υπουργών.

ΙΙ. Αγροτικές κατασκευές θεωρούνται αυτές που κατασκευάζονται αποκλειστικά από αγρότες, νέους αγρότες, νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, ομογενείς και εργάτες γης εντός των αγροτικών περιοχών και συγκεκριμένα:

α) Η πρώτη κατοικία, η προσθήκη και επισκευή αυτής, με μέγιστο συνολικό εμβαδόν 140 τ.μ. εάν συμπεριλαμβάνονται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου μία φορά για κάθε οικόπεδο, συνυπολογιζομένων των ήδη υπαρχόντων κτισμάτων που έχουν χρήση κατοικίας.

β) οι αποθήκες, στάβλοι, υπόστεγα, βοηθητικές εγκαταστάσεις των οποίων το συνολικό εμβαδό καθορίζεται βάσει μελέτης βιωσιμότητος της εκμετάλλευσης. γ) οι περιφράξεις, περιτοιχίσεις, κλειστές δεξαμενές και λοιπές κατασκευές που χρησιμεύουν για αγροτικές εργασίες και για τις οποίες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μόνος τρόπος σύνταξης του προϋπολογισμού είναι ο αναλυτικός.

δ. Οι αγροτοτουριστικές εγκαταστάσεις των οποίων το συνολικό εμβαδόν καθορίζεται βάσει μελέτης βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης”.

Σημ.: όπως το εδάφιο δ` προστέθηκε με την παρ.13 του άρθρου 70 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

Σχετικό:  άρθρο 2 παρ.4 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

2. Για τις αγροτικές κατασκευές του παρόντος άρθρου:

α) οι αμοιβές των μηχανικών για τη μελέτη και επίβλεψη, όπως αυτές καθορίζονται από το π.δ. 515/ 1989 (ΦΕΚ 219 Α`), μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τις περιπτώσεις ΙΙ α` και β` της προηγούμενης παραγράφου και κατά ογδόντα τοις εκατό (80%) για την περίπτωση ΙΙ γ` της ίδιας παραγράφου.

Σχετικό:  το άρθρο 2 Ν.2732/1999

β) Καταργούνται οι κρατήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις για την έκδοση των οικοδομικών αδειών των αγροτικών κατασκευών, δηλαδή η εισφορά του ΚΗ` ψηφίσματος, τα πάσης φύσεως παράβολα Δημοσίου, το παράβολο του ν. 1041/1980 ίΦΕΚ 75 Α`), καθώς και το τέλη χαρτοσήμου στις εισφορές που γίνονται υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων `Έργων.

γ) Μειώνεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) ο αριθμός ημερών εργασίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ως ελάχιστος, υποχρεωτικά απαιτούμενος για τον υπολογισμό των καταβλητέων εισφορών προς το Ι.Κ.Α. για τα οικοδομοτεχνικά έργα, όπως επίσης και ο τεκμαρτός προϋπολογισμός του έργου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε μεάρθρ.64 παρ.10 Ν.2637/1998 Α 200.

3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή και για τις κατασκευές της περίπτωσης ΙΙ α` της παρ. 1 που κατασκευάζονται εντός των ορεινών περιοχών από κατοίκους των περιοχών αυτών.

4. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθαρίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

5. Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 2 εφαρμόζονται αναλογικά και για την κάλυψη της μείωσης των αμοιβών των μηχανικών.

Άρθρο 26Α

“Άρθρο 26α Σύσταση επιτροπής

1. Στο Υπουργείο Γεωργίας συνιστάται επιτροπή που συγκροτείται από:

α) Δυο (2) μόνιμους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, της Διευθύνσεως Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων, από τους οποίους ο ένας ορίζεται ως πρόεδρος, με αναπληρωτές τους μόνιμους υπαλλήλους του ίδιου κλάδου και της ίδιας Διεύθυνσης.

β) Έναν (1) μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών, με αναπληρωτή του μόνιμο υπάλληλο του ίδιου κλάδου και της ίδιας Διεύθυνσης.

γ) Έναν (1) μόνιμο υπάλληλο της Διεύθυνσης Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων, με αναπληρωτή του μόνιμο υπάλληλο της ίδιας Διεύθυνσης.

δ) Έναν (1) εκπρόσωπο των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με τους αναπληρωτές τους.

ε) Έναν (1) εκπρόσωπο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.) και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (Α.Τ.Ε Α.Ε.), με τους αναπληρωτές τους.

στ) Έναν (1) εμπειρογνώμονα, με τον αναπληρωτή του, με γνώσεις, και εμπειρία επί θεμάτων νέων αγροτών.

2. Οι εκπρόσωποι που αναφέρονται στις περιπτώσεις δ` και ε` της προηγούμενης παραγράφου, με τους οικείους φορείς. Αν οι φορείς δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους μέσα στην προθεσμία που τάσσεται από τον Υπουργό Γεωργίας, η επιτροπή συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα χωρίς τη συμμετοχή αυτών.

3. Έργο της επιτροπής είναι η υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων για τους νέους αγρότες.

4. Στην επιτροπή, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, μπορεί να παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Σύμβουλος του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στο οποίο είναι ενταγμένα τα μέτρα για τους νέους αγρότες, για την παροχή συμβουλών επί τεχνικών θεμάτων.

5. Χρέη γραμματέα της επιτροπής εκτελεί μόνιμος υπάλληλος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων, με αναπληρωτή αυτού μόνιμο υπάλληλο της ίδιας Διεύθυνσης.

6. Τα μέλη της επιτροπής και ο γραμματέας, με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με διετή θητεία, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών και του γραμματέα με την ίδια διαδικασία.

7. Στην επιτροπή εισηγείται ο προϊστάμενος του Γραφείου Νέων Αγροτών της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων.

8. Η επιτροπή συνεδριάζει με την παρουσία έξι (6) τουλάχιστον μελών της, για τη διατύπωση δε προτάσεων και εισηγήσεων απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Όταν η επιτροπή συγκροτείται χωρίς τους αναφερόμενους στις περιπτώσεις δ`και ε`της παρ. 1 εκπροσώπους, συνεδριάζει με την παρουσία πέντε (5) μελών.

9. Στον πρόεδρο, τα μέλη και το γραμματέα της επιτροπής, τον εισηγητή και το Σύμβουλο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις καταβάλλεται αμοιβή, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Η προκαλούμενη για την καταβολή της αμοιβής δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που εγκρίνονται με τις αντίστοιχες αποφάσεις εφαρμογής των μέτρων για τους νέους αγρότες. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου καθορίζεται και ο τρόπος, η διαδικασία καταβολής της αμοιβής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.”

Άρθρο 27
Γραφείο Νέων Αγροτών
Σημ.: όπως το άρθρο 26 β`προστέθηκε με το άρθρο 2 του Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

Σε δίκες κατά των υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας, που διώκονται γιατί ενήργησαν για το συμφέρον της υπηρεσίας, παρίσταται για την υπεράσπισή τους, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων και μετά από έγκριση του Υπουργού Γεωργίας, εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

1. Στη Διεύθυνση Αγροτική Ανάπτυξης κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή Νομαρχιακού Διαμερίσματος συνιστάται αυτοτελές Γραφείο Νέων Αγροτών, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων για τους νέους αγρότες, η ενημέρωση των πολιτών και η υποβολή εισηγήσεων για τη βελτίωση του συστήματος των αναφερόμενων μέτρων .

2. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι ειδικότητες, τα προσόντα και ο ελάχιστος αριθμός των υπαλλήλων που θα στελεχώνουν το Γραφείο Νέων Αγροτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.”

Άρθρο 28
Θέματα σχετικά με τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.) – Επιστροφή παρανόμως και αχρεωστήτως καταβληθέντων
Σημ.: όπως το άρθρο 28 τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

Σχετικό:  ΥΑ 227200/15.2-22.2.2002 (ΦΕΚ Β΄215)

1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη ή αχρεώστητη καταβολή, λόγω μη τηρήσεως κοινοτικών ή εθνικών διατάξεων, σε βάρος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.), η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διευθύνσεως Διαχειρίσεως Αγορών Γεωργικών Προϊόντων (ΓΕ.ΔΙ.Δ.Α.ΓΕ.Π.) του Υπουργείου Γεωργίας ή του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) από την κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ 200 Α`) έναρξη λειτουργίας του:

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2732/1999)και την παρ. 24 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

α) Καλεί με έγγραφη πρόσκληση τον ενδιαφερόμενο να διατυπώσει, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών, που μπορεί να παραταθεί μια μόνο φορά και μέχρι δέκα (10) ημέρες, τις έγγραφες παρατηρήσεις του και να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία. Η πρόσκληση επιδίδεται στον ενδιαφερόμενο κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 “και κοινοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία για την τήρηση του βιβλίου οφειλετών προς εγγραφή σ` αυτό”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2732/1999), ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ και με την παρ. 25 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α`

β) Συντάσσει μέσα σε προθεσμία δυο (2) μηνών έκθεση ελέγχου για τη νομιμότητα ή μη της πληρωμής, αφού εξετάσει τις έγγραφες παρατηρήσεις και τα προσκομιθέντα στοιχεία. Στο κείμενο της εκθέσεως εκθέτονται οι λόγοι του αδικαιολόγητου ή μη της διενεργηθείσας δαπάνης, το ύψος του προς επιστροφή ποσού και ο τρόπος υπολογισμού. Επίσης, εφόσον από κοινοτικές ή εθνικές διατάξεις προβλέπεται στην εξεταζόμενη περίπτωση η επιβολή διοικητικών κυρώσεων, στην έκθεση αναφέρεται το είδος των επιβαλλόμενων διοικητικών κυρώσεων, το ύψος των χρηματικών ποινών και προστίμων, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού τους.  “Η έκθεση υποβάλλεται στον Υπουργό Γεωργίας ή στην υπηρεσία που ορίζεται με απόφασή του, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν αυτοί στους οποίους υποβάλλεταιη έκθεση έχουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της έκθεσης ή θεωρούν ότι αυτή δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη, μπορεί να ζητήσουν επανέλεγχο και σύνταξη νέας έκθεσης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2732/1999), αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.26 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

Αν η αναγνώριση και η εκκαθάριση της δαπάνης, για την οποία διαπιστώθηκε παράνομη ή αχρεώστητη καταβολή, ενεργείται από τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών ή του Οργανισμού Βάμβακος ή του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, η προβλεπόμενη στις ανωτέρω α` και β` περιπτώσεις διαδικασία τηρείται από τους φορείς του παρόντος εδαφίου, οι οποίοι συντάσσουν την έκθεση ελέγχου και την υποβάλλουν στην αναφερόμενη στο πρώτο εδάφιο υπηρεσία για την περαιτέρω διαβίβασή της στον Υπουργό Γεωργίας ή στην αναφερόμενη στην περίπτωση β` υπηρεσία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2732/1999),αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.27 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

Εφόσον, βάσει του περιεχομένου της εκθέσεως ελέγχου, συντρέχει περίπτωση αδικαιολόγητης πληρωμής, ο Υπουργός Γεωργίας εκδίδει απόφαση με την οποία διατάσσεται η επιστροφή από τον εισπράξαντα των αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών προσαυξημένων με τους προβλεπόμενους τόκους. Σε περίπτωση που από την εθνική ή κοινοτική νομοθεσία προβλέπεται και επιβολή διοικητικών κυρώσεων, εκδίδει σχετική απόφαση ανεξάρτητη της προηγουμένης.

Τα ποσά που έχουν καταβληθεί αδικαιολογήτως επιστρέφονται εντόκως, με επιτόκιο ίσο προς το μισό του επιτοκίου των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου ετήσιας διάρκειας το οποίο ισχύει όταν εκδίδεται η απόφαση για την επιστροφή. Οι τόκοι υπολογίζονται από την επομένη της επίδοσης της κατά την περίπτωση α` πρόσκλησης, αν όμως αποδεικνύεται ότι ο υπόχρεος γνωρίζει τον παράνομο χαρακτήρα της καταβολής των πιο πάνω ποσών, οι τόκοι υπολογίζονται από την ημέρα που εισπράχθηκαν τα ποσά, τα οποία έχουν καταβληθεί αδικαιολογήτως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2732/1999), αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ. 28 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223). Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται, εφόσον δεν προβλέπουν διαφορετικά διατάξεις κοινοτικών κανονισμών.

2. Οι βάσει της προηγούμενης διαδικασίας εκδιδόμενες αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας αποτελούν νόμιμο τίτλο εισπράξεως και εκτός από τα απαραίτητα για κάθε διοικητική πράξη στοιχεία πρέπει να περιέχουν:

α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του υποχρέου. β) Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) στην οποία υπάγεται. γ) Την αιτιολογία της απόφασης. δ) Μνεία περί των ειδικών δικονομικών διατάξεων του παρόντος άρθρου. ε) Πρόσκληση προς τον υπόχρεο όπως προσέλθει και καταβάλει οικειοθελώς το αναγραφόμενο στην απόφαση χρηματικό ποσό εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημέρα της κοινοποιήσεως. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο αντίγραφο της εκθέσεως ελέγχου της περίπτωσης β`της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Οι αποφάσεις επιδίδονται, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας, στην κατοικία ή την επαγγελματική εγκατάσταση ή σε οποιονδήποτε τόπο βρεθεί ο υπόχρεος και για την επίδοση συντάσσεται αποδεικτικό.

3. Μετά την επίδοση της απόφασης ο υπόχρεος οφείλει να καταθέσει, μέσα στην προθεσμία που έχει ταχθεί, το ποσό που αναγράφεται στην απόφαση σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στον τηρούμενο υπέρ του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. λογαριασμό και να προσκομίσει αμέσως το παραστατικό της καταθέσεως στην αρμόδια Διεύθυνση.

Σε περίπτωση μη καταβολής του απαιτούμενου ποσού, αυτό βεβαιώνεται στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. του υποχρέου, εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων και αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων. Το ποσό που βεβαιώνεται περιλαμβάνει και τόκους, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

4. Κατά το χρόνο από την έκδοση της απόφασης και μέχρι να εισπραχθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό του υπόχρεου, η αρμόδια διεύθυνση, αν υπάρχει άλλη αναγνωρισμένη και εκκαθαρισμένη απαίτηση του υπόχρεου σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π., συμψηφίζει το αντίστοιχο ποσό και κοινοποιεί την πράξη συμψηφισμού στον υπόχρεο, καθώς και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αν το οφειλόμενο ποσό βεβαιώθηκε σ` αυτή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του  άρθρου 2 του Ν.2732/1999),αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.29 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

5. Τα φυσικά πρόσωπα που ήταν διευθυντές, διαχειριστές ή διευθύνοντες σύμβουλοι και γενικώς εντεταλμένοι, στη διοίκηση νομικού προσώπου κατά το χρόνο εισπράξεως της αδικαιολόγητης σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. δαπάνης, ευθύνονται ατομικώς και εις ολόκληρονμε το νομικό πρόσωπο για την πληρωμή των οφειλομένων σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση. Για τα εις ολόκληρονευθυνόμενα φυσικά πρόσωπα έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στην παρ. 1α του άρθρου αυτού.

Σε περίπτωση συγχωνεύσεως νομικών προσώπων, ευθύνεται εις ολόκληρον και το νέο νομικό πρόσωπο που προέκυψε από τη συγχώνευση, ανεξάρτητα από το χρόνο της αδικαιολόγητης καταβολής.

6. Κατά των αποφάσεων της παραγράφου 2, ο υπόχρεος δικαιούται να προσφύγει ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της αποφάσεως εφαρμοζομένων των διατάξεων του π.δ.341/1978 (ΦΕΚ 71 Α`), εκτός των περιπτώσεων που, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία δικαιολογήσεως και εισπράξεως του επίδικου ποσού, ο υπόχρεος θεωρείται δημόσιος υπόλογος, οπότε δικαιούται να ασκήσει έφεση μέσα στην ίδια προθεσμία, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατ`εξαίρεση των διατάξεων του π.δ. 341/1978:

α) Μετά την άσκηση της προσφυγής και με την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα του προσφεύγοντος, το Δικαστήριο στο οποίο εκκρεμεί η προσφυγή μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του, εκδιδόμενη σε συμβούλιο, να αναστείλει εν όλω ή εν μέρει την εκτέλεση της υπουργικής αποφάσεως που προσβάλλεται μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως επί της προσφυγής, εφόσον πιθανολογείται ότι αυτή θα ευδοκιμήσει. Το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικά από τον αιτούντα την παροχή ασφάλειας.

β) Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ορίζει δικάσιμο μέσα σε τέσσερις (4) το πολύ μήνες από την κατάθεση της προσφυγής, η οποία εγγράφεται στο σχετικό πινάκιο καθ`υπέρβαση του ορισμένου αριθμού υποθέσεων.

Αναβολή της συζήτησης επιτρέπεται μια μόνο φορά αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση των διαδίκων και εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, ορίζεται σε συγχρόνως με σημείωση στο πινάκιο η νέα συζήτηση που δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δυο (2) μήνες από τη συζήτηση κατά την οποία χορηγήθηκε η αναβολή. Νέα κλήτευση των διαδίκων δεν απαιτείται.

γ) Τα ένδικα μέσα της ανακοπής, εφέσεως, αναθεωρήσεων, τριτανακοπής και αναιρέσεως ασκούνται, σε κάθε περίπτωση, μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από της κοινοποιήσεως της αποφάσεως.

Στην εντολή προς επίδοση της απόφασης γίνεται ρητώς μνεία της δυνατότητας ασκήσεως ένδικου μέσου, μέσα στην παραπάνω προθεσμία των τριάντα (30) ημερών.

Σε περίπτωση ασκήσεως εφέσεως ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφαρμόζονται αναλόγως οι παραπάνω διατάξεις χωρίς να εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του οργανισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του π.δ. 1225/1981 (ΦΕΚ 304 Α`).

7. Σε περιπτώσεις, οι οποίες προκαλούν δαπάνη σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. και αναφέρονται σε συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτών και αφορούν εφαρμογή πολιτικών επί των κοινοτικών αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, προερχομένων από την άσκηση παρεμβάσεων καθώς και εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας τροφίμων προς τρίτες χώρες ή προγραμμάτων δωρεάν διανομής τροφίμων στους άπορους της Χώρας ή άλλων προγραμμάτων κατ`εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών, ακολουθείται η διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τη διαδικασία αναθέσεως του έργου, τις σχετικές διακηρύξεις και τις καταρτισθείσες συμβάσεις.

Εφόσον στις παραπάνω αποφάσεις και συμβάσεις δεν προβλέπεται διαδικασία, ακολουθείται η διαδικασία του παρόντος άρθρου. Οι συμβάσεις του πρώτου εδαφίου καταρτίζονται εγγράφως αλλιώς είναι άκυρες.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.30 εδαφ.α` άρθρ.23 Ν.2945/2001,ΦΕΚ Α 223.

Σε περιπτώσεις επιβολής καταλογισμών και προστίμων ή καταπτώσεως ποινικών ρητρών, για την είσπραξη των βεβαιούμενων χρηματικών ποσών εφαρμόζονται, εφόσον συντρέχει λόγος, και οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2732/1999), αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.30 περίπτωση α` του Ν.2945/2001 (Α` 223).

8. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Γεωργίας προς έκδοση αποφάσεων αναζητήσεως παρανόμως ή αχρεωστήτως καταβληθέντων χρηματικών ποσών, ως και επιβολής χρηματικών ποινών και προστίμων, σύναται να εκχωρείται, εν όλω ή εν μέρει, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε προέδρους Ν.Π.Δ.Δ. “ή στους Γενικούς Γραμματείς των οικείων Περιφερειών” ή στους οικείους νομάρχες στους οποίους έχει ανατεθεί η αναγνώριση και εκκαθάριση δαπανών σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν.2732/1999), αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ. 31 του άρθρου 23 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

9. Μη νόμιμες δαπάνες σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π., οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τίτλο ή εντολή πληρωμής, καταλογίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, στον υπάλληλο ο οποίος, από δόλο ή βαρεία αμέλεια, προέβη σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις ή συνέπραξε στην έκδοση αυτών ή στη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών πραγματοποιήσεως της δαπάνης. Οι ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις προσβάλλονται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

10. Ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί με απόφασή του να συνιστά επιτροπές αποτελούμενες από μόνιμους υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας και να τους αναθέτει τον έλεγχο των δαπανών ή των λογαριασμών, σχετικών με τη διαχείριση των εθνικών και κοινοτικών κεφαλαίων που αφορούν στην εφαρμογή κάθε είδους ρυθμίσεων στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών γεωργικών προϊόντων, με την εφαρμογή της πολιτικής επί των κοινοτικών αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, προερχομένων από την άσκηση παρεμβάσεων, καθώς και την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας τροφίμων προς τρίτες χώρες ή προγραμμάτων δωρεάν διανομής τροφίμων στους άπορους της Χώρας μας ή άλλων προγραμμάτων κατ`εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών.

Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία για τη διενέργεια του ελέγχου η συμμετοχή υπαλλήλων υπηρεσιών άλλων υπουργείων, η σύσταση του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

11. Το Εθνικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου στο Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο συνεστήθη με τη διάταξη της παραγράφου 10 του άρθρου 14 του ν. 2227/1994 (ΦΕΚ 129 Α`), είναι αυτοτελές και ασχολείται αποκλειστικώς με την παροχή νομικής και δικαστικής συνδρομής στις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του δικαίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο γεωργικό τομέα, καθώς και σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία και διαχείριση του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π..

Τα εκδιδόμενα, μετά από εισήγηση του ανωτέρω Γραφείου, πρακτικά γνωμοδοτήσεως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, περί της τηρητέας γραμμής επί των υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.) και του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Π.Ε.Κ.) και των αναφυόμενων προδικαστικών ζητημάτων, σχετικών με το γεωργικό τομέα, εγκρίνονται από τον Υπουργό Γεωργίας.

Σε περιπτώσεις που απαιτείται παράσταση ενώπιον του Δ.Ε.Κ. και Π.Ε.Κ. επί υποθέσεων του γεωργικού τομέα, ο Υπουργός Γεωργίας επιλέγει από το προσωπικό του ανωτέρω Γραφείου τους πληρεξούσιους της Ελληνικής Δημοκρατίας και ανακοινώνει τα ονόματά τους στον Υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να προβεί στον επίσημο διορισμό τους, κατά τα οριζόμενα στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

12. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ή οσάκις απαιτείται, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου . Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 29

1. Οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλλεται η σχέση εργασίας στο χρονικό διάστημα από 1.6.1997 μέχρι την 31.12.1998 από επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (Ο.Α.Ε.), καθώς και από την ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΖΩΤΟΥΧΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (Α.Ε.Β.Α.Λ.) και από την εταιρεία ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε. (πρώην Λιπάσματα Δραπετσώνας Α.Ε.) δικαιούνται να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ). α. Αυταπασχόλησης β. Νέων θέσεων εργασίας γ. Επανακατάρτισης δ. Ειδικής επιδότησης ανεργίας ε. Τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Σε ειδικές περιπτώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή απολυθέντος μισθωτού σε περισσότερα του ενός από αυτά τα προγράμματα.

Με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, όσοι από τους ανωτέρω μισθωτούς έχουν επιλέξει, μετά την απόλυσή τους, τα προγράμματα της επανακατάρτισης ή της ειδικής επιδότησης ανεργίας ασφαλίζονται στους κλάδους ασφάλισης, στους οποίους υπάγονταν κατά το μήνα τον προηγούμενο του χρόνου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους.

2. Για τους απολυόμενους μισθωτούς του παρόντος άρθρου, που υπάγονταν στην ασφάλιση του Ταμείου Ασφαλίσεων Τυπογράφων και Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, επιτρέπεται με την υπουργική απόφαση της επόμενης παραγράφου, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 3 του ν. 2079/1992 (ΦΕΚ 142 Α`), η ρύθμιση των όρων, των προϋποθέσεων, του φορέα και του τρόπου συνταξιοδότησής τους, εφόσον επιλέξουν το πιο πάνω πρόγραμμα της ειδικής επιδότησης ανεργίας. Με την ίδια υπουργική απόφαση επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 2079/1992, ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότησή τους από το ανωτέρω Ταμείο, όσων απολυομένων της παρούσας παραγράφου έχουν συμπληρώσει μέχρι την 30ή Αυγούστου 1997 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπονται από το νόμο αυτόν.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται:

α. ο τρόπος υπολογισμού και το ύψος της αποζημίωσης την οποία δικαιούνται, λόγω απολύσεως, οι μισθωτοί της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου,

β. οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπαγωγής των απολυθέντων μισθωτών στα προγράμματα των προηγούμενων παραγράφων, καθώς επίσης και η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών και το ύψος των καταβαλλόμενων κατά περίπτωση χρηματικών ποσών,

γ. το ποσό επί του οποίου υπολογίζονται οι σχετικές εισφορές στην περίπτωση της παρ. 2 του παρόντος και

δ. κά8ε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του παρόντος άρθρου.

4. Οι δαπάνες που προκαλούνται στα Προγράμματα α`, β`, γ` και δ` της παρ. 1 από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, βαρύνουν κατά το ήμισυ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και κατά το υπόλοιπο τον Ο.Α.Ε.Δ. ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο Πρόγραμμα ε` αποκλειστικά τον Ο.Α.Ε.Δ..

Άρθρο 30
`Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν διαφορετικά ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις. Οι διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του παρόντος νόμου ισχύουν για επτά (7) χρόνια από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 που ισχύουν για δέκα (10) χρόνια και της παραγράφου 7 του ίδιου άρθρου που ισχύουν για πέντε (5) χρόνια.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 27 Αυγούστου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ            ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ                               ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                             ΓΙΑΝ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                         ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ                                   ΚΩΝΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ                  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ                                            ΕΥΑΓΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 27 Αυγούστου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓ. ΓΙΑΝΝΝΟΠΟΥΛΟΣ