ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 2530 ΦΕΚ Α’ 218/23.10.1997

Υπηρεσιακή κατάσταση και αναμόρφωση μισθολογίου του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και του  εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων της  Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι.) –  Μισθολογικές ρυθμίσεις ερευνητών ιδρυμάτων και  άλλων συναφών κατηγοριών και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α΄

Άρθρο 1
Έργο των μελών Δ.Ε.Π.

1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί και απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των διδακτικών και ερευνητικών καθηκόντων τους.

2. Τα μέλη Δ Ε.Γ. έχουν την υποχρέωση να παρέχουν διδακτικό, ερευνητικό – επιστημονικό και διοικητικό έργο.

α. Το διδακτικά έργο περιλαμβάνει κυρίως:

– Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

– Οργάνωση, επίβλεψη και λειτουργία εργαστηρίων και κλινικών, εργαστηριακών ή κλινικών ασκήσεων και εργασιών.

– Συμμετοχή σε φροντιστηριακά μαθήματα και σεμινάρια.

– Συγγραφή διδακτικών βοηθημάτων.

– Συνεργασία με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

– Διεξαγωγή εξετάσεων και αξιολόγηση φοιτητών, καθώς και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.

β. Το ερευνητικό – επιστημονικό έργο περιλαμβάνει κυρίως.

– Βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα.

– Καθοδήγηση διπλωματικών εργασιών, μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης και διδακτορικών διατριβών.

Συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικά σεμινάρια

γ. Το διοικητικό έργο περιλαμβάνει κυρίως.

– Συμμετοχή όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι. (Γ.Σ. στα Τομέα, Γ.Σ. Τμήματος, Δ.Σ. Τμήματος, Σύγκλητος).

– Συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια του Α.Ε.Ι..

– Κατοχή θέσης Διευθυντή Τομέα, Προέδρου Τμήματος, Κοσμήτορα Σχολής, Αντιπρύτανη, Πρύτανη.

– Συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα και εισηγητικές επιτροπές.

Άρθρο 2
Μέλη Δ.Ε.Π. πλήρους και μερικής απασχόλησης
Σημ.: όπως το άρθρο 2  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6- 9-2011)

1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. υποχρεούνται να παρέχουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους στο Α.Ε.Ι. στο οποίο έχουν διορισθεί υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Κατ` εξαίρεση, μέλη Δ.Ε.Π. μπορούν να εντάσσονται στην κατηγορία μερικής απασχόλησης μετά από αίτηση τους κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 του νόμου αυτού, εφόσον δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις περί ασυμβιβάστου και Αναστολής της ιδιότητας μέλους Δ.Ε.Π..”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 26 παρ.1 Ν.3549/2007, ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.

2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης υποχρεούνται:

α. να διαμένουν και να εγκαθίστανται στο νομό όπου εδρεύει το Τμήμα του Α.Ε.Ι. στο οποίο

β. να παραδίδουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και να διδάσκουν σε φροντιστήρια ή σεμινάρια, σε εργαστήρια ή κλινικές, ενταγμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, στο οποίο ανήκουν ή σε άλλο Τμήμα ή σε Προγράμματα Σπουδών του οικείου Α.Ε.Ι., κατ’ ελάχιστο όριο έξι (6) ώρες εβδομαδιαίως. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, δύνανται να αυξάνονται το πολύ κατά δύο (2) ώρες, μόνο μετά από σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

γ. να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους δώδεκα (12) ώρες εβδομαδιαίως, κατ’ ελάχιστο όριο, πέραν των έξι (6) ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό, ερευνητικό-επιστημονικό και διοικητικό έργο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 39 παρ.19  Ν.4186/2013,ΦΕΚ Α 193,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 78 Ν.4310/2014,ΦΕΚ Α 258/8.12.2014.

δ. να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή από Ερευνητικά ινστιτούτα ή Κέντρα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ή υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων ή από Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα υπό την εποπτεία ή τη συνεποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Σχετικό: το άρθρο 19 παρ.3 ΠΔ 77/2000,ΦΕΚ Α 65/10.3.2000

ε. να αμείβονται από κάθε είδους έργο,

στ. να ασκούν εξωπανεπιστημιακή υπερωριακή απασχόληση, εφόσον δεν αμείβονται από τη θέση για την οποία παρέχουν την υπερωριακή τους απασχόληση,

ζ. να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα,

η) να αμείβονται από συγγραφικά και καλλιτεχνικά δικαιώματα.

Σημ.: όπως το στοιχείο η` αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 παρ.4 Ν.2817/2000,ΦΕΚ Α 78.

θ. να διδάσκουν στο Ε.Α.Π., σε δημόσιες σχολές, σε δημόσια Ι.Ε.Κ και Κ.Ε.Κ. ή να παρέχουν διδακτικό ή διευθυντικό έργο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στα Π.Ε.Κ.,

ι. Να συμμετέχουν ως έμμισθα μέλη σε δύο κατ` ανώτατο όριο επιτροπές και διοικητικά συμβούλια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις οποίες προβλέπεται υποχρεωτικώς εκ του νόμου η συμμετοχή τους, καθώς και σε Διοικούσες Επιτροπές Α.Ε.Ι. και ως μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, ως μέλη ή επιστημονικοί συνεργάτες του Επιστημονικού Συμβουλίου, της Επιστημονικής Υπηρεσίας και Επιτροπών της Βουλής, καθώς και ως μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, εξαιρουμένων των Προέδρων τους.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του Ν. 2909/2001 (Α 90).

ή να κατέχουν τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις θέσεις Ειδικού Συμβούλου ή Ειδικού Συνεργάτη των Υπουργών, των Υφυπουργών ή των Γενικών Γραμματέων .

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.3 Ν.3255/2004,ΦΕΚ Α 138,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 42 Ν.3712/2008, ΦΕΚ Α 225,και με το άρθρο 15 Ν.3932/2011, ΦΕΚ Α 49/10.3.2011και τέλος με το άρθρο 247 παρ.1 Ν.4281/2014,ΦΕΚ Α 160/8.8.2014.

ια. να ασκούν χωρίς αμοιβή, συμπεριλαμβανομένης και της κατ` αποκοπήν αποζημίωσης, κά8ε είδους έργο ή δραστηριότητα.

ιβ. Να συμμετέχουν με αμοιβή στις διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π. για την πλήρωση θέσεων, περιλαμβανομένης και της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού και των επιτροπών πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Σημ.: όπως η περ.ιβ` προστέθηκε με την παρ.7 άρθρ.8 Ν.2623/98 Α 139.

ιβ. να αμείβονται από εκτέλεση εφημεριών σε πανεπιστημιακές κλινικές.

Σημ.: όπως τοστοιχείο ιβ` προστέθηκε με το άρθρο 14 παρ.20 Ν.2817/2000,ΦΕΚ Α 78.

Οι ώρες διδασκαλίας και παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους των μελών Δ,Ε.Γ. πλήρους απασχόλησης δεν μπορεί να πραγματοποιούνται σε λιγότερο από τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως. Ο έλεγχος γίνεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος.

Οι ως άνω αμοιβές των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης υπό στοιχεία δ`, ε`, στ` και ζ` εισπράττονται υποχρεωτικώς μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος.

Η εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης κατά τα εδάφια ε`, στ` και ζ` της παρούσας παραγράφου δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις οκτώ (8) ώρες εβδομαδιαίως, κατανεμόμενες σε δύο (2) ημέρες κατά ανώτατο όριο.

Σχετικό:  ΥΑ Φ.35/10506/ΙΒ/31.1-19.2. 2002 (ΦΕΚ Β΄178).

3. (α. Μέλη Δ.Ε.Γ. μερικής απασχόλησης είναι όσοι δεν υπάγονται στην κατηγορία πλήρους απασχόλησης και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις περί ασυμβιβάστου και Αναστολής της ιδιότητας μέλους Δ.Ε.Π.).

Σημ.: όπως το εδάφιο α΄ της παρ.3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 26 παρ.1β Ν.3549/2007, ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.

β. Μέλη Δ.Ε.Π. που κατέχουν θέση Ειδικού Γραμματέα Υπουργείων ή αμειβόμενη θέση, συμπεριλαμβανομένης και της κατ` αποκοπήν αποζημίωσης, Προέδρου. Αντιπροέδρου, Διοικητή, Υποδιοικητή και των αναπληρωτών τους σε Ν.Γ.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. υπαγόμενα στο δημόσιο τομέα, τράπεζες, οργανισμούς, δημόσιες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και κερδοσκοπικά ιδρύματα είναι υποχρεωτικώς μερικής απασχόλησης, εκτός εάν επιθυμούν την Αναστολή της ιδιότητας του μέλους Δ.Ε.Π..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 παρ.4 περίπτωση β) του Ν. 3260/2004 (ΦΕΚ Α΄151/6.8.2004).

γ. Τα μέλη Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης υποχρεούνται:

i) να παραδίδουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και να διδάσκουν σε φροντιστήρια ή σεμινάρια, σε εργαστήρια ή κλινικές, ενταγμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, στο οποίο ανήκουν ή σε άλλο Τμήμα ή σε πρόγραμμα σπουδών του οικείου Πανεπιστημίου, κατ` ελάχιστον όριο τρεις (3) ώρες εβδομαδιαίως, μετά από σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

ii) Να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους επτά (7) ώρες εβδομαδιαίως κατ` ελάχιστο όριο, πέραν των τριών (3) ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό, ερευνητικό – επιστημονικό ή διοικητικό έργο.

4. Οι αντίστοιχες προϋποθέσεις των εδαφίων α`, β`, γ` της παραγράφου 2 και των εδαφίων α`, β` και γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ισχύουν σωρευτικά για την υπαγωγή στην πλήρη ή μερική απασχόληση αντίστοιχα.

5. α. Με απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι. μετά από εισήγηση του Προέδρου είναι δυνατόν να χορηγείται άδεια μέχρι δύο εβδομάδες ανά εξάμηνο σε μέλη Δ.Ε.Π. για τη συμμετοχή τους σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, βραχύχρονη διδασκαλία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή και για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ανταλλαγών μεταξύ Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος αναπληρώνονται οι ώρες διδασκαλίας.

Η άδεια της παρούσας περίπτωσης μπορεί να χορηγείται και σε μέλη Δ.Ε.Π. καλλιτεχνικών Τμημάτων για την άσκηση καλλιτεχνικής δραστηριότητας, συναφούς με το γνωστικό καλλιτεχνικό τους αντικείμενο.

β. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι., μετά από εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος, που εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητά της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να επιτρέπεται σε μέλη Δ.Ε.Γ. μερικής απασχόλησης να διδάσκουν σε αντίστοιχα αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι για όσο χρονικό διάστημα αντιστοιχεί στο χρόνο απουσίας τους στο εξωτερικό εκπληρώνουν στο οικείο Τμήμα ώρες διδασκαλίας και παρουσίας αντίστοιχες των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που προβλέπονται από τα εδάφια β` και γ` της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους. Η ως άνω άδεια δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το ένα εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 83 του ν.4485/2017

6. Στις περιπτώσεις συνδιδασκαλίας, οι ώρες διδασκαλίας για κάθε μέλος Δ.Ε.Π. υπολογίζονται ισομερώς.

7. Αποκλίσεις από το ελάχιστο όριο διδασκαλίας, όπως προσδιορίζεται από το εδάφιο β` της παραγράφου 2 και από την περίπτωση i του εδαφίου γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, επιτρέπονται, μετά από αίτηση του μέλους Δ.Ε.Π. και εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος με αιτιολογημένες αποφάσεις της Γ.Σ. του Τμήματος για κάθε μέλος Δ.Ε.Π. στην αρχή κάθε διδακτικού εξαμήνου, που εγκρίνονται, ως προς τη νομιμότητα τους, από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η ως άνω έγκριση χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις: α) ύπαρξης πλεονάζοντος διδακτικού προσωπικού σε σχέση με τα μαθήματα, ασκήσεις, εργαστήρια ή κλινικές, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και τις ώρες διδασκαλίας, β) των Γενικών Τμημάτων, των οποίων τα προγράμματα σπουδών έχουν μεγάλο αριθμό κοινών μαθημάτων, σύμφωνα με το εδάφιο α` παράγραφος 3 του άρθρου 6 του ν.1268/1982 και γ) για τα μέλη Δ.Ε.Γ. που συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι. (Πρόεδρος Τμήματος, Διευθυντής Τομέα, Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών) και σε επιτροπές που έχουν συσταθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του οικείου Τμήματος. Η μείωση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει το ήμισυ των καθορισθέντων ορίων με το εδάφιο β` της παραγράφου 2 και την περίπτωση i του εδαφίου γ. της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Επιπλέον μείωση των ωρών διδασκαλίας, πέραν του ημίσεως των καθορισθέντων ορίων με το εδάφιο β της παραγράφου 2 και την περίπτωση i του εδαφίου γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο με ειδική διάταξη του εσωτερικού κανονισμού που θεσπίζεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, που εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητά της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις περιπτώσεις μείωσης του ελαχίστου ορίου διδασκαλίας, όπως προσδιορίζεται με το εδάφιο β` της παραγράφου 2 και την περίπτωση i του εδαφίου γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, το μέλος Δ.Ε.Π. οφείλει να καλύπτει το ελάχιστο όριο διδασκαλίας με συναφή επιστημονική απασχόληση που του ανατίθεται από το Διευθυντή του Τομέα από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή από το Πρυτανικό Συμβούλιο.

8. Το ποσοστό που περιέρχεται στο οικείο Α.Ε.Ι. από τις αμοιβές των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που εισπράττονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για την αξιοποίηση κονδυλίων του ιδρύματος, ορίζεται με απόφαση της οικείας Επιτροπής και δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ανά αμοιβή από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή από ερευνητικά ινστιτούτα ή Κέντρα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ή υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων ή από Ερευνητικό Πανεπιστημιακά ινστιτούτα υπό την εποπτεία ή τη συνεποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ως άνω ποσοστό ορίζεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) ανά αμοιβή από την άσκηση κάθε είδους έργου και σε τριάντα τοις εκατό (30%) ανά αμοιβή από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και οικονομικών μπορεί να τροποποιούνται τα ως άνω ποσοστά.

Σχετικό:  παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.2817/2000 (Α΄ 78),παρ.2 του άρθρου 16 του Ν.2986/2002 (Α΄ 24)

Σχετικό: ΥΑ Φ.35/10506/ΙΒ/31.1-19.2. 2002 (ΦΕΚ Β΄178).

8.α. Ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) εκ των καταβαλλόμενων νοσηλειών για τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε Μ.Ε.Θ. και σε Μ.Ε.Ν. διατίθεται για την κάλυψη των ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών των Μ.Ε.Θ. και των Μ.Ε.Ν.. Το ποσοστό αυτό κατατίθεται για τις πανεπιστημιακές Μ.Ε.Θ. στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του οικείου Α.Ε.Ι. και διατίθεται σύμφωνα με τις ισχύουσες περί τούτου διατάξεις. Για τις μη πανεπιστημιακές Μ.Ε.Θ. το ποσοστό αυτό κατατίθεται στον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 9 παρ. 3 του ν. 2889/2001. Ο τρόπος ανάληψης και διάθεσης του κονδυλίου αυτού καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημ.: όπως η παρ.8α προστέθηκε με το άρθρ. όγδοο παρ.2 Ν.3527/2007, ΦΕΚ Α 25/9.2.2007.

9. Τα μέλη Δ.Ε.Γ. μερικής απασχόλησης δεν μπορούν να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα του Ειδικού Λογαριασμού για την αξιοποίηση κονδυλίων στο οικείο ή άλλο Α.Ε.Ι.. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις των ερευνητικών προγραμμάτων της ως άνω κατηγορίας. Στην περίπτωση αυτή οι αμοιβές των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης εισπράττονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, κατά τα οριζόμενα στην πρώτη περίοδο της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου.

10. Κάθε μέλος Δ.Ε.Π. είναι υποχρεωτικώς πλήρους απασχόλησης για τα πρώτα τρία (3) έτη από το διορισμό του σε Ελληνικό Α.Ε.Ι. “Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μετάκλησης Καθηγητών από το εξωτερικό σε Τμήματα Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. που εδρεύουν εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και για ένα πλήρες ημερολογιακό έτος από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.16 άρθρ.3 Ν.3027/2002, ΦΕΚ Α 152/28.6.2002.

11. Με εξαίρεση τις ώρες διδασκαλίας, οι λοιπές υποχρεώσεις των προηγούμενων παραγράφων δεν ισχύουν για τα μέλη Δ.Ε.Π. που είναι δικαστικοί λειτουργοί, ανεξάρτητα αν υπηρετούν στην έδρα Α.Ε.Ι. ή σε άλλο τόπο.

Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.1 άρθρ.3 Ν.2993/2002, ΦΕΚ Α 58/26.3.2002.

Σχετικό:  υπ` αριθμ. 3826/2009, 3827/2009 αποφάσεις ΣΤΕ.

Άρθρο 3
Μέλη Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 27 Ν.3549/2007, ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.

1. Στο πλαίσιο του κατά νόμον τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος, μέλη Δ.Ε.Π. που επιθυμούν να υπηρετήσουν κατά την επόμενη τετραετία ως μερικής απασχόλησης μπορούν να υποβάλουν στο οικείο Τμήμα σχετική αίτηση, αναγράφοντας τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την παράλληλη απασχόληση που επιθυμούν να ασκήσουν. Με ευθύνη του Προέδρου του οικείου Τμήματος η αίτηση διαβιβάζεται στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος προς έγκριση. Εφόσον εγκριθεί, ο Πρόεδρος του Τμήματος εκδίδει πράξη ένταξης, την οποία υποβάλλει προς έλεγχο νομιμότητας στη Σύγκλητο. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος και η Σύγκλητος του οικείου Α.Ε.Ι. εγκρίνουν την αίτηση, εφόσον διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ιδίως ότι δεν παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία και η κάλυψη των αναγκών του Τμήματος και του Ιδρύματος. Ο Πρύτανης διαβιβάζει την πράξη ένταξης στο καθεστώς μερικής απασχόλησης στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

2. Κατ` εξαίρεση, η αίτηση της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να υποβληθεί και εκτός του τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος σε περίπτωση που μέλος Δ.Ε.Π. αποδέχεται θέση για την οποία κατά νόμο επιβάλλεται το καθεστώς μερικής απασχόλησης.

3. Τον Ιούνιο κάθε έτους το μέλος Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωση του, που καταγράφεται στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα, τις υποχρεώσεις του σε διδασκαλία και παρουσία στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, στα πλαίσια του κατά νόμον τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος. Ο Διευθυντής του Τομέα εισηγείται σχετικά στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, η οποία αποφασίζει επί των δηλώσεων των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης και διαβιβάζει την απόφαση της στη Σύγκλητο προς έγκριση.

Στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα περιλαμβάνεται απολογισμός των δραστηριοτήτων των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης για το προηγούμενο εξάμηνο, ο οποίος επικυρώνεται από το αρμόδιο όργανο.

4. Οι αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου αυτού μπορούν να ανακαλούνται από τα μέλη Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης μέχρι δύο φορές κατά τη διάρκεια εφαρμογής του τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος.

5. Για την κατοχή δεύτερης έμμισθης θέσης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, από μέλη Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης, απαιτείται σχετική άδεια της Συγκλήτου, μετά από γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος στο οποίο ανήκουν.

6. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στα Τ.Ε.Ι..

Άρθρο 4
Έλεγχος

1. Η παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεων συνιστά πειθαρχικό αδίκημα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

2. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αναφοράς και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή από τον Πρύτανη του οικείου Α.Ε.Ι.. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, μετά από γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. Η πειθαρχική ποινή επιβάλλεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 2 του ν. 249/1976. όπως ισχύει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

3. Η διάπραξη του ανωτέρω αδικήματος επισύρει την ποινή της προσωρινής, εξάμηνης και πέραν, παύσης έως και την οριστική παύση του πειθαρχικώς διωχθέντος.

4. Η παράλειψη έγερσης πειθαρχικής δίωξης από το αρμόδια όργανα του οικείου Α.Ε.Ι. αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

5. Η παράνομη, κατά τα ανωτέρω, καταβολή αποδοχών σε μέλος Δ.Ε.Γ. συνεπάγεται την αναζήτησή τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Α.Ε.Ι. και του Υπουργείου Οικονομικών.

Άρθρο 5
Αναστολή
Σημ.: όπως το άρθρο 5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6- 9-2011)

1. Σε Αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους ως μέλη Δ.Ε.Π. τελούν:

α. Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, που δεν είναι βουλευτές, δήμαρχοι και νομάρχες.

β. Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων και όσοι κατέχουν θέση σε διεθνείς οργανισμούς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.2 Ν.3094/2003 που συμπληρώθηκε με την παρ.3 άρθρ.12 Ν.3242/2004,ΦΕΚ Α 102/24.5.2004 και στη συνέχεια με το άρθρο 13 παρ.4 περίπτωση α) Ν.3260/2004 (ΦΕΚ Α΄151/6.8.2004).

Εάν, σε ειδική διάταξη νόμου, προβλέπεται Αναστολή άσκησης καθηκόντων των μελών Δ.Ε.Π., απαιτείται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενεργοποίηση της Αναστολής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 παρ.8 Ν.3549/2007, ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.

2. Μέλη Δ.Ε.Π. που κατέχουν θέσεις των εδαφίων α` και β` της ως άνω παραγράφου δύνανται κατόπιν αιτήσεώς τους να ασκούν χωρίς αμοιβή διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα στο οικείο Τμήμα του Α.Ε.Ι. που ανήκουν.

3. α) Ο χρόνος παραμονής στις ανωτέρω θέσεις υπολογίζεται στο χρόνο που απαιτείται για την εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται και για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, εφόσον το μέλος Δ.Ε.Π. ασκούσε πλήρη διδακτικά καθήκοντα στο οικείο Τμήμα Πανεπιστημίου στη διάρκεια της Αναστολής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.

β) Κατά τη διάρκεια παραμονής στις ανωτέρω θέσεις και για διάστημα τριών μηνών από την αποχώρησή τους από αυτές, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π., συμπεριλαμβανομένων και των προκηρύξεων θέσεων για την εξέλιξή τους. Η κανονική λήξη των μέγιστων χρόνων παραμονής σε μία βαθμίδα Δ.Ε.Π., κατά τις διατάξεις του Ν. 2517/1997, παρατείνεται για διάστημα ίσο με το χρόνο παραμονής του μέλους Δ.Ε.Π. στη θέση που επέβαλε την Αναστολή.

γ) Η κρίση του μέλους Δ.Ε.Π. γίνεται υποχρεωτικά μετά την πάροδο τριών μηνών από την αποχώρησή του από τη θέση που επέβαλε την Αναστολή. Το μέλος Δ.Ε.Π. μπορεί να ζητήσει να κριθεί οποτεδήποτε μετά την πάροδο του εν λόγω χρόνου, εφόσον συμπληρώνει την προβλεπόμενη για την κρίση ελάχιστη υπηρεσία στη συγκεκριμένη βαθμίδα, συνυπολογιζομένων τόσο του χρόνου πραγματικής πανεπιστημιακής υπηρεσίας όσο και του χρόνου κατοχής της θέσης που επέβαλε την Αναστολή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.16 άρθρ.3 Ν.3027/2002, ΦΕΚ Α 152/28.6.2002.

4. Για το χρόνο Αναστολής τα μέλη Δ.Ε.Π. δεν αμείβονται. Κατά τη διάρκεια της Αναστολής το μέλος Δ.Ε.Π., υποχρεούται στην καταβολή των εισφορών του, υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και κάθε άλλης προβλεπόμενης για τα μέλη Δ.Ε.Π. επιβάρυνσης, απαλλασσόμενο από την υποχρέωση καταβολής εισφορών που προβλέπονται από την κατεχόμενη θέση.

5. Το καθεστώς βουλευτών και ευρωβουλευτών, που είναι μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του Συντάγματος. Οι ως άνω δεν αμείβονται από την πανεπιστημιακή τους θέση.

Άρθρο 6
Ασυμβίβαστο

1. Στα μέλη Δ.Ε.Π. απαγορεύεται:

α. Να απασχολούνται ως σύμβουλοι ή με διοικητικά ή διδακτικό έργο ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση και χρονική διάρκεια, σε ιδιωτικό φορέα μη υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

β. Να ιδρύουν ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση ή ιδιότητα σε επιχειρήσεις ή εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, στα οποία ανατίθεται η εκπόνηση μελετών ή προγραμμάτων ή η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ή η προμήθεια υλικού ή η παροχή υπηρεσιών από το οικείο ή άλλο Α.Ε.Ι. ή από τα εποπτευόμενα από το ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι. Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα.

γ. Να κατέχουν αμειβόμενη θέση ως μέλη σε περισσότερες από δύο επιτροπές ή Δ.Σ. του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα “στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού και οι επιτροπές πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού του δημόσιου τομέα”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ.8 Ν.2623/98 Α 139.

Να κατέχουν άλλη πλην του διδακτικού προσωπικού Α.Ε.Ι. ή της θέσης δικαστικού λειτουργού μόνιμη οργανική θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.” Οι κατέχοντες τέτοια θέση υποχρεούνται εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού να επιλέξουν αν θα διατηρήσουν την πανεπιστημιακή θέση ή τη θέση του Δημοσίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.3 Ν.2993/2002,ΦΕΚ Α 58/26.3.2002.

2. Σε περίπτωση που συντρέχουν ενδείξεις, η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι., είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας, υποχρεούται με αιτιολογημένη απόφασή της εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την υποβολή της σχετικής καταγγελίας, να παραπέμπτει την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 2 του ν. 249/1976, όπως ισχύει. Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την ύπαρξη ασυμβιβάστου συνεπάγεται την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης και λαμβάνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης σε αυτό.

3.α. Η ιδιότητα του Πρύτανη, Αντιπρύτανη, Κοσμήτορα, Προέδρου και Αντιπροέδρου Διοικούσας Επιτροπής για τα μέλη Δ.Ε.Π. είναι ασυμβίβαστη με κάθε εξωπανεπιστημιακή επαγγελματική απασχόληση, καθώς και με την κατοχή έμμισθης θέσης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Το Ασυμβίβαστο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραπομπή μέσω του Πρύτανη ή του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης. Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την ύπαρξη ασυμβιβάστου λαμβάνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης σε αυτό.

β. Τα ανωτέρω μέλη Δ.Ε.Π. κατά τη διάρκεια της θητείας τους στα ως άνω πανεπιστημιακά αξιώματα δύνανται να απαλλάσσονται μερικώς ή ολικώς από τα διδακτικά τους καθήκοντα με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι..

Σχετικό: παρ.3 άρθρ.3 Ν.2993/2002

Άρθρο 7
Έργο των μελών Ε.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 7 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6- 9-2011)

1. Τα μέλη Ε.Π. των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί και απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των διδακτικών και ερευνητικών καθηκόντων τους.

2. Τα μέλη Ε.Π. έχουν την υποχρέωση να παρέχουν διδακτικό, ερευνητικό-επιστημονικό και διοικητικό έργο.

α. Το διδακτικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:

– Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

– Οργάνωση, επίβλεψη και λειτουργία εργαστηρίων και εργαστηριακών ασκήσεων και εργασιών.

– Συμμετοχή σε φροντιστηριακά μαθήματα και σεμινάρια.

– Συγγραφή διδακτικών βοηθημάτων.

– Συνεργασία με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

– Διεξαγωγή εξετάσεων και αξιολόγηση φοιτητών, καθώς και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.

β. Το ερευνητικό – επιστημονικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:

– Βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα.

– Καθοδήγηση διπλωματικών εργασιών, μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης.

– Συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικό σεμινάρια.

γ. Το διοικητικό έργο περιλαμβάνει κυρίως: Συμμετοχή στα όργανα διοίκησης των Τ.Ε.Ι. (ομάδες Μαθημάτων, Προϊστάμενος Συμβουλίου Τμήματος. Συμβούλιο Σχολής, Συμβούλιο Τ.Ε.Ι.).

– Συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια του Τ.Ε.Ι..

– Κατοχή θέσης Υπεύθυνου Ομάδας Μαθημάτων, Προϊσταμένου Τμήματος, Διευθυντή Σχολής, Προέδρου και Αντιπροέδρου για τα μέλη Ε.Π..

– Συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα και εισηγητικές επιτροπές.

Σχετικό: περ β` παρ.2 άρθρ.4 Ν.3027/2002 που ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 55 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297.

Άρθρο 8
Μέλη Ε.Π. πλήρους και μερικής απασχόλησης
Σημ.: όπως το άρθρο 8 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6- 9-2011)

1. Τα μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. εντάσσονται σε μία από τις εξής δύο κατηγορίες:

α. της πλήρους απασχόλησης

β. της μερικής απασχόλησης.

Η ένταξη σε μία από τις δύο κατηγορίες γίνεται μετά από αίτηση του μέλους Ε.Π. κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του παρόντος. Στην περίπτωση που μέλος Ε.Π. δεν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση, τεκμαίρεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του ασυμβιβάστου.

2. Μέλη Ε.Π. πλήρους απασχόλησης υποχρεούνται:

α. Να διαμένουν και να εγκαθίστανται στο νομό όπου εδρεύει το Τμήμα του Τ.Ε.Ι. στο οποίο υπηρετούν.

β. Να εκτελούν διδακτική απασχόληση και πρόσθετες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων Α`, Β`, Γ` του άρθρου 20 του ν.1404/1983, όπως ισχύει.

Δύνανται μόνον:

γ. Να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή από Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Κέντρα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ή υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων ή από Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα υπό την εποπτεία ή τη συνεποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

δ. Να αμείβονται από κάθε είδους έργο.

ε. Να ασκούν υπερωριακή απασχόληση, εκτός του ιδρύματος εφόσον δεν αμείβονται από τη θέση για την οποία παρέχουν την υπερωριακή τους απασχόληση.

στ. Να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.

ζ. Να αμείβονται από συγγραφικά και καλλιτεχνικά δικαιώματα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.29 άρθρ.13 Ν.3149/2003, ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.

η. Να διδάσκουν στο Ε.Α.Π., σε δημόσιες σχολές, σε δημόσια Ι.Ε.Κ. και Κ.Ε.Κ. ή να παρέχουν διδακτικό ή διευθυντικό έργο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στα Π.Ε.Κ..

θ. Να συμμετέχουν ως έμμισ8α μέλη σε δύο κατ` ανώτατο όριο, επιτροπές και Δ.Σ. του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις οποίες προβλέπεται υποχρεωτικώς εκ του νόμου η συμμετοχή τους, καθώς και σε Διοικούσες Επιτροπές Α.Ε.Ι. και ως μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, του Επιστημονικού Συμβουλίου και των Επιτροπών της Βουλής, καθώς και ως μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, εξαιρουμένων των Προέδρων τους.

Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης Γ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2530/1997, το οποίο προστέθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 του ν. 3255/ 2004, εφαρμόζεται αναλόγως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 παρ.5 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.

ι. Να ασκούν χωρίς αμοιβή, συμπεριλαμβανομένης και της κατ` αποκοπήν αποζημίωσης, κάθε είδους έργο ή δραστηριότητα.

Οι ώρες διδασκαλίας και παρουσίας στους χώρους των Τ.Ε.Ι. των μελών Ε.Π. πλήρους απασχόλησης δεν μπορούν να πραγματοποιούνται σε λιγότερο από τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως. Ο έλεγχος γίνεται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος.

Οι ως άνω αμοιβές των μελών Ε.Π. πλήρους απασχόλησης υπό στοιχεία γ`, δ`, ε` και στ` εισπράττονται υποχρεωτικώς μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος”.

Η δραστηριότητα εκτός ιδρύματος των μελών Ε.Π. πλήρους απασχόλησης κατά τα εδάφια δ` ε` και στ` της παρούσας παραγράφου δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικό τις οκτώ (8) ώρες εβδομαδιαίως, κατανεμόμενες σε δύο (2) ημέρες κατά ανώτατο όριο.

Σχετικό: ΥΑ Φ.35/10506/ΙΒ/31.1-19.2. 2002 (ΦΕΚ Β΄178).

3. α. Μέλη Ε.Γ. μερικής απασχόλησης είναι όσοι δεν υπάγονται στην κατηγορία πλήρους απασχόλησης και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις περί ασυμβιβάστου και Αναστολής της ιδιότητας μέλους Ε.Π..

β. Τα μέλη Ε.Π. που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις με εκείνες του εδαφίου β` της παραγράφου 3 του άρθρου 2 είναι υποχρεωτικώς μερικής απασχόλησης εκτός εάν επιθυμούν την Αναστολή της ιδιότητας του μέλους Ε.Π.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001. Ισχύς από 1ης Ιανουαρίου 2002.

4. Οι αντίστοιχες προϋποθέσεις των εδαφίων α` και β` της παραγράφου 2 και των εδαφίων α` β` και γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ισχύουν σωρευτικά για την υπαγωγή στην πλήρη ή μερική απασχόληση αντίστοιχα.

5. Με απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος του οικείου Τ.Ε.Ι., μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου, είναι δυνατόν να χορηγείται άδεια μέχρι δύο εβδομάδες ανά εξάμηνο σε μέλη Ε.Π. για τη συμμετοχή τους σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, βραχύχρονη διδασκαλία σε αντίστοιχα Ιδρύματα του εξωτερικού ή και για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ανταλλαγών μεταξύ αντίστοιχων ιδρυμάτων του εξωτερικού. Με αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος θα αναπληρώνονται οι ώρες διδασκαλίας.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος του οικείου Τ.Ε.~., μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου, που εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητά της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να επιτρέπεται σε μέλη Ε.Π. μερικής απασχόλησης να διδάσκουν σε αντίστοιχα αναγνωρισμένα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι για όσο χρονικό διάστημα αντιστοιχεί στο χρόνο απουσίας τους στο εξωτερικό εκπληρώνουν στο οικείο Τμήμα διδακτική απασχόληση και πρόσθετες υπηρεσίες αντίστοιχες των μελών Ε.Γ. πλήρους απασχόλησης, που προβλέπονται από το εδάφιο β` της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους. Η ως άνω άδεια δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το ένα εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος.

6. Στις περιπτώσεις συνδιδασκαλίας, οι ώρες διδασκαλίας για κάθε μέλος ΕΠΓ. υπολογίζονται ισομερώς.

7. Αποκλίσεις από το ελάχιστο όριο διδασκαλίας, άπως προσδιορίζεται από το εδάφιο β` της παραγράφου 2 και από το εδάφιο γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επιτρέπονται, μετά από αίτηση του μέλους Ε.Π. και εισήγηση του Προϊσταμένου του Τμήματος με αιτιολογημένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, για κάθε μέλος Ε.Π. στην αρχή κάθε διδακτικού εξαμήνου, που εγκρίνονται ως προς τη νομιμότητά τους από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η ως άνω έγκριση χορηγείται μόνο στην περίπτωση που τα μέλη Ε.Π. συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης των Τ.Ε.Ι. (Υπεύθυνος ομάδας Μαθημάτων, Προϊστάμενος Τμήματος, Διευθυντής Σχολής) και σε επιτροπές που έχουν συσταθεί με απόφαση της Γ.Σ. του οικείου Τμήματος. Η μείωση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει το ήμισυ των καθορισθέντων ορίων με το εδάφιο β` της παραγράφου 2 και με το εδάφιο γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Επιπλέον μείωση των ωρών διδασκαλίας, πέραν του ημίσεως των καθορισθέντων ορίων με το εδάφιο β` της παραγράφου 2 και το εδάφιο γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο με ειδική διάταξη του εσωτερικού κανονισμού που θεσπίζεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι., που εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητά της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις περιπτώσεις μείωσης του ελαχίστου ορίου διδασκαλίας, όπως προσδιορίζεται με το εδάφιο β` της παραγράφου 2 και το εδάφιο γ` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, το μέλος Ε.Π. οφείλει να καλύπτει το ελάχιστο όριο διδασκαλίας με συναφή επιστημονική απασχόληση που του ανατίθεται από τον Προϊστάμενο Τμήματος ή τον Διευθυντή Σχολής.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 7 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001. Ισχύς από 1ης Ιανουαρίου 2002.

8. Το ποσοστό που περιέρχεται στο οικείο Τ.Ε.Ι. από τις αμοιβές των μελών Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που εισπράττονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για την αξιοποίηση κονδυλίων του Ιδρύματος, ορίζεται με απόφαση της οικείας Επιτροπής και δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ανά αμοιβή από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή από Ερευνητικά ινστιτούτα ή Κέντρα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ή υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων ή από Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα υπό την εποπτεία ή τη συνεποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ως άνω ποσοστό ορίζεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) ανά αμοιβή από την άσκηση κάθε είδους έργου και σε τριάντα τοις εκατό (30%) ανά αμοιβή από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μπορεί να τροποποιούνται το ως άνω ποσοστά.

Σχετικό: ΥΑ Φ.35/10506/ΙΒ/31.1-19.2. 2002 (ΦΕΚ Β΄178).

9. Τα μέλη Ε.Π. μερικής απασχόλησης δεν μπορούν να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα του Ειδικού Λογαριασμού για την αξιοποίηση κονδυλίων στο οικείο ή άλλο Τ.Ε.Ι.. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις των ερευνητικών προγραμμάτων της ως άνω κατηγορίας. Στην περίπτωση αυτή οι αμοιβές των μελών Ε.Π. μερικής απασχόλησης εισπράττονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, κατά τα οριζόμενα στην πρώτη περίοδο της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου.

10. Κά8ε μέλος Ε.Π. είναι υποχρεωτικώς πλήρους απασχόλησης για τα πρώτα τρία (3) έτη από το διορισμό του σε Τ.Ε.Ι.. “Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μετάκλησης Καθηγητών από το εξωτερικό σε Τμήματα Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. που εδρεύουν εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και για ένα πλήρες ημερολογιακό έτος από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.16 άρθρ.3 Ν.3027/2002, ΦΕΚ Α 152/28.6.2002.

11. Τα μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. μερικής απασχόλησης δεν μπορούν να εκλέγονται Προϊστάμενοι Τμήματος, Διευθυντές Σχολών, Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι.

Σχετικό:  παρ.2β άρθρ.4 Ν.3027/2002

Άρθρο 9
Διαδικασία ένταξης
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6- 9-2011)

1. Τον Απρίλιο κάθε έτους όλα τα μέλη Ε.Π. καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στην Υπηρεσία Διδακτικού Προσωπικού και στην Υπηρεσία Διοικητικών Υποθέσεων ταυ οικείου Τ.Ε.Ι., στην οποία αναγράφεται η κατηγορία όπου επιθυμούν να ενταχθούν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ο αριθμός φορολογικού μητρώου και η τυχόν παράλληλη απασχόλησή τους, σύμφωνα με το οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του παρόντος. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος εκδίδει για κάθε μέλος Ε.Π. πράξη ένταξης σε κάθε κατηγορία, την οποία εγκρίνει ή όχι το Συμβούλιο Τ.Ε.Ι. και η οποία, μέσω του Προέδρου του Τ.Ε.Ι., διαβιβάζεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Συμβούλιο του οικείου Τ.Ε.Ι. αποφασίζει, λαμβανομένων ιδίως υπόψη της εύρυθμης λειτουργίας και των αναγκών του Ιδρύματος.

2. Τον Ιούνιο κάθε έτους το μέλος Ε.Π., ανάλογα με την κατηγορία πλήρους ή μερικής απασχόλησης που επιλέγει να ενταχθεί, βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωσή του, που καταγράφεται στα πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, τον τρόπο με τον οποίο εξειδικεύονται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οι υποχρεώσεις του σε διδασκαλία, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης Β` του άρθρου 20 του ν.1404/1983, όπως ισχύει. Ο Διευθυντής της Σχολής εισηγείται σχετικά στο Συμβούλιο Σχολής, η οποία αποφασίζει επί των δηλώσεων των μελών Ε.Π. και διαβιβάζει την απόφασή του στο Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. προς έγκριση.

Στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποβάλλεται απολογισμός των δραστηριοτήτων των μελών Ε.Π. για το προηγούμενο εξάμηνο, ο οποίος επικυρώνεται από το αρμόδιο όργανο.

3. Οι υπεύθυνες δηλώσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου μπορούν να ανακαλούνται μία μόνο φορά κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους για την αλλαγή κατηγορίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης από τα μέλη Ε.Π..

Η ως άνω δήλωση ανακλήσεως εγκρίνεται ή όχι από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος του οικείου Τ.Ε.Ι..

4. Για τα μέλη Ε.Π. μερικής απασχόλησης που κατέχουν δεύτερη έμμισθη θέση στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα απαιτείται σχετική άδεια του Συμβουλίου Τ.Ε.Ι.. μετά από γνώμη της Γ.Σ. του Τμήματος στο οποίο ανήκουν. *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ.2β άρθρ.4 Ν.3027/2002 ορίζεται ότι: “β) Οι διατάξεις των άρθρων 7 έως 12 και του άρθρου 15 του Ν. 2530/1997, που αναφέρονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι., εφαρμόζονται ανάλογα και για το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 55 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297.

Άρθρο 10
Έλεγχος
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011)

1. Η παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεων συνιστά πειθαρχικό αδίκημα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

2. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αναφοράς και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση από το Διευθυντή Σχολής ή από τον Πρόεδρο του οικείου Τ.Ε.Ι.. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, μετά από γνώμη του Συμβουλίου του οικείου Τ.Ε.Ι.. Η πειθαρχική ποινή επιβάλλεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Τ.Ε.Ι. της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν.1404/1983, όπως ισχύει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 ισχύει αναλόγως προκειμένου περί μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. που κατέχουν τακτική θέση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.Ζ`άρθρ.4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.

3. Η διάπραξη του ανωτέρω αδικήματος επισύρει την ποινή της προσωρινής, εξάμηνης και πέραν, παύσης έως και την οριστική παύση του πειθαρχικώς διωχθέντος.

4. Η παράλειψη έγερσης πειθαρχικής δίωξης από τα αρμόδια όργανα του οικείου Τ.Ε.Ι. αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

5. Η παράνομη, κατά το ανωτέρω, καταβολή αποδοχών σε μέλος Ε.Π. συνεπάγεται την αναζήτησή τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Τ.Ε.Ι. και του Υπουργείου Οικονομικών.

Άρθρο 11
Αναστολή
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011)

1. Οι κατηγορίες όσων τελούν σε Αναστολή της ιδιότητός τους ως μέλη Δ.Ε.Π.. σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του παρόντος, ισχύουν και για τα μέλη Ε.Π των Τ.Ε.Ι.

2. Μέλη Ε.Π. που κατέχουν θέσεις των εδαφίων α` και β` της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος, δύνανται κατόπιν αιτήσεώς τους να ασκούν χωρίς αμοιβή διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα στο οικείο Τμήμα του Τ.Ε.Ι. που ανήκουν.

3. Κατά τα λοιπά ισχύουν αναλόγως για τα μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου και της παραγράφου 5 του αυτού άρθρου προκειμένου για μέλη Ε.Π. που κατέχουν τακτική θέση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.Ζ`άρθρ.4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.

Άρθρο 12
Ασυμβίβαστα
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 81 παρ.16 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011)

1. Στα μέλη Ε.Π. απαγορεύεται:

α. Να απασχολούνται ως σύμβουλοι ή με διοικητικό ή διδακτικό έργο ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση και χρονική διάρκεια, σε ιδιωτικό φορέα μη υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

β. Να ιδρύουν ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση ή ιδιότητα σε επιχειρήσεις ή εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, στα οποία ανατίθεται η εκπόνηση μελετών ή προγραμμάτων ή η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ή η προμήθεια υλικού ή η παροχή υπηρεσιών από το οικείο ή άλλο Τ.Ε.Ι..

γ. Να κατέχουν αμειβόμενη θέση ως μέλη σε περισσότερες από δύο επιτροπές ή Δ.Σ. του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

δ. Να κατέχουν άλλη, πλην του Τ.Ε.Ι., μόνιμη οργανική θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι κατέχοντες τέτοια θέση υποχρεούνται εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού να επιλέξουν αν θα διατηρήσουν τη θέση τους στο Ίδρυμα ή τη θέση του Δημοσίου.

2. Σε περίπτωση που συντρέχουν ενδείξεις, το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι., είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας, υποχρεούται με αιτιολογημένη απόφασή του εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την υποβολή της σχετικής καταγγελίας, να παραπέμψει την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι., που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.1404/1983, όπως ισχύει. Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την ύπαρξη ασυμβιβάστου συνεπάγεται την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης και λαμβάνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης σε αυτό.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 ισχύει αναλόγως προκειμένου περί μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. που κατέχουν τακτική θέση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.Ζ`άρθρ.4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.

3. α. Η ιδιότητα του Προέδρου, Αντιπροέδρου Τ.Ε.Ι. είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική απασχόληση εκτός Ιδρύματος, καθώς και με την κατοχή έμμισθης θέσης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Το Ασυμβίβαστο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραπομπή μέσω του Προέδρου Τ.Ε.Ι. ή του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν. 1404/1983, όπως ισχύει και επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης. Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την ύπαρξη ασυμβιβάστου λαμβάνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης σε αυτό.

β. Τα ανωτέρω μέλη Ε.Π. κατά τη διάρκεια της θητείας τους στα ως άνω αξιώματα των ιδρυμάτων δύνανται να απαλλάσσονται μερικώς ή ολικώς από τα διδακτικό τους καθήκοντα με απόφαση του Συμβουλίου του οικείου Τ.Ε.Ι.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Π. ΤΩΝ Τ.Ε.Ι.

Άρθρο 13
Αποδοχές μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός όλων των βαθμίδων των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. με πλήρη απασχόληση, των βοηθών, των επιστημονικών συνεργατών, επιμελητών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού αυτών (Ε.Ε.Π.), καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Λέκτορα, με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη εκατοντάδα.

α. Καθηγητής 1,50

β. Αναπληρωτής Καθηγητής 1,30

γ. Επίκουρος Καθηγητής 1,10

δ. Λέκτορας 1,00

ε. Μόνιμοι:

i. Επιμελητές

ii. Βοηθοί 0,90

iii. Επιστημονικοί Συνεργάτες

iv. Μέλη Ε.Ε.Π..

Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής ο μηνιαίος βασικός μισθός του Λέκτορα ορίζεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) δραχμές.

Σχετικό: Με το άρθρο 15 Ν.2702/1999 ο μηνιαίος βασικός  μισθός του Λέκτορα Α.Ε.Ι. ορίσθηκε σε διακόσιες εξήντα  μία χιλιάδες (261.000) δραχμές.

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

α. Επίδομα χρόνου υπηρεσίας, οριζόμενο σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο στη συνέχεια ανά διετία από τη χορήγηση του ποσοστού αυτού και μέχρι δεκατέσσερις (14) διετίες κατά τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες και μέχρι συνολικού ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%). Το επίδομα αυτό υπολογίζεται στο βασικό μισθό που έχει κάθε φορά το μέλος Δ.Ε.Π..

Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού υπολογίζεται η αναφερόμενη στις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α`), καθώς και η αναφερόμενη στις διατάξεις των εδαφίων (β), (γ) και (δ) της παραγράφου 6 του άρθρου 17 του ν.1268/1962 (ΦΕΚ 87 Α`), με τις σχετικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές, κατά περίπτωση.

β. Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, οριζόμενο σε δέκα χιλιάδες (10.000) δραχμές για τους κατόχους ειδικού μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης και σε δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) δραχμές για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος. Προκειμένου για κατόχους τίτλων αλλοδαπών Α.Ε.Ι. το επίδομα παρέχεται μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας τους προς τους μεταπτυχιακούς τίτλους που απονέμονται από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Η καταβολή του επιδόματος ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο για την αναγνώριση όργανο.

Σχετικό:  υπ` αριθμ. 147/2009 απόφαση ΣΤΕ.

γ. Επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης εντός των Πανεπιστημίων, οριζόμενο ως εξής:

αα. Καθηγητής 200.000 δρχ

ββ. Αναπληρωτής Καθηγητής 180.000 ”

γγ. Επίκουρος Καθηγητής 160.000 ”

δδ. Λέκτορας 140.000 ”

εε. Μόνιμοι:

i. Επιμελητές

ii. Βοηθοί 60.000

iii. Επιστημονικοί Συνεργάτες

iv. Μέλη Ε.Ε.Γ..

Σχετικό:  παρ.4 του άρθρου 7 του Ν.3075/2002 (Α΄ 297)

δ. Πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:

αα) Καθηγητής 140.000 δρχ.

ββ) Αναπληρωτής Καθηγητής 90.000 ”

γγ) Επίκουρος Καθηγητής 60.000 ”

δδ) Λέκτορας 60.000 ”

εε) Μόνιμοι:

i. Επιμελητές

ii. Βοηθοί 30.000

iii. Επιστημονικοί Συνεργάτες

iv. Μέλη Ε.Ε.Π.

ε. Ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο ως εξής:

αα) Καθηγητής 110.000 δρχ.

ββ) Αναπληρωτής Καθηγητής 100.000 ”

γγ) Επίκουρος Καθηγητής 90.000 ”

δδ) Λέκτορας 80.000 ”

στ. οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2470/1997.

ζ. `Έξοδα παράστασης στους Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες και Προέδρους Τμημάτων, οριζόμενα ως εξής:

Πρύτανης, εκατόν πενήντα χιλιάδες ( 150.000) δραχμές.

Αντιπρύτανης, εκατόν τριάντα χιλιάδες (130.000) δραχμές.

Κοσμήτορας ή Πρόεδρος Τμήματος, εκατόν δέκα χιλιάδες (110.000) δραχμές.”

Σημ.: όπως η περ.ζ` αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του Ν.2909/2001 (Α 90)

η. Επίδομα εορτών και άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2470/1997.

θ. Τα ποσά των περιπτώσεων αα` των εδαφίων γ`, δ` και ε` της παραγράφου αυτής προσαυξάνονται κατά σαράντα χιλιάδες (40.000), τριάντα χιλιάδες (30.0000 και σαράντα χιλιάδες (40.000) δραχμές, αντίστοιχα, με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας.

Σχετικό: υπ` αριθμ. 1511/2009, 2235/2009 αποφάσεις ΣΤΕ.

3. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, για μέλη Δ.Ε.Π., Βοηθούς, Επιστημονικούς Συνεργάτες, Επιμελητές και Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.. Το βοήθημα που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 71 του ν. 5343/1932 (ΦΕΚ 86 Α`) ή από άλλες μεταγενέστερες διατάξεις με όμοιο περιεχόμενο, παύει καταβαλλόμενο στους εξερχόμενους της Υπηρεσίας από 1.9.1997, ενώ για όσους έχουν εξέλθει της Υπηρεσίας πριν από την ανωτέρω χρονολογία, το βοήθημα αυτό διατηρείται στο ύψος που έχει διαμορφωθεί, κατά την προηγούμενη έναρξη της ισχύος του παρόντος.

4. Οι αποδοχές και τα επιδόματα περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής ή ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά και εξεταστικά).

5. Η συνδρομή των προϋποθέσεων, για τη χορήγηση των επιδομάτων των περιπτώσεων γ,` δ` και ε` της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, εξετάζεται σε συνδυασμό με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του παρόντος.

Σχετικό: υπ` αριθμ. 1713/2009 απόφαση ΣΤΕ.

Άρθρο 14
Αποδοχές μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης
Οι μηνιαίες αποδοχές των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. μερικής απασχόλησης ορίζονται στο ένα τρίτο (1/3) του συνόλου αποδοχών και επιδομάτων (πλην οικογενειακής παροχής) αντίστοιχης βαθμίδας πλήρους απασχόλησης με τα ίδια έτη υπηρεσίας. Η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2470/1997.

Σχετικό:  παρ.4 άρθρ.13 Ν.3016/2002, ΦΕΚ Α 110/17.5.2002

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

Άρθρο 15
Αποδοχές μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.Ζ`άρθρ.4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001. Ισχύς από 1ης Ιανουαρίου 2002 και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι., καθώς και των μελών Ε.ΔΙ.Π., καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Καθηγητή Εφαρμογών, με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη εκατοντάδα:

α) Καθηγητής 1,50 β) Αναπληρωτής Καθηγητής 1,30 γ) Επίκουρος Καθηγητής 1,15 δ) Καθηγητής Εφαρμογών 1,00 ε) Μέλος Ε.ΔΙ.Π. 1,00

Ο βασικός μηνιαίος μισθός του Καθηγητή Εφαρμογών ορίζεται σε διακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες δραχμές.

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

α) Επίδομα χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου α` της παραγράφου 2 του άρθρου 13.

β) Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου β` της παραγράφου 2 του άρθρου 13.

γ) Επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης εντός των Τ.Ε.Ι., οριζόμενο ως ακολούθως:

αα) Καθηγητής 190.000 δραχμές ββ) Αναπληρωτής Καθηγητής 170.000 ” γγ) Επίκουρος Καθηγητής 130.000 ” δδ) Καθηγητής Εφαρμογών 90.000 ” εε) Μέλος Ε.ΔΙ.Π. 40.000

Σχετικό:  παρ.4 του άρθρου 7 του Ν.3075/2002 (Α΄ 297)

δ) Πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως ακολούθως:

αα) Καθηγητής 110.000 δραχμές ββ) Αναπληρωτής Καθηγητής 90.000 ” γγ) Επίκουρος Καθηγητής 60.000 ” δδ) Καθηγητής Εφαρμογών 50.000 ” εε) Μέλος Ε.ΔΙ.Π. 30.000 ”

ε) Ερευνητικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας, οριζόμενο ως ακολούθως: αα) Καθηγητής 60.000 δραχμές ββ) Αναπληρωτής Καθηγητής 60.000 ” γγ) Επίκουρος Καθηγητής 50.000 ” δδ) Καθηγητής Εφαρμογών 40.000 ”

στ) Ειδικό επίδομα μεταδιδακτορικής έρευνας για μέλη που κατέχουν τακτικές θέσεις, οριζόμενο ως ακολούθως:

αα) Καθηγητής 30.000 δραχμές ββ) Αναπληρωτής Καθηγητής 20.000 ” γγ) Επίκουρος Καθηγητής 15.000 ”

ζ) Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 2470/1997.

η) Επίδομα εορτών και άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9του Ν. 2470/1997.

θ) `Έξοδα παράστασης στους Προέδρους, Αντιπροέδρους, Διευθυντές Σχολών και Προϊσταμένους Τμήματος οριζόμενα ως ακολούθως:

αα) Πρόεδρος 130.000 δραχμές ββ) Αντιπρόεδρος 110.000 ” γγ) Διευθυντής Σχολής 60.000 ” δδ) Προϊστάμενος Τμήματος 40.000 ”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε άρθρ.3 παρ.24 Ν.3027/2002,ΦΕΚ Α 152/28.6.2002.

ι) Τ α ποσά των περιπτώσεων αα) των στοιχείων γ`, δ` και ε` της παραγράφου αυτής προσαυξάνονται κατά τριάντα χιλιάδες δραχμές με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών υπηρεσίας.

3. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, για μέλη Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Τ.Ε.I..

4. Οι μηνιαίες αποδοχές των μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. μερικής απασχόλησης ορίζονται στο ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών και των επιδομάτων αντίστοιχης βαθμίδας πλήρους απασχόλησης με τα ίδια έτη υπηρεσίας. Η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται πλήρως.

5. Οι αποδοχές και τα επιδόματα των ανωτέρω περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής ή ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά ή εξεταστικά).

6. Η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των επιδομάτων των στοιχείων γ`, δ` και ε` της παραγράφου 2 εξετάζεται σε συνδυασμό με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 9.

Άρθρο 16
Αποσύνδεση μισθολογίων

1. Οι διατάξεις των προηγούμενων όρ8ρων 13, 14 και 15 εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο σε μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού και όχι σε άλλους λειτουργούς ή υπαλλήλους του δημόσιου εν γένει τομέα που τυχόν εξομοιώνονται βαθμολογικά ή μισθολογικά με μέλη Δ.Ε.Π. των ΑΕΙ και μέλη Ε.Γ. των Τ.Ε.Ι. ή προσφέρουν διδακτικό έργο σε Σχολές που έχουν ισοτιμία με Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι..

2. Διατάξεις τυπικών νόμων που παραπέμπουν, ως προς τον καθορισμό αποδοχών και παροχών εν γένει, σε αποδοχές βαθμίδων μελών Δ.Ε.Γ. των Α.Ε.Ι. και μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. παύουν να ισχύουν.

Σχετικό:  υπ` αριθμ. 1713/2009 απόφαση ΣΤΕ.

ΕΝΟΤΗΤΑ Β΄
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Ε.Λ.Ε.) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Άρθρο 17
Αποδοχές Ερευνητών και Ε.Λ.Ε.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των Ερευνητών που υπηρετούν σε Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα και ανεξάρτητα Ερευνητικά Ινστιτούτα, τα οποία διέπονται από τις διατάξεις του ν.1514/1985 (ΦΕΚ 13 Α`), καθώς και σε κέντρα έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό της βαθμίδας του Ερευνητή Δ`, με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη εκατοντάδα:

α. Ερευνητής Α` 1,50

β. Ερευνητής Β` 1,30

γ. Ερευνητής Γ` 1,10

δ. Ερευνητής Δ` 1,00

Για τη διαμόρφωση των ανωτέρω νέων βασικών μισθών, ο βασικός μηνιαίος μισθός του Ερευνητή Δ` ορίζεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) δραχμές.

Σχετικό: το άρθρο 15 Ν.2702/1999

2. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.) των ανωτέρω Ερευνητικών Κέντρων και ανεξάρτητων ινστιτούτων καθορίζεται, με βάση το βασικό μισθό του Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα Δ`, με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη εκατοντάδα:

α. Ε.Λ.Ε Α` 1,40

β. Ε.Λ.Ε. Β` 1,30

γ. Ε.Λ.Ε. Γ` 1,08

δ. Ε.Λ.Ε. Δ` 1,00

Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ε.Λ.Ε. Δ` ορίζεται σε διακόσιες σαράντα χιλιάδες (240.000) δραχμές.

Σχετικό:  το άρθρο 15 Ν.2702/1999

3. Πέρα από το βασικό μισθό των προηγούμενων παραγράφων παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

α. Επίδομα χρόνου υπηρεσίας, κατά τα οριζόμενα στο α` εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

β. Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο β` εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

γ. Πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:

αα) Για Ερευνητές Α`, σε εκατόν σαράντα χιλιάδες (140.000) δραχμές, για Ερευνητές Β. σε ενενήντα χιλιάδες (90.000) δραχμές, για Ερευνητές Γ` και Δ` σε εξήντα χιλιάδες (60.000) δραχμές.

ββ) Για τους Ε.Λ.Ε. Α` σε εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες (135.000) δραχμές.

γγ) Για τους Ε.Λ.Ε. Β` σε εβδομήντα χιλιάδες (70.000) δραχμές.

δδ) Για τους Ε.Λ.Ε. Γ` και Δ` σε τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) δραχμές.

δ. Ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας, καθώς και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο ως εξής:

αα) Για Ερευνητές Α` σε εκατόν δέκα χιλιάδες (110.000) δραχμές. για Ερευνητές Β` σε εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές, για Ερευνητές Γ` σε ενενήντα χιλιάδες (90.000) δραχμές και για Ερευνητές Δ` σε ογδόντα χιλιάδες (80.000) δραχμές.

ββ) Για τους Ε.Λ.Ε Α` σε ενενήντα χιλιάδες (90.000) δραχμές.

γγ) Για τους Ε.Λ.Ε. Β` σε εβδομήντα χιλιάδες (70.000) δραχμές.

δδ) Για τους Ε.Λ.Ε. Γ` σε πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές.

εε) Για τους Ε.Λ.Ε. Δ` σε τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) δραχμές.

ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2470/1997.

στ. Επίδομα εορτών και άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2470/1997.

ζ. Επίδομα ραδιενέργειας, στους ερευνητές και στους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, οριζόμενο κατά ζώνη ως εξής.

– Ζώνη Α` εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές

– Ζώνη Β` εξήντα χιλιάδες (60.000) δραχμές

– Ζώνη Γ` σαράντα χιλιάδες (40.000) δραχμές

Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.2606/1998 Α 89

η Οι αποδοχές των Διευθυντών των ερευνητικών κέντρων, των ινστιτούτων τους και των αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και του Προέδρου της Ε.Ε.Α.Ε. είναι ο βασικός μισθός του ερευνητή Δ` με συντελεστή 1,7 στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη εκατοντάδα, μαζί με όλα τα επιδόματα, τις παροχές και τις αποζημιώσεις, όπως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 1 και 3 του παρόντος άρθρου 17. Πέρα των αποδοχών αυτών, στους Διευθυντές αυτούς καταβάλλεται και επίδομα θέσης ευθύνης, ύψους διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών το μήνα για τους Διευθυντές των Ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων και των αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων και διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) δραχμές για τους Διευθυντές των ερευνητικών κέντρων «καθώς και για τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Α.Ε». Διευθυντές που είναι μέλη Δ.Ε.Π. εισπράττουν ολόκληρο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που αναγνωρίζονται από το οικείο Α.Ε.Ι..

Σημ.: όπως η περ. η` αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.3 Ν.2919/2001 ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.12 Ν.3190/2003,ΦΕΚ Α 249/30.1.2003

θ. Προκειμένου περί Ερευνητών Α` τα ποσά των περιπτώσεων αα` των εδαφίων γ` και δ` της παραγράφου αυτής, προσαυξάνονται κατά τριάντα χιλιάδες (30.000) και σαράντα χιλιάδες (40.000) δραχμές, αντίστοιχα, με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας.

ι. Αμοιβή αποδοτικότητας που καθορίζεται ετησίως με κυμαινόμενο συντελεστή ως 120% επί του συνόλου των αποδοχών και υπολογίζεται για τους Ερευνητές, τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες και τις άλλες κατηγορίες προσωπικού από τη Διοίκηση του Ερευνητικού Κέντρου ή αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. ή της Ε.Ε.Α.Ε., με βάση τα ποσά των κονδυλίων που εισέρευσαν κατά τα παρελθόντα τρία έτη στον ερευνητικό φορέα από προγράμματα ή έργα χρηματοδοτούμενα, εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού και στα οποία συμμετείχαν ενεργά οι ερευνητές και οι Ε.Λ.Ε. ή από εκμετάλλευση τεχνογνωσίας και ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι κατηγορίες των εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού χρηματοδοτήσεων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αμοιβής αποδοτικότητας αποφασίζονται από τη διοίκηση του αρμόδιου φορέα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργού μπορεί να ρυθμίζεται η χορήγηση της πιο πάνω αμοιβής αποδοτικότητας σε διευθυντές ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων αυτών και αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και στη Διοίκηση της Ε.Ε.Α.Ε..

Σημ.: όπως η περ.ι` προστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.3 Ν.2919/2001 ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

4. Τα επιδόματα των περιπτώσεων γ` και δ` της προηγούμενης παραγράφου 3 καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

5. Πέραν των ανωτέρω επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων δεν δικαιολογείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εφεξής η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή για ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου αυτού, πλην συγγραφικών δικαιωμάτων και επιμισθίων για εκτέλεση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, οι λεπτομέρειες των οποίων ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

6. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, με πρόταση του αρμόδιου υπουργού και των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι διατάξεις του άρθρου αυτού μπορεί να επεκτείνονται και στο ερευνητικό προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.). του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (Ι.Τ.Σ.Α.Κ.), εφόσον τα προσόντα, οι βαθμίδες και οι διαδικασίες πρόσληψής και εξέλιξης αντιστοιχούν στις οικείες διατάξεις του ν. 1514/1985. Η ισχύς των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων ανατρέχει στο χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος.

Σχετικό: παρ.1 του άρθρου 1 του π.δ.91/1998 (Α 84), ΠΔ 361/1998 ΦΕΚ Α 241,  άρθρο 1 ΠΔ 46/1999

Σχετικό: υπ` αριθμ. 1713/2009 απόφαση ΣΤΕ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Άρθρο 18
Αποδοχές Συμβούλων και Παρέδρων Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Καθηγητών Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των συμβούλων και των παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Παρέδρου με θητεία με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη εκατοντάδα:

α. Σύμβουλος 1,36

β. Μόνιμος Πάρεδρος 1,18

γ. Πάρεδρος με θητεία και Ειδικός

Πάρεδρος 1,00

Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Παρέδρου με θητεία ορίζεται σε διακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες (275.000) δραχμές.

Σχετικό: το άρθρο 15 Ν.2702/1999

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και το εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

α. Επίδομα χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α` της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

β. Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου β` της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

γ. Πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, ύψους εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) δραχμών για Σύμβουλο, εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών για μόνιμο Πάρεδρο, εξήντα χιλιάδων (60.000) δραχμών για Πάρεδρο με θητεία και σαράντα χιλιάδων (40.000) δραχμών για ειδικό Πάρεδρο.

δ. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2470/1997.

ε. Επίδομα εορτών και άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2470/1997.

στ. Ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων οριζόμενο σε εκατόν δέκα χιλιάδων (110.000) για Σύμβουλο, σε εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές για μόνιμο Πάρεδρο, σε ενενήντα χιλιάδες (90.000) δραχμές για Πάρεδρο με θητεία και σε σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) δραχμές για ειδικό Πάρεδρο.

3. Οι κατέχοντες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης λαμβάνουν τις αποδοχές του μόνιμου Παρέδρου Π.Ι..

Στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α`) καταβάλλονται οι αποδοχές του ειδικού Παρέδρου Π.Ι..

4. Τα επιδόματα των περιπτώσεων γ` και στ` της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

5. Στους Συμβούλους και στους Εισηγητές του ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) καταβάλλεται ο βασικός μισθός των περιπτώσεων α` και γ` της παραγράφου 1, αντίστοιχα, καθώς και τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού.

6. Ειδικά οι αποδοχές των καθηγητών της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών διαμορφώνονται ως εξής:

α. Στους καθηγητές της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. των κλάδων 22, 23, 24, 25, 26, 26Α, 27 και 28 καταβάλλεται ο βασικός μισθός, καθώς και τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 15 του παρόντος, κστ` αντιστοιχία βαθμίδας Καθηγητή, Επίκουρου Καθηγητή, Καθηγητή Εφαρμογών και μέλους Ε.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι,, όπως αυτή ορίζεται κατά κλάδο με τις διατάξεις του άρ8θου 42 του ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α`) και της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 1865/1989.

β. Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών βαθμίδων Α`, Β` και Γ` καταβάλλεται ο βασικός μισθός των περιπτώσεων α`, β` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος αντίστοιχα, καθώς και οι παροχές και αποζημιώσεις των περιπτώσεων α`, β`, δ` (κατά την ίδια ως άνω αντιστοιχία), στ` και ζ` της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου.

7. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, σε Παρέδρους και Συμβούλους του Π.Ι., καθώς και σε Καθηγητές της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών.

Άρθρο 19
Αποδοχές επιστημονικού ερευνητικού προσωπικού του Κ.Ε.Π.Ε.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ερευνητικού προσωπικού του Κ.Ε.Γ.Ε. καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Συνεργάτη Β`, με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη εκατοντάδα:

α. Ερευνητής Α` 1,50

β. Ερευνητής Β` 1,40

γ. Ερευνητής Γ 1,30

δ. Ερευνητής Δ` 1,20

ε. Ερευνητής Ε` 1,15

στ. Ερευνητής ΣΤ` 1,10

ζ. Συνεργάτης Α` 1,05

η. Συνεργάτης Β` 1,00

θ. Συνεργάτης Γ` 0,88

ι. Συνεργάτης Δ` 0,86

ια. Συνεργάτης Ε` 0,82

Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Συνεργάτη Β` ορίζεται σε διακόσιες χιλιάδες (200.000) δραχμές.

Σχετικό: το άρθρο 15 Ν.2702/1999

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

α. Επίδομα χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α` της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

β. Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου β` της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

γ. Πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:

αα) Για ερευνητές, σε εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές.

ββ) Για συνεργάτες, σε ογδόντα χιλιάδες (80.000) δραχμές.

δ. Ειδικό επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο ως εξής:

αα) Ερευνητές, σε εκατόν τριάντα χιλιάδες (130.000) δραχμές.

ββ) Συνεργάτες, σε ενενήντα χιλιάδες (90.000) δραχμές.

ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2470/1997.

στ. Επίδομα εορτών και άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2470/1997.

3. Τα επιδόματα των περιπτώσεων γ` και δ` της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

4. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, σε ερευνητές και συνεργάτες του Κ.Ε.Π.Ε..

Άρθρο 20
Αποδοχές καθηγητών Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών και Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των τακτικών καθηγητών των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών (Α.Σ.Σ.) και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) ορίζεται σε τριακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες (375.000) δραχμές.

Σχετικό: το άρθρο 15 Ν.2702/1999

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου, παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα.

α. Επίδομα χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α` της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

β. Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου β` της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

γ. Επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης, εντός των χώρων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ύψους εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών.

δ. Πάγια μηνιαία αποζημίωση, για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, ύψους εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) δραχμών.

ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2470/1997.

στ. Επίδομα εορτών και άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 τσυ ν. 2470/1997.

ζ. Ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προ~ των ερευνητικών προγραμμάτων, ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) δραχμών. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι επιτελούν με επάρκεια τις ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τα επιδόματα των περιπτώσεων γ` και δ` της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγηση τους.

4. Πέραν των επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού, δεν δικαιολογείται. από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, σε καθηγητές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ΄
ΓΕΝΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 21
Ανάλογη Εφαρμογή Διατάξεων του ν. 2470/1997
Οι διατάξεις των άρθρων 19, 28 και 29 του ν. 2470/1997, ως διατάξεις γενικής ισχύος, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους διεπόμενους από τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 55 περ.3 Ν.3205/2003,ΦΕΚ Α 297

Άρθρο 22
Πληρωμή διαφορών
Οι επιπλέον διαφορές αποδοχών, που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, σε σύγκριση με τις καταβαλλόμενες κατά την προηγούμενη έναρξης της ισχύος του, καταβάλλονται σταδιακά ως εξής:

– Το ήμισυ των διαφορών από 1.9.1997.

– Το σύνολο (100%) από 1.1.1998.

Συνολικές διαφορές μέχρι ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) δραχμών καταβάλλονται στο ακέραιο από 1.9.1997.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Λοιπές, μεταβατικές και τελικές διατάξεις

Άρθρο 23
Λοιπές διατάξεις

1. Από τη ρύθμιση του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38 Α`) εξαιρούνται: α) οι προσλήψεις μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. και β) οι προσλήψεις μελών Ε.Π. και Ε.Ε.Π. και Ε.Τ.Π. των Τ.Ε.Ι. που έχουν εγκριθεί με την αριθμ. 215/2.6.1995 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για 285 θέσεις Καθηγητών – Επίκουρων Καθηγητών, 90 θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών, 25 8έσεις Ε.Ε.Π., καθώς και με την αριθμ. 75/5.5.1997 απόφαση της επιτροπής του άρθρου 2 της αριθμ. 236/1994 Π.Υ.Σ. (άρθρο 1, παρ. 51 του ν. 2412/1996) για 5 θέσεις Καθηγητών – Επίκουρων Καθηγητών, 4 θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών και 1 θέση Ε.Ε.Π..

2. Από τη ρύθμιση του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38 Α`) εξαιρούνται: α) οι προσλήψεις μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και β) οι προσλήψεις Ε.Δ.Τ.Π. και Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. που είχαν εγκριθεί με την αριθμ. 215/2.6.1995 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για 55 θέσεις Ε.Δ.Τ.Π. και 20 θέσεις Ε.Ε.Π., καθώς και με την αριθμ. 207/17.6.1995 όμοια πράξη για 50 θέσεις Ε.Δ.Τ.Π..

3. Ο περιορισμός της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2469/1997 δεν ισχύει για τις επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι..

4. α) Τα έσοδα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.) από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται κατατίθενται σε λογαριασμό τράπεζας και η ανάληψη και διαχείρισή τους γίνεται με εντολή του Δ.Σ. από το Διευθυντή του Κέντρου και σε περίπτωση απουσίας του από τον πρόεδρο ή μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Ε..

β) Ο έλεγχος των δαπανών διενεργείται με βάση τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, τα οποία τηρεί για κάθε πραγματοποιούμενη δαπάνη και χωριστά για κάθε ερευνητικό ή άλλο χρηματοδοτούμενο έργο η οικονομική υπηρεσία.

γ) Η οικονομική διαχείριση περιλαμβάνει ετήσια περίοδο η οποία αρχίζει και λήγει με την αρχή και το τέλος του ημερολογιακού έτους. Η κατά τη δημοσίευση του παρόντος διαχειριστική περίοδος του Κ.Ε.Ε. μπορεί να παραταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους με απόφαση του Δ.Σ. του Κ.Ε.Ε.. ο ετήσιος απολογισμός και ισολογισμός του Κέντρου καταρτίζεται με τη λήξη του οικονομικού έτους και υποβάλλεται από τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Ε. προς έγκριση στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μαζί με αναλυτική έκθεση του Δ.Σ. για τα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους και τις προγραμματιζόμενες δραστηριότητες για το νέο έτος.

δ) Ο ετήσιος τακτικός έλεγχος των οικονομικών του Κ.Ε.Ε. γίνεται από ορκωτό ελεγκτή, τον οποίο ορίζει το Δ.Σ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18 του π.δ/τος 226/1992 (ΦΕΚ 120 Α`). Ο ορκωτός ελεγκτής υποβάλλει το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου την έκθεση ελέγχου του στο Δ.Σ. και τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε εκτάκτους ελέγχους της οικονομικής διαχείρισης του Κ.Ε.Ε. που διενεργούνται στην περίπτωση αυτή από Επιθεωρητές του Υπουργείου οικονομικών.

ε) Οι προμήθειες οργάνων και μηχανημάτων εξοπλισμού, βιβλίων, επίπλων και αναλώσιμων ειδών πραγματοποιούνται με εντολή του Διευθυντή του Κ.Ε.Ε. και απόφαση του Δ.Σ.. Προμήθειες ή εκτελέσεις έργων μέχρι τρία εκατομμύρια (3.000.000) δραχμές γίνονται χωρίς διαγωνισμό. Για δαπάνες πέραν του ποσού των τριών εκατομμυρίων μίας (3.000.001) δραχμών απαιτείται τακτικός διαγωνισμός. Τα ποσά αυτά αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα λοιπά ερευνητικά κέντρα της χώρας.

5. α) Οι διατάξεις της παρ. 2 του τρίτου άρθρου του ν. 2174/1993 ισχύουν και για το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998.

β) Για την εκκαθάριση της ανωτέρω δαπάνης δεν απαιτείται σύναψη σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των δικαιούχων.

6. Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου στους τεχνικούς υπαλλήλους του Ο.Σ.Κ. που ασχολούνται με την εκτέλεση και επίβλεψη έργων επιτρέπεται η ανάθεση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 1 εδ. β` του ν. 2470/1997, υπερωριακής εργασίας.

7. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να συνάπτει συμβάσεις στο πλαίσιο εκτέλεσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Γ.Ε.Α.Ε.Κ.). σύμφωνα με τις αντίστοιχες κείμενες διατάξεις περί δημοσίων έργων και δημοσίων προμηθειών, με φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα για την εκτέλεση μελετών, ερευνών ή την παροχή υπηρεσιών που αφορούν την εφαρμογή και διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων στο χώρο της εκπαίδευσης, που χρηματοδοτούνται εν μέρει ή συνολικό από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

8. α) Οι δαπάνες λειτουργίας των περιφερειακών επιμορφωτικών κέντρων (Π.Ε.Κ.) καλύπτονται και από επιχορηγήσεις του ειδικού λογαριασμού του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή των προγραμμάτων επιμόρφωσης κάθε μορφής των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Η περίπτωση β` της παραγράφου 7 του άρθρου 29 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 12 του ν.1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α`) και με την παρ. 7 του άρθρου 17 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α`), αντικαθίσταται από την ισχύ του παρόντος νόμου ως εξής:

“β) καθορίζεται το ύψος και ο τρόπος καταβολής αποζημίωσης των μελών και του γραμματέα του Συντονιστικού Συμβουλίου των Π.Ε.Κ., η αμοιβή των επιμορφωτών, των επιμορφούμενων, των πραγματογνωμόνων, των αξιολογητών, των επιμελητών-φροντιστών, υπευθύνων του προγράμματος, οι προϋποθέσεις και το ύψος της αποζημίωσης των μετακινούμενων εκτός έδρας επιμορφωτών και επιμορφούμενων, η διαδικασία προμήθειας διδακτικού υλικού και αναλωσίμων και η αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών των Π.Ε.Κ.”.

Άρθρο 24
Υποβολή δηλώσεων – Ρύθμιση ειδικών θεμάτων

1. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις, κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 των άρθρων 3 και 9 του παρόντος. Κατά το χρονικό διάστημα από 1.9.97 και μέχρις ενός (1) μηνός μετά τη δημοσίευση του παρόντος, εφαρμόζεται το προισχύον νομικό καθεστώς για την ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. στις κατηγορίες πλήρους και μερικής απασχόλησης.

2. Προκειμένου περί του επιστημονικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. του άρθρου 5 του π.δ/τος 407/1980 (ΦΕΚ 112 Α`), καθώς και του προσωπικού των Τ.Ε.Ι. του άρθρου 19 του ν.1404/1983, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 57 του ν. 2413/1996, η μηνιαία ή ωριαία αποζημίωση, κατά περίπτωση, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία προσλαμβάνονται και το έργο που τους ανατίθεται.

3. Λειτουργοί, υπάλληλοι και μισθωτοί του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετήθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν.1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α`), οι οποίοι κατέχουν νόμιμα και δεύτερη έμμισθη θέση στο Δημόσιο, στους Ο.Τ.Α. και στα άλλα Ν.Π.Δ.Δ., λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και τα τριάντα εκατοστό (30%) των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποίο απασχολούνται, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται από τις διατάξεις του παρόντος ή από άλλες ειδικές περί τούτου διατάξεις.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα κίνητρα προσέλκυσης, εγκατάστασης και παραμονής σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές.

5. Προκειμένου για τα ήδη ανειλημμένα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), οι συμβάσεις των οποίων έχουν συναφθεί ή θα συναφθούν, βάσει προτάσεων που υποβλήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, οι αμοιβές των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης εξακολουθούν να εισπράττονται μέσω του Ι.Τ.Ε..

6. Οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 2188/1994 παραμένουν σε ισχύ για μία διετία από τη δημοσίευση του παρόντος όσον αφορά το μέλη Δ.Ε.Π. τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής των Α.Ε.Ι.. που διορίστηκαν στο Ε.Σ.Υ. ή σε άλλη νοσηλευτική μονάδα Ν.Π.Δ.Δ. πριν τη δημοσίευση του ν. 2519/1997.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρου του άρθρου 136 Ν.4052/2012,ΦΕΚ Α 41/1.3.2012.

Σχετικό: παρ.10 άρθρ.11 Ν.2920/2001

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται ο τρόπος οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης των ειδικών λογαριασμών των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα έξοδα κινήσεως των μελών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η ισχύς της απόφασης αυτής μπορεί να ανατρέχει στο χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος.

Άρθρο 25
Κατάργηση διατάξεων
Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 18 του ν. 1514/1985.

β. Η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 18 του π.δ/τος 71/1987 (ΦΕΚ 43 Α`).

γ. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη κατά τα μέρος που αντίκειται στις διατάξεις του νόμου αυτού ή κατά το μέρος που ρυθμίζει θέματα που διέπονται από αυτόν.

Άρθρο 26
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το αρθ. 8ε Ν.3027/02 ΦΕΚ 152 Ά 28.6.2002

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992 “Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και άλλες διατάξεις” προστίθενται τα εξής:

“Οι σπουδαστές του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των γενικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και οι οποίοι κατά, τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών διαγράφονται από το Τμήμα αυτό λόγω πτητικής ανεπάρκειας, εισάγονται καθ` υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο πρώτο έτος σπουδών της επόμενης Σχολής ή Τμήματος της προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο, για την οποία είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον τη συνολική βαθμολογία του τελευταίου εισαγόμενου με βάση τα αποτελέσματα επιλογής του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται.

Εφόσον από τη γνωμάτευση της αρμόδιας Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής προκύπτει ότι ο διαγραφείς για λόγους υγείας δεν είναι ικανός προς στράτευση κατηγορίας Ι-1, η εισαγωγή του σε Σχολή επόμενης προτίμησής του, κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, επιτρέπεται για όλες τις λοιπές Σχολές εκτός των Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στην επόμενη Σχολή ή Τμήμα προτίμησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της διαγραφής του, μαζί με επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και της γνωμάτευσης της αρμόδιας κατά κλάδο Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.), στην περίπτωση διαγραφής για λόγους υγείας.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και για τους σπουδαστές του πρώτου έτους σπουδών του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που διαγράφηκαν λόγω πτητικής ανεπάρκειας κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997. Οι αιτήσεις των σπουδαστών αυτών, συνοδευόμενες από την απόφαση διαγραφής τους υποβάλλονται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.”.

Άρθρο 27
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός από διατάξεις των άρθρων 13 έως 22, των οποίων η ισχύς αρχίζει από 1.9.1997.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ