ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ.2557 ΦΕΚ Α’271/24.12.1997

Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Εθνική πολιτική βιβλίου – Λογοτεχνικά βραβεία και συναφή ζητήματα

1. Το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για την ανάπτυξη και προβολή των Ελληνικών Γραμμάτων μεριμνά σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλο συναρμόδιοκρατικό ή άλλο φορέα για την προώθηση και διάδοση του βιβλίου και την ενίσχυση της δραστηριότητας βιβλιοθηκών και άλλων φορέων που προάγουν τους σκοπούς αυτούς. Το Υπουργείο Πολιτισμού διατυπώνει και εφαρμόζει τη γενική πολιτική βιβλίου σε συνεργασία με τους συναρμόδιους για τα θέματα αυτά φορείς και συντονίζει την πολιτική των συναρμόδιων φορέων.

2 α. Το Υπουργείο Πολιτισμού μεριμνά για την προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και την ενίσχυση των Ελλήνων πνευματικών δημιουργών με τη βράβευση έργων ελληνικής λογοτεχνίας και μεταφράσεων έργων τόσο ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα, όσο και έργων ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα, καθώς και με τη βράβευση συγγραφέων για το σύνολο του έργου τους.

β. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού απονέμονται τα ακόλουθα ετήσια βραβεία:

α` Λογοτεχνίας.

1) Βραβείο Μυθιστορήματος2) Βραβείο Διηγήματος3) Βραβείο Ποίησης

β` Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

1) Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα2) Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας σε ελληνική γλώσσα

γ. Δοκιμίου – Μαρτυρίας:

1) Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής2) Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας

δ` Παιδικού Βιβλίου.

1) Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου2) Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου3) Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για τα παιδιά

Τα παραπάνω βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο σε συγγραφείς που τα βιβλία τους έχουν εκδοθεί κατά το προηγούμενο έτος (1η Ιανουαρίου – 31η Δεκεμβρίου) και έχουν κατατεθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου του χρόνου κατά τον οποίο πραγματοποιείται η κρίση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Τα βραβεία απονέμονται ανεξάρτητα από προηγούμενη βράβευση του συγγραφέα των βιβλίων. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει για κάποια κατηγορία βραβείων βιβλίο που, κατά την κρίση της επιτροπής, να μπορεί να προταθεί για βράβευση, το βραβείο της κατηγορίας αυτής μπορεί να μην απονέμεται.

Το Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα μπορεί να απονέμεται και σε πνευματικούς δημιουργούς που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.12 άρθρ.80Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

γ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, απονέμεται κάθε χρόνο μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας σε συγγραφείς με σημαντική προσφορά στα γράμματα για το σύνολο του έργου τους, ανεξάρτητα από προηγούμενη βράβευσή τους.

δ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα χρηματικά ποσά των βραβείων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο αριθμός των αντιτύπων των βραβευμένων βιβλίων που αγοράζονται καί διανέμονται σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών σχολών του εξωτερικού και του εσωτερικού ή και σε άλλες βιβλιοθήκες, καθώςκαι το ύψος του ποσού που χορηγείται στο βραβευμένο συγγραφέα για τη μετάφραση του βραβευμένου έργου του σε ξένες γλώσσες.ε. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού συγκροτούνται κάθε δύο χρόνια Επιτροπές για την επιλογή των προς βράβευση έργων που αποτελούνται από αναγνωρισμένου κύρους συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας και ειδικούς επιστήμονες. Προς το σκοπό αυτόν ο Υπουργός ζητεί από τα Α.Ε.Ι. και τις πιο αντιπροσωπευτικές ενώσεις λογοτεχνών και κριτικών της λογοτεχνίας καταλόγους κατάλληλων προσώπων, από τους οποίους και επιλέγει τα μέλη των Επιτροπών. Ειδικότερα, για τα ετήσια και τα μεγάλα βραβεία λογοτεχνίας, καθώς και για τα βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας συγκροτείται εννεαμελής επιτροπή που αποτελείται από τρεις κριτικούς, τρία μέλη Δ.Ε.Γ. των Α.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου και τρεις συγγραφείς.

Η Επιτροπή αυτή επιλέγει επίσης και τα έργα που προτείνονται για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο (ΕuropeanLiteraryPrize) που απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής `Ένωσης. Για τα βραβεία Παιδικού Βιβλίου συγκροτείται εννεαμελής επιτροπή που αποτελείται από δύο κριτικούς, τρία μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου, δύο συγγραφείς και δύο εικονογράφους. Για τα βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης, συγκροτείται εννεαμελής επιτροπή που αποτελείται από δύο μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. γνωστικού αντικειμένου σχετικού με την ελληνική ιστορία, κοινωνία ή πολιτική, δύο κριτικούς, δύο νεοελληνιστές και τρείς μεταφραστές. Από την Επιτροπή αυτή επιλέγονται και τα έργα που προτείνονται για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μετάφρασης (ΕuropeanTranslationPrize) που απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

στ. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της κάθε Επιτροπής ορίζονται με την πράξη συγκρότησής της.

Στις Επιτροπές μετέχει με γνώμη αλλά χωρίς ψήφο ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του ο Προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης.

Χρέη Γραμματέα εκτελεί ένας από τους υπαλλήλους του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Γραμμάτων.

ζ. Κάθε Επιτροπή συγκαλείται από τον Πρόεδρο και σε περίπτωση απουσίας του από τον Αντιπρόεδρό της, βρίσκεται δε σε απαρτία, όταν ο αριθμός των παρόντων μελών με δικαίωμα ψήφου είναι τουλάχιστον πέντε (5). Οι αποφάσεις της παίρνονται με πλειοψηφία ύστερα από φανερή και αιτιολογημένη ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

η. Σε όλα τα μέλη των παραπάνω Επιτροπών καταβάλλεται αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 2470/1997, καθώς και έξοδα μετάβασης, παραμονής και επιστροφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2346/1995 που βαρύνουν τον τακτικά προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού ή τις εισπράξεις του από τα αριθμολαχεία ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΤΟ.

θ. Οι Επιτροπές επιλέγουν τα προς βράβευση έργα από τον κατάλογο που καταρτίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και διατυπώνουν τις αποφάσεις τους σε ιδιαίτερα Πρακτικά που εγκρίνονται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

ι. Οι διατάξεις του άρθρου μόνου του π.δ/τος 26/1989 (ΦΕΚ 15 Α`), όπως ισχύουν, καταργούνται με τη δημοσίευση του παρόντος.

ια. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού είναι δυνατό να απονέμονται κάθε χρόνο βραβεία σε λογοτεχνικά περιοδικά που συμβάλλουν στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας. Με την ίδια απόφαση θα καθορίζεται και το χρηματικό ποσό των βραβείων αυτών.

ιβ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού είναι δυνατό να απονέμονται κάθε χρόνο διακρίσεις σε εκδότες και βιβλιοπώλες για την προσφορά τους στην προώθηση και διάδοση του βιβλίου και στη δημιουργία νέων αναγνωστών.

Σημ.: όπως η παρ. 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.ζΝ.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.

3.α. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκδίδει λογοτεχνικά βιβλία στην Ελλάδα στην ελληνικήγλώσσα οφείλει να καθορίζει την τιμή διάθεσής τους στο κοινό, καθώς και τις πρόσθετες παροχέςπου μπορούν να προσφέρονται στο κοινό και να ενημερώνει για την τιμή και τις πρόσθετεςπαροχές όσους προμηθεύονται αντίτυπα του βιβλίου για διάθεση στο κοινό.»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τοάρθρο 186παρ.5 Ν.4261/2014,ΦΕΚ Α 107/5.5.2014.

Λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από εκδοτικό οίκο που έχει την έδρα τουστην Ελλάδα και τα οποία έχουν εκτυπωθεί ή αναπαραχθεί στο εξωτερικό για λογαριασμό τουεκδοτικού οίκου, υπάγονται στη ρύθμιση της παραγράφου αυτής.

Απαγορεύεται η διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων στο κοινό από τον ίδιο τον εκδότη τους ή απότρίτο σε τιμή που υπερβαίνει την τιμή που καθορίστηκε από τον εκδότη ή είναι μικρότερη τουενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμής αυτής. Όταν η επιχείρηση διάθεσης βιβλίων στο κοινό είναιεγκατεστημένη σε απόσταση μεγαλύτερη των πενήντα χιλιομέτρων από την έδρα του εκδότη τουδιατιθέμενου λογοτεχνικού βιβλίου, η διάθεση του μπορεί να γίνεται σε τιμή που υπερβαίνει έωςπέντε τοις εκατό (5%) την καθορισμένη από τον εκδότη τιμής διάθεσης του στο κοινό.

Απαγορεύεται η προσφορά στο κοινό κατά τη διάθεση του λογοτεχνικού βιβλίου προσθέτωνπαροχών που δεν καθορίσθηκαν σύμφωνα με τα παραπάνω από τον εκδότη, καθώς και ηδιαφήμιση της κατά παράβαση των απαγορεύσεων αυτών.

Ως λογοτεχνικό βιβλίο θεωρείται για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου κάθε λογοτεχνικόέργο, όπως διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, ποίημα, δοκίμιο, κριτικό δοκίμιο, θεατρικό έργο,ταξιδιωτικό έργο, βιογραφία, παιδικό έργο, η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα αντίστοιχωνέργων και κάθε άλλο έργο που θεωρείται ως λογοτεχνικό κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 33του ν. 2121/1993 (Α` 25). Ως βιβλίο θεωρείται, για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, καιτο CD-ROM, το DVD ROM, οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου) που αναπαράγειακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).

β. Ο εκδότης μπορεί να ανακαθορίζει την τιμή διάθεσης του λογοτεχνικού βιβλίου στο κοινό. Στηνπερίπτωση αυτήν οφείλει να ενημερώσει για την τιμή αυτή όσους προμηθεύονται ή έχουνπρομηθευτεί αντίτυπα του βιβλίου για διάθεση τους στο κοινό.

Όσοι προμηθεύονται ή έχουν προμηθευτεί αντίτυπα λογοτεχνικού βιβλίου για περαιτέρω διάθεσητους στο κοινό, υποχρεούνται να τα διαθέτουν σε τιμή που δεν υπερβαίνει τη νέα τιμή πουκαθορίστηκε από τον εκδότη ούτε είναι μικρότερη του ενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμήςαυτής. Η υποχρέωση αυτή αρχίζει δεκαπέντε ημέρες από τότε που έλαβε γνώση τουανακαθορισμού εκείνος που διαθέτει τα βιβλία στο κοινό.

Όταν ο εκδότης του λογοτεχνικού βιβλίου ανακαθορίζει την τιμή διάθεσης του σε ύψοςχαμηλότερο της τιμής που είχε αρχικά καθοριστεί, οφείλει μετά από επιλογή αυτών που έχουνπρομηθευτεί αντίτυπα για διάθεση τους στο κοινό είτε να τους καταβάλει ως αποζημίωση τηδιαφορά ανάμεσα στην παλαιά και στη νέα τιμή επί τον αριθμό των αντιτύπων που ο δικαιούχοςτης αποζημίωσης έχει προμηθευτεί, αλλά δεν έχει διαθέσει ακόμα στο κοινό είτε να δεχθεί τηνεπιστροφή των αντιτύπων, που δεν έχουν ακόμα διατεθεί στο κοινό στην τιμή με την οποία έγινε ηπρομήθεια των αντιτύπων.

γ. Δεν θεωρείται υπέρβαση της καθορισμένης από τον εκδότη τιμής διάθεσης του λογοτεχνικούβιβλίου στο κοινό η αμοιβή για συμπληρωματικές υπηρεσίες που παρέχονται στο κοινό κατά τηδιάθεση του βιβλίου.

δ. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν ισχύουν για τα λογοτεχνικά βιβλία πουεπανεκδίδονται αναμορφωμένα ή μη από τον προηγούμενο εκδότη τους ή από άλλον και γενικώςγια κάθε νέα έκδοση του βιβλίου, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό της. Ως έκδοση νοείται ηεκτύπωση, με οποιονδήποτε τρόπο, αντιτύπων του βιβλίου. Στους περιορισμούς τωνπροηγούμενων εδαφίων δεν υπόκειται η τιμή διάθεσης λογοτεχνικών βιβλίων στο κοινό όταν έχειπαρέλθει διετία από την πρώτη έκδοση τους ούτε η τιμή διάθεσης στο κοινό μεταχειρισμένων καιελαττωματικών λογοτεχνικών βιβλίων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την υποπερ.1α της υποπαρ.ΣΤ4 της παρ.ΣΤ τουπρώτου άρθρου του Ν.4254/2014(ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)

ε. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Πολιτισμού ρυθμίζεται ο τρόπος γνωστοποίησης από τον εκδότη της τιμής διάθεσης του βιβλίου, καθώς και κάθε αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης της παρούσας παραγράφου λεπτομέρεια.

στ. Στους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων δεν υπόκειται η τιμή διάθεσης βιβλίων στο συγγραφέα τους, στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε κάθε νομικό πρόσωπο που εξυπηρετεί κοινωφελείς ή πολιτιστικούς ή επιστημονικούς σκοπούς ή παρέχει τέτοιες υπηρεσίες στο κοινό, καθώς και στις επαγγελματικές οργανώσεις συγγραφέων, εκδοτών και βιβλιοπωλών, εφόσον η διάθεση των βιβλίων δεν γίνεται με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση.

ζ. Στους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων δεν υπόκειται η τιμή διάθεσης βιβλίων στο κοινό, όταν έχει παρέλθει διετία από την τελευταία έκδοσή τους ούτε η τιμή διάθεσης στο κοινό μεταχειρισμένων και ελαττωματικών βιβλίων.

Σημ.: όπως η περ.3ζ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την υποπερ.1β της υποπαρ.ΣΤ4 της παρ.ΣΤ του πρώτου άρθρου τουΝ.4254/2014(ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014)

η. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Πολιτισμού, μπορεί να καθορίζεται κάθε χρόνο περίοδος, που δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες συνολικό, κατά την οποία δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί των προηγουμένων εδαφίων.

θ. Η παράβαση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου επιφέρει τις συνέπειες του άρθρου 1 του ν.146/1914.

Ο παραβάτης των διατάξεων της παρούσας παραγράφου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος και χρηματική ποινή μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές. Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από έγκληση που δικαιούται νο υποβάλει όποιος δικαιούται να αξιώσει την παύση και την παράλειψη στο μέλλον της παράβασης των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

4.α. Με προγραμματική σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και σωματείων του χώρου της λογοτεχνίας και του βιβλίου, ιδρύεται το “Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης” (Λ.Α.Θ.), ως θεσμός της Επικράτειας Πολιτισμού που λειτουργεί με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Με τη σύμβαση ρυθμίζονται τα σχετικά με την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία του Λ.Α.Θ., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

β. Σκοποί του Λ.Α.Θ. είναι.

Ι. Η συλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση, μελέτη, έκδοση και έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού, χειρόγραφου έντυπου, ηλεκτρονικού (όπως ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού, video), φωτογραφικού ή άλλου, που αφορά στην ελληνική λογοτεχνία, τους συγγραφείς, τα έργα και τα κάθε είδους τεκμήρια της ιστορικής διαδρομής και εν γένει παρουσίας τους.

ΙΙ. Η συγκέντρωση των λογοτεχνικών βιβλίων και η ηλεκτρονική αξιοποίηση και διάσωσή τους, όταν κρίνεται αναγκαία.

ΙΙΙ. Η συγκρότηση φωνοθηκης των λογοτεχνών, απαγγελιοθήκης του έργου τους, φωτογραφικού καταλόγου, η συγκρότηση εργοβιογραφικών καταλόγων, καθώς και η συλλογή και αρχειοθέτηση δημοσιευμάτων, μαγνητοταινιών, βιντεοταινιών και άλλων συναφών στοιχείων σχετικών με τα έργα και τις δραστηριότητες των λογοτεχνών.

IV. Η διασύνδεσή του με το Εθνικό Κέντρα Βιβλίου και το Ινστιτούτο Βιβλίου κοι Ανάγνωσης Κοζάνης για την ανταλλαγή εκθέσεων, εκδηλώσεων και υλικών που αφορούν το βιβλίο γενικότερα και ειδικότερα τη λογοτεχνία της περιφέρειας. Προς το σκοπό αυτόν συνάπτεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Λ.Α.Θ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ., του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού.

V. Η διασύνδεσή του με αντίστοιχα κέντρα μελέτης της λογοτεχνίας, καθώς και ευρύτερα κέντρα πολιτισμού των Βαλκανικών, Παρευξεινίων και Μεσογειακών χωρών, για τη διευκόλυνση μεταφραστικών πρωτοβουλιών βιβλίων λογοτεχνίας, την ανάπτυξη προγραμμάτων επισκέψεων προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας και μελετών.

VI. Η συνεργασία με πνευματικούς φορείς, ιδρύματα, σωματεία, ενώσεις, μουσεία και βιβλιοθήκες, καθώς και προσωπικότητες του λογοτεχνικού και επιστημονικού κόσμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

VII. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (σε συνεργασία και με άλλους φορείς), προκειμένου να προωθήσει την επιστημονική έρευνα και να συντελέσει στην επιμόρφωση του κοινού στα θέματα της αρμοδιότητός του.

γ. Στους ειδικά διασκευασμένους χώρους του Λ.Α.Θ εκτίθενται πρωτότυπα τεκμήρια λογοτεχνικών έργων έντυπο, ηλεκτρονικό, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό και αντικείμενα που αφορούν στους συγγραφείς, αλλά και στο ιστορικό τυπογραφείο Νικολαϊδη που ανήκει στον οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997 και μεταβιβάζεται στο Λ.Α.Θ. Στον ίδιο χώρο οργανώνεται και λειτουργεί εστία συγγραφέων (φιλοξενία και συναναστροφή συγγραφέων).

Τα αρχειακά υλικά και ο κάθε είδους τεχνολογικός εξοπλισμός που αποκτήθηκαν με απόφαση του Δ.Σ του Ο.Π.Π.Ε.Θ. για λογαριασμό του Λ.Α.Θ αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του τελευταίου.

δ. Πόροι του Λ.Α.Θ. είναι οι εξής.

Ι. Η κρατική επιχορήγηση.

ΙΙ. Τα έσοδα από την πώληση βιβλίων, φυλλαδίων περιοδικών που εκδίδει ή των καταλόγων των εκθεμάτων του, καθώς και από τη διαχείριση της περιουσίας του με κάθε νόμιμο τρόπο.

ΙΙΙ. Τα έσοδα από τις χορηγίες, δωρεές και κληρονομιές που γίνονται στο Λ.Α.Θ., από φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

ε. Τα αρχειακά υλικά που διορίζονται ή παραχωρούνται στο Λ.Α.Θ. ή αποτελούν συλλογή υλικού που εκτίθεται στο Λ.Α.Θ., ενώ αποτελεί περιουσία άλλου φορέα ή ιδιώτη, είναι δυνατόν, μετά από απόφαση του Δ.Σ. να φέρουν σε εμφανές σημείο το όνομα του δωρητή, του φορέα ή του ατόμου που παραχώρησε το υλικό, σε όλη τη διάρκεια της δημόσιας έκθεσής του.

στ. Το διατηρητέο κτίριο της οδού Θεοφίλου 13, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στον “Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997” μεταβιβάζεται από το νόμο και χωρίς άλλες διατυπώσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρείται από αυτό στο Λ.Α.Θ. για τη στέγασή του.

5.α. Η προβλεπόμενη από το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 9 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α`) δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (Ε.Κε.Βι.) επεκτείνεται και σε μόνιμους υπαλλήλους άλλων Υπουργείων ή κρατικών νομικών προσώπων.

Στην τελευταία περίπτωση η απόσπαση πραγματοποιείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού, μετά από γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και εφόσον οι ίδιοι οι υπάλληλοι το επιθυμούν.

β. Στο άρθρο 9 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α`) προοτίθενται νέες παράγραφοι 10 και 11, οι δε υφιστάμενες παράγραφοι 10 και 11 αναριθμούνται σε 12 και 13 ως εξής.

“10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας κοι Θρησκευμάτων μπορούν να ιδρύονται Κέντρα και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.Κε.Βι.) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης στα επαγγέλματα του βιβλίου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής, τον αριθμό των εισακτέων, το διδακτικό προσωπικό, η σχέση του πτυχίου με πτυχία άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης, το πρόγραμμα σπουδών τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.”

“11. Μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, επιτρέπεται στο Ε.Κε.Βι., για την εκπλήρωση του σκοπού του, να συστήνει ή να συμμετέχει σε εταιρείες, κοινοπραξίες οποιασδήποτε μορφής, σε νομικά πρόσωπα, σε φορείς κοι επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και να συνάπτει προγραμματικές ή άλλες συμβάσεις με ελληνικούς ή ξένους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.”

6….

ζ. Οι διατάξεις του ν. 880/1943 (ΦΕΚ 362 Α.) καταργούνται.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 17 Ν.3149/2003, ΦΕΚ Α 141/10.6.2003

Άρθρο 2
Εικαστική πολιτική – Μουσεία και Κέντρα Σύγχρονης Τέχνης

1.α. Ιδρύονται νομικά πράσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης” (Ε.Μ.Σ.Τ.), με έδρα την Αθήνα και “Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης” (Κ.Μ.Σ.Τ.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη,που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

β. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στο εξής θα αποκαλούνται Μουσεία, λειτουργούν χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο, εφόσον δεν ορίζεται ειδικότερα στις διατάξεις του παρόντος. Οι επωνυμίες των Μουσείων μπορεί, όπου είναι αναγκαίο, να μεταφράζονται πιστά σε ξένη γλώσσα και να προστίθενται σε αυτές ο προοδιορισμός “Αθηνών” ή “Θεσσαλονίκης”,αντίστοιχα.

γ. Στους σκοπούς των ιδρυόμενων Μουσείων περιλαμβάνονται: αα) η διάσωση και ανάδειξη έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τα οποία ανήκουν στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης και έργων διαφόρων τάσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, ελληνικής και ξένης με πρωτοποριακό και πειραματικό χαρακτήρα. ββ) η προαγωγή της αισθητικής καλλιέργειας και της καλλιτεχνικής παιδείας του κοινού, γγ) η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, δδ) η εξυπηρέτηση της εξειδίκευσης στη μουσειολογία ιστορικών και θεωρητικών της τέχνης.

Οι σκοποί των Μουσείων εκπληρώνονται ιδίως με:

Ι. Τη συγκρότηση συλλογών ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών και εγκαταστάσεων με πολυμέσα, σχεδίων και χαρακτικών, φωτογραφίας, βίντεο τέχνης και έργων τέχνης με σύγχρονα οπτικοακουστικά και άλλα τεχνολογικά μέσα σπανίων εκδόσεων τέχνης, αντικειμένων βιομηχανικού σχεδιασμού και όλλων συναφών αντικειμένων.

ΙΙ. Τη φύλαξη και συντήρηση των συλλογών, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μουσειολογικές προδιαγραφές.

ΙΙΙ. Την αρχειοθέτηση και τεκμηρίωση των συλλογών με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων.

IV. Την έκθεση σε μόνιμη βάση των συλλογών, σύμφωνα με επιστημονικές μεθοδολογίες.

V. Την έρευνα και δημοσίευση μελετών, βιβλίων και καταλόγων σχετικών με τις συλλογές ή τις εκθέσεις.

VI. Τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων αυτοτελώς ή σε συνδιοργάνωση με έγκυρα Μουσεία και Κέντρα Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

VII. Τη δημιουργία νέων έργων μετά από παραγγελία

VIII. Την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές και άλλες ομάδες, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια για μαθητές, ξεναγήσεις, οεμινάρια εκπαιδευτικών, έκδοση εντύπων και CD-ROM για το κοινό, για την υποστήριξη, την οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, όπως διαλέξεων,συνεδρίων, κινηματογραφικών προβολών, θεατρικών παραστάοεων, συναυλιών και άλλων αφιερωμάτων διακαλλιτεχνικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα αυτοτελώς ή σε συνδιοργάνωση με έγκυρους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΙΧ. Τη συγκέντρωση καλλιτεχνικών αρχείων και πάσης φύσεως τεκμηρίων που αφορούν την ιστορία της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Χ . Την ίδρυση βιβλιοθήκης ιστορίας και θεωρίας της τέχνης και μουσειολογίας και το συνεχή εμπλουτισμό της, καθώς και τη διασύνδεσή της με διεθνή ηλεκτρονικά δίκτυα.

ΧΙ. Την οργάνωση εργαστηρίου συντήρησης.

ΧΙΙ. Την οργάνωση εργαστηρίων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων τέχνης (ιδίως βίντεο, ψηφιακές εικόνες) με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

XIII. Την οργάνωση ειδικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης των επιμελητών μουσείων σύγχρονης τέχνης.

XIV. Κάθε άλλη συναφή δραστηριότητα.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μετά από πρόταση του Δ.Σ.,καθορίζεται η ιδιαίτερη κατεύθυνση των δύο μουσείων σε σχέση με τις συλλογές τους και το πρόγραμμα απόκτησης νέων έργων που καταρτίζουν.

δ. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πρώην εργοστασίου ΥΦΑΝΕΤ, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που παραχωρήθηκε στον “Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997”, για να εξυπηρετήσει ειδικά τις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας του Μουσείου. Στο Μουσείο μεταβιβάζονται εκ του νόμου και χωρίς άλλη διατύπωση τα σχετικά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997.

Τα καλλιτεχνικά έργα και ο κάθε είδους τεχνολογικός εξοπλισμός, που αποκτήθηκον με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997 για λογαριασμό του Μουσείου, αποτελούν περίουσιακά στοιχεία αυτού.

Με προγραμματική σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του Κ.Μ.Σ.Τ., του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και του Υπουργείου Πολιτισμού ρυθμίζονται τα σχετικά με τη συνεργασία των δύο Μουσείων και τους ειδικότερους καλλιτεχνικούς και μουσειολογικούς προσανατολισμούς τους. Στο πλαίσιο του Κ.Μ.Σ.Τ. λειτουργεί και τμήμα βιομηχανικού σχεδίου. Η σχέση μεταξύ του Κ.Μ.Σ.Τ και του Ο.Π.Π.Ε.Θ.`97, όπως ρυθμίζεται από τον παρόντα νόμο, αφορά και ζητήματα μουσειακής προβολής βιομηχανικού σχεδίου.

ε. Όργανα Διοίκησης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18 Ν.3658/2008,ΦΕΚ Α 70/22.4.2008 και με το άρθρο 57  Ν.4481/2017.

αα. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Μουσείων είναι εννεαμελές, διορίζεται με απόφαοη του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και απαρτίζεται από προσωπικότητες των Τεχνών, των Γραμμάτων και των Επιστημών, αναγνωρισμένου κύρους και από ένανεκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διορίζεται ως μέλος και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Με την ίδια απόφαση, ορίζεται ο Πρόεδρος καί ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Χρέη Γραμματέα ασκεί υπάλληλος του Μουσείου ή του Υπουργείου Πολιτισμού, οριζόμενος με απόφαση του Προέδρου. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται. Μέλος διοριζόμενο σε αντικατάσταση άλλου, διανύει το υπόλοιπο της θητείας του προκατόχου του.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί το Μουσείο δικαστικό και εξώδικα,συγκαλεί το Δ.Σ., προεδρεύει των συνεδριάσεών του και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη.

Ο Πρόεδρος με απόφασή του μπορεί να αναθέτει την εκπροσώπηση του Μουσείου κατά περίπτωση στον Αντιπρόεδρο ή σε μέλος του Δ.Σ.. Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και σε κάθε περίπτωση ένας σύμβουλος που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ..

Χρέη εισηγητή στο Δ.Σ. εκτελεί ο Διευθυντής του Μουσείου που μετέχει στις συνεδριάσεις, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σε ειδικές περιπτώσεις εισηγείται ο Πρόεδοος μόνος του ή με τη σύμπραξη μέλους ή μελών του Δ.Σ. ή ορίζει εισηγητή μέλος του Δ.Σ..

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθέτει σε οποιοδήποτε από τα μέλη του ειδικά καθήκοντα σχετικά με τις αρμοδιότητές του, καθώς και καθήκοντα Γραμματέα του Συμβουλίου.

Η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. για κάθε συνεδρίαση καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών οικονομικών και Πολιτισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση του Μουσείου. Στο Διοικητικό Συμβούλιο ανήκει ιδίως η αρμοδιότητα για τη χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής του Μουσείου, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, του εσωτερικού κανονισμού και της εικαστικής πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, η συνομολόγηση, υπογραφή και εκτέλεση με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στον παρόντα νόμο κάθε σύμβασης απαραίτητης για σύσταση δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων του Μουσείου, η αποδοχή δωρεών, εισφορών ή χορηγιών, η σύναψη δανείων, η πειθαρχική εξουσία δεύτερου βαθμού για το προσωπικό του Μουσείου, η κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού, η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης και του ισολογισμού και η διενέργεια στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης ελέγχου νομιμότητας και απολογισμού του έργου του Διευθυντή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18 Ν.3658/2008,ΦΕΚ Α 70/22.4.2008.

ββ. Ο Υπουργός Πολιτισμού με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει τον Διευθυντή του Μουσείου με τετραετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται. Ο Διευθυντής του Μουσείου πρέπει να διαθέτει πτυχίο Α.Ε.Ι., διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο Α.Ε.Ι. στη Μουσειολογία ή Ιστορία ή Θεωρία της Τέχνης ή Αισθητική ή Πολιτιστική Διοίκηση και Διαχείριση της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, πενταετή τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία σε θέματα εικαστικής και μουσειακής πολιτικής, δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της τέχνης και γνώση δύο γλωσσών από τις ακόλουθες: αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική και ρωσική.

Οι αποδοχές του Διευθυντή του Μουσείου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού. Στη θέση του Διευθυντή του Μουσείου μπορεί να διορίζεται και μόνιμος υπάλληλος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα από την παραπάνω παράγραφο προσόντα. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται στη θέση αυτή λογίζεται για όλες τις συνέπειες, ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική του θέση. Ο διοριζόμενος, μετά τη λήξη της θητείας του, επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από το διορισμό του, η οποία παραμένει κενή.

Ο Διευθυντής του Μουσείου:

Ι. Προΐσταται όλων των Υπηρεσιών του Μουσείου, εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία τους, επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ., των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Δ.Σ. ετήσιου προϋπολογισμού, ασκεί δε επιπλέον αρμοδιότητες που του εκχωρεί το Δ.Σ. και έχει κάθε αρμοδιότητα που σχετίζεται με τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Μουσείου.

II. Σχεδιάζει το σύνολο του επιστημονικού και καλλιτεχνικού προγραμματισμού, σύμφωνα με τους σκοπούς και την πολιτιστική πολιτική του Μουσείου και, κατόπιν έγκρισης του Δ.Σ., μεριμνά για την πραγματοποίηση του.

III. Εισηγείται στο Δ.Σ. τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου με αγορές, καθώς και την αποδοχή δωρεών, χορηγιών, κληρονομιών, κληροδοσιών, παραχωρήσεων και με άλλους νόμιμους τρόπους.

IV. Εισηγείται στο Δ.Σ. οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με το επιστημονικό, διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό του Μουσείου.

V. Προτείνει στο Δ.Σ. τον ετήσιο προϋπολογισμό του Μουσείου και υποβάλλει προς έγκριση κάθε έτος απολογισμό του έργου του στο Δ.Σ. του Μουσείου.

VI. Ασκεί πειθαρχική εξουσία σε πρώτο βαθμό στο προσωπικό του Μουσείου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18 Ν.3658/2008,ΦΕΚ Α 70/22.4.2008.

στ. οι πόροι των Μουσείων είναι:

Ι. Επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΙΙ. Ενισχύσεις από την Ευρωπαική Ενωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς.

ΙΙΙ. Επιχορηγήσεις από δημόσιους ή μη φορείς και οργανισμούς.

IV. Εσοδα προερχόμενα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες,καταπιστεύματα.

V. Εσοδα από χορηγίες πάσης φύσεως και κάθε είδους κοινωνικούς πόρους.

VI. Εσοδα από τα εισιτήρια και τις εκδόσεις του Μουσείου κοι λοιπών εκδοτικών οίκων, αφισών, αναμνηστικών αντικειμένων, πωλήσεων κυλικείου.

VII. Εσοδα από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων κινητών κοι ακινήτων.

VIΙΙ. Εαοδα από διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

IX. Εσοδα από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή.

ζ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία γίνεται οδιορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, ορίζεται τριμελής εξελεγκτική Επιτροπή με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Ο Πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής είναι ορκωτός ελεγκτής. Ορκωτός ελεγκτής μπορεί να είναι και άλλο ή άλλα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής. Η εξελεγκτική επιτροπή ενεργεί τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Μουσείου. Η θητεία των μελών της εξελεγκτικής επιτροπής είναι πενταετής και μπορεί να ανανεώνεται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών οικονομικών και Πολιτισμού ορίζεται η αμοιβή των μελών της εξελεγκτικής επιτροπής. Ο Υπουργός Πολιτισμού παραγγέλλει οποτεδήποτε έκτακτο έλεγχο που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ή το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Οικονομικών.

η. Η διαχειριστική χρήση των Μουσείων αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Στο τέλος κάθε χρήσης το Δ.Σ. κλείνει τους λογαριασμούς, κάνει απογραφή της περιουσίας

8. Τα Μουσεία απολαμβάνουν όλων των διοικητικών και δικαστικών ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου.

ι. Επιτρέπεται η αγορά έργων τέχνης, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό,χωρίς περιορισμούς ως προς το ύψος της δαπάνης ή τήρησης άλλων διατυπώσεων.

Η αγορά έργων τέχνης γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Διευθυντή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Διευθυντή μπορεί να ορίζει ειδικούς `Ελληνες ή ξένους επιστήμονες πραγματογνώμονες για την εξέταση της γνησιότητας ή την αποτίμηση προσφερόμενων ή αγοραζόμενων έργων. Η αμοιβή των πραγμοτογνωμόνων καθορίζεται με απόφαση τουΔιοικητικού Συμβουλίου.

ια. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών οικονομικών και Πολιτισμού, καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των Μουσείων . Με τον εσωτερικό κανονισμό καθορίζονται κατά ειδικότητα οι θέσεις του αναγκαίου για κάθε Μουσείο προσωπικού, η διαδικασία πρόσληψης και τα προσόντα κατά ειδικότητα και ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά οτην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του Μουσείου, όπως η διάρθρωση των Υπηρεσιών, η κατανομή των αρμοδιοτήτων του προσωπικού και η υπηρεσιακή του κατάσταση, οι αποσπάσεις υπαλλήλων,οι πειθαρχικές εξουσίες, τα πειθαρχικά παραπτώματα και οι ποινές, η διαδικασία πραγματοποίησης των εσόδων και οι τρόποι διαχείρισής τους.Επιτρέπεται η απόσπαση προσωπικού από το Υπουργείο Πολιτισμού ή εποπτευόμενους από ουτό οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου ή από άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με κοινές αποφάσεις τουΥπουργού Πολιτισμού και του οικείου υπουργού.

Επιτρέπεται επίσης η πρόσληψή από το Διοικητικό Συμβούλιο προσωπικούμε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή ωρομισθίων κατά το ν.2190/1994, όπως αυτός ισχύει, για τις ανάγκες λειτουργίας των Μουσείων.

ιβ. Σε κάθε Μουσείο συνιστώνται αυτοτελή τμήματα με την ονομασία “Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης”, που ανήκουν οργανικά και λειτουργούν στο πλαίσιο των Μουσείων. Με τον εσωτερικό κανονισμό του προηγούμενου εδαφίου ια` ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των τμημάτων αυτών, καθώς και οι αρμοδιότητες του Προϊσταμένου του τμήματος (που φέρει τον τίτλο “Διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης”) και του Διευθυντή του Μουσείου, σε σχέση με αυτά. Στους σκοπούς των “Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης” περιλαμβάνεται η παρουσίαση, τεκμηρίωση και ενίσχυση της εργασίας του σύγχρονου ελληνικού και ξένου καλλιτεχνικού δυναμικού,καθώς και η ενημέρωση ταυ ελληνικού κοινού για την πολλαπλότητα των σύγχρονων πνευματικών αναζητήσεων, γλωσσών και μορφών έκφρασης παγκοσμίως. Οι σκοποί αυτοί εκπληρώνονται μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας των Μουσείων και ιδίως με: αα) την παραγωγή και διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, που έχουν αντικείμενο την παρουσίαση θεωρητικών ερμηνειών και προτάσεων του κόσμου της σύγχρονης τέχνης από Ελληνες και ξένους θεωρητικούς, ββ) τη διοργάνωση ατομικών εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, είτε αναδρομικού χαρακτήρα είτε με την παραγωγή και παρουσίαση ανέκδοτων και πρωτότυπων έργων, γγ) την πλαισίωση των εκθέσεων με διαλέξεις, συζητήσεις, προβολές διαφανειών, βίντεο και άλλων μέσων με αντικείμενο τη διερεύνηση της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών κ.λπ..

Ο προϊστάμενος του τμήματος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνώμη του Διευθυντή του Μουσείου, με τετραετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται. Ο προϊστάμενος του τμήματος πρέπει να διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται για το Διευθυντή του Μουσείου. Οι αποδοχές του καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών οικονομικών και Πολιτισμού.

Στη θέση αυτή μπορεί να διορίζεται και μάνιμος υπάλληλος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα από την παραπάνω παράγραφο προσόντα. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται στη θέση αυτή λογίζεται για όλες τις συνέπειες, ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική του θέση. Ο διοριζόμενος μετά τη λήξη της θητείας του επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από το διορισμό του, η οποία παραμένει κενή.

2. Στο πλαίσιο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης οργανώνεται και λειτουργεί ως ιδιαίτερο τμήμα του το “Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης” (Μ.Φ.Θ.).

α. Σκοποί του Μ.Φ.Θ. είναι ιδίως:

Ι. Η συλλογή και μελέτη φωτογραφιών με καλλιτεχνική αξία επωνύμων ή ανωνύμων δημιουργών του παρελθόντος, καθώς και η συλλογή φωτογραφιών σύγχρονων δημιουργών.

ΙΙ. Η δημιουργία οργανωμένου αρχείου.

ΙΙΙ. ο σχεδιασμός ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποβλέπουν την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στην τέχνη και την ιστορία της φωτογραφίας, αλλά και την επιμόρφωση του κοινού.

ΙV. Η διοργάνωση εκθέσεων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

V. Η παραγωγή εκθέσεων.

VI. Η πραγματοποίηση εκδόσεων που προωθούν την τέχνη της φωτογραφίας.

β. Oι φωτογραφίες της συλλογής και κάθε είδους τεχνολογικός εξοπλισμός που αποκτήθηκαν με απόφαση του Δ.Σ. του “Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997” για λογαριασμό του Μ.Φ.Θ. αποτελούν περιουσιακά του στοιχεία και αποδίδονται σε αυτό.

γ. Το Μ.Φ.Θ. διευθύνεται από το Διευθυντή, ο οποίος διορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού για τέσσερα (4) χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του

αα. Ο Διευθυντής του Μ.Φ.Θ. έχει τις εξής αρμοδιοτήτες:

Ι. Σχεδιάζει τον καλλιτεχνικό, επιστημονικό και ερευνητικό προγραμματισμό του Μ.Φ.Θ., σύμφωνα με τους σκοπούς του.

ΙΙ. Εισηγείται θέματα κάθε είδους στην Εφορεία του Μ.Φ.Θ. και το Δ.Σ.του Κ.Μ.Σ.Τ. προς λήψή απόφασης.

ΙΙΙ. Μεριμνά για την υλοποίηση των στόχων του Μ.Φ.Θ..

IV. Εισηγείται για τον εμπλουτισμό της συλλογής, του αρχειακού υλικού, του εξοπλισμού, της βιβλιοθηκης του Μ.Φ.Θ..

V. Συντάσοει τον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό του Μ.Φ.Θ..

VΙ. Παρακολουθεί, συντονίζει και ελέγχει τη λειτουργία των τμημάτων του Μ.Φ.Θ..

VII. Επιβλέπει τη σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Μ.Φ.Θ..

VIII. Ελέγχει την απόδοση του προσωπικού.

IX. Συνεργάζεται με άλλα ομοειδή ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

ββ. Ο Διευθυντής πρέπει να έχει τα ακόλουθα προσόντα:

Ι. Πτυχίο τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

ΙΙ. Διδακτορικό Δίπλωμα σε συναφές αντικείμενο (ιδίως στην ιστορία της φωτογραφίας ή της τέχνης, στη μουσειολογία, στη διαχείριση πολιτιστικών υποθέσεων) ή σημαντικό συγγραφικό, επιστημονικό έργο αναγνωρισμένο σε εθνικό και διεθνές επίπεδα.

ΙΙΙ. Πενταετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη προϋπηρεσία ή εμπειρία σε συντήρηση, ταξινόμηση, τεκμηρίωση μελέτη, έρευνα, προώθηση της Φωτογραφίας, σε Μουσείο Φωτογραφίας, σε πανεπιστημιακό Ιδρυμα, σε άλλο επιστημονικό ή ερευνητικό κέντρο και σε άλλους συναφείς φορείς με αντικείμενο τη φωτογραφία.

IV. Δημοσιεύσεις σε ζητήματα φωτογραφίας και τέχνης σε βιβλία και έγκυρα περιοδικά ελληνικά και ξένα.

V. Αριστη γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας και επαρκώς μιας δεύτερης (μεταξύ της αγγλικής, ισπανικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, και ρωσικής).

δ. Το Μ.Φ.Θ. εποπτεύεται από πενταμελή Εφορεία με τετραετή θητεία,που διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, ιστορικούς της

φωτογραφίας, σημαντικούς φωτογράφους και εκπροσώπους του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της χώρας. Στην Εφορεία συμμετέχει ένα μέλος ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το μέλος αυτό υποδεικνύεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο τηςκαλλιτεχνικής φωτογραφίας. Στην περίπτωση που ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της Εφορείας δεν έχει υποδειχθεί εκπρόσωπος, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.Στην Εφορεία μετέχει και ο Διευθυντής χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με την απόφαση διορισμού ορίζεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος.

ε. Ο κανονισμός του Μ.Φ.Θ. εγκρίνεται και τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μετά από γνώμη της Εφορείας που τίθεται υπόψητου Δ.Σ. του Κ.Μ.Σ.Τ..

Με τον κανονισμό καθορίζεται ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του Μ.Φ.Θ., η οικονομική του διαχείριση, στο πλαίσιο του προυπολογισμού του Κ.ΜΣ.Τ. που περιέχει ειδικό κεφάλαιο για το Μ.Φ.Θ., οι θέσεις του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, τα καθήκοντά του, τα σχετικά με τις πειθαρχικές διώξεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με τον κανονισμό ορίζονται επίσης το τμήματα, από τα οποία απαρτίζεται το Μ.Φ.Θ., ο τρόπος οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας,καθώς και τα σχετικά θέματα με την προβολή του Μ.Φ.Θ. και το είδος των

δημοσιευμάτων. Μέχρι την έγκριση του κανονισμού τα της διοίκησης και λειτουργίας του Μ.Φ.Θ. ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού.

στ. Συλλογές φωτογραφίας, άλλα αντικείμενα ή έργα τέχνης που σχετίζονται με τους σκοπούς του Μ.Φ.Θ. και εισάγονται από το εξωτερικό, απαλλάσσονται από φόρους, τέλη και δασμούς υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.

ζ. Οι μεγάλης αξίας συλλογές, οι σημαντικής αξίας φωτογραφίες ή έργα τέχνης, που διορίζονται ή παραχωρούνται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.) για τις ανάγκες του Μ.Φ.Θ. είναι δυνατόν με απόφαση του Δ.Σ. να φέρουν σε εμφανές σημείο το όνομα του δωρητή ή του φορέα καθόλη τη διάρκεια της δημόσιας έκθεσής τους.

η. Με προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Τμήμα Μ.Φ.Θ.) του Υπουργείου Πολιτισμού,Ο.Τ.Α. ή επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. και κατόχων ιδιωτικών συλλογών φωτογραφίας μπορεί να ρυθμίζονται τα σχετικά με την σύνταξη των συλλογών στοΜ.Φ.Θ., την επέκταση των δραστηριοτήτων του και άλλα συναφή θέματα.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και στο πλαίσιο των προγραμματικών αυτών συμβάσεων μπορεί να αυξάνονται μέχρι τον αριθμό επτά (7) τα μέλη της Εφορείας του Μ.Φ.Θ.. Τα πρόσθετα μέλη μπορεί να προβλέπεται ότι είναι εκπρόσωποι Ο.Τ.Α. ή επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. ή συλλέκτες που παραχωρούν τις συλλογές τους ή συνεργάζονται προγραμματικά με το Μ.Φ.Θ..

θ. Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.) μεταβιβάζονται ατελώς και χωρίς άλλη διατύπωση για τις ανάγκες του Μ.Φ.Θ. τα δικαιώματα του οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ως προς  τη χρήση του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Αναγεννήσεως, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που παραχωρήθηκε στον Ο.Π.Π.Ε. για τη στέγασητου Μ.Φ.Θ..

3.α. Επιτρέπεται στο Ν.Π.Δ.Δ. “Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου” να τηρεί έντοκο λογαριασμό με τίτλο “Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης Αγορών Εργων τέχνης” σε τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, με επιτόκιο ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, στον οποίο θα κατατίθενται αποκλειστικά χρηματικές δωρεές ή και χορηγίες για την αγορά από αυτή σημαντικών έργων τέχνης για τον εμπλουτιαμό των συλλογών της, με ιδιαίτερη έμφαση στα παλαιά. Αιρέσεις, όροι ή τρόποι που τίθενται από τους δωρητές ή χορηγούς θα γίνονται σεβαστοί, εφόσον αυτοί γίνονται δεκτοί από τη Διοικούσα Επιτροπή που θα διαχειρίζεται το λογαριασμό Η μη αποδοχή γνωστοποιείται στο δωρητή η χορηγό, προκειμένου να ανακαλέσει ή αναζητήσει τη δωρεά ή χορηγία, εφόοον το επιθυμεί.

β. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. “Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Ε.Π.Μ.Α.Σ.)” ορίζεται, κάθε δύο έτη πενταμελής Διοικούσα Επιτροπή που διαχειρίζεται τον παραπάνω λογαριασμό και λαμβάνει τις αποφάσεις για τις αγορές. Με την απόφαση διορισμού ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. Η θητεία των μελών της επιτροπής μπορεί να ανανεώνεται. Στην επιτροπή αυτή μετέχουν υποχρεωτικά ο Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και ένα ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της με ειδίκευση οτην ιστορία της τέχνης ή με ειδικές γνώσεις επι του αντικειμένου, ο προιστάμενος μουσειολογικού και καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Ε.Π.Μ.Α.Σ., ένας καθηγητής ή αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας της Τέχνης των ελληνικών Α.Ε.Ι. και ένα ακόμη μέλος με ειδικές γνώσεις ή εμπειρία. Για τις υπηρεσίες τους αυτές τα μέλη της επιτροπής δεν λαμβάνουν αμοιβή.

γ. Από της ισχύος του παρόντος νόμου μεταφέρονται αυτοδικαίως από τους λογαριασμούς του Ν.Π.Δ.Δ. “Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου” στο λογαριασμό του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου όλα τα υπόλοιπα των λογαριασμών από δωρεές ή και χορηγίες που έγιναν για το σκοπό που αναφέρεται στο ίδιο εδάφιο και θα υπάρχουν αδιάθετα κατά την ημέρα δημοσίευσης του νόμου αυτού. Η διαχείριση του παραπάνω λογαριασμού θα γίνεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, προμηθειών του Δημοσίου και κάθε άλλης σχετικής διάταξης. Τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής και παρακολούθησης της διαχείρισης του λογαριασμού της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. “Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου” με απόφασή του, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

δ. Η παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 1079/1980 (ΦΕΚ 239 Α`), όπως ισχύει,αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Στην Ε.Π.Μ.Α.Σ. συνιστάται πενταμελής καλλιτεχνική επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και αποτελείται από το διευθυντή της Ε.Π.Μ.Α.Σ. και από μέλη του Δ.Σ. που έχουν εγνωσμένη καλλιτεχνική πείρα ή είναι καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι.σχετικού γνωστικού αντικειμένου.

Αν τέτοια μέλη του Δ.Σ. δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν ως μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής διορίζονται άλλα πρόσωπα που διαθέτουν τα προσόντα αυτά. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής.”

4.Σε περίπτωση επιβολής φόρου κληρονομιάς, κληροδοσίας ή δωρεάς, με αντικείμενο κινητά μνημεία ή εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης ο φόρος που αναλογεί μπορεί να καταβάλλεται από τους υπόχρεους σε είδος με τη μεταβίβαση ίσης αξίας κινητών μνημείων ή εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης στο Δημόσιο. Η αξία του κινητού καθορίζεται από ειδική εκτιμητική επιτροπή. Ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαδικασία, τα αρμόδια όργανα, τα μουσεία ή άλλους επιστημονικούς ή πολιτιστικούς φορείς στους οποίους κατατίθενται τα μνημεία ή άλλα πολιτιστικά αγαθά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ρυθμίζονται με την απόφαση της επόμενης παραγράφου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.47 Ν.3028/2002,ΦΕΚ Α 153/28.6.2002.Ισχύς από 28.6.2002

5.α. Το ένα τοις εκατό (1%) της συμβατικής δαπάνης κατασκευής δημόσιων κτιρίων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτών διατίθεται για τη δημιουργία ή αγορά και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε αυτό.

Ως εικαστικό έργο, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται κάθε έργο εικαστικής τέχνης ή περισσότερα έργα της ίδιας ή διοφορετικών εικαστικών τεχνών τα οποία αποτελούν ενιαίο σύνολο και τοποθετούνται στον ίδιο χώρο.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι κατηγορίες των δημόσιων κτιρίων, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία δημιουργίας ή αγοράς και τοποθέτησης εικαστικών έργων στα δημόσια κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και η συγκρότηση και η λειτουργία των κατά περίπτωση αναγκαίων επιτροπών, στις οποίες μετέχει και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Από της ημερομηνίας ισχύος του παρόντος νόμου παύουν οι ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 1,2,3 και 4 του ν. 1854/1989.

Άρθρο 3
Θέατρο, χορός και άλλες παραστατικές τέχνες

1.α. Συνιστάται στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) μία θέση Αναπληρωτή Διευθυντή για θέματα διοίκησης με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται και με αποδοχές που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Η πλήρωση της θέσης αυτής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής:

Ι. Πτυχίο Νομικής ή Οικονομικών Επιστημών ή Δημόσιας Διοίκησης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

ΙΙ. Δεκαετής τουλάχιστον διοικητική εμπειρία.

ΙΙΙ. Αρτια γνώση αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας.

Στη θέση του Διοικητικού Διευθυντή μπορεί να διορίζεται και μόνιμος υπάλληλος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα από την παρούσα διάταξη. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται στη θέση αυτή λογίζεται για όλες τις συνέπειες,ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική του θέση. Ο διοριζόμενος, μετά τη λήξη της θητείας, επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν το διορισμό του, η οποία παραμένει κενή.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αρμοδιότητες του επί θητεία αναπληρωτή Διευθυντή για θέματα διοίκησης.

β. Η προβλεπόμενη από την παράγραφο 1 του άρθρου 7 και την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 342/1976 (ΦΕΚ 138 Α`) θέση του Διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης μετατρέπεται σε θέση υπαλλήλου ειδικών θέσεων β` βαθμού.

γ. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 74 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`) εφαρμόζονται αναλόγως ως προς τη διάρκεια των συμβάσεων, τη δυνατότητα ανανέωσης τους και τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και των πιανιστών – συνοδών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, που προβλέπονται από τη παράγραφο 3 του άρθρου 7 του ν. 342/1976 (ΦΕΚ 138Α`) και το άρθρο 27 του π.δ. 598/1985 (ΦΕΚ 212 Α`).

δ. Η επανοπρόσληψη του διδακτικού προσωπικού που υπηρετούσε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος στη Σχολη γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. της Σχολής, μετά από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, που συγκροτείται από το Δ.Σ. με Πρόεδρο το Διευθυντή της Σχολής.

ε. Το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που υπηρετούσε κατά την 1.6.1997 με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατατάσσεται αυτοδικαίως σε προσωρινές θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντίστοιχης ειδικότητας που συνιστώνται αυτοδικαίως στην παραπάνω Σχολή. Για την κατά τα παραπάνω κατάταξη εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Δ.Σ. της Σχολής.

στ. Η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης για κάθε συνεδρίαση, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.2470/1997.

Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό της Σχολής.

2.α. Η περ. Β` του εδαφίου γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Β. Εικαστικούς καλλιτέχνες, σκηνογράφους, φωτογράφους και σκιτσογράφους – γελοιογράφους”.

β. Οι προβλεπόμενες στην παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2435/1996 πενταμελείς επιτροπές συγκροτούνται ως εξής:

αα. Επιτροπή Συγγραφέων, αποτελούμενη από μία προσωπικότητα των Γραμμάτων και από έναν εκπρόσωπο της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Εργο της Επιτροπής είναι η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ. 2 για τους λογοτέχνες, μεταφραστές λογοτεχνίας, δοκιμιογράφους,ιστορικούς συγγραφείς και ιστοριογράφους.

αβ. Επιτροπή Εικαστικών, αποτελούμενη από μία προσωπικότητα των Εικαστικών Τεχνών και της Φωτογραφίας και από έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Πυραμίδας Ελλήνων Φωτογράφων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και του Τμήματος των Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργο της Επιτροπής είναι η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ. 2 για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τους φωτογράφους, τους σκιτσογρόφους – γελοιογράφους και τους λαϊκούς καλλιτέχνες του χώρου αυτού.

αγ. Επιτροπή Μουσικής, αποτελούμενη από δύο προσωπικότητες της Μουσικής και από έναν εκπρόσωπο της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος και της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδος, αντίστοιχα. Εργο της Επιτροπής είναι η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ. 2 για τους μουσουργούς, αρχιμουσικούς και ερμηνευτές, συνθέτες στιχουργούς, ερμηνευτές ελληνικής μουσικής, λυρικούς καλλιτέχνες και λαϊκους καλλιτέχνες του χώρου αυτού.

αδ. Επιτροπή Θεάτρου, Κινηματογράφου και Χορού, αποτελούμενη από δύο προσωπικότητες των παραπάνω κατηγοριών και από έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, αντίστοιχα.

Εργο της Επιτροπής είναι η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ. 2 για τους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, θεατρικούς συγγραφείς, μεταφραστές θεατρικών έργων,σεναριογράφους, χορογράφους, χορευτές και λαϊκούς καλλιτέχνες του χώρου αυτού.

Οι ειδικές Επιτροπές διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού,έχουν τριετή θητεία η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος κοι ο Γραμματέας καθεμιάς από αυτές χρέη εισηγητή ασκεί ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού αναπληρούμενος από τον Προϊστάμενο του οικείου Τμήματος.

Οι Επιτροπές αυτές συνέρχονται το πρώτο τετράμηνο κάθε έτους,προκειμένου να εξετάσουν τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το προηγούμενο έτος και περατώνουν το έργο τους μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους.

γ. Η αναγραφόμενη παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α`,σ.3350) που από παραδρομή ακολουθεί την παρ. 4, αναριθμείται σε 5, η δε παρ. 3 σε 6 και αντικαθίσταται ως εξής:

“6. Για τους ήδη συνταξιούχους της κατηγορίας αυτής, καθώς και για τους κριθέντες από τις Επιτροπές του ν.δ/τος 214/1973 (ΦΕΚ 270 Α`),στους οποίους αναγνωρίσθηκε μεν το δικαίωμα σύνταξης, αλλά δεν εισπράττουν ή εισπράττουν μέρος της, ισχύει το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς υπό το οποίο κρίθηκαν,Οσοι έχουν κριθεί και δεν τους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα σύνταξης, σύμφωνα είτε με τις διατάξεις του προηγούμενου νομικού πλαισίου είτε με τις ισχύουσες διατάξεις, μπορούν να επανέλθουν για να επανακριθούν από τις Επιτροπές του παρόντος νόμου, εφόσον έχουν να παρουσιάσουν νέο έργο”.

3. Τα πέμπτο, έκτο και έβδομο εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α`) αντικαθίστανται ως εξής:

“Με την ίδια κοινή απόφαση διορίζεται επταμελής Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από:

Ι. Μία προσωπικότητα του άσματος και του χορού, που επιλέγεται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

ΙΙ. Εναν εκπρόσωπο της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών.

ΙΙΙ. Εναν εκπρόσωπο της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος.

IV. Εναν εκπρόσωπο της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.

V. Εναν εκπρόσωπο του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής.

VI. Εναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

VΙΙ. Εναν ειδικό επιστήμονα με πτυχίο νομικής ή οικονομικών ή πολιτικής επιστήμης ή έναν υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι παραπάνω φορείς αρνούνται ή παρά την πόροδο εύλογου χρόνου παραλείπουν να υποδείξουν εκπροσώπους τους για διορισμό, ο Υπουργός Πολιτισμού προβαίνει σε συμπλήρωση της σύνθεσης της Διοικούσας Επιτροπής κατά την κρίση του.

Η Διοικούσα Επιτροπή ασκεί τη διοίκηση και τη διαχείριση των πόρων της Ενωσης. Επίσης, αποφασίζει για τη συνδρομή των προϋποθέσεων εγγραφής στο μητρώο δικαιούχων, καθώς και για το ύψος της χορηγίας τακτικής και έκτακτης

Τα της λειτουργίας της Ενωσης και διαχείρισης των πόρων αυτής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας που εκδιδίται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αμοιβή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, ειδική αποζημίωση του Προϊσταμένου της Ενωσης, καθώς και αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού αυτής, καθορίζονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού μετά από σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, βαρύνουν δε τις πιστώσεις της Ενωσης.”

4.α. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Με την ίδια κοινή απόφαση διορίζεται επταμελής Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από:

Ι. Εναν εκπρόσωπο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Τ.Α.Σ.Ε.Η.), ως Πρόεδρο.

ΙΙ. Εναν εκπρόσωπο ταυ Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.).

ΙΙΙ. Εναν εκπρόσωπο του Ταμείου Συντάξεων Ηθοποιών.

IV. Τρεις προσωπικότητες του Θεάτρου, που επιλέγονται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

V. Εναν ειδικό επιστήμονα με πτυχίο νομικής ή οικονομικών ή πολιτικής επιστήμης ή έναν υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι παραπάνω φορείς αρνούνται ή παρά την πάροδο εύλογου χρόνου παραλείπουν να υποδείξουν εκπροσώπους τους για διορισμό, ο Υπουργός Πολιτισμού προβαίνει σε συμπλήρωση της σύνθεσης της Διοικούσας Επιτροπής κατά την κρίση του.

Η Διοικούσα Επιτροπή ασκεί τη διοίκηση και τη διαχείριση των πόρων της Ενωσης. Επίσης, αποφασίζει για τη συνδρομή των προϋποθέσεων εγγραφής στο μητρώο δικαιούχων, καθώς και για το ύψος της χορηγίας τακτικής και έκτακτης.

Τα της λειτουργίας της Ενωσης και διαχείρισης των πόρων αυτής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας που εκδίδεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κανονισμός λειτουργίας εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης σύστασης του Ταμείου.

Αμοιβή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, ειδική αποζημίωση του Προϊσταμένου της Ενωσης, καθώς και αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού αυτής, καθορίζονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού μετά από σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, βαρύνουν δε τις πιστώσεις της Ενωσης.”

β. Τα έβδομο και όγδοο εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν.2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α`) καταργούνται.

5.α Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Εργου.

Για την ενίσχυση και προαγωγή του παιδικού θεατρικού έργου,καθιερώνεται ετήσιος διαγωνισμός απονομής Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Εργου, που προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, το πρώτο δίμηνο κάθε έτους.

Οι όροι διενέργειας του διαγωνισμού, ο καθορισμός των βραβείων τα χρηματικά έπαθλα και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση τουΥπουργού Πολιτισμού.

Τα υποβαλλόμενα στο διαγωνισμό έργα πρέπει να μην έχουν εκδοθεί,ανεβασθεί στο θέατρο ή την τηλεόραση και να μην έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο.

Εργο το οποίο έχει κριθεί μία φορά από την Επιτροπή ή άλλη Κρατική Επιτροτή θεατρικού βραβείου, δεν μπορεί να υποβληθεί προς κρίση.

Η κρίση γίνεται από πενταμελή Επιτροπή που αποτελείται από: Ι) ένα θεατρικό συγγραφέα, ΙΙ) ένα σκηνοθέτη, ΙΙΙ) έναν κριτικό θεάτρου, ΙV) έναν ηθοποιό, ένα πρόσωπο με γνώση των θεατρικών θεμάτων.

Τα μέλη της Επιτροπής διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για δύο (2) χρόνια και είναι δυνατόν να επαναδιορίζονται. Με την πράξη διορισμού των μελών της Επιτροπής διορίζεται και ο Πρόεδρός της.

Εισηγητής, χωρίς ψήφο, είναι ο Προϊστάμενος της οικείας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, αναπληρούμενος από τον Προϊστάμενο του οικείου τμήματος. Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης.

β. Κρατικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Για την ενίσχυση των προσπαθειών των νέων δημιουργών του Πνεύματος και των Τεχνών καθιερώνεται ετήσιο Κρατικό Βραβείο με την επωνυμία “ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”

Το Κρατικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη απονέμεται σε νέο Ελληνα δημιουργό ή σύνολο Ελλήνων δημιουργών, ηλικίας μέχρι τριάντα ετών και αφορά στο σημαντικότερο πολιτιστικό έργο νέου δημιουργού του προηγούμενου της απονομής έτους. Η επιλογή του έργου γίνεται από όλες τις τέχνες, αυτό δε πρέπει να είναι δημοσιοποιημένο.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζεται το χρηματικό έπαθλο του Βραβείου και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

Η αξιολόγηση του έργου και η απονομή του Βραβείου γίνεται από επταμελή Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους των τεχνών και των γραμμάτων.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ως Γραμματέας υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού.

“γ. Κρατικά Βραβεία Χορού.

Για την ενίσχυση, προαγωγή και διάδοση της τέχνης του χορού καθιερώνονται τα εξής ετήσια Κρατικά Βραβεία Χορού στους τομείς του Κλασικού, Μοντέρνου και Σύγχρονου Χορού και αφορούν στην καλύτερη: α) παραγωγή, β) χορογραφία, γ) πρωτότυπη μουσική σύνθεση για το χορό, δ) σκηνογραφία ενδυματολογία για το χορό, ε) ανδρική ερμηνεία και στ) γυναικεία ερμηνεία. Η απονομή των βραβείων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής που φέρει τον τίτλο Επιτροπή Απονομής Κρατικών Βραβείων Χορού και αποτελείται από προσωπικότητες του χορού και των τεχνών γενικότερα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται απαραιτήτως ένας μουσικός και ένας σκηνογράφος ενδυματολόγος. Καθήκοντα εισηγητή χωρίς ψήφο ασκεί ο καθ` ύλην αρμόδιος Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος αναπληρώνεται από τον Προϊστάμενο του οικείου Τμήματος. Καθήκοντα γραμματέα ασκεί ο υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού ή υπάλληλος εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Η Επιτροπή διορίζεται και συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και έχει τριετή θητεία. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα χρηματικά έπαθλα για κάθε βραβείο, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Η αποζημίωση της παραπάνω Επιτροπής, του εισηγητή και του γραμματέα καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.15 άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

δ. Η αποζημίωση των Επιτροπών των παραπάνω Βραβείων καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 2470/1997, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.

ε. Αναθέσεις συγγραφής νεοελληνικών θεατρικών έργων.

Για την ενίσχυση της νεοελληνικής θεατρικής δημιουργίας, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου, ανατίθεται, κάθε έτος, σε πέντε (5) αναγνωρισμένους θεατρικούς συγγραφείς η συγγραφή θεατρικών έργων.

Με την ίδια απόφαση θα καθορίζονται το ύψος της αμοιβής του συγγραφέα και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ανάθεσης.

στ. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 34 και της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 1158/1981 (ΦΕΚ 127 Α`) καταργούνται.

6.α. Ιδρύεται ως αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) η “Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης” (Ο.Δ.Θ.).

Σχετικό:  άρθρο 58 Ν.4002/2011,ΦΕΚ Α 180/22.8.2011

β. Στους σκοπούς της Οπερας περιλαμβάνονται ιδίως:

Ι. Η ανάπτυξη, προαγωγή, προβολή και διάδοση της μελοδραματικής τέχνης στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

ΙΙ. Η σκηνική διδασκαλία και παρουσίαση έργων όπερας, οπερέτας,μουσικού θεάτρου, χορωδιακών έργων, συμφωνικών έργων και κλασικού τραγουδιού.

ΙΙΙ. Η μελέτη, έρευνα και παρουσίαση έργων Ελλήνων δημιουργών.

ΙV. Η εξοικείωση του κοινού με το ρεπερτόριο όπερας.

V. Η αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού και η εξυπηρέτηση της περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης.

VΙ. Η σύσταση και λειτουργία εργαστηρίων λυρικού τραγουδιού για την εκπαίδευση, εξειδίκευση νέων μουσικών στον τομέα της όπερας.

VII. Η εξασφάλιση προϋποθέσεων για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων μελοδραματικών έργων.

VIII. Η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία μουσικού αρχείου και μουσικής βιβλιοθήκης.

Στο πλαίσιο των σκοπών της, η Οπερα αναπτύσσει καλλιτεχνικές δραστηριότητες σχετικές με τη μελοδραματική τέχνη, διατηρεί μικρό σύνολο μονωδών, χορωδών, μουσικών και συντελεστών σκηνής, συνεργάζεται με καλλιτεχνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την οργάνωση παραστάσεων ή και άλλων καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διοργανώνει ή συμμετέχει σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προβαίνει στην εγγραφή και αναπαραγωγή των κάθε είδους εκδηλώσεών της,εκδίδει βιβλία, περιοδικά, έντυπα και μπορεί να αναθέτει εργασίες συναφείς με τα παραπάνω σε τρίτους με αποφάσεις της πενταμελούς εποπτεύουσας Εφορείας του επόμενου εδαφίου.

Η Οπερα εποπτεύεται από πενταμελή Εφορεία με τετραετή θητεία, που διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού από εκπροσώπους του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου με ιδιαίτερη εμπειρία ως προς τα ζητήματα του λυρικού θεάτρου. Με την απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εφορείας, στις συνεδριάσης της οποίας μετέχει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

γ. Ως προς την Οπερα οι αρμοδιότητες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. ασκούνται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Οπερας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει τον Καλλιτεχνικά Διευθυντή της Οπερας με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται. Στη θέση του Διευθυντή της Οπερας διορίζεται πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους που έχει την ιδιότητα του Αρχιμουσικού ή του σκηνοθέτη Οπερας ή τραγουδιστή Οπερας ή συνθέτη που έχει διακριθεί στη σύνθεση έργων λυρικού ρεπερτορίου.

δ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Οπερας. Με τον εσωτερικό κανονισμό καθορίζονται κατά ειδικότητα οι θέσεις του αναγκαίου προσωπικού και τα προσόντα του και ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της Οπερας, στη συγκρότηση, στη λειτουργία και στις αρμοδιότητες της Εφορείας, στις σχέσεις της Εφορείας με το Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

ε. Μεταβιβάζονται στο Κ.Θ.Β.Ε. (Ο.Δ.Θ.) κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, όπως εξοπλισμός, σκηνικά, κοστούμια και άλλα συναφή, που αποκτήθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997″ για λογαριασμό της Οπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης.

στ. Η Οπερα μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ή άλλες συμφωνικές ορχήστρες για τη διοργάνωση κοινών παραγωγών και άλλων δράσεων.

7.α. Η περίπτωση 6 του εδαφίου α` της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 1158/1981 (ΦΕΚ 127 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που παρέχει δικαίωμα διορισμού σε θέση καθηγητή κύριου μαθήματος της σχολής για την οποία ζητούν την ίδρυση.”

β. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψήφιων σπουδαστών των εισαγωγικών εξετάσεων των Ανωτέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

8. Απόφοιται Ανώτατων Πανεπιστημιακών Σχολών χορευτικής τέχνης ή μουσικής και γενικά καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του εξωτερικού,τετραετούς φοίτησης οι οποίες σχολές αναγνωρίζονται στην Ελλάδα ως Πανεπιστημιακές Σχολές από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α., έχουν τουλάχιστον το ίδιο επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των αναγνωρισμένων ιδιωτικών σχολών χορευτικής τέχνης ή μουσικής και γενικά καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της ημεδαπής τριετούς φοίτησης, που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το ν. 1158/1981. Για την αναγνώριση των ως άνω επαγγελματικών δικαιωμάτων αρκεί η γνωμάτευση του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ότι ο αλλαδαπός εκπαιδευτικός φορέας, που τους παρείχε το πτυχίο, θεωρείται Πανεπιστήμιο τετραετούς φοίτησης. Η ρύθμιση της παραγράφου αυτής δεν θίγει τα κριτήρια αναγνώρισης των πτυχίων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) εξωτερικού ως ισοτίμων προς αυτών των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).

9. Το άρθρο 8 του ν. 2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α`) τροποποιείται ως εξής:

“1. Στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις “Υπουργείο Πολιτισμού” αντικαθίστανται από τη λέξη “Δημόσιο”.

2. Στο τέταρτο εδάφιο οι λέξεις “με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού” αντικαθίστανται από τις λέξεις “με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού ύστερα από πρόταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων.”

3. Στο τέλος του άρθρου προστίθενται τα ακόλουθα:

“Στα πρόσωπα του παρόντος άρθρου που έχουν προσληφθεί ή προσλαμβάνονται εμμίσθως από το Ν.Π.Ι.Δ. υπό την επωνυμία “Εθνική Λυρική Σκηνή” μετά την 31η Ιανουαρίου 1996 με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, αναστέλλεται η παραπάνω χορηγουμένη τιμητική σύνταξη, από την ημερομηνία πρόσληψής τους και για όσο χρονικά διάστημα διαρκεί η εργασιακή τους σχέση με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η διακοπή και η επαναχορήγηση της τιμητικής αυτής σύνταξης συντελείται με την κατάθεση από τους ενδιαφερόμενους βεβαίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έναρξης ή διακοπής της εργασιακής τους σχέσης προς την αρμόδια υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αιτήσεις για τη χορήγηση τιμητικών συντάξεων, που έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, ισχύουν,κρίνονται δε σύμφωνα και με τις παραπάνω διατάξεις

Άρθρο 4
Ζητήματα κινηματογραφικής πολιτικής
Σημ.: όπως το άρθρο 4, εκτός από την παρ.6,ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.β`Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.

1.α. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελές μη κερδοσκοπικό με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επωνυμία ” ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, που εποπτεύεται από τον Υπουργό

Πολιτισμού και στη συνέχεια του παρόντος νόμου αναφέρεται ως ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο,εφόσον δεν ρυθμίζεται κάτι ειδικότερα από τις διατάξεις ταυ παρόντος νόμου.

Η επωνυμία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ στην ελληνική είναι “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, η δε διεθνής THESSALONIKI FILM FESTIVAL”.

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ στεγάζεται στους χώρους του παλιού κινηματογράφου “Ολύμπιον” ιδιοκτησίας του Ο.Π.Π.Ε. – Θεσσαλονίκη 1997. Η κυριότητα του “Ολύμπιον” περιέρχεται στο Φεστιβάλ, εκ του νόμου και χωρίς άλλη διατύπωση. Το “Ολύμπιον”, όταν δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και του Μουσείου Κινηματογράφου, μπορεί να χρησιμοποιείται και για την εμπορική εκμετάλλευσή του ως κινηματογράφου απευθείας ή μέσω αναδόχου.

β. Σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι η διάδοση του κινηματογράφου και η διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία και πνευματική καλλιέργεια του ελληνικού κοινού με την προβολή ελληνικών και ξένων ταινιών ποιότητας.

Στο σκοπό αυτόν περιλαμβάνονται, ιδίως, η προώθηση και η προβολή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών και γενικά η ενίσχυση των δυνατοτήτων και η ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας, η προώθηση,διάδοση και προβολή ξένων ταινιών του νέου κινηματογράφου από όλον τον κόσμο, καθώς και η ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τόπου συνάντησης των Ελλήνων και ξένων δημιουργών με το ελληνικό κοινό και συγχρόνως η ανάδειξή της ως τόπου αγοράς κοι διάθεσης των ταινιών.

Στα πλαίσια του σκοπού του το ΦΕΤΙΒΑΛ αναπτύσσει κάθε είδους καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες, σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη, σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο με καλλιτεχνικούς και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με όρους και συμφωνίες που καταρτίζονται κατά περίπτωση, διοργανώνει και συμμετέχει στη διοργάνωση κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων, σεμιναρίων και συζητήσεων και γενικό πνευματικών εκδηλώσεων, προβαίνει, είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με οποιονδήποτε τρόπο με τρίτους, στην εγγραφή και αναπαραγωγή κάθε είδους εκδηλώσεών του σε ήχο ή ήχο και εικόνα, καθώς και στην έκδοση βιβλίων,περιοδικών και εντύπων. Ειδικότερα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στα πλαίσια του σκοπού του και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αναλαμβάνει ιδίως:

Ι. Τη διοργάνωση ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στη Θεσσαλονίκη με ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.14 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

ΙΙ. Τη διοργάνωση ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στη Θεσσαλονίκη με κινηματογραφικές ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλον τον κόσμο.

ΙΙΙ. Τη διοργόνωση εκδηλώσεων παράλληλα με τα δύο ΦΕΣΤΙΒΑΛ με αξιόλογες ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, ανεξάρτητα από προηγούμενη βράβευσή τους.

IV. Τη διοργάνωση αγοράς (market) κινηματογραφικών ταινιών και οπτικοακουστικών προϊόντων.

V. Την προώθηση των προγραμμάτων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και των παράλληλων εκδηλώσεών του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

VI. Την πραγματοποίηση αφιερωμάτων (εκδόσεις, προβολές, διαλέξεις) σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς, κινηματογραφικά κινήματα, εθνικές κινηματογραφίες.

VII. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ, για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, μπορεί να συμμετέχει σε εταιρίες και άλλους φορείς (στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή) και να διατηρεί γραφείο σε άλλες πόλεις.

VIII. Τη διοργάνωση ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στη Θεσσαλονίκη με ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλον τον κόσμο.

Σημ.: όπως το στοιχείο viii προστέθηκε με την παρ.14 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

γ. Οργανα Διοίκησης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων άρθρων τσυ παρόντος νόμου, είναι η Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής.

αα. Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από:

Ι. Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΙΙ. Εναν εκπρόσωπο της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.

ΙΙΙ. Εναν εκπρόσωπο της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

IV. Ενα εκπρόσωπο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

V. Εναν εκπρόσωπο του αντιπροσωπευτικότερου Σωματείου Παραγωγών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης

VI. Εναν εκπρόσωπο της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου -Τ/Ο.

VΙΙ. Εναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιθουσαρχών.

VIΙΙ. Εναν εκπρόσωπο των Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών.

IX. Εναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος.

X. Εναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

XI. Εναν εκπρόσωπο του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών – Παραγωγών Κινηματογράφου.

XII. Εναν εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

XIII. Εναν εκπρόσωπο της HELLEXPO – Δ.Ε.Θ.

XIV. Εναν εκπρόσωπο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε..

XV. Εναν εκπρόσωπο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που ορίζεται από αυτούς ή που σε αντίθετη περίπτωση κληρώνεται με ευθύνη του Υπουργού Πολιτισμού μεταξύ των σταθμών που έχουν επενδύσει το 1,5% του άρθρου 6 του ν. 1866/1989 όπως αυτός ισχύει.

XVI. Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

XVII. Εναν εκπρόσωπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

XVIII. Εναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

Η θητεία της Γενικής Συνέλευσης είναι τετραετής. Η Γενική Συνέλευση συγκαλούμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους για να εγκρίνει τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης του προηγούμενου έτους και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η Γενική Συνέλευση συνεδριάζει έκτακτα όταν το ζητήσει η πλειοψηφία των μελών της και κάθε φορά που θεωρεί αναγκαία τη σύγκλησή της το Διοικητικό Συμβούλιο.

ββ. Η Διοίκηση και διαχείριση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ασκείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από:

Ι. Τον Πρόεδρο, που ορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

ΙΙ. Το Διευθυντή, που ορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και είναι πρόσωπο με ειδική εμπειρία και ενασχόληση με τον κινηματογράφο. Ο Διευθυντής ασκεί και καθήκοντα Αντιπροέδρου.

ΙΙΙ. Εναν εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσολονίκης, με τον αναπληρωτή του.

IV. Εναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΗΕLEXPO -Δ.Ε.Θ. Α.Ε.), με τον αναπληρωτή του.

V. Τον Ειδικό Σύμβουλο για θέματα Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίουδιορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εάν μέλος του Δ.Σ. εκπέσει ή αποχωρήσει ή με οποιονδήποτε τρόπο απωλέσει την ιδιότητά του, πρίν από τη λήξη της θητείας του, ορίζεται αντικαταστάτης του με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στις υπό στοιχεία ΙΙΙ και IV περιπτώσεις του παρόντος εδαφίου, ως αντικαταστάτης ορίζεται ο αναπληρωτής του μέλους που απώλεσε την ιδιότητά του Μέλος πουδιορίζεται σε αντικατάσταση άλλου διανύει το υπόλοιπο της θητείας του προκατόχου του.

Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται.

Η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. για κάθε συνεδρίαση καθορίζεται με την απόφαση διορισμού.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί τα ΦΕΣΤΙΒΑΛ δικαστικά και εξώδικα,συγκαλεί το Δ.Σ. και προεδρεύει των συνεδριάσεών του, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται τα θέματα ή ορίζει εισηγητή μέλος του Δ.Σ.. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ασκεί πειθαρχική εξουσία σε πρώτο βαθμό στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Διευθυντής που ασκεί καθήκοντα Αντιπροέδρου.

γγ. Το Δ.Σ. αποφασίζει για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, με εξαίρεση τα θέματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδιος, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, είναι ο Διεύθυντής.

Ειδικότερα το Δ.Σ.:

Ι. Εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισμού τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και τους κανονισμούς διεξαγωγής των ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

ΙΙ. Συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, κάθε σύμβαση απαραίτητη για την εκπλήρωση των σκοπών του ΦΕΣΤΙΒΑΛ εισπράττει απαιτήσεις και έσοδα από όπου και αν προέρχονται, αποδέχεται δωρεές, εισφορές, χορηγήσεις, συνάπτει δάνεια και προβαίνει σε κάθε νόμιμη εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

ΙΙΙ. Εχει πειθαρχική εξουσία δευτέρου βαθμού για όλο το προσωπικό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

IV. Καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό, την ετήσια έκθεση και τον ισολογισμό και στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσεως διενεργεί έλεγχο νομιμότητας του έργου όλων των οργάνων διοικήσεως του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

δδ. Ο Διευθυντής έχει τις εξής αποκλειστικές αρμοδιότητες:

Ι. Επιλέγει μεταξύ των ταινιών που συμμετέχουν στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (2) ελληνικές ταινίες προκειμένου να συμμετάσχουν και στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Επιλέγει, επίσης, και τις ταινίες του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Στο έργο της επιλογής αυτών των ταινιών μπορεί να ζητά τη συνδρομή ειδικών συνεργατών που ορίζει ο ίδιος. Καθορίζει την ημέρα και τη σειρά προβολής των ταινιών του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.”

Σημ.: όπως η περ.δδ΄ τροποποιήθηκε με την παρ.14 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

ΙΙ. Είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση όλων των εκδηλώσεων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, για τις οποίες εγκρίνει τις επί μέρους δαπάνες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του.

ΙΙΙ. Επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού, ασκεί δε επιπλέον όσες άλλες αρμοδιότητες του παραχωρεί το Δ.Σ. και έχει δικαίωμα έγκρισης λειτουργικών δαπανών στα πλαίσια του εγκεκριμένου από το Δ.Σ. ετήσιου προϋπολογισμού.

IV. Προσκαλεί σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συντελεστές ταινιών και γενικότερα άτομα που έχουν σχέση με τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ορίζει τους όρους πρόσκλησής τους, καθώς και τυχόν αποζημιώσεις ή αμοιβές τους.

V. Υποβάλλει προς έγκριση κάθε έτος απολογισμό των έργων του προς το Δ.Σ., το οποίο κρίνει τη νομιμότητά τους.

VΙ. Συντάσσει και εισηγείται στο Δ.Σ. τον προϋπολογισμό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

VII. Καταρτίζει και εισηγείται στο Δ.Σ. τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

VIII. Αποφασίζει για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων έργου με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό και τους ειδικούς συνεργάτες και καθορίζει τους όρους των παραπάνω συμβάσεων.

IX. Εισηγείται προς το Δ.Σ. οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με το διοικητικό προσωπικό, όπως ενδεικτικά τις προσλήψεις, το είδος των συμβάσεων με τις οποίες το προσωπικό αυτό θα απασχολείται και τους όρους τους.

Χ. Εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία του τεχνικού προσωπικού και των ειδικών συνεργατών και γενικά ασκεί κάθε αρμοδιότητα που έχει σχέση με τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

εε. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ο διορισμός του Διευθυντή μπορεί να ανακληθεί και πριν τη ληξη της θητείας του, αν το Δ.Σ. με πλειοιψηφία των 4/5 του συνόλου των μελών του κρίνει ως μη επιτυχές το έργο του και ζητήσει για το λόγο αυτόν την ανάκληση του διορισμού του από τον Υπουργό. Η παραπάνω ανάκληση δεν δημιουργεί υποχρέωση καταβολής στο Διευθυντή αποζημίωσης ή οποιασδήποτε άλλης παροχής.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζεται Αναπληρωτής Διευθυντής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ με διάρκεια θητείας ίση με τη διάρκεια θητείας του Διευθυντή. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής είναι πρόσωπο με ειδική ενασχόληση με τον κινηματογράφο. Με την με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του Διευθυντή λήγει αυτοδικαίως και η θητεία του Αναπληρωτή, χωρίς να θεμελιώνεται δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλης απαίτησης από οποιαδήποτε αιτία.

Ο Αναπληρωτής προτείνεται στον Υπουργό από το Διευθυντή και τον αναπληρώνει στα διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντά του, ιδίως των περιπτώσεων VI, VII, VIII, IX και X της περίπτωσης δδ) του παρόντος εδαφίου και όπου αλλού ο Διευθυντής κρίνει σκόπιμο.

Οι αποδοχές του Διευθυντή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και του Αναπληρωτή Διευθυντή,καθώς και κάθε είδους σχετικά επιδόματα και προσαυξήσεις, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.

δ. Η περιουσία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ αποτελείται από την περιουσία που έχει αποκτηθεί από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, κατά τη διοργάνωση του τα προηγούμενα έτη στο πλαίσια του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου και από όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τους πόρους που αποκτά κατά τη λειτουργία του.

ε. Οι πόροι του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι:

Ι. Η ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, για την οποία θα υπάρχει σχετική ειδική πρόβλεψή στον ετήσιο προϋπολογισμό του.

ΙΙ. Ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνείς οργανισμούς, επιχορηγήσεις δημόσιων ή μη φορέων και οργανισμών, έσοδα από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, χορηγίες, έσοδα από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες,καταπιστεύματα, καθώς και κάθε είδους κοινωνικοί πόροι.

ΙΙΙ. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ έχει όλα τα δικονομικά και ουσιαστικά προνόμια του Δημοσίου, που προβλέπονται από το από 26.7/10.8.1994 ή από άλλες διατάξεις.

στ. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ υποβάλλει στον Υπουργό Πολιτισμού, οποτεδήποτε ο τελευταίος το ζητήσει, κάθε στοιχείο σχετικό με την πορεία των εργασιών και την πραγματοποίηση του σκοπού του.

ζ. Ο τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης και του ισολογισμού του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ασκείται από δύο ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές, από το Συμβούλιο του Σώματος ορκωτών Ελεγκτών μέχρι την έναρξη της διαχειριστικής χρήσης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και ελέγχουν τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης και του ισολογισμού.

Η διαχειριστική χρήση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Ειδικό η πρώτη χρήση λήγει την 31η Δεκεμβρίου 1997.

Στο τέλος κάθε χρήσης το Δ.Σ. κλείνει τους λογαριασμούς, κάνει απογραφή της περιουσίας και καταρτίζει τον ετήσιο ισολογισμό κατά τις κείμενες διατάξεις, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση. Ο ισολογισμός δημοσιεύεται και υποβάλλεται για έγκριση στον Υπουργό Πολιτισμού, συνοδευόμενος από έκθεση του Δ.Σ. και από πιστοποιητικό των ελεγκτών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 43 του κ.ν.2190/1920.

η. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την οργάνωση και λειτουργία του.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του νομικού προσώπου που ιδρύεται με τον παρόντα νόμο, θεσπίζονται ειδικές ρυθμίσεις, όσον αφορά τα τηρούμενα από αυτό βιβλία και στοιχεία, τις διαδικασίες ελέγχων και τις άλλες σχετικές υποχρεώσεις.

θ.Ι. Τα θέματα διοργάνωσης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ και του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ καθορίζονται από τους κανονισμούς διεξαγωγής τους που καταρτίζονται από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ και εγκρίνονται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

Σημ.: όπως η περ. θ Ι τροποποιήθηκε με την παρ.14 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

ΙΙ. Τα βραβεία του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

ΙΙΙ. Ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, που συγκροτείται κάθε φορά διορίζεται υποχρεωτικά από το Διευθυντή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και ένας Ελληνας υπήκοος που ασχολείται επαγγελματικά με τον κινηματογράφο.

ι. Ολα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και όλη η περιουσία, που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν κατά τη διοργάνωση και λειτουργία του Φεστιβάλ, περιέρχονται στο νομικό πρόσωπο που ιδρύεται με τον παρόντα νόμο, χωρίς καμιά ειδικότερη διαδικασία ή διατύπωση και φορολογική ή άλλη επιβάρυνση.

Οι εκκρεμείς δίκες, αν υπάρχουν, συνεχίζονται από το νομικό πρόσωπο που ιδρύεται με το παρόν άρθρο.

Το προσωπικό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ διατηρεί τα μισθολογικά, ασφαλιστικά ή άλλα δικαιώματά του και εντάσσεται σε προβλεπόμενες από τον εσωτερικό κανονισμό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ θέσεις με απόφαση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου που συνιστάται με το παρόν και εγκρίνεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Πολιτισμού. Με την κοινή αυτή υπουργική απόφαση ρυθμίζεται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ι α. Τα άρθρα 30 ως και 33 του ν.1597/1986 καταργούνται,

2.α. Ιδρύεται ως αυτοτελές τμήμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “Μουσείο Κινηματογρόφου Θεσσαλονίκης” (Μ.Κ.Θ.).

β. Σκοπός του Μ.Κ.Θ. είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Για την εκπλήρωση των σκοπών του Μ.Κ Θ οργανώνει ερευνητικό και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους συναφείς φορείς και μεριμνά για τη μελέτη και τεκμηρίωση κάθε είδους υλικού σχετικού με την κινηματογραφική τέχνη.

Με προγραμματική σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ρυθμίζονται οι όροι της μεταξύ τους συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης του κινηματογραφικού υλικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή συντήρηση και προβολή των συλλογών τους.

γ. Η κυριότητα ή άλλα δικαιώματα επι διαφόρων συλλογών κινηματογραφικών ειδών, κινηματογραφικών μηχανών και κινηματογραφικών εξαρτημάτων, προθηκών βιτρινών, εντύπων, βιβλίων, αφισών,γιγαντοαφισών, κινηματογραφικού διαφημιστικού υλικού, φωτογραφιών,κινηματογραφικών ταινιών, κινηματογραφικών ντοκυμαντέρ, βιντεοκασετών,δίσκων και CDs μουσικής κινηματογράφου, μαγνητοταινιών, ιδιωτικών δημοσιευμάτων του “Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης -Θεσσαλονίκη 1997” (Ο.Π.Π.Ε.Θ. 97), που τα απέκτησε για τη δημιουργία,συγκρότηση και λειτουργία του Μουσείου, περιέρχεται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκ του νόμου και χωρίς άλλη διατύπωση.

δ. Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εποπτεύεται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή με τετραετή θητεία και διευθύνεται από το Διευθυντή.

αα) Η Διοικούσα Επιτροπή διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Ενα μέλος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Μακεδονίας -Θράκης. Με την πράξη διορισμού ορίζονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Μουσείου.

Η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής παρατείνεται μέχρι διορισμού νέας.

ββ) Η Διοικούσα Επιτροπή ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

Ι. Παρακολουθεί την επιστημονική και διοικητική λειτουργία τουΜουσείου.

ΙΙ. Εγκρίνει το πρόγραμμα δράσης του Μουσείου.

ΙΙΙ. Εισηγείται τον εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του Μουσείου και εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

ΙV. Διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του Μουσείου, σύμφωνα με τον κανονισμό και τους στόχους του.

V. Αποδέχεται δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες προς το Μουσείο.

VΙ. Αποφασίζει για αγορές, που γίνονται για τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου, για ανταλλαγές ή παραχωρήσεις των συλλεκτικής αξίας αντικειμένων του και για δανεισμό ή πωλήσεις αντικειμένων των συλλογών του.

VII. Συντάσσει τον απολογισμό του προηγούμενου οικονομικού έτους,καθώς και τον προϋπολογισμό του επόμενου, στο πλαίσιο του πρϋπολογισμού του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ο οποίος περιέχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τον προϋπολογισμό του Μ.Κ.Θ..

VIII. Συγκροτεί καλλιτεχνικές, τεχνικές ή άλλες συμβουλευτικές επιτροπές για ειδικό θέματα από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ή και άλλα πρόσωπα που έχουν σχετική εμπειρία και γνώσεις.

γγ) Ο Διευθυντής διορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού για τέσσερα (4) χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

Ι. Σχεδιάζει τον επιστημονικό, ερευνητικό προγραμματισμό του Μ.Κ.Θ., σύμφωνα με τους σκοπούς του.

ΙΙ. Μεριμνά για την υλοποίηση των στόχων του Μ.Κ.Θ. και εισηγείται στη Διοικούσα Επιτροπή για κάθε σχετικό θέμα.

ΙΙΙ. Εισηγείται για τον εμπλουτισμό των συλλογών από αγορές, δωρεές,κληρονομιές, δάνεια.

ΙV. Εισηγείται τον προϋπολογισμό του Μ.Κ.Θ. ως ιδιαίτερο κεφάλαιο του προϋπολογισμού του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

V. Παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής.

VI. Παρακολουθεί, συντονίζει και ελέγχει τη λειτουργία των Τμημάτων του Μ.Κ.Θ..

VII. Μεριμνά για το έργο και ελέγχει την απόδοση του προσωπικού.

VIII. Συνεργάζεται με άλλα ομοειδή ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Ο Διευθυντής πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Α.Ε.Ι. και να έχει ειδική γνώση και εμπειρία στον τομέα του κινηματογράφου ή μεταπτυχιακό τίτλο σε συναφές αντικείμενο.

ε. Πόροι του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τους οποίους καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας, επέκτασης και συντήρησης αυτού αλλά και οι δαπάνες για προγράμματα είναι οι εξής:

Ι. Οι πόροι και τα έσοδα από εισιτήρια επισκεπτών, εισφορές φορέων, τόκους καταθέσεων, πώληση εντύπων και βιβλίων, επιχορηγήσεις και ειδικές χρηματοδοτήσεις, ειδικά κονδύλια οργανισμών και φορέων.

ΙΙ. Το τέλος χρήσης ή ενοικίασης προς χρήση κινηματογραφικών μηχανών,αποσπασμάτων ταινιών, μουσειακού υλικού και τα έσοδα από προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ενοικίαση αιθουσών.

ΙΙΙ. Ειδικές συνεισφορές, μετά από έγκριση της Διοικούσας Επιτροπής,χορηγών και διαφημιζομένων.

IV. Επιχορήγηση του Δημοσίου.

V. Κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.

στ Μέχρι τη θέσπιση των διαφόρων Κανονισμών το Μ.Κ.Θ λειτουργεί σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού.

ζ. Κάθε είδους δικαιώματα του Ο.Π.Π.Ε. – Θεσσαλονίκη 1997 ως προς την κυριότητα ή τη χρήση κτιρίων για τη στέγαση των λειτουργιών του Μ.Κ.Θ μεταβιβάζονται στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για το Μ.Κ.Θ..

Σχετικό: το άρθρο 4 παρ.1 Ν.3895/2010,ΦΕΚ Α206/8.12.2010

3.”α. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται το Νοέμβριο κάθε έτους, απονέμονται χρηματικά βραβεία ποιότητας σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και σε ταινίες μικρού μήκους, υπό τις προϋποθέσεις και κατά τη διαδικασία που ορίζεται στα επόμενα εδάφια.

β. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλες οι κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, των οποίων η παραγωγή ολοκληρώθηκε εντός των δώδεκα μηνών που προηγούνται της προβλεπόμενης στο παρόν προθεσμίας υποβολής, οι ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) που έλαβαν μέρος στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ της Θεσσαλονίκης, καθώς και οι ταινίες μικρού μήκους που έλαβαν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ της Δράμας του ίδιου έτους. Η αίτηση για την υποβολή υποψηφιότητας ταινίας στα κρατικά βραβεία ποιότητας κατατίθεται μαζί με ένα αντίτυπο της ταινίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού έως την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Με την υποβολή της αίτησης ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους για τα κρατικά βραβεία ποιότητας, ο αιτών αποδέχεται ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή και προβολή της ταινίας στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μπορεί να μεταβάλλεται η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου.

γ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται οι κατηγορίες των βραβείων που απονέμονται σε ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, σε ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και σε ταινίες μικρού μήκους, το χρηματικό ποσό του πρώτου βραβείου ταινίας μεγάλου μήκους, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 58.700 ευρώ, τα χρηματικά ποσά των υπόλοιπων βραβείων στους συντελεστές κάθε βραβευόμενης ταινίας, καθοριζόμενα ως ποσοστά του πρώτου βραβείου ταινίας μεγάλου μήκους, καθώς και τρόπος κατανομής των ποσών των βραβείων στους συντελεστές κάθε βραβευόμενης ταινίας.

δ. Η επιλογή των ταινιών που βραβεύονται γίνεται διαμυστικής ψηφοφορίας των μελών της Επιτροπής που προβλέπεται στην επόμενη περίπτωση ε΄ του παρόντος. Η ειδικότερη διαδικασία και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.14 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

ε.”Με πράξη του Υπουργού Πολιτισμού συγκροτείται και λειτουργεί ειδική Επιτροπή.

Η επιτροπή αυτή ονομάζεται Κριτική Επιτροπή Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας και αποτελείται από τα εξής πενήντα (50) μέλη:

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.14 στ`άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

Ι. από το Διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Σύμβουλο κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ίδιου Φεστιβάλ

ΙΙ. από δέκα (10) πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους, τα οποία επιλέγει και διορίζει κατά την κρίση του ο Υπουργός Πολιτισμού.

ΙΙΙ. από τριάντα πέντε (35) εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων.

Η υπόδειξη και ο διορισμός των εκπροσώπων των επαγγελματικών οργανώσεων ως μελών της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις και κατά τη διαδικασία του επόμενου εδαφίου

ΙV. από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

στ. Κατά το μήνα Ιούνιο κάθε έτους οι επαγγελματικές οργανώσεις καθενός από τους παρακάτω αναφερόμενους κλάδους, με έγγραφό τους που υποβάλλεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, υποδεικνύουν τα προτεινόμενα απ` αυτές μέλη της παραπάνω επιτροπής. Αν σε κάποιο κλάδο υπάρχουν περισσότερες από μία οργανώσεις, τα μέλη της επιτροπής υποδεικνύει η πιο αντιπροσωπευτική από αυτές. Συγκεκριμένα υποδεικνύοντοι από τις αντίστοιχες πιο αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τα εξής τριάντα πέντε (35)πρόσωπα:

Τέσσερις (4) σκηνοθέτες, τέσσερις (4) κριτικοί κινηματογράφου,τέσσερις (4) ηθοποιοί, τρεις (3) παραγωγοί, δύο (2) διευθυντές φωτογραφίας, τρεις (3) σεναριογράφοι, δύο (2) μουσικοί, δύο (2) σκηνογράφοι – ενδυματολόγοι, δύο (2) διευθυντές παραγωγής, δύο (2) αιθουσάρχες, δύο (2) διανομείς κινηματογραφικών ταινιών, δύο (2) εκπρόσωποι κινηματογραφικών λεσχών και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ένας (1) καλλιτεχνικός διευθυντής δημοτικών κινηματογράφων, ένας (1) μοντέρ και ένας (1) ηχολήπτης.

Αν μέχρι το τέλος Αυγούστου κάθε έτους δεν έχουν υποδειχθεί τα μέλη επιτροπής από τις αντίστοιχες πιο αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ή τέτοιες οργανώσεις δεν υπάρχουν, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

ζ. Τα παραπάνω πρόσωπα διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας, ενώ ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος διορίζονται ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογρόφου Θεσσαλονίκης και ο Σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αντίστοιχα. Αν παραστεί ανάγκη αναπλήρωσης του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Συμβούλου Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού, του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής τού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ίδιου Φεστιβάλ ή κάποιου από τα πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους που επέλεξε ο Υπουργός Πολιτισμού, η αναπλήρωσή τους γίνεται από πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους, τα οποία κατά την κρίση του επιλέγει και διορίζει με απόφασή του ο Υπουργός Πολιτισμού.

η. Δεν μπορούν να μετάσχουν στην προβλεπόμενη από το επόμενο εδάφιοθ` ψήφοφορία, μέλη της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας τα οποία μετείχαν με οποιαδήποτε ιδιότητα στην παραγωγή ταινίας που είναι υποψήφια για βραβείο ταινίας μεγάλου ή μικρού μήκους, ταινίας τεκμηρίωσης μεγάλου ή μικρού μήκους και ταινίας κινουμένων σχεδίων, προκειμένου δε περί επί μέρους δημιουργιών οι υποψήφιοι, καθώς και οι παραγωγοί και σκηνοθέτες των αντίστοιχων ταινιών. Θεωρούνται καταλαμβανόμενα από την παραπάνω απαγόρευση αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα των οποίων το όνομα αναφέρεται στους τίτλους της αντίστοιχης ταινίας.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου είναι η εκ μέρους οποιουδήποτε ενδιαφερομένου υποβολή σχετικής έγγραφης ένστασης πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

θ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζεται η διαδικασία λήψης των αποφάσεων της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας που λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες.

ι. Η ισχύς των διατάξεων της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής τους.

Σημ.: όπως η περ.ι΄  τροποποιήθηκε με την παρ.14 ζ΄άρθρ.80 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

4. Οι ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), οι οποίες επελέγησαν ως υποψήφιες για βράβευση σύμφωνα με την παράγραφο 3 περιπτώσεις δ` και ε`, εκτός από αυτές που βραβεύονται, είναι δυνατόν να επιχορηγούνται με σχετική απόφαση του Υπουρνού Πολιτισμού, στην οποία καθορίζεται το ύψος της επιχορήγησης, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά επισήμως στο κοινό στα αντίστοιχα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στη Θεσσαλονίκη.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.14 η΄άρθρ.80 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

5.Στο άρθρο 60 του κωδικοποιημένου κειμένου του π.δ. 34/1995 μετά την παράγραφο 2 προστίθεται παράγραφος 3 και αναριθμείται η παράγραφος 3 σε 4 ως εξής:

“3. Τα ποσά των προηγούμενων παραγράφων 1 και 2 διπλασιάζονται αν το μίσθιο είναι κινηματογράφος.

4. Ο εκμισθωτής υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση πριν από την απόδοση του μισθίου, αλλιώς ο μισθωτής δικαιούται να αρνηθεί την απόδοση.”

6.Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, μετά από γνώμη των αρμόδιων πανεπιστημιακών οργάνων, όπου αυτή προβλέπεται, είναι δυνατό να ιδρύονται τμήματα κινηματογραφικής θεωρίας στα Α.Ε.Ι.και να ιδρυθεί αυτοτελής ανώτατη πρακτική σχολή κινηματογραφίας.

Με τα προεδρικά αυτά διατάγματα ορίζονται τα σχετικά με τη μορφή, τη διοίκηση, την οργάνωση, τη λειτουργία, την εκλογή και το διορισμό του ακαδημαϊκού και λοιπού προσωπικού, το πρόγραμμα και τους τίτλους σπουδών, κάθε άλλο συναφές ζήτημα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

7.Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, καταρτίζεται το καταστατικό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου κεφαλαίου (άρθρα 16 – 26) του ν. 1597/1986, όπως αυτός ισχύει. Με το προεδρικό διάταγμα του προηγούμενου εδαφίου ρυθμίζονται τα σχετικά με τη νομική μορφή, τους σκοπούς, τους πόρους, τα όργανα διοίκησης και ελέγχου, την εποπτεία, την εσωτερική διάρθρωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του. Το καταστατικό μπορεί να προβλέπει ότι με τον εσωτερικό κανονισμό που καταρτίζεται από το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ρυθμίζονται θέματα λεπτομερειακού χαρακτήρα.

8. Τα εδάφια α` και β` της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του ν. 1597/1986, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 29 του ν.1876/1990, αντικαθίστανται ως εξής:

“α. Κάθε χρόνο καταβάλλεται στους επιχειρηματίες αιθουσών προβολής ταινιών ποσό ίσο με ποσοστό 10% του ειδικού φόρου που εισπράχθηκε από τα εισιτήρια που πραγματοποίησε η αίθουσα στη διάρκεια του χρόνου.

β. Αν η αίθουσα έχει προβάλει ταινίες που οι διάλογοι της πρωτότυπης τελικής μορφής τους είναι στην ελληνική γλώσσα, ασχέτως μέρους των διαλόγων που έχουν γυριστεί σε άλλη γλώσσα, όπως ενδεχομένως επιβάλλει το σενάριο, το ποσοστό καταβολής του παραπάνω εδαφίου α` διαμορφώνεται ως εξής:

α.α. Για αίθουσες χειμερινής προβολής σε 30% για μια εβδομάδα προβολής, σε 40% για δύο εβδομάδες προβολής, σε 48% για τρεις εβδομάδες προβολής και σε 55% για τέσσερις εβδομάδες προβολής, κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο εκάστης περιόδου. Κατά την προβολή ελληνικών ταινιών στη χειμερινή περίοδο, η αίθουσα πρέπει να έχει συμπληρώσει πλήρες δίωρο πρόγραμμα με ταινία μικρού μήκους.

β.β. Για υπαίθριους κινηματογράφους σε 30% για μια εβδομάδα προβολής,σε 45% για δύο εβδομάδες προβολής και σε 55% για τρεις εβδομάδες προβολής κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Θεωρείται ως εβδομάδα προβολής ελληνικής ταινίας όταν, κατά τα χρονικά διαστήματα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου καί κατά την εβδομάδα που προηγείται και έπεται της Κυριακής του Πάσχα, προβάλλονται σε δύο κύριες βραδινές προβολές ελληνικές ταινίες και έχει προηγηθεί μέχρι 20ής ώρας προβολή ελληνικής ή ξένης παιδικής ταινίας.”

9.Στην παράγραφο 4 του άρθρου 7 του ν. 1597/1986, όπως αντικαταστάθηκε παράγραφο 3 του άρθρου 29 του ν.1876/1990 και ισχύει, προστίθεται εδάφιο δ` ως εξής:

“δ. Ενισχύονται ειδικά τα γραφεία διανομής, τα οποία κάθε κινηματογραφική περίοδο και ειδικότερα από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 30ής Απριλίου διανέμουν τρεις τουλάχιστον ταινίες ελληνικής παραγωγής, ηκαθεμία από τις οποίες προβάλλεται σε κινηματογράφους α` προβολής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον για πέντε κινηματογραφικές εβδομάδες.

Στα γραφεία διανομής που εμπίπτουν στο προηγούμενο εδάφιο αποδίδεται το 50% του ειδικού φόρου από τα εισιτήρια που πραγματοποιούν οι ταινίες αυτές στην Ελλάδα και μέχρι του ποσοστού που αντιστοιχεί σε εκατό χιλιάδες (100.000) εισιτήρια ανά ταινία κατά μέγιστο.”

Άρθρο 5
Ορχήστρες και Μουσική Εκπαίδευση

1.α. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα και με επωνυμία “Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών” και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με επωνυμία “Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης”, που εποπτεύονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και στη συνέχεια αναφέρονται ως “Ταμεία”.

Τα Ταμεία δεν υπάγονται στο δημόσιο τομέα ούτε στις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού ούτε στις διατάξεις για τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα και λειτουργούν κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο και τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

β. Σκοπός των Ταμείων είναι η διαχείριση των κάθε είδους πιστώσεων, πόρων, εσόδων και περιουσίας των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα και η διάθεση αυτών για την οργάνωση συναυλιών,την ίδρυση και λειτουργία μουσικών συνόλων, τη συνεργασία και σύμπραξη με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και καλλιτεχνικών φορέων του εξωτερικού, στην παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με όρους και συμφωνίες που καταρτίζονται κατά περίπτωση, τη διοργάνωση περιοδειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την εγγραφή και αναπαραγωγή σε υλικούς φορείς ήχου ή ήχου και εικόνας των εκδηλώσεων των ορχηστρών και την ανάπτυξη κάθε άλλης συναφούς δραστηριότητας.

γ. Πόροι των Ταμείων είναι:

Ι. Επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΙΙ. Εσοδα προερχόμενα από μουσικές εκδηλώσεις και παραγωγές.

ΙΙΙ. Εισφορές, δωρεές, χορηγίες, επιχορηγήσεις, κληρονομιές,κληροδοσίες, καταπιστεύματα και κάθε άλλη έσοδο από κρατική ή ιδιωτική πηγή.

IV. Ενισχύσεις από την Ευρωπαική Ενωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

V. Εσοδα από επενδύσεις χρηματικών κεφαλαίων

VI. Εσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

VII. Εσοδα από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

δ. Τα Ταμεία απολαμβάνουν όλων των διοικητικών, οικονομικών και δικαστικών ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου.

ε. Τα Ταμεία διοικούνται το καθένα από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που διορίζεται για τετραετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. των Ταμείων ανακαλείται οποτεδήποτε καιαζημίως με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 37 Ν.3773/2009,ΦΕΚ Α 120/21.7.2009.

στ. Το Δ.Σ. επικουρείται από προσωπικό απασχολούμενο στη γραμματεία και το λογιστήριο.

Το προσωπικό αυτό αποτελείται από υπαλλήλους των Κρατικών Ορχηστρών με παράλληλη ανάθεση καθηκόντων ή του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδικά αποσπασμένους, και ενισχύεται ανάλογα με τις ανάγκες από ιδιώτες με σύμβαση έργου ή εργασίας, που δεν είναι δυνατό να υπερβούν τους δέκα (10), ύστερα από απόφαση του Δ.Σ.

Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για ορισμένο χρόνο και μπορεί να ανανεώνεται με όμοια απόφαση, μετά από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Ταμείου, ο χρόνος δε αυτής θεωρείται ότι διανύεται στην υπηρεσία από την οποία αποσπάται ο υπάλληλος ως προς όλες τις συνέπειες. Ο Προϊστάμενος ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. μεταξύ των υπαλλήλων που υπηρετούν με παράλληλη άσκηση καθηκόντων ή είναι αποσπασμένοι.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.19 άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

ζ. Ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του ταμείου διενεργείται από ορκωτό λογιστή, ο οποίος ορίζεται από το Δ.Σ. και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται τακτικά μεν μια φορά το χρόνο, εκτάκτως δε όταν ήθελε κριθεί απαραίτητο από το Δ.Σ. του ταμείου. Η ενημέρωση του ορκωτού ελεγκτή γίνεται από μέλος του Δ.Σ., το οποίο ορίζεται από αυτό σε ειδική συνεδρίαση. Κατά τη πρώτη εφαρμογή της παρούσας διάταξης ο έλεγχος επεκτείνεται και στο ανέλεγκτο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.20 άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

η. Η νομική εξυπηρέτηση και δικαστική εκπροσώπηση του Ταμείου διεξάγεται από δικηγόρο, που προσλαμβάνεται με απόφαση του Δ.Σ. είτε με πάγια αντιμισθία είτε για ορισμένη υπόθεση.

θ. Τα σχετικά με τη λειτουργία ταυ Ταμείου και τη διαχείριση των πιστώσεων, των πόρων, εσόδων και της περιουσίας του και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας που εκδίδεται με απόφαση του Δ.Σ., κρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι την έκδοση του παραπάνω κανονισμού το ειδικό Ταμείο λειτουργεί σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού.

ι. Το Ταμείο διαλύεται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των σκοπών του με απόφαση του Δ.Σ. του, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα θέματα της εκκαθάρισης του Ταμείου, η περιουσία του οποίου περιέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

ια. Τα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος λειτουργούντα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών” καταργούνται. Ολα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των καταργούμενων νομικών προσώπων περιέρχονται στα νομικά πρόσωπα που συνιστώνται με τον παρόντα νόμο ως καθολικοί διάδοχοι, χωρίς καμιά ειδικότερη διαδικασία ή διατύπωση και φορολογική ή άλλη επιβάρυνση. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ορίζεται τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα διενεργήσει την απογραφή και την εκτίμηση της περίουσίας των καταργούμενων νομικών προσώπων. Η επιτροπή υποβάλλει την έκθεσή της στον Υπουργό Πολιτισμού.

Οσον αφορά εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα που περιλαμβάνονται στην περιουσία των καταργούμενων νομικών προσώπων, ο αρμόδιος υποθηκοφύλακας καταχωρεί σημείωση της παρούσας διάταξης στα οικεία βιβλία μεταγραφών.

2.α. Συνιστώνται στην Κρατική ορχήστρα Αθηνών και στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ανά μία θέση Αναπληρωτή Διευθυντή για θέματα Διοίκησης με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται και με αποδοχές που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Η πλήρωση της θέσης αυτής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής:

Ι. Πτυχίο Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών ή Δημόσιας Διοίκησης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανώτατου Εκπαιδευτικού ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

ΙΙ. Δεκαετής τουλάχιστον διοικητική εμπειρία.

ΙΙΙ. Αρτια γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας.

Στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή για θέματα Διοίκησης μπορεί να διορίζεται και μόνιμος υπάλληλος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα από την παρούσα παράγραφο προσόντα. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται στη θέση αυτή λογίζεται για όλες τις συνέπειες ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική του θέση, ο διοριζόμενος μετά τη ληξη της θητείας επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από το διορισμό του η οποία παραμένει κενή. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στιην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των επί θητεία Διοικητικών Διευθυντών.

β. Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του ν. 1681/1990 (ΦΕΚ 42 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Στις θέσεις των διευθυντών με τριετή θητεία των Κρατικών ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να διορίζονται και μόνιμοι αρχιμουσικοί ή μουσικοί εκτελεστές των Ορχηστρών αυτών ή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ή ιδιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι που είναι μουσικοί εκτελεστές αναγνωρισμένου κύρους, εφόσον έχουν τα προβλεπόμενα από το π.δ. 253/1983 (ΦΕΚ 95 Α`) προσόντα.”

γ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα σχετικά με τη διαδικασία εξετάσεων, τις εξεταστικές επιτροπές και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την κάλυψή των κάθε φορά κενών οργανικών θέσεων των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης κατά παρέκκλιση από κάθε σχετική διάταξη.

δ. Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, πέραν των αρμοδιοτήτων που ασκούν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α`), έχουν και τις παρακάτω αρμοδιότητες:

Ι. προϊστανται των υπηρεσιών των ορχηστρών, εποπτεύουν και συντονίζουν τη λειτουργία τους και επιβλέπουν την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.

ΙΙ. ασκούν πειθαρχική εξουσία σε πρώτο βαθμό στο προσωπικό της ορχήστρας

ΙΙΙ. εισηγούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο τις προσλήψεις του κάθε είδους προσωπικού των ορχηστρών εκτός από το καλλιτεχνικό, το οποίο προσλαμβάνεται με απόφασή τους.

3.α. Συνιστάται στο Ωδείο Θεσσαλονίκης μια θέση διευθυντή με πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, με αποδοχές που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Η πλήρωση της θέσης αυτής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα ειδικότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψή της θέσης αυτής. Τα προσόντα ορίζονται κατά κατηγορία και για τις ακόλουθες κατηγορίες: αρχιμουσικοί, μουσικοσυνθέτες, μουσικολόγοι, καθηγητές μουσικής.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο διοριζόμενος πρέπει να έχει ανάλογο κύρος και διοικητική ικανότητα.

Εάν ο διοριζόμενος προέρχεται από τους κλάδους καθηγητών του ωδείου, μετά τη ληξη της θητείας του επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από το διορισμό του, η οποία παραμένει κενή και η θητεία του ως διευθυντή θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

β. Ο διευθυντής του ωδείου προϊσταται των υπηρεσιών του,προσυπογράφει τα εντάλματα και τις εντολές πληρωμών, εκτελεί χρέη εισηγητή στο Διοικητικό Συμβούλιο, προεδρεύει των εξεταστικών επιτροπών εισαγωγικών, προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, επιβλέπει και επιβάλλει, όταν πρέπει, την τήρηση των διατάξεων του κανονισμού λειτουργίας και γενικά ασκεί τις αρμοδιότητες που του μεταβιβάζουν ο πρόεδρος και το Δ.Σ. καί μεριμνά για την καλλιτεχνική και ομαλή λειτουργία του ωδείου.

Ο διευθυντής, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται από υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Μουσικής ή ΤΕ3 Καθηγητών Α` Τάξεως ή ΤΕ4 Καθηγητών Β` Τάξεως, που ορίζεται από το Δ.Σ..

γ. Οι αποδοχές του Διευθυντή καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.

4.α. Η μουσική εκπαίδευση διακρίνεται σε βασική και ανώτερη και παρέχεται από δημόσιες και ιδιωτικές σχολές.

Οι σχολές βασικής και ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης εποπτεύονται από τον Υπουργό Πολιτισμού. Η βασική μουσική εκπαίδευση έχει ως σκοπό την παροχή βασικών μουσικών γνώσεων και την προετοιμασία για την εισαγωγή στις ανώτερες σχολές μουσικής εκπαίδευσης. Η ανώτερη μουσική εκπαίδευση έχει ως σκοπό την παροχή μουσικής εκπαίδευσης στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, μπορεί δε να οδηγεί και στην επαγγελματική μουσική σταδιοδρομία. Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών μουσικής εκπαίδευσης υπόκεινται σε προηγούμενη άδεια που εκδίδεται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

β. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών σχολών ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα ορίζονται το σχετικά με τη σχέση του πτυχίου τους με πτυχία άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης, τους τομείς, το γενικό πλαίσιο κοι το πρόγραμμα σπουδών,τα μαθήματα που διδάσκονται, τις εισαγωγικές, τις κατατακτήριες και τις διπλωματικές εξετάσεις, τις εξεταστικές επιτροπές και τους τίτλους σπουδών, τον εξοπλισμό και τα αρχεία των σχολών, τα προσόντα και τα καθήκοντα του διευθυντή, του αναπληρωτή διευθυντή και του διδακτικού τους προσωπικού, τη διάρκεια της φοίτησης και τις προϋποθέσεις εγγραφής και μετεγγραφής σπουδαστών, τη σύνθεση της επιστημονικής γνωμοδοτικής επιτροπής και τις αρμοδιότητές της.

Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολών ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης, τα σχετικά με τη μεταβίβαση, την ανάκληση των αδειών αυτών και την αναστολή λειτουργίας των σχολών, τα προσόντα και τα ασυμβίβαστα των ιδρυτών ιδιωτικών σχολών, τις κτιριολογικές προϋποθέσεις στέγασής τους, τη διαδικασία πρόσληψης του διευθυντή, του αναπληρωτή διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού τους,τις οικονομικές υποχρεώσεις των ιδρυτών και των σπουδαστών και την επωνυμία τους, καθώς και τις αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα προβλέπονται οι διοικητικές κυρώσεις για την παράβαση των διατάξεών του. Οι διοικητικές κυρώσεις που συνεπάγονται οι παραβάσεις αυτές μπορεί να είναι για τους ιδιοκτήτες έγγραφη επίπληξη,πρόστιμο μέχρι πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές και προσωρινή ή οριστική άρση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της σχολής. Οι διοικητικές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στους Διευθυντές και το προσωπικό των σχολών είναι η έγγραφη επίπληξη, πρόστιμο μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) δρχ. και προσωρινή ή οριστική στέρηση του δικαιώματος να διευθύνουν ή να διδάσκουν.

γ. Οι παρακάτω συμπεριφορές αποτελούν ποινικά αδικήματα, διώκονται αυτεπάγγελτα και τιμωρούνται με τις ακόλουθες ποινές, εάν δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλες διατάξεις νόμου:

Ι. Οποιος ιδρύει και λειτουργεί σχολή μουσικής εκπαίδευσης χωρίς τη νόμιμη άδεια, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και χρηματική ποινή.

ΙΙ. Ο ιδιοκτήτης ή ο Διευθυντής της σχολής μουσικής εκπαίδευσης, που δεν παραδίδει το αρχείο της στο Υπουργείο Πολιτισμού μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της σχολής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή.

ΙΙΙ. Ο ιδιοκτήτης σχολής μουσικής εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί τη διαφορετική από την εγκεκριμένη επωνυμία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες και χρηματική ποινή.

IV. Ο ιδιοκτήτης ή ο Διευθυντής σχολής μουσικής εκπαίδευσης που απασχολεί διδακτικό πρσσωπικό χωρίς νόμιμη έγκριση και πρόσληψή τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους.

V. Οποιος παρά το νόμο χορηγεί ή αρνείται τη χορήγηση διπλώματος σχολής μουσικής εκπαίδευσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

VΙ. Οποιος διαφημίζει σχολή μουσικής εκπαίδευσης ή εγγράφει σπουδαστές πριν από τη χορήγηση της άδειας ίδρυσής της τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.

δ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού εκδίδεται ο γενικός κανονισμός λειτουργίας των Α.Σ.Μ.Ε.,καθορίζεται ο τρόπος άσκησης της εποπτείας στις σχολές αυτές και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

ε. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, ρυθμίζεται η οργάνωση και λειτουργία των Σχολών Βασικής Μουσικής Εκπαίδευσης και καθορίζονται τα σχετικά με τους τομείς, το γενικό πλαίσιο, τους κύκλους και τις κατευθύνσεις σπουδών, το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα, τις απολυτήριες εξετάσεις, τους τίτλους σπουδών, τις κτίριολογικές και λοιπές προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας τους, τα σχετικά με τη μεταβίβαση και ανάκληση των αδειών, τα σχετικά με τα προσόντα, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, των Διευθυντών, των Αναπλητωτών Διευθυντών και του προσωπικού των σχολών, τον εξοπλισμό τους, την επωνυμία τους,τις οικονομικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των σπουδαστών, τις αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού εκδίδεται ο γενικός κανονισμός λειτουργίας των σχολών αυτών, καθορίζεται ο τρόπος άσκησης της εποπτείας και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

5.α. Στο Ωδείο Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί σύμφωνα με το ν.δ. 1445/1942 και ονομάζεται στο εξής “Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης” (Κ.Ω.Θ.) λειτουργούν ανώτερη σχολή μουσικής εκπαίδευσης και σχολή βασικής μουσικής εκπαίδευσης. Ο αριθμός μαθητών της σχολής βασικής μουσικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των σπουδαστών της σχολης Α.Σ.Μ.Ε..

β. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Πολιτισμού, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ορίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και των γενικών κανονισμών και ρυθμίζονται θέματα διοίκησης, οργάνωσης, λειτουργίας, διάρθρωσης των υπηρεσιών και προσωπικού αυτού. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος οργανικές θέσεις του Ωδείου Θεσσαλονίκης αυξάνονται και αναδιαρθρώνονται κατά κλάδους σε θέσεις διδακτικού, διοικητικού καί βοηθητικού προσωπικού. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ορίζεται ειδική διαδικασία πρόσληψης τακτικού δίδακτικού προσωπικού, καθώς και διδακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μετακαλουμένων, καθώς και ωρομισθίων καθηγητών για διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων και ρυθμίζονται θέματα ωραρίου εργασίας, διδακτικού προσωπικού και κατάταξης του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.

γ. Με όμοια προεδρικά διατάγματα μπορούν να ιδρύονται δημόσιες ανώτερες σχολές μουσικής εκπαίδευσης και σχολές βασικής μουσικής εκπαίδευσης με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. και να ρυθμίζονται θέματα διοίκησης, πόρων, οργάνωσης, λειτουργίας και προσωπικού αυτών, καθώς καί κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 6
Προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς Μουσειακή πολιτική – Ερευνητικοί φορείς

1. Η Μουσειακή πολιτική σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συγκροτείται Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Μουσειακής Πολιτικής το οποίο απαρτίζεται από δεκαπέντε (15) μέλη. Τα μέλη του Συμβουλίου διορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού για τριετή θητεία η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Με την απόφαση διορισμού των μελών ορίζεται και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου. Στο Συμβούλιο μετέχουν στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των μουσείων, διευθύνοντες μη κρατικών μουσείων, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ειδικοί επιστήμονες και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της χώρας. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί για θέματα μουσειακής πολιτικής ύστερα από ερωτήματα του Υπουργού Πολιτισμού και εισηγείται μέτρα υποστήριξης και εξειδίκευσης της μουσειακής πολιτικής.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, καθορίζονται οι κατηγορίες μη κρατικών μουσείων και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το μουσείο για να χαρακτηρισθεί ως τέτοιο με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Σημ.: όπως ηπαρ.1 καταργήθηκε από την παρ.3 του άρθρου 51 του Ν.3028/2002 (Α΄ 153)

2Α.α. Συνιστάται ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία “Ανώνυμη ΕταιρίαΠροβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Α.Ε.”. Για τις σχέσειςτης Εταιρίας με την αλλοδαπή θα χρησιμοποιείται η ίδια επωνυμία σεπιστή μετάφραση στην οικεία ξένη γλώσσα.

Σχετικό:  παρ.16 του άρθρου 73 του Ν.3028/2002(Α΄ 153)

Σχετικό:  το άρθρο 64 παρ.2α Ν.4002/2011,ΦΕΚ Α 180/22.8.2011

β. `Έδρα της Εταιρίας ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Εταιρίας και έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού μπορεί να ιδρύονται υποκαταστήματα, παραρτήματα, γραφεία ή σημεία πώλησης της Εταιρίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Τους όρους λειτουργίας, καθώς και την έκταση και τη φύση των εργασιών των υποκαταστημάτων, παραρτημάτων, γραφείων, σημείων πώλησης της Εταιρίας καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, με την απόφαση ιδρύσεώς τους ή με μεταγενέστερες αποφάσεις. Η Εταιρία δικαιούται να κάνει χρήση των εργαστηρίων και των χώρων του ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, καθώς και των χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού.

γ. Η Εταιρία λειτουργεί κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου, εφόσον δεν ορίζεται ειδικότερα στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η Εταιρία εξαιρείται από τις διατάξεις για τους οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`) και από τις διατάξεις για τις εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ανήκουν στο Δημόσιο.

Διατάξεις νόμων που αναφέρονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς ή φορείςγενικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν αφορούν την Εταιρεία, εκτός ανορίζεται ρητά ότι εφαρμόζονται και σε αυτήν.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4α άρθρ.10Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

δ. Η Εταιρία απολαύει όλων των διοικητικών, οικονομικών και δικαστικών ατελειών , καθώς και όλων των δικονομικών προνομίων του Δημοσίου. Επίσης, η Εταιρία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, κοινοτικό, λιμενικό ή δικαστικό τέλος ή άλλο φόρο, άμεσο ή έμμεσο, εισφορά υπέρ τρίτου, δικαίωμα και κράτηση και συμπαρομαρτούντες φόρους και τέλη εκτός του Φ.Π.Α..Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ` της παραγράφου 13 του άρθρου 2 του ν. 2598/1998, όπως συμπληρώνονται με την παράγραφο 4 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως και για τις χορηγίες προς τηνΕταιρεία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 άρθρ.1Ν.2833/2000,ΦΕΚ Α 150/30.6.2000.

ε. Σκοπός της Εταιρίας είναι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας, καθώς και η οργάνωση και προβολή των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων στο πλαίσιο της σχετικής πολιτικής που καθορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα προς διανομή κέρδη της Εταιρίας που προέρχονται από την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας διατίθενται στο χώρο ευθύνης των αρχαιολογικών και αναστηλωτικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και του Τ.Α.Π.Α., μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Τ.Α.Π.Α..Τα προς διανομή κέρδη και οι εν γένει πόροι της Εταιρίας που προέρχονται από την οργάνωση και προβολή των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων, όπως και από αντίστοιχες κάθε είδους χορηγίες διατίθενται στο Υπουργείο Πολιτισμού , για την ενίσχυση του θεσμού των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων και εν γένει του πολιτιστικού προγράμματος της Χώρας, εκτός αν άλλως ορίζεται

Στο σκοπό αυτόν συμπεριλαμβάνονται ιδίως:

Ι. Η παραγωγή, έκδοση και διάθεση βιβλίων, περιοδικών και άλλων εντύπων, οπτικοακουστικού υλικού, φωτογραφιών , παιχνιδιών ή άλλων συναφών αντικειμένων που συνδέονται με την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων, καθώς και η οργάνωση συνεδριών και άλλων συναφών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΙΙ. Η διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο μέτρο που αυτή της ανατίθεται κατά περίπτωση ή για κατηγορίες θεμάτων με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου αυτή είναι απαραίτητη, ως εκ της φύσεως της κάθε περίπτωσης ή του θέματος.

IΙΙ. Η εκπόνηση μελετών και η ανάθεση της σύνταξης μελετών που σχετίζονται με τις Πολιτιστικές Ολυμπιάδες.

IV. 0 σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

V. Η προβολή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

VI. Η σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο ή με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, σχετικών με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

VII. Κάθε άλλη συναφής με τα παραπάνω δραστηριότητα.

στ. `Όλα τα παραγόμενα από την Εταιρία ή με την έγκριση της Εταιρίας είδη μπορεί να διατίθενται από τα Μουσεία του Κράτους, τα διατηρούμενα από το Τ.Α.Π.Α. πωλητήρια και από καταστήματα στο εσωτερικό και εξωτερικό που θα δημιουργηθούν προς το σκοπό αυτόν από την Εταιρία ή από άλλα συμβεβλημένα καταστήματα ή σημεία πώλησης.

ζ. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας ορίζεται στο ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών που αντιστοιχεί σε μια μετοχή και καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το Τ.Α.Π.Α. το οποίο αναλαμβάνει τη μια μετοχή χωρίς δικαίωμα μεταβίβασής της. Η καταβολή του συνολικού εταιρικού κεφαλαίου θα γίνει σε ένα (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το Τ.Α.Π.Α. και τρίτοι φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή αλλοδαπής μπορούν να χορηγούν χωρίς περιορισμό και μετά τήρηση των κειμένων διατάξεων , δάνεια στην Εταιρία για τις ανάγκες λειτουργίας και για την προώθηση των σκοπών της.

Η Γενική Συνέλευση της Εταιρίας έχει το δικαίωμα αυξήσεως του κεφαλαίου με αντικατάσταση της αξίας της μιας αμεταβίβαστης μετοχής του Τ.Α.Π.Α.. Τ ο Δ.Σ. συνέρχεται σε ένα δίμηνο από τη σύσταση ή μετά την αύξηση του κεφαλαίου, σε ειδική συνεδρίαση και πιστοποιεί με πρακτικό του την καταβολή του κεφαλαίου από το μέτοχο της Εταιρίας. Μέσα στην ίδια προθεσμία ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υποβάλλει στην εποπτεύουσα αρχή αντίγραφο του πρακτικού αυτού, το οποίο δημοσιεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του ν. 2339/1995.

Η μετοχή είναι αναπαλλοτρίωτη, ονομαστική, έχει χρονολογία εκδόσεως, είναι σφραγισμένη με τη σφραγίδα της Εταιρίας και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και ένα σύμβουλο, που ορίζεται από Δ.Σ..

Οι πόροι της Εταιρίας προέρχονται από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, προγράμματα της Ευρωπαϊκής `Ένωσης ή Διεθνών Οργανισμών, χορηγίες, δάνεια, καθώς και από κάθε άλλη πηγή.

`Όσον αφορά τις δράσεις που σχετίζονται με την Πολιτιστική Ολυμπιάδακαι την προβολή του πολιτισμού της χώρας, η εταιρεία μπορεί να ενεργείκαι μη κερδοσκοπικά.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.17 του άρθρου 73 του Ν.3028/2002 (Α΄ 153).

η`Η Εταιρία διοικείται από δεκαπενταμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού με πενταετή θητεία. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά τη λήξη της πενταετίας έως το διορισμό των νέων μελών. Μέλη του Δ.Σ. ορίζονται άτομα με ιδιαίτερη επιστημονική γνώση και επαγγελματική εμπειρία σχετική με το σκοπό και τις δράσεις της Εταιρείας”. `Ένα μέλος του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α. θα είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας.Με την πράξη διορισμού ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας. Η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.Μέλος που ορίζεται σε αντικατάσταση του μέλους συνεχίζει τη θητεία του προκατόχου του. Τα Δ.Σ. μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμωςπέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποια απότα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απωλέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία. Συνιστάται επίσης πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή από μέλη του Δ.Σ.. Τα μέλη και οι αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.11 άρθρ.1Ν.2833/2000,ΦΕΚ Α 150/30.6.2000.Η αποζημίωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η αμοιβή του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρίας καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να ανατίθενται συγκεκριμένα καθήκοντα σε μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας. Το Δ.Σ. συνεδριάζει με παρουσία πέντε (5) τουλάχιστον μελών και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί την Εταιρεία δικαστικώς και εξωδίκως,συγκαλεί το Δ.Σ., προεδρεύει των συνεδριάσεών του και ασκεί όλες τιςαρμοδιότητες που προβλέπονται από το καταστατικό ή καθορίζονται με αποφάσειςτου Δ.Σ., μπορεί δε με απόφασή του να αναθέτει την άσκηση των αρμοδιοτήτωντου στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή σε άλλα μέλη του Δ.Σ. και σε στελέχη τηςΕταιρείας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.23άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

Ο Πρόεδρος αναπληρώνεται κατά σειρά από τον Αντιπρόεδρο ή από το επόμενο, κατά σειρά αναγραφής των ονομάτων στην απόφαση διορισμού, μέλος).

Σχετικό:  άρθρο 7 εδάφιο πρώτο Ν.3895/2010,ΦΕΚ Α 206/8.12.2010

θ. Το Τ.Α.Π.Α. εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση από το διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είναι ο Πρόεδρος του Τ.Α.Π.Α., αναπληρούμενος από τον Αντιπρόεδρο. Το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Α.Π.Α. ασκεί στη Γενική Συνέλευση όλα τα δικαιώματα ψήφου και τα λοιπά δικαιώματα του Ταμείου, ως αποκλειστικού μετόχου της Εταιρίας.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, σε περίπτωση δε ισοψηφίας, υπερισχύει η γνώμη του Προέδρου.

Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία με πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α..

ι. Η εποπτεία της Εταιρίας για θέματα που ρυθμίζονται με τον παρόντα νόμο ασκείται από τον υπουργό Πολιτισμού, ενώ αυτή που προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις περί Α.Ε. ασκείται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

ια. Η Εταιρία διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και των κατ` εξουσιοδότηση τούτου εκδιδομένων διοικητικών πράξεων, από τις διατάξεις του καταστατικού της και για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με το καταστατικό, ισχύουν οι διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, όπως εκάστοτε ισχύουν.

ιβ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού καταρτίζεται και τροποποιείται το καταστατικό της Εταιρίας και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

ιγ . Οι οικονομικές καταστάσεις της Εταιρίας ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές κατά τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιριών.

ιδ. Με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρίας, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, καταρτίζεται ο οργανισμός λειτουργίας της Εταιρίας, καθορίζονται οι επί μέρους υπηρεσιακές μονάδες και η διάρθρωσή τους, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού της Εταιρίας και τα προσόντα προσλήψεως, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Για την απόσπαση και πρόσληψη του προσωπικού της Εταιρίας έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 15 και 17 του άρθρου 2 του ν.2598/1998 (ΦΕΚ 66Α`), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2, αντίστοιχα, του άρθρου 15 του ν. 2730/1999 (ΦΕΚ 130 Α`) και όπως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και του άρθρου 18 του ν.2730/1999 (ΦΕΚ130 Α`), κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.2190/1994.

Με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμούορίζονται, ανά θέση εργασίας, το είδος της εργασιακής σχέσης του προσωπικού,οι κάθε είδους εργασιακές μεταβολές, καθώς και αναγκαίες μειώσεις στοναριθμό των υπηρετούντων, ιδίως μετά το πέρας της διοργάνωσης της ΠολιτιστικήςΟλυμπιάδας 2001-2004.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.23 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002 και με την παρ.4β άρθρ.10Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

 

ιε. Με κανονισμούς που καταρτίζονται από το Δ.Σ. της Εταιρίας μετά από πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου αυτής και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για: α) την ανάθεση εκπόνησης μελετών και παροχής υπηρεσιών. β) τη διενέργεια προμηθειών και γ) την ανάθεση εκτέλεσης έργων, καθώς και για τη σύναψη, εκτέλεση και λύση των σχετικών με τις παραπάνω περιπτώσεις α`, β` και γ` συμβάσεων. Με τους κανονισμούς αυτούς επιτρέπεται να ρυθμίζονται τα παραπάνω θέματα κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, εκτός από τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής `Ένωσης.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ. 6 Ν.2819/2000,ΦΕΚ Α 84/Α 15.3.2000.

3.Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επωνυμία “Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων”, που εποπτεύεται απο τον Υπουργό Πολιτισμού και στη συνέχεια αναφέρεται ως Ε.Κ.Β.Μ.Μ.. Το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. μπορεί να στεγάζεται και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ρυθμίζονται τα σχετικά με τη στέγαση και τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, του Ε.Κ.Β.Μ.Μ και της οικείας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

α. Σκοπός του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς της μουσειολογίας και μουσειογραφίας, της αποκατάστασης, συντήρησης, ανάδειξης και μελέτης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χώρων, μνημείων και έργων, κινητών και ακινήτων.

Στο σκοπό αυτόν περιλαμβάνεται ιδίως:

Ι. Η διοργάνωση σεμιναρίων και κύκλων μαθημάτων

ΙΙ. Η χορήγηση υποτροφιών για την εκπόνηση επιστημονικών μελετών ή τη συμμετοχή σε προγράμματα και δραστηριότητες του Ε.Κ.Β.Μ.Μ..

ΙΙΙ. Η συμμετοχή σε εθνικά η διεθνή προγράμματα επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

IV. Η συμμετοχή σε επιστημονικές εν γένει δραστηριότητες και αποστολές διεθνών οργανισμών.

V. Η εκπόνηση και δημοσίευση επιστημονικών μελετών, καθώς και κάθε άλλη πρόσφορη επιστημονική διαδικασία.

β. Πόροι του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. είναι:

Ι. Η κρατική επιχορήγηση.

ΙΙ. Ετήσια επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του τελευταίου.

ΙΙΙ. Εσοδα προερχόμενα από εκδηλώσεις και παραγωγές.

IV. Εισφορές, δωρεές, χορηγίες, επιχορηγήσεις, κληρονομιές,κληροδοσίες, καταπιστεύματα και κά8ε άλλο έσοδο από κρατική ή ιδιωτική πηγή, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις από την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση ή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

V. Εσοδα από επενδύσεις χρηματικών κεφαλαίων και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

VΙ. Εσοδα από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

γ. Το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. απολαμβάνει όλα τα διοικητικά δικονομικά και ουσιαστικά προνόμια του Δημοσίου που προβλέπονται στο κ.δ.26.7/10.8.1944. Ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί να διατάσσει έλεγχο της διαχείρισης του Ε.Κ.Β.Μ.Μ, με ορκωτούς ελεγκτές και με κάθε πρόσφορο μέσο. Αντίγραφο της έκθεσης υποβάλλεται στον ίδιο και τον Υπουργό Οικονομικών.

δ. Το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. διοικείται από επταμελές συμβούλιο διοριζόμενο για τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και απαρτίζεται από:

Ι. Εναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή Α.Ε.Ι. με ειδίκευση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία, ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο από καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρο καθηγητή της ίδιας ειδικότητας.

ΙΙ. Εναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής Α.Ε.Ι..αναπληρούμενο από καθηγητή η αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρο καθηγητή του ίδιου αντικειμένου.

ΙΙΙ. Εναν ειδικό επιστήμονα με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς τους σκοπούς του Ε.Κ.Β.Μ.Μ.. αναπληρούμενο από άλλο πρόσωπο με την ίδια ιδιότητα.

IV. Τον Προϊστάμενο της Διευθύνσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού αναπληρούμενο από το νόμιμο αναπληρωτή του.

V. Τον Προϊστάμενο της Διευθύνσεως Αναστηλώσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αναπληρούμενο από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

VΙ. Δύο αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού με ειδικές γνώσεις ή ειδική εμπειρία, αναπληρούμενους από πρόσωπα με την ίδια ιδιότητα. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης από μέλος της θητείας του ο Υπουργός

Πολιτισμού διορίζει αντικαταστάτη, ο οποίος διανύει το υπόλοιπο της θητείας. Τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, απουσιόζοντα ή κωλυόμενο,αναπληρώνει ένα από τα ανωτέρω κατά σειρά αναφερόμενα μέλη. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μπορεί να αυξηθει ο αριθμός των μελών του Δ.Σ.και να ορισθούν έως πέντε (5) νέα μέλη ως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Εϋρώπης ή άλλων διεθνών οργανισμών, εφόσον οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί μετέχουν στη χρηματαδότηση του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. και προτείνουν εκπροσώπους τους στο Δ.Σ.. Τα πρόσθετα αυτά μέλη του Δ.Σ. δεν υπολογίζονται στην απαρτία και πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις ή εμπειρία σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς και τις δράσεις του Ε.Κ.Β.Μ.Μ..

Η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. οριζεται με απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών.

ε. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. καταρτίζεται το καταστατικό του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

στ. Το προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. αποτελείται από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού ειδικά αποσπασμένους και μπορεί να ενισχύεται ανάλογα με τις ανάγκες του από ειδικούς επιστήμονες ή τεχνικούς που προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ή έργου κατά το ν. 2190/1994, όπως αυτός ισχύει, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις. Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, για ορισμένο χρόνο και μπορεί να ανανεώνεται με όμοια απόφαση, μετά από εισήγηση του Διευθυντή, ο χρόνος δε αυτής θεωρείται ότι διανύεται στην υπηρεσία από την οποία αποσπάται ο υπάλληλος ως προς όλες τις συνέπειες.

ζ. Η νομική εξυπηρέτηση και δικαστική εκπροσώπηση του Ε.Κ.Β.Μ.Μ.διεξάγεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

η. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό των σεμιναρίων και κύκλων μαθημάτων, καθώς και οι συμμετέχοντες στα πάσης φύσεως προγράμματα και δραστηριότητες προέρχονται από το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των συνεργαζόμενων κάθε φορά με το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. υπηρεσιών, φορέων και ιδρυμάτων οι τρόποι επιλογής των ανωτέρω και οι όροι αμοιβής τους ορίζονται με αποφάσεις του Δ.Σ. που εγκρίνονται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

θ. Οι όροι χορήγησης υποτροφιών και το χρηματικό ύψος αυτών καθορίζονται με αποφάσεις του Δ.Σ. που εγκρίνονται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

ι. Το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. διαλύεται για σπουδοίο λόγο με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα της εκκαθαρίσεως του Ε.Κ.Β.Μ.Μ., η περιουσία του οποίου περιέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

4.Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, μετά από γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθορίζονται όλα το θέματα που αναφέρονται στιην ίδρυση και λειτουργία, το σκοπό και τα μέσα εκπληρώσεώς του, τη διοίκηση και τις αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων των χριστιανικών και εκκλησιαστικών μουσείων, που συνιστώνται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 45 του ν. 590/1977 “Περί Καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας”.

5.Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της αρμοδιότητός του για την ανάπτυξη καί διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες, προωθεί με κάθε τρόπο κάθε μορφής συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικά ινστιτούτα και άλλους συναφείς φορείς του εξωτερικού. Στο πλαίσιο των σκοπών αυτών μεριμνά για την ίδρυση στο εξωτερικό Αρχαιολογικών Σχολών και Ελληνικών Ινστιτούτων έρευνας και μελέτης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού, με τη σύναψή συμφωνιών και κάθε άλλον τρόπο. Οι Σχολές και τα ινστιτούτα του προηγούμενου εδαφίου ιδρύονται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού. Με τα προεδρικά αυτά διατάγματα ορίζονται τα σχετικό με τη διοίκηση, οργάνωση, λειτουργία και το προσωπικό των Σχολών ή των Ινστιτούτων αυτών και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Τα προεδρικά αυτά διατάγματα μπορεί να προβλέπουν την ειδικότερη ρύθμιση των σχετικών θεμάτων με αποφάσεις του ΥπουργούΠολιτισμού.

Άρθρο 7
Θέματα οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών και των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού

1.α. Για την απογραφή και εκτίμηση των περιουσιών των νομικών προσώπων που καταργήθηκαν με το ν. 2273/1994 και σε σχέση με την αμοιβή των ορκωτών εκτιμητών, εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν το Δημόσιο.

β. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 12 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 223 Α`), μετά το εδάφιο ζ` προστίθεται εδάφιο η` που έχει ως εξής:

“η. Στο προσωπικό της ορχήστρας που θα επιλέξει ως ασφαλιστικό φορέα του το Ι.Κ.Α. καταβάλλεται κατ` την αποχώρησή του από την υπηρεσία (ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής) του Υπουργείου Πολιτισμού, για οποιονδήποτε λόγο, η αποζημίωση του ν. 966/1979 (ΦΕΚ 210 Α`), που αντιστοιχεί στην υπηρεσία που έχει διανυθεί στο καταργούμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο, την προσωρινή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και την υπηρεσία στη θέση που οριστικά εντάσσεται μέχρι την αποχώρησή του.”

γ. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 12 του ν 2273/1994 προστίθενται δύο νέα εδάφια ως εξής:

“Η αποζημίωση του καλλιτεχνικού και του τεχνικού προσωπικού στις περιπτώσεις καταγγελίας της ατομικής τους σύμβασης εργασίας ή μη ανανέωσης ή συνταξιοδότησης καταβάλλεται από το Ν.Π.Ι.Δ. υπό τηνεπωνυμία “Εθνική Λυρική Σκηνή” (Ε.Λ.Σ.) με τις προϋποθέσεις του ν. 966/1979, όπως κάθε φορά ισχύει. Κατά την εφαρμογή του ν. 966/1979 θα υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας και ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Εθνική Λυρική Σκηνή”, που καταργείται με τον παρόντα νόμο. Στις περιπτώσεις διακεκομμένης υπηρεσίας η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει του συνόλου του χρόνου υπηρεσίας. Σε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος έτυχε σχετικής αποζημίωσης σε προηγούμενη αποχώρηση στην καταβαλλόμενη σε αυτόν αποζημίωση δεν προσμετράται ο χρόνος για τον οποίο ήδη έχει αποζημιωθεί. Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει αναλογικώς και για το Εθνικό Θέατρο και για το Κ.Θ.Β.Ε.. Εφόσον η διακοπή της σύμβασης δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ημέρες, θεωρείται συνεχής για τον υπολογισμό.”

δ.αα) Στην παράγραφο 9 του άρθρου 11 του ν 2273/1994, τρίτη σειρά, η λέξη “τέσσερα” αντικαθίσταται με τη λέξη “τρία”.

ββ) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 10 του ν 2273/1994, καθώς και στην παράγραφο 5 του άρθρου 12 του ίδιου νόμου η φράση `του άρθρου 3″ αντικαθίσταται με τη φράση “του άρθρου 12”.

ε. Οι διατάξεις των περιπτώσεων 16 και 17 της παραγράφου Γ` του άρθρου 69 του ν 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`) εφαρμόζονται αναλόγως και για τους μουσικούς της Ε.Λ.Σ..

στ. Στη θέση Αρχιμουσικού που προβλέπεται στην 1η Κατηγορία του άρθρου 1 του π.δ. 76/1993 και π.δ. 29/1997 προστίθεται μία θέση Αρχιμουσικού, την οποία καταλαμβάνει Αρχιμουσικός που κατείχε θέση Διευθυντή Ορχήστρας κατά την έναρξη της ισχύος του ν. 2065/1992, εφόσον κατά τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχει υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας του.

Η πλήρωση της θέσης αυτής γίνεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Πολιτισμού. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις για το προσωπικό που κατέχει μόνιμες οργανικές θέσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με το π.δ. 76/1993.

ζ. Οι προβλεπόμενες υπό στοιχεία Γ` του άρθρου 5 του π.δ. 76/1993κανονικές και εκπαιδευτικές άδειες των μουσικών της Ο.Λ.Σ. παρέχονται από τον αρχαιότερο Αρχιμουσικό της Ο.Λ.Σ..

η. Η πλήρωση των κάθε φορά κενών οργανικών θέσεων της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής γίνεται με διαγωνισμό.Για όλα τα σχετικά θέματα με τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού, τις εξεταστικές επιτροπές, τη δοκιμαστική υπηρεσία των επιτυχόντων διοριζόμενων μουσικών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Για τα ειδικά προσόντα ισχύουν τα οριζόμενα στο π.δ. 76/1993 και για την εξεταστέα ύλη τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του ίδιου προεδρικού διατάγματος. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζεται κάθε αναγκαία με τα παραπάνω θέματα και τον εσωτερικό κανονισμό της Ο.Λ.Σ. λεπτομέρεια.

2. α. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 με τίτλο “περιουσία και πόροι”του ν. 645/1977 προστίθεται διάταξη ως εδάφιο γ` με το ακόλουθοπεριεχόμενο:

“Οοι πρόσοδοι από την εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ε.Π.Κε.Δ. και ιδίως το αντάλλαγμα από την πώληση λευκωμάτων και βιβλίων, την παραχώρηση των χώρων και των υπηρεσιών του για την οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής κ.λπ. και γενικά πόσης φύσεως εκδηλώσεων πολιτιστικού ή επιστημονικού περιεχομένου, τις οποίες οργανώνουν συλλογικοί φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινούς ή παρεμφερείς με το Ε.Γ.Κε.Δ. σκοπούς, τα έσοδα από τη φιλοξενία των συμμετεχόντων στις ως άνω εκδηλώσεις και τα εισιτήρια εισόδου του Μουσείου Σικελιανού.”

β. Προστίθεται διάταξη, ως εδάφιο δ`, στην παράγραφο 1 του άρθρου 6,με το εξής περιεχόμενο:

“την παρακολούθηση, την οργάνωση και το συντονισμό των υπηρεσιών του Κέντρου, σε συνεργασία με το Διευθυντή, για την πραγματοποίηση των σημαντικών πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν αποφασισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο”.

3.α. Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2433/1996 (ΦΕΚ 180 Α`) προστίθεται η φράση ως εξής:

“στους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ7 Ζωγράφων Συντηρητών, ΠΕ10 Γλυπτών,ΠΕ Αρχαιοζωολόγων και ΠΕ12 Φυσικών, Γεωλόγων, Βιολόγων, Γεωπόνων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στο Επιστημονικό Προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου (Ιστορικοί Τέχνης ΠΕ1 και Καλλιτέχνες Συντηρητές ΠΕ2).”

β. Η παραπάνω διάταξη του ν. 2433/1996 εφαρμόζεται ανάλογα και στους Αρχαιολόγους και τους υπαλλήλους των κλάδων Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Υπουργείου Πολιτισμου και του Τ.Α.Π..

4.Με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού μπορούν να επιχορηγούνται από κάθε είδους πιστώσεις νομικα πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς και ιδίως εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, Ο.Τ.Α., ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί σύλλογοι οπουδήποτε και εάν έχουν την έδρα τους, ιδίως στην περίπτωση που αναπτύσσουν σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που χρήζει ενίσχυσης. Τα ίδια νομικά πρόσωπα μπορούν να επιχορηγούνται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ανάπτυξη της πολιτιστικής τους δραστηριότητας και για την εκτέλεση έργων συντηρήσεως, στερεώσεως, αναστηλώσεως, αποκαταστάσεως, διαμορφώσεως χώρων και προστασίας των μνημείων της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα εκτελούνται βάσει μελετών εγκεκριμένων από το Υπουργεία Πολιτισμού.

Σχετικό: το άρθρο 17 Ν.2601/1998

5.Οι πέντε (5) οργανικές θέσεις φυλακτικού προσωπικού (φυλάκων,νυχτοφυλάκων) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και οι δεκαπέντε (15) όμοιες προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις επιμελητών,ταξιθετριών, φυλάκων, καθαριστριών του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες μεταφέρθηκαν από το καταργηθέν με το ν. 2273/1994 Ν.Π.Δ.Δ. “Εθνικό Θέατρο” ορίζονται σε πλήρους απασχόλησης. Το προσωπικό που υπηρετεί στις πιο πάνω θέσεις, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, κατατάσσεται σε αυτές αυτοδικαίως, εκδίδεται δε σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου οργάνου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

6. Ο αριθμός των κάθε έτος επιτρεπόμενων εκτός έδρας ημερών, για τους μόνιμους καί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και τις περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτσμού, δύναται να καθορίζεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2346/1995 (ΦΕΚ 220 Α`/30.10.1995), με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις αυτές κοινή υπουργική απόφαση, σε διακόσιες είκοσι (220) ημέρες.

7.α. Ο υφιστάμενος κλάδος ΠΕ9 Αρχαιολογικών Γραμματέων του Υπουργείου Πολιτισμού καταργείται. Οι υπηρετούντες στον κλάδο αυτόν υπάλληλοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ2 Αρχαιολόγων σε ισάριθμες θέσεις. Οι εντασσόμενοι κατά το εδάφιο αυτό μπορούν να καταλάβουν θέση προϊσταμένου τμήματος, διεύθυνσης ή περιφερειακής υπηρεσίας μετά από διετή υπηρεσία εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

β. Οι υφιστάμενοι κλάδοι ΠΕ3 Επιμελητών Δημοσιευμάτων, ΠΕ4 Αρχαιολογικών Γραμματέων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων καταργούνται. Οι υπηρετούντες στους κλάδους αυτούς υπάλληλοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ7 Αρχαιολόγων του Τ.Α.Π.Α. σε ισάριθμες θέσεις. Οι διατάξεις που ισχύουν για τους Αρχαιολόγους του κλάδου ΠΕ2 του Υπουργείου Πολιτισμού εφαρμόζονται αναλόγως και αντιστοίχως και στους Αρχαιολόγους του Τ.Α.Π., οι οποίοι μπορούν να μετατάσσονται χωρίς αριθμητικό περιορισμό στο Υπουργείο Πολιτισμού σε ισάριθμες συνιστώμενες θέσεις.

Ο υφιστάμενος κλάδος ΑΤ2 Τεχνικών του Τ.Α.Π. που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 13 του ν. 736/1977 (ΦΕΚ 318 Α`) καταργείται. Από τους υπήρετούντες στον κλάδο αυτόν υπαλλήλους, δύο (2) εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ8 Αρχιτεκτόνων, δύο (2) στον κλάδο ΠΕ9 Πολιτικών Μηχανικών και πέντε (5) στον κλάδο ΠΕ11 Τοπογράφων Μηχανικών σε ισάριθμες θέσεις.

Οι διατάξεις που ισχύουν για τους υπηρετούντες σε κλάδους Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού εφαρμόζονται αναλόγως και στους μόνιμους και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπηρετούντες υπαλλήλους σε κλάδους Μηχανικών αντίστοιχων ειδικοτήτων του Τ.Α.Π..

Οι υπάλληλοι των κλάδων Μηχανικών του Τ.Α.Π. μετατάσσονται χωρίς περιορισμούς στο Υπουργείο Πολιτισμού σε ισάριθμες συνιστώμενες θέσεις.

Οι παραπάνω μηχανικοί διατηρούν όλα τα βαθμολογικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά ή άλλα δικαιώματα, και συνεχίζουν εφόσον επιθυμούν, με την ίδια σχέση και τους ίδιους όρους την ασφάλιση στον ίδιο κλάδο κύριας και επικουρικής σύνταξης, νοσοκομειακής, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.32 άρθρ.19 Ν.2947/2001,ΦΕΚ Α 228/9.10.2001.

γ. Συνιστάται στο Υπουργείο Πολιτισμού Κλάδος Π.Ε. Αρχειονόμων που περιλαμβάνει μία (1) θέση.

Προσόντα διορισμού στον κλάδο Π.Ε. Αρχειονόμων είναι:

Ι. πτυχίο Αρχειονομίας ελληνικού Α.Ε.Ι. ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή

ΙΙ. πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής ελληνικού Α.Ε.Ι. και πενταετής τουλάχιστον εμπειρία σε δημόσια ελληνικά αρχεία ή μεταπτυχιακός τίτλος στην αρχειονομία.

δ. Κατά τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας ως προσόντος διορισμού Αρχαιολόγων στο Δημόσιο, λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού ή άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, εφόσον αυτά συνίστανται στη διενέργεια ανασκαφών ή άλλων συναφών εργασιών υπό την εποπτεία της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία και χορηγεί τη σχετική βεβαίωση.

ε. “Ως καταδυόμενο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίζεται εκείνο το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού ή σε εποπτευόμενους από αυτό φορείς, ανεξαρτήτως κλάδου, ειδικότητας ή σχέσης εργασίας, νομίμως διατεθέν στο Υπουργείο Πολιτισμού και το οποίο προσφέρει καταδυτικό έργο στις Εφορείες Εναλίων Αρχαιοτήτων και Παλαιανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας του Υπουργείου αυτού. Στο προσωπικό αυτό συμπεριλαμβάνεται και το ωρομίσθιο.”Στο προσωπικό αυτό προστίθεται στην ειδικότητά του ο χαρακτηρισμός “Καταδυόμενος”.Για το χαρακτηρισμό ως καταδυομένου ο εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει πτυχίο Σχολής ημεδαπής ή αναγνωρισμένης Σχολής του εξωτερικού τουλάχιστον δύο αστέρων ή ενός αστέρος και πιστοποιητικό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο να προκύπτει ότι έχει εκπαιδευτεί σε καταδύσεις σε βάθος ίσο ή μεγαλύτερο των 36 μέτρων, και να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός Καταδυόμενου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού εκδίδεται ο Κονονισμός Καταδυόμενου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τον Κανονισμό αυτόν ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις προϋποθέσεις και τους κανόνες που διέπουν τις καταδύσεις, στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το καταδυόμενο προσωπικό, καθώς και στις υποχρεώσεις του, “στα θέματα ασφάλειας καταδύσεων και ασφάλισης ατυχημάτων, υγείας και ζωής”στα θέματα ειδικών πρόσθετων αμοιβών,στις συνέπειες από τη μη τήρηση των διατάξεων του Κανονισμού, καθώς και σε κάθε άλλο συναφές θέμα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.11άρθρ.19 Ν.2947/2001,ΦΕΚ Α 228/9.10.2001 και  με την παρ.12 άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

8.α. Το άρθρο 3 του ν. 736/1977 (ΦΕΚ 316 Α`) τροποποιείται ως εξής:

“1. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία, που διορίζεται μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με απόφαση τουΥπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες ο Πρόεδρος και τέσσερα τουλάχιστον από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρο τακτικά δύο φορές το μήνα και έκτακτα όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

4. Καθήκοντα εισηγητή στο Διοικητικό Συμβούλιο ανατίθενται, με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ., σε μονίμους υπαλλήλους του Τ.Α.Π., που είναι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και τα της αναπλήρωσης του εισηγητή.

5. Καθήκοντα γραμματέα του Δ.Σ. ανατίθενται, με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ., σε μόνιμους υπαλλήλους του Τ.Α.Π.. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και τα της αναπλήρωσης του γραμματέα.

6. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. τηρούνται λεπτομερή πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τον Πρόεδρο, τα μέλη και το γραμματέα,

7. Το Τ.Α.Π. εκπροσωπείται σε όλες τις σχέσεις του με φυσικό ή νομικά πρόσωπα, ενώπιον κάθε αρχής και των δικαστηρίων, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ή σε περίπτωση που αυτός κωλύεται, από ειδικά εξουσιοδοτημένο από το Δ.Σ. μέλος του.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζεται η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ.. των εισηγητών και των γραμματέων.”

β. Στο άρθρο 5 του ν. 736/1977 (ΦΕΚ 316 Α) προστίθεται παράγραφος 3,ως εξής:

“3. Στον Πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων χορηγείται μηνιαία αποζημίωση, η οποία καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών.”

γ.αα) Η παράγραφος 1 στ του άρθρου 5 του ν. 736/1977 “Περί Οργανισμού Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων” αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Εγκρίνει δαπάνες του Τ.Α.Π. μέχρι ποσού που αντιστοιχεί συνολικά σε ένα τοις χιλίοις (1%ο) του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού. Εκάστη επί μέρους δαπάνη δεν δύναται να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) των παραπάνω διαθέσιμων πόρων.

Οι παραπάνω δαπάνες πραγματοποιούνται μετά από εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ταμείου και χωρίς άλλη διαδικασία.”

ββ) Στο άρθρο 8, στην παράγραφο α του ν.736/1977 “Περί Οργανισμού Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων” προστίθενται περιπτώσεις, που έχουν ως εξής:

“ββ) Επιχορηγήσεις από τη συμμετοχή του Ταμείου σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθε άλλος πόρος προερχόμενος από διεθνείς οργανισμούς και ταμεία αναπτυξιακής πολιτιστικής ενίσχυσης.

γγ) Τα έσοδα από την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων, αξιοποίηση προϊόντων και δυνατοτήτων σύγχρονης τεχνολογίας, εκμετάλλευση διαφόρων μορφών και δυνατοτήτων σύγχρονης τεχνολογίας, εκμετάλλευση διαφόρων μορφών προϊόντων πληροφορικής, συμμετοχή σε εκθέσεις με είδη που διαχειρίζεται το Τ.Α.Π..

δδ) Ποσοστά από τα κέρδη Ν.Π.Ι.Δ. με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας που δύναται να συστήσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.”

δ. Η παρ. 4 του άρθρου 59 του ν. 1881/1990 (ΦΕΚ 42 Α`), με την οποία αντικαταστάθηκε η παρ. Ια/αα του άρθρου 10 του ν. 736/1977 “Περί Οργανισμού Ταμείου και Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων” (ΦΕΚ 316 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

Ια/αα. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού το Τ.Α.Π. μπορεί να επιχορηγεί τις Υπηρεσίες του Τομέα Πολιτιστικής Κληρονομιάς για έργα και εργασίες, δραστηριότητες, προμήθειες, λειτουργικές ανάγκες,αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές τόσο του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, που κατά νόμο βαρύνουν το Τ.Α.Π., όσο και προσωπικού του Τ.Α.Π. που υπηρετεί σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η διαχείριση των παραπάνω επιχορηγήσεων πραγματοποιείται από τις επιχορηγούμενες Υπηρεσίες, σύμφωνα με τους κανόνες περί λογιστικής διαχείρισης που διέπουν τη λειτουργία τους, η δε εκκαθάρισή τους διενεργείται από τις Υπηρεσίες Εντελλομένων Εξόδων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι επιχορηγούμενες Υπηρεσίες υποχρεούνται να τηρούν τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ειδικούς έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς, να επιστρέφουν το αδιάθετα υπόλοιπο και τραπεζικούς τόκους στο Τ.Α.Π. με τη λήξη του οικονομικού έτους και να διαβιβάζουν τα απολογιστικά στοιχεία των απορροφήσεων των επιχορηγούμενων ποσών στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Τ.Α.Π.”

ε. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α`) καταργείται και επαναφέρεται σε ισχύ η διάταξη της περίπτωσης δδ` της παραγράφου α` του άρθρου 10 του ν. 736/1977, όπως τροποποιήθηκε με την υπ` αριθμ. ΥΠ.ΠΟ./ΓΝΟΣ/24581/31.5.1989 (ΦΕΚ 436 Β`) κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Πολιτισμού και Οικονομικών και κυρώθηκε με τη διάταξη της παρ. 59 του άρθρου 11 του ν. 1881/1990 (ΦΕΚ 42 Α`).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού ρυθμίζονται τα σχετικά με την εκκαθάριση, την περιουσία, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καταργούμενου Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Με κοινή απόφαση των ίδιων Υπουργών ρυθμίζονται τα σχετικά με τις υποπεριπτώσεις αα` και ββ` της περίπτωσης γ` και την περίπτωση δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της ΥΠ.ΠΟ./ΓΝΟΣ/39840/1995 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού (ΦΕΚ 763 Β`).

Σχετικό:  παρ.18 άρθρ.19 Ν.2947/2001,ΦΕΚ Α 228/9.10.2001

στ. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του ν. 1854/1989 (ΦΕΚ 140 Α`) τροποποιείται ως εξής:

“1. Συνιστάται στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Ε.Π.Μ.Α.Σ.) μία (1) θέση Διευθυντή με πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται. Οι αποδοχές του Διευθυντή της Ε.Π.Μ.Α.Σ. καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτιομού.”

9.α. Η παραχώρηση με ή χωρίς αντάλλαγμα της χρήσης κινητών ή ακινήτων που ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού ή σε φορείς που εποπτεύονται από αυτό γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ή του Δ.Σ. του φορέα που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες της παραχώρησης.

β. Η εκμίσθωση ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και κινητών ή ακινήτων αναψυκτηρίων μέσα στα όρια κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου γίνεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

“ή τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.” και δεν υπάγεται στις διατάξεις της νομοθεσίας για τις εμπορικές μισθώσεις.

*** Οι εντός ” ” λέξεις προστέθηκαν ως άνω με την παρ.3α άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

(Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ορίζονται οι ανώτατες τιμές διάθεσης των ειδών που πωλούνται στα αναψυκτήρια εντός των αρχαιολογικών χώρων).

*** Το δεύτερο εδάφιο της περ.β΄ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 32 Ν.3377/2005, ΦΕΚ Α 202/19.8.2005.

Μετά τη λήξη της παραχώρησης ή της μίσθωσης το ακίνητο ελευθερώνεται αμέσως και χωρίς καμία άλλη διατύπωση ή όχληση.

Σε περίπτωση άρνησης ή καθυστέρησης απόδοσης του ακινήτου που εκμισθώθηκε ή παραχωρήθηκε ή σε περίπτωση αυθαίρετης κατοχής ή χρήσης ακινήτου, εκδίδεται πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής ή και πρωτόκολλο καθορισμού αποζημίωσης αυθαιρέτου χρήσης, από τον Πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων “ή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.”.το οποίο εκτελείται πέντε (5) ημέρες μετά την επίδοση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3β άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

Κατά του πρωτοκόλλου επιτρέπεται ανακοπή, η οποία ασκείται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από της επιδόσεως αυτού. Η προθεσμία ανακοπής και η άσκηση αυτής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του πρωτοκόλλου.

Το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής δύναται να επιδίδεται και εκτελείται και από δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2318/1995 (ΦΕΚ 126 Α`).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.21α άρθρ.19 Ν.2947/2001,ΦΕΚ Α 228/9.10.2001.

γ. Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός αρχαιολογικών χώρων και μουσείων χορηγείται αποκλειστικά από τον Υπουργό Πολιτισμού.

Σχετικό: παρ.31 άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003

10.Το Κινηματοθέατρο “ΠΑΛΛΑΣ” της οδού Βουκουρεστίου, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που έχει εκμισθωθεί στο εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού νομικό πρόσωπο “Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών” (Ε.Τ.Ο.Σ) είναι πολυδύναμος χώρος πολιτιστικής δράσης. Στο πλαίσιο του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Α. συγκροτείται πενταμελής επιτροπή διαχείρισης του “ΠΑΛΛΑΣ”. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής αυτής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Προς το σκοπό αυτόν τηρείται στο Ε.Τ.Ο.Σ. ειδικός λογαριασμός εξόδων και εσόδων. Η καλλιτεχνική και οικονομική διαχείριση του “ΠΑΛΛΑΣ” γίνεται με βάση κανονισμό, που καταρτίζεται από την επιτροπή και εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη νόμου.

11. α. Η αποζημίωση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 2470/1997.

β. Με κοινή απόφαση των ίδιων Υπουργών μπορεί να ορίζεται ο συνολικός αριθμός των συνεδριάσεων των παραπάνω Συμβουλίων, χωρίς περιορισμό.

12.Οι διατάξεις του άρθρου 81 του ν. 1958/1991 (ΦΕΚ 122 Α`) “και του άρθρου 9 παρ. 2, καθώς και του άρθρου 10 παρ. 1, 2 και 4 του Π.Δ. 99/1992 (ΦΕΚ 46 Α`)”, οι οποίες διατηρήθηκαν σε ισχύ με αυτές του άρθρου 24 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 26 Α`), επεκτείνονται και εφαρμόζονται ανάλογα στα έργα που εκτελούνται από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων, καθώς και στα έργα που εκτελούνται σε μνημεία υπαγόμενα στις διατάξεις του ν. 1469/1950 (ΦΕΚ 169 Α`) “Περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830”.Οπου, σύμφωνα με τα παραπάνω απαιτείται γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) γνωμοδοτεί το Κεντρικό ΣυμβούλιοΝεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.26 β άρθρ.19 Ν.2947/2001,ΦΕΚ Α 228/9.10.2001.

Σχετικό:  παρ.7α άρθρ.80 Ν.3057/2002

13.α. Στο τέλος του άρθρου 1 του ν. 2021/1992 (ΦΕΚ 36 Α) προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής:

“Το Ταμείο μπορεί να διαχειρίζεται πιστώσεις και κονδύλια που διατίθενται από οποιαδήποτε πηγή για τη διεξαγωγή προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εξειδίκευσης, εκπαίδευσης και απασχόλησης ανέργων, στους τομείς έργων αρμοδιότητάς του ή του Υπουργείου Πολιτισμού. Στα πλαίσια αυτά, το Ταμείο υνεργάζεται τον Οργανισμό οκατάστασης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), στα προγράμματα του οποίου μπορεί να υπάγεται, καθώς και με κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.”

β. Στο τέλος του άρθρου 3 του ν. 2021/1992 (ΦΕΚ 36 Α`) προστίθεται νέο εδάφιο, που έχει ως εξής:

“Συνιστάται στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων θέση Διευθυντή, την οποία καταλαμβάνει αποσπασμένος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού κλάδου ΠΕ με εικοσαετή τουλάχιστον προϋπηρεσία. Ο Διευθυντής προϊσταται των τμημάτων της Γραμματείας και του Λογιστηρίου. Παρακολουθεί την κίνηση, υπογράφει τα έγγραφα που απαιτούνται για την παρακολούθηση και εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ., την κίνηση των λογαριασμών που αφορούν στη διαχείριση των πιστώσεων των έργων, εποπτεύει και ελέγχει οποτεδήποτε τους υπολόγους – διαχειριστές των έργων του Ταμείου και ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ. τακτικά κάθε εξάμηνο και έκτακτα, όταν κρίνει τούτο αναγκαίο ή του ζητηθεί από το Δ.Σ..”

γ. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν.2021/1992 (ΦΕΚ 36 Α`) τροποποιείται ως εξής:

“Το Ταμείο διοικείται από 7μελές Συμβούλιο με τριετή θητεία, που διορίζεται μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιλογικού Συμβουλίου, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η αποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.`

δ. “Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Ν. 2021/1992 (ΦΕΚ 36 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Το προσωπικό αυτό αποτελείται από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού ειδικά αποσπασμένους και ενισχύεται ανάλογα από ιδιώτες, οι ειδικότητες των οποίων προσδιορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. και οι οποίοι προσλαμβάνονται είτε με σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου είτε με σύμβαση έργου, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αριθμού των έργων, των οποίων η διαχείριση έχει ανατεθεί στο ταμείο. Η πρόσληψη γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο 27 του άρθρου 19 του Ν. 2947/2001, το Π.Δ. 99/1992 και το άρθρο 14 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`).”

*** Η παρ.13δ αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.7β άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

ε. Μετά το τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 2021/1992 (ΦΕΚ 36 Α`) προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής:

“Το Ταμείο για τη νομική του εξυπηρέτηση μπορεί να προσλαμβάνει με απόφαση του Δ.Σ. δικηγόρο είτε με πάγια αντιμισθία είτε για ορισμένη υπόθεση.”

στ. Μετά το εδάφιο α` της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του ν. 2021/1992

“Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων και άλλες διατάξεις” προστίθεται εδάφιο ως εξής:

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των επιστημονικών επιτροπών η ομάδων εργασίας, τις σχέσεις των επιστημονικών επιτροπών η η ομάδων εργασίας με τις υπηρεσιακές μονάδες και τα συλλογικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού, τον τρόπο οργάνωσης και δοίκησης των αρχαιολογικών έργων που εμπίπτουν στα άρθρα 1 και 7 του νόμου αυτού,τον τρόπο διαχείρισης των πιστώσεων που διατίθενται για το καθένα από αυτό σε ετήσια βάση μέσω του ταμείου, όπως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.”

ζ. Στο τέλος του άρθρου 3 του ν. 2021/1992 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

“Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.”

η. Το άρθρο 7 του ν. 2021/1992 “Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων και άλλες διατάξεις” αριθμείται ως άρθρο 7 παράγραφος 1 και στο ίδιο άρθρο προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:

“2. Τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης που εκτελούνται στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τελούν υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, καθώς και τα έργα συντήρησης που εκτελούνται στο Αγιο Ορος από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίζονται ως πρότυπα. Ο τρόπος οργάνωσής τους, οι εργασιακές σχέσεις, ο τρόπος πρόσληψης, οι ειδικότητες, οι δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας και οι πάσης φύσεως πρόσθετες παροχές του προοωπικού που υπηρετεί σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή που απασχολείται με συμβάσεις έργου, η προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, καθώς και οτιδήποτε αφορά στη διοίκηση και διαχείρισή τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ορίζεται κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, με προεδρικά διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών καί Πολιτισμού.”

14.α. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου δευτέρου του ν.2260/1994 (ΦΕΚ 204 Α`) η περίπτωση β` τροποποιείται ως εξής: β) ΤουΥπουργείου Πολιτισμού” και προστίθεται περίπτωση δ` ως εξής.”δ) της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος”. Από το επόμενουποεδάφιο του ίδιου εδαφίου της τροποποιούμενης διάταξης του ν.2260/1994 διαγράφεται “η λέξη και ο αριθμός 3” και αντικαθίσταται με τη “λέξη και τον αριθμό 2”.

β. Η παράγραφος 5 της υπ` αριθμ. 2390 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 207 Β`/29.3.1996) αντικαθίσταται ως εξής:

“5. Το παραπάνω έσοδο διατίθεται σε ποσοστό 50% για την κάλυψη δαπανών προστασίας, οργάνωσης και λειτουργίας των προστατευόμενων περιοχών και κατά το υπόλοιπο 50% στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη μελέτη διατήρηση ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης.”

γ. Στο άρθρο 5 του π.δ. 183/1995 (ΦΕΚ 96 Α`/30.5.1995) προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

“β. Πέντε (5) θέσεις υπαλλήλων ΠΕ Επιστημονικού – Ερευνητικού προοωπικού, κάτοχοι διπλώματος Α.Ε.Ι. με ειδικότητα γεωλόγου ή δασολόγου ή βιολόγου.

15.Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ουγκροτείται ως περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού θεσπίζεται ο κονονισμός λειτουργίας του Μουσείου ρυθμίζονται τα σχετικά με την οργάνωση, λειτουργία και διοικησή του οι σχέσεις του με τις Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε.Β.Α.) και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεία.

16.Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, καταρτίζεται ο οργανισμός του Μουσείου Ελληνικής ΛαϊκήςΤέχνης. Με τον οργανισμό καθορίζονται οι σκοποί και οι τρόποι εκπλήρωσής τους και θέματα σχετικά με την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία τους, με τη διοίκησή τους, με τους κλάδους, τις θέσεις και τα προσόντα του προσωπικού του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

17.α. Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Κέντρο Εθνομουσικολογίας (Μ.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.), που συστήθηκε με τις διατάξεις του ν. 1948/1991 (ΦΕΚ 83 Α`) μετονομάζεται σε Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.”

β. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Μουσείου, με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διοίκηση του, τη διάρθρωση των υπηρεσιών του και τις αρμοδιότητές τους, τους πόρους, την οικονομική διαχείριση και κάθε άλλο σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία του θέμα. Με το ίδιο διάταγμα μπορεί να προβλέπεται η μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

18.α. Ιδρύεται ως υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού “Κέντρο Επαγγελματικής Εξειδίκευσης στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων”.

β. Σκοπός του Κέντρου είναι η εξειδίκευση σε θέματα συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και εν γένει προστασίας ακινήτων μνημείων, καθώς και η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στους παραπάνω τομείς.

γ. Η οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου, τα μέσα επίτευξης του σκοπού, η έδρα και τα παραρτήματά του, τα προσόντα, ο αριθμός, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μετεκπαιδευομένων, η διάρκεια και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

19.Συνιστάται στο Υπουργείο Πολιτισμού αυτοτελές γραφείο με σκοπό το συντονισμό του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Πολιτισμού, της “Επικράτειας Πολιτισμού”. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού το γραφείο μεριμνά ίδίως:

α. για την παροχή, διακίνηση και ανταλλαγή πληροφοριών πολιτιστικού χαρακτήρα σε όλη την Επικράτεια.

β. για το συντονισμό της δραστηριότητας των υφιστάμενων δικτύων που λειτουργούν στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, την αξιοποίηση της δραστηριότητας άλλων συναφών πολιτιστικών δικτύων που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό και γενικά την ενίσχυση και το συντονισμό της διοργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στην περιφέρεια.

20.α. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων”, που συστήθηκε με τον α.ν. 1215/1938 όπως αυτός συμπληρώθηκε με το ν. 261/1943, διαλύεται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

Ολα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις και όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως καθολικού διαδόχου, χωρίς καμία ειδικότερη διαδικασία ή διατύπωση και φορολογική ή άλλη επιβάρυνση.

β. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ανατίθεται σε ορκωτούς εκτιμητές η απογραφή και η εκτίμηση της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου. Οι ορκωτοί εκτιμητές υποβάλλουν την έκθεσή τους στον Υπουργό Πολιτισμού. Οσον αφορά τα εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα που περιλαμβάνονται στην περιουσία του καταργούμενου νομικού προσώπου, ο αρμόδιος υποθηκοφύλακας καταχωρεί σημείωση της παρούσας διάταξης στα οικεία βιβλία μεταγραφών. Οι τυχόν εκκρεμείς δίκες με τη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων συνεχίζονται με τα Ελληνικό Δημόσιο.

γ. Το μόνιμο προσωπικό του καταργούμενου νομικού προσώπου, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος, μετατάσσεται αυτοδικαίως σε συνιστώμενες με το νόμο αυτόν προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου προσωπικού αντιστοίχων κλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την κατά τα παραπάνω αυτοδίκαιη μετάταξη και σύσταση θέσεων εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό του καταργούμενου νομικού προσώπου δεν χάνει κανένα βαθμολογικό, μισθολογικό, ασφαλιστικό ή άλλο δικαίωμα.συνεχίζει, εφόσον επιθυμεί, με την ίδια σχέση και τους ίδιους όρους την ασφάλιση στους ίδιους κλάδους σύνταξης, νοσοκομειακής, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας. Οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι υποβάλλουν στην Υπηρεσία που μετατάσσονται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα (60) ημερών απο τη μετάταξή τους, υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνουν τον επιθυμητό κλάδο ασφάλισης και την παραμονή τους στα ταμεία αρωγής και επικουρικής ασφάλισης, στα οποία υπάγονταν μέχρι την ημερομηνία της μετάταξής τους ή την υπαγωγή τους στα αντίστοιχα της υπηρεσίας στην οποία μετατάσσονται.

δ. Τυχόν αδιάθετα ταμειακά υπόλοιπα του καταργούμενου νομικού προσώπου μετά την εξόφληση των ανειλημμένων υποχρεώσεών του κατατίθενται στο Δημόσιο Ταμείο και εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για δραστηριότητες του τομέα των Καλών Τεχνών. Οι δαπάνες μισθοδοσίας του μετατασσόμενου προσωπικού βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού

21.Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και της παραγράφου 1 του άρθρου 2, καθώς και της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α`) μετά τη λέξη “λειτουργεί” και πριν από τις λέξεις “χάριν του δημοσίου συμφέροντος” προστίθενται οι λέξεις “σε δωδεκάωρη βάση”.

22.α. Υπηρετούντες υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Τ.Α.Π. που έχουν προσληφθεί πριν το 1986, του κλάδου ΔΕ5 Εργοδηγών Σχεδιαστών, κάτοχοι απολυτηρίου εξατάξιου Γυμνασίου ή Λυκείου και Πτυχίου Σχολής Εργοδηγών Σχεδιαστών των σχολών ΑΤΟ “Δοξιάδη”, τριετούς (3) φοίτησης, που καταργήθηκαν με το ν. 576/1977 (ΦΕΚ 102 Α`), και έχουν ήδη ενταχθεί μισθολογικά σύμφωνα με το ν. 2470/1997 “Αναμόρφωση μισθολογίου της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες συναφείς διατάξεις” στην κατηγορία ΤΕ χωρίς πτυχίο ή δίπλωμα Τ.Ε.Ι., εντάσσονται βαθμολογικά σε προσωρινό κλάδο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Τ.Α.Π. κατηγορίας ΤΕ Εργοδηγών Σχεδιαστών χωρίς πτυχίο ή δίπλωμα Τ.Ε.Ι. και εξομοιούνται με τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας.

β. Οι παραπάνω θέσεις είναι προσωποπαγείς και καταργούνται με την αποχώρηση από την υπηρεσία των υπηρετούντων υπαλλήλων.

γ. Από τη δημοσίευση του παρόντος οι κατέχοντες τις τυπικές πρϋποθέσεις της παραγράφου 1 εντάσσονται αυτοδίκαια στον αντίστοιχο κλάδο.

δ. Οι υπάλληλοι που υπάγονται στην ως άνω ρύθμιση δεν εξομοιώνονται με τους πτυχιούχους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και δεν υπάρχει καμία τυπική ή ουσιαστική εξομοίωση των πτυχίων τους.

Σχετικό:  παρ.8 άρθρ.16 Ν.3345/2005,ΦΕΚ Α 138

23.Το άρθρο 10 του π.δ. 941/1977 τροποποιείται ως εξής:

α) Στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 προστίθεται περίπτωση δ` ως εξής:

“δ) τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων”.

β) Στο τέλος της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου προστίθεται εδάφιο δ`ως εξής:

“δ) Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το οποίο αποτελείται από τοΚέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο οποίο και υπάγονται:

αα. Ο σχεδιασμός, οργάνωση και παρουσίαση αρχαιολογικών εκπαιδευτικών εκθέσεων, προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στους χώρους του, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, σε σχολεία με σκοπό την ενίσχυση του κοινωνικού, εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

ββ. Οι συνεργασίες, ανταλλαγές και εντάξεις στα διεθνή δίκτυα με εκπαιδευτικούς και άλλους εθνικούς φορείς, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ευρώπης, η UNESCO το ICOM, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με σκοπό τη μελέτη και την οργάνωση προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων σχετικών με τον εκπαιδευτικό ρόλο του μουσείου και την προώθηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

γγ. Η οργάνωση της επιμόρφωσης των αρχαιολόγων της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε θέματα εκπαίδευσης στα μουσεία, παροχή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την οργάνωση εκπαιδευτικών τμημάτων οργανικά ενταγμένων στο σώμα των εφορειών και μουσείων.

δδ. Η εκπαίδευση αρχαιολόγων και μουσειολόγων ως επιμορφωτών -μουσειοπαιδαγωγών, αρμόδιων για τη διεκπεραίωση και παρουσίαση επιστημονικά τεκμηριωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

εε. Η εκπόνηση ερευνητικού πρωτότυπου έργου σε θέματα της αρμοδιότητάς του (αρχαιολογία, αρχαιογνωστικές επιστήμες, εκπαίδευση, κοινωνικές επιστήμες, μουσειολογία μουσειογραφία).

στστ. Η σύνταξη και δημοσίευση μελετών, εργασιών και προγραμμάτων σχετικών με το αντικείμενό του, καθώς και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.”

24.α. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, επιτρέπεται η έκδοση του αριθμολαχείου “ΚΙΝΟ” του οποίου αποκλειστικός διαχειριστής ορίζεται ο Ο.Π.Α.Π. και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με το προεδρικό αυτό διάταγμα, ρυθμίζονται το σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του λαχείου, τον τρόπο διάθεσης των εσόδων του και παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, να ρυθμίζει με απόφασή ταυ ειδικότερα θέματα τεχνικά λεπτομερειακού χαρακτήρα σε σχέση με την οργάνωση και λειτουργία του λαχείου.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, κατανέμονται οι εισπράξεις του αριθμολαχείου “ΤΖΟΚΕΡ”.

γ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης και ανάκλησης άδειας σε πράκτορες των παιχνιδιών του Ο.Π.Α.Π., τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, τους όρους λειτουργίας των παιχνιδιών και των επιχειρήσεων των πρακτόρων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Σχετικό: υπ` αριθμ. 1776/2007 απόφασης ΣτΕ(Ολομέλεια).

Σχετικό:  το άρθρο 47 παρ.2Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010

25. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α`) μετά την περίπτωση θ`, προστίθενται περιπτώσεις ι` και ια` ως εξής:

“ι. Η πραγματοποίηση εκθέσεων, συνεδριών και άλλων συναφών εκδηλώσεων λόγου και τέχνης και η συνεργασία του με συναφείς φορείς.

ια. Η εκμετάλλευση ακινήτων ιδιοκτησίας ή κατοχής του θεάτρου με κάθε πρόσφορο τρόπο και ιδίως με την ίδρυση εταιρειών ή τη συμμετοχή του σ` αυτές”

26.Στο άρθρο 3 του π.δ. 311/1994 “Καταστατικό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας” προστίθεται νέα παράγραφος 9 ως εξής:

“9. Για το προσωπικό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας που έχει την ιδιότητα δικηγόρου μπορούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά περί πάγιας αντιμισθίας δικηγόρων”.

27.α. Εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας καί Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.), οι οποίοι κατέχουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα, εφόσον κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπηρετούν με απόσπαση στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) ή έχουν υπηρετήσει σ` αυτό με απόσπαση που έληξε στις 31 Αυγούστου 1997, επιτρέπεται να μετατάσσονται σε θέσεις κλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού, για τις οποίες έχουν το απαιτούμενα προσόντα.

β. Η μετάταξη γίνεται σε κενή θέση, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αν δεν υπάρχει κενή θέση, συνιστάται προσωρινή θέση με την απόφαση της μετάταξης.

γ. Η μετάταξη γίνεται σε βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους υπαλλήλους του κλάδου του Υπουργείου Πολιτισμού στον οποίο μετατάσσονται. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θεωρείται ως πραγματική υπηρεσία στη νέα θέση για όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του μετατασσομένου. Ο μετατασσόμενος υπάγεται στα τομεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης που υπάγονται οι υπάλληλοι του κλάδου στον οποίο μετατάσσεται.

28.Με προεδρικό διάταγμ,. που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, καθορίζονται τα μουσεία που συγκροτούνται ως περιφερειακές υπηρεσίες, άλλες από τις κατά τόπον αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων. Με το ίδιο διάταγμα, ρυθμίζονται τα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των περιφερειακών αυτών υπηρεσιών και τις σχέσεις των μουσείων με τις αντίστοιχες εφορίες αρχαιοτήτων. Τη θέση του προϊσταμένου της εφορίας και του διευθυντή του μουσείου δεν μπορεί να κατέχει το ίδιο πρόσωπο.

29.Ο Υπουργός Πολιτισμού αποστέλλει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την αιτιολογία του διορισμού των διοικήσεων των νομικών προσώπων επί των οποίων εποπτεύει και σύντομα βιογραφικά σημειώματα των προσώπων που διορίζονται.

Η θητεία συλλογικών οργάνων που συγκροτούνται κατά διαφορετικό με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ`εξουσιοδότηση του νόμου αυτού λήγει με το διορισμό των νέων οργάνων.

Άρθρο 8
Ρύθμιση θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων σε εναρμόνιση με την Οδηγία 93/83/Ε.Ο.Κ. του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 1993 για τις δορυφορικές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και την καλωδιακή αναμετάδοση, καθώς και με την Οδηγία 93/98/Ε.Ο.Κ. του Συμβουλίου της 29ης Σεπτεμβρίου 1993 για τη διάρκεια προστασίας και άλλες διατάξεις

1.Η παράγραφος 3 τσυ άρθρου 35 του ν.2121/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Η παρουσίαση έργου στο κοινό μέσω δορυφόρου συντελείται αποκλειστικά στο Κράτος-Μελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο έδαφος του οποίου, κάτω από τον έλεγχο και την ευθύνη του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, τα σήματα πσυ περιέχουν προγράμματα εισάγονται σε μια αδιάκοπη αλυσίδα μετάδοσης προς το δορυφόρο και από εκεί προς το έδαφος. Εάν τα σήματα που περιέχουν προγράμματα έχουν κωδικοποιημένη μορφή, τότε υπάρχει παρουσίαση στο κοινό μέσω δορυφόρου, εφόσον τίθενται στη διάθεση του κοινού από το ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ή με τη συγκατάθεσή του τα μέσα για την αποκωδικοποίηση του προγράμματος. Σε περίπτωση που η παρουσίαση στο κοινό μέσω δορυφόρου τελείται σε μη κοινοτικό κράτος, το οποίο δεν παρέχει επίπεδο προστασίας που προβλέπεται δυνάμει του νόμου αυτού, όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο, ισχύουν τα εξής: ι) εάν τα σήματα που περιέχουν προγράμματα εκπέμπονται στο δορυφόρο από σταθμό μετάδοσης προς δορυφόρο που ευρίσκεται σε ένα Κράτος-Μέλος, η πράξη παρουσίασης στο κοινά μέσω δορυφόρου θεωρείται ότι έχει τελεστεί στο εν λόγω Κράτος-Μέλος και τα δικαιώματα μπορούν να ασκηθούν κατά του προσώπου που θέτει σε λειτουργία το σταθμό μετάδοσης προς δορυφόρο, ιι) εάν δεν χρησιμοποιείται σταθμός μετάδοσης προς δορυφόρο που ευρίσκεται σε Κράτος-Μέλος, αλλά την πράξη παρουσίασης στο κοινό μέσω δορυφόρου την έχει αναθέσει ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός εγκατεστημένος σε Κράτος-Μέλος, η πράξη αναθεωρείται ότι έχει τελεστεί στο Κράτος-Μέλος στο οποίο ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός έχει την κύρια εγκατάστασή τουστην Κοινότητα και τα δικαιώματα μπορούν να ασκηθούν κατά του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Ως παρουσίαση στο κοινό μέσω δορυφόρου θεωρείται η πράξη της εισαγωγής, κάτω από τον έλεγχο και με ευθύνη του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, των σημάτων που περιέχουν προγράμματα τα οποία προορίζονται για λήψη από το κοινό σε μια αδιάκοπη αλυσίδα μετάδοσης προς το δορυφόρο και από εκεί προς το έδαφος. Η άδεια για την παρουσίαση έργου στο κοινό μέσω δορυφόρου αποκτάται μόνο με συμφωνία.

4. Η καλωδιακή αναμετάδοση εκπομπών από άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα γίνεται όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο αυτόν και βάσει ατομικών ή συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των δημιουργών και των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης καλωδιακών δικτύων.

Οταν δεν έχει συναφθεί συμφωνία σχετικά με την έγκριση της καλωδιακής αναμετάδοσης μιας εκπομπής, οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη έχει τη δυνατότητα να ζητεί τη συνδρομή ενός ή περισσότερων μεσολαβητών που επιλέγει από πίνακα μεσολαβητών τον οποίο καταρτίζει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας κάθε δύο χρόνια. Ο Οργανισμός Πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να ζητά τη γνώμη των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης καλωδιακών δικτύων για την κατάρτιση του πίνακα αυτού. Οι μεσολαβητές μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις προς τα μέρη. Θεωρείται ότι όλα τα μέρη αποδέχονται την πρόταση αυτή, εάν κανένα από αυτά δεν προβάλει αντιρρήσεις μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της πρότασης. Ως “καλωδιακή αναμετάδοση” θεωρείται η χωρίς αλλοιώσεις και περικοπές ταυτόχρονη αναμετάδοση, μέσω συστημάτων καλωδίων ή μικροκυμάτων και με σκοπό τη λήψη τους από το κοινό, αρχικής ενσύρματης ή ασύρματης, έστω καί δορυφορικής μετάδοσης, από Κράτος-Μέλος, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών προγραμμάτων που προορίζονται για ληψη από το κοινό.”

2.Στο άρθρο 57 του ν. 2121/1993 προστίθενται οι παράγραφοι 8 και 9,που έχουν ως εξής:

“8. Το δικαίωμα του δημιουργού να παρέχει άδεια η να αρνείται την παροχή άδειας σε επιχείρηση εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου για την αναμετάδοση εκπομπής μέσω καλωδίου ασκείται μόνο μέσω οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, εφαρμοζομένης κατά τα λοιπά της διατάξης του άρθρου 54 παρ. 2 του νόμου αυτού. Οταν ο δημιουργός δεν έχει αναθέσει τη διαχείριση του δικαιώματος καλωδιακής αναμετάδοσης σε οργανισμό συλλογικής διαχειρίσης, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης που έχει αναλάβει με έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού τη διαχείριση των δικαιωμάτων της αυτής κατηγορίας μπορεί να διαχειρίζεται το δικαίωμα καλωδιακής αναμετάδοσης. Οταν υπάρχουν περισσότεροι από ένας οργανισμού συλλογικής διαχείρισης για τα δικαιώματα της αυτής κατηγορίας, ο δημιουργός είναι ελεύθερος να επιλέξει μεταξύ τους τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης τον οποίο εξουσιοδοτεί να διαχειρίζεται το δικαίωμα καλωδιακής αναμετάδοσης. Ο δημιουργός που αναφέρεται την παρούσα παράγραφο έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους δικαιούχους που έχουν αναθέσει τη διαχείριση στον οργανισμό και μπορεί να αξιώσει τα δικαιώματα αυτά μέσα σε διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία της καλωδιακής αναμετάδοσης του έργου.”

“9. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται στα δικαιώματα που ασκούνται από ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, όσον αφορά τις δικές του μεταδόσεις, ανεξάρτητα από το αν τα σχετικά δικαιώματα είναι δικά του ή του έχουν μεταβιβαστεί από άλλους δημιουργούς ή άλλους δικαιούχους.”

3. Η διάταξη του εδαφίου α` της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 2121/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

“Λογίζεται έναντι των τρίτων ως αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος όποιος καθιστά νομίμως προσιτό στο κοινό έργο ανώνυμο ή με ψευδώνυμο.”

4.Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 2121/1993 καταργείται. Η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του ν. 2121/1993 παίρνει τον αριθμό 2 και αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου το ηθικό δικαίωμα ανήκει στον κατά πλάσμα δικαιούχο κατά το μέτρο που δικαιολογείται από την ιδιότητά του αυτή.”

5.Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2121/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

“Η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα (70) χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού.”

6.Το άρθρο 30 του ν. 2121/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

“Για τα έργα συνεργασίας η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του τελευταίου επιζώντος δημιουργού και εβδομήντα (70) χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του τελευταίου επιζώντος δημιουργού.”

7.Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 31 αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Για τα ανώνυμα ή ψευδώνυμα έργα η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί εβδομήντα (70) χρόνια από την 1η Ιανουαρίου του έτους που έπεται εκείνου κατά το οποίο το έργο κατέστη νομίμως προσιτό στο κοινό, εκτόςεάν, πριν από την πάροδο αυτής της χρονικής περιόδου, ο δημιουργός αποκαλύπτει την ταυτότητά του ή το υιοθετηθέν από το δημιουργό ψευδώνυμο δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ταυτότητά του, οπότε εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες.

2. Οταν ένα έργο δημοσιεύεται σε τόμους, τμήματα, τεύχη, αριθμούς ή επεισόδια και η διάρκεια προστασίας αρχίζει από τη στιγμή που το έργο κατέστη νομίμως προσιτό στο κοινό, ή διάρκεια προστασίας υπολογίζεται για κάθε μέρος χωριστά.

3. Η διάρκεια προστασίας ενός οπτικοακουστικού έργου λήγει εβδομήντα (70) έτη μετά το θάνατο του τελευταίου επιζώντος μεταξύ των ακόλουθων προσώπων: του κύριου σκηνοθέτη, του σεναριογράφου, του συγγραφέα διαλόγων και του συνθέτη μουσικής που γράφτηκε ειδικά για να χρησιμοποιηθεί στο οπτικοακουστικό έργο.”

8.Το άρθρο 44 του ν. 2121/1993 καταργείται.

9.Μετά το άρθρο 51 του ν. 2121/1993 προστίθεται νέο άρθρο που παίρνει τον αριθμό 51Α ως εξής:

“Αρθρο 51Α

Προστασία προηγουμένως αδημοσίευτων έργων

Κάθε πρόσωπο το οποίο, μετά τη λήξη της προστασίας του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, για πρώτη φορά δημοσιεύει νομίμως ή παρουσιάζει νομίμως στο κοινό έργο προηγουμένως αδημοσίευτο, δικαιούταιπροστασίας ανάλογης με το περιουσιακό δικαίωμα του δημιουργού. Η διάρκεια προστασίας του δικαιώματος αυτού είναι είκοσι πέντε (25) έτη από τη στιγμή που για πρώτη φορά το έργο δημοσιεύθηκε νομίμως ή παρουσιάστηκε νομίμως οτο κοινό και υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται της πρώτης νόμιμης δημοσίευσης ή παρουσίασης στο κοινό.

10.α. Στα τέλος του τίτλου του άρθρου 52 του ν. 2121/1993 προστίθενται οι λέξεις “καθώς και ρύθμιση άλλων θεμάτων”.

β. Τα στοιχεία γ` και δ` του άρθρου 52 του ν. 2121/1993 αντικαθίστανται με στοιχεία γ`, δ`, ε`, στ`, ζ` και η` ως εξής:

“γ) η διάρκεια των δικαιωμάτων των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών που προβλέπονται στα άρθρα 46 και 49 του νόμου αυτού ορίζεται σε πενήντα (50) χρόνια μετά την ημερομηνία της ερμηνείας ή

εκτέλεσης, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τη διάρκεια της ζωής του καλλιτέχνη. Ωστόσο, αν εντός της περιόδου αυτής γίνει νόμιμη δημοσίευση ή νόμιμη παρουσίαση στο κοινό της υλικής ενσωμάτωσης της ερμηνείας ή εκτέλεσης, τα δικαιώματα αυτό διαρκούν πενήντα (50) χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης αυτής δημοσίευσης ή της πρώτης αυτής παρουσίασης στο κοινό, ανάλογα με το ποια έγινε πρώτη.

δ) η διάρκεια των δικαιωμάτων των παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας που προβλέπονται στα άρθρα 47 και 49 του νόμου αυτού ορίζεται σε πενήντα (50) χρόνια μετά την υλική ενσωμάτωση. Ωστόσο, αν εντός της περιόδου αυτής γίνει νόμιμη δημοσίευση ή νόμιμη παρουσίαση του υλικού φορέα στο κοινό, τα δικαιώματα αυτά διαρκούν πενήντα (50) χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης δημοσίευσης ή της πρώτης αυτής παρουσίασης στο κοινό, ανάλογα με το ποια έγινε πρώτη

ε) η διάρκεια των δικαιωμάτων των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που προβλέπονται στο άρθρο 48 του νόμου αυτού ορίζεται σε πενήντα (50) χρόνια μετά την πρώτη μετάδοση μιας εκπομπής, είτε αυτή μεταδίδεται ενσυρμάτως ή ασυρμάτως, συμπεριλαμβανομένης της καλωδιακής ή δορυφορικής μετάδοσης ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου μετάδοσης.

στ) η διάρκεια του δικαιώματος των εκδοτών που προβλέπεται στο άρθρο 51 του νόμου αυτού ορίζεται σε πενήντα (50) χρόνια μετά την τελευταία έκδοση του έργου.

ζ) η διάρκεια που καθορίζεται στις περιπτώσεις γ` δ`, ε` και στ` του παρόντος άρθρου υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του γενεσιουργού γεγονότος.

η) Για τους σκοπούς της παρουσίασης στο κοινό μέσω δορυφόρου και της καλωδιακής αναμετάδοσης, τα δικαιώματα των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών, των παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, καθώς και των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του όγδοου κεφαλαίου του νόμου αυτού,εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 35 του παρόντος νόμου”

11.Μετά το άρθρο 68 του ν. 2121/1993 προστίθεται νέο άρθρο πουπαίρνει τον αριθμό 66Α ως εξής:

“Αρθρο 68Α

Διαχρονικό Δίκαιο

1. Η διάρκεια προστασίας που προβλέπεται στα άρθρα 29, 30, 31 και 52 του νόμου αυτού εφαρμόζεται σε όλα τα έργα και αντικείμενα προστασίας με συγγενικά δικαιώματα, τα οποία προστατεύονταν σε ένα τουλάχιστον Κράτος – Μέλος την 1.7.1995 κατ` εφαρμογή εθνικών νομοθεσιών για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα. Οι τρίτοι οι οποίοι ανέλαβαν την εκμετάλλευση έργων ή αντικειμένων συγγενικών δικαιωμάτων, που είχαν γίνει κοινό κτήμα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος

νόμου μπορούν να συνεχίσουν την εκμετάλλευση αυτή με τους ίδιους τρόπους, με τα ίδια μέσα και στην ίδια έκταση μέχρι 1.1.1999.

2. Οι συμφωνίες που αφορούν την εκμετάλλευση έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας, οι οποίες ίσχυαν πριν από την 1.1.1995, υπάγοντοι από 1.1.2000 στις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 3 του νόμου αυτού, εφόσον λήγουν μετά την ημερομηνία αυτή. Εφόσον μια διεθνής συμφωνία συμπαραγωγής που είχε συναφθεί πριν από την 1.1.1995 μεταξύ συμπαραγωγού από ένα Κράτος – Μέλος και ενός ή περισσότερων συμπαραγωγών από άλλα Κράτη – Μέλη ή τρίτες χώρες, προβλέπει ρητά σύστημα κατανομής σε γεωγραφικές περιοχές των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης μεταξύ των συμπαραγωγών για όλους τους τρόπους παρουσίασης στο κοινό, χωρίς διάκριση της ρύθμισης που ισχύει για την παρουσίαση στο κοινόμέσω δορυφόρου από τις διατάξεις που εφαρμόζονται στους άλλους τρόπους παρουσίασης, και εφόσον η παρουσίαση στο κοινό μέσω δορυφόρου θα έθιγε την αποκλειστικότητα, και ιδίως τη γλωσσική αποκλειστικότητα, ενός των συμπαραγωγών ή των εκδοχέων του σε συγκεκριμένο έδαφος, για την παροχή άδειας παρουσίασης στο κοινό μέσω δορυφόρου από έναν συμπαραγωγό ή τους εκδοχείς του απαιτείται η συναίνεση του δικαιούχου της εν λόγω αποκλειστικότητας είτε πρόκειται για συμπαραγωγό είτε για εκδοχέα.”

12.Στο άρθρο 71 του ν. 2121/1993 προστίθενται παράγραφοι 3 και 4, που έχουν ως εξής:

“3. Ενα άρθρο 35 παρ. 3 και 4, 57 παρ. 8 και 9, 52 η και 68Α παρ. 2 του νόμου αυτού, αποτελούν εφαρμογή της Οδηγίας 93/83/Ε.Ο.Κ. του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 1993 περί συντονισμού ορισμένων κανόνων όσον αφορά το δικαίωμα του δημιουργού και τα συγγενικά δικαιώματα που εφαρμόζονται στις δορυφορικές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και την καλωδιακή αναμετάδοση.

4. Τα άρθρα 11, 29 παρ. 1, 30, 31, 51Α, 52 γ`, δ`, ε` στ` και ζ`, καθώς και 68Α παρ. 1 του νόμου αυτού αποτελούν εφαρμογή της Οδηγίας 93/98/Ε.Ο.Κ. του Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου 1993 περί εναρμονίσεως της διάρκειας προστασίας του δικαιώματος, καθώς και πνευματικής ιδιοκτησίας και ορισμένων συγγενικών δικαιωμάτων.”

13.Στο τέλος του άρθρου 69 του ν. 2121/1993 προστίθενται δύο νέες παράγραφοι με αριθμό 4 καί 5 ως εξής:

“4. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποτελεί κοινωφελές νομικό πρόσωπο. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δεν υπάγεται στο δημόσιο τομέα ούτε στις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού ούτε στις διατάξεις για τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα και σε άλλες συναφείς διατάξεις. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο.

5. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας απολαμβάνει όλων των διοικητικών, οικονομικών και δικαστικών ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου.

14.Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 69 του ν. 2121/1993 και στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του π.δ. 311/1994 προστίθεται τελευταίο εδάφιο, που έχει ως εξής:

“Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας μπορεί επίσης να επιχορηγείται από τις πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ή από τα έσοδα των αριθμολαχείων ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟ-ΤΟ.”

15.Μετά την παράγραφο 4 τοu άρθρου 56 του ν. 2121/1993 προστίθεται νέα παράγραφος με αριθμό 5 ως εξής:

“5. Οι διαφορές μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών ως προς το ύψος της αμοιβής που θα πρέπει να καταβάλλει ο χρήστης στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης είναι δυνατό να υπαχθούν σε διαιτησία. Οι διαιτητές ορίζονται από πίνακα που καταρτίζει κάθε δύο χρόνια ο Οργανισμός Πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατά την κατάρτιση του πίνακα αυτού λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη η γνώμη των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως το άρθρα 667 επ. του Κ.Πολ.Δ.”

16.Μετά την παράγραφο 7 του άρθρου 54 του ν. 2121/1993 προστίθενται παράγραφοι 8 και 9, ως εξής:

“8. Η προϋπόθεση του άρθρου 54 παρ. 4 στοιχείο η` του νόμου αυτού δεν απαιτείται όταν ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πληροί τρεις προϋποθέσεις:

α) επιδιώκει τους σκοπούς του χωρίς κέρδος για τον ίδιο,

β) αποτελείται, διοικείται και ελέγχεται αποκλειστικά από τους ίδιους τους δημιουργούς, με δυνατότητα εκλογής ή διορισμού στο διοικητικό και τυχόν εποπτικό συμβούλιο προσωπικοτήτων που λόγω της θέσης ή της ειδικότητάς τους μπορούν να προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες στον εν λόγω οργανισμό εφόσον η συμμετοχή των τελευταίων δεν αναιρεί τη διοίκηση καί τον έλεγχο του οργανισμού από τα μέλη του και

γ) τα μέλη του οργανισμού αυτού θα ήταν εξαναγκασμένα εκ των πραγματων να αναθέσουν τη διαχείριση και την προστασία των δικαιωμάτων τους σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που δεν συγκεντρώνουν τις δύο παραπάνω υπό α` καί β` προϋποθέσεις.

9. Σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρής παράβασης ή επανειλημμένων παραβάσεων του νόμου ή του κανονισμού και ειδικότερα εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 54 παράγραφος 4 με βάση τις οποίες χορηγήθηκε η έγκριση λειτουργίας ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί με εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας να άρει προσωρινά ή οριστικά την έγκριση λειτουργίας του συγκεκριμενου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.”

17.Στο τέλος του άρθρου 8 του ν. 2121/1993 προστίθεται νέο εδάφιο ωςεξής:

“Το περιουσιακό δικαίωμα επί των έργων που δημιουργήθηκαν από τους απασχολούμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο η σε εκτέλεση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον εργοδότη, εκτός αν υπάρχει αντίθετη συμφωνία.”

18.Ο διεθνής όρος “propriete intellectuelle (intellectual property)”αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα με τον όρο “διανοητική ιδιοκτησία” καιπεριλαμβάνει, τόσο την πνευματική ιδιοκτησία (propriete litteraire etartistipue ή droit d` auteur, copyright) και τα συγγενικά δικαιώματα,όσο και τη βιομηχανική ιδιοκτησία (propriete industrielle, industrialproperty), όπως εφευρέσεις και σήματα.

19. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, μπορεί να κωδικοποιείται διοικητικά στο σύνολό της η νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα, να αλλάζει η σειρά και η αρίθμηση των διατάξεων και να συνενώνονται ομοειδείς διατάξεις και γενικά να επέρχεται κάθε τροποποίηση αναγκαία για τη διοικητική κωδικοποίηση της νομοθεσίας αυτής.

Σημ.: όπως η παρ.19 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.θ΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α219/23.12.2010.

20.Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν. 2121/1993προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

Ως δημιουργοί των επί μέρους συμβολών θεωρούνται ιδίως ο σεναριογράφος, ο συγγραφέας διαλόγων, ο συνθέτης μουσικής, ο διευθυντής φωτογραφίας, ο σκηνογράφος, ο ενδυματολόγος, ο ηχολήπτης και ο επεξεργαστής τελικής σύνθεσης (Μοντέρ).”

21. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 56 του ν. 2121/1993προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

“Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και οργανώσεις αντιπροσωπευτικές των χρηστών μπορούν να καταρτίζουν συμφωνίες που ρυθμίζουν την αμοιβή την οποία καταβάλλει ο χρήστης σε κάθε κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τις σχέσεις των δύο μερών στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου αυτού, όπως έχει μεταγενέστερα τροποποιηθεί.”

Άρθρο 9
Ειδικές διατάξεις

1.Ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί να απονέμει διακρίσεις σε ανθρώπους του πολιτισμού, με σημαντική προσφορά στα γράμματα, στις τέχνες σε όλα τα πεδία της πολιτιστικής δημιουργίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικά, ιδίως όταν με το έργο τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται οι κατηγορίες και οι τύποι των διακρίσεων.

2.Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 37/1973 τροποποιείται ως εξής:

“Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μετά από πρόταση των αρμόδιων υπουργείων, οργανισμών, πολιτιστικών ή επιστημονικών ιδρυμάτων και άλλων συναφών φορέων ορίζονται τα διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και άλλες συναφείς εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και το σχετικό με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την πραγματοποίησή τους.”

3.Το προϊόν της φορολογίας των χορηγιών που παρέχονται σε νομικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς αποδίδεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και διατίθεται για την εφαρμογή της πολιτιστικής του πολιτικής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζονται τα νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο προηγούμενο εδάφιο.

4.Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων και Πολιτισμού, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία με τις οποίες μπορεί να παρέχονται επιχορηγήσεις ή άλλα οικονομικά κίνητρα σε κυρίους ή νομείς κτιρίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1469/1950 και του άρθρου 52 του κ.ν. 5351/1932 και της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 ή ευρίσκονται σε οικισμούς που έχουν μνημειακό ή ιστορικό χαρακτήρο ή εν γένει παραδοσιακό χαρακτήρα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 για την ανακατασκευή τους και τη διατήρηση των αρχιτεκτονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και στατικών στοιχείων τους σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού ή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων, ακόμα και όταν η καταστροφή οφείλεται σε ανώτερη βία.Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται το ύψος της χορηγούμενης επιχορηγήσεως σε ποσοστό της απαιτούμενης για τους ανωτέρω σκοπούς δαπάνης των εκτελεστέων έργων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμαίνεται κατά οικισμούς επί τη βάσει κριτηρίων αναγομένων στην πυκνότητα (μεγάλο αριθμό ή σπάνι) των κτιρίων του πρώτου εδαφίου σε αυτούς, τη σπανιότητα και το είδος του χαρακτήρα του οικισμού, καθώς και στον κίνδυνο και το ρυθμό αλλοιώσεως του χαρακτήρα του. Με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι κυρώσεις που επιβάλλονται για πράξεις ή παραλείψεις αντίθετες προς τις ρυθμίσεις του.

5.Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Πολιτισμού, καθορίζονται τα κριτήρια (κατά κατηγορία έργου) και η διαδικασία συκρότησης και λειτουργίας μητρώων μελετητών και κατασκευαστών αναστηλωτικών έργων για αρχαία μνημεία (προϊστορικά, κλασικά, βυζαντινά ή μεταβυζαντινά, που αποτελούν κατηγορίες του Μητρώου Μελετητών και Γραφείων Μελετών που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, καθώς και του Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών και του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων,καθορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής εξειδικευμένων επιχειρήσεων για το έργο αυτό και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Αντίγραφα των μητρώων αυτών τηρούνται και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

6. α. Για τη μελέτη, την ανάληψη και την επίβλεψη έργου συντήρησης και τη λειτουργίαεργαστηρίων για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κινητών και ακινήτων απαιτείταιάδεια που χορηγείται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,έπειτα από γνώμη τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτουςστη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού καιΑθλητισμού ή τον αναπληρωτή του, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων καιΝεωτέρων Μνημείων του ανωτέρω Υπουργείου ή τον αναπληρωτή του και ένα μέλος τουΕκπαιδευτικού Προσωπικού, Συντηρητή Αρχαιοτήτων καιΈργων Τέχνης, του ΤμήματοςΣυντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας ή με αναπληρωτή.

β. Η άδεια χορηγείται σε κάθε περίπτωση εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

αα. Σε όσους διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών από Σχολή ή Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων καιΈργων Τέχνης της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα)της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και έχουν συμπληρώσει διετή αποδεδειγμένηεπαγγελματική εμπειρία μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών.

ββ. Στους κατόχους απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ΣυντήρησηςΑρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων τουΥπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι έχουν συμπληρώσειδιετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών.

γγ. Η άδεια χορηγείται σύμφωνα με την ειδικότητα του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργωντέχνης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής ειδικότητες: συντήρηση πέτρας, κεραμικού, γυαλιού,ψηφιδωτού, υφάσματος, μετάλλου, οργανικών ανασκαφικών ευρημάτων, ξύλου, ζωγραφικώνέργων σε ύφασμα, βιβλίου, χαρτιού, τοιχογραφίας, φορητών εικόνων, δέρματος, φωτογραφικούυλικού, οπτικοακουστικού υλικού, εικαστικών έργων με σύγχρονα υλικά.

Η ειδικότητα προσδιορίζεται από το βασικό ή και το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και τηβεβαίωσηπρογράμματος σπουδών που τον συνοδεύει, καθώς και από αποδεδειγμένη διετή επαγγελματικήεμπειρία μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών, ανά ειδικότητα.

Δυνατότητα επέκτασης της άδειας και σε άλλες ειδικότητες είναι δυνατή, έπειτα από νέαγνωμοδότηση της επιτροπής βάσει του βασικού ή και του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τηναντίστοιχη βεβαίωση προγράμματος σπουδών, καθώς και από αποδεδειγμένη μονοετήεπαγγελματική εμπειρία σε κάθε πρόσθετη ειδικότητα.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων για τη χορήγηση της άδειας θα πρέπει να εξετάζονται το αργότεροεντός δύο μηνών από την ημέρα συμπλήρωσης του φακέλου με όλα τα απαραίτηταδικαιολογητικά και μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνεται απόφαση περί τηςχορήγησης ή μη της άδειας.

δδ. Οι κάτοχοι της παραπάνω άδειας εγγράφονται, αυτοδικαίως, στο Μητρώο ΣυντηρητώνΑρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, που τηρείται στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και ΝεωτέρωνΜνημείων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο μητρώο αναγράφονται υποχρεωτικά η ειδικότητα, καθώς και ηεπαγγελματική κατάσταση/ιδιότητα του αδειούχου συντηρητή. Όποιος είναι τακτικός ή αορίστουχρόνου υπάλληλος του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο,ούτε να καταστεί ανάδοχος δημόσιας ή ιδιωτικής σύμβασης για τη μελέτη, την ανάληψη και τηνεπίβλεψη έργου συντήρησης και τη λειτουργία εργαστηρίων συντήρησης. Το μητρώοεπικαιροποιείται ανά τρεις (3) μήνες.

εε. Ως επαγγελματική εμπειρία νοείται η εργασία σε έργα συντήρησης είτε του Υπουργείου Παιδείαςκαι Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είτε κάθε άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα,εφόσον υπάρχει επιβλέπων συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης εγγεγραμμένος στοΜητρώο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, καθώς και η αποκτηθείσα σε αντίστοιχουςφορείς σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

στστ. Συστήνεται τριμελής επιτροπή πειθαρχικού ελέγχου των εγγεγραμμένων στο ΜητρώοΣυντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, η οποία αποτελείται από τον Νομικό Σύμβουλο τουΚράτους στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού ή τον αναπληρωτή του, τον Διευθυντή της Γενικής ΔιεύθυνσηςΑρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού ή τον αναπληρωτή του, και τον Προϊστάμενο της ΔιεύθυνσηςΣυντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ανωτέρω Υπουργείου ή τον αναπληρωτή του.Ο κανονισμός λειτουργίας του οργάνου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας καιΘρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως εντός έξι (6) μηνών.

ζζ. Η άδεια δεν μεταβιβάζεται και ανακαλείται, αυτοδικαίως, σε περίπτωση παράβασης της σχετικήςνομοθεσίας και ειδικότερα του ν. 3028/2002 (Α` 153) και της υπουργικής απόφασης με αριθμόΥΠΠΟ/ ΓΝΟΣ/11371/7.3.2000 (Β` 382), κατόπιν διαπιστωτικής απόφασης του οργάνου πειθαρχικούελέγχου.

γ. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας καιΘρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων καταρτίζεται Κώδικας Δεοντολογίας Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. ΟΚώδικας Δεοντολογίας περιέχει τις αρχές, τις υποχρεώσεις και τη συμπεριφορά που πρέπει ναακολουθεί αυστηρώς κατά την άσκηση του επαγγέλματος του ο Συντηρητής Αρχαιοτήτωνκαι Έργων Τέχνης, καθώς και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των όρωνπου θέτει ο Κώδικας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.2 της υποπαρ. Ε.7 της παρ.Ε του άρθρου πρώτου Ν.4152/2013,ΦΕΚ Α 107/9.5.2013.

7.Προκειμένου περί φωτογραφιών αθλητών εκτός από τη δημοσίευση αυτών στο γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των φωτογραφιών τους, για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση (συναίνεση) των εικονιζόμενων αθλητών ή της συνδικαλιστικής ή επαγγελματικής οργανώσεως αυτών προς την οποία οι αθλητές μπορούν να μεταβιβάζουν το δικαίωμα της εμπορικής ή διαφημιστικης εκμεταλλεύσεως της φωτογραφίας τους.

8.Η χρήση ανιχνευτών μετάλλου ή άλλων οργάνων διασκόπησης προς διερεύνηση του υπεδάφους ή ακινήτων μνημείων δεν επιτρέπεται χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

9.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων και Πολιτισμού μπορεί να τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο πόλεων ή οικισμών και να θεσπίζονται ειδικοί όροι δόμησης για μουσεία, αρχαιολογικές αποθήκες ή εργαστήρια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με κοινή απόφαση των ίδιων Υπουργών, μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μπορεί να επιτρέπεται η κατασκευή μικρών κτισμάτων ή προσθηκών σε υπάρχοντα κτίρια, αναγκαίων για την προστασία ή προβολή των αρχαιολογικών χώρων μεοα στους χώρους αυτούς ή σε ζώνες προστασίας τους και θεσπίζονται οι ειδικοί όροι δόμησης και άλλοι αναγκαίοι περιορισμοί.

10.Σε κηρυγμένα μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές συλλογές, αρχαιολογικές αποθήκες και γενικότερα όπου φυλάσσονται ή εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας και σε κατεπείγουσες περιπτώσεις που αφορούν την ασφάλεια και προστασία τους, που διαπιστώνονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η Δ.Ε.Η. χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης νόμου.

11.Η παράγραφος 9 του άρθρου 75 του ν. 2121/1993 (ΦΕΚ 25 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου εικοστού του ν. 2196/1994 (ΦΕΚ 41 Α`) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

“9. Ο οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997 λύεται την 1η Ιανουαρίου 1998 και τίθεται υπό εκκαθάριση. Με κοινή απόφαση των εποπτευόντων και τυχόν άλλων συνορμόδιων Υπουργών ρυθμίζονται τα σχετικά με τη διοίκηση και λειτουργία του Οργανισμού κατά την περίοδο και για τις ανάγκες της εκκαθάρισης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.

Με κοινή απόφαση των ίδιων Υπουργών ρυθμίζονται τα σχετικά με τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων και τη διαδοχή του Οργανισμού επί των κάθε είδους δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, η υποκατάσταση του σε κάθε είδους σύμβαση που έχει συνάψει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.”

12.Η παράβαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας κατ` την εκτέλεση δομικών ή άλλων συναφών εργασιών και ιδίως η εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια ή παρά την ανάκληση της άδειας ή παρά το αντίθετο σήμα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού επιφέρει τις συνέπειες που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης της πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας. Οι αστυνομικές κρατικές αρχές υποχρεούνται να παρέχουν την αναγκαία συνδρομή ή προστασία στην Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Πολιτισμού αποδίδονται στο Υπουργείο Πολιτισμού χώροι που εκμεταλλεύεται ο Ε.Ο.Τ. οι οποίοι έχουν αρχαιολογικό ή σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, για τη διασφάλιση της αρχαιολογικής ή κάθε άλλης συναφούς επιστημονικής έρευνας.

Το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής μπορεί να επιδίδεται και εκτελείται και από δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2318/1995.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.21β άρθρ.19Ν.2947/2001,ΦΕΚ Α 228/9.10.2001.

Με βάση την παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση ο Υπουργός Πολιτισμού εκδίδεται πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής οποιουδήποτενέμεται, κατέχει ή χρησιμοποιεί τους χώρους στους οποίους αναφέρεται η παράγραφος αυτή.

Με την έκδοση του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής λύεται αυτοδικαίως κάθεσύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)ή της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.”και οποιουδήποτε τρίτου και αφορά στους αποδιδόμενους, σύμφωνα με ταανωτέρω, στο Υπουργείο Πολιτισμού χώρους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.28 άρθρ.10 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.

Τρίτοι που τυχόν έχουν συμβατικά δικαιώματα χρήσης των παραπάνω χώρωνμπορούν να αξιώσουν αποζημίωση με δικαιοπάροχο τον Ε.Ο.Τ..

Άρθρο 10
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις. Κάθε διάταξη νόμου αντίθετη προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ωε νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δ. ΡΕΠΠΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ