ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2642 ΦΕΚ Α` 216/17.9.1998
Μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή :
Άρθρο 1
Σκοπός
Δημιουργείται Μητρώο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή, μετατροπή, επισκευή και συντήρηση πλοίων.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 12 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
Άρθρο 2
Κατά την έννοια του παρόντος νόμου :
α) Πλοίο είναι κάθε πλωτό ναυπήγημα μεταλλικού περιβλήματος (γάστρας) ανεξαρτήτως χωρητικότητας, ολικού μήκους άνω των 24 μέτρων.
β) Ναυπήγηση είναι η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου πλοίου που περιλαμβάνει την κατασκευή του περιβλήματος, την εγκατάσταση του προωστηρίου συστήματος, εφόσον προβλέπεται, των βοηθητικών συστημάτων του και την κατασκευή και εξοπλισμό των κύριων και βοηθητικών χώρων.
γ) Μετατροπή είναι η με οποιονδήποτε τρόπο αλλαγή του είδους και της αποστολής του πλοίου, η μεταβολή της μεταφορικής του ικανότητας και των τρόπων φορτοεκφόρτωσης, εφόσον συνεπάγονται ριζικές αλλαγές στο περίβλημα, στους χώρους φορτίου ή επιβατών, στο προωστήριο σύστημα ή στα συστήματα ασφαλείας του πλοίου.
δ) Επισκευή είναι η επιδιόρθωση και η αποκατάσταση της κατασκευαστικής ή της λειτουργικής ακεραιότητας μερών, κύριων και βοηθητικών συστημάτων του πλοίου που υπέστησαν βλάβη ή φθορά, εφόσον δεν συνεπάγονται ριζικές μεταβολές στην αρχική σχεδίαση και λειτουργία του.
ε) Συντήρηση είναι οι εργασίες διατήρησης της κατασκευαστικής ή της λειτουργικής ικανότητας μερών, κύριων και βοηθητικών συστημάτων του πλοίου.
στ) Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις είναι εκείνες που αναλαμβάνουν εργασίες σε έναν ή και περισσότερους από τους τομείς της ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής ή συντήρησης πλοίων και στις οποίες έχει παραχωρηθεί νομίμως πρόσβαση στον αιγιαλό και χρήση του αντίστοιχου θαλάσσιου χώρου.
ζ) Εργοληπτικές Επιχειρήσεις Πλωτών Έργων και Εγκαταστάσεων Ναυπηγείου είναι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις Δημοσίων Έργων, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, στην κατηγορία Πλωτών Έργων και Εγκαταστάσεων Ναυπηγείου.
η) Ειδικές Επιχειρήσεις ναυπήγησης, συντήρησης, επισκευής και μετατροπής πλοίων είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες εκτελούν επί μέρους εργασίες ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής ή συντήρησης πλοίων.
θ) Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΑ.ΖΩ.) είναι χωροθετημένη χερσαία και θαλάσσια έκταση εντός των ορίων νομίμως παραχωρηθείσας θαλάσσιας έκτασης, αιγιαλού και παραλίας, η οποία χωροθετείται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δύναται να εκμισθώνεται από τους οικείους φορείς διοίκησης, διαχείρισης ή εκμετάλλευσης για τη διενέργεια εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 12 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
Άρθρο 3
Δικαίωμα εκτέλεσης εργασιών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 12 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
1. Δικαίωμα για την εκτέλεση εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής ή συντήρησης πλοίων έχουν :
α) Οι Ναυπηγοεπισκευαστές Επιχειρήσεις, εφόσον η κατηγορία στην οποία έχουν καταχθεί, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατ` εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 6 και η άδεια λειτουργίας που εκδίδεται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπουν την εκτέλεση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εργασιών.
β) Οι Εργοληπτικές Επιχειρήσεις με πτυχίο Γ` τάξης και άνω, οι οποίες έχουν δικαίωμα να εκτελούν μόνο εργασίες ναυπήγησης ή μετατροπής πλοίων, εφόσον έχουν συνομολογήσει σύμβαση συνεργασίας ή παραχώρησης χώρου με Ναυπηγοεπισκευαστική Επιχείρηση.
γ) Οι Ειδικές Επιχειρήσεις, εφόσον η κατηγορία στην οποία έχουν καταταχθεί, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατ` εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 6, και η άδεια λειτουργίας που εκδίδεται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπουν την εκτέλεση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εργασιών.
2. Ο κύριος του έργου της ναυπήγησης ή της μετατροπής έχει το δικαίωμα να αναθέτει την εκτέλεση των επί μέρους έργων ναυπήγησης ή μετατροπής σε Ειδικές Επιχειρήσεις μόνον εφόσον : α) έχει ορισθεί υπεύθυνος τεχνικός, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ή Εργοληπτική Επιχείρηση, για την επίβλεψη και το συντονισμό των εργασιών, β) οι Ειδικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτελούν τα επί μέρους έργα, κατέχουν το προβλεπόμενο για τα εκτελούμενα έργα σήμα και γ) τα έργα εκτελούνται σε χώρους Ναυπηγοεπισκευαστικής Επιχείρησης, της οποίας το σήμα επιτρέπει την εκτέλεση τέτοιων έργων, ή σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
3. Το πλήρωμα του πλοίου επιτρέπεται να απασχολείται μόνο σε εργασίες συντήρησης, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κατά τις οποίες το πλοίο ευρίσκεται σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την εκτέλεση εργασιών μετατροπής ή επισκευής, οπότε δεν επιτρέπεται να απασχολείται ούτε σε εργασίες συντήρησης.
4. Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής ή συντήρησης πλοίου χωρίς προηγούμενη ειδική για τη συγκεκριμένη εργασία άδεια, η οποία χορηγείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή. Στους παραβάτες της παρούσας παραγράφου και της κατ` εξουσιοδότηση της παρ. 4 του άρθρου 6 εκδιδόμενης απόφασης, επιβάλλεται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή πρόστιμο ύψους από 50.000 μέχρι 5.000.000 δρχ., ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα ανώτερα και κατώτερα όρια των προστίμων που μπορεί να επιβληθούν.
5. Οι εργασίες ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων επιτρέπεται να εκτελούνται :
α) στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, όπως ειδικότερα καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατ` εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου και στην άδεια λειτουργίας τους,
β) στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες,
6. Σε ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις, εργασίες επισκευής και συντήρησης επιτρέπεται να εκτελούνται :
α) Επί του πλοίου όταν αυτό βρίσκεται αγκυροβολημένο, ύστερα από άδεια της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
β) Εν πλω, όταν πρόκειται για εργασίες που δεν αλλάζουν την κλάση του πλοίου, ύστερα από άδεια της αρμόδιας Αρχής του λιμένα επιβίβασης του συνεργείου.
Σχετικό: άρθρο 11 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76
Άρθρο 4
Μητρώο επιχειρήσεων, ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 12 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
1. Για την επίσημη καταγραφή και κατάταξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, τηρείται ειδικό Μητρώο των επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, στις Διευθύνσεις Βιομηχανίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στις περιφέρειες των οποίων υφίσταται ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Με απόφαση του οικείου Νομαρχιακού Συμβουλίου μπορούν να συστήνονται Διευθύνσεις Μητρώου επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, όπου η μεγάλη συγκέντρωση ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
2. Οι αρμόδιες για την τήρηση του Μητρώου υπηρεσίες ελέγχουν τις υποβαλλόμενες αιτήσεις για εγγραφή και κατάταξη στο Μητρώο, προβαίνουν σε αυτοψίες πριν την έκδοση απόφασης για την εγγραφή και κατάταξη σε αυτό, παρακολουθούν και ελέγχουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες και δημιουργούν βάση δεδομένων για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Με απόφαση του Νομάρχη, μετά από εισήγηση της αρμόδιας για την τήρηση του Μητρώου υπηρεσίας, κατατάσσεται η επιχείρηση στην οικεία κατηγορία, ανανεώνεται ή τροποποιείται η εγγραφή και διατάσσεται η διαγραφή της επιχείρησης από το Μητρώο.
3. Το Υπουργείο Ανάπτυξης τηρεί συγκεντρωτικό Μητρώο για όλη την επικράτεια και ενημερώνει για τις εγγραφές τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υποχρεούνται να διαβιβάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία που καταγράφουν στο Μητρώο που τηρούν, μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την εγγραφή.
4. Κάθε επιχείρηση που εγγράφεται στο Μητρώο εφοδιάζεται με ειδικό σήμα που χορηγούν οι αρμόδιες υπηρεσίες τηρήσεως του Μητρώου. Το σήμα ισχύει για τρια (3) έτη, μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα και παρέχει το δικαίωμα στον κάτοχό του να εκτελεί εργασίες της αντίστοιχης κατηγορίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Σχετικό: το άρθρο 33 Ν.3450/2006,ΦΕΚ Α 64/30.3.2006
Άρθρο 5
Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 12 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
1. Μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 2 του άρθρου 6, οι αρμόδιες υπηρεσίες Μητρώου κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκδίδουν πρόσκληση εγγραφής στο Μητρώο.
2. Όσες επιχειρήσεις λειτουργούσαν αποδεδειγμένα κατά την 31.12.1996, δεν διαθέτουν όμως άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών τους εγκαταστάσεων ή η υφιστάμενη άδεια δεν αντιστοιχεί στην εγκατασταθείσα ισχύ, υποχρεούνται, μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής αποφάσεως της παραγράφου 7 του άρθρου 6, να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2516/1997 (ΦΕΚ 59 Α`).
Για όσες από τις ανωτέρω επιχειρήσεις υποβάλλουν εμπρόθεσμα αίτηση, δεν ισχύει η απαγόρευση της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 84/1984 (ΦΕΚ 33 Α`) και, εφόσον χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, δεν επιβάλλεται το προβλεπόμενο από την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 2516/1997 πρόστιμο.
3. Οι αιτήσεις της προηγούμενης παραγράφου εξετάζονται κατ` απόλυτη προτεραιότητα από την αδειοδοτούσα αρχή και τις συναρμόδιες κατά τις οικείες διατάξεις υπηρεσίες.
4. Οι επιχειρήσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο, αφού συνυποβάλλουν, εκτός από τα δικαιολογητικά που ορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2 του άρθρου 6, και βεβαίωση της αδειοδοτούσας αρχής ότι υποβλήθηκε εμπρόθεσμη αίτηση εκδόσεως άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας.
Οι πιο πάνω επιχειρήσεις εγγράφονται προσωρινά στο Μητρώο. Η αδιεοδοτούσα αρχή ενημερώνει την υπηρεσία Μητρώου για την τύχη των αιτήσεων και η τελευταία προβαίνει στην οριστική εγγραφή ή διαγραφή.
5. Στο Μητρώο μπορούν να εγγράφονται προαιρετικά και Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη ναυπήγηση, μετατροπή, επισκευή ή συντήρηση πλοίων, κατά την έννοια του εδαφίου α` του άρθρου 2 του παρόντος, ολικού μήκους μικρότερου των 24 μέτρων.
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις κατατάσσονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6 του παρόντος.
Άρθρο 6
Εξουσιοδοτήσεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 12 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις και οι Ειδικές Επιχειρήσεις κατατάσσονται σε κατηγορίες, με βάση προϋποθέσεις και κριτήρια, όπως, ενδεικτικά, το ελάχιστο μήκος κρηπιδωμάτων πρόσδεσης πλοίων, η πρόσβαση σε πλωτή δεξαμενή, η ελάχιστη έκταση υπαίθριων χώρων σε συνέχεια του αιγιαλού, οι στεγασμένοι χώροι, η ελάχιστη εγκατεστημένη ισχύς, ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εργαζομένων ή και εργατοωρών, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και ο κύκλος εργασιών. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα ορίζονται οι εργασίες τις οποίες επιτρέπεται να εκτελούν οι ανωτέρω επιχειρήσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία έχουν καταταχθεί.
2. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα ορίζεται ο τρόπος δημοσιεύσεως της προσκλήσεως της παρ. 1 του άρθρου 5, το περιεχόμενο και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τις αιτήσεις εγγραφής, ανανέωσης ή τροποποίησης, ο τρόπος και η διαδικασία ελέγχου της αιτήσεως και κάθε σχετική λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου 5. Είναι δυνατόν επίσης να ορίζεται διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής κατά των σχετικών απορριπτικών πράξεων ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης.
3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα και με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 1650/1986, καθορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χωροθέτησης των Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών, οι όροι και οι προϋποθέσεις εκτελέσεως εντός αυτής εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της περιπτώσεως θ` του άρθρου 2 του παρόντος.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας της παρ. 4 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, καθώς και τα όργανα ελέγχου. Για την έκδοση της άδειας καταβάλλονται τα εκάστοτε καθοριζόμενα με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας τέλη, κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 37α του ν.δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α`).
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τους οποίους επιτρέπεται να εκτελούνται εργασίες επισκευής και συντήρησης, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 3.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται ο τύπος του σήματος που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 4, ανά κατηγορία, ο τρόπος εκδόσεώς του και το καταβλητέο υπέρ της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παράβολο, του οποίου το ύψος κυμαίνεται από 30.000 έως 300.000 δρχ., ανάλογα με την κατηγορία του σήματος. Με όμοια απόφαση είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζονται το ελάχιστο και το μέγιστο ύψος του καταβλητέου παραβόλου.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση της παρ. 2 του άρθρου 5 του παρόντος, από τα οποία αποδεικνύεται η λειτουργία της επιχείρησης κατά την 31.12.1996.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας είναι δυνατόν να καθορίζεται ειδικός τρόπος επιβολής διοικητικών κυρώσεων με την εφαρμογή βαθμών ποινής, ανάλογα με τη διαπιστωθείσα παράβαση, σε όσες επιχειρήσεις του παρόντος νόμου παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας, τους κανόνες ασφαλείας, τους περιβαλλοντικούς όρους και τις διατάξεις του παρόντος νόμου και των κατ` εξουσιοδότηση των εκδιδόμενων πράξεων.
Άρθρο 7
Διαγραφή από το Μητρώο, έλεγχος, πρόστιμα και λοιπές διατάξεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 12 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
1. Επιχείρηση η οποία έχει εγγραφεί στο Μητρώο, διαγράφεται εφόσον η άδεια λειτουργίας της παύσει να ισχύει. Μπορεί επίσης να διαγραφεί εφόσον διαπιστωθεί, μετά από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, ανεπαρκής εξοπλισμός, πλημμελής τήρηση των κανόνων ασφαλείας, παράβαση των όρων της άδειας λειτουργίας ή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
2. Ύστερα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της πρώτης εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 4 και 5 του παρόντος, η οποία βεβαιώνεται με διαπιστωτική πράξη κάθε Νομάρχη στην περιφέρεια του οποίου έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση της παρ. 1 του άρθρου 5 και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απαγορεύεται η εκτέλεση εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων σε επιχειρήσεις που δεν είναι νόμιμοι κάτοχοι του σήματος της οικείας κατηγορίας.
3. Σε περίπτωση παραβάσεως της προηγούμενης παραγράφου ανακαλείται από την αρμόδια υπηρεσία η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης και επιβάλλεται με απόφαση του Νομάρχη πρόστιμο ύψους από 200.000 μέχρι 500.000 δρχ., ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, το οποίο εισπράττεται υπέρ της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα ανώτερα και κατώτερα όρια των προστίμων που μπορεί να επιβληθούν.
4. Πρόστιμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, επιβάλλεται και σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί, μετά από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας, ότι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια κατάταξης της κατηγορίας για την οποία έχουν λάβει σήμα, εφόσον δεν έχουν υποβάλλει αίτηση αλλαγής κατηγορίας και αντικατάστασης του σήματος.
5. Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατ` εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, είναι οι κατά τόπο αρμόδιες Υπηρεσίες Μητρώου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και οι κατά τόπο αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
6. Από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξεως της παρ. 2 του παρόντος άρθρου απαγορεύεται η υπαγωγή επενδυτικών προτάσεων σε επιχορηγούμενα από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους προγράμματα, η παροχή ενισχύσεων ή επιδοτήσεων οποιασδήποτε μορφής, καθώς και η χορήγηση βιβλίου ατελειών από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, σε επιχειρήσεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, εφόσον αυτές δεν είναι κάτοχοι του σήματος της οικείας κατηγορίας.
Σχετικό: άρθρο 33 Ν.3450/2006,ΦΕΚ Α 64/30.3.2006
Άρθρο 8
Τροποποιήσεις του ν. 2231/1994 Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης
1. Το άρθρο 8 του ν. 2231/1994 (ΦΕΚ 139 Α`) αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 8
1. Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Δ.) υλοποιείται και εφαρμόζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), το οποίο υποβοηθείται από τις Γενικές Τεχνικές και Ειδικές Επιτροπές, τους Αξιολογητές και τους Εμπειρογνώμονες.
2. Το Ε.ΣΥ.Δ. συνιστάται και λειτουργεί, μέχρι την ίδρυση της εταιρείας της παρ. 1 του άρθρου 13Α του παρόντος, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα διαπίστευσης και εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς αρμόδιους για τα θέματα αυτά.”
2. Η παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2231/1994 αντικαθίσταται ως εξής :
“1. Το Ε.ΣΥ.Δ. συγκροτείται από έντεκα (11) μέλη τα οποία ορίζονται για τριετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και η σύνθεσή του έχει ως εξής :
α. Ένα μέλος του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με ειδίκευση σε θέματα ποιότητας, πιστοποίησης ή μετρολογίας, ως πρόεδρος.
β. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.
γ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
δ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.
ε. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
στ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
ζ. Ένας εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
η. Ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.
θ. Ένας εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.
ι. Ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων.
ια. Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας διατάξεως λήγει η θητεία των μελών του υφιστάμενου Ε.ΣΥ.Δ.. Το νέο Ε.ΣΥ.Δ. συγκαλείται από τον Πρόεδρο του και κατά την πρώτη συνεδρίασή του εκλέγονται ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και οι εισηγητές.”
3. Η παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2231/1994 καταργείται.
4. Το άρθρο 10 του ν. 2231/1994 αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 10
1. Το Ε.ΣΥ.Δ. αποφασίζει για τη διαπίστευση φορέων παραγωγής προϊόντων, έργων και υπηρεσιών, φυσικών ή νομικών προσώπων, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, και χορηγεί πιστοποιητικά διαπίστευσης σε φορείς πιστοποίησης, σε φορείς επιθεώρησης και ελέγχου, σε εργαστήρια δοκιμών και σε εργαστήρια μετρολογίας που έχουν την έδρα τους ή τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή. Το Ε.ΣΥ.Δ. αποφασίζει επίσης για την απόρριψη, ανάκλαση ή αναστολή της διαπίστευσης.
2. Με αποφάσεις του Ε.ΣΥ.Δ., που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι διαδικασίες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, τα κριτήρια με βάση τα οποία διαπιστεύονται τα εργαστήρια και οι φορείς, οι κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των κριτηρίων και οι οικονομικές υποχρεώσεις των διαπιστευομένων”.
5. Στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2231/1994, στο δεύτερο στίχο, μετά τη λέξη “δύο” προστίθεται η λέξη “Γενικές”.
6. Στο άρθρο 11 του ν. 2231/1994 προστίθεται παράγραφος 3, που έχει ως εξής :
“3. Με αποφάσεις του Ε.ΣΥ.Δ. μπορούν, κατά περίπτωση, να συγκροτούνται Ειδικές Τεχνικές Επιτροπές για την υποστήριξη και επεξεργασία ειδικών τομέων διαπίστευσης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και το έργο τους.
Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναθέσεως από το Ε.ΣΥ.Δ. συγκεκριμένου έργου αξιολόγησης και ελέγχου της συνδρομής των προϋποθέσεων και των κριτηρίων διαπίστευσης, σε αξιολογητές και εμπειρογνώμονες”.
7. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 12 του ν. 2231/1994 αντικαθίστανται ως εξής :
“1. Κατά των αποφάσεων του Ε.ΣΥ.Δ. που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή από τον ενδιαφερόμενο ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης, μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίησή τους σε αυτόν. Η προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
2. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αποφασίζει επί των προσφυγών μετά από γνώμη τριμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφασή του. Μέλη της επιτροπής ορίζονται ένας ανώτερος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένας εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και ένας εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και ένας εκπρόσωπος είτε της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων είτε της Ένωσης των Φορέων Πιστοποίησης.”
8. Το άρθρο 13 του ν. 2231/1994 αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 13
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών καθορίζονται, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσης των μελών του Ε.ΣΥ.Δ., των μελών των Γενικών και Ειδικών Τεχνικών Επιτροπών, των Αξιολογητών, των Εμπειρογνωμόνων και των μελών της επιτροπής εξέτασης προσφυγών του άρθρου 12 του παρόντος.”
9. Στο ν. 2231/1994 προστίθεται άρθρο 13Α, που έχει ως εξής :
“Άρθρο 13Α
1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών, μπορεί να συνιστάται ανώνυμη εταιρεία και να εγκρίνεται το καταστατικό της με σκοπό την υλοποίηση, εφαρμογή και διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, η οποία θα λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα διέπεται από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, πλην αν ορίζεται διαφορετικά στο προεδρικό διάταγμα συστάσεώς της.
2. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο για την άσκηση των μετοχικών του δικαιωμάτων εκπροσωπείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης παραγράφου.
3. Με το καταστατικό καθορίζονται μεταξύ άλλων :
α) Οι ειδικότεροι σκοποί της εταιρείας και οι καταστατικές αρμοδιότητες του Ε.ΣΥ.Δ..
β) Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα νομικά πρόσωπα προς τα οποία είναι δυνατή η μεταβίβαση των μετοχών.
γ) Η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εκπροσώπων των νομικών προσώπων, οργανισμών και φορέων που δεν είναι μέτοχοι.
δ) Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τους οποίους είναι δυνατή η απόσπαση ή η μετάταξη στην εταιρεία υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 2190/1994.
ε) Οι πόροι της εταιρείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ειδική επιχορήγηση υπέρ της εταιρείας που εγγράφεται ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την υλοποίηση των σκοπών της. Για τον ίδιο λόγο η εταιρεία μπορεί να χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
4. Η οργάνωση, λειτουργία και διάρθρωση των υπηρεσιών της εταιρείας, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού και η κατανομή του στις διοικητικές μονάδες της εταιρείας και κάθε σχετική με τα ανωτέρω λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας που καταρτίζεται από το Δ.Σ. της εταιρείας, εγκρίνεται από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών μετά από γνώμη του Ε.ΣΥ.Δ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Μέχρι τη σύσταση της εταιρείας της παρ. 1 η γραμματειακή και κάθε αναγκαία υποστήριξη του Ε.ΣΥ.Δ. και γενικότερα των διαδικασιών διαπίστευσης, παρέχεται από τον ΕΛ.Ο.Τ.. Ειδικότερα, ο ΕΛ.Ο.Τ. εισπράττει τις προβλεπόμενες οικονομικές υποχρεώσεις, ενεργεί τις πληρωμές κατ` εντολή του Ε.ΣΥ.Δ. και γενικά υποβοηθά το Ε.ΣΥ.Δ. στην πραγματοποίηση του έργου του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.”
Άρθρο 9
Τροποποίηση του ν. 372/1976 “Περί συστάσεως και λειτουργίας Ελληνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως (ΕΛ.Ο.Τ.)” (ΦΕΚ 166 Α`)
1. Το άρθρο 2 του ν. 372/1976 αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 2
Έννοιες
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου οι ακόλουθες έννοιες ορίζονται ως εξής :
1. Τυποποίηση (STANDARDIZATION, NORMALIZATION) : Η δραστηριότητα με την οποία θεσπίζονται διατάξεις, οι οποίες προορίζονται να εφαρμοστούν γενικά και κατ` επανάληψη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν υπαρκτά ή εν δυνάμει προβλήματα και να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατόν βαθμός τάξης σε ένα δεδομένο πλαίσιο εφαρμογής.
2. Πρότυπο (STANDARDIZATION, NORMALIZATION) : Το έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται, για γενική και επαναλαμβανόμενη χρήση, κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές ή χαρακτηριστικά για δραστηριότητες ή τα αποτελέσματά τους και το οποίο έχει καταρτιστεί, μετά από συναίνεση, από έναν αναγνωρισμένο φορέα, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατόν βαθμός τάξης σε ένα δεδομένο πλαίσιο εφαρμογής.
Τα πρότυπα, τα οποία εγκρίνονται από τον ΕΛ.Ο.Τ., χαρακτηρίζονται “ελληνικά πρότυπα”.
3. Προδιαγραφή (SPECIFICATION, SPECIFICATION) : Το έγγραφο, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρεί ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών.
Οι προδιαγραφές οι οποίες εγκρίνονται από τον ΕΛ.Ο.Τ. χαρακτηρίζονται “ελληνικές προδιαγραφές”, εξαιρουμένων των γεωργικών προϊόντων.
4. Προϊόν (PRODUCT, PRODUIT) : Το αποτέλεσμα δραστηριοτήτων ή διεργασιών, το οποίο μπορεί να είναι υλικό (π.χ. υλικά, εξοπλισμός) ή άυλο (π.χ. υπηρεσίες, λογισμικό, γνώσεις) ή συνδυασμός αυτών.
5. Πιστοποίηση (CERTIFICATION, CERTIFICATION) : Διαδικασία, μέσω της οποίας ένας ανεξάρτητος οργανισμός βεβαιώνει ότι ένα προϊόν, μια διεργασία, μια δραστηριότητα, ένας οργανισμός, ένα σύστημα, ένα πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς καθορισμένες απαιτήσεις.
6. Σύστημα πιστοποίησης (CERTIFICATION SYSTEM, SYSTEME DE CERTIFICATION) : Σύνολο κανόνων, οι οποίοι καθορίζουν τη διαδικασία και τη διαχείριση της πιστοποίησης.
7. Σήμα συμμόρφωσης (CERTIFICATION OF CONFORMITY, MARQUE DE CONFORMITE) : Προστατευόμενο σήμα, το οποίο απονέμεται από εθνικές ή διεθνείς αρχές ή οργανισμούς σύμφωνα με τους κανόνες ενός συστήματος πιστοποίησης. Το σήμα αυτό υποδηλώνει ότι παρέχεται επαρκής εμπιστοσύνη ότι ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς ένα πρότυπο ή προδιαγραφή ή κανονισμό.
Το σήμα συμμόρφωσης, το οποίο απονέμεται από τον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. βάσει των ελληνικών προτύπων, χαρακτηρίζεται “ελληνικό σήμα συμμόρφωσης”.
8. Πιστοποιητικό συμμόρφωσης (CERTIFICATE OF CONFORMITY, CERTIFICAT DE CONFORMITE) : Έγγραφο, το οποίο εκδίδεται από εθνικές ή διεθνείς αρχές ή οργανισμούς σύμφωνα με τους κανόνες ενός συστήματος πιστοποίησης και υποδηλώνει ότι παρέχεται επαρκής εμπιστοσύνη ότι ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς ένα πρότυπο ή προδιαγραφή και κανονισμό.”
2. Το άρθρο 3 του ν. 372/1976 αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 3
Σκοπός – Αρμοδιότητες
1. Σκοπός του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. είναι η προαγωγή και εφαρμογή της τυποποίησης και των δραστηριοτήτων που είναι συναφείς και απορρέουν από αυτή (π.χ. πιστοποίηση, πληροφόρηση, έλεγχοι και δοκιμές), με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέθοδο. Στις αρμοδιότητες του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. περιλαμβάνονται ειδικότερα :
α) Η σύνταξη, έκδοση και διάθεση προτύπων και προδιαγραφών που αναφέρονται σε προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα, και σε διεργασίες, δραστηριότητες, οργανισμούς, συστήματα, πρόσωπα ή συνδυασμούς αυτών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τυποποίησης.
β) Η σύσταση και υποστήριξη επιτροπών ή ομάδων εργασίας για τη μελέτη θεμάτων που εμπίπτουν στο σκοπό και στις αρμοδιότητές του, η ανάθεση τέτοιων μελετών σε υφιστάμενες επιτροπές, ομάδες εργασίας ή πρόσωπα, καθώς και ο συντονισμός και η αξιοποίηση όλων των σχετικών εργασιών και μελετών που αφορούν την τυποποίηση στην Ελλάδα.
γ) Η δημιουργία αρχείου ελληνικών, διεθνών και εν γένει αλλοδαπών προτύπων και προδιαγραφών, καθώς και η συγκέντρωση, ανταλλαγή και διάδοση με κάθε πρόσφορο μέσο δημοσιευμάτων και πληροφοριών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
δ) Η έκδοση κάθε είδους εργασιών, μελετών και περιοδικών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
ε) Η καθιέρωση και απονομή σημάτων συμμόρφωσης.
στ) Η καθιέρωση και χορήγηση πιστοποιητικών συμμόρφωσης.
ζ) Η ίδρυση και λειτουργία ινστιτούτων και εργαστηρίων και η διενέργεια δοκιμών και ελέγχων.
η) Η παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
θ) Η υλοποίηση ερευνητικών εργασιών και προγραμμάτων σχετικών με το σκοπό του.
2. Ο σκοπός του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. μπορεί να τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του.
3. Για την εκπλήρωση του σκοπού του ο ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. μπορεί να ιδρύει και να συμμετέχει σε νομικά πρόσωπα.
4. Τα ελληνικά πρότυπα και οι ελληνικές προδιαγραφές πρέπει να εναρμονίζονται, όπου απαιτείται, προς τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών τυποποίησης. Τα πνευματικά δικαιώματα επί των ελληνικών προτύπων και ελληνικών προδιαγραφών ανήκουν στον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε..
5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., είναι δυνατόν μέχρι την έκδοση των αντίστοιχων ελληνικών προτύπων και ελληνικών προδιαγραφών να χρησιμοποιούνται ως ελληνικά πρότυπα και ελληνικές προδιαγραφές τα ήδη υφιστάμενα διεθνή ή αλλοδαπά.
6. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών ο ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. συμμετέχει στις εργασίες και δραστηριότητες ομοειδών οργανισμών της αλλοδαπής, ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών και εκπροσωπεί τη χώρα σε αυτούς, αναλαμβάνοντας την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων.
7. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να παρέχουν στον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. κάθε στοιχείο, πληροφορία και διευκόλυνση που τους ζητείται και είναι χρήσιμη για την εκπλήρωση των σκοπών του.
8. Η εφαρμογή των εκάστοτε καθοριζόμενων προτύπων και προδιαγραφών είναι προαιρετική. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού είναι δυνατόν να οριστεί η υποχρεωτική εφαρμογή ορισμένων ελληνικών προτύπων και ελληνικών προδιαγραφών, εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι και ιδιαίτερα η περίπτωση προστασίας της υγείας ή της ασφάλειας των πολιτών ή της προστασίας του περιβάλλοντος.”
3. Το άρθρο 9 του ν. 372/1976 αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 9
Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης
1. Στον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. συνιστάται συμβούλιο με την ονομασία Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης, το οποίο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί επί θεμάτων σχετικών με την τυποποίηση.
2. Το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης είναι δεκαπενταμελές και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο.
– Του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
– Του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας
– Του Υπουργείου Ανάπτυξης
– Του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων
– Του Υπουργείου Γεωργίας
– Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
– Του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας
– Του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
– Του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)
– Του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)
– Του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.)
– Του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
– Του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.
Στο Συμβούλιο Τυποποίησης μετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε..
3. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης και οι αναπληρωτές τους ορίζονται οι μεν εκπρόσωποι των Υπουργείων με πράξεις των αρμόδιων Υπουργών, οι δε εκπρόσωποι των οργανώσεων με πράξεις των αρμόδιων οργάνων τους. Κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων είναι το κύρος, η ευρεία επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία ή οι ειδικές γνώσεις τους σε θέματα τυποποίησης και συναφών δραστηριοτήτων.
4. Η θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης είναι τριετής.
5. Το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, στην οποία παρίστανται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρός του.
6. Το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα μισά συν ένα από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
7. Οι εισηγητές και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης είναι υπάλληλοι του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. που ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
8. Η γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης ορίζονται ειδικότερα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.”
4. Το άρθρο 12 του ν. 372/1976 αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 12
Διάρθρωση υπηρεσιών
Με κανονισμούς, οι οποίοι καταρτίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., καθορίζονται τα της διαρθρώσεως των υπηρεσιών του ΕΛ.Ο.Τ. και των αρμοδιοτήτων τους, οι θέσεις ανά ειδικότητα και τα της καταστάσεως του προσωπικού, καθώς και τα της διαχείρισης και προμηθειών του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε..”
5. Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 372/1976 αντικαθίσταται ως εξής :
“Άρθρο 15
Κανονισμοί
1. Με κανονισμούς που καταρτίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. και εγκρίνονται από τη Γενική του Συνέλευση καθορίζονται τα της συστάσεως και λειτουργίας των επιτροπών τυποποίησης, καθώς και τα της συντάξεως και εκδόσεως ελληνικών προτύπων, ελληνικών προδιαγραφών και ελληνικών κανονισμών.”
Άρθρο 10
Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι
1. Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να εκδίδει μετοχοποιήσιμους τίτλους, στο εξής “Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι”, με φυσική μορφή ή λογιστικές εγγραφές (άϋλοι τίτλοι) και να τους διαθέτει στο επενδυτικό κοινό. Αρμόδιο για την έκδοση των τίτλων αυτών είναι το Υπουργείο Οικονομικών – Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
2. Οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι είναι αξιόγραφα τα οποία παρέχουν στους δικαιούχους το δικαίωμα ανταλλαγής τους με μετοχές Δημόσιων Επιχειρήσεων ή Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο.) ή εταιρειών των οποίων κύριος είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (Δ.Ε.Κ.Α.). Σε περίπτωση μη ανταλλαγής τους εξοφλούνται κατά την ημερομηνία λήξης τους.
Μέχρι της κατά τα ανωτέρω ανταλλαγής ή εξόφλησής τους οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι αποφέρουν τόκο.
Σε κάθε περίπτωση οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι εξομοιώνονται φορολογικά με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Στην περίπτωση αγοράς, πώλησης, μεταβίβασης, ανταλλαγής των τίτλων αυτών με μετοχές ισχύουν οι απαλλαγές από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημόσιου ή τρίτων, οι οποίες προβλέπονται επί οποιουδήποτε άλλου τίτλου του Ελληνικού Δημοσίου. Οι τόκοι που αποφέρουν οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι μέχρι το χρόνο ανταλλαγής τους με μετοχές απαλλάσσονται οποιουδήποτε φόρου, τέλους χαρτοσήμου και λοιπών επιβαρύνσεων υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.
3. Υπό τους όρους του παρόντος είναι δυνατόν να παρέχεται προνομιακή μεταχείριση στους δικαιούχους Μετοχοποιήσεων Τίτλων κατά την άσκηση του δικαιώματος ανταλλαγής σε σχέση με τους λοιπούς ενδιαφερόμενους για την απόκτηση των ίδιων μετοχών, όπως ιδίως η απόκτηση, η προνομιακή συμμετοχή των δικαιούχων ή η προνομιακή κατανομή στους δικαιούχους κατά τη διάθεση μετοχών με δημόσια εγγραφή ή με ιδιωτική τοποθέτηση είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Με τις διατάξεις του παρόντος δεν θίγονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, που προβλέπουν την παροχή αδειών ή εγκρίσεων για τη διάθεση ή έκδοση μετοχών, με τις οποίες θα δύνανται να ανταλλάσσονται οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι.
4. Η αξίωση ως προς το κεφάλαιο των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή από την ημερομηνία λήξης του τίτλου και ως προς τους τόκους που οφείλονται σε πενταετή παραγραφή από την ημερομηνία που καθίστανται απαιτητοί.
5. Οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι έχουν την έννοια της “κινητής αξίας” για την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για την χρηματιστηριακή και εξωχρηματιστηριακή κεφαλαιαγορά, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικώς των διατάξεων του π.δ. 350/1985 και του άρθρου 1 του ν. 1969/1991 (ΦΕΚ 167 Α`).
6. Οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι δύνανται να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.) και μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών εισάγονται στα Χρηματιστήρια Αξιών εσωτερικού και εξωτερικού.
Για την εισαγωγή των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 350/1985, οι οποίες ισχύουν για την εισαγωγή ομολογιών που έχουν εκδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σε περίπτωση εισαγωγής των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι δυνατή η διαπραγμάτευσή τους σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και επόμενα του ν. 2198/1994 (ΦΕΚ 43 Α`).
Οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι νοούνται ως “αξίες σταθερού εισοδήματος” για τους σκοπούς του άρθρου 53 του ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 228 Α`) και επομένως εφαρμόζονται επ` αυτών οι διατάξεις του Μέρους Γ` του ν. 2533/1997 για την Αγορά Αξιών Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επί των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων εφαρμόζονται και οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 15 του ν. 2632/1928 (ΦΕΚ 137 Α`), που προστέθηκε με το άρθρο 74 του ν. 1969/1991.
7. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται :
α) ο τύπος και το είδος των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων (ονομαστικοί ή ανώνυμοι), η ονομαστική αξία, το νόμισμα στο οποίο θα εκδίδονται, η διάρκεια των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων, η τιμή ανταλλαγής ή εξόφλησής τους, το επιτόκιο και ο χρόνος κατά τον οποίο καθίστανται απαιτητοί οι τόκοι, ο τόπος και ο τρόπος διάθεσης αυτών στους επενδυτές,
β) οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος ανταλλαγής των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων, η έκταση προνομιακής μεταχείρισης των δικαιούχων Μετοχοποιήσιμων Τίτλων κατά την άσκηση του δικαιώματος ανταλλαγής των τίτλων με μετοχές και κάθε άλλη λεπτομέρεια,
γ) οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής από τους δικαιούχους Μετοχοποιήσεων Τίτλων (με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2000/1991).
8. Ο Υπουργός Οικονομικών η εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο δύναται να υπογράφει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου συμβάσεις και συμφωνίες που αναφέρονται στην προετοιμασία, στην έκδοση, στη διάθεση των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων και γενικότερα σε κάθε θέμα που έχει σχέση με τους τίτλους αυτούς.
9. Για τους Μετοχοποιήσιμους Τίτλους που εκδίδονται με τη μορφή λογιστικών εγγραφών εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για την έκδοση άυλων τίτλων του Δημοσίου (ομολόγων, εντόκων γραμματίων) του ν. 2198/1994 (ΦΕΚ 43 Α`) και των εκάστοτε κατ` εφαρμογή του εκδιδόμενων κανονιστικών αποφάσεων.
Επί των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ 154 Α`) περί βασικών διαπραγματεύσεων αγοράς και των εκάστοτε κατ` εφαρμογή του εκδιδόμενων αποφάσεων.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ρυθμίζεται κάθε θέμα το οποίο ανακύπτει κατά την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου προς το σκοπό της πλήρους εξομοίωσης των Μετοχοποιήσιμων Τίτλων με τους λοιπούς άυλους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
10. Οι Μετοχοποιήσιμοι Τίτλοι γίνονται δεκτοί στην ονομαστική τους αξία για σύσταση εγγυοδοσιών για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς έργων ή προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
11. Οι σχετικές δαπάνες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού γίνονται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Δημόσιου Λογιστικού.
12. Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`) καταργούνται από την ισχύ του παρόντος νόμου.
Άρθρο 11
Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του Καταστατικού της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία “Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.” [ν. 2257/1994 (ΦΕΚ 197 Α`) και 88498/1996 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΦΕΚ 1165 Β`), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν], αντικαθίσταται ως εξής :
“Σε οποιαδήποτε περίπτωση η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου επί του εκάστοτε κεφαλαίου της εταιρείας δεν δύναται να είναι κατώτερη του πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) των μετά ψήφου μετοχών της εταιρίας.”
Άρθρο 12
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 1998
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
KΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΈΡΓΩΝ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Σ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Σ. ΣΟΥΜΑΚΗΣ Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1998
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ