ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2680 ΦΕΚ Α` 14/5.2.1999

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής    Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ελληνικής    Δημοκρατίας και της Εθνικής Επιτροπής για τον    Έλεγχο Πυρηνικών Δραστηριοτήτων της Ρουμανίας, για    την έγκαιρη γνωστοποίηση πυρηνικού ατυχήματος και    την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με τις    πυρηνικές εγκαταστάσεις

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του     Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής     Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Επιτροπής για τον     Έλεγχο Πυρηνικών Δραστηριοτήτων της Ρουμανίας για την έγκαιρη     γνωστοποίηση πυρηνικού ατυχήματος και την ανταλλαγή πληροφοριών     σχετικών με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι     στις 22 Δεκεμβρίου 1997, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην     ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής :

ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ             ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ        ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ                  ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

      Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας και     η Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο Πυρηνικών Δραστηριοτήτων της Ρουμανίας     (στο εξής αναφέρονται ως “Συμβαλλόμενα Μέρη”) σύμφωνα με τις διατάξεις     της παραγράφου 2 του Άρθρου 4 της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της     Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ρουμανίας, για την     έγκαιρη γνωστοποίηση πυρηνικού ατυχήματος και ανταλλαγή πληροφοριών     σχετικές με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, που υπεγράφη στην Αθήνα στις     10 Μαρτίου 1995, (στο εξής αναφέρεται ως “Διακυβερνητική Συμφωνία”),

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ως ακολούθως :

ΆΡΘΡΟ 1

Πεδίο

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του Άρθρου 1 της     Διακυβερνητικής Συμφωνίας ο κατάλογος των πυρηνικών εγκαταστάσεων και     των πυρηνικών δραστηριοτήτων δίδεται στο Παράρτημα 1 αυτής της     Συμφωνίας.

ΆΡΘΡΟ 2

Γνωστοποίηση Πυρηνικού Ατυχήματος

1) Οι πληροφορίες που ανταλλάσσουν τα Συμβαλλόμενα Μέρη, σύμφωνα με     το Άρθρο 2 της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, δίδονται στο Παράρτημα 2     αυτής της Συμφωνίας.

2) Σε περίπτωση ραδιολογικής έκτακτης ανάγκης σε πυρηνική εγκατάσταση     ή σε πυρηνική δραστηριότητα ενός εκ των Συμβαλλόμενων Μερών, το εν λόγω     Μέρος θα πρέπει να πληροφορήσει το έτερο Συμβαλλόμενο Μέρος, σχετικά,     όχι αργότερα από 15 λεπτά της ώρας από τη στιγμή που λαμβάνεται απόφαση     για την έκτακτη ανάγκη. Η διαδικασία πληροφόρησης θα συμφωνηθεί     μεταγενέστερα μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών.

3) Τα σημεία επαφής των Συμβαλλόμενων Μερών δίδονται στο Παράρτημα 3     αυτής της Συμφωνίας.

ΆΡΘΡΟ 3

Ανταλλαγή Πληροφοριών

1) Η ανταλλαγή πληροφοριών με βάση το Άρθρο 3 της Διακυβερνητικής     Συμφωνίας καθορίζεται στο Παράρτημα 4 αυτής της Συμφωνίας.

2) Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα αναθεωρούν εφόσον απαιτείται ή θα     διευρύνουν μετά από αμοιβαία συμφωνία τις πληροφορίες των Παραρτημάτων     1 και 4 αυτής της Συμφωνίας.

ΆΡΘΡΟ 4

Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν την     επιστημονική συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων αρχών και μεταξύ     άλλων οργανισμών αμφοτέρων των Συμβαλλόμενων Μερών, στο πεδίο της     πυρηνικής ασφάλειας, του σχεδιασμού αντιμετώπισης πυρηνικής έκτακτης     ανάγκης και της ακτινοπροστασίας, περιλαμβανομένου και του ελέγχου των     ραδιενεργών εκλύσεων και των μετρήσεων της ραδιενέργειας περιβάλλοντος.

ΆΡΘΡΟ 5

Διαχείριση

Εκτός αν άλλως συμφωνηθεί, έκαστο των Συμβαλλόμενων Μερών αναλαμβάνει     το κόστος που συνεπάγεται η συμμετοχή του στη Συμφωνία αυτή. Κανένα από     τα Συμβαλλόμενα Μέρη δεν δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση από το έτερο     Μέρος εξαιτίας των πληροφοριών που αντηλλάγησαν με βάση αυτή τη     Συμφωνία.

ΆΡΘΡΟ 6

Εχεμύθεια

Αν ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη θεωρεί τις παρεχόμενες πληροφορίες με     βάση τη Διακυβερνητική Συμφωνία ως εμπιστευτικές, θα πρέπει αυτό να οτ     καταστήσει σαφές στο έτερο των Συμβαλλόμενων Μερών.

Το Συμβαλλόμενο Μέρος που δέχεται τις πληροφορίες θα πρέπει να     σέβεται το εμπιστευτικό των πληροφοριών. Κοινοποίηση των εμπιστευτικών     πληροφοριών από το Μέρος που τις δέχεται σε Τρίτους μπορεί να     επιτρέπεται μόνον κατόπιν γραπτής συναίνεσης του έτερου των     Συμβαλλόμενων Μερών.

ΆΡΘΡΟ 7

Ρύθμιση Διαφωνιών

Διαφωνίες που αφορούν στην ερμηνεία ή στην εφαρμογή αυτής της     Συμφωνίας θα ρυθμίζονται με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των     Συμβαλλόμενων Μερών ή με άλλους τρόπους αποδεκτούς από αμφότερα τα     Συμβαλλόμενα Μέρη.

ΆΡΘΡΟ 8

Σχέση με Διεθνείς Συμφωνίες

Αυτή η Συμφωνία δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις     των Συμβαλλόμενων Μερών που πηγάζουν από τη Διακυβερνητική Συμφωνία,     τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχουν συνάψει πριν ή μετά την ισχύ αυτής της     Συμφωνίας και σχετίζονται με το σκοπό της παρούσης Διακυβερνητικής     Συμφωνίας.

ΆΡΘΡΟ 9

Έναρξη ισχύος και διάρκεια

Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται για μη καθορισμένη χρονική διάρκεια και     θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία της τελευταίας ειδοποίησης με την οποία     τα Συμβαλλόμενα Μέρη πληροφορούν το ένα το άλλο ότι έχουν εκπληρώσει     όλες τις σχετικές νομικές απαιτήσεις για την έναρξη της ισχύος της. Η     Συμφωνία παύει να ισχύει την ημερομηνία της λήξης της Διακυβερνητικής     Συμφωνίας.

*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Με την Ανακοίνωση  Φ.0544/13/ΑΣ 272/Μ.4815/1999          ΦΕΚ Α 87 του Υπ.Εξωτερικών, η παρούσα τέθηκε σε ισχύ          την 16η Μαρτίου 1999.                                Έκαστο Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να τερματίσει αυτή τη Συμφωνία ένα     χρόνο μετά από γραπτή κοινοποίηση στο έτερο Συμβαλλόμενο Μέρος.

Αυτή η Συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί οποτεδήποτε με τη συναίνεση     των Συμβαλλόμενων Μερών.

Υπεγράφη στο Βουκουρέστι στις 22 Δεκεμβρίου 1997 σε δύο πρωτότυπα     στην ελληνική, ρουμανική και αγγλική γλώσσα, τα οποία είναι εξίσου     ισοδύναμα. Σε περίπτωση αποκλίσεων που προκύπτουν από την ερμηνεία     υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

Για την Ελληνική              Για την Εθνική Επιτροπή       Επιτροπή                      Ελέγχου Πυρηνικών       Ατομικής Ενέργειας            Δραστηριοτήτων

(υπογραφή)                      (υπογραφή)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΟΣ           DAN CUTOIU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Κατάλογος των Πυρηνικών Εγκαταστάσεων                 και Πυρηνικών Δραστηριοτήτων

Ελληνική Δημοκρατία :

1. Ερευνητικός Αντιδραστήρας

Τοποθεσία :

Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας – Ακτινοπροστασίας ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος,     Αγία Παρασκευή, Αττική.

Τύπος :

Ανοικτής Δεξαμενής, θερμική ισχύς 5MW, τύπος καύσιμου MTR, καρδιά     μικτού εμπλουτισμού (HEU + LEU).

2. Εγκατάσταση αποθήκευσης χρησιμοποιημένων Σχασίμων Στοιχείων

Τοποθεσία : Κτίριο Ερευνητικού Αντιδραστήρα (προσωρινή αποθήκευση).

Ρουμανία :

1. FCEN Cernavoda

2. Ερευνητικός Αντιδραστήρας VURS

Τοποθεσία :

Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Ανάπτυξης Φυσικής και Πυρηνικής     Μηχανικής, HoriaHulubei – Βουκουρέστι

3. Ερευνητικός Αντιδραστήρας TRIGA

Τοποθεσία : Ινστιτούτο Πυρηνικής Ερευνας – Pitesti

4. Σταθμός Επεξεργασίας Ραδιενεργών Καταλοίπων

Τοποθεσία : Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Ανάπτυξης Φυσικής και     Πυρηνικής Μηχανικής, HoriaHulubei – Βουκουρέστι

5. Σταθμός Επεξεργασίας Ραδιενεργών Καταλοίπων

Τοποθεσία : Ινστιτούτο Πυρηνικής Ερευνας – Pitesti

6. Εθνική τοποθεσία αποθήκευσης Μέσου και Χαμηλού Επιπέδου          Ραδιενεργών Αποβλήτων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

Πληροφορίες σχετικά με πυρηνικά ατυχήματα

Σε περίπτωση οποιουδήποτε πυρηνικού ατυχήματος σε πυρηνική     εγκατάσταση ή σε πυρηνική δραστηριότητα στην οποία αναφέρεται η παρούσα     Συμφωνία, το οποίο συνεπάγεται τη θέση σε κατάσταση ετοιμότητας     περιοχών εκτός των ορίων της εγκατάστασης, ή που αντιστοιχεί στην     κλίμακα 3 και άνω της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων του ΔΟΑΕ     (IAEA INES scale) ή σε περίπτωση που μετρήσεις ραδιενέργειας     περιβάλλοντος απαιτούν εθνική κατάσταση ετοιμότητας, οι ακόλουθες     πληροφορίες θα παρέχονται αμέσως μόλις και στη μορφή που είναι     διαθέσιμες, στο Συμβαλλόμενο Μέρος που κάνει την γνωστοποίηση :

1. Ο χρόνος, η ακριβής τοποθεσία και κατά περίπτωση η φύση του     συμβάντος.

2. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ή δραστηριότητα.

3. Τα υποτιθέμενα ή εξακριβωμένα αίτια του συμβάντος, καθώς και η     προβλεπόμενη εξέλιξη του πυρηνικού συμβάντος.

4. Τα γενικά χαρακτηριστικά της ραδιενεργού έκλυσης,     συμπεριλαμβανομένων κατά το δυνατόν της φύσης, της πιθανής φυσικής και     χημικής μορφής, της ποσότητας, σύνθεσης και του ενεργού ύψους της     έκλυσης.

5. Τα στοιχεία των επικρατουσών και των αναμενόμενων μετεωρολογικών     και υδρολογικών συνθηκών και οποιαδήποτε πληροφορία, που είναι     απαραίτητα για την πρόβλεψη της διασποράς της ραδιενεργού έκλυσης.

6. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του δικτύου ελέγχου ραδιενέργειας     περιβάλλοντος.

7. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης εκτός των ορίων της εγκατάστασης που     έχουν ληφθεί ή θεωρείται πιθανό να ληφθούν.

8. Η προβλεπόμενη εξέλιξη της ραδιενεργού έκλυσης.

Οι παραπάνω πληροφορίες θα παρέχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, το     ταχύτερο δυνατόν, όχι αργότερα όμως των 12 ωρών και, όταν απαιτείται,     θα συμπληρώνονται, με νεότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της     κατάστασης έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων του προβλεπόμενου ή     πραγματικού χρόνου άρσης αυτής.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

Σημεία επαφής

Ελληνική Δημοκρατία :

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Διεύθυνση : Τ.Θ. 60092, 153 10 Αγ. Παρασκευή

Αττικής, Ελλάδα

Τηλ. : ++ 30 1 – 65 35 194 (ώρες γραφείου)

++ 30 1 – 65 44 526 (ώρες γραφείου)

Fax : ++ 30 1 – 65 33 939 / 65 35 436

Telex : 218254 / 217450 KRYP GR

Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Τηλ. : ++ 30 1 9831305 / 9629404 / 9629316 (όλο το 24ωρο)

Fax : ++ 30 1 96 28 952 / 96 49 646

Telex : 223153 / 216606 / 216605

Ρουμανία :

Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Πυρηνικών Δραστηριοτήτων

Διεύθυνση : 12, Blvd, Libertatii, Bucharest 5, Romania

Τηλ. : ++ 40 1 – 410 24 41

Fax :  ++ 40 1 410 34 76 / 411 1436

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

Πληροφορίες σχετικές με εγκαταστάσεις

Οι παρακάτω πληροφορίες παρέχονται εφάπαξ και η ισχύς τους     επιβεβαιώνεται τον Ιανουάριο κάθε χρόνου, μαζί με τυχόν σχετικές     μεταβολές και προσθήκες, για εγκατάσταση του Παραρτήματος 1.

I.  Γενικές Πληροφορίες

1. Ονομασία της εγκατάστασης.

2. Τοποθεσία και διεύθυνση.

3. Ιδιοκτήτης.

4. Χειριστής.

5. Χρήση.

6. Βασικές παράμετροι της εγκατάστασης.

7. Παρούσα κατάσταση λειτουργίας.

8. Περιγραφή της τοποθεσίας (συμπεριλαμβανομένων σεισμολογικών,     μετεωρολογικών και υδρολογικών δεδομένων).

9. Επεξεργασία και αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων.

10. Διαχείριση των χρησιμοποιημένων σχασίμων στοιχείων.

II. Πληροφορίες σχετικές με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

1. Τύπος του αντιδραστήρα.

2. Ισχύς.

3. Καρδιά (εμπλουτισμός νέου καυσίμου, υπολογισμένο burn-up, κύκλος     επαναφόρτισης, ποιοτική και ποσοτική σύσταση ραδιονουκλιδίων (core     inventory).

4. Έλεγχος και λειτουργία των αντιδραστήρων.

5. Δοχείο του αντιδραστήρα.

6. Ψυκτικά μέσα και κυκλώματα (πρωτεύον και δευτερεύον).

7. Ατμοστρόβιλος.

8. Επιτρεπτή και πραγματική έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον για     μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

9. Τύπος περιβλήματος.

10. Συστήματα ασφαλείας.

11. Πληροφορίες ανάλυσης ασφαλείας (προσδιοριστική ή/και     πιθανολογική, περιλαμβανομέμης της πληροφορήσεως που παρασχέθηκε στο     διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας).

III. Εγκατάσταση αποθήκευσης χρησιμοποιουμένων στοιχείων καυσίμου

1. Τύπος.

2. Χωρητικότητα.

3. Ρυθμός αποθήκευσης.

IV. Δίκτυο ελέγχου ραδιενέργειας περιβάλλοντος της Χώρας

1. Τοποθεσίες σταθμών δειγματοληψίας και μετρήσεων.

2. Είδος και συχνότητα συλλεγόμενων δειγμάτων.

3. Προσδιοριζόμενα μεγέθη.

Η ισχύς του παρόντος Νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην     Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την     πλήρωση των προϋποθέσεων του πρώτου εδαφίου του άρθρου 9 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της     Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 1999

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ          ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ           Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 1999

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ