NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4306 ΦΕΚ Α’ 243/07.11.2014
Κύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τις υπηρεσίες υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τις υπηρεσίες υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 4 Μαρτίου 2013, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ
ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας αποκαλούμενα εφεξής ως τα «Μέρη».
Έχοντας υπόψη τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την Συνεργασία του Τομέα Υγείας η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2005, αποκαλούμενη εφεξής ως η «Συμφωνία»,
Επιθυμώντας να εντείνουν τη συνεργασία στον τομέα της υγείας μεταξύ των δύο χωρών, εντός του πλαισίου και σε συμμόρφωση με τη Συμφωνία, Συμφωνούν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Τα Μέρη θα συνεργάζονται προκειμένου να αναπτυχθεί η βελτίωση διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις καταστροφών (από ατύχημα, φυσικών ή προκλητών μετά από ηθελημένη απελευθέρωση ραδιολογικών χημικών, πυρηνικών, βιολογικών, παραγόντων-ΡΧΠΒ).
Άρθρο 2
Τα Μέρη συμφωνούν για την πραγματοποίηση τεχνικής συνεργασίας (συμβουλευτική, ανταλλαγή απόψεων, αμοιβαίες επισκέψεις) όσον αφορά την ανάπτυξη και απόκριση υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών.
Άρθρο 3
Τα Μέρη θα παράσχουν Εκπαιδεύσεις Ιατρικής Διάσωσης σε υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα διατεθεί κατά τη διάρκεια καταστροφών στην Τουρκία και Ελλάδα. Οι δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να έχουν αμοιβαίο και ισότιμο χαρακτήρα.
Άρθρο 4
Επιπλέον, τα Μέρη μπορούν να διοργανώσουν εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις στους ακόλουθους τομείς μετά από αίτημα της Τουρκικής και/ή Ελληνικής πλευράς:
α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα μέτρα προφύλαξης και την αντιμετώπιση, περιστατικών μετά από ατύχημα ή ηθελημένη απελευθέρωση ΡΧΠΒ.
β) Εκπαίδευση στο Σχέδιο Διαχείρισης Καταστροφών Νοσοκομείου
γ) Αναγνώριση θυμάτων μαζικών καταστροφών
Άρθρο 5
Οι διατάξεις του άρθρου 5 της Συμφωνίας θα εφαρμοστούν αναφορικά με οποιαδήποτε σύντομη επίσκεψη εμπειρογνωμόνων ή άλλου προσωπικού και των δύο χωρών εντός του πλαισίου της Συμφωνίας, εκτός διαφορετικής συνεννόησης:
ί) Το αποστέλλον Μέρος θα αναλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού μετ’ επιστροφής προς το φιλοξενόν Μέρος
ii) Το φιλοξενόν Μέρος θα παρέχει πλήρη κάλυψη διαμονής και διατροφής.
Η περίοδος των επισκέψεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δύο (2) εβδομάδων.
Άρθρο 6
Το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή αυτού του Πρωτοκόλλου.
Άρθρο 7
Το παρόν Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία παραλαβής του τελευταίου διπλωματικού εγγράφου με το οποίο θα επιβεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές διαδικασίες που απαιτούνται σε κάθε χώρα, προκειμένου αυτό να τεθεί σε ισχύ.
Το παρόν Πρωτόκολλο θα παραμείνει σε ισχύ ταυτόχρονα με τη Συμφωνία.
Υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, την 4 Μαρτίου 2013, σε δύο αυθεντικά διατυπωμένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα, όλα τα κείμενα εξίσου αυθεντικά.
Σε περίπτωση διαφωνίας, το Αγγλικό κείμενο θα υπερισχύει.
Για την Κυβέρνηση της Για την Κυβέρνηση της
Ελληνικής Δημοκρατίας Δημοκρατίας της Τουρκίας
Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος Δρ. Mehmet Muezzinoglou
Υπουργός Υγείας Υπουργός Υγείας
Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Πρωτοκόλλου που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 7 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ