Έχετε έναν εργαζόμενο που έχει παιδιά και δικαιούται την έκπτωση του φόρου, το ποσό του όμως δεν είναι αφορολόγητο, υπόκειται σε φόρο.
Τρέχετε την μισθοδοσία του, πχ στον 5ο μήνα και το πρόγραμμα δεν σας κρατάει καθόλου φόρο. Γιατί γίνεται αυτό;
Υπάρχει το ενδεχόμενο στον εργαζόμενο για τους πρώτους μήνες να μην του είχατε δηλώσει την μείωση φόρου λόγω του παιδιού. Δηλαδή στην καρτέλα του, στο ταμπελάκι Αναγνώριση, στο πεδίο Αριθμός Τέκνων είχατε βάλει το ανάλογο νούμερο, αλλά δίπλα στο πεδίο Μείωση Φόρου είχατε βάλει Όχι. Το πρόγραμμα λοιπόν σας κράτησε παραπάνω φόρο από αυτόν που θα έπρεπε.
Στη συνέχεια, από κάποιον μήνα και μετά πήγατε στο πεδίο Μείωση Φόρου και βάλατε Ναι. Άρα τώρα στον τρέχοντα μήνα, και προκειμένου για να ισορροπήσει ο φόρος, το πρόγραμμα δεν σας κάνει καμία παρακράτηση, αφού είχε γίνει εξ’αρχής περισσότερη από ότι θα έπρεπε. ( με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος είναι στην εταιρία σας από την αρχή του έτους, οπότε στο ταμπελάκι Εργασιακά, στο πεδίο Εκκαθάριση φόρου έχετε ορίσει «Αυτόματα» ή «Ναι».
Πάντως, σε κάθε περίπτωση στο τέλος του έτους το πρόγραμμα θα σας κάνει την εκκαθάριση του φόρου.
Γενικά, οι διαφορές στους φόρους ανά μήνα εξαρτώνται από πάρα πολλούς παράγοντες: Αν ο εργαζόμενος ήταν με μερική και μετά με πλήρη απασχόληση. Αν είχε επιδόματα που συμμετέχουν στον φόρο και τώρα δεν τα έχει. Αν δεν είχε παιδί και τώρα έχει. Αν άλλαξε το εργασιακό του καθεστώς (π.χ. από εργάτη σε υπάλληλο). Αν είχε αναδρομικές αποδοχές. Αν απολύθηκε και ξανά προσλήφθηκε μέσα στην ίδια χρήση. Αν ήταν με τεκμαρτή ασφάλιση και τώρα είναι με κανονική. Αν δεν ξεπερνούσε το πλαφόν του ΙΚΑ και τώρα το ξεπερνάει (και το αντίθετο). Αν στο πεδίο Εκκαθάριση Φόρου(στο ταμπελάκι Εργασιακά, στον Εγαζόμενο-στην καρτέλα του), έχετε βάλει Ναι ή Όχι. Θα πρέπει να ελέγξετε όλους αυτούς τους παράγοντες για να δείτε πώς υπολογίζεται ο φόρος.