Υπολογίζετε την Άδεια Ληφθείσα σε έναν εργαζόμενο, βάζετε και το εύρος των ημερομηνιών της αδείας αλλά το πρόγραμμα ΔΕΝ σας δίνει τις ημέρες του διαστήματος αυτού, αλλά άλλον αριθμό. Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Θα ελέγξετε αν στον Εργαζόμενο έχει μπει το σχετικό ωράριο απασχόλησής του.

Μετά θα δείτε αν ο εργαζόμενος έχει εξαντλήσει την άδειά του (μπορείτε να δείτε το Βιβλίο αδειών ή το Υπόλοιπο αδειών).
Αν ναι τότε μπορεί να μην δικαιούται άλλη.
Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε μετά θα δείτε αν στον μήνα αυτό στον εργαζόμενο έχετε «τρέξει» Τακτικές Αποδοχές. Αν έχετε τρέξει και είναι 25 ημέρες τότε την Άδεια ληφθείσα το πρόγραμμα θα σας την εμφανίσει μηδενική για να μην ξεπεράσει ο μήνας τις 25 ημέρες (άδεια + τακτικές). Θα πρέπει λοιπόν να σβήσετε τις Τακτικές, και να υπολογίσετε πρώτα την Άδεια Ληφθείσα.

Επίσης το αντίστοιχο θα συνέβαινε αν είχατε τρέξει κάποιες πληρωτέες ημέρες ως τακτικές αποδοχές. Αυτές θα αφαιρεθούν από την άδεια ληφθείσα που ενδεχομένως θα τρέξετε στον ίδιο μήνα.
Π.χ. ο εργαζόμενος δικαιούται 25 ημέρες άδεια. Εσείς στον Αύγουστο του υπολογίζετε για κάποιον λόγο 10 ημέρες ως τακτικές αποδοχές. Αν μετά πάτε να υπολογίσετε Άδεια Ληφθείσα, ακόμα κι αν βάλετε ως ημερομηνίες αδείας όλο τον μήνα, το πρόγραμμα θα σας φέρει ως μέγιστες τις υπόλοιπες 15, ώστε το σύνολο, 15+10,( = 25), να δίνει εικοσιπέντε (πάντα εφόσον μιλάμε για 25ήμερη εργασία υπαλλήλου ή ημερομισθίου). Το πρόγραμμα λοιπόν σας προστατεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Παρατήρηση: Αν τρέξετε πρώτα την Άδεια Ληφθείσα και μετά τις Τακτικές, τότε στις Τακτικές το πρόγραμμα από μόνο του θα σας εμφανίσει το υπόλοιπο των μισθοδοτούμενων ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος, ώστε να ισχύει πάντοτε η σχέση: Άδεια Ληφθείσα + Τακτικές = 25 .