Εργαζόμενος με Εφάπαξ Αμοιβές. Έχετε βάλει το σχετικό επίδομα των εφάπαξ αμοιβών και στην κίνηση μισθοδοσίας στο πεδίο Εφάπαξ αμοιβές βάλατε το εύρος ημερομηνιών του εφάπαξ (στον μήνα που το δίνετε). Όταν όμως στέλνετε την ΑΠΔ εμφανίζεται μήνυμα ότι το ημερολογιακό διάστημα με τύπο αποδοχών 16 είναι κενό. Τι θα πρέπει να κάνετε;
Ενδεχομένως οι εργαζόμενοι να έχουν αποχωρήσει μέσα σε σε αυτόν τον μήνα. Πχ η ημερομηνία αποχώρησης είναι 31/10/2099 και το διάστημα των εφάπαξ είναι από 01/10 έως 31/10. Αν λοιπόν η ημερομηνία αποχώρησης συμπίπτει με την ημερομηνία λήξεως των εφάπαξ αμοιβών τότε στην ΑΠΔ θα εμφανιστεί το μήνυμα αυτό. Μπορείτε να το δείτε και από τις εκτυπώσεις της ΑΠΔ (Εκτυπώσεις > Έντυπα, βεβαιώσεις > Αναλυτική περιοδική δήλωση), ότι οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης είναι ασυμπλήρωτες .
Θα πρέπει λοιπόν να στις καρτέλες των εργαζόμενων να διαγράψετε την ημερομηνία αποχώρησής του, να πάρετε την ΑΠΔ κανονικά και μετά να ξανά βάλετε τις ημερομηνίες αποχώρησης.
Γενικά για την εφάπαξ αμοιβή , τύπος αποδοχών 16, ισχύουν τα ακόλουθα:
Αν τον εργαζόμενο που πληρώνεται με εφάπαξ αμοιβή στην μισθοδοσία του εργαζόμενου δεν θα υπάρχουν ούτε ασφαλιστικές ημέρες αλλά ούτε και ημέρες εργασίας. Επίσης, στην ΑΠΔ δεν θα εμφανιστούν οι Ασφαλιστικές Ημέρες.
Τον εργαζόμενο θα πρέπει να τον χαρακτηρίσετε ως Υπάλληλο, και όχι ως Ελεύθερο Επαγγελματία, προκειμένου να εμφανιστεί στην ΑΠΔ.
Αυτή την εφάπαξ αμοιβή θα την δημιουργήσετε ως ένα νέο επίδομα. Θα πάτε: Κύριες εργ.> Επιδόματα, Διαχείριση Επιδομάτων. Στην Περιγραφή ονομάζετε ως Εφάπαξ. Στο πεδίο Ασφ.Εισφ. (Ασφαλιστικές Εισφορές) θα βάλετε Ν(αι), όπως και στο πεδίο ΦΜΥ, θα βάλετε Ν(αι).
Στο πεδίο Τακτ. Αποδ. (Τακτικές Αποδοχές) θα βάλετε O(xι) και στο πεδίο Εφάπαξ Αμοιβή θα βάλετε Ν(αι). Από αυτό τον συνδυασμό των μη Τακτικών Αποδοχών και της Εφάπαξ Αμοιβής το πρόγραμμα θα ενημερώσει την ΑΠΔ με Τύπο Αποδοχών 16.
Στο πεδίο Αξία στο αριστερό κουτάκι, βάζετε το νούμερο -2-, ώστε να ορίσετε αυτό το Επίδομα Εφάπαξ ως 2= Σταθερό ποσό. Στο πεδίο Αξία μπορείτε να τοποθετήσετε το ποσό της Εφάπαξ Αμοιβής.
Αν κάνετε και παρακράτηση φόρου 20% στις αποδοχές του εργαζόμενου σας τότε στην Διαχ. Εργαζομ (στην καρτέλα του εργαζόμενου) στο πεδίο “%φόρος” θα βάλετε το 20%.
Αυτό το πεδίο θα ενεργοποιηθεί ακόμα κι αν ο εργαζόμενος είναι Υπάλληλος (και όχι Ελεύθερος Επαγγελματίας). Το πρόγραμμα θα αγνοήσει την κλίμακα του φόρου και θα φορολογεί τον υπάλληλο με το 20% (αφού αφαιρέσει τις εργοδοτικές εισφορές και την έκπτωση του 1,5%).
Στη συνέχεια θα μεταβείτε στην Μισθοδοσία Περιόδου και θα «τρέξετε» την Μισθοδοσία σας καταχωρώντας το συγκεκριμένο επίδομα. Στο πεδίο Ημέρες/ Μήνες Αποζημ. θα βάλετε -0-, μηδέν ημέρες. Στο πεδίο Ειδ. Αποδ. (Είδος Αποδοχών) θα βάλετε -1-, Τακτικές Αποδοχές.
Στο πεδίο «Εφάπαξ Αμοιβές», στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης, θα ορίσετε το εύρος των ημερομηνιών που αναφέρεται η συγκεκριμένη Εφάπαξ Αμοιβή ώστε να ενημερωθεί η ΑΠΔ στα αντίστοιχα πεδία της.
Στην ΑΠΔ θα σας εμφανιστούν αυτές οι αποδοχές με Τύπο Αποδοχών -16-.