Τέλη κυκλοφορίας επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων που δεν έχουν παραληφθεί από ανήλικο ανάπηρο μέλος οικογένειας.Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΤΗΡΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’

Ταχ.Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ.Κωδ. : 10672 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες:Ν. Χατζηνικολάου
Τηλέφωνο : 210-3644781
FAX : 210-3642251
e-mail: dttl@otenet.gr

ΠΟΛ 1172

ΘΕΜΑ: Τέλη κυκλοφορίας επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων που δεν έχουν παραληφθεί από ανήλικο ανάπηρο μέλος οικογένειας.

Με αφορμή την υποβολή τηλεφωνικών αιτημάτων φορολογουμένων και ερωτημάτων των Δ.Ο.Υ., αναφορικά με την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί και ταξινομηθεί νομίμως στο όνομα των γονέων, για τα οποία δεν συντρέχει καμία απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά υφίσταται αποδεδειγμένη αναπηρία σε ανήλικα τέκνα της οικογένειάς των (κινητική αναπηρία, νοητική υστέρηση, αυτισμός κλπ), θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 490/1976 (ΦΕΚ 331 Α’), παρέχονται ορισμένες δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές, μεταξύ των οποίων και η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.
Η απαλλαγή αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του ίδιου αυτού άρθρου, παρέχεται και στους ανάπηρους Έλληνες πολίτες άνω των 4 ετών, για παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο.

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (ΦΕΚ 166 Α’), ορίζεται ότι, οι απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 490/1976 όπως αυτές ισχύουν, παρέχονται στους ανάπηρους Έλληνες πολίτες ηλικίας άνω των 4 ετών, όπως αυτοί διακρίνονται από τις περιπτώσεις Α’, Β’ και Γ’ της ίδιας αυτής παραγράφου.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του ίδιου αυτού άρθρου, προβλέπεται ότι, για το παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο στους ανήλικους αναπήρους των παραπάνω κατηγοριών που δικαιούνται ατέλειας, το δικαίωμα αυτό παραχωρείται σε εκείνον που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιοδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία, ο οποίος δύναται να εισάγει με τις διατάξεις αυτές ένα επιβατικό αυτοκίνητο έστω και αν ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους ανήλικους αναπήρους.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του ίδιου αυτού άρθρου, προβλέπεται ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι Υγειονομικές Επιτροπές ή τα όργανα που θα έχουν αρμοδιότητα για την εξέταση των παραπάνω αναπήρων, ως και των αναπήρων που προβλέπονται από τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 1 του ν. 490/1976, για να διαπιστωθεί αν έχουν τη φύση και τα ποσοστά αναπηρίας, που προβλέπονται για την ατελή εισαγωγή επιβατικού αυτοκινήτου. Με την ίδια απόφαση, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τον τρόπο και το χρόνο εξέτασης και επανεξέτασης των παραπάνω αναπήρων.
Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών του νόμου εκδόθηκε η αριθμ. Γ4α/Φ.15/1078/20.6.1990 (ΦΕΚ 381 Β’) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αφορά στην ιατρική εξέταση ατόμων με ειδικές ανάγκες για ατελή εισαγωγή επιβατικού αυτοκινήτου.

4. Ενόψει των ανωτέρω διατάξεων του νόμου, έχει γίνει δεκτό (ΥΠ.ΟΙΚ. 1051096/464/Τ.Ε.Φ./20-5-2009), ότι οι προβλεπόμενες απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας είναι υποκειμενικές και χορηγούνται αποκλειστικά στα πρόσωπα εκείνα τα οποία ο νόμος ρητά κατονομάζει και θέτει τις ειδικές προϋποθέσεις που δικαιολογούν τη σχετική φορολογική απαλλαγή.
Συνεπώς, στην περίπτωση όπου δεν υφίσταται αυτοκίνητο όχημα που έχει παραληφθεί από ανάπηρο μέλος οικογένειας, δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή η μετάθεση της αιτούμενης φορολογικής απαλλαγής στους γονείς των ανάπηρων τέκνων. Κατ’ ακολουθία, δεν παρέχεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί και ταξινομηθεί νομίμως στο όνομα των γονέων, τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ