ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FISCALIS
Κοινοτικό Πρόγραμμα FiscaIis – Σεμινάρια 2002
(Α.Υ.Ο. 1022602/1387/180/Ε0014/ΠΟΛ. 1085/7.3.2002)Το Πρόγραμμα FISCALlS είναι ένα πενταετούς διάρκειας κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για τη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων έμμεσης φορολογίας της εσωτερικής αγοράς, το οποίο υιοθετήθηκε με την απόφαση 888/98 του Ευρ. Κοινοβουλίου και καλύπτει τα έτη 1998-2002. Η δαπάνη υλοποίησης του προγράμματος αυτού, η οποία συνίσταται στα έξοδα μετάβασης και διαμονής των συμμετεχόντων υπαλλήλων βαρύνει εξ ολοκλήρου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού και ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα του ΦΠΑ, πραγματοποιούνται κάθε έτος ορισμένα σεμινάρια, ο αριθμός και τα θέματα των οποίων προκαθορίζονται από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση σε συνεργασία με την οργανώτρια χώρα. Η διάρκεια των σεμιναρίων είναι 2 έως 3 εργάσιμες ημέρες.
Σκοπός των σεμιναρίων αυτών είναι η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στα κράτη μέλη, σε κάθε εξειδικευμένο τομέα, με σκοπό τη δρομολόγηση κοινών Λύσεων, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ομοιόμορφη εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων σε όλα τα κράτη μέλη και καθιέρωση κοινών πρακτικών εφαρμογής, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς.
Στα πλαίσια αυτά για το έτος 2002 έχουν προγραμματισθεί τα ακόλουθα σεμινάρια:
1. Κοινό σεμινάριο ανάλυσης κινδύνου (Ισπανία, 17 – 19 Ιουνίου 2002).
Πρόκειται για κοινό σεμινάριο (ΦΠΑ, ΕΦΚ, Δασμοί) με αντικείμενο την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης, όσον αφορά την ανάλυση κινδύνου.
2. Έλεγχος ΦΠΑ με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (Λουξεμβούργο, 10 11 Οκτωβρίου 2002).
Θα αναλυθούν οι Προδιαγραφές για τον αποτελεσματικό έλεγχο με τη χρήση προγραμμάτων πληροφορικής.
3. ΄Ελεγχος του ΦΠΑ στη νέα Οικονομία (Ισπανία, 5 – 7 Ιουνίου 2002).
Διερεύνηση των δυνατοτήτων αποτελεσματικότερων ελέγχων στο νέο περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.
4. Η απάτη στο ΦΠΑ – Ειδικά προβλήματα εξαφανιζομένων εμπόρων Απάτη CorouseI (Ιρλανδία, 20 – 22 Νοεμβρίου 2002).
Εξέταση κοινών πρακτικών, όσον αφορά τον έλεγχο των εμπόρων που εξαφανίζονται.
5. Μέθοδοι αποφυγής καταβολής ΦΠΑ, που σχετίζονται με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας (Ελλάδα, Νοέμβριος 2002).
Θα εξεταστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των υφισταμένων κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων, σχετικά με τις δυνατότητες απόκρυψης φορολογητέας ύλης, με στόχο τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας τροποποίησης των διατάξεων αυτών. Σημαντικό μέρος του σεμιναρίου αυτού θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στον τομέα των ακινήτων.
6. Σεμινάριο για την είσπραξη απαιτήσεων – Αμοιβαία συνδρομή (Ιταλία, 29 – 31 Μαΐου 2002).
Στόχος του σεμιναρίου είναι να εξετάσει την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για την είσπραξη των απαιτήσεων μετά την τροποποίηση της οδηγίας 76/308/ΕΟΚ με την οδηγία 2001/44.
7. Εφαρμογή ΦΠΑ στον καλλιτεχνικό τομέα.
Εξέταση κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην επιβολή ΦΠΑ στις καλλιτεχνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας και την φορολόγηση της πνευματικής ιδιοκτησίας.
8. Εφαρμογή ΦΠΑ στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (Η.Β.).
Εξέταση της δυνατότητας απλοποίησης και εκσυγχρονισμού των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων, όσον αφορά τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
9. Επιβολή ΦΠΑ στις τηλεφωνικές κάρτες και τα εισιτήρια εισόδου σε εκδηλώσεις (Ολλανδία).
Εξέταση των προβλημάτων που διαπιστώνονται στους ανωτέρω τομείς, με σκοπό την εξεύρεση των καταλληλότερων μεθόδων αντιμετώπισής των.
10. Συνάντηση Προϊστάμενων των γραφείων CLO (Φινλανδία, 5 – 6 Σεπτεμβρίου 2002).
Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση των προϊσταμένων των γραφείων CLO (VIES) των κρατών μελών, όπου εξετάζονται τα προβλήματα είσπραξης απαιτήσεων που αντιμετωπίζονται στις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής, με σκοπό τη βελτίωση της συνδρομής αυτής για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής
11. Διαχείριση του προγράμματος FISCALIS (Δεκέμβριος 2002).
Πρόκειται για συνάντηση των συντονιστών του προγράμματος σε κάθε κράτος μέλος (ΦΠΑ & Ε.Φ.Κ). με σκοπό τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό ενεργειών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην πράξη, σχετικά με τη διαχείριση του προγράμματος.
Ο ανωτέρω προγραμματισμός είναι δυνατόν να τροποποιηθεί μέχρι την οριστική υλοποίηση των σεμιναρίων καθώς δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, σε κάθε περίπτωση οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τα σεμινάρια. Το ακριβές περιεχόμενο των σεμιναρίων καθορίζεται περίπου ένα η δύο μήνες πριν την πραγματοποίησή των.
Τα κράτη μέλη συμμετέχουν σε κάθε σεμινάριο με 2 συνήθως εκπροσώπους.
Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων εκπροσώπων, με την προϋπόθεση ότι η δαπάνη καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά από συνεννόηση με τους διοργανωτές.
Κατά τη διάρκεια κάθε σεμιναρίου υπάρχει αυτόματη διερμηνεία στην Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική καθώς και στη γλώσσα της διοργανώτριας του σεμιναρίου χώρας.
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών, έχουν ενεργό συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά, τα οποία διεξάγονται σε ολομέλεια των συμμετεχόντων, καθώς και σε επί μέρους ομάδες εργασίας, για την εξέταση εξειδικευμένων θεμάτων. Πρόκειται στην ουσία για συσκέψεις εργασίας, όπου οι συμμετέχοντες καταθέτουν τις εμπειρίες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους. Προς το σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες υπάλληλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο του κάθε συγκεκριμένου σεμιναρίου, καθώς και μία εκ των γλωσσών εργασίας που αναφέρονται ανωτέρω και ειδικά της φορολογικής ορολογίας.
Με στόχο την διεύρυνση του κύκλου των συμμετεχόντων στα σεμινάρια αυτά, κατά τρόπο ώστε οι τελευταίοι να μην προέρχονται μόνο από κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εφοριακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σεμιναρίων, να υποβάλλουν σχετική αίτηση συμμετοχής στην υπηρεσία μας μέχρι τις 29 Μαρτίου 2002. Αντίγραφο της αίτησης, με όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθεί στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή Φορολογίας.
Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να δηλώνονται τα συγκεκριμένα σεμινάρια, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον και θεωρείται ότι καλύπτεται η απαίτηση γνώσης του αντικειμένου.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεταί από βιογραφικό σημείωμα που επισυνάπτεται στην παρούσα και το οποίο προβλέπεται ήδη από την ΕΥΟ 1112 135/1700/ 0001Α/ 30.11.99. Στο βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να φαίνεται η εμπειρία του υπαλλήλου, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα αντικείμενα, καθώς και ο τομέας στον οποίο, θεωρεί ότι μπορεί να συμμετάσχει. Θα πρέπει επίσης να επισυνάπτεται αντίγραφο τίτλου ξένης γλώσσας.
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί στην υπηρεσία μας μια βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί, ανάλογα με τις απαιτήσεις των σεμιναρίων.
Επισημαίνεται ότι η τελική επιλογή θα γίνεται πάντα, μετά από συνεννόηση με τον συγκεκριμένο υπάλληλο, τον Προϊστάμενό του, τις συναρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας και μετά από έγκριση της Υπηρεσιακής και Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών παρακαλούνται για την κοινοποίηση της παρούσας στους εφοριακούς υπαλλήλους, καθώς και για την παρότρυνση αφενός των υπαλλήλων που διαθέτουν τα προσόντα, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και αφετέρου για τη διατύπωση της άποψής τους. περί της καταλληλότητας των υπαλλήλων, στο διαβιβαστικό σημείωμα αποστολής της αίτησης συμμετοχής.
Αποτελεσματικότερη λειτουργία του Προγράμματος
Η συμμετοχή ελλήνων εφοριακών υπαλλήλων στα σεμινάρια που διοργανώνονται, είναι σε σημαντικό βαθμό επωφελής για τη φορολογική μας διοίκηση, καθώς αποτελεί μοναδική ευκαιρία συζήτησης κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε όλα τα κράτη μέλη.
Στα πλαίσια αυτά διαπιστώνεται ο τρόπος αντιμετώπισης από τις φορολογικές διοικήσεις των άλλων κρατών μελών, και είναι δυνατή η υιοθέτηση των πρακτικών και από τη χώρα μας, εφόσον αυτές κριθούν αποτελεσματικότερες, με σκοπό τη βελτίωση της φορολογικής μας διοίκησης.
Για την περισσότερο ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο σημειώνεται θα επεκταθεί και στα επόμενα έτη (2003 – 2007), έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε τη διοργάνωση σεμιναρίων με οποιοδήποτε αντικείμενο, το οποίο θεωρείται χρήσιμο για τη φορολογική μας διοίκηση.
Στα πλαίσια αυτά οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών και ειδικά των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μπορούν να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις, προς τη 14η Δ/νση ΦΠΑ – Τμήμα Ε΄ (αρμόδιο για τη διαχείριση του προγράμματος).
Οι προτάσεις αυτές, μετά την ομαδοποίησή τους, και την έγκρισή τους από την Υπηρεσιακή και Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα προωθηθούν για υλοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία μας στο τηλέφωνο 210 36 45 869.