ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Φ.Π.Α.
Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Φ.Π.Α.(ν. 2859/2000).
(Α.Υ.Ο. 1060481/4643/810/Α0014/ΠΟΛ. 1073/21.7.2004)ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις ακόλουθες διατάξεις του κώδικα Φ.Π.Α., ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄).
α) των παραγράφων 1 και 7 του άρθρου 34
β) των άρθρων 24, 25, 26, 27 και 28
γ) των άρθρων 30,31 και 32 και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 64
δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 35
ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 38.
2. Την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας επιστροφής του φόρου, στις περιπτώσεις που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Φ.Π.Α..
3. Τις διατάξεις της παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 2120/1993, όπως ισχύει.
4. Την ανάγκη ελέγχου της διαδικασίας επιστροφής του Φ.Π.Α. και αντιμετώπισης των περιπτώσεων έκδοσης πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων.
5. Την 14650/ΔIΟΕ/1732004 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία μεταβιβάζονται αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στους Υφυπουργούς.
Αποφασίζουμε
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1
Δικαίωμα επιστροφής
Το πιστωτικό υπόλοιπο του φόρου προστιθέμενης αξίας που προκύπτει μετά την έκπτωση του φόρου εισροών από το φόρο εκροών επιστρέφεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, εφόσον πρόκειται για:
α) πράξεις των άρθρων 24, 25, 26, 27 και 28 του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον για τις πράξεις αυτές προβλέπεται άμεση απαλλαγή,
β) πράξεις για τις οποίες με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών προβλέπεται αναστολή καταβολής του φόρου,
γ) εισαγωγές, αγορές, κατασκευές επενδυτικών αγαθών, που προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 33 του Κώδικα Φ.Π.Α,
δ) εκροές υπαγόμενες σε χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. από εκείνο των εισφορών τους.
Άρθρο 2
Όριο επιστρεφόμενου ποσού
Το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του φόρου που θα αναλογούσε, εάν φορολογούνταν οι πράξεις των περιπτώσεων α’ και β’ του προηγούμενου άρθρου, στις οποίες διατέθηκαν οι φορολογητέες εισροές.
Ειδικά, για τις επιχειρήσεις εφοδιασμού πλοίων ή αεροσκαφών και όταν ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί στις πράξεις αυτές είναι δύσκολος, λόγω της ποικιλίας των αγαθών που υπάγονται σε διαφορετικούς συντελεστές Φ.Π.Α., ο υπολογισμός του ανώτατου επιστρεφόμενου ποσού γίνεται πολλαπλασιάζοντας το σύνολο των απαλλασσόμενων πράξεων που ενήργησε η επιχείρηση με το μέσο σταθμικό συντελεστή των εισροών.
Προκειμένου για τις πράξεις της περίπτωσης δ’ του προηγούμενου άρθρου, το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου δε μπορεί να υπερβεί τη διαφορά φόρου που προκύπτει αν αφαιρέσουμε το φόρο που αναλογεί στις εκροές, από το φόρο που θα αναλογούσε αν τις πολλαπλασιάζαμε με το μέσο σταθμικό συντελεστή των εισροών.
Ο μέσος σταθμικός συντελεστής εισροών προσδιορίζεται από το κλάσμα με αριθμητή το φόρο εισροών και παρονομαστή την αξία των φορολογητέων εισροών της ίδιας χρονικής περιόδου που καλύπτει το αίτημα της επιστροφής.
Προκειμένου για τα αγαθά επένδυσης, το όριο της επιστροφής δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του Φ.Π.Α., όπως αυτό προκύπτει από τα σχετικά παραστατικά του Κ.Β.Σ..
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες επιστροφής, προκειμένου να υπολογισθεί το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου, προστίθενται τα επιμέρους όρια.
Για τις κατασκευές ακινήτων, η επιστροφή του φόρου ενεργείται μετά την έναρξη εργασιών κατασκευής και μέχρι του ποσού που αναλογεί στις εργασίες που έχουν εκτελεστεί και τιμολογηθεί κάθε φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, για την οποία: υποβάλλεται το αίτημα επιστροφής..
Σημειώνεται ότι στην έννοια του ακινήτου περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις, προσθήκες και βελτιώσεις αυτού, όχι όμως και οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης.
Επέκταση ή προσθήκη κτιρίου, κτιριακής εγκατάστασης και τεχνικού έργου είναι οποιαδήποτε αύξηση του όγκου, του μεγέθους ή της ωφελιμότητάς του, που γίνεται με τη χρησιμοποίηση κατά κανόνα δομικών υλικών.
Βελτίωση ενσώματου πάγιου περιουσιακού στοιχείου είναι κάθε μεταβολή που γίνεται σ’ αυτό μετά από τεχνολογική επέμβαση και έχει ως αποτέλεσμα, είτε την αύξηση του χρόνου ωφέλιμης ζωής του, είτε την αύξηση της παραγωγικότητάς του, είτε τη μείωση του κόστους λειτουργίας του ή τη βελτίωση των συνθηκών χρησιμοποίησής του.
΄Αρθρο 3
Τρόπος επιστροφής
1. Το πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται:
α) Χωρίς έλεγχο κατά 90% του αιτούμενου πιστωτικού υπολοίπου, με βάση την υποβαλλόμενη κατάσταση, καθώς και τα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση, στο . άρθρο 4 της παρούσας, δικαιολογητικά.
β) Με προσωρινό έλεγχο:
• Το υπόλοιπο 10% του πιστωτικού υπολοίπου, καθώς και το εναπομένον όριο, εφόσον το σύνολο του φόρου που έχει ζητηθεί από το φορολογούμενο μέσα σε όλες τις φορολογικές περιόδους ή τη διαχειριστική περίοδο υπερβαίνει τα 6.000 Ευρώ και χωρίς έλεγχο, εάν δεν υπερβαίνει αυτό το όριο.
• Το πιστωτικό υπόλοιπο που ζητείται κατά την πρώτη επιστροφή, ανεξαρτήτως ποσού, προκειμένου ο υποκείμενος να καταστεί δικαιούχος επιστροφής και να εγγραφεί στο μητρώο δικαιούχων. Ο έλεγχος αυτός θα διενεργείται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί, εκτός των άλλων και η δυνατότητα αυτής για πραγματοποίηση των πράξεων για τις οποίες υποβλήθηκε το αίτημα επιστροφής.
• Το πιστωτικό υπόλοιπο στην περίπτωση, μη υποβολής ή ελλειπούς υποβολής των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών του άρθρου 4 της παρούσας.
Στις περιπτώσεις αυτές που η επιστροφή διενεργείται ύστερα από προσωρινό έλεγχο, επιστρέφεται απ’ ευθείας το 100% του αιτούμενου ποσού.
γ) Με τακτικό έλεγχο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει διαπιστώσει από στοιχεία ή βάσιμες κατά την κρίση του πληροφορίες (π.χ. δελτία πληροφοριών, εκθέσεις έλεγχου κ.λ.π.) που περιέρχονται σε γνώση του, ότι ο υποκείμενος στο φόρο ενήργησε ως λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου (για ανύπαρκτη συναλλαγή) ή στοιχείου, το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του ή ως εκδότης πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων ή υπέπεσε σε κάθε άλλη παράβαση, η οποία συνιστά ανακρίβεια των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων του δικαιούχου κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 30 του Π.Δ.186/92 “Κ.Β.Σ.” σε οποιαδήποτε από τις ανέλεγκτες χρήσεις.
Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η επιστροφή και ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποχρεούται: .
Αμέσως μόλις υποβληθεί το αίτημα επιστροφής να διενεργήσει τακτικό έλεγχο ή σε περίπτωση έλλειψης αρμοδιότητας από αυτόν για τη διενέργεια του ελέγχου, να διαβιβάσει όλον τον ανέλεγκτο φάκελλο στην αρμόδια ελεγκτική αρχή με ειδική μνεία για τον άμεσο έλεγχο.
Ειδικά, όταν η παράβαση αφορά την τρέχουσα κάθε φορά διαχειριστική περίοδο, η έναρξη του ελέγχου και η διαβίβαση του φακέλλου στα ελεγκτικά κέντρα, όπου αυτό απαιτείται, θα γίνεται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαχειριστική περίοδος και υποβληθούν οι δηλώσεις όλων των φορολογικών αντικειμένων.
Ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρώνεται υποχρεωτικά εντός εξαμήνου και μόνο σε περίπτωση ειδικών δυσχερειών, που θα προκύπτουν από έγγραφη αιτιολογημένη γνώμη του Προϊσταμένου της Ελέγχουσας υπηρεσίας μπορεί να παρατείνεται, κατ’ ανώτατο όριο, για άλλους έξι μήνες.
Σημειώνεται ότι για τη λήψη πλαστού στοιχείου (πραγματοποιηθείσα συναλλαγή) δεν απαιτείται τακτικός έλεγχος για την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου στον λήπτη του πλαστού στοιχείου, το ποσό του φόρου, όμως, που αναγράφεται στο στοιχείο αυτό δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση και συνεπώς και προς επιστροφή.
2. Η επιστροφή του φόρου μπορεί να αφορά μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους ή ολόκληρη διαχειριστική περίοδο.
Το αιτούμενο ποσό επιστρέφεται κατά 90% με την υποβολή της αίτησης, είτε αφορά διαχειριστική περίοδο, είτε αφορά φορολογική ή φορολογικές περιόδους. Το υπόλοιπο 10% επιστρέφεται μετά την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης, χωρίς την υποβολή νέας αίτησης από το φορολογούμενο, με ευθύνη του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
Μαζί με το υπόλοιπο 10%, επιστρέφεται και το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο που δεν μπόρεσε να επιστραφεί σε κάποια ή κάποιες φορολογικές περιόδους, εξαιτίας του περιορισμού του ανώτατου ορίου επιστροφής που τίθεται κατά περίπτωση, εφόσον το όριο αυτό επανεξεταζόμενο συνολικά για όλη τη διαχειριστική περίοδο, επιτρέπει επιστροφή μεγαλύτερου πιστωτικού υπολοίπου από το ήδη επιστραφέν κατά τις φορολογικές περιόδους.
Άρθρο 4
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Για την επιστροφή του φόρου ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει:
α) Αίτηση επιστροφής εις διπλούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου, όπως το συνημμένο υπόδειγμα 1. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται μετά την υποβολή των δηλώσεων του άρθρου 38 του Κώδικα Φ.Π.Α.
β) Αναλυτική κατάσταση για το σύνολο των πράξεων των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ’ του άρθρου 1 της παρούσας, από την οποία θα προκύπτουν:
Το είδος, ο αριθμός και η ημερομηνία του σχετικού παραστατικού παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης τυχόν πιστωτικού τιμολογίου ή των διασαφήσεων εισαγωγής.
Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, ο Α.Φ.Μ. και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή η χώρα του αγοραστή των αγαθών ή του λήπτη των υπηρεσιών για τις πράξεις των περιπτώσεων α’ και β’ του άρθρου 1 της παρούσας, ενώ για τις πράξεις της περίπτωσης γ’ του ίδιου άρθρου τα προαναφερόμενα στοιχεία για τον προμηθευτή των αγαθών ή των τελωνείων εισαγωγής.
Ο αριθμός και η ημερομηνία δικαιολογητικού, με βάση το οποίο πραγματοποιήθηκε η απαλλασσόμενη συναλλαγή, όπως το Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το Φ.Π.Α. ή Δελτίο Προμήθειας Υλικών και Αντικειμένων ή οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό με το οποίο πραγματοποιήθηκε συναλλαγή χωρίς Φ.Π.Α. όπου αυτό προβλέπεται.
Η συνολική αξία των πράξεων αυτών που απαλλάσσονται του φόρου ή για τις οποίες προβλέπεται αναστολή καταβολής του φόρου.
Επίσης, για τις πράξεις του άρθρου 24 στην κατάσταση θα συμπληρώνονται και τα στοιχεία της διασάφησης εξαγωγής, ενώ για πράξεις του άρθρου 28 θα συμπληρώνονται και τα παραστατικά στοιχεία της μεταφoράς των αγαθών στα άλλα κράτη μέλη.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/ 1986, προκειμένου για τις πράξεις της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 1 της παρούσας, με την οποία δηλώνει ότι τα επενδυτικά αγαθά δεν προορίζονται για μεταπώληση, ότι θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση φορολογητέων πράξεων ή απαλλασσομένων με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (έστω και κατά ποσοστό), καθώς και τον τόπο εγκατάστασής τους. Ειδικά, για τις κατασκευές ακινήτων ο υποκείμενος υποβάλλει με την πρώτη αίτηση, σε φωτοτυπία, τα σχετικά με την επένδυση στοιχεία. Κάθε αίτημα επιστροφής θα συνοδεύεται και από τις σχετικές επιμετρήσεις των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί, από τον επιβλέποντα μηχανικό, από τις οποίες να προκύπτει αναλυτικά για το διάστημα που ζητείται η επιστροφή, το είδος των εργασιών κατά ποσότητα και μονάδα μέτρησης.
δ) Κατάσταση για πράξεις της περίπτωσης δ’ του άρθρου 1 της παρούσας, στην οποία θα αναφέρονται οι αγορές και οι πωλήσεις της φορολογικής ή διαχειριστικής περιόδου για την οποία ζητείται ,η επιστροφή κατά συντελεστή Φ.Π.Α., το ποσοστό συμμετοχής τους στις συνολικές αγορές ή πωλήσεις της ίδιας περιόδου αντίστοιχα, καθώς και τα ποσά και ποσοστά της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/ 1986, η οποία συνυποβάλλεται σε κάθε περίπτωση με την αναλυτική κατάσταση και στην οποία θα αναφέρεται ότι οι συναλλαγές που θεμελιώνουν το δικαίωμα επιστροφής έχουν πραγματοποιηθεί, τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη κατάσταση είναι ακριβή και αληθή και ότι τα σχετικά παραστατικά υπάρχουν και φυλάσσονται στην επιχείρηση.
Άρθρο 5
Χρόνος επιστροφής
1. Η επιστροφή του 90% του πιστωτικού υπολοίπου ενεργείται μέσα σ’ ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης, με βάση την αναλυτική κατάσταση και τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά που προβλέπονται από τις διατάξεις του προηγουμένου άρθρου.
2. Η επιστροφή του υπολοίπου 10%, του πιστωτικού υπολοίπου, καθώς και του πλεονάζοντος ορίου επιστροφής ενεργείται υποχρεωτικά εντός της διαχειριστικής περιόδου υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης.
3. Η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου στις περιπτώσεις που προβλέπεται προσωρινός έλεγχος, ενεργείται μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης και κατά 100%.
4. Η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου στις περιπτώσεις που προβλέπεται τακτικός έλεγχος ενεργείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
Άρθρο 6
Επιστροφή Φ.Π.Α. λοιπών περιπτώσεων.
1. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος:
α) προκύπτει ως πιστωτικό υπόλοιπο, μετά την έκπτωση του φόρου εισροών από το φόρο εκροών, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Φ.Π.Α., εκτός από αυτές που ρυθμίζονται με το άρθρο 1 της παρούσας,
β) είναι αδύνατο να μεταφερθεί για έκπτωση σε επόμενη διαχειριστική περίοδο, ή σε περίπτωση μεταφοράς του για έκπτωση, δεν κατέστη δυνατός ο συμψηφισμός όλου ή μέρους αυτού,
γ) καταβλήθηκε στο δημόσιο αχρεώστητα, επιστρέφεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου αυτού.
2. Προκειμένου να διενεργηθεί η επιστροφή του φόρου, υποβάλλεται αίτηση επιστροφής, όπως το συνημμένο υπόδειγμα 1, ύστερα από την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης της χρήσης που θεμελιώνεται το δικαίωμα της επιστροφής.
Εξαιρετικά, η αίτηση επιστροφής μπορεί να υποβληθεί πριν την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης, με βάση περιοδική δήλωση, στις περιπτώσεις που η αναμονή του απαιτούμενου χρόνου για την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης, επιφέρει τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής της απαίτησης κατά του δημοσίου, όπως στην περίπτωση επιχείρησης που βρίσκεται υπό εκκαθάριση.
Επίσης, η αίτηση επιστροφής που υποβάλλεται από τον υπόχρεο μη υποκείμενο σε περίπτωση αχρεώστητης από αυτόν καταβολής του φόρου, μπορεί να ακολουθεί την έκτακτη δήλωση που υποβλήθηκε από αυτόν και με την οποία καταβλήθηκε αχρεώστητα ο φόρος.
Αρμόδιος να κρίνει αν συντρέχει περίπτωση αχρεώστητης καταβολής σε κάθε περίπτωση είναι ο Προϊστάμενος της οικείας Δ.Ο.Υ.
Στην αίτηση περιγράφεται η αιτία της επιστροφής και συνυποβάλλονται τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτει η ορθότητα του αιτήματος.
3. Η επιστροφή ενεργείται μετά από προσωρινό έλεγχο και μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από την υποβολή της αίτησης.
Ο υποκείμενος στο φόρο ή ο υπόχρεος κατά περίπτωση, δικαιούται να ζητήσει το πιστωτικό υπόλοιπο του Φ.Π.Α. με τη διαδικασία του άρθρου αυτού, εφόσον έχει εξαντλήσει πρώτα τη δυνατότητα μεταφοράς του για συμψηφισμό. Σε περιπτώσεις, όμως, που είναι αδύνατος ο συμψηφισμός στην επόμενη ή επόμενες διαχειριστικές περιόδους, μπορεί να ζητηθεί χωρίς να απαιτείται να εξαντληθεί η δυνατότητα μεταφοράς του.
Αδυναμία συμψηφισμού του πιστωτικού υπολοίπου στην επόμενη ή σε επόμενες διαχειριστικές περιόδους συνήθως υπάρχει, όταν ο υποκείμενος πραγματοποιεί αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους ή διακόπτει τις εργασίες της επιχείρησής του ή η αξία των φορολογητέων εκροών είναι χαμηλότερη από την αξία των φορολογητέων εισροών κλ.π.
Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. κρίνει σε κάθε περίπτωση εάν συντρέχει αδυναμία συμψηφισμού.
4. Στις περιπτώσεις επιστροφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, εφ’ όσον έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις που συνιστούν ανακρίβεια των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων του δικαιούχου κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 30 του π.δ. 186/1992 “Κ.Β.Σ.”, σε οποιαδήποτε από τις ανέλεγκτες χρήσεις, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
Άρθρο 7
Μη έκπτωση επιστρεπτέου φόρου
Το ποσό του φόρου του οποίου ζητείται η επιστροφή δεν μπορεί να μεταφερθεί σε επόμενη φορολογική ή διαχειριστική, κατά περίπτωση, περίοδο για έκπτωση, εκτός αν ανακληθεί εγγράφως η αίτηση της επιστροφής. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης επιστροφής, η έκπτωση του φόρου ενεργείται κατά τη φορολογική περίοδο γνωστοποίησης της απόρριψης του αιτήματος, εφόσον είναι νόμιμη.
Άρθρο 8
Ενέργειες της Δ.Ο.Υ.
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποχρεούται:
1. Να παραλαμβάνει την αίτηση εις διπλούν μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, να την πρωτοκολλεί και να επιστρέφει το δεύτερο αντίτυπο στο δικαιούχο. Στα δύο αντίτυπα τίθεται σφραγίδα με την οποία δηλώνεται ότι το αιτούμενο ποσό θα επιστραφεί στον υποκείμενο, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, εντός της προβλεπόμενης κάθε φορά προθεσμίας, η οποία και θα αναγράφεται ρητά επί των αιτήσεων.
2. Να ελέγχει την πληρότητα των υποβαλλομένων δικαιολογητικών που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 4 της παρούσας ή να ενεργεί προσωρινό έλεγχο στα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης ή να ενεργεί τακτικό έλεγχο, όπως κατά περίπτωση ορίζεται στην παρούσα απόφαση.
3. Να επαληθεύει σε περίπτωση ενδοκοινοτικών παραδόσεων την εγγραφή του αγοραστή στο σύστημα V.I.E.S.
4. Να εκδίδει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες απόφαση επιστροφής του φόρου, όπως το συνημμένο υπόδειγμα 2.
Να συντάσσει ειδικό ατομικό φύλλο έκπτωσης (Α.Φ.Ε.Κ.) Φ.Π.Α., το οποίο διαβιβάζεται στο τμήμα εσόδων της Δ.Ο.Υ.
Να καταχωρεί τις αιτήσεις, καθώς και τις αποφάσεις επιστροφής και τα ΑΦΕΚ σε ειδικό βιβλίο “ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Φ.Π.Α.”,
Να ταξινομεί στον ατομικό φάκελλο του υποκειμένου στο φόρο την αίτηση, την απόφαση, το ΑΦΕΚ και τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά.
Να ενημερώνει τον υποκείμενο υποχρεωτικά με έγγραφη αιτιολογημένη επιστολή ή με την έκθεση ελέγχου κατά περίπτωση, για τη μη ικανοποίηση του αιτήματος επιστροφής, στις περιπτώσεις που δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για την επιστροφή του φόρου.
5. Να ενεργεί συμψηφισμό των τυχόν ληξιπρόθεσμων, μέχρι το χρόνο της επιστροφής, χρεών του δικαιούχου προς το Δημόσιο και να επιστρέφει σ’ αυτόν τη διαφορά που προκύπτει, τηρουμένης της διαδικασίας έγκρισης, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 32 του ν. 3220/2004 για ποσά προς επιστροφή άνω των 300.000 Ευρώ.
6. Οι πράξεις των παραγράφων 1 έως 4 του άρθρου αυτού ενεργούνται από το τμήμα του Φ.Π.Α., ενώ οι πράξεις της παραγράφου 5 ενεργούνται από το τμήμα εσόδων της Δ.Ο.Υ.
Άρθρο 9
Τηρούμενα βιβλία
1. Στο Γραφείο του Φ.Π.Α. τηρείται βιβλίο “ΑΙΤΗΣΕΩΝΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Φ.Π.Α.”, όπως το συνημμένο στην παρούσα απόφαση υπόδειγμα 4. Το βιβλίο αυτό ενημερώνεται αμέσως με κάθε παραληφθείσα αίτηση, καθώς και με την αντίστοιχη ή αντίστοιχες αποφάσεις και ΑΦΕΚ που εκδίδονται και θα πρέπει να καταχωρούνται σ’ αυτό αναλυτικά οι ημερομηνίες παραλαβής των αιτήσεων, καθώς και των αποφάσεων και ΑΦΕΚ, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας κάθε αιτήματος επιστροφής. Για την έκδοση των αποφάσεων και των ΑΦΕΚ θα τηρείται σειρά προτεραιότητας, ανάλογη με τη σειρά παραλαβής των αιτήσεων.
2. Επίσης, τηρείται μητρώο δικαιούχων επιστροφής Φ.Π.Α., το οποίο ενημερώνεται με κάθε αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α. που υποβάλλεται από τους δικαιούχους, καθώς και με κάθε απόφαση και ΑΦΕΚ που εκδίδεται.
3. Η τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών για την εκτέλεση των επιστροφών, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση, ελέγχεται από τους αρμόδιους επιθεωρητές. Για το σκοπό αυτό θα μεταβαίνουν σε τακτά διαστήματα στις Δ.Ο.Υ. και από το βιβλίο “ΑΙΤΗΣΕΩΝΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Φ.Π.Α.” θα ελέγχουν την τήρηση των χρονικών ορίων επιστροφής κατά περίπτωση, καθώς και τη σειρά προτεραιότητας ικανοποίησης των αιτημάτων.
Άρθρο 10
Κυρώσεις
1. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο υποκείμενος έτυχε επιστροφής φόρου που δεν δικαιούται, ο φόρος αυτός καταλογίζεται σύμφωνα με ης διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (άρθρα 48, 49, 50) και επιβάλλονται κατά περίπτωση οι αντίστοιχοι πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
2. Ο υποκείμενος στο φόρο που έτυχε επιστροφής χωρίς να τον δικαιούται, προσκομίζοντας ή επιδεικνύοντας μη νόμιμα δικαιολογητικά ή αναγράφοντας στην αναλυτική κατάσταση ανύπαρκτα παραστατικά, παραπλανώντας έτσι τη φορολογική αρχή, διαγράφεται από το μητρώο δικαιούχων που τηρείται στη Δ.Ο.Υ. κατά το άρθρο 9 της απόφασης αυτής, για τρία έτη. Στις περιπτώσεις διαγραφής των υποκειμένων από το μητρώο της απόφασης αυτής η επιστροφή του φόρου γίνεται κατά διαχειριστική και όχι φορολογική περίοδο και μόνο μετά τη διενέργεια τακτικού ελέγχου, ο οποίος οφείλει να ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης και μόνο σε περίπτωση ειδικών δυσχερειών, που θα προκύπτoυv από έγγραφη αιτιολογημένη γνώμη του Προϊστάμενου της ελέγχουσας υπηρεσίας μπορεί να παρατείνεται, κατ’ ανώτατο όριο, για άλλους έξι μήνες.
Άρθρο 11
Μεταβατικές Διατάξεις
Στις ρυθμίσεις των διατάξεων της απόφασης αυτής υπάγονται και οι αιτήσεις επιστροφής που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με την διαδικασία των Α.Υ.Ο. 103179012051/575/ΠΟΛ. 1078/241991, Π.1185/521/ ΠΟΛ.59/ 1021988 και 1033128/758/141/ ΠΟΛ. 1061/742003 που εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας.
Άρθρο 12
Έναρξη Ισχύος
1. Η ισχύς της απόφασης αυτής ορίζεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κάθε προηγούμενη απόφαση που ρυθμίζει περιπτώσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που υπάγονται στις διατάξεις της παρούσας, παύει να ισχύει, εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 12 της Α.Υ.Ο. 1031790/2051/575/ΠΟΛ.1078/241991.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1
ΑΙΤΗΣΗ
Επώνυμο ή Επωνυμία ……………………. Προς τη Δ.Ο.Υ. ……………………………….
…………………………………………………….
΄Ονομα …………………………………………
Αντικείμενο εργασιών …………………… Παρακαλώ να μου επιστραφεί το
……………………………………………………. ποσό των ………………………………………..
Α.Φ.Μ. …………………………………………. ……………………………………. Ευρώ ………
ΘΕΜΑ: Επιστροφή πιστωτικού (……………. Ευρώ) από το πιστωτικό
υπολοίπου Φ.Π.Α. σύμφωνα μου υπόλοιπο του ….. φορολογικ… (1)/
με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1073/ ή διαχειριστικής (1) περίοδ. …………..
21.7.2004 ………………………… Από …../…./200.. έως …./…../200…
……………………/…./……………..
Το ποσό αυτό δικαιούμαι να μου επι
στραφεί επειδή πραγματοποίησα
πράξεις:
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ • Του άρθρου 1της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1073/
Αναλυτική κατάσταση της περ. β΄ 21.7.2004
του άρθρου 4 (2) • α) οι οποίες προβλέπονται από τα
• Στοιχεία σχετικά με την άρθρα 24, 25, 26, 27 και 28 του κώδικα
επένδυση. (2) Φ.Π.Α. (2)
• Επιμετρήσεις εκτελεσθεισών • β) για τις οποίες προβλέπεται ανα
εργασιών επί κατασκευών στολή καταβολής Φ.Π.Α.
ακινήτων. (2) • γ) εισαγωγές, αγορές ή κατασκευές
• Υπεύθυνη δήλωση του ν. επενδυτικών αγαθών,
1599/86 της περίπτωσης γ΄ δ) εκροές υπαγόμενες σε χαμηλότερο
του άρθρου 4 (2) συντελεστή Φ.Π.Α. από εκείνον των
• Υπεύθυνη δήλωση του ν. εισροών
1599/86 της περίπτωσης ε΄ του
άρθρου 4 (2) • Του άρθρου 6 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1073/
• Κατάσταση της περ. δ΄ του 21.7.04
άρθρου 4 (2)
(1) Διαγράψτε ανάλογα Ο ακριβής υπολογισμός του ποσού
(2) Διαγραμμίστε ανάλογα που ζητώ για επιστροφή έγινε με βάση
τα δεδομένα των βιβλίων και στοιχείων
μου, όπως αναλυτικά φαίνεται στην
επόμενη σελίδα.
Δηλώνω υπεύθυνα ότι τα παραπάνω
στοιχεία είναι απολύτως ακριβή και
ότι γνωρίζω τις σοβαρές συνέπειες
που συνεπάγεται μία ψευδής δήλωση.
Ο Αιτών
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ:
1) Στις περιπτώσεις (α) και (β) του άρθρου 1 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1073/21.7.04
Αξία απαλλασσόμενων Συν/τής Φ.Π.Α. ή Αναλογών Φ.Π.Α.
εκροών Μ.Σ.Σ. (1) Φ.Π.Α.
εισροών στην περί
πτωση πλοίων και
και αεροσκαφών
ΣΥΝ.
2) Στην περίπτωση (δ) του άρθρου 1 ΑΥΟ ΠΟΛ. 1073/21.7.2004.
Μ.Σ.Σ. (1) 01
Αξία φορολογ. εκροών 02
Πολλαπλασιάστε:
Κωδ. 01 Χ κωδ. 02 03
Ποσό κωδ. 03
μείον
φόρος εκροών δήλωσης 04
1) Μ.Σ.Σ. Φ.Π.Α. εισροών=φόρος εισροών/αξία φορολογητέων εισροών
2) Το ποσό αυτό είναι τεκμαρτό και αποτελεί το όριο μέχρι του οποίου μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή πραγματικού ποσού φόρου εισροών.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2
Δ.Ο.Υ. …………………………………………. …………………………….. 200…
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. …………………………………………… έχοντας υπόψη:
1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α όπως ισχύουν:
α) της παραγράφου 1 του άρθρου 34
β) των άρθρων 24, 25, 26, 27 και 28
γ) των άρθρων 30,31 και 32
2. Την αριθμ. 1060481/4643/810/Α0014/ΠΟΛ 1073/21704 απόφαση του ΥΠ. OIK.
3. Την από ………………………..(αρ. πρωτ ……………………. ) αίτηση τ…………………. και τα επισυναπτόμενα σ αυτή δικαιολογητικά.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Εγκρίνουμε την επιστροφή ποσού ………………………………………………………………
………………………………….. Ευρώ, στ …………………………………………………………….
ύστερα από την από ……………. αίτηση τ ……………για επιστροφή Φ.Π.Α. από το πιστωτικό τ.. υπόλοιπο φορολογικής/διαχειριστικής περιόδου από ………………….. έως ……………………………………………………
Το ποσό που επιστρέφεται αποτελεί:
[Διαγραμμίστε ανάλογα] .
• Το 100% του πιστωτικού υπολοίπου που ζητείται όπως διαμορφώθηκε από τον προσωρινό έλεγχο
• Το 90% του πιστωτικού υπολοίπου που ζητείται και επιστρέφεται χωρίς την διενέργεια προσωρινού ελέγχου.
• Το υπόλοιπο 10% μαζί με το πλεονάζον όριο του πιστωτικού υπολοίπου που ζητήθηκε όπως διαμορφώθηκε από τον προσωρινό έλεγχο.
• Το ποσό που προέκυψε ύστερα από τακτικό έλεγχο
• Στο ποσό της επιστροφής να συμψηφισθεί τυχόν ληξιπρόθεσμό μέχρι το χρόνο της επιστροφής χρέος του δικαιούχου προς το δημόσιο …………. και το υπόλοιπο να μεταφερθεί σε πίστωση του λογαριασμού …………… του δικαιούχου.
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ.